Upravo to, i mnogi lokalni Merkatori su prestali da rade nedjeljom radi manjka radnika. Znaci zakon im nije potreban ukoliko zele zatvaranje, ovo je ocigledan pokusaj Binga i slicnih firmi, da firme koje daju bolje uslove nece moci pokupiti profit nedjeljom jer ce radnici masovno prelaziti u Lidl radi boljih uslova i bolje plaćenog vikenda.Chmoljo wrote: ↑15/09/2024 13:58 Hose komerc na Dolac Malti ne radi nedjeljom unazad mjesec dva. Prvo je poceo do 17:00 nedjeljom. Sada ne radi nikako.
Nije mu ocito trebao zakon za to.
Prodaju se muda pod bubrege, i bezvezna je rasprava jos se ovo tretira kao pitanje zivota ili smrti.
Zakon postoji. Ako su sindikati toliko brizni, neka natjeraju svoje poslodavce da se drze postojeceg zakona i neka se u kolektivni doda dodatna naplata rada vikendom.
Ali nece.
Jer je ovo zakon za poslodavce, a ne feridu na kasi.
Tako da, manite me patetike.
Ok znaci problem je u cijeni rada i bilo bi ok da se radi nedjeljom ako je adekvatno placeno ? To je vec nesto na cemu mozemo raditi da se poboljsa. Zabrana to ne rjesava nego im samo umanjuje moc pregovaranja.gentoo wrote: ↑15/09/2024 14:23 Brate kad se kao argument pocne uzimati vozac kamiona (koji ima dnevnicu 200 EUR) ili doktor koji ima smjenu od 12h (gdje ako je nocna vecinu prespava) pa onda ima 24h slobodno pa opet smjenu od 12h (gdje mozda radi aktivno 7, ostalo je dorucak, konsultacije, dzuma..) pa onda 48h slobodno.. isto i policajac. Pa nije Chicago da se puca i ranjava svake 2 min.. kod nas je i doktoru i policajcu ( o vozacima kamiona da ne pricam) daleko bolje nego meni koji kao imam 5 dnevnu radnu sedmicu ali zato kad Krusko bagerom u Londonu presjece optiku ja radim (bar pasivno) evo i sad.. I daleko na kraj mjeseca manje ponesem kuci nego vozac kamiona ili doktor.![]()
Sad zamisli da u jednacinu ubacimo Sabahetu koja u Konzumu radi na kasi ali paralelno i slaze Kinder Bueno i po potrebi leti na delikates da reze sir.. Sve za 900kmica.
Bilo bi jedino fer u raspravu uvesti npr. da @Pandakonda prizna otvoreno da on ili neko njegov ima neki privatluk negdje na carsiji i da ce mu licno njegov dzep biti pogodjen sa ovim jer je kao turista najvise nedeljom pa eto.. Dakle nije on za to da vozac kamiona bude nedeljom kuci (boli ga realno q za njim) nego "nemoj meni zavlaciti ruku u dzep" sto je takodje OK i validno samo radi kvaliteta konverzacije treba sve nepoznate svesti u poznate![]()
Platu diktira trziste, razlog zasto su ti vozaci kamiona tako placeni je jer ne moze svako izdrzati tempo tog posla, a i potrebno je određeno investiranje u sebe gdje se moraju polagati posebne kategorije vozila i sl. Manje ljudi koji to rade = veća plata. To prenesi na sva zanimanja koja si tu nabrojao i zato su svi toliko plaćeni. Necu ulaziti u ove ostale xy varijante jer kao sto se moze desiti da doktor prespava, isto tako se moze desiti da neki trgovac nema posla nego da samo bleje po radnji itd.
Sabaheta ne treba imati nikakve vjestine ili posebno skolovanje da bi bila za kasom ili da slaze kinder bueno. Shodno tome dobijes i manji iznos plate jer skoro svako moze raditi taj posao i lagano su zamjenjivi. Na drugoj strani imas recimo DM i gdje su drasticno vise plaćeni nego npr. Bingo i Konzum, i imaju bolje uslove od regresa itd, ali da bi dobio posao u tim firmama moras znati barem jedan strani jezik i moras imati malo vise vjestina i iskustva. Zbog toga neces vidjeti toliko Sabaheta u DM-u jer nije lako upasti = veća plata. Plate i uslovi radnika u trgovini su se drasticno poboljsali od prije par godina upravo radi toga sto ima manje ljudi koji zele raditi za taj novac. Trziste je polako ali sigurno krenulo da samo to regulise i to će i nastaviti raditi dokle god se ovakve gluposti od zakona ne usvajaju.
Ja, niti bilo ko moj, nema privatluk. Ne moram imati privatluk da stvari gledas iz sire perspektive mimo toga da toboze neka Sabaheta hoce nedjeljom da vidi dijete. Upravo zbog toga postoje ljudi poput ekonomista koji ce doci i reci sire posljedice nasih odluka, i svi su slozni da je ovo losa ideja. Cak i ta Sabaheta koja misli da je ovo dobro za nju ne gleda stvari dovoljno siroko i ne shvata da je ovo lose za nju. Kao kada djetetu zelis dati lijek po ono odbija, a ti znas da je to ustvari dobro za njega. Također ne gledam u drzavu kao neku majku ili macehu koja treba da se mjesa u sve osim u ogranicene stvari. Stvar je prosta, ako postoji radnja koja meni daje uslugu, sa radnikom koji tu radi svojom voljom, i mene kao kupca te usluge/robe, drzava se tu nema sta mjesati. Osim naravno ako nisu ilegalne stvari da se ne nađe sad neki bukvalac.
Ako firma neće da radi nedjeljom neka to uradi sama od sebe bez da silom drzave tjera ostale da urade isto.
Hocemo li onda prateći tu logiku zakonski uvesti tim bilding, regrese, novogodisnje bonuse itd. samo zbog toga sto Sabaheta ne moze u karijeri ici dalje pa da bi se bolje osjecala posto ne moze doci do firmi koje daju ove uslove ? Po toj loj logici hajmo onda svima propisati fiksne uslove rada da slucajno oni koji nemaju vjestina za nesto vise se ne osjecaju ugrozenim
Pa upravo je u tome poenta, da svaki posao ima svoje specificnosti i ti svojom voljom pristajes na njih. Kao sto ti sada mozes reci da nije pravedno da radnice rade nedjeljom tako neko moze reci da nije posteno da kamiondzija radi 15 dana u cugu jer i on ima familiju. Firma za transport je tako organizovala svoj posao i rad i to su ponuđeni uslovi. Isto kao sto je poslodavac tako organizovao posao u trgovini.goredole wrote: ↑15/09/2024 14:40 kad vec spominjes vozace kamiona, znam ih nekoliko koji rade vani i to ti ide ovako otprilike: radi u turnusu cca 15 dana (znaci kamion mu je i office i kuca i vikendica), a onda dobije deset dana slobodno i onda je kuci 24/7.
tvoje poredjenje je toliko tupavo u rangu kada bi radnici prodaje trazili da 15 dana rade 24/7, da spavaju u prodajnim objektima i onda da dobiju deset dana slobodno jerbo vozaci kamiona tako imaju.
Ja ne zelim nikome nametati bilo sta, poslodavac da uslove i kome je to ok neka se prijavi, ne znam sta je tu tesko za shvatititi.