Dobra knjiga ako volis tu vrstu knjiga, malo dosadna ali dobraHiBreeD wrote:Dala mi drugarica "Parfem" (autor Patrik Ziskind) valja li to sta ili da se manem??Inace, citam sve sto mi dodje pod ruku, ovo bi trebao biti neki krimi roman, ali meni mirise da je namijenjen zenskinjem, sta velite?
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Op3r4t0r
- van Basten
slobodno knjigu u šakeHiBreeD wrote:Dala mi drugarica "Parfem" (autor Patrik Ziskind) valja li to sta ili da se manem??Inace, citam sve sto mi dodje pod ruku, ovo bi trebao biti neki krimi roman, ali meni mirise da je namijenjen zenskinjem, sta velite?
-
Deb's
Primjetio sam na zadnjih par stranica ove teme, da svi pretežno čitaju "moderne" (il bar što djeluju tako-nedavno publikovana djela). Zanima me kako to da niko ne čita (ili barem nije naveo ili nisam vidio
) Puškina, Gogolja, Dostojevski, Remark, Hesse...itd uglavnom "starija" djela ?! Il ste ta djela davno apsolvirali... ili ne volite to...
(vjerovatno sam pitanje neprecizno formulirao, ali nadam se da smo se skontali
)
(vjerovatno sam pitanje neprecizno formulirao, ali nadam se da smo se skontali
-
district-beg
kupio neki dan "misteriozni gosp. kwin"- agata kristi, danas procito i, zahebo se 
najgore od nje
najgore od nje
-
Ado_Sarajevo
Procitaj:moje_brcko wrote:kupio neki dan "misteriozni gosp. kwin"- agata kristi, danas procito i, zahebo se
najgore od nje
Put u Meku-Muhammed Asad,prije prelaska u islam Leopold Weiss
Aristotel u Bagdadu-Amir Bukvic
Mozda te ove knjige malo zainteresuju....i fino se izrazavaj na ovoj temi...
-
rikardoreis
Kazimjež Brandis – Varšavske bilježnice (1978-1984)
U ovom dnevniku Brandis je svjedok, posmatrač i aktivni sudionik značajnih društvenih zbivanja...to je vrijeme poljske krize, one koju je opjevao Štulić u „Poljska u mom srcu“
vrijeme radničkih štrajkova, sindikata „Solidarnost“, Lecha Valense, generala Jaruzelskog, dugih redova za hljeb, krize sistema i drhteće ruske šape nad Poljskom... prikazuje i poljsku inteligenciju koja je imala znacajnu ulogu u tim događajima... vrijeme nepodobnih poljskih pisaca i mislilaca,medju kojima je i on sam...
Brandis bilježi u dnevnik i svoja razmišljanja o književnosti, pravi prave male eseje, bavi se pojavama u njoj, pojedinim piscima, spominje Kafku, Dostojevskog, Mickijevica, Gombrovica, Sartra, Milosa, Sopenhauera, Nabokova i ostale...
dotiče se i poljskih Jevreja, poljskog antisemitizma u 2.svj.ratu, hladnog rata, tadasnje zapadne politike, komunizma, Rusije, Staljina...
jednom sjajnom rečenicom je opisao vlast u onih nekoliko godina u SSSR-u kad je umro Brežnjev „poslije dugotrajnog dogorijevanja“, ubrzo za njim, njegov nasljednik, J.Andropov – „tri infarkta, secerna bolest i transplatacija bubrega.Vladao je petnaest mjeseci od cega je sest bio nevidljiv“ pa jos brze bolesni Konstantin Cernjenko :
„Jezivost je u tome sto ogromnim dijelom svijeta vlada vec godinama staracko kolektivno tijelo s polulešinom na glavnoj stolici“
Preporučujem knjigu, komotno se moze nazvati i romanom, jedino sto ga čini dnevnikom su istiniti likovi (supruga, brat, prijatelji, kolege s univerziteta, ugledni emigranti s kojima se Brandis sretao u inostranstvu itd) i hronologija...
U ovom dnevniku Brandis je svjedok, posmatrač i aktivni sudionik značajnih društvenih zbivanja...to je vrijeme poljske krize, one koju je opjevao Štulić u „Poljska u mom srcu“
Brandis bilježi u dnevnik i svoja razmišljanja o književnosti, pravi prave male eseje, bavi se pojavama u njoj, pojedinim piscima, spominje Kafku, Dostojevskog, Mickijevica, Gombrovica, Sartra, Milosa, Sopenhauera, Nabokova i ostale...
dotiče se i poljskih Jevreja, poljskog antisemitizma u 2.svj.ratu, hladnog rata, tadasnje zapadne politike, komunizma, Rusije, Staljina...
jednom sjajnom rečenicom je opisao vlast u onih nekoliko godina u SSSR-u kad je umro Brežnjev „poslije dugotrajnog dogorijevanja“, ubrzo za njim, njegov nasljednik, J.Andropov – „tri infarkta, secerna bolest i transplatacija bubrega.Vladao je petnaest mjeseci od cega je sest bio nevidljiv“ pa jos brze bolesni Konstantin Cernjenko :
„Jezivost je u tome sto ogromnim dijelom svijeta vlada vec godinama staracko kolektivno tijelo s polulešinom na glavnoj stolici“
Preporučujem knjigu, komotno se moze nazvati i romanom, jedino sto ga čini dnevnikom su istiniti likovi (supruga, brat, prijatelji, kolege s univerziteta, ugledni emigranti s kojima se Brandis sretao u inostranstvu itd) i hronologija...
Last edited by rikardoreis on 04/11/2007 18:57, edited 1 time in total.
-
WizzardFromBOZ
- pitt
O mighty dajidzince......jesi ovo citala? dobio sam na poklon a necu za dugo stici od onog atlasa. Isplati li se? 

Editorial Reviews
Amazon.com
Bestselling author Nassim Nicholas Taleb continues his exploration of randomness in his fascinating new book, The Black Swan, in which he examines the influence of highly improbable and unpredictable events that have massive impact. Engaging and enlightening, The Black Swan is a book that may change the way you think about the world, a book that Chris Anderson calls, "a delightful romp through history, economics, and the frailties of human nature." See Anderson's entire guest review below.
- repeater
re: black swan.
ako se tacno sjecam ova knjiga je izasla samo par sedmica pred masakar na virginia techu.. povezujuci temu knjige sa ovim strasnim dogadajem niall fergunson je napisao recenziju koja me je i navela da kupim knjigu. od tada je vucem sa sobom a da je nisam ni otvorio. u svakom slucaju zvuci kao dobro stivo.
my precious time is currently wasted on this

ako se tacno sjecam ova knjiga je izasla samo par sedmica pred masakar na virginia techu.. povezujuci temu knjige sa ovim strasnim dogadajem niall fergunson je napisao recenziju koja me je i navela da kupim knjigu. od tada je vucem sa sobom a da je nisam ni otvorio. u svakom slucaju zvuci kao dobro stivo.
my precious time is currently wasted on this
- repeater
aa, you are so easy to please ..danas wrote:pa moramo se uklopit mi masonipitt wrote:e vala i ti svasta slavis:D:D ma dabogda da mi dodje na red do bozica
![]()
ma uglavnom dobijem oko $150 knjiga, pa onda to tabirim natenane
- anais_nin
HARUKI MURAKAMI - AFTER DARK

Zavrsila zadnju knjigu Haruki Murakamija....
Radnja cijele knjige se odvija tokom jedne jesenje noci u Tokiju....7 sati, 5 likova ciji zivoti ce se "sudariti" prije svitanja
Interesantan osvrt na izolaciju i usamljenost zivota u Japanu...
After Dark moves from mesmerizing drama to metaphysical speculation, interweaving time and space as well as memory and perspective into a seamless exploration of human agency—the interplay between self-expression and empathy, between the power of observation and the scope of compassion and love. Murakami’s trademark humor, psychological insight, and grasp of spirit and morality are here distilled with an extraordinary, harmonious mastery.

Zavrsila zadnju knjigu Haruki Murakamija....
After Dark moves from mesmerizing drama to metaphysical speculation, interweaving time and space as well as memory and perspective into a seamless exploration of human agency—the interplay between self-expression and empathy, between the power of observation and the scope of compassion and love. Murakami’s trademark humor, psychological insight, and grasp of spirit and morality are here distilled with an extraordinary, harmonious mastery.
- anais_nin
jOFLA wrote:Dobih ovu za rođendan prošle godine, i nikako da je počnem čitati...anais_nin wrote:KHALED HOSSEINI - A THOUSAND SPLENDID SUNS
meni se jako svidja njegov stil pisanja, a inace me Afganistan jako zanima....kome se svidio THE KITE RUNNER svidjece mu se i ova prica....prosli put se prica vrtila oko djetinjstva jednog djecaka, ovaj put je u pitanju djetinjstvo jedne djevojcice u afganistanu 60tih