U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
jutarnji

#1626 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by jutarnji »

karanana wrote:barem slazi kako treba jebo ga ja.
Stipu frajera, nije normalan. Eno tamo je na temi o snajperistima u Sarajevu iskopao nekakvu pricu o francuzima
i sevama, kao mi smo svoje civile rokali da ocrnimo SrBove...
karanana

#1627 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

jutarnji wrote:
karanana wrote:barem slazi kako treba jebo ga ja.
Stipu frajera, nije normalan. Eno tamo je na temi o snajperistima u Sarajevu iskopao nekakvu pricu o francuzima
i sevama, kao mi smo svoje civile rokali da ocrnimo SrBove...
prokonto sam ga, mada se jedno vrijeme nije moglo definisati kojem taboru pripada jer je na temi o filmu krvavi ples po seheru pricao o dokazu o umjesanosti srbije u rat u BiH jer je kao 93. na betaniji poginulo 8 nekakvih srbijanskih specijalaca. baco je tu patku, kao ima i snimak taj.
muha_sa

#1628 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by muha_sa »

nemojte tako-coJK zna i tacno u saHat kad se sta zbilo :lol:
ovi iz Viktorke su zajebani--plakali ko djeca- molili i kumili da im se klopa bar donese jer ce od gladi pokrepat.
kiky

#1629 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kiky »

zar ovdje nije več sve rečeno ...
što su ganiću englezi opet produžili boravak ...
:-)
Bosnolog

#1630 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

muha_sa wrote:pusti ba kijameta--jebo argumente :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vDlPT2cDUlw [/youtube]
Ovaj debil sto govori "BRE" sa ovog BOV-a je nase domace smece,cini mi se da se zvao Pelemis Bogoljub a njegov neki rodak je osuden jer je ucestvovao u genocidu nad Srebrenicanima i takode se prezivao Pelemis,..Zna li neko sta je bilo sa ovim habrim imbicilom,....
veljaca

#1631 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by veljaca »

Sta ce mo mi sa ovim domacim izdajicama ????

Tihić ponovio stav da treba procesuirati zločine u "Dobrovoljačkoj"

T. C. 26/03/2010 00:01:00

BANJA LUKA - Sulejman Tihić, predsjednik SDA, u intervjuu Nezavisnim novinama ponovio je svoj raniji stav da će se politizacijom hapšenja bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića najviše štete nanijeti njemu samom i očekuje da pravosuđe riješi slučaj "Dobrovoljačka", kao i sve ostale predmete ratnih zločina. “Mnogi su svojim izjavama u medijima o Ganiću pokušali da se dodvoravaju svom biračkom tijelu i svi su zaboravljali činjenicu da se desio i zločin“, kaže Tihić i dodaje: „Nažalost, postoji mišljenje da treba procesuirati samo one druge, a ne i one iz svojih redova. Stalno se ponavlja da su ti drugi, s ove ili one strane, počinili više zločina. No, i vjerske knjige kažu ko je ubio jednog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo. Koji je broj ljudi nastradao i da li su to vojnici ne treba biti predmet politizacije kada se govori o procesuiranju zločina“.

Svi relevantni ( Divjak, Hebib, Backovic i ostali ) govore jedno a on zapeo po svome .... E, Suljo, Suljo ....
VjecitiStudent

#1632 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

veljaca wrote:Sta ce mo mi sa ovim domacim izdajicama ????

Tihić ponovio stav da treba procesuirati zločine u "Dobrovoljačkoj"

T. C. 26/03/2010 00:01:00

BANJA LUKA - Sulejman Tihić, predsjednik SDA, u intervjuu Nezavisnim novinama ponovio je svoj raniji stav da će se politizacijom hapšenja bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića najviše štete nanijeti njemu samom i očekuje da pravosuđe riješi slučaj "Dobrovoljačka", kao i sve ostale predmete ratnih zločina. “Mnogi su svojim izjavama u medijima o Ganiću pokušali da se dodvoravaju svom biračkom tijelu i svi su zaboravljali činjenicu da se desio i zločin“, kaže Tihić i dodaje: „Nažalost, postoji mišljenje da treba procesuirati samo one druge, a ne i one iz svojih redova. Stalno se ponavlja da su ti drugi, s ove ili one strane, počinili više zločina. No, i vjerske knjige kažu ko je ubio jednog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo. Koji je broj ljudi nastradao i da li su to vojnici ne treba biti predmet politizacije kada se govori o procesuiranju zločina“.

Svi relevantni ( Divjak, Hebib, Backovic i ostali ) govore jedno a on zapeo po svome .... E, Suljo, Suljo ....

Jel ovaj relevantan?
"Neki zločin se tamo jeste desio, al' ga sasvim sigurno nije učinio Ganić, niti je odgovoran Ejup Ganić za njega. Jeste tamo bilo stradanja ljudi, ali će tužilac svoje reći. Nije Ejup, ja ga lično poznajem. Znam u to vreme kako je radio", kaže Izetbegović.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=414900
Takodjer

RSE: Ko je po vama kriv za Dobrovoljačku?

DIVJAK: Pojedinci koji su sebi dali za pravo da odlučuju o tome da li će nekome skinuti glavu.

RSE: Da li smatrate da je to što se dogodilo u Dobrovoljačkoj bio zločin ili ne?

DIVJAK: Pojedinačno to jeste zločin, ali ukupno gledano to nisu uradile regularne jedinice Teritorijalne odbrane, policije i Zelenih beretki.
http://www.slobodnaevropa.org/content/s ... 41868.html
Vrtimo se u krug :-)
nokia6170

#1633 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Dok god budemo nepismena ili polupismena stoka desavace nam se sto sam se desava i samo cemo se vrtiti u krug sa istim pricama i istinama.

Mozda bi ljudima trebalo objasniti fino znacenje rijeci zlocin.

"u nas" je u modi uvijek koristiti slasne i zvucne epitete ma o cemu da se radi.

"u nas je" zlocin kada neko zgazi macku na cesti ili kada komsija maltretira komsiju. sve je "u nas" zlocin.

"u nas" se gradjani srpske nacionalnosti pitaju kako moze biti agresija na Bosnu i Hercegovinu, jer u njihovim glavama pojam agresije vezan za skroz nesto drugo nego sto je taj pojam vezan u glavama Bosnjaka. Srbima u BiH je nezamislivo da Srbi vrse agresiju na Srbe....ali zato "u nas" ljudima niko da objasni da pojam agresije veze iskljucivo u kontekstu drzava-drzava, a ne drzava-narod ili narod-narod.

Ljudima Bosne i Hercegovine se moraju prvo objasniti fino i definisati sami pojmovi. Zasto stvarati uvijek dileme i znakove pitanja ako postoje jasne definicije necega ili nekoga.

Nasi ljudi jednostavno moraju shvatiti da pravno znacenje nekog termina ne mora da se podudara sa pjesnicko-jezickim i simbolickim znacenjem nekog termina. Jasno mi je kada takve kvalifikacije daju nepravnici, ali nema nista opasnije kada tu sustinu ne shvataju oni koji su zavrsili pravo pa pocnu se pjesnicki i simbolicki izrazavati....oprostio bi B. Izetbegovicu kada opali u javnost "tamo se desio neki zlocin", ali ne mogu oprostiti Tihicu kao pravniku kada hladno aksiomski opali da se u Dobrovoljackoj jeste desio zlocin.

Tihic, kao pravnik, bi morao da zna da je u njegovoj struci nemoguce okvalifikovati nesto, a da se prije toga ne dokaze taj pojam. Tihic kao pravnik bi morao da zna da cak ono sto i nosi neki zvanican naziv ne mora da pravno bude tako okvalifikovan ako bitni elementi tog istog ne ispunjavaju definiciju te pravne kvalifikacije, nego neke druge pravne kvalifikacije. Moze Tihic napisati na nekom papiru da kucu poklanja nekom, ali ako sadrzaj tog ugovora ispunjava elemente ugovora o kupoprodaji, onda dzaba Tihicu to sto je taj ugovor nazvao ugovorom o poklonu kada je to pravno ugovor o kupoprodaji.

Tihic i njemu slicni bi se u najmanju ruku trebali suzdrzavati pravnih kvalifikacija bilo cega sto se desavalo u ratu, izuzev ukoliko ranije ne postoji pravosnazna sudska presuda koja potvrdjuje odredjenu pravnu kvalifikaciju.

Pa zar mislite da bi ijedan bh Srbin rekao da se u Srebrenici desio genocid a da to nije potvrdjeno presudom Medj. suda pravde? Naravno da ne bi. Pa i pored presuda, bh Srbi i prekodrinski Srbi ignorisu da se tamo desio genocid. Pa sta bi tek radili da nema presude. ...ali zato Tihic hladno potvrdi nesto sto cak nije ni procesuirano, a kamoli presudjeno. za Tihica je dobrovoljacka nesumjivo zlocin u prvom redu gdje se samo sada treba utvrditi ko je odgovoran za taj zlocin. Steta samo sto nas Tihic nije zastupao u Hagu protiv Srbije jer sa ovakvim nejgovim kvalifikacijama zasigurno bi mu pozavidjele i sve sudije Medj. suda pravde, a da ne govorim o mucavcu Softicu kojeg je taj isti Tihic imenovao da "brani" interese Bosne i Hercegovine i njenih gradjana.

Tihic i njemu slici bi trebali da znaju da pravna deficija ratnog zlocina treba da ispunjava vrlo stroge kriterijume (da se dogadjaj desio u ratu prvenstveno i da dogadjaj ispunjava elemente deficije zlocina u smislu haskih konvencija).

Ne kazem ja apriori da se nakraju nece sudski dokazati postojanje "ratnog zlocina" u Dobrovoljackoj, ali sta ce se desiti ako se ne mogne na sudu BiH dokazati pravna kavlifikacija "ratnog zlocina" Dobrovoljacke. Ako se na sudu pokaze i dokaze da ttaj dogadjaj ispunjava elemente legitimine vojne akcije i legitimnog voljnog cilja...kao sto nakraju zakljuci i Hasko tuzilastvo.

Hajde da barem sutimo i drzimo jezik za zubima umjesto sto laprdamo, pogotovo ako smo po struci pravnici, jer na ovaj nacin ti isti sto laprdaju samo omalovazavaju pravo kao nauku a sebe kompromituju u vlastitom narodu, a drugima sluze kao slagvort za dokazivanje "njihove" istine.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#1634 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by independer »

nokia6170 wrote:Dok god budemo nepismena ili polupismena stoka desavace nam se sto sam se desava i samo cemo se vrtiti u krug sa istim pricama i istinama.

Mozda bi ljudima trebalo objasniti fino znacenje rijeci zlocin.

"u nas" je u modi uvijek koristiti slasne i zvucne epitete ma o cemu da se radi.

"u nas je" zlocin kada neko zgazi macku na cesti ili kada komsija maltretira komsiju. sve je "u nas" zlocin.

"u nas" se gradjani srpske nacionalnosti pitaju kako moze biti agresija na Bosnu i Hercegovinu, jer u njihovim glavama pojam agresije vezan za skroz nesto drugo nego sto je taj pojam vezan u glavama Bosnjaka. Srbima u BiH je nezamislivo da Srbi vrse agresiju na Srbe....ali zato "u nas" ljudima niko da objasni da pojam agresije veze iskljucivo u kontekstu drzava-drzava, a ne drzava-narod ili narod-narod.

Ljudima Bosne i Hercegovine se moraju prvo objasniti fino i definisati sami pojmovi. Zasto stvarati uvijek dileme i znakove pitanja ako postoje jasne definicije necega ili nekoga.

Nasi ljudi jednostavno moraju shvatiti da pravno znacenje nekog termina ne mora da se podudara sa pjesnicko-jezickim i simbolickim znacenjem nekog termina. Jasno mi je kada takve kvalifikacije daju nepravnici, ali nema nista opasnije kada tu sustinu ne shvataju oni koji su zavrsili pravo pa pocnu se pjesnicki i simbolicki izrazavati....oprostio bi B. Izetbegovicu kada opali u javnost "tamo se desio neki zlocin", ali ne mogu oprostiti Tihicu kao pravniku kada hladno aksiomski opali da se u Dobrovoljackoj jeste desio zlocin.

Tihic, kao pravnik, bi morao da zna da je u njegovoj struci nemoguce okvalifikovati nesto, a da se prije toga ne dokaze taj pojam. Tihic kao pravnik bi morao da zna da cak ono sto i nosi neki zvanican naziv ne mora da pravno bude tako okvalifikovan ako bitni elementi tog istog ne ispunjavaju definiciju te pravne kvalifikacije, nego neke druge pravne kvalifikacije. Moze Tihic napisati na nekom papiru da kucu poklanja nekom, ali ako sadrzaj tog ugovora ispunjava elemente ugovora o kupoprodaji, onda dzaba Tihicu to sto je taj ugovor nazvao ugovorom o poklonu kada je to pravno ugovor o kupoprodaji.

Tihic i njemu slicni bi se u najmanju ruku trebali suzdrzavati pravnih kvalifikacija bilo cega sto se desavalo u ratu, izuzev ukoliko ranije ne postoji pravosnazna sudska presuda koja potvrdjuje odredjenu pravnu kvalifikaciju.

Pa zar mislite da bi ijedan bh Srbin rekao da se u Srebrenici desio genocid a da to nije potvrdjeno presudom Medj. suda pravde? Naravno da ne bi. Pa i pored presuda, bh Srbi i prekodrinski Srbi ignorisu da se tamo desio genocid. Pa sta bi tek radili da nema presude. ...ali zato Tihic hladno potvrdi nesto sto cak nije ni procesuirano, a kamoli presudjeno. za Tihica je dobrovoljacka nesumjivo zlocin u prvom redu gdje se samo sada treba utvrditi ko je odgovoran za taj zlocin. Steta samo sto nas Tihic nije zastupao u Hagu protiv Srbije jer sa ovakvim nejgovim kvalifikacijama zasigurno bi mu pozavidjele i sve sudije Medj. suda pravde, a da ne govorim o mucavcu Softicu kojeg je taj isti Tihic imenovao da "brani" interese Bosne i Hercegovine i njenih gradjana.

Tihic i njemu slici bi trebali da znaju da pravna deficija ratnog zlocina treba da ispunjava vrlo stroge kriterijume (da se dogadjaj desio u ratu prvenstveno i da dogadjaj ispunjava elemente deficije zlocina u smislu haskih konvencija).

Ne kazem ja apriori da se nakraju nece sudski dokazati postojanje "ratnog zlocina" u Dobrovoljackoj, ali sta ce se desiti ako se ne mogne na sudu BiH dokazati pravna kavlifikacija "ratnog zlocina" Dobrovoljacke. Ako se na sudu pokaze i dokaze da ttaj dogadjaj ispunjava elemente legitimine vojne akcije i legitimnog voljnog cilja...kao sto nakraju zakljuci i Hasko tuzilastvo.

Hajde da barem sutimo i drzimo jezik za zubima umjesto sto laprdamo, pogotovo ako smo po struci pravnici, jer na ovaj nacin ti isti sto laprdaju samo omalovazavaju pravo kao nauku a sebe kompromituju u vlastitom narodu, a drugima sluze kao slagvort za dokazivanje "njihove" istine.
svaka cast za komentar.
:thumbup: :bih:

samo ja mislim da Tihic sve ovo zna. Ja sam vise puta na ovom forumu rekao da je Tihic petokolonas i da je on Dodikov trojanski konj. Naravno, ja nisam pravnik i ne mogu ovako lijepo kao @Nokia posloziti sve cinjenice, ali ako analizirate hronoloski sve poteze koji je ovaj covjek uradio od njegovog dolaska na vlast do danas, onda ne mozes se, najblaze receno, oteti utisku da on sve radi za srpsku stvar. Pa i ovo sto je Nokia upravo u ovom postu izanalizirao vodi do tog zakljucka.
Real Khan

#1635 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

Edin H. wrote:
and wrote:ne vidim gdje piše interpol?
Image
Nisam znao da je Sarajevo u Srbiji :-)[/quote]

...ne znam je li još neko primjetio na kakvim "čvrstim i neoborivim dokazima" počiva optužnica iz Srbije u kojoj ne znaju pravilno navesti ni imena "učesnika"...npr. Jusuf Prazina-Djapić :lol: Šta sve neću naučiti novo od srpskih pravnika...Ja čitavo vrijeme kao levat još od malih nogu kontao da je Jusuf Prazina u stvari bio Juka a ne "Djapić", ali eto, valjda oni iz Srbije bolje znaju s kim sam odrastao i koga sam zvao Jukom :D
nokia6170

#1636 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Image

Obratiti u ovom dokumentu na jos jedan vrlo bitan detalj sta se to Ganicu stavlja na teret od strane srbijanske strane: Prvi je naravno detalj da je Sarajevo u Srbiji, jer Srbija navodi da su se zlocini desili na teritoriji Srbije, a drugi je:

"namely the killing of hundreds of wounded soldiers" znaci stavlja mu se na teret ubijanje stotina RANJENIH vojnika....hm, pa ovo cak nije ni zvanicna verzija "srpske" istine. Zanimljivo zanimljivo kakvi ce sve detalji da isplivaju na povrsinu nakon ovog procesa :)
Last edited by nokia6170 on 26/03/2010 11:14, edited 1 time in total.
Real Khan

#1637 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

independer wrote:
svaka cast za komentar.
:thumbup: :bih:

samo ja mislim da Tihic sve ovo zna. Ja sam vise puta na ovom forumu rekao da je Tihic petokolonas i da je on Dodikov trojanski konj. Naravno, ja nisam pravnik i ne mogu ovako lijepo kao @Nokia posloziti sve cinjenice, ali ako analizirate hronoloski sve poteze koji je ovaj covjek uradio od njegovog dolaska na vlast do danas, onda ne mozes se, najblaze receno, oteti utisku da on sve radi za srpsku stvar. Pa i ovo sto je Nokia upravo u ovom postu izanalizirao vodi do tog zakljucka.
Ma neka Tihić fino sam prizna da ga srpski obavještajci drže u šaci zbog onih snimaka dok je bio zarobljen...mislim, potpuno razumijem da su ga tukli danima, i da su ga nakon toga prisilili na svakakve neprimjerene radnje i tako ga iskompromitirali, ali majku mu, valjda smo ljudi pa ćemo mu te neprimjerene radnje koje su snimljene oprostiti zbog okolnosti, ali izdaju države nikako mu ne mogu oprostiti. Naime, doznao sam od nekih visokorangiranih SDA-ovaca kako Tihića velikosrpski obavještajci svako malo podsjete na snimke i čovjek odmah mijenja odluke i radi kako mu oni kažu... Stvarno mi je žao Tihića zbog onoga što je pretrpio u srpskim logorima, ali sve nakon njegovog ustoličenja na mjesto predsjednika SDA mu ne mogu halaliti jer direktno radi za velikosrpske interese... Tihiću, hebo snimke, pa i Severina je imala svoj uradak, pa nikom ništa...zato dođi sebi više i prestani raditi protiv države Bosne.
walkabout

#1638 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by walkabout »

shta su ga to natjerali... :roll:
Abacija

#1639 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Abacija »

walkabout wrote:shta su ga to natjerali... :roll:
Garant nesto slicno sta se desavalo po americkim zatvorima u Iraku.
and

#1640 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

vidra99 wrote:
nokia6170 wrote: Obratiti u ovom dokumentu na jos jedan vrlo bitan detalj sta se to Ganicu stavlja na teret od strane srbijanske strane: Prvi je naravno detalj da je Sarajevo u Srbiji, jer Srbija navodi da su se zlocini desili na teritoriji Srbije, a drugi je:

"namely the killing of hundreds of wounded soldiers" znaci stavlja mu se na teret ubijanje stotina RANJENIH vojnika....hm, pa ovo cak nije ni zvanicna verzija "srpske" istine. Zanimljivo zanimljivo kakvi ce sve detalji da isplivaju na povrsinu nakon ovog procesa :)
Evo da se ne nagađa šta TZRZ R. Srbije tačno stavlja na teret Ganiću:
Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz Bosne i Hercegovine, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rešenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju tri krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.
Tužilac Vukčević je otputovao danas U London, da odnese dodatne dokaze:
Tužilac za ratne zločine, zajedno sa zamenikom tužioca i istražnim sudijom, treba da predstavnicima londonskog tužilaštva dostaviti dodatne dokaze protiv Ganića. Ročište na kojem bi trebalo da bude odlučeno da li će Ganić, koji je uhapšen po poternici srpskog Interpola a zatim pušten iz pritvora uz kauciju, biti izručen Srbiji ili BiH, zakazano je za 13. april.

Mediji su ranije spekulisali da o zločinu u Dobrovoljačkoj postoje audio i video zapisi izdavanja naređenja za napad na kolonu JNA i da se u prostoriji u zgradi Predsedništva BiH, odakle je izdato naređenje za napad, nalazio i Ganić.

Osim transkripata presretnutih razgovora, tvrde mediji, postoje i video zapisi sa izjavom tadašnjeg ministra policije BiH Alije Delimustafića, koji na sednici Predsedništva BiH Ganiću zamera što je vodio akciju u Dobrovoljačkoj i da za to mora odgovarati, ali i izjava generala Mekenzija, koji tvrdi da je upravo Ganić najodgovorniji za tu akciju.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je u decembru 2008. godine istragu protiv Ganića zbog osnovane sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz Bosne i Hercegovine, izdavao naređenja za napade.
pa i jedni i drugi su radili na tome.
a nepoznavanje geografije je pokazala i vb,jer je još u vrijeme dok je postojala srj u zvaničnim papirima pisala da je otvorila ambasadu u srbiji iako srbija tada nije bila samostalna država.

da li neko zna da se negdje ovo povlačenje stvarno desilo??????
nadam se da su podnesene prijave protiv svih koji su prekršili ovaj dogovor i koji nisu sa oružjem napustili bih.

srbija treba dostaviti dokuumente različite od onih koji su 2003 prezentirani haškom tužilaštvu,a koliiko se zna imaju jedino iznuđenu izjavu bivšeg ministra policije.
nokia6170

#1641 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Zna li neko detalje oko tih sporazuma o povlacenju JNA...ko je o njima pregovarao, sta su oni podrazumijevali i kad su sklapani?
muha_sa

#1642 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by muha_sa »

nokia6170

#1643 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

tomas wrote:
kijameta wrote: Jok ,eto trebamo zivjeti u tvojim lazima. Zajebancija sa idiotom na BOV-u na Otoci je bila 3-4 dana prije Dobrovoljacke,sto se moze lako provjeriti na snimcima TV SA.
BTW idiot sa BOV-a je 3.maja bio u komandi na Bistriku,odakle nije zive guzice iznio. :D :D :D
Snimak sam spomenuo da bi identifikovao oficira. Za tvoji informaciju taj lik je prezivio zarobljavanje i živi u Republici Srpskoj. Doduše od silnih poštovanja Ženevskih konvencija u zatvoru ostao je invalid.
karanana wrote:
prokonto sam ga, mada se jedno vrijeme nije moglo definisati kojem taboru pripada jer je na temi o filmu krvavi ples po seheru pricao o dokazu o umjesanosti srbije u rat u BiH jer je kao 93. na betaniji poginulo 8 nekakvih srbijanskih specijalaca. baco je tu patku, kao ima i snimak taj.
Brojačima krvnih zrnaca teško je da pojme neke stvari.
Na Betaniji se desio napad specijalaca VJ iz Pančeva i odbili su ih obični ljudi. Poginulo je 8 pripadnika Specijalne brigade VJ čija su tijela kasnije razmijenjena. To je i jedini slučaj da je neka zvanična jedinica iz Srbije bila u Sarajevu. Veliki uspjeh ljudi koji su držali liniju na Orahovom brijegu i Betaniji s obzirom na protivnika.
Kako se stalno pričalo o agresiji, ovo je bio događaj koji bi potkrijepio takve tvrdnje. Trebao je biti praznik u Sarajevu kada su se dočepali 8 tijela srbijanskih specijalaca. Šta se desilo? Tijela su razmijenjena daleko od očiju javnosti i sve se nastavilo po starom, osim što Srbijanci više nisu dolazil.
Da li znaš ko je ovaj događaj iznio u javnost? Srbijanci koji su svjedočili na suđenju Perišiću u Hagu. :-) Tek tada se javnost u SA šturo sjetila Betanije. Evo i ti sam izgleda ne znaš ništa o tome. Snimak je postojao kao što se znalo da su u pitanju Srbijanci. Zašto je sve zataškano? Mora da je dobro i bogato prošla razmjena leševa :wink:
Nego odlazimo od teme.
Događaje od 2. maja sam spomenuo jer i dalje egzistira šuplja tzv. napadu na Predsjedništvo. Treba pogledati omjer snaga JNA/TO i MUP pa je jasno šta se tog dana događalo.
Neko je spomenuo dogovore sa JNA. Dva sporazuma su bila na snazi, onaj o povlačenju JNA koji je dogovoren u Skoplju i sporazum da se vozila i pripadnici JNA kroz Sarajevo mogu kretati uz prethodnu najavu MUP-u. Upravo 2.maja napadom na Dom i vozilo za dostavu hrane ti sporazumi su prekršeni. JNA je šeprtljavo odgovorila šaljući odrede koji su jedan za drugim bivali blokirani i uništeni. Da je planirana akcija zauzimanja predsjedništva jedinice bi bile koordinisane i udarali bi sinhronizovano plus bi angažovali lokalne Srbe u pomoć.
Kada su sporazumi potpisani, ko ih je potpisao i sta su sadrzavali, koje odredbe. Molim te da nam pojasnis malo sadrzaj sporazuma o povlacenju JNA.
ahuseino

#1644 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

tomas wrote:
kijameta wrote: Jok ,eto trebamo zivjeti u tvojim lazima. Zajebancija sa idiotom na BOV-u na Otoci je bila 3-4 dana prije Dobrovoljacke,sto se moze lako provjeriti na snimcima TV SA.
BTW idiot sa BOV-a je 3.maja bio u komandi na Bistriku,odakle nije zive guzice iznio. :D :D :D
Snimak sam spomenuo da bi identifikovao oficira. Za tvoji informaciju taj lik je prezivio zarobljavanje i živi u Republici Srpskoj. Doduše od silnih poštovanja Ženevskih konvencija u zatvoru ostao je invalid.
karanana wrote:
Brojačima krvnih zrnaca teško je da pojme neke stvari.
Na Betaniji se desio napad specijalaca VJ iz Pančeva i odbili su ih obični ljudi. Poginulo je 8 pripadnika Specijalne brigade VJ čija su tijela kasnije razmijenjena. To je i jedini slučaj da je neka zvanična jedinica iz Srbije bila u Sarajevu. Veliki uspjeh ljudi koji su držali liniju na Orahovom brijegu i Betaniji s obzirom na protivnika.
Kako se stalno pričalo o agresiji, ovo je bio događaj koji bi potkrijepio takve tvrdnje. Trebao je biti praznik u Sarajevu kada su se dočepali 8 tijela srbijanskih specijalaca. Šta se desilo? Tijela su razmijenjena daleko od očiju javnosti i sve se nastavilo po starom, osim što Srbijanci više nisu dolazil.
Da li znaš ko je ovaj događaj iznio u javnost? Srbijanci koji su svjedočili na suđenju Perišiću u Hagu. :-) Tek tada se javnost u SA šturo sjetila Betanije. Evo i ti sam izgleda ne znaš ništa o tome. Snimak je postojao kao što se znalo da su u pitanju Srbijanci. Zašto je sve zataškano? Mora da je dobro i bogato prošla razmjena leševa :wink:
Nego odlazimo od teme.
Događaje od 2. maja sam spomenuo jer i dalje egzistira šuplja tzv. napadu na Predsjedništvo. Treba pogledati omjer snaga JNA/TO i MUP pa je jasno šta se tog dana događalo.
Neko je spomenuo dogovore sa JNA. Dva sporazuma su bila na snazi, onaj o povlačenju JNA koji je dogovoren u Skoplju i sporazum da se vozila i pripadnici JNA kroz Sarajevo mogu kretati uz prethodnu najavu MUP-u. Upravo 2.maja napadom na Dom i vozilo za dostavu hrane ti sporazumi su prekršeni. JNA je šeprtljavo odgovorila šaljući odrede koji su jedan za drugim bivali blokirani i uništeni. Da je planirana akcija zauzimanja predsjedništva jedinice bi bile koordinisane i udarali bi sinhronizovano plus bi angažovali lokalne Srbe u pomoć.

Jao, jao... padobranca...
karanana

#1645 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

ne vidim ovdje nikakav potpis niti sporazum. sta je poenta?
a i mnoge su se stvari izdogadjale izmedju 28. aprila i 3. maja 92. kao na primjer kidnapovanje i zarobljavanje predsjednika drzave od inostrane vojske.
ahuseino

#1646 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

karanana wrote:ne vidim ovdje nikakav potpis niti sporazum. sta je poenta?
a i mnoge su se stvari izdogadjale izmedju 28. aprila i 3. maja 92. kao na primjer kidnapovanje i zarobljavanje predsjednika drzave od inostrane vojske.
Mislim da pokusava da ti kaze transformisane vojske...

The devil's in the detail... :evil:
kiky

#1647 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kiky »

samo da se ganić vrati u bosnu ...
:-)
karanana

#1648 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by karanana »

sta sam procito na ovim stranicama oslobodjenja???

da je mahniti alija u skoplju rekao da mu je adzic rekao da jna priznaje bih. juhu.
tomas sto ti i tvoji pajdasi ne poslaste aliju na vjecna lovista 2. maja. vrijedili bi nam oni vasi smrdljivi djenerali i svo ono oruzje koje bi uzeli i koje bi jos dobili za zamjenu za djeneralske metuzalemske smradove vise nego da smo imali 20 alija.
BiH-x

#1650 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by BiH-x »

^^Super link

Opinion: A miscarriage of British justice

Claims that Bosnian professor Ejup Ganic committed war crimes against Serbian invaders are flawed and misconceived.

Image

By Mary Welstead and Swanee Hunt — Special to GlobalPost
Published: March 27, 2010 10:12 ET

CAMBRIDGE, Mass. — Monday, March 1, 2010, on the eve of his 64th birthday, Professor Ejup Ganic was arrested.

A United States-educated academic and former member of the Presidency of Bosnia and Herzogovina, Ganic was en route to his home in Sarajevo via Heathrow Airport. Taken into custody by officers from Scotland Yard's Extradition Unit and brought before a magistrate, he was immediately incarcerated in a London prison. For three days, he was denied access to consular services, his lawyers and his family. The United Kingdom government’s excuse was administrative error.

Over these several weeks, the highly regarded system of British justice has been seriously questioned. Though Ganic has now been released on bail, the conditions are stringent: He must report daily to the police, stay at one address in London, and he is not allowed to travel.

This stunning state of affairs came about because the Republic of Serbia, which waged a bloody war on Bosnia from 1992 to 1995 and placed Sarajevo under the most appalling siege of modern times, made a preliminary request to the U.K. for Ganic’s extradition. It alleged that he had committed war crimes in 1992 during the Serbian-led aggression against Bosnia. These allegations have already been investigated — and dismissed — by the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia in The Hague.

Serbian authorities have one month to produce evidence to back up their request for extradition. At that point, a date will be arranged for a judge to decide the future of Ganic. His barrister, or Queen's Counsel, Clare Montgomery, has described the attempt to prosecute him as a mockery of justice. His solicitor, Stephen Gentle, maintains that Serbia’s request is flawed and misconceived.

Bosnian authorities have protested strongly to the British ambassador in Sarajevo about Ganic’s treatment. They maintain rightly that this action is in contravention of international treaties on consular and diplomatic relations. The shadow foreign secretary, William Hague, has asked Foreign Secretary David Miliband to investigate. He is anxious that there is a real risk of repercussions between the U.K. and Bosnia, as well as other Balkan nations. In fact, thousands of Bosnians have gathered outside the British embassy in Sarajevo to register their concern and show their support for Ganic.

Why did they arrest Ganic? The allegations are a thin attempt to pretend that the conduct of Bosnian leaders to defend their country during the war was no different from the barbarism perpetrated by Serb political and military forces. Human rights groups have consistently found that the huge majority of atrocities committed during the war were at the hands of the Serbs. It’s not a blanket indictment of all Serbs to insist that those who allegedly led the genocide be put to trial, nor is it “even-handed” to accuse leaders on all sides.

The world will never forget news reports as Serbia surrounded Sarajevo, former host of the Winter Olympics, and from the hills rained down rockets and bullets on citizens. Casualties of the war were massive; 150,000 were killed in a country with a population of 4 million; hillsides today are filled with white tombstones. Still, though 60 percent of the housing was destroyed, the spirit of many Bosnians stayed strong.

Now Serbia is anxious to draw public attention away from the trial of one of its former leaders, Radovan Karadzic, which resumed in The Hague on the day Ganic was arrested. According to the New York Times, the Bosnian Serb is “widely regarded by diplomats as the chief architect of ethnic cleansing ... crimes that were Europe's worst atrocities since World War II.”

In his speech to the tribunal, Karadzic maintained, on the one hand, that the killing of thousands of Muslims was "just and holy," and on the other, that the killing of 8,000 unarmed Muslim men and boys by Serbs at Srebrenica did not take place. The mass graves, he suggested, were filled with bones brought from elsewhere — shades of Holocaust denial yet again.

This whole affair is embarrassing for the British government. The U.K. is regarded as a soft touch for the execution of many extradition requests issued for spurious reasons. The government now claims to be unable to intervene in Ganic’s incarceration; the strictly observed separation of powers means that the matter is now in the hands of the courts. It leaves open the possibility that Bosnia will carry out its threat to rescue Ganic by issuing a request that the U.K. hand him over to authorities there.

Bosnia argues that there is an agreement between Serbia and Bosnia for those alleged to have perpetrated war crimes to be tried in their home jurisdiction if the alleged crime was committed there. Such an action would lead to an unprecedented double extradition contest between Bosnia and Serbia, and a long legal battle in the U.K. courts.

Ganic is a true patriot. He returned to his country from America to enter political life. As deputy to Bosnian President Alija Izetbegovic, he chose to remain with his people during the war, enduring pain, cold and famine alongside them when he had every opportunity to enjoy a comfortable life elsewhere. Since 1995, he has sought — first, as a politician, then as an educator — to bring political stability and economic security back to his country.

Convinced that education is the future, in 2004, after an introduction to the University of Buckingham by Lady Thatcher, he entered into a joint venture and opened a new multi-ethnic, English-language university, the Sarajevo School of Science and Technology. The university offers both Bosnian and U.K. degrees. It’s ironic that Ganic was returning from Buckingham on the day of his arrest, having watched his second cohort of students enjoy their graduation ceremony.

Serbia has succeeded in creating maximum chaos, and expense, for both Ganic and the U.K. It’s a moral shame to abuse these extradition proceedings as a means of satisfying one state’s political insecurity, rousing the inter-ethnic conflict Ganic has struggled so courageously to counteract.

Mary Welstead is a visiting professor at the University of Buckingham. She has held similar appointments at McGill University in Montreal, the University of Cambridge U.K., and the University of Warwick U.K. From 2003 -2008 she helped set up the Sarajevo School of Science and Technology.

Swanee Hunt is the Eleanor Roosevelt Lecturer in Public Policy at Harvard’s Kennedy School of Government and Chair of the Institute for Inclusive Security. As U.S. ambassador to Austria (1993-1997), she hosted negotiations to stop the Balkan War. She is the author of "This Was Not Our War: Bosnian Women Reclaiming the Peace," and "Worlds Apart: the Bosnian Case in Pursuit of Global Security." Hunt is also an investor in GlobalPost
Last edited by BiH-x on 27/03/2010 23:40, edited 2 times in total.
Locked