sojka wrote:
sedm. vel.u cm tezina g
12 7
16 16 146
20 25 331
24 30 670
28 35 1210
32 40 1953
36 45 2813
40 50 3619
"otprilike" - ovo su prosjecne mjerne jedinice
malo sam se pozabavio ovom tabelom...
ova tabela ima kvantitativne podatke (duzina i tezina) za fetus samo, za embrio nema podataka (sto se i moze razumiti zbog velicine i osjetljivosti)...
ako se pomatra brzina promjene ovih parametara tokom vremena uocljivo je sljedece:
duzina - brzina promjene duzine je konstantna tj rast u duzinu je linearan ali u dvije faze - do 20-te sedmice rast ide brze da bi se onda (naglo!) promijenio i malo usporio (ali opet jednako brzo rastao sve do kraja)
tezina - i ovaj parametar ima dvije faze (sudeci po navedenoj tabeli): prvi je "exponencijalan" tj brzina promjene se ubrzava negdje do 28-me sedmice da bi od tog momenta presao u linernu fazu tj tezina jednako brzo raste sve do kraja
Zakljucak je: kvantitativne osobine (duzina i tezina) se brze mijenjaju u ranijim fazama razvoja fetusa da bi kasnije presli u linearnu fazu, ne usporavaju kao sto sam posumnjao.
Duzina samo promijeni brzinu rasta (pocne sporije rasti ali jos uvijek jednako brzo), dok tezina iz "ubravajuce" faze predje u "linearnu" ali isto tako ne usporava dalje.
Brzina kvalitativnih promjena je vjreovatno slicnija brzini promjene tezina ali se ne bi dala tako jednostavno prikazati grafom.
I josh uvijek me kopka pitanje: Ako rep kod fetusa traje X dana, da li se moze povuci analogija i reci da su nasi preci imali ovaj organ Y stotina hiljada godina?
Ili, ako kozice izmedju prstiju traju X sedmica, da li se moze reci da su nasi preci imali ovaj organ Y miliona godina?