Moll_Flanders wrote:''Trebaćeš mi u starosti, kad budem gunđao, jer ne znam gde su mi naočare, da kažeš: "Eto ti ih na nosu, bleso matora. Tako bi ti i srce još uvek tražio, da nije bilo mene da kažem da je na svom mestu". Trebaćeš mi u starosti, da te se sa radošću sećam, umesto da te se sećam sa tugom, da te opomenem kad kažeš: "E, kad se setim kakva sam bila", da ne smeš tako govoriti u mom prisustvu, jer si mi lepša no ikada. Trebaćeš mi u starosti, da joj se rugamo kada nas pita gde nam je bila mladost. Trebaćeš mi u starosti, kad izlapim, da kažeš: "Bolje mozak, nego srce". Trebaćeš mi u starosti, da ne dopustiš da ostarimo. Trebaćeš mi u starosti, da kažeš: "A rekao si da me ne možeš voleti jače". Trebaćeš mi u starosti, da me grdiš što tvrdim da doktori nemaju pojma i ne pijem lijekove, jer si ti najbolji lijek za moje srce. Trebaćeš mi u starosti, da me izbaciš iz kuhinje, kad praviš kolače: "Strpi se, gori si od djeteta". Trebaćeš mi u starosti, kao što mi trebaš sada, ali mnogo više. Trebaćeš mi u starosti, da me pitaš: "Nije ti valjda opet do toga?", a ja da kažem: "Meni je uvek do tebe". Trebaćeš mi u starosti, da kažeš: "Izvini što sam vikala", a ja da te tešim: "Nisam te ni shvatio ozbiljno". Trebaćeš mi u starosti, kad me zoveš DEDA, da kažem: "Reci, pile moje malo, pirgavo". Trebaćeš mi u starosti, da te volim i kada me starost napusti...''
Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
- de facto.
- Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.
#1626 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
- de facto.
- Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.
#1627 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ne znam kakva je sad,ja je pamtim po ljepoti.I po izrazu patnje na licu kakvo nikad više nisam vidio,niti sam dugo mogao da ga zaboravim,jer sam tu patnju ja prouzrokovao.
Zbog te žene,jedine koju sam volio u životu,nisam se oženio.Zbog nje,izgubljene,zbog nje otete,postao sam tvrdji i zatvoreniji prema svakome:osjećao sam se poharan,i nisam davao ni drugima što nisam mogao dati njoj.Mozda sam se svetio sebi,i ljudima,nehotice,i ne znajući.Boljela me,odsutna.A onda sam zaboravio,zaista,ali je sve bilo kasno.“
"DERVIŠ I SMRT",MEŠA SELIMOVIĆ;
Zbog te žene,jedine koju sam volio u životu,nisam se oženio.Zbog nje,izgubljene,zbog nje otete,postao sam tvrdji i zatvoreniji prema svakome:osjećao sam se poharan,i nisam davao ni drugima što nisam mogao dati njoj.Mozda sam se svetio sebi,i ljudima,nehotice,i ne znajući.Boljela me,odsutna.A onda sam zaboravio,zaista,ali je sve bilo kasno.“
"DERVIŠ I SMRT",MEŠA SELIMOVIĆ;
- de facto.
#1628 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I kada se pred tobom otvore mnogi putevi,a ti ne budes znala kojim da krenes, nemoj poci bilo kojim, nego sjedi i sacekaj. Disi duboko i s povjerenjem u sebe, onako kako si disala onog dana kada si dosla na svijet; ne dozvoli da ti nesto odvuce paznju; cekaj, i dalje cekaj. Budi mirna, suti i slusaj svoje srce. Kad cujes njegov glas, ustani i idi kuda te ono vodi."
- de facto.
#1629 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
...Zivim sa prašinom na srcu.Drugačije bih to teško opisao.Bilo je zena prije tebe,nekoliko njih,a ni jedna poslije.Nisam se svjesno obavezao na celibat,jednostavno nisam zainteresiran....
- Jed1217
#1630 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
de facto. wrote:...Zivim sa prašinom na srcu.Drugačije bih to teško opisao.Bilo je zena prije tebe,nekoliko njih,a ni jedna poslije.Nisam se svjesno obavezao na celibat,jednostavno nisam zainteresiran....
-
Ambrozija
#1631 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"I kada muškarac ne zna šta hoće, pozdravite se sa njim zauvijek. Zna da hoće vas, ali ne zna šta hoće od života. On ne bi trebao da traži ljubav, već mapu za izgubljenu muškost."
- vesela_sveska
#1632 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
A onda smo se, odjednom, jedno od drugog odvikli...
- potočanka
#1633 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
''Pale su mi na um knjige. One nisu čovjek sav već ono što je u njemu najbolje, čovjek odabranih trenutaka. S tim živim čovjekom koga nema, možeš razgovarati, možeš uživati, a ne moraš mu se ni zahvaliti. Možeš se s njim svađati, a on nema mogućnosti da ti odgovori išta osim ono što je već napisano. Možeš se ponositi svojom pameću, govoreći mu gluposti, strpljivo će te saslušati. Možeš ga ostaviti i preći drugome, neće se naljutiti. Srdačno će te dočekati, ako mu se vratiš, uvijek je spreman da počne razgovor s tobom.''
Meša Selimović
Meša Selimović
- frameni
#1634 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ne... Ne opraštam zato što sam naivna, glupa i nemam ponosa...Sve vidim...Sve znam...
Ali, i dalje vjerujem u dobro u ljudima...Tako sam izabrala...
I znam da će mi zbog toga život ljepši i bolji biti...Opraštam...Ali,ne zaboravljam...
Dajem još po koju šansu i sebi i njima...
Ali, i dalje vjerujem u dobro u ljudima...Tako sam izabrala...
I znam da će mi zbog toga život ljepši i bolji biti...Opraštam...Ali,ne zaboravljam...
Dajem još po koju šansu i sebi i njima...
- vesela_sveska
#1635 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ne znam zašto od svakog koga upoznam pokušavam da napravim savršenu tebe. I ne znam zašto se poslije svega uvijek vraćam tvojoj nesavršenosti... Valjda je to ljubav, mila...
- vesela_sveska
#1636 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
A znaš da si moj? Ne znaš? Znam ja. Ne moraš da priznaš, ionako se sam odaješ. A znaš ti da igraš po mojim pravilima? Ni to ne znaš? Igraš, da. Nisu tvoja, moja su, samo misliš da ti vučeš konce... Misli i dalje... 
-
Lela Doronjski
#1637 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ne čini li ti se da najslađi snovi
u suze teku pretvoreni mnoge?
Ne čini li ti se, negde kao plima
nečija nežnost prema tebi raste,
i prosipa se tu pred tvoje noge?
Ne čini li ti se, neko tiho zove:
dođi k meni, dođi, dođi.
DESANKA MAKSIMOVIĆ
''Rekao mi je: ' Nisam ja za tebe, mala... Za mene su prave ljubavi teške. Zaboravi me s prvim dimom cigarete i svrstaj u svoje pubertetske greške... ''
- Lijepa zena nije uvek ujedno i sretna zena.Zapravo, znam vrlo malo takvih kombinacija.
Ljepota i gorcina obicno idu u paketu.
u suze teku pretvoreni mnoge?
Ne čini li ti se, negde kao plima
nečija nežnost prema tebi raste,
i prosipa se tu pred tvoje noge?
Ne čini li ti se, neko tiho zove:
dođi k meni, dođi, dođi.
DESANKA MAKSIMOVIĆ
''Rekao mi je: ' Nisam ja za tebe, mala... Za mene su prave ljubavi teške. Zaboravi me s prvim dimom cigarete i svrstaj u svoje pubertetske greške... ''
- Lijepa zena nije uvek ujedno i sretna zena.Zapravo, znam vrlo malo takvih kombinacija.
Ljepota i gorcina obicno idu u paketu.
- hieveryone
#1638 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Na nebu se javi
ko crvena rana.
Ozvjezdana.
ko crvena rana.
Ozvjezdana.
- de facto.
#1639 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Jed1217 wrote:de facto. wrote:...Zivim sa prašinom na srcu.Drugačije bih to teško opisao.Bilo je zena prije tebe,nekoliko njih,a ni jedna poslije.Nisam se svjesno obavezao na celibat,jednostavno nisam zainteresiran....
- Tkd
#1640 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Voli i biti ćeš voljen.
- de facto.
#1641 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
„Pa, to je tako, mi se svađamo... Ti meni reci kad sam arogantna budala, a ja ću tebi reći kad si dosadna gnjavatorica. Pa, neće nam biti lako. Ustvari, bit će dosta teško. Morat ćemo radit na tome svaki dan, ali ja to želim, jer želim tebe. Želim tebe cijelu, zauvijek, ti i ja, svaki dan.“
- de facto.
#1642 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ipak samo sam čovjek, a sva ta filozofska racionaliziranja koja se mogu smisliti ,ne sprečavaju me da te zelim svakog dana,svakog trenutka,kao što ne mogu spriječiti ni nemilosrdni vapaj vremena,vremena koje ne mogu provesti s tobom. U svojoj glavi,volim te duboko i beskrajno.
I uvijek ću te voljeti...
I uvijek ću te voljeti...
- de facto.
#1643 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
„Nisu se baš slagali o puno stvari. Ustvari, rijetko su se slagali oko ičega. Prepirali su se neprestano i izazivali međusobno svaki dan. Ali unatoč svojim različitostima, imali su jednu stvar zajedničku: bili su ludi jedno za drugim.“ 
-
Hedg
#1644 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Hodati ćemo bez razloga, radovati ćemo se bez razloga, smijati ćemo se bez razloga,
s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud' ćeš veći razlog.
s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud' ćeš veći razlog.
- vesela_sveska
#1645 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ja sam od onih žena koja se pretvara da ništa ne primjećuje, a u stvari već odavno zna sve...
-
Ambrozija
#1646 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
de facto. wrote:„Nisu se baš slagali o puno stvari. Ustvari, rijetko su se slagali oko ičega. Prepirali su se neprestano i izazivali međusobno svaki dan. Ali unatoč svojim različitostima, imali su jednu stvar zajedničku: bili su ludi jedno za drugim.“
-
Ambrozija
#1647 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Pa budi usamljena. Nauči da se nosiš sa usamljenošću. Napravi mapu od nje. Sjedi s njom, po prvi put u svom životu. Dobrodošla u ljudsko iskustvo. Ali nikad više ne koristi tijelo ili emocije druge osobe za zadovoljenje sopstvenih neostvarenih želja.
-
Ambrozija
#1648 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ja sam tebi ostala u sjećanju, a ti meni na lijevoj strani tijela. Velika je razlika u tome, zar ne?
-
Ambrozija
#1649 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Eh,prijatelju,žene su ti čudna stvorenja. Te vole,te mrze,te praštaju,te zaboravljaju,mnogo su drugačije od muškaraca. One kad te vole,neće te prevariti. Kad te mrze,neće ti se javiti. Kada oproste,neće zaboraviti,a kad zaborave onda za njih ne postojiš,vjeruj mi. Jednostavno imaju svoje ja. Tvrdoglave,zanimljive,naočigled posebne,eto to su žene..."
- vesela_sveska
#1650 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ambrozija wrote:"Eh,prijatelju,žene su ti čudna stvorenja. Te vole,te mrze,te praštaju,te zaboravljaju,mnogo su drugačije od muškaraca. One kad te vole,neće te prevariti. Kad te mrze,neće ti se javiti. Kada oproste,neće zaboraviti,a kad zaborave onda za njih ne postojiš,vjeruj mi. Jednostavno imaju svoje ja. Tvrdoglave,zanimljive,naočigled posebne,eto to su žene..."