Izgleda da je zadatak: "Kako realizirati "magnetnu spregu" između ETF-a i privrede u modernoj BiH" višestruko teži od bilo kojeg zadatka ikada zadatog na "Sibirskoj olimpijadi".
ETF
-
_Ismail_
#1626 Re: ETF
Tajac. Cijenjeni ETF-ov forumaško-akademski publikum je ostao bez teksta. 
Izgleda da je zadatak: "Kako realizirati "magnetnu spregu" između ETF-a i privrede u modernoj BiH" višestruko teži od bilo kojeg zadatka ikada zadatog na "Sibirskoj olimpijadi".
- Euridika
- Globalna šefica
#1627 Re: ETF
Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
Eh, belaj je u tome što ETF nema predviđeno obavljanje prakse u svojim internim aktima
. Sad treba izvršiti pritisak na sam fakultet da u tom segmentu nešto mijenja, s tim da se jedna takva promjena mora reflektovati na cjelokupan obrazovni proces.
Eh, belaj je u tome što ETF nema predviđeno obavljanje prakse u svojim internim aktima
-
mirza_15
#1628 Re: ETF
U BH Telecom su dolazili studenti ETF-a i saobracajnog fakulteta na praksu. Cini mi se da je to trajalo mjesec dana. Sam sam jednu radnu sedmicu imao obavezu za jednog takvogEuridika wrote:Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
Eh, belaj je u tome što ETF nema predviđeno obavljanje prakse u svojim internim aktima. Sad treba izvršiti pritisak na sam fakultet da u tom segmentu nešto mijenja, s tim da se jedna takva promjena mora reflektovati na cjelokupan obrazovni proces.
-
kox
#1629 Re: ETF
Koliko mi je poznato studenti etf-a već obavljau praksu u nekim firmama tako da to samo po sebi ne bi trebalo biti problem, naravno ako ima volje od strane firme.Euridika wrote:Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
Eh, belaj je u tome što ETF nema predviđeno obavljanje prakse u svojim internim aktima. Sad treba izvršiti pritisak na sam fakultet da u tom segmentu nešto mijenja, s tim da se jedna takva promjena mora reflektovati na cjelokupan obrazovni proces.
- Euridika
- Globalna šefica
#1630 Re: ETF
Ne obavljaju praksu (iako se to tako u žargonu naziva), već rade part-time za pojedine IT firme, i to nema nikakve veze sa samim fakultetom, to studenti samoinicijativno konkurišu na te pozicije u firmama. Tako da problem ipak postoji, ako govorimo o sistemskom rješenju.kox wrote:Koliko mi je poznato studenti etf-a već obavljau praksu u nekim firmama tako da to samo po sebi ne bi trebalo biti problem, naravno ako ima volje od strane firme.Euridika wrote:Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1631 Re: ETF
Ta sprega ne zavisi od par iniznjera koji imaju dobre namjere nego od samog sistema visokog pa i srednjeg skolstva kao i naravno od manjka firmi gdje bi se mogla obaviti kvalitetna praksa. Nije kao sto sam i ranije napisao problem za studente RI-a i TK jer takvih firmi ima na pasija preskakala ali je problem za preostala dva smjera a pogotovo AE. Medjutim sve je to i dalje sasa naspram Fatkicevih nerjesivih zadataka sa Sibirske olimpijade_Ismail_ wrote:Tajac. Cijenjeni ETF-ov forumaško-akademski publikum je ostao bez teksta.
-
The BEN10
#1632 Re: ETF
Ama, doći u firmu i biti ćato mjesec dana je jedno, a sasvim drugi nivo je biti dio istraživačkog tima koji ima zadatak da istraži unapređenje rada XY mašine/poslovnog procesa/softwarea i sl.
- hrasno38
#1633 Re: ETF
Tako je BH Telecom ima tu mogucnost za praksu studenata sa odsjeka TK a gdje ces poslati studente automatike i elektronike???mirza_15 wrote:U BH Telecom su dolazili studenti ETF-a i saobracajnog fakulteta na praksu. Cini mi se da je to trajalo mjesec dana. Sam sam jednu radnu sedmicu imao obavezu za jednog takvogEuridika wrote:Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
-
kox
#1634 Re: ETF
Evo raspitao sam se malo, postoji program Moja praksa pokrenut na ius-u ali se prijavljuju i učestvuju i studenti sa etf-a, ssst-a i dr. fakulteta. Finansira ga usaid. Sam etf kao institucija sa tim valjda nema veze.Euridika wrote:Ne obavljaju praksu (iako se to tako u žargonu naziva), već rade part-time za pojedine IT firme, i to nema nikakve veze sa samim fakultetom, to studenti samoinicijativno konkurišu na te pozicije u firmama. Tako da problem ipak postoji, ako govorimo o sistemskom rješenju.kox wrote:Koliko mi je poznato studenti etf-a već obavljau praksu u nekim firmama tako da to samo po sebi ne bi trebalo biti problem, naravno ako ima volje od strane firme.Euridika wrote:Pa da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, ja sam se u svojoj firmi malo raspitala kakve su mogućnosti za angažiranje studenata "u poslovne svrhe". Moja firma (a pretpostavljam da je tako i sa većinom drugih) ima pravni modus da angažira studente na obavljanju prakse u firmi, ali pod uslovom da obrazovna (akademska) institucija kojoj učenik/student pripada ima svojim internim aktima predviđen ovakav vid sticanja znanja. Praksa traje onoliko dugo koliko je internim aktima obrazovne institucije predviđeno.
Last edited by kox on 24/02/2016 12:01, edited 2 times in total.
- hrasno38
#1635 Re: ETF
Istrazivacki rad za vrijeme studija treba biti baziran na samom fakultetu a ne po firmama ali za tu vrstu rada moras imati i profesore koji posjeduju reference za prakticni dio a taj broj na ETF-u sasvim sigurno nije velik.The BEN10 wrote:Ama, doći u firmu i biti ćato mjesec dana je jedno, a sasvim drugi nivo je biti dio istraživačkog tima koji ima zadatak da istraži unapređenje rada XY mašine/poslovnog procesa/softwarea i sl.
-
The BEN10
#1636 Re: ETF
Po meni bi to trebao biti jedan od glavnih prioriteta.hrasno38 wrote:Istrazivacki rad za vrijeme studija treba biti baziran na samom fakultetu a ne po firmama ali za tu vrstu rada moras imati i profesore koji posjeduju reference za prakticni dio a taj broj na ETF-u sasvim sigurno nije velik.The BEN10 wrote:Ama, doći u firmu i biti ćato mjesec dana je jedno, a sasvim drugi nivo je biti dio istraživačkog tima koji ima zadatak da istraži unapređenje rada XY mašine/poslovnog procesa/softwarea i sl.
-
_Ismail_
#1637 Re: ETF
Naravno, profesori (i asistenti) su jedina prava veza studenata sa privredom. Ako nema te veze nema ni kvalitetne prakse studenata u privredi...hrasno38 wrote:Istrazivacki rad za vrijeme studija treba biti baziran na samom fakultetu a ne po firmama ali za tu vrstu rada moras imati i profesore koji posjeduju reference za prakticni dio a taj broj na ETF-u sasvim sigurno nije velik.The BEN10 wrote:Ama, doći u firmu i biti ćato mjesec dana je jedno, a sasvim drugi nivo je biti dio istraživačkog tima koji ima zadatak da istraži unapređenje rada XY mašine/poslovnog procesa/softwarea i sl.
Po meni je iluzorno očekivati od studenta da nađe u privredi adekvatan projekat koji će se raditi na ETF-u. S druge strane privreda ide linijom manjeg (jeftinijeg) otpora pa potrebne projekte nastoji odraditi sa svojim stručnim kadrom.
Ne znam da je u mojoj firmi bio student na praksi ili barem, zajedno sa svojim profesorom (ili asistentom), u posjeti da se otvoreno razgovara o eventualnoj poslovnoj saradnji.
Nećemo više o Fatkiću, možda se čovjek nasekira čitajući i ako nam ne halali eto belaja.
-
nargila.ba
-
numizmatic
#1639 Re: ETF
Ovo je globalna pošast.nargila.ba wrote:Euridika, slažem se s tobom da je ovo sistemski problem.
Part-time rad studenata u IT/hardver/softver firmama nije loša stvar, ali je individualna stvar i ni na koji način nije uređena. Već naredne godine je upitno koliko će takvih pozicija biti, da li će ih biti, i slično. Kad bi se riješilo sistemski, ne vidim prepreku da se takve stvari studentima 'pišu' kao odslušan predmet ako bi se tome pristupilo ozbiljno - za koji student na kraju piše 'pripravnički rad' koji se uz sve ostalo na kraju ocjenjuje. Posebno bi bilo izvodivo na Master studiju, jer ko do toga dogura uglavnom spada u grupu 'zainteresiranih' (ima tu dosta izuzetaka, ali nevažno).
Neko je spomenuo BHTelecom praksu... žalosno je šta radi BHTelecom po pitanju praksi, stipendija, i slično. Nadam se da se sjećate liste 'najboljih studenata sa univerziteta' koji su primljeni na praksu - među njima je bilo možda 10% studenata sa ETFa. Pravo, ekonomija, političke nauke - potpuno dominira taj kadar. Naravno, uleti tu i neko jer tu zaista pripada.. Ali ako je najperspektivniji kadar za jedan BHTelecom student sa prosjekom reda 8 na političkim naukama ili pravu - zar to nije za plakati?
Studentima ETF-a i medicine je generalno teško nabosti stipendiju, jer su naši prosjeci realni. Pratila sam liste dodijeljenih stipendija - nadaleko dominiraju studenti sa filozofskog fakulteta, zatim fakultet zdravstvenih studija, fakultet političkih nauka, pravo i ekonomija.
Građevina, medicina, ETF, pa i arhitektura - nigdje.
-
nargila.ba
-
_Ismail_
#1641 Re: ETF
Hvala na tom pdf-u, nargila.ba. To je praznik za oči, dušu i srce.
Da sam kojim slučajem šef Vlade BiH naredio bih ministrima da usvoje Zakon po kojem bi svakom studentu dobitniku zlatne/srebrene značke/povelje Univerziteta bilo obezbijeđeno adekvatno radno mjesto odmah po diplomiranju.
Da sam kojim slučajem šef Vlade BiH naredio bih ministrima da usvoje Zakon po kojem bi svakom studentu dobitniku zlatne/srebrene značke/povelje Univerziteta bilo obezbijeđeno adekvatno radno mjesto odmah po diplomiranju.
-
nargila.ba
-
mirza_15
#1643 Re: ETF
_Ismail_ wrote:Hvala na tom pdf-u, nargila.ba. To je praznik za oči, dušu i srce.
Ova Belma Turkovic (9,96) je u BH Telecomu.
Istina je da su na onom posljednjem spisku primljenih pripravnika uglavnom pravnici i ekonomisti. Svakako nas sto radimo u tehnici smatraju lopatom sto bi Azem rekao. Oni su menadzeri i oni su bitni (KIF, KUF, marketing). Mi smo samo jirgeti
-
mirza_15
#1644 Re: ETF
Usput, primjetim jako puno studenata sa prosjekom preko 9. Promjena u odnosu na period kada sam ja studirao. Tada ih je bilo nekoliko sa slikama na zidu hodnika ispod naslova "oni su najbolji" 
- Euridika
- Globalna šefica
#1645 Re: ETF
Eh, da, upravo o ovom problemu pričam...nargila.ba wrote:Euridika, slažem se s tobom da je ovo sistemski problem.
Part-time rad studenata u IT/hardver/softver firmama nije loša stvar, ali je individualna stvar i ni na koji način nije uređena. Već naredne godine je upitno koliko će takvih pozicija biti, da li će ih biti, i slično. Kad bi se riješilo sistemski, ne vidim prepreku da se takve stvari studentima 'pišu' kao odslušan predmet ako bi se tome pristupilo ozbiljno - za koji student na kraju piše 'pripravnički rad' koji se uz sve ostalo na kraju ocjenjuje. Posebno bi bilo izvodivo na Master studiju, jer ko do toga dogura uglavnom spada u grupu 'zainteresiranih' (ima tu dosta izuzetaka, ali nevažno).
Neko je spomenuo BHTelecom praksu... žalosno je šta radi BHTelecom po pitanju praksi, stipendija, i slično. Nadam se da se sjećate liste 'najboljih studenata sa univerziteta' koji su primljeni na praksu - među njima je bilo možda 10% studenata sa ETFa. Pravo, ekonomija, političke nauke - potpuno dominira taj kadar. Naravno, uleti tu i neko jer tu zaista pripada.. Ali ako je najperspektivniji kadar za jedan BHTelecom student sa prosjekom reda 8 na političkim naukama ili pravu - zar to nije za plakati?
- Euridika
- Globalna šefica
#1646 Re: ETF
I ja sam iz tog perioda (čak i na slici...mirza_15 wrote:Usput, primjetim jako puno studenata sa prosjekom preko 9. Promjena u odnosu na period kada sam ja studirao. Tada ih je bilo nekoliko sa slikama na zidu hodnika ispod naslova "oni su najbolji"
-
nargila.ba
-
mirza_15
#1648 Re: ETF
Ima i moja slika tamo. Doduse na tom dijelu gdje su apsolventi po odsjecima. Nisam bio ni blizu da udjem u ovu ligu u kojoj je Euridikanargila.ba wrote:Slažem se. Stoje još uvijek i vaše slike po zidovima, iz perioda kad je na pojedinim odsjecima znalo diplomirati jednocifren broj studenata, a prosjek >=9 izuzetno rijetki. Sad je zaista malo drugačija situacija.mirza_15 wrote:Usput, primjetim jako puno studenata sa prosjekom preko 9. Promjena u odnosu na period kada sam ja studirao. Tada ih je bilo nekoliko sa slikama na zidu hodnika ispod naslova "oni su najbolji"
Puno više studena upiše, ali puno više i završi. Da su kriteriji spušteni, po mom mišljenju da.
Drugi kažu 'hvala Bogu, napokon', a ja kažem 'nažalost'.
- Euridika
- Globalna šefica
#1649 Re: ETF
mirza_15 wrote:Ima i moja slika tamo. Doduse na tom dijelu gdje su apsolventi po odsjecima. Nisam bio ni blizu da udjem u ovu ligu u kojoj je Euridikanargila.ba wrote:Slažem se. Stoje još uvijek i vaše slike po zidovima, iz perioda kad je na pojedinim odsjecima znalo diplomirati jednocifren broj studenata, a prosjek >=9 izuzetno rijetki. Sad je zaista malo drugačija situacija.mirza_15 wrote:Usput, primjetim jako puno studenata sa prosjekom preko 9. Promjena u odnosu na period kada sam ja studirao. Tada ih je bilo nekoliko sa slikama na zidu hodnika ispod naslova "oni su najbolji"
Puno više studena upiše, ali puno više i završi. Da su kriteriji spušteni, po mom mišljenju da.
Drugi kažu 'hvala Bogu, napokon', a ja kažem 'nažalost'.
Ma kakva liga... to jedino ovi po strankama imaju...
@nargila.ba
Zar još stoje te slike?
Ja sam se nekako nadala da odavno skupljaju prašinu u nekom podrumu...
-
nargila.ba