Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
- amrica
#1626 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
eto nek' si mi rek'o.... 
- karanana
#1627 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
i ovaj ce proci i bez kazne. dedica ima 86 godina u starachkom domu, ocigledno nema nikoga da brine za njega ni dok je bio ziv ni sada. prema tome nema niko da ganja pravdu a drotovi i tuzioc ce reci: ma deda je ionako bio star, sta se sada imamo ganjat, sta ja da pisem i da imam dodatnog posla a vamo mi snizavaju platu. javit cemo da je dedica joggirao na sred ceste i da je naglo pretrchavao cestu te da ga je vozac ne svojom krivicom udario. tacka.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1628 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
da je 1997 rekao bih kako je igrao Karmagedona pa se zanio... ovako

-
Cafe Camargue
#1629 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
čovječe koji si ti car, pa sve ove tačke što si napisao su takve mudrosti da zaslužuju posebnu temu o teoriji vožnje u labaratorijskim uslovima.Her Flick wrote:amrice izgleda da je tebi inace biti tesko pametna pa ti treba nacrtati nekoliko stvariamrica wrote:Tesko je biti pametan kad niko od nas nije bio tamo. Ima post sarajevskog koji kaze da ga je taj isti rover zamalo udario prije 20-ak dana... sto stvara automatski negativan stav prema vozacu
A s druge strane, auto je sluzbeni, ako je to taj isti auto, mogao ga je voziti bilo ko. A mozda je momak dosao pameti, pa se smirio?
i jos, u tekstu iz Avaza fino pise: sticenik doma je NALETIO na rovera.... a vozac nije bio pijan, nije pobjegao, nema dokaza da je jurcao....
U svakom slucaju, tuzno, jedan covjek je mrtav, drugi ce citav zivot na savjesti nositi tudji zivot.
1.da ako vozis 40km/h ne treba 10m da naglo stanes, nego 5m najvise
2.bez obzira na post sarajevskog i da li je to cak isti rover, ko god da je zasluzuje gore navedenu kaznu
3.87.godisnji starac naletio na auto, garant su lopte igrali u domu staraca i jadnik potrcao za loptom
4.tu u istoj ulici ima jos i skola za sljepe i slabovidne, zar treba da ti znak govori da otvoris 6ere oci i da maximalno smanjis brzinu a da ne ometas protok saobracaja
5.upravo zato sto je stao nakon 10m nema dokaza da je jurcao, nego je u istom trenutku shvatio sta je uradio i da "smanji" svoju krivicu tko sto nece naglo kociti i stati nakon 10ak metara, bio sam sofer i znam svaki trik
-
dimu
#1630 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
tako sto ih je udar bacio na suvozacevo mjesto, te su tako prosli samo sa ogrebotinama umjesto sto bi ostali prignjeceni u vozacevom sjedistu kojeg vise nije ni bilo...slavkoimamodilera wrote:A to znas - kako tacno? Rekla ti Azira da je vidjela u kasikama?dimu wrote:vidio par slucajeva kad su ljudi ostali zivi jer nisu bili vezani i prosli samo sa par ogrebotina, a da su bili vezani ostali bi mrtvi na licu mjesta
pa eto odgovorio si sam sebi na pitanje. nigdje ne pise da ga je rover udario na pjesackom prelazu...karanana wrote: bas me zanima kako 86-o-godisnji chova moze naletiti na rovera. jeli pretrcavo cestu?
vozis li ti ? je li ti ikad pjesak izletio pred auto zamalo da ga udaris jer papak prelazi ulicu gdje nema pjesackog ? blago tebi onda, ja takvih samoubica bar 5 dnevno izbjegnem...
- S@din
#1631 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
da istina, koliko god da ima nesavjesnih vozaca, mada po kolicini automobila nije to bas mnogo, toliko 10x ima vise nesavjesnih pjesaka, koji iskacu kao zecevi...
i jos da dodam savjesne vozace, ali koji ne znaju voziti, koji su ja mislim najgori od ove tri skupine ...
i jos da dodam savjesne vozace, ali koji ne znaju voziti, koji su ja mislim najgori od ove tri skupine ...
- Better Man
#1632 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Danas između pola 12 i 12 na čeki tramvaj se zabio u taksistu.

-
AdnanSA
#1633 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Ovaj put si ti izvalio glupost.Her Flick wrote:amrica wrote:eto nek' si mi rek'o....
jest i boljeti je danego da valjas gluposti
Nauči kako se izračunava zaustavni put.
Upravo zbog ovakvih koji misle da si pri 40 km/h može stati u 5 metara imamo toliki broj lančanih udesa.
U idealnim uslovima potrebno je 15 metara za zaustavljanje. (imaš vrijeme reakcije koje iznosi 0,5 -1 sec)
40 km /h je 11 metara u sekundi pa ti sada vidi...
- atko
#1634 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
@Her Flick mislim stvarnooo
pri brzini od 18 km/h prelazis 5 metara u sekundi ...nekad ces reagopvati za 0.2s a nekad kao sto i sam kazes kad ti misli odlutaju treba ti 1 do 1.2s za reakciju pa ti vidi koliko ti treba pri brzini od 40 km/h ... ne zaboravi da ti kineticka energija raste sa kvadratom brzine
pri brzini od 18 km/h prelazis 5 metara u sekundi ...nekad ces reagopvati za 0.2s a nekad kao sto i sam kazes kad ti misli odlutaju treba ti 1 do 1.2s za reakciju pa ti vidi koliko ti treba pri brzini od 40 km/h ... ne zaboravi da ti kineticka energija raste sa kvadratom brzine
-
Dendrlix
#1635 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Ovaj ga bas izvrno!

Zna li ko gdje je ovo?

Zna li ko gdje je ovo?
- hotazmaj
#1636 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
CCCC kako je ovo uspio u ovako uskoj ulici

- starii
#1637 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
ovo je ulica za pjesake nije ova kaldrma predvidena za autahotazmaj wrote:CCCC kako je ovo uspio u ovako uskoj ulici![]()
- karanana
#1638 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
ocigledno ne kontas ironiju ovdje. covjeku je bilo 86 godina. na ulici je nadjen njegov stap jer se covjek vjerovatno kretao 20 metara na sat. znaci nije tek tako mogao izletiti, iskociti, bahnuti na cestu ko sto to rade djeca od 7-8 godina kad je pretrcavaju vracajuci se kuci iz granapa. ne znam jeli bilo pjesackog ili ne na tome mjestu. chichice i ljudi tih godina vjerovatno pocinju i gubiti moc pravilnog odlucivanja. moguce je da je chichica i hodao po sred ceste, ali to nije opravdanje jer sigurno nije trcao i ovaj lola ga je mogao vidjeti bar 20-30 metara prije nego je doslo do sudara jer je tamo sve ravno, nema krivine niti prepreka da se stvari na i okolo ceste ne mogu vidjeti. uostalom cak i da je chichica iskocio i istrcao na cestu kao sto djeca rade, cak i da nema pjesackog prelaza, opet bi po nekim pravilima vozac trebao da bude kriv dok se bas ne dokaze da nije nista mogao uraditi da ne zgazi osobu.dimu wrote:
pa eto odgovorio si sam sebi na pitanje. nigdje ne pise da ga je rover udario na pjesackom prelazu...karanana wrote: bas me zanima kako 86-o-godisnji chova moze naletiti na rovera. jeli pretrcavo cestu?
vozis li ti ? je li ti ikad pjesak izletio pred auto zamalo da ga udaris jer papak prelazi ulicu gdje nema pjesackog ? blago tebi onda, ja takvih samoubica bar 5 dnevno izbjegnem...
- atko
#1639 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Tipicno balkanski... urlam vrijedjam ... ako treba pobijacu i matematiku i fiziku ... jest jarane tako je u pravu si i haj zdravo
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#1640 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Ovaj je baš opravdao naziv teme. Prije sat vremena sam i sam imao saobračajku, srećom bez spomena vrijednih posljedica. Tip iza mene je je gledao plavku u minjaku dok sam ja bio napet zbog idiota ispred mene kome nisu radila stop svijetla,a nije imao ni tablica. Kad sam ja lagano prikočio ovaj iza mene je zaboravio da to uradi. Zvučalo je kao da sve odeu p.... m...... . Srećom samo par manjih ogrebtina, ništa značajno.Dendrlix wrote:Ovaj ga bas izvrno!![]()
Zna li ko gdje je ovo?
- karanana
#1641 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
al sto jest, jest, u ovim ljetnjim mjesecima raznorazne plavke i crnke u dekolteima i minjacima jesu dodatna prepreka i ugrozavanje sigurnosti. mal jutros ne opalih u onu metalnu aluminijsku ogradu od tramvajske stanice buljeci u jednu crnku. a jucer jedna sjedi na stanici prekoputa ceka tramvaj u suprotnom smjeru od smjera kuda ja vozim sa minicem, nije prekrstila noge, haman pa se sve vidi, opet mal ne opalih frajera ispred mene.
sorry na malom offtopicu ali ovo jeste opasnost ljeti tako da mislim da i pripada na ovoj temi.
sorry na malom offtopicu ali ovo jeste opasnost ljeti tako da mislim da i pripada na ovoj temi.
- Drvosjeca iz Dejcica
#1642 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Her Flick..."ABS" u nekim situacijama moze produziti put kocenja. ABS nije nikakva magicna sila koja zaustavlja auto u 1m, ABS vozacu samo daje mogucnost upravljanja vozilom u situacijama naglog kocenja i proklizavanja tockova - nista vise. Na zaustavni put utice dosta faktora, naravno i kvalitet diskova, kocionog sistema, guma, amortizera...etc. Vozilo sa istrosenim amortizerima ima znatno duzi zaustavni put od vozila sa ispravim amortizerima, istrosenost guma je također jedan od faktora. Drugo, kod vozila opremljenih ABS sistemom treba znati kociti. U situaciji naglog kocenja ni pod razno ne treba pustati papucicu kocnice jer se time gubi na efektu kocenja. Dakle puni stisak kocnice i drzati sve dotle dok je to neophodno, dok se vozilo ne zaustavi ili se ne izbjegne opasnost. Upravo ABS sistem daje mogucnost upravljanja tockovima i u situaciji punog kocenja.Her Flick wrote:
1. na svom krsu (ako ga imas) popravi kocnice pa ces stati bez lancanog
2. drzi odstojanje i ti ces moci stati bez lancanog
3. sjedi trijezan za volan
4. 15m da normalno stanes, bez naglog kocenja, mozes se zaustavljati i 100m, zakoci naglo, ako imas ABS stat ces na manje od 10m, probaj
@ atko, nisi napisao da moramo uzeti tezinu auta u obzir, zbog kinetcike energije. mozemo mi racunati do sutra ali iskoustvo je nesta sasvim drugo, ako je vozio u ogranicenju, mogao je stati i 5m. navodno vozi novije auto, mogu misliti kakve kocnice ima.
pa po vasoj matematici on bi trebao naglo zakociti da stane i u tih 10m, a gdje su tragovi kocenja
samo kazem papir i matematika su jedno, a stvarna situacija je sasvim drugo
- atko
-
AdnanSA
#1644 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Sa 15 godina vozačkog iskustva i cca 600 000 kilometara iza sebe vrlo dobro znam kako kočenje funkcioniše i u teoriji a još bolje u praksi. Mogu ti samo reći da u praksi treba puno više vremena i prostora za zaustavljanje nego u teoriji.
Eh da vozim jedan prilično dobar VOLVO sa 4x disk kočnicama ABS i Bridgestone Turanza gumama.
A sad herr Flick bog ti dao zdravlje i bolju pamet.
Eh da vozim jedan prilično dobar VOLVO sa 4x disk kočnicama ABS i Bridgestone Turanza gumama.
A sad herr Flick bog ti dao zdravlje i bolju pamet.
- anonimni clan
#1645 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
karanana wrote:al sto jest, jest, u ovim ljetnjim mjesecima raznorazne plavke i crnke u dekolteima i minjacima jesu dodatna prepreka i ugrozavanje sigurnosti. mal jutros ne opalih u onu metalnu aluminijsku ogradu od tramvajske stanice buljeci u jednu crnku. a jucer jedna sjedi na stanici prekoputa ceka tramvaj u suprotnom smjeru od smjera kuda ja vozim sa minicem, nije prekrstila noge, haman pa se sve vidi, opet mal ne opalih frajera ispred mene.
Pa dajte ljudi postoje li te nadlezne sluzbe koje bi trebale da sklanjaju te plavke i crnke u minicima......pa barem s tih tramvajskih stanica?
Pa jos s dekolteima.........pa to stvarno nema smisla.........
Pa gdje su ti nadlezni?
Svojim nedjelovanjem dovode u opasnost ucesnike u saobracaju...........ccccccccccccccccc
- karanana
#1646 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
ma ne zanimaju me matematike. pogazen je starac. pa nek je vozio i 10 km ispod dozvoljenog, ocigledno nije gledo ispred sebe. mozda je on i nastavio ici 100 metara nakon udara pa je onda skonto da ce ga pronaci jer mu je otpo retrovizor pa kreno u rikverc i stao 10 metara od dede. ima li svjedoka? meni jednostavno nije jasno kako jedva pokretni starac moze tek tako "bahnuti" i iznenaditi vozaca. jedino ako je vozac mozda prico na mobitel ili mjenjo stanice, a ni u tom slucaju mi nije jasno.
-
dimu
#1647 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
vrlo lako moze banutikaranana wrote: meni jednostavno nije jasno kako jedva pokretni starac moze tek tako "bahnuti" i iznenaditi vozaca. jedino ako je vozac mozda prico na mobitel ili mjenjo stanice, a ni u tom slucaju mi nije jasno.
moze stajati na trotoaru i ti kontas vidi te nece ti se bacit pod auto, i bas kad si 2m od njega on hop sa trotoara na cestu i ispred tebe ...
provozaj se malo preko dana od katedrale prema vjecnoj vatri pa da vidis takvih samoubica kako prelaze ulicu kod markala iako imaju 2 semafora i pjesacka prelaza u 30m, jok, pretrcavaju izmedju auta ko mahniti ...
ima i takvih koji idu ledjima okrenuti i samo ukoso pocnu prelazit cestu ni ne pogledaju idu li auta odozgo... i vi ovdje pametujete o tome kako ga taj nije izbjegao ... vidjecu vas kad se nadjete u takvoj situaciji ...
- atko
#1648 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
Zadnji pokusaj i ja odustajmeHer Flick wrote: znaci po vasoj metemetici kada jako stisnes kocnicu (znaci naglo zakocis, legnes na kocnicu), vozite 40km/h, treba od 10m pa na nadalje (zavisi od uslova na putu)
hajd super, blago vama, ja bi se zabrinuo
Slucaj br1: vozis ti 40 km/h i ispred sebe 150 m vidis npr semafor i pali se crveno ... i tvoj mozak planira da za 120 m pocne kociti i zakocis i zaustavis se u jedno 6-7 metara laganica
Slucaj br2: vozis ti 40 km/h naglo ti izleti cuko npr 15 metara ispred ... tvom mozgu treba 1 sekunda da reaguje jer je to iznenadni poremecaj ... vec si presao 11 metara ... "konacno" stajes na kocniicu i kocis zaustavljas se u narednih 6 metara 11+6 = 17 ... cuko nastrado
Mozda si ti fantasticno dobar vozas, mozda ti je vrijeme reakcije 0.1 sec ... 85% ljudi bi udarilo cuku ... 10% bi se mozda cak i prevrnulo ... 5% ljudi bi reagovalo kako treba ... znam ja da ces ti opet reci vi matematicari i fizicari vi peglate praksa je praksa ... peglamo zato sto danas svako vozi auto i svako se sa svakim i sudara ... ne peglamo o kvantnoj fizici jer imas 7 ljudi koji se time bave u BiH
Budi bar jednom korektan pa procita sta ti se zeli reci
-
skuhlo
#1649 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
@Her Flick, moguće je (vjerovatno) stati u tom rasponu, ali poenta je ova iznad: od momenta kad vidiš prepreku do momenta kad stisneš kočnicu prođe sigurno od 0,5-1 sekunde. Za to vrijeme, ako ideš 40 km/h (tj. 11,11 m/s) pređeš oko 11 metara (znači prije nego što dotakneš kočnicu). Ako ideš 60 km/h za 1 sekundu pređeš 16,66 metara, a pri brzini od 80 km/h 22,22 metra. Znači ako ideš 80 km/h a pašče ti izleti na 20 metara, prouči mu.atko wrote:Zadnji pokusaj i ja odustajmeHer Flick wrote: znaci po vasoj metemetici kada jako stisnes kocnicu (znaci naglo zakocis, legnes na kocnicu), vozite 40km/h, treba od 10m pa na nadalje (zavisi od uslova na putu)
hajd super, blago vama, ja bi se zabrinuo![]()
Slucaj br1: vozis ti 40 km/h i ispred sebe 150 m vidis npr semafor i pali se crveno ... i tvoj mozak planira da za 120 m pocne kociti i zakocis i zaustavis se u jedno 6-7 metara laganica
Slucaj br2: vozis ti 40 km/h naglo ti izleti cuko npr 15 metara ispred ... tvom mozgu treba 1 sekunda da reaguje jer je to iznenadni poremecaj ... vec si presao 11 metara ... "konacno" stajes na kocniicu i kocis zaustavljas se u narednih 6 metara 11+6 = 17 ... cuko nastrado
Mozda si ti fantasticno dobar vozas, mozda ti je vrijeme reakcije 0.1 sec ... 85% ljudi bi udarilo cuku ... 10% bi se mozda cak i prevrnulo ... 5% ljudi bi reagovalo kako treba ... znam ja da ces ti opet reci vi matematicari i fizicari vi peglate praksa je praksa ... peglamo zato sto danas svako vozi auto i svako se sa svakim i sudara ... ne peglamo o kvantnoj fizici jer imas 7 ljudi koji se time bave u BiH
Budi bar jednom korektan pa procita sta ti se zeli reci
- Cholina_Lokica
#1650 Re: Izvrno ga je lola...grad opasnog zivljenja....
kako ste vi meni uberkul ovdje... sve sami matematicari i fizicari, i po vasim proracunima, nikad niko ga ne zakoci i ne stade, kad nest izleti na cestu...
svi mi se samo tako lupamo, gazimo pjesake koji skacu na cestu, ne znam sto su nam uopce stavili kocnice u auto kad nikakve fajde od njih...
svi mi se samo tako lupamo, gazimo pjesake koji skacu na cestu, ne znam sto su nam uopce stavili kocnice u auto kad nikakve fajde od njih...