Sparoge se moraju oguliti, gulis od glave , moraju se bas dobro oguliti inace ce biti zilave ( ja gulim sve dok se vise ne vide one zilice, na kraju budu ful tanke ) . U vodu stavi malo soli i mozes malo secera da ti izvuce gorcinu. Ovdje gdje sam ja najvise se jedu sa hollandaise sosom , recimo http://www.knorr.de/produkt/detail/2598 ... -klassisch . Jednom sam pravila sa prsutom i parmezanom i buterom, znaci skuham sparoge i svako pojedinacnu umotam u jedan list prsute, malo butera i parmezana odozgo i u pecnicu . Onda jednom sam pravila tjesteninu , sparoge samo malo na buteru izdinstati , spek ako hoces, i izrezala 1-2 paradajiza , sve to malo izdinstati , so , biber ( ili vegeta ko voli, i to sve pomjesati sa vec skuhanom tjesteninom ). Uglavnom, najvaznije je da se one dobro ogule, tako sam i ja par puta, nisam ih dobro ogulila, pa su bile katastrofa zilaveNekatamo wrote:Danas sam kupila sparoge.Nisu debele i mesnate nego du vise bijele.Prvo sam ih proprzila na maslacu ali su mi bile cudne kao da im se kora guli nekakako je kao prvi sloj luka poslije koze.Mozda sam ih trebala oguliti?
Onda sam ih skuhala jer tako ih nisam mogla jesti.Kao skuhane su uzasno gorke.Naposljetku sam ih blendirala![]()
Pa cu uzimati po kasikicu dvije ili u hranu stavljati.Kako ih vi pravite?
Recepti
Moderator: anex
-
paladinka
#1626 Re: Recepti
-
Niemand
-
paladinka
#1628 Re: Recepti
Da, u pravi siNiemand wrote:Ja bih na ovo samo dodala da ih kuhas 10-15 min, budu taman. I jah, ja uzmem po nekih 4-6 sparoga i zavezem ih prije kuhanja, nesto ko porcija po tanjiru otprilike, hem sto bude daleko lakse da se izvade nakon kuhanja, hem sto je kasnije jednostavnije pripremati ih, npr. sa suhim mesom.paladinka wrote:Sparoge se moraju oguliti, gulis od glave , moraju se bas dobro oguliti inace ce biti zilave ( ja gulim sve dok se vise ne vide one zilice, na kraju budu ful tanke ) . U vodu stavi malo soli i mozes malo secera da ti izvuce gorcinu. Ovdje gdje sam ja najvise se jedu sa hollandaise sosom , recimo http://www.knorr.de/produkt/detail/2598 ... -klassisch . Jednom sam pravila sa prsutom i parmezanom i buterom, znaci skuham sparoge i svako pojedinacnu umotam u jedan list prsute, malo butera i parmezana odozgo i u pecnicu . Onda jednom sam pravila tjesteninu , sparoge samo malo na buteru izdinstati , spek ako hoces, i izrezala 1-2 paradajiza , sve to malo izdinstati , so , biber ( ili vegeta ko voli, i to sve pomjesati sa vec skuhanom tjesteninom ). Uglavnom, najvaznije je da se one dobro ogule, tako sam i ja par puta, nisam ih dobro ogulila, pa su bile katastrofa zilaveNekatamo wrote:Danas sam kupila sparoge.Nisu debele i mesnate nego du vise bijele.Prvo sam ih proprzila na maslacu ali su mi bile cudne kao da im se kora guli nekakako je kao prvi sloj luka poslije koze.Mozda sam ih trebala oguliti?
Onda sam ih skuhala jer tako ih nisam mogla jesti.Kao skuhane su uzasno gorke.Naposljetku sam ih blendirala![]()
Pa cu uzimati po kasikicu dvije ili u hranu stavljati.Kako ih vi pravite?.
-
Niemand
-
paladinka
#1630 Re: Recepti
Mislis na citave sparoge , pa musaku napraviti? Ako to mislis , nisam nikad ni razmisljala o tome , ali sam sad pogledala na jednoj njemackoj stranici recepte sa sparogama i krompirom , kad ono stvarno, ima dosta recepata nesto slicno kao musaka , znaci red krompira, red sparogi , pa sunka, samo umjesto onog sosa za musaku ( obicno se izmute jaja sa mlijekom, pa se tim prelije ) preliju sa besamel sosom i odozgo sir ( krompir i sparoge prvo malo skuhati, pa redati ). Hmm, dobro si me dovela na tu ideju, mislim da cu to jednom probati 
-
Niemand
-
Ljube
#1632 Re: Recepti
A gdje ste kupile šparoge? ja ih nikas nisam probala,a rado bih 
- Nekatamo
#1633 Re: Recepti
Imas u BBI centru u Konzumu i u Konzumu novog centra na Marin Dvoru.Zelene.Vjerujem da ih ima jos negdje ja znam za ove radnje.A bijel na Cengic Vili ona prodavnica ZELEN
- Irm@
#1634 Re: Recepti
i mene zanima iako..Niemand wrote:paladinka wrote:Mislis na citave sparoge , pa musaku napraviti? Ako to mislis , nisam nikad ni razmisljala o tome , ali sam sad pogledala na jednoj njemackoj stranici recepte sa sparogama i krompirom , kad ono stvarno, ima dosta recepata nesto slicno kao musaka , znaci red krompira, red sparogi , pa sunka, samo umjesto onog sosa za musaku ( obicno se izmute jaja sa mlijekom, pa se tim prelije ) preliju sa besamel sosom i odozgo sir ( krompir i sparoge prvo malo skuhati, pa redati ). Hmm, dobro si me dovela na tu ideju, mislim da cu to jednom probatiJavi kako ti je uspjelo
krompiru treba puno da se ispece a sparogama vrlo kratko one trebaju biti al dente..
nesto me brine da se ne raskuhaju sparoge pa da ne budu gnjecave a onda ti je svejedno sta si stavila jer se nece osjecati njihov okus..
ali moze biti i da grijesim
-
immuno
#1635 Re: Recepti
ma nebrinite da ce izgubiti okus one ionako nemaju apsolutno nikakav okus jedino voda u kojoj se kuhaju je jakog okusa i kazu da je jako zdrava za piti pogotovu za muskinje ... muski navalite 
- manekenka u penziji
#1636 Re: Recepti
Ja sam mislila da sam muhanata pa mi šparoge ne smekaju, ali ti mi vrati nadu da moje čulo ukusa i nije bas otupljelo do te mjere.
Mislim, one ako se spreme na pravi način, npr.sa besamel sosom, budu i dobre
Mislim, one ako se spreme na pravi način, npr.sa besamel sosom, budu i dobre
- vazi
#1637 Re: Recepti
ja u nedelju pravila ovo sa sparogama, dobro je bilo (quiche aux asperges)
ociscene i obarene sparoge se stave na lisnato tijesto, preliju se sljedecom smjesom:
u zdjeli se umuti: 3 jaja, 150 gr vrhnja, malo maslinovog ulja, oko 10 gr putera (ja sam stavila 30gr
), kasika brasna, sve se dobro izmijesa i prespe preko spargli, po vrhu rendani sir , mali paradajz i bosiljak (ja sam paradajz stavila unutra tj preko spargli pa onda zalila smjesom od jaja) pece se oko 35 min na 190°C

ociscene i obarene sparoge se stave na lisnato tijesto, preliju se sljedecom smjesom:
u zdjeli se umuti: 3 jaja, 150 gr vrhnja, malo maslinovog ulja, oko 10 gr putera (ja sam stavila 30gr

-
Niemand
- vazi
#1639 Re: Recepti
ovo gore je ukusnije nego sto se cini na ochi
a neki dan sam jela ovo, jednostavno a plaho "obrazli"
nisam ja pravila ali evo ako vam ideja moze posluziti ...
prvi sloj obicna ruska salata a preko pjena od avokada ali moze i od spargli ili bilo kojeg povrca, obariti, umutiti stap mikserom, zaciniti po ukusu, moze malo maslinovog i sl...super predjelo

jelo: riza, malo skoljkica, jedan racici i riba u nekom sosu

desert je bio kolac : tanki biskvit pa dva reda nekog fila , sve umotanu u cokoladu ko neka vrecica slatka, pored krema neka...

evo ga "otvorenog"

a neki dan sam jela ovo, jednostavno a plaho "obrazli"
prvi sloj obicna ruska salata a preko pjena od avokada ali moze i od spargli ili bilo kojeg povrca, obariti, umutiti stap mikserom, zaciniti po ukusu, moze malo maslinovog i sl...super predjelo

jelo: riza, malo skoljkica, jedan racici i riba u nekom sosu

desert je bio kolac : tanki biskvit pa dva reda nekog fila , sve umotanu u cokoladu ko neka vrecica slatka, pored krema neka...

evo ga "otvorenog"

- vazi
#1640 Re: Recepti
@niemand, jel' vako nekako
(halali i ti, ja stara, meni to komplikovano
) hvala
bezbeli da soli, so i biber neizostavni
spargle solim kad ih obarujem a ona jaja malo nako
stavim malo vise bibera jerBO volEm
nije nesto na izgled ali je ukusno, ja volim miris spargli i onu vodu obicno popijem, cini mi se da pomaze ciscenju organizma
bezbeli da soli, so i biber neizostavni
spargle solim kad ih obarujem a ona jaja malo nako
stavim malo vise bibera jerBO volEm
nije nesto na izgled ali je ukusno, ja volim miris spargli i onu vodu obicno popijem, cini mi se da pomaze ciscenju organizma
Last edited by vazi on 15/04/2014 22:53, edited 1 time in total.
-
Niemand
- vazi
#1643 Re: Recepti
hajd' pa javi rezultatNiemand wrote:Hvala ti, probacu i ja vala.vazi wrote:@niemand, jel' vako nekako(halali i ti, ja stara, meni to komplikovano
) hvala
![]()
bezbeli da soli, so i biber neizostavni![]()
spargle solim kad ih obarujem a ona jaja malo nako![]()
stavim malo vise bibera jerBO volEm![]()
nije nesto na izgled ali je ukusno, ja volim miris spargli i onu vodu obicno popijem, cini mi se da pomaze ciscenju organizma![]()
A ovaj desert![]()
- manekenka u penziji
#1644 Re: Recepti
Da nema neko provjeren recept za vafle?
- Nekatamo
#1645 Re: Recepti
Kako pravite kvrgusu.Znam onaj osnovni recept ali ako je neko probao vise koji je najbolji?
- Irm@
#1646 Re: Recepti
ja ih vala nisam odavno pravila..ali ako me sjecanje sluzi kad sam pravila bili su po ovom receptu i bas odlicnimanekenka u penziji wrote:Da nema neko provjeren recept za vafle?
http://www.coolinarika.com/recept/svedske-vafle/
- vazi
#1648 Re: Recepti
eh sad, zavisi sta ti zoves kvrgusomNekatamo wrote:Kako pravite kvrgusu.Znam onaj osnovni recept ali ako je neko probao vise koji je najbolji?
ja za to jel cula tek nedavno od jedne prijateljice iz Prijedora, ona je rpavi ovako:
poreda u pouljenu tepsiju komadice pileceg mesa, posoli , pobire tj pa onda poreda i ubaci u zagrijanu rernu da se zapeku. Zatim na to istrese smjesu malo guscu nego za palacinke tj vise oko komadica mesa i opet u pekaru da se sve ispece. Kad je gotovo prelije vrhnjem a ja kad sam pravila dodala sam u vrhnje i bijelog luka;
Nije mi se tako nesto plaho svidjelo jer mi je ono tijesto bilo nekako zbijeno pa sam ja stavila malo praska za pecivo da ga malo razabere i stavila sam 3 jaja, ljepse mi je bilo, mekse i vazdusastije ali kazu da onda nije to -to
To bi bio jedini recept kvrguse koji znam i koju sam jedan jedini put pravila, vjerovatno neko od raje ima bolji recept.
- Nekatamo
#1649 Re: Recepti
Kupila sam gotovu articoku u sircetu.Za sta je mogu upotrijebiti?
- thea
#1650 Re: Recepti
articoke u sircetu, ja inace kupim ali u maslinovom ulju? jesi sigurna da je sirce, jer se to samo koristi kao salata ili hladni prilog dok u maslinovom mozes svasta.