Svaka cast Rizo!!!
Rizo Lukačević: Pjesmama pobijedio bolest
Krajem protekle godine okitio se novim singlom, pjesmu „Ciganska“ je i ekranizirao
Autor: Najda VRANIĆ
Želim dati svoj doprinos sevdalinci
Protekla godina za Rizu Lukačevića bila je veoma radna. Iako bez nekih većih projekata u godini recesije, koja je, ne krije, pogodila i njega samog, posla nije nedostajalo.
Nastupi i gostovanja nizali su se u velikom broju po cijeloj državi kao nastavak uspješnog prethodnog albuma, a kao jedan od najuspješnijih izdvaja onaj za novogodiš nju noć, kada je u jednom od zeničkih hotela osvojio publiku na najljepši mogući način, osiguravš i još mnogo poklonika svoje muzike. Uoči novogodišnjih praznika Lukačević se okitio i novim singlom, pjesmom „Ciganska“, koju je i ekranizirao.
S ovom pjesmom želio je malo odstupiti od samoga sebe i donekle promijeniti dosadašnji muzički izraz. Unijevši u pjesmu dio romskog melosa i motiva, privukao je pažnju televizijskih i radijskih stanica, te je pjesma već ušla u srca Rizinih fanova.
Romski melos
Spot je rađen u Kamenici kod Zavidovića, s gošćama Romkinjama u divnom ambijentu uz vodopad i vatru, u opuštenoj i prekrasnoj atmosferi. No, pjevač, koji naredne godine slavi i svoj jubilej - 10 godina solo karijere, u ovoj godini planira realizaciju i sljedećeg singla s nazivom „Maksuzija“, kojim se posebno ponosi i za koji tvrdi da će se postati novi hit.
- „Maksuzija, tvoj mi osmijeh, dušo, prija, u tamnim noćima sija mi, sija“ - to je refren veoma pjevljive pjesme, koja odmah ulazi u uho. Svi koji su je poslušali nisu krili svoje oduševljenje. S obzirom na to da sam ja pop pjevač, naravno da se radi o takvoj pjesmi, ali je ona u suštini jedna divna sevdalinka. Ponosan sam na nju, a želim je posvetiti svom dragom prijatelju Omeru Pobriću, koji više nije među nama, a koji je toliko mnogo učinio za sevdalinku.
Ovom pjesmom želim i ja nekako dati svoj doprinos tom našem lijepom i bogatom kulturnom naslijeđu na jedan svoj specifič an način. Iako je riječ o sevdalinci, ipak na njoj mora stajati i neki moj pečat. Ova pjesma će realizaciju imati narednih mjeseci uz pomoć sjajnih ljudi s kojima Rizo radi.
Posebno izdvaja grupu „Pakt 5“ i svog prijatelja Vernesa Ljuštakua, koji će svirajući saz, pjesmi dati posebnu i specifičnu notu. Muzika je njegov život, ali zbog svojevrsne muzičke agresije na ove prostore, za naše pjevače poput njega mjesta je sve manje. Ipak se muzike ne želi odreći, jer stvari još idu manje-više dobro, a ukoliko u budućnosti tako više ne bude, Rizo će se vratiti svojoj staroj profesiji - poslu tonca, koja mu je ne tako davno donijela niz divnih iskustava na estradi, ali i u samoj muzici.
- Godinama sam radio u muzičkoj produkciji Javnog RTV servisa, ali sam se već nekoliko godina muzici želio posvetiti svim svojim srcem i bićem i zadovoljan sam rezultatom. Ako bude potrebno, vratit ću se poslu tonca, možda u nekoj privatnoj produkciji, jer to je posao koji, takođ er, uistinu znam dobro raditi. Radeći, naučio sam i većinu stvari u vezi s estradom, zbog čega sama estradna scena i jeste moja prirodna sredina. Jedino s čim se ne mogu pomiriti jeste da je kvalitet muzike potisnut u drugi plan.
Privatna produkcija
Popularni pjevač se ne tako davno borio i izborio s bolešću, tumorom na stomaku. Veli da se osjeća sasvim dobro i da nema posljedica.
- Imao sam operaciju koja nije bila lagana, ali je, na svu sreću, bila riječ o dobroćudnom tumoru, tako da se sada samo redovito kontroliram i bit će sve uredu. Na nastupima imam dovoljno energije i zbog toga sam ubijeđen da je pakao ostao sasvim iza mene.
Iza Rize je ostao i jedan brak. Nakon što se prije nekoliko godina razveo, još, kaže, nije pronašao srodnu dušu. Vrijeme ispunjava rekreacijskim sportovima, među kojima je i pokoja fudbalska utakmica, a planira da postane i redovan gost Olimpijskog bazena u Sarajevu. Nada se da će mu na emotivnom planu ova godina biti mnogo sretnija i da će pronać i ženu svog života.
Tekst je preuzet iz sedmičnog magazina "Azra"