Suti i trpi wrote:Manje vise se slazem sa tobom kao i sa vecinom tvojih istomisljenika, ali se ne slaemo oko pristupa. Ti mislis da je Silajdzicev NAPADACKI pristup dobar, a ja mislim da je kontraproduktivan. Bez obzira kakve su vrijednosti strana, da bi postigo nesto MORAS ga postovat, inace od dogovora nema nista. Amerika je toliko mocna drzava pa opet nema napadacku retoriku kakvu ima Silajdzic. Jos jednom ponavljam, dok politicari iz Sarajeva plju vatru na RS i njene zvanicnike, nista se na bolje ne moze promjenit, samo moze biti gore. Takvim stavom se ne mogu ukinuti 'aparthejd i fasizam', mogu se samo ucvrstit. Neko je spomeno Mendelu i to je odlican primjer kako treba radit. Da li bi se aparthejd u JAR ikad ukino da je Mendela pljuvo vatru na rasiste? Nebi nikad. U tome je poenta cijele moje price.
ja govorim da ono sto trazi Silajdjic je moralno,demokratsko i opsteprihvatljivo...po tebi ispada da bi se srbi odrekli ovog protiv cega je Silajdjic ta to trazi neko drugi(npr. Bajic,Kojovic,ili bilo ko drugi)...zar je bitno ko trazi ukidanje aparthejda i fasizma,a svi zmao da je rs fasizam ,aparthed i kocnica da srbi kao narod prihvate istinski BIH..ne tjera srbe od BIH Silajdjic,nego velikosrpska politika kojoj BIH nije ni u snu snova drzava koja treba da nastavi svoj kontuinitet kao normalna drzava...
evo nek srbi sad zatraze od bosnjaka koju god hoce politicku garnituru kod bosnjka a da se odreknu svojatanja rs-a za srpski eskluzivitet i prihvate BIH kao svoju drzavu"vjeruj da bi bosnjaci u oktobru njih 90% dalo glas toj opciji"
vjerujem da bi se i sam Silajdjic povukao sa funkcije...opet ti kazem,srpsku politiku ne interesuje nikakav napredak BIH,njima su ovo kljucne stvari:
a) zadrzati rs kao iskljucivo srpski eskluzivitet i sprijeciti jaci povratak u isti..
b) generacije srba koje dolaze odgajati tako da im je srbija drzava,rs dio mrske drzave(BIH) koji ceka pripajanje srbiji..
c) odrzavati tenzije i ukazivati da je suzivot i BIH nemoguca misija..
problem je sto mnogi srbi uvidjaju da su nemocni da se bore protiv velikosrpske politike,pa izlaz vide u tome da drugi prihvate tu velikosrpsku politiku,jer ako drugi nastave borbu protiv velikosrba da ce na kraju srbi kao narod platiti najvecu cijenu(Bajic je to prvi uvidio)