Evo recimo ja postujem ateiste i njihov odabir,ali nikada necu reci da su na ispravnom putu,jer se kose sa mojim ubjedjenjem,tako da bi odgoj djeteta veliki problem bio...Sad hipoteticki gledano,u braku su krscanin i muslimanka,oboje smatraju svoju religiju najispravnijom,a postuju drugo,kako bi oni dijete odgajali?!Obzirom da je muskarac glava porodice,vecinom,sama skontaj da li bi zena tu imala nekog jaceg uticaja i cije bi se postovalo,da li bi dijete islo u crkvu ili dzamiju
Par pitanja za one koji poznaju islam
- BHF_Manijak
#1626 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...
Evo recimo ja postujem ateiste i njihov odabir,ali nikada necu reci da su na ispravnom putu,jer se kose sa mojim ubjedjenjem,tako da bi odgoj djeteta veliki problem bio...Sad hipoteticki gledano,u braku su krscanin i muslimanka,oboje smatraju svoju religiju najispravnijom,a postuju drugo,kako bi oni dijete odgajali?!Obzirom da je muskarac glava porodice,vecinom,sama skontaj da li bi zena tu imala nekog jaceg uticaja i cije bi se postovalo,da li bi dijete islo u crkvu ili dzamiju
- ljubav_aha
#1627 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
BHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...
Evo recimo ja postujem ateiste i njihov odabir,ali nikada necu reci da su na ispravnom putu,jer se kose sa mojim ubjedjenjem,tako da bi odgoj djeteta veliki problem bio...Sad hipoteticki gledano,u braku su krscanin i muslimanka,oboje smatraju svoju religiju najispravnijom,a postuju drugo,kako bi oni dijete odgajali?!Obzirom da je muskarac glava porodice,vecinom,sama skontaj da li bi zena tu imala nekog jaceg uticaja i cije bi se postovalo,da li bi dijete islo u crkvu ili dzamiju :wink:
izvini,nasmijah se,muskarac glava porodice
tako je nekad bilo ,ne ponovilo se,ovo ce cak potvrditi danas liberalni msulimasnki skolari,iako ni oni meni licno nista ne znace,znas mene
imam toliko prijatelja u brakovima svih mogucih kombinacija,i vjeruj mi,ne dominira muzevljeva ili zenina religija,vec obe,sve se slavi,sve se postuje,no ne idu u crkvu i ne klanjanju,jer im to nije vazno kao mnogim vjernicima,znaci takvi brakovi su moguci
tebi naravno odogovara brak sa muslimankom ili npr. hriscankom koja je presla dobrovljno na Islam
ali moras shvatiti ,relgija se ne mijenja samo radi braka,kao izgovor ; musakrac glava porodice
Last edited by ljubav_aha on 16/03/2010 02:44, edited 1 time in total.
- ljubav_aha
#1628 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi putBHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1629 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pa za takve slucajeve se svaka religija dovoljno postarala da ni ne dodje do toga ako oboje prate svoju religiju od rijeci do rijeci. Dje u svemu tome nestalo ono: "religija ljubavi".BHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...
NAveo si tu par primjera dje se brani bez da se navede razlog zasto, osim ovoga: Zovu u vatru, pakao.....
eto ti konkretan slucaj, dje zena ispunila sve uvjete koje se muskarcu postavljaju kad se uzima za nemuslimanku, djecu odgojila kao muslimane, muz je ne navodi na drugu vjeru ili ateizam ali opet ocito da zena nije ravnopravna muskarcu.
Razumijem ja period u kojem se sve to pisalo i kakav je stav prema zenama tada bio i ovdje se to najbolje odslikava. A ne moram spominjati onaj gore komentar(ne znam sad nickname) koliko ustvari preslikava taj period: "Zene su nasi biseri ne trebamo ih davati" - odmah se sjetim recenice iz njemacke himne koja je izbrisana radi sovinizma: "...imamo dobro vino i lijepe zene...."
-
Static-X
#1630 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pa sta hoces vise, zar to nije najbitnije?Bitte_Halt_ja_ja wrote:Pa za takve slucajeve se svaka religija dovoljno postarala da ni ne dodje do toga ako oboje prate svoju religiju od rijeci do rijeci. Dje u svemu tome nestalo ono: "religija ljubavi".BHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...
NAveo si tu par primjera dje se brani bez da se navede razlog zasto, osim ovoga: Zovu u vatru, pakao.....
eto ti konkretan slucaj, dje zena ispunila sve uvjete koje se muskarcu postavljaju kad se uzima za nemuslimanku, djecu odgojila kao muslimane, muz je ne navodi na drugu vjeru ili ateizam ali opet ocito da zena nije ravnopravna muskarcu.
Razumijem ja period u kojem se sve to pisalo i kakav je stav prema zenama tada bio i ovdje se to najbolje odslikava. A ne moram spominjati onaj gore komentar(ne znam sad nickname) koliko ustvari preslikava taj period: "Zene su nasi biseri ne trebamo ih davati" - odmah se sjetim recenice iz njemacke himne koja je izbrisana radi sovinizma: "...imamo dobro vino i lijepe zene...."
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1631 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Pa procitaj tekst do kraja...niko je ne zove (valjda misle "navodi" s tim) nigdje....
- arte.fakt
#1632 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
[quote=\"ljubav_aha\"][quote=\"BHF_Manijak\"]Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...[/quote]
zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi put
[/quote]
ne ... one upucuju na pravi put samo sto ljudi ne zele da sljede taj put ... evo i dokaz ...
http://www.youtube.com/watch?v=2AaaBJNh4Kg
ne ... one upucuju na pravi put samo sto ljudi ne zele da sljede taj put ... evo i dokaz ...
http://www.youtube.com/watch?v=2AaaBJNh4Kg
-
Mrs.Zurbrigen
#1633 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ja ovo jos uvijek ne razumijem.
dakle, musliman se moze ozeniti zenom nemuslimankom, ako je pripada nekoj monoteistickoj vjeri. muslimanka se moze samo udati za muslimana.
razlog je zato sto? sto su moguci problemi kod odgoja djece? sto su tradicije religija razlicite? ha?
i razlika izemdju muskaraca i zena postoji zato sto imaju drugacije funkcije u (islamskom) drustvu?
sto se tice gore navedenog citata: vjernik/vjernica = musliman/muslimanka? ili pripadnik bilo koje monoteisticke vjere? i sta je rob-vjernik/robinja-vjernica? u kojem kontekstu?

dakle, musliman se moze ozeniti zenom nemuslimankom, ako je pripada nekoj monoteistickoj vjeri. muslimanka se moze samo udati za muslimana.
razlog je zato sto? sto su moguci problemi kod odgoja djece? sto su tradicije religija razlicite? ha?
i razlika izemdju muskaraca i zena postoji zato sto imaju drugacije funkcije u (islamskom) drustvu?
sto se tice gore navedenog citata: vjernik/vjernica = musliman/muslimanka? ili pripadnik bilo koje monoteisticke vjere? i sta je rob-vjernik/robinja-vjernica? u kojem kontekstu?
- BHF_Manijak
#1634 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Zavisi kako ti vidis Pravi putljubav_aha wrote:zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi putBHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...![]()
-
Mrs.Zurbrigen
#1635 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
aaah, kontam... smijem li reci, da mi ta metafora zvuci vrlo cudno? nekako mi je tesko konotirati termine "rob/robinja" pozitivno. ali dobro, sigurno ima neki historijski kontekst u kojem ta metafora dobiva novo znacenje...besana wrote:Bozij rob, Bozija robinja ...Mrs.Zurbrigen wrote:ja ovo jos uvijek ne razumijem.
hvala @besana.
sad bi jos bilo super kad bi mi samo neko objasnio tu razliku izmedju pravila za muskarce i za zene - biseri, ruze i slicno mi nekako nisu dovoljni kao argumenti. ili su te upute pisane bez obrazlozenja?
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1636 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
BHF_Manijak wrote:Zavisi kako ti vidis Pravi putljubav_aha wrote:zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi putBHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...![]()
Meni pravi put nije SIRK,a krsancstvo,koliko god propagiralo monoteizam,ima vjeruju u Boga i sina Bozijeg neuzubillahi te`ala,tako da se tu svaka prica i pitanja zaustavljaju...Tako da koliko god zeljela da izjedancis islam,krsanstvo,judizam,nece ti poci za rukom,ni u snu...Allah kaze da ce sve sem sirka(visebostva)oprostit,zato mojne price bezze...
Pa prvo se upoznaj sa materijom prije nekom okacis etiketu mnogobosca. Ako ne shvatas pojam svetog trojstva, bar ne budi toliko ignorantan i pogresno optuzivati nekog da se radi o politeizmu. Sam vjerujes da je bog svemoguc i sveprisutan ali ti nece u glavu da se manifestuje kroz svetog duha, oca i sina, jedan bog - tri manifestacije jednog te istog. Bas ako vjerujes da je bog svemoguc i sveprisutan ovo ti nebi trebalo tesko pasti a pogotovo ti je zabranjeno iz neznanja nekom suditi.
Nigdje nisam vidio da ti smeta sto se muskarac moze uzeti za hriscanku niti porices da su sljedbenici knjige tj monoteisti a kad se zena(muslimanka) spominje u konekstu zabrane braka sa politeistima tu ti ocito lako pada poistovjetiti politeiste sa hriscanima. To je vec licemjerno
- arzuhal
#1637 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Vi ste ovdje skrpili nekoliko važnih tema (općenito pitanje braka i odnosa supružnika u islamu, brak muslimana/ke sa nemuslimanom/kom, pitanje monoteizma i politeizma..) u jednu, pa postaje mazo i ulazit u ovu raspravu... 
- arte.fakt
#1638 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
[/quote]
Zavisi kako ti vidis Pravi put
Meni pravi put nije SIRK,a krsancstvo,koliko god propagiralo monoteizam,ima vjeruju u Boga i sina Bozijeg neuzubillahi te`ala,tako da se tu svaka prica i pitanja zaustavljaju...Tako da koliko god zeljela da izjedancis islam,krsanstvo,judizam,nece ti poci za rukom,ni u snu...Allah kaze da ce sve sem sirka(visebostva)oprostit,zato mojne price bezze...
[/quote]
Pa prvo se upoznaj sa materijom prije nekom okacis etiketu mnogobosca. Ako ne shvatas pojam svetog trojstva, bar ne budi toliko ignorantan i pogresno optuzivati nekog da se radi o politeizmu. Sam vjerujes da je bog svemoguc i sveprisutan ali ti nece u glavu da se manifestuje kroz svetog duha, oca i sina, jedan bog - tri manifestacije jednog te istog. Bas ako vjerujes da je bog svemoguc i sveprisutan ovo ti nebi trebalo tesko pasti a pogotovo ti je zabranjeno iz neznanja nekom suditi.
Nigdje nisam vidio da ti smeta sto se muskarac moze uzeti za hriscanku niti porices da su sljedbenici knjige tj monoteisti a kad se zena(muslimanka) spominje u konekstu zabrane braka sa politeistima tu ti ocito lako pada poistovjetiti politeiste sa hriscanima. To je vec licemjerno[/quote]
mislim da i tebi nebi skodilo malo znanja
http://www.youtube.com/watch?v=W76kLNNoHtk
Zavisi kako ti vidis Pravi put
Nigdje nisam vidio da ti smeta sto se muskarac moze uzeti za hriscanku niti porices da su sljedbenici knjige tj monoteisti a kad se zena(muslimanka) spominje u konekstu zabrane braka sa politeistima tu ti ocito lako pada poistovjetiti politeiste sa hriscanima. To je vec licemjerno[/quote]
http://www.youtube.com/watch?v=W76kLNNoHtk
- pustopoljina
#1639 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
rob/robinja su rob i robinja. ne boziji rob,nego rob covjeka.
(mi smo svi-ako vjerujes u boga-boziji robovi i cesto se obracas Gospodaru.ali to nije taj kontekst.)
ropstvo je tada postojalo i neka su prava robovi i robinje dobili objavom kur'ana.
(mi smo svi-ako vjerujes u boga-boziji robovi i cesto se obracas Gospodaru.ali to nije taj kontekst.)
ropstvo je tada postojalo i neka su prava robovi i robinje dobili objavom kur'ana.
- arte.fakt
#1640 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
[quote=\"pustopoljina\"]rob/robinja su rob i robinja. ne boziji rob,nego rob covjeka.
ropstvo je tada postojalo i neka su prava robovi i robinje dobili objavom kur\'ana.[/quote]
neka prava ??? ... Ropstvo je zabranjeno u Islamu .... Zabranjeno je robovati kreaciji , robuje se KREATORU ...
ropstvo je tada postojalo i neka su prava robovi i robinje dobili objavom kur\'ana.[/quote]
neka prava ??? ... Ropstvo je zabranjeno u Islamu .... Zabranjeno je robovati kreaciji , robuje se KREATORU ...
- pustopoljina
#1641 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
u kur'anu se spominje kako se prema robovima treba postupati. te kako je pozeljno osloboditi roba.jedan od tih propisa je i taj dio o zenidbi/udaji.
ja ne mislim na suznje sa bukagijama na nogama,ali ovo sto zena rece-da se to misli na bozje robove-ne misli se. misli se na robove,zarobljenike.
jasno je da je u doba objave kur'ana pitanje robova i robovlasnistva bilo aktuelno.
ja ne mislim na suznje sa bukagijama na nogama,ali ovo sto zena rece-da se to misli na bozje robove-ne misli se. misli se na robove,zarobljenike.
jasno je da je u doba objave kur'ana pitanje robova i robovlasnistva bilo aktuelno.
- arte.fakt
#1642 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
[quote=\"pustopoljina\"]u kur\'anu se spominje kako se prema robovima treba postupati. te kako je pozeljno osloboditi roba.jedan od tih propisa je i taj dio o zenidbi/udaji.
jasno je da je u doba objave kur\'ana pitanje robova i robovlasnistva bilo aktuelno.[/quote]
Upravo ... Aferim
jasno je da je u doba objave kur\'ana pitanje robova i robovlasnistva bilo aktuelno.[/quote]
Upravo ... Aferim
-
Mrs.Zurbrigen
#1643 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
@besana: mislim da se sjecam te teme.
hvala!
a) odnos muza i zene u braku
b) pozicija i funkcija muskaraca i zena po stavu religije.
bar se meni tako cini. mislim, moze doc odgovor, nemere i basta. al mi to nekako ne pomaze iz dzungle vjerskih pravila i njihovih interpretacija i nacina kako se slijede u svakodnevnici. mislim, ja ne znam ni kako je u drugim religijama to regulirano, da li primjerice katolici imaju nesto pisano o temi brak sa osobom druge vjere.
hvala!
hmmm... pa ja moje basic pitanje je: zasto decki smiju a cure ne? a to se pitanje ocigledno ne moze odgovoriti bez da se pogleda naarzuhal wrote:Vi ste ovdje skrpili nekoliko važnih tema (općenito pitanje braka i odnosa supružnika u islamu, brak muslimana/ke sa nemuslimanom/kom, pitanje monoteizma i politeizma..) u jednu, pa postaje mazo i ulazit u ovu raspravu...
a) odnos muza i zene u braku
b) pozicija i funkcija muskaraca i zena po stavu religije.
bar se meni tako cini. mislim, moze doc odgovor, nemere i basta. al mi to nekako ne pomaze iz dzungle vjerskih pravila i njihovih interpretacija i nacina kako se slijede u svakodnevnici. mislim, ja ne znam ni kako je u drugim religijama to regulirano, da li primjerice katolici imaju nesto pisano o temi brak sa osobom druge vjere.
-
Mrs.Zurbrigen
#1644 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
ahaaaaaaaa! ipak robovi. dakle sta tekst zeli reci, bolje je udati se za/ ozeniti osobu nize drustvene pozicije koja je iste vjere, nego nekog mnogobosca, pa makar se on/ona nama (bolje?) svidjeo/la?
did i get it?
did i get it?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1645 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
društvena pozicija...Mrs.Zurbrigen wrote:ahaaaaaaaa! ipak robovi. dakle sta tekst zeli reci, bolje je udati se za/ ozeniti osobu nize drustvene pozicije koja je iste vjere, nego nekog mnogobosca, pa makar se on/ona nama (bolje?) svidjeo/la?
did i get it?
-
Bitte_Halt_ja_ja
#1646 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Zavisi kako ti vidis Pravi putarte.fakt wrote:zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi put![]()
http://www.youtube.com/watch?v=W76kLNNoHtk[/quote]
i ti mi njega dajes kao primjer...svasta
-
Mrs.Zurbrigen
#1647 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
a kako bi ti to opisao? mislis da se robovi i robinje kao alternative spominju samo tako? ili da ilustriraju tezinu prekrsaja, koga neko cini tko se opredijeli za mnogobosca? ne mogu si pretpostaviti, da je bio uzus zeniti/udavati se za nekoga tko nije bio u istom/slicnom drustvenom polozaju.Chmoljo wrote:društvena pozicija...Mrs.Zurbrigen wrote:ahaaaaaaaa! ipak robovi. dakle sta tekst zeli reci, bolje je udati se za/ ozeniti osobu nize drustvene pozicije koja je iste vjere, nego nekog mnogobosca, pa makar se on/ona nama (bolje?) svidjeo/la?
did i get it?tako prolazno i tako relativno
fakat...
-
Static-X
#1648 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Sveto trojstvo je stran pojam samom kriscanu - po toj logici moguce je za uzvisenog i da umre....Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Nigdje nisam vidio da ti smeta sto se muskarac moze uzeti za hriscanku niti porices da su sljedbenici knjige tj monoteisti a kad se zena(muslimanka) spominje u konekstu zabrane braka sa politeistima tu ti ocito lako pada poistovjetiti politeiste sa hriscanima. To je vec licemjerno
- SenQ
#1649 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
Static-X wrote:Sveto trojstvo je stran pojam samom kriscanu - po toj logici moguce je za uzvisenog i da umre....Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Upravu to sto kazes.. Uzviseni moze da umre
Ali opet ne treba da se sudi drugima u njihovim vjerovanjima, objasni DA ali osudjuje NE.
Jer i u Kur'anu se kaže " Vama vaša vjera a nama naša"... a ako neko želi da pobije Islamsku vjeru argumentovano neka zna da neće uspijeti. Jer Islam ima odgovor na sve.
A ako koga stvarno zanima, mislim na ljude druge vjeroispovijesti, neka pitaju stvari koje im nisu jasne.
A vidim da i ovdje mnogi naslijepo napadaju druge vjeroispovijesti po svom plitkom znanju.
Pa o onome što i ništa neznaš nemoj ni lupat gluposti pa ni predstavljat svoju vjeru bilo kakvom.
Ovo negovorim nikome ponasob vec svima nama opženito, jer sa vjerom se nevalja igrati
- ljubav_aha
#1650 Re: Par pitanja za one koji poznaju islam
zelim izjednaciti humani cilj religija,jer sve religije upucuju osbobe da ne rade zlo i sl., ati uporno pises o pravom putu kao najboljem putu u Islamu,o cemiu smo vec pisali,ovja put to nije bio cilj mog pisanjaBHF_Manijak wrote:Zavisi kako ti vidis Pravi putljubav_aha wrote:zar ostale monotesiticke religije upucuju na krivi putBHF_Manijak wrote:Cekaj ba,brkas pojmove...Ovdje si ti jedina koja zeli sve tri monoteisticke religije da izjednaci i da ih smjesti na jedan stepen,uz odredjene izmjene i da to sve izmiska te predstavi kao isto,pa stoga si i toliko borac za nakve jednakosti!Jedno je respektovanje religije drugog a drugo je sta ko od njih dvoje smatra ispravnim putem...![]()