Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
somethings

#1626 Re: Pitanje ateistima

Post by somethings »

Kojim plakatima? Kojim reklamama? Ono u Engleskoj? Strašno. Zaista, ne može se ni disat od ove silne ateističke propagande. :-)
Pozdravljam vas, odoh da orgijam, dernečim, pijem i da spavam sa svima... Ipak ja nemam nimalo morala i ništa pametnije da radim. :-)
travar

#1627 Re: Pitanje ateistima

Post by travar »

@Prime
Don't hold your breath on that :wink:

@somethings
Hajd, hairli s hajrom
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1628 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.gog »

Optimus Prime wrote: Kad tim ljudima fino objasnis neke stvari onda skonaju da nema ama bas nikakvog racionalnog razloga da se boje boga posto je on samo jedno fiktivno bice.
Optimuse, počinješ zvučati kao mula Optimus ibn Prime.Radikalno i neelastično.Ko iz brošure :D

Nema potrebe, smisla niti je , na koncu, mudro i odmjereno-a što bi trebala biti karakteristika ljudi koji iznimno cijene baznu logiku.
Hvala na razumijevanju.

Oponentima u diskusiji( divi me ko Sanja V. :D ):

polako i u prvu.

Također hvala na razumjevanju.
said.sa

#1629 Re: Pitanje ateistima

Post by said.sa »

Optimus Prime wrote:
said.sa wrote:Nema potrebe da se mi i vi raspravljamo kad se nikada nećemo složiti. Ne bih vas ja ništa pitao već da vam nešto predložim.

Večeras nastupa sveti mjesec Ramazan pa ne bi bilo loše da se vratite Gospodaru svih svjetova.

Eto, toliko od mene uz želje da vam predstojeći mubarek dani prođu hairli i da vam se Allah swt smiluje!
Ja mislim da je ovo bas pravo vrijeme da skontate da bog ne postoji, tako da se ne mucite dzaba na ovom celopeku sledecih 30 dana.
Bumo videli ko će se mučiti na onom ćelopeku sljedećih...vječnost.
JThomas

#1630 Re: Pitanje ateistima

Post by JThomas »

ne vjerujete ni vi u drugih 10.000 bogova koje je čovječanstvo izmislilo, i ne tražite uopšte dokaze da zeus, krišna i saturn ne postoje...ali se čudom čudite kako je neko toliko slijep kod očiju pa ne vjeruje u vašeg, i tražite da neko vama dokazuje da on ne postoji.

mislim, jebiga...
terapija

#1631 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

BHF_Manijak wrote:Hmmm kako meni ovi pojedini ateisti,agnostici,ne znam ni ja vise kako se sve nazivaju,znaju bit sega..cast izuzecima ala NIN itd,no evo konkretno Optimus,frajer je toliko zeljan da nekom nesto dokaze,nema topica gdje nije aktivan,sve nesto pokrece,daje "dokaze" itd...a slabo koga premunta... :D jos mi je gore kad akzu,da im nije cilje da ikog orkenu ovo ono,a itekako prpagandu po svijetu sire,dok mi vjernici ne krijemo,bar ja ne,kazem otvoreno da zelim da svakog covjeka na zemaljskoj kugli spaasim ukoliko je to moguce,propasti...
vidis,tebi je Optimuse drug to mrcvarenje postiti mejsec dana i bidi u ibadetu,a kad bi ti doktor propisao post kao lijek,ne tebi,nego bilo kome drugom,to bi ti kao ok bilo,jer to je zaboga doktor rekao :-) :roll: a pogledaj samo sta vele doktori za ramazanski post,koliko se covjek ocisti tokom ovog mjececa...od raznih stetocina i "otrova"...opet ces puci kontru sad,a koji to doktor,a nije on uticajan ovo ono,ali to me tvoje misljenje i en zanima plaho,nisi svu pamet svijeta pokupio,drzi se svog facha,kompjutera i programiranja a ostale ljude pusti da svoj posao rade... 8-) :oops:
vjerniku tvoji "dokazi" ne trebaju,svi od nas smo se toliko puta uvjerili da je On tu prisutan,tako da nema sanse da ikog od nas niti milimetra u vjerovanju poljuljas,jaki smo ko beton...nama nasa vjera(ponasanje),tebi tvoja vjera(ponasanje)..misli i dalje da su sve to placebo efekti,misli i cekaj,a i mi cemo cekati 8-)
Post je samo zdrav, ako se neces prezderavati do iznemoglosti od iftara, do sehura. Izvinjavam se na poganom rjecniku, ali to sam imao mnogo puta priliku vidjeti. Ne kritikujem nikoga, ali znam mnogo ljudi koji dobiju kila i kila za vrijeme ramazana.
Nije to poenta. Moja nana (80+ godina) mi je uzor u umjerenosti i kakav treba biti musliman. Ona pocti cesto i mimo ramazana, a ostale ibadete da i ne spominjem. Mrsi se casom serbeta, i kasnije pojede uglavnom nesto lagano, sto postepeno oslobadja energiju. Ujutro takodjer. Doktor joj je rekao, da joj upravo post pozitivno utice na probleme sa pritiskom i srcem. Jos uvije je zivahna kao da joj je 60 u najmanju ruku.

No, danasnji neo-muslimani ... corbe, 15 pita, 5 vrsta mesa, slatka.. pa opet poslije teravije, pa ujutro... "ma mora se, ogladni se do iftara, treba napuniti baterije" prodje ramazan, na bajram locu ko stoka tuku i ubijaju se medjusobno.
Kome takvi "vjernici" trebaju?? A on je musliman, i 100% je ubijedjen da postoji Bog.
Ostatak ramazana se suzdrzavam od teme, cisto da ne uvrijedim necija osjecanja.
zgubidann

#1632 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

LJUBAV POTOMAKA MAJMUNA I DjECE BOZIJE :)
int21

#1633 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Evo i mene...

Sarajlija rece:
....ponavljam nama je zao jer smo 100 posto sigurni da Bog postoji,pa tako i dzenet i dzehenem..eh posto smo mi 100 posto sigurni mozes onda zamislit kolko je nama krivo sama pomisao na to da ce neko bit tamo vjecno i mucit se....
Uzmes fino matematicku logiku, pa napravis dokaz da Bog 100% postoji, znaci bez i jedne jedine kontradikcije. E kad to uradis onda si dokazao da bog postoji. Nije dokaz to sto se divite ustrojstvu svemira a ne razumijete ga, nije dokaz da pricate o zivotu a ni njega ne razumijete, pa posto ne razumijete kazete "ima nesto".

A mozes i pretpostaviti da ne postoji pa naci kontradikciju. (po meni, mislim da je nikad neces naci).

Tako se radi kad se dokazuje da nesto jeste ili nije.

ATEIST i ostali su fino, uz pomoc slobodne volje, podosta uzdrmali vasu viziju Boga kao milosrdnog, sveznajuceg i tako dalje bica. I sa tim mu smanjili neke od tih epiteta, za koji vi kazete da su beskonacni. A posto vidimo da nisu beskonacni, onda ste VI gospodo u krivu sto se tice Boga kao pojave.

Dok ne iznesete takav dokaz, mozete reci samo: "ja 100% vjerujem", a niposto: "ja sam 100% siguran".

Eto toliko od mene.
Ateista

#1634 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

NIN wrote:
Ateista wrote:@NIN

U potpunosti se slazem sa prvim dijelom, ali sto se tice drugog, hoces da kazes da geni ne igraju nikakvu ulogu kod intelektualnih predispozicija (ako iskljucimo retardacije naravno)?

Slazem se da okolina ima najveci uticaj na intelektualni razvoj individua, ali mislim da ipak nije jedini. Naime, ako uzmemo slican primjer, dvoje djece izmedju kojih nema razlike u godinama (a da nisu blizanci pa ne dijele iste gene) i koji odrastaju u identicnim uslovima gdje ih odgajaju isti roditelji, opet se moze desiti da imaju razlicito izrazene talente za neke stvari. Naravno, ne mogu ovo tvrditi 100% ali mislim da djeca ipak imaju neke urodjene talente.

Ja se bavim muzikom i poznajem ljude koji jako dugo sviraju neki instrument i jako se trude, ali se jednostavno vidi da su antitalenti, dok ima nekih koji za tako malo vremena i sa tako malo truda zvuce puno bolje, mislim da su to ipak neki urodjeni talenti koji bez pravih uticaja i usmjeravanja ne bi dosli do izrazaja, ali uz minimum pozitivnih uticaja se jednostavno pokazu, dok nekima ni najidealnija sredina za razbof odredjenih sposbnosti ne moze pomoci ako su za to antitalenti.

Jos jedna stvar, moja profesorica (tada asistentica) nacrtne geometrije je rekla za prostornu percepciju da otprilike trecina ljudi na svijetu ima talenat da to jednostavno i bez problema shvati i razumije, trecina ima dovoljno talenta da se moze nauciti a trecina se nikako ne moze nauciti. :D
Po meni, ispravniji pojam bi bio afinitet, kada pricamo o razlicitim zanimanjima prilikom formiranja licnosti kod djece. Dakako da genetika ima donekle uticaja u formiranju zanimanja jer, da banalizujem, ako dijete izraste iznad prosjeka za svoju dob onda su male sanse da ce ono postati gimnasticar iako ima odlicnu psihomotoriku i odlican osjecaj za prostor, sto je jedan od osnovnih preduslova za gimnastiku uz, naravno, svoj rast koji je direktno determiniran genima. Ali, moj fokus je bio na inteligenciji koja nema tolko veze sa afinitetima. Navodis primjer sluha u muzici i slazem se da je masa antitalenata za bilo koji instrument ali to nema veze sa inteligencijom. Ti mozes skinuti Hammettovu solo dionicu od prve dok je tvoj jaran nece nikada ni blizu skinuti, i nakon milion pokusaja. Ali, tvoj jaran je mozda bolji u crtanju. On ce iz prve nacrtati konja dok ce tvoj pokusaj ostati na nekom nedefinisanom bicu. Ipak, niti jedan od ovih afiniteta ne govori konkretno o vasoj inteligenciji iako oni donekle imaju korijen u genetici. Eto, sam kazes da imas talent za muziku ali da si kojem slucajem nakon svog rodjenja odnesen Inuitima na sjever Kanade budi siguran da ne bi nikada prosvirao to sto sada sviras jer ipak je okolina ta koja te oblikuje.

To za percepciju prostora i profesorici je donekle istina ali opet nema neke bitne veze sa inteligencijom nego sa osjecajem za prostor. Naime, on je nama primatima jako bitna stavka u svakodnevnici, bas kao i percepcija boje i ove dvije stvari imaju korijen u nasoj evoluciji u originalnom habitatu. Ako dodjes u dilemu u vezi ove zadnje trecine, kojima prostorna percepcija i nije jaca strana, i zasto je prirodni odabir dopustio ovu anomaliju da genetski opstane onda ne zaboravi da smo mi ekstremno socijalna i altruisticna bica. :wink:
Izgleda da sam te pogresno shvatio, imao sam utisak da hoces da kazes kako se samo fizicke predispozicije ili afiniteti mogu prenositi genima, pa sam zato naveo jos neke osobine koje nisu fizicke a koje imaju veze sa genima.

Sto se tice uticaja okoline, u potpunosti se slazem da je on kljucan, i za fizicke i za sve ostale intelektualne sposobnosti, pa i inteligenciju. Geni odredjuju GORNJE granice za odredjenje sposobnosti do kojih ta soba moze doci, ali da li ce iskoristiti te afinitete i hoce li doci do tih svojih gornjih granica, ili ih nikako nece iskoristiti, tu kljucnu ulogu igra uticaj sredine zbog kojeg neki veliki talenti nikad ni ne otkriju te svoje talente i nikad ih ne razviju.

Pozdrav! ;-)
Ateista

#1635 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

sarajlija8888 wrote:ne mogu hodat pa sam jedva dosao do kompa :D nije bitno sta je s nogom,bitno je da sam uspio doci do kompa huh :D
nemam volje ni za pisanjem,ali eto da opet kazem po 100 put da pise u kjizi krajni rezultat naseg zivota zbog praiskona Bozijeg,ali mi ne znamo sta pise..tako da sta god uradili misleci da cemo to promjenit ipak nismo nista promjenili jer je bash tako odredeno... kao sto sam rekao ne znamo krajni rezultat...da znamo krajni rezultat onda bi mogli reci da ste vi ateisti upravu...cijelo vrijeme govorite kako je Bog htio da vi budete takvi kakvi jeste,ali kako kad vi ne znate sta je htio?zar je to tesko shvatit...i zar je tesko tebi ATEISTA da shvatis da ta tvoja logika valja kada bi uporedivo 2 programa napravljena od 2 covjeka..ali mi smo program od Boga tako da ne mozes poredit sa covjekovim...daba vam sva izvlacenja o slobodnoj volji...ja sad odem i ubijem 100 ljudi i kazem Bog mi tako odredio..mislim...

''mislim da su to ipak neki urodjeni talenti ''
svako ko se rodi ima svoje mane i vrline...kada bi svakom uzeo manu x i oduzeo sa vrlinom y (MANA-VRLINA) svakom bi ispalo rezultat 0...neko dobije nesto sto drugi nema,a taj drugi sto prvi nema i bla bla...ti dobijes prosjecnu inteligenciju i nekakvih mana npr u ponasanju...stephen hawking dobije veliku inteligenciju i manu(bolest da ne rade misici)...kada svima saberes i oduzmes manu i vrlinu ustvari svi smo isti...

Ako stvarno zelis da raspravljas na ovu temu onda daj neki argument na sve ovo sto smo napisali, a ne samo ofucanu izjavu kako sami odlucujemo sta cemo uraditi. Slazem se ja da sami odlucujemo, ali dok dodje do doga da sami odlucujemo prodje puno vremena i puno raznih uticaja koje ne mozemo birati a zbog kojih postanemo takvi kakvi jesmo. Procitaj jos jednom sta smo pisali o tome i probaj malo razmisliti, pa tek onda daj komentar jer vidim da ili nisi procitao ono sto smo pisali, ili si procitao jako povrsno.
Last edited by Ateista on 21/08/2009 13:20, edited 1 time in total.
Vitamin C

#1636 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

Ateista, pošto si u izuzetno dobrim odnosima sa GRAS-om, zašto ne pokreneš inicijativu kao što su to uradili hrvatski ateisti i obezbjedili natpis na tramvajima "Bez boga, bez gospodara". :mrgreen:
int21

#1637 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Vitamin C wrote:Ateista, pošto si u izuzetno dobrim odnosima sa GRAS-om, zašto ne pokreneš inicijativu kao što su to uradili hrvatski ateisti i obezbjedili natpis na tramvajima "Bez boga, bez gospodara". :mrgreen:

NAsi domaci vandali unistavaju sve i bez takvog natpisa. Sta mislis sta bi uradili kad bi tako nesto vidjeli?
To je tolerancija.

A vecina istih ce za Bajram da se napije ko krave....
A to je licemjerje.
Vitamin C

#1638 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

int21 wrote:
Vitamin C wrote:Ateista, pošto si u izuzetno dobrim odnosima sa GRAS-om, zašto ne pokreneš inicijativu kao što su to uradili hrvatski ateisti i obezbjedili natpis na tramvajima "Bez boga, bez gospodara". :mrgreen:

NAsi domaci vandali unistavaju sve i bez takvog natpisa. Sta mislis sta bi uradili kad bi tako nesto vidjeli?
To je tolerancija.

A to je licemjerje.
Da. A kako nazvati potrebu da se na tako očajan način propagira ateizam ili pak teizam?
Ateista

#1639 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

:thumbup: :thumbup: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Mislis da bi mi izasli u susret, s obzirom na to da sam ja njihov dugogodisnji i cijenjeni korisnik kojeg jako vole... :D
Ateista

#1640 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

int21 wrote:Evo i mene...

Sarajlija rece:
....ponavljam nama je zao jer smo 100 posto sigurni da Bog postoji,pa tako i dzenet i dzehenem..eh posto smo mi 100 posto sigurni mozes onda zamislit kolko je nama krivo sama pomisao na to da ce neko bit tamo vjecno i mucit se....
Uzmes fino matematicku logiku, pa napravis dokaz da Bog 100% postoji, znaci bez i jedne jedine kontradikcije. E kad to uradis onda si dokazao da bog postoji. Nije dokaz to sto se divite ustrojstvu svemira a ne razumijete ga, nije dokaz da pricate o zivotu a ni njega ne razumijete, pa posto ne razumijete kazete "ima nesto".

A mozes i pretpostaviti da ne postoji pa naci kontradikciju. (po meni, mislim da je nikad neces naci).

ATEIST i ostali su fino, uz pomoc slobodne volje, podosta uzdrmali vasu viziju Boga kao milosrdnog, sveznajuceg i tako dalje bica. I sa tim mu smanjili neke od tih epiteta, za koji vi kazete da su beskonacni. A posto vidimo da nisu beskonacni, onda ste VI gospodo u krivu sto se tice Boga kao pojave.

Dok ne iznesete takav dokaz, mozete reci samo: "ja 100% vjerujem", a niposto: "ja sam 100% siguran".

Eto toliko od mene.
Upravo tako. Oni to samo jako zele, ali sigurni nisu, ne postoji nacin da budu sigurni.

Da su sigurni onda ne bi izbjegavali pomenutu temu slobodne volje. ;-)
Ateista

#1641 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma fiktivno je mnogo toga kod tebe,zamisljam tvoj zivot i...panika me odmah uhvati,jer ti ni samom sebi ne vjerujes u ono sto vidis a kamo li tudijim rijecima,pricama itd,ljudi danas masovno nemaju povjerenja a to je kod ateista posebno do izrazaja doslo!naravno da nisam tvoja publika,bezze bi se slamo oko mene a ne bi me milimetra preokrenuo,no da i ja tebi kazem,da isto tako kao sto vjernici NAVODNO prelaze mnogo na ateizam,odnsono ne prelaze nego...ma nemam rijeci,jer ateizam nije religija to je nesto aman,tako isto da i ja tebi kazem,da mnogi kad dodju u razgovor sa pravim ljudima i PROGLEDAJU i VIDE neke stvari VRATE se vjeri i postanu vjernici...a da ce se ateizam masnovno sirit,to ti macku o rep...to je samo tvoja zelja,a nesto sasvim drugo je realnost,i sama propaganda ateizma je jaca od vjerske,to vidim po mnogim natpisima,palkatima,reklamama,toliko zele da se cuje njihov glas,pa stoga covjek bi i pomislio da se sire ko epidemije a ustvari mizeran im je broj!!zamisli svijet gdje bi se ljudi sasvim SLOBODNO ponasali,tj da je sviejt pun ateista,da nema nikakvih moralnih principa niti granica,haos bi nastao vjeruj,nije toliko ni atiezam bajan kakvim ga ti zamisljas,dok vjernici imaju kodekse kako,sta,gdje treabaju radit,zamisli zivot ateista,gdje se orgija,derneci,pije,svak sa svakim spava,nema granica,nema nicega,na sta bi to licilo..samo nemoj potegnuti pricu,kako i ateisti imaju moral i ovo i ono,ok imaju,ali STA taj moral vama govori da trebate radit?!po cemu je tebi nemoralno otici i spavati sa tudjom zenom,neces nikom odgovarat za to,nisi nikakvo kazneno djelo napravio glde zakona drzave,stoga,po cemu je to nemoralno?!govori ti neki unutrasni kodeks?!otkud ti taj uasdjeni kodeks i moral?!drustvo nametnulo?ne bih ja bas rekao!!
ovim prekidam diskusiju sa tobom,nemoras se muciti da mi odgovaras,jer nemam namjeru da nastavljam,ne zelim da raspravljam..ko ostavi raspravu,makar i u pravu bio,ja mu garantujem kucu u Dzennetu,rece Poslanik,pa to slijedim,iako to je za tebe,beeezzeee satro ovo ono jel de?! 8-) samo naprijed,prepametno moje,o ti poznavaoce svih velikih nauka ovoga svijeta! :D
Sta necu sve na ovom forumu cuti.
Ateisticka propaganda jaca od vjerske :run:

A ako te vec interesuje kako funkcionisu drustva sa ateistickom absolutnom vecinom, predlazem ti da odes u Svedsku ili Dansku.
Ne znam koliko poznajes zapadnu Evropu, ali ovdje su ateisti vec u vecini jarane. Malo ko ovdje stvarno vjeruje u boga. Sve se svodi na odlazak na bozicnicu.

U Americi taj proces tek pocinje. Prije deset godina bilo ih je oko 9% ateista, danas preko 15%, a sto je najbitnije medju mladjom rajom ih je preko 25%.
A uskoro ce to i zahvatiti i islamski svijet.
Nekima ocigledno smeta ta propaganda dok se toliko bune i ignorisu to sto smo obojica vec toliko puta objasnili da ovo sve uopste nije upuceno njima...
int21

#1642 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Vitamin C wrote:
int21 wrote:

To je tolerancija.

A to je licemjerje.
Da. A kako nazvati potrebu da se na tako očajan način propagira ateizam ili pak teizam?

Pa to je samo rasprava, naravno uz pokoju uvredu ali sta ces.

Fazon je samo u razlicitim alatima koje koristimo da objasnimo svoje stavove. Ateisti pokusavaju naucnim i logickim putem, a teisti idu na to da mi ne razumijemo sve, pa nemozemo sve ni objasniti.

E sad, ako me neko uvjeri da postoji jedan jedini logican razlog zasto Bog ne sprijeci da cetvorogodisnje dijete stane na minu i ostane bez nogu, ja cu odmah poceti vjerovati i sve sto uz to ide, i odrecicu se ateizma. Do tada, mi smo u prednosti iako vi imate BOga na vasoj strani. :D
int21

#1643 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Ateista wrote:
int21 wrote:Evo i mene...

Sarajlija rece:

Eto toliko od mene.
Upravo tako. Oni to samo jako zele, ali sigurni nisu, ne postoji nacin da budu sigurni.

Da su sigurni onda ne bi izbjegavali pomenutu temu slobodne volje. ;-)

Da ne spominjemo genetiku i experimente sa tim.....pa da se njih pita, mi bi sad imali forum ali u kamenu ukucavali postove :)

Ovo je naravno sala, ali stvarno, vjerske institucije dopustaju samo bezazleni napredak ili onaj koji mogu korisitit....
Vitamin C

#1644 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

int21 wrote:Pa to je samo rasprava, naravno uz pokoju uvredu ali sta ces.

Fazon je samo u razlicitim alatima koje koristimo da objasnimo svoje stavove. Ateisti pokusavaju naucnim i logickim putem, a teisti idu na to da mi ne razumijemo sve, pa nemozemo sve ni objasniti.

E sad, ako me neko uvjeri da postoji jedan jedini logican razlog zasto Bog ne sprijeci da cetvorogodisnje dijete stane na minu i ostane bez nogu, ja cu odmah poceti vjerovati i sve sto uz to ide, i odrecicu se ateizma. Do tada, mi smo u prednosti iako vi imate BOga na vasoj strani. :D
Ateista je ili ateistom se može smatrati isti onaj koji je tu minu postavio, jer se oglušio o osnovne postulate svoje religije, koji mu to ne dozvoljavaju. Ateizam nema sličnih postulata, sem onih moralnih i ignoriranja postojanja tvorca. No, ne kanim stavljati u sraz vjerovanje i nauku, kao što se to obično radi. Ne da mi se. :)
int21

#1645 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Vitamin C wrote:
int21 wrote:Pa to je samo rasprava, naravno uz pokoju uvredu ali sta ces.

Ateista je ili ateistom se može smatrati isti onaj koji je tu minu postavio, jer se oglušio o osnovne postulate svoje religije, koji mu to ne dozvoljavaju. Ateizam nema sličnih postulata, sem onih moralnih i ignoriranja postojanja tvorca. No, ne kanim stavljati u sraz vjerovanje i nauku, kao što se to obično radi. Ne da mi se. :)
Znao sam da ce biti takav odgovor. Samo mi reci, zasto taj Bog ako je milostiv i pazi na svoje stado, zasto nije sprijecio taj dogadjaj. Kako moze gledati to djete?

Takvom Bogu ili bicu ili sta ja znam, sve i da postoji ne treba se klanjati. Prezirem takvo ponasanje. Ateista sam, a nikad nikom nebi napravio nesto takvo. (ne bas nikom, ima ljudi kojima bih rado amputirao sve do vrata). A od kako imam djete, niko me nemoze ubjediti da Bog ima razlog da dopusti da djeca staju na mine...ili da se imalo pate iz nekih drugih razloga i jos da kaze da su zasluzili zbog neceg. Fuj.
int21

#1646 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Ovo sve govorim iz sljedecih razloga:

Ako nece da zadrzi dijete dalje od mine: ili ne postoji, pa vi vjernici niste u pravu, ili postoji ali nije bas dobra dusa, pa opet vi vjernici niste u pravu.
Vitamin C

#1647 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
int21

#1648 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
Znaci da neduzna djeca pate zato sto on tako hoce? Interesantna licnost.

Znaci zlo ne potice od djavola, dzina ili sta ja znam vec od samog Boga. Pa ako on stavlja ljude na kusnju, zasto onda svaljujete krivicu na ta druga bica?

I na kraju krajeva, jedna minuta patnje bilo kojeg neduznog djeteta, nije vrijedna beskonacnom blagostanju u obecanom dzenetu...

Ili ce odgovori biti: "zato sto On tako hoce"......i stajete na stranu mucitelja.
terapija

#1649 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
Objasni to djetetu koje je sa 2-3 ostalo bez noge. Lako je s nama odraslima.
Svijet nije savrsen, jer nema sta da ga ucini savrsenim. To je jednostavno sistem nastao uzrocno-posljedicnim vezama.
Jer ako je ista, onda Bog samo moze biti ono "sto jeste". Dakle sama sustina egzistencije, slucaj, univerzum, energija, materija, antimaterija, i jos mnogo toga sto jos ne znamo ili mozda nikada necemo moci ni znati. Ukratko sve sto postoji ili ne postoji, ili "anti-postoji".

Ali, dosta filozofije :D
Vitamin C

#1650 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

Ne poznajem ga. Ne mogu ti govoriti o njemu.
Ti govoriš o njemu kao da ga poznaješ, bez osporavanja njegovog postojanja.
I meni je žao djece, kao što je i tebi. Ne možemo ništa promijeniti. Jednaki smo.
Locked