Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#1626 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

valter.ba wrote:Treba ti neko "strucan" da ti pojasni zasto je ruglo ruglo. Pa dva su moguca pojasnjenja. Prvo je nedostatak inteligencije a drugo vjerovatno imate stanove na Grbavici, treceg nema :lol: .
:lol:
VjecitiStudent

#1627 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
Image
Čudo bošnjačkog urbanizma :(

Sad će opet oni "i ovo je bolje od one livade"
StupskaBitanga

#1628 Re: Sarajevo Construction

Post by StupskaBitanga »

Tibra je miks bošnjakluka i hrvaštva ono kad se rukice slože sve se može
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1629 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

I onda me neko pita sta ima tu stravicno :D
zateznistub

#1630 Re: Sarajevo Construction

Post by zateznistub »

Porediti sa jedne strane tibra sranje sa SSC-om i onim projektom kd Hitne je najblaze receno djetinjasto
VjecitiStudent

#1631 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

_BataZiv_0809 wrote:I onda me neko pita sta ima tu stravicno :D
U poređenju sa Tibrom, Alipašino je druga planeta.
breuer

#1632 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

nosara wrote:Stvarno, zasto je Grbavica proglasena urbanistickim promasajem...? Ima li neko strucan da pojasni...?
Grbavicu je radio Zdravko Kovačević i ona je projektovana po svim parametrima modernog urbanizma, ali je pri izvođenju došlo do raznih nesuglasica sa određenim predstavnicima vlasti koji su nemarno dodavali broj objekata ili etaža.

To da je primjer kako ne treba raditi je običan mit jer je svako naselje tog tipa kritikovano u stručnoj literaturi širom svijeta, od Amerike do Rusije!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1633 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

VjecitiStudent wrote:
_BataZiv_0809 wrote:I onda me neko pita sta ima tu stravicno :D
U poređenju sa Tibrom, Alipašino je druga planeta.
Slazem se.
nosara

#1634 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

breuer wrote:
nosara wrote:Stvarno, zasto je Grbavica proglasena urbanistickim promasajem...? Ima li neko strucan da pojasni...?
Grbavicu je radio Zdravko Kovačević i ona je projektovana po svim parametrima modernog urbanizma, ali je pri izvođenju došlo do raznih nesuglasica sa određenim predstavnicima vlasti koji su nemarno dodavali broj objekata ili etaža.

To da je primjer kako ne treba raditi je običan mit jer je svako naselje tog tipa kritikovano u stručnoj literaturi širom svijeta, od Amerike do Rusije!
Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...
breuer

#1635 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

nosara wrote:Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...
Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel? :? Granica je tamo na raskrsnici kod "Pilića" između 1 i 2 ako se ne varam.
nosara

#1636 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

breuer wrote:
nosara wrote:Nisam nikad stanovao tamo, jesam u Hrasnom - Aleja lipa, iznad pijace, ali mi je Grbavica uvijek bila drago naselje... Na stranu Dolina cupova, nesto me privlacilo i dan danas privlaci Grbavici, zasto, nemam pojma...
Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel? :?
Ne znam sta je 1, a sta 2...

Zelenilo, sirina, mirno, sve blizu... Kao klinac bio sam fasciniran grbavickim drvoredima, posebno ljeti...

Ja sam bio s druge strane rijeke, u Paromlinskoj... Malo lijevo, par stotina metara i vec vidim reflektore... Volim Grbavicu... :kiss:
breuer

#1637 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

nosara wrote:Ne znam sta je 1, a sta 2...

Zelenilo, sirina, mirno, sve blizu... Kao klinac bio sam fasciniran grbavickim drvoredima, posebno ljeti...

Ja sam bio s druge strane rijeke, u Paromlinskoj... Malo lijevo, par stotina metara i vec vidim reflektore... Volim Grbavicu... :kiss:
MIslim da je Grbavica općenito podijeljena na Grbavicu 1 i Grbavicu 2, a da je granica između istih Bulevar bratstva i jedinstva.

Ne znam da li si znao ali je u ulici Topal Osman paše bilo Poglavnikovo naselje :D ima na temi Stare slike Sarajeva par veoma zanimljivih fotki :D
Banksy

#1638 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

breuer wrote:
Istina. Takvih socijalističkih naselja hrpa, u cijelom istočnom bloku. Nevjerovatno, ali zamjeralo se što je manjak zelenih površina, što su zgrade preblizu zaklanjale vidik jedna drugoj i što su s puno etaža, previsoke, jer s tim gabaritima blokiraju ventiliranje kroz uzanu, duguljastu sarajevsku dolinu. Otprilike, nešto čemu bi se danas, gledajući novu, postratnu ''arhitekturu'', grohotom nasmijali.
zambaklija

#1639 Re: Sarajevo Construction

Post by zambaklija »

jal radi vovo?
nosara

#1640 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

breuer wrote:
nosara wrote:Ne znam sta je 1, a sta 2...

MIslim da je Grbavica općenito podijeljena na Grbavicu 1 i Grbavicu 2, a da je granica između istih Bulevar bratstva i jedinstva.

Ne znam da li si znao ali je u ulici Topal Osman paše bilo Poglavnikovo naselje :D ima na temi Stare slike Sarajeva par veoma zanimljivih fotki :D
Znam, vidio...
Banksy wrote:
breuer wrote:
Istina. Takvih socijalističkih naselja hrpa, u cijelom istočnom bloku. Nevjerovatno, ali zamjeralo se što je manjak zelenih površina, što su zgrade preblizu zaklanjale vidik jedna drugoj i što su s puno etaža, previsoke, jer s tim gabaritima blokiraju ventiliranje kroz uzanu, duguljastu sarajevsku dolinu. Otprilike, nešto čemu bi se danas, gledajući novu, postratnu ''arhitekturu'', grohotom nasmijali.
Upravo tako... Grbavica je mjera, ali nekog boljeg vremena... Sad se hrli u nebo, svakovrsno... :D
Banksy

#1641 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

Danas su Grbavica i Hrasno rijetke oaze ... Samo da se ko ne dosjeti.
zateznistub

#1642 Re: Sarajevo Construction

Post by zateznistub »

Banksy wrote:Danas su Grbavica i Hrasno rijetke oaze ... Samo da se ko ne dosjeti.
Ne znam koliko je ovdje starijih koji se sjecaju kada je JNA bukvalno pregradila ulicu i zgradu napravila na istoj toj grbavici...raja se bunila...

sta mislite da li je buna uspjela...
nosara

#1643 Re: Sarajevo Construction

Post by nosara »

Daj vise podataka... Ne sjecam se...
Banksy

#1644 Re: Sarajevo Construction

Post by Banksy »

Fala bogu, sad smo svoji na svom, svi se za sve pitamo, ništa se ne pregrađuje, sve pitomo i humano ... Za to smo se borili. :bih:
zateznistub

#1645 Re: Sarajevo Construction

Post by zateznistub »

nosara wrote:Daj vise podataka... Ne sjecam se...
Ona bijela zgrad, cini mi se kaHvic Boss ili tako nekako. Ono kad ides prema gradu pa sa lijeve strane na semaforu kod apateke
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1646 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Zato što ima obilje zelenila između objekata i generalno širine između objekata, kao i popratnih sadržaja. Jedino što sam ja primjetio da su stanovi kod stadiona prilično loši. To bi bila Grbavica 2 jel? :?
Ne znam sta je 1, a sta 2...

Ja sam bio s druge strane rijeke, u Paromlinskoj... Malo lijevo, par stotina metara i vec vidim reflektore... Volim Grbavicu... :kiss:[/quote]

Slazem se za grbavicu. Komsija! :thumbup:
addem

#1647 Re: Sarajevo Construction

Post by addem »

neki wrote:
Dzontra_Volta wrote: Grbavica je u svoje vrijeme proglašena najbolje urbaniziranim naseljem...
Ne znam ko ti je ovo rekao ali te je dobro slagao... Grbavica je u svoje vrijeme upravo bila suprotno, primjer loše planiranog naselja. Ovdje mislim na Grbavicu 1, na 2 su već uvidjeli greške i sve puno bolje izveli
Tako je. I u Novom Sadu postoji naselje Grbavica (nazvano bas po sarajevskoj) koju su projektovali isti arhitekti i smatrana je losim planom.
VjecitiStudent

#1648 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

Da im i Tibru izvezemo? :D
addem

#1649 Re: Sarajevo Construction

Post by addem »

VjecitiStudent wrote:Da im i Tibru izvezemo? :D
Tibra city ne bi mogo ni u Indiju da izvezes. :-D
VjecitiStudent

#1650 Re: Sarajevo Construction

Post by VjecitiStudent »

addem wrote:
VjecitiStudent wrote:Da im i Tibru izvezemo? :D
Tibra city ne bi mogo ni u Indiju da izvezes. :-D
Dalo bi se sve urediti, ako bi u paket ubacili i načelnika i vijećnike Ilidže, potpuni transfer tehnologije. :D
Post Reply