Mozes li mi naci sliku koje je najubolje iz Denide?Michun wrote: jako je dobro ono iz apoteka denida.
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
Kapri
#1626 Re: Ginekologija i vagine....
- Michun
#1627 Re: Ginekologija i vagine....
http://www.denida.com/bs-BA/proizvodi/d ... -ulje.htmlKapri wrote:Mozes li mi naci sliku koje je najubolje iz Denide?Michun wrote: jako je dobro ono iz apoteka denida.
- sposa0408
#1628 Re: Ginekologija i vagine....
Bila jutros u DIP-u , vadila hormonski status radi PCOS, sutra ocekujem rezultate, vidjet cemo...
Zanima me da li je neko od vas radio test na inzulinsku rezistenciju radi PCOS... Da li to ima veze s tim uopste i kako?
Na te pretrage sam narucena tek u 06.Dec i ne ovisi od dana u ciklusu kao hormoni..
Hvala
Zanima me da li je neko od vas radio test na inzulinsku rezistenciju radi PCOS... Da li to ima veze s tim uopste i kako?
Na te pretrage sam narucena tek u 06.Dec i ne ovisi od dana u ciklusu kao hormoni..
Hvala
-
Kapri
#1629 Re: Ginekologija i vagine....
[quote="Michun"
http://www.denida.com/bs-BA/proizvodi/d ... -ulje.html[/quote]
To sam upravo i vidjela,Hvala puno uzecu ga.Da ga cuvam u frizideru,mislis da je najbolje tako?
http://www.denida.com/bs-BA/proizvodi/d ... -ulje.html[/quote]
To sam upravo i vidjela,Hvala puno uzecu ga.Da ga cuvam u frizideru,mislis da je najbolje tako?
- Michun
#1630 Re: Ginekologija i vagine....
Pise na bocici na kojoj temp se cuva a ti pitaj u apoteci kad kupis.
-
BIONA
#1632 Re: Ginekologija i vagine....
Ako nije problem koliko kosta to ulje iz denide? hvala...
-
nera18
#1633 Re: Ginekologija i vagine....
status radila jutros takodjer al te nalaze koje spominjes nisam nikada radila...sposa0408 wrote:Bila jutros u DIP-u , vadila hormonski status radi PCOS, sutra ocekujem rezultate, vidjet cemo...
Hvala
u kom si periodu ciklusa radila status
- semmy
#1634 Re: Ginekologija i vagine....
meni tetka pravi domace pa sam u nju 100% sigurna a i ovo sto kazes iz apoteke je okSara1605 wrote:
Slažem se za kantarion 100 %, ali ti kažeš "domaće ulje" - tu je jedino pitanje higijene i izrade istog. Preporučujem kantarion vagitorije ili ako ćeš već domaću radinost ulje kantariona iz apoteke i to za unutarnju upotrebu zbog čistoće.
-
dona
#1635 Re: Ginekologija i vagine....
Evo ja sam upravo dosla od doktora. Gotov je nalaz. Imam upalu i ASCUS promjene. Dobila terapiju- vaginalete. Kaze doktor nalaz uglavnom uredan, nema nista strasno. Huh odahnula sam konacnoKapri wrote:Citala sam rekle su mi pojedine clanice da je to normalno poslije papa testa to malo krvarenje,a doktor mi je rekao da ranica krvari zbog upale koju imam.Nadam se da ce sve biti ok sto i tebi zelim, i javi rezultate
-
Kapri
#1636 Re: Ginekologija i vagine....
ASCUS promjene i normalan nalaz? 
-
dona
#1637 Re: Ginekologija i vagine....
Dobila sam terapiju sto znaci da nije sasvim normalan, ali su te promjene nastale zbog upale. Mah, nek samo nije nesto gore. Te promjene sam imala i u julu i rekao mi je ako stagniraju, da nije nista ozbiljno.Kapri wrote:ASCUS promjene i normalan nalaz?
- sposa0408
#1638 Re: Ginekologija i vagine....
Radila sam 13-ti dan ciklusa, znaci sredina odn. to bi trebala biti ovulatorna faza. Pa evo citam rezultate i sve u granicama ref vr. Sad mi nista nije jasno???nera18 wrote:status radila jutros takodjer al te nalaze koje spominjes nisam nikada radila...sposa0408 wrote:Bila jutros u DIP-u , vadila hormonski status radi PCOS, sutra ocekujem rezultate, vidjet cemo...
Hvala
u kom si periodu ciklusa radila status
Neznam da li su ove vrijednosti normalne za ovulatornu fazu.
FSH 5,5 (3,5 - 14)
LH 20,00 (12 - 50)
Estradiol 736 (688 - 1404)
Progesteron 4,10 (0,39 - 5,4)
Prolaktin 277 (64 - 590)
Testosteron 1,3 (0,2 - 2,7)
Kortizol 153 (123 - 626)
-
nera18
#1639 Re: Ginekologija i vagine....
nisam svoj preuzela al obicno mi je prolaktin povisen, ne znam
-
Maybach
#1640 Re: Ginekologija i vagine....
Zene sta znace te Ascus promjene?Citajuci na netu vidim da nije nista konkretno a ni zabrinjavajuce,a isto je rekao i ginekolog i nema terapije.Da li ste vi dobile drugacija misljenja?Takođe da li ste privatno radile briseve na sve moguce,i ako da,kog koga i po kojoj cijeni?
- žena
#1641 Re: Ginekologija i vagine....
ASCUSMaybach wrote:Zene sta znace te Ascus promjene?Citajuci na netu vidim da nije nista konkretno a ni zabrinjavajuce,a isto je rekao i ginekolog i nema terapije.Da li ste vi dobile drugacija misljenja?Takođe da li ste privatno radile briseve na sve moguce,i ako da,kog koga i po kojoj cijeni?
Atipične ćelije ne determinisanog značaja se definišu kao ćelijske abnormalnosti koje su izraženije tj teže nego kod reaktivnih promjena, a blaže nego kod skvamoznih intraepitelnih lezija. Promjene se dalje mogu klasificirati kao ASCUS – reaktivni proces udružen sa inflamacijom, ili kao ASCUS – neoplastični odnosno SIL
Ukoliko imate nalaz ASCUS-a, vas doktor vam može preporučiti da PAPA test ponovite za 6 mjeseci, da bi provjerio da li su abnormalne ćelije iščezle ili ne. Ukoliko je vas sljedeci PAPA nalaz uredan, bit će vam preporučeno da PAPA nalaz ponovite za 6, pa za 12 mjeseci. Ukoliko i oni budu normalni, možete se vratiti redovnom, regularnom skriningu svakih 3 ili 5 godina.
Ukoliko je bilo koji od vaših ponovljenih nalaza ponovo ASCUS ili lošiji, bit će vam predložena kolposkopija
Ukoliko idete u neki od centara gdje se radi HPV testiranje, može vam biti ponudjeno da uradite I HPV test. Ukoliko je test negativan, nastavljate sa rutinskim skriningom i ne morate raditi ništa do sljedećeg redovnog PAPA nalaza. Ukoliko je HPV pozitivan, bit će vam predložena kolposkopija
-
dona
#1642 Re: Ginekologija i vagine....
Vec sam pisala o tome. Kad su mi u nalazu stajale samo te ascus promjene, dr je rekao nalaz nije idealan ''ali nije nista strasno'', kontrola za 4 mjeseca. Rekao je, takodje, da ako te promjene ''miruju'' nije potrebna nikakva terapija.Maybach wrote:Zene sta znace te Ascus promjene?Citajuci na netu vidim da nije nista konkretno a ni zabrinjavajuce,a isto je rekao i ginekolog i nema terapije.Da li ste vi dobile drugacija misljenja?Takođe da li ste privatno radile briseve na sve moguce,i ako da,kog koga i po kojoj cijeni?
Na narednom papa testu sam imala ascus i upalu, i zbog upale sam dobila vaginalete, a kad je vidio ascus u nalazu kaze ''ma nista ovo''. Moja rodica ima godinama te promjene ( ascus ) ali svaki dr joj je rekao da su nalazi papa testa uredni.
-
nera18
#1643 Re: Ginekologija i vagine....
i moj je nalaz sasvim ok, dok sam ja sasvim nenormalnasposa0408 wrote:Radila sam 13-ti dan ciklusa, znaci sredina odn. to bi trebala biti ovulatorna faza. Pa evo citam rezultate i sve u granicama ref vr. Sad mi nista nije jasno???nera18 wrote:status radila jutros takodjer al te nalaze koje spominjes nisam nikada radila...sposa0408 wrote:Bila jutros u DIP-u , vadila hormonski status radi PCOS, sutra ocekujem rezultate, vidjet cemo...
Hvala
u kom si periodu ciklusa radila statusGdje god sam citala i s kim god sam razgovarala, kod PCO je normalno da je testosteron povisen i prolaktin..
![]()
Neznam da li su ove vrijednosti normalne za ovulatornu fazu.
FSH 5,5 (3,5 - 14)
LH 20,00 (12 - 50)
Estradiol 736 (688 - 1404)
Progesteron 4,10 (0,39 - 5,4)
Prolaktin 277 (64 - 590)
Testosteron 1,3 (0,2 - 2,7)
Kortizol 153 (123 - 626)
- pustopoljina
#1644 Re: Ginekologija i vagine....
sposa0408 wrote:Bila jutros u DIP-u , vadila hormonski status radi PCOS, sutra ocekujem rezultate, vidjet cemo...
Hvala
ima
na dva nacina:
ako imas inzulinsku rezistenciju, to znaci da inzulin kojeg proizvodi tvoj pankreas nije dovoljno djelotvoran (kao prije) u metabolizmu glukoze (tj. unosu glukoze iz krvi u celiju tijela-> u krvi puno glukoze, koja ne moze uci u celije, jer joj inzulin ne pomaze uci kao prije)
inzulinska rezistencija nastaje- genetski i/ili losim nacinom zivota/ishrane (stres u sirem smislu).
celije su rezistentne (manje ili vise) na inzulin.
nastaju dvije stvari:
-u krvi je povecana glukoza
i
-u krvi je povecan inzulin (jer organizam registrira povecan secer u krvi i naredjuje jos jacu proizvodnju inzulina).
povecana glukoza u krvi rezultira stvaranjem masnih rezervi, naslaga. debljina je jedan (ne i obavezan) uzrok za PCOS.
povecan inzulin u krvi (osim sto izaziva stanje gladi i zelje za slatkim) potice jajnike da stvaraju vise muskih hormona (koji onda sprecavaju ovulaciju i daju ostale simptome PCOSa).
test GTT se sastoji u tome da popijes otopinu secera i mjeri se vise puta u odredjenom vremenskom okviru (oko 3 sata) tvoja reakcija tj. da li se normalno brzo spusta razina secera nakon secernog stimulusa.
ako se pokaze da imas inzulinsku rezistenciju, najvjerovatnije ces dobiti metformin. to je lijek koji se koristi kod dijabetesa 2, a uvodi se postepeno (prvo manje doze, pa onda vece), jer nuspojave znaju biti neugodne i jake (nadutost, proljev, mucnina)...ali obicno prodju nakon pocetne faze.
- CherryLips
#1645 Re: Ginekologija i vagine....
Meni dr na UZV-u vidjela oskudnu tecnost u Douglasu,moram ponovit UZV nakon menstruacije. Moguci razlozi :puknuta cista,upala....Ja zabrinuta do bola,po netu se svasta nacitala...neko imao slicno iskustvo? Ne znam zasto mi nije dala nista za upalu ili cistu ako vec sumnja na to? Strah me pravo posljedica svega ovog..
- Baby Jane
#1646 Re: Ginekologija i vagine....
Je li ima dobar ginekolog (po mogucnosti zenski
) kod kojeg se moze uraditi i hormonalni nalaz? Da ne obilazim ambulante i to.
- sposa0408
#1647 Re: Ginekologija i vagine....
E hvala na informacijama... bas tako su mi i objasnili jutros na nuklearnoj u DIP-u.pustopoljina wrote:
ima
na dva nacina:
ako imas inzulinsku rezistenciju, to znaci da inzulin kojeg proizvodi tvoj pankreas nije dovoljno djelotvoran (kao prije) u metabolizmu glukoze (tj. unosu glukoze iz krvi u celiju tijela-> u krvi puno glukoze, koja ne moze uci u celije, jer joj inzulin ne pomaze uci kao prije)
inzulinska rezistencija nastaje- genetski i/ili losim nacinom zivota/ishrane (stres u sirem smislu).
celije su rezistentne (manje ili vise) na inzulin.
nastaju dvije stvari:
-u krvi je povecana glukoza
i
-u krvi je povecan inzulin (jer organizam registrira povecan secer u krvi i naredjuje jos jacu proizvodnju inzulina).
povecana glukoza u krvi rezultira stvaranjem masnih rezervi, naslaga. debljina je jedan (ne i obavezan) uzrok za PCOS.
povecan inzulin u krvi (osim sto izaziva stanje gladi i zelje za slatkim) potice jajnike da stvaraju vise muskih hormona (koji onda sprecavaju ovulaciju i daju ostale simptome PCOSa).
test GTT se sastoji u tome da popijes otopinu secera i mjeri se vise puta u odredjenom vremenskom okviru (oko 3 sata) tvoja reakcija tj. da li se normalno brzo spusta razina secera nakon secernog stimulusa.
ako se pokaze da imas inzulinsku rezistenciju, najvjerovatnije ces dobiti metformin. to je lijek koji se koristi kod dijabetesa 2, a uvodi se postepeno (prvo manje doze, pa onda vece), jer nuspojave znaju biti neugodne i jake (nadutost, proljev, mucnina)...ali obicno prodju nakon pocetne faze.
Sest puta su mi vadili krv u razmacima od pola sata, a razmak izmedju 5. i 6. je sat vremena. Nakon prvog vadjenja popila otopinu secera, pravo gustu i preslatku i bilo mi je muka kasnije...
Sad me bole ruke i vene su mi malo natekle
Rezultate zeljno ocekujem nakon 2 sedmice... pa vidjet cemo imam li inzulinsku rezistenciju... Na neki nacin, bilo bi mi lakse ako tu nadjem uzrok jer mi je hormonski status u granicama normale, onda bih djelovala na taj uzrok sasvim.
-
taichi
#1648 Re: Ginekologija i vagine....
trebala bi malu pomoc,imam problema sa upalama bartolinijevih zlijezda, upala se vraca vec 6 put,iskreno znam da sam trebala ici dr. ali mi se nesto ne da jer uvijek zurim poslije posla kuci gdje ceka bebara, a i odlazak ginekologu i zubaru mrzim dok ono bas ne prigusti, u Skerlicevoj me mogu primiti tek poslije Nove godine a do tada...e sad pored te upale vjerovatno kao posljedica javlja se i onaj odvratni svrbez i neugodan miris ali, nije problem u "bijelom pranju" jer je vlaznost ravna nuli zbog zacepljenih bartolinijevih zlijezda...
ima li kakav dobar savjet za lijecenje na prirodnoj bazi (pokusala sa oblogama od meda i zlijezda se bila povukla,al evo opet raste,za svrbez koristila onu bosnalijek plim??? kremu)
ima li kakav dobar savjet za lijecenje na prirodnoj bazi (pokusala sa oblogama od meda i zlijezda se bila povukla,al evo opet raste,za svrbez koristila onu bosnalijek plim??? kremu)
-
*zena21
#1649 Re: Ginekologija i vagine....
mislim da ipak trebas otici ljekaru... da pokusas privatno?
privatnici rade poslije podne i vikendom.. pa se nekako moze dogovoriti i uklopiti
sretno!
privatnici rade poslije podne i vikendom.. pa se nekako moze dogovoriti i uklopiti
sretno!
-
taichi
#1650 Re: Ginekologija i vagine....
ipak bila kod ljekara jer se sinoc upala pojavila obostrano i boli uzas...za sada samo obloge od rivanola,kanesten vaginalete da se malo pokusa sanirati a dr. misli da bi ih (bartolinijeve zlijezde) bilo najbolje odstraniti hirurskim putem
pa vidjet cemo