Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Pandakonda

#1626 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Chmoljo wrote: 15/09/2024 13:58 Hose komerc na Dolac Malti ne radi nedjeljom unazad mjesec dva. Prvo je poceo do 17:00 nedjeljom. Sada ne radi nikako.

Nije mu ocito trebao zakon za to.

Prodaju se muda pod bubrege, i bezvezna je rasprava jos se ovo tretira kao pitanje zivota ili smrti.

Zakon postoji. Ako su sindikati toliko brizni, neka natjeraju svoje poslodavce da se drze postojeceg zakona i neka se u kolektivni doda dodatna naplata rada vikendom.

Ali nece.

Jer je ovo zakon za poslodavce, a ne feridu na kasi.

Tako da, manite me patetike.
Upravo to, i mnogi lokalni Merkatori su prestali da rade nedjeljom radi manjka radnika. Znaci zakon im nije potreban ukoliko zele zatvaranje, ovo je ocigledan pokusaj Binga i slicnih firmi, da firme koje daju bolje uslove nece moci pokupiti profit nedjeljom jer ce radnici masovno prelaziti u Lidl radi boljih uslova i bolje plaćenog vikenda.
gentoo wrote: 15/09/2024 14:23 Brate kad se kao argument pocne uzimati vozac kamiona (koji ima dnevnicu 200 EUR) ili doktor koji ima smjenu od 12h (gdje ako je nocna vecinu prespava) pa onda ima 24h slobodno pa opet smjenu od 12h (gdje mozda radi aktivno 7, ostalo je dorucak, konsultacije, dzuma..) pa onda 48h slobodno.. isto i policajac. Pa nije Chicago da se puca i ranjava svake 2 min.. kod nas je i doktoru i policajcu ( o vozacima kamiona da ne pricam) daleko bolje nego meni koji kao imam 5 dnevnu radnu sedmicu ali zato kad Krusko bagerom u Londonu presjece optiku ja radim (bar pasivno) evo i sad.. I daleko na kraj mjeseca manje ponesem kuci nego vozac kamiona ili doktor. :roll:

Sad zamisli da u jednacinu ubacimo Sabahetu koja u Konzumu radi na kasi ali paralelno i slaze Kinder Bueno i po potrebi leti na delikates da reze sir.. Sve za 900kmica.

Bilo bi jedino fer u raspravu uvesti npr. da @Pandakonda prizna otvoreno da on ili neko njegov ima neki privatluk negdje na carsiji i da ce mu licno njegov dzep biti pogodjen sa ovim jer je kao turista najvise nedeljom pa eto.. Dakle nije on za to da vozac kamiona bude nedeljom kuci (boli ga realno q za njim) nego "nemoj meni zavlaciti ruku u dzep" sto je takodje OK i validno samo radi kvaliteta konverzacije treba sve nepoznate svesti u poznate :mrgreen:
Ok znaci problem je u cijeni rada i bilo bi ok da se radi nedjeljom ako je adekvatno placeno ? To je vec nesto na cemu mozemo raditi da se poboljsa. Zabrana to ne rjesava nego im samo umanjuje moc pregovaranja.

Platu diktira trziste, razlog zasto su ti vozaci kamiona tako placeni je jer ne moze svako izdrzati tempo tog posla, a i potrebno je određeno investiranje u sebe gdje se moraju polagati posebne kategorije vozila i sl. Manje ljudi koji to rade = veća plata. To prenesi na sva zanimanja koja si tu nabrojao i zato su svi toliko plaćeni. Necu ulaziti u ove ostale xy varijante jer kao sto se moze desiti da doktor prespava, isto tako se moze desiti da neki trgovac nema posla nego da samo bleje po radnji itd.

Sabaheta ne treba imati nikakve vjestine ili posebno skolovanje da bi bila za kasom ili da slaze kinder bueno. Shodno tome dobijes i manji iznos plate jer skoro svako moze raditi taj posao i lagano su zamjenjivi. Na drugoj strani imas recimo DM i gdje su drasticno vise plaćeni nego npr. Bingo i Konzum, i imaju bolje uslove od regresa itd, ali da bi dobio posao u tim firmama moras znati barem jedan strani jezik i moras imati malo vise vjestina i iskustva. Zbog toga neces vidjeti toliko Sabaheta u DM-u jer nije lako upasti = veća plata. Plate i uslovi radnika u trgovini su se drasticno poboljsali od prije par godina upravo radi toga sto ima manje ljudi koji zele raditi za taj novac. Trziste je polako ali sigurno krenulo da samo to regulise i to će i nastaviti raditi dokle god se ovakve gluposti od zakona ne usvajaju.

Ja, niti bilo ko moj, nema privatluk. Ne moram imati privatluk da stvari gledas iz sire perspektive mimo toga da toboze neka Sabaheta hoce nedjeljom da vidi dijete. Upravo zbog toga postoje ljudi poput ekonomista koji ce doci i reci sire posljedice nasih odluka, i svi su slozni da je ovo losa ideja. Cak i ta Sabaheta koja misli da je ovo dobro za nju ne gleda stvari dovoljno siroko i ne shvata da je ovo lose za nju. Kao kada djetetu zelis dati lijek po ono odbija, a ti znas da je to ustvari dobro za njega. Također ne gledam u drzavu kao neku majku ili macehu koja treba da se mjesa u sve osim u ogranicene stvari. Stvar je prosta, ako postoji radnja koja meni daje uslugu, sa radnikom koji tu radi svojom voljom, i mene kao kupca te usluge/robe, drzava se tu nema sta mjesati. Osim naravno ako nisu ilegalne stvari da se ne nađe sad neki bukvalac.

Ako firma neće da radi nedjeljom neka to uradi sama od sebe bez da silom drzave tjera ostale da urade isto.
mobsterc wrote: 15/09/2024 14:27 Da, bas prodavacica u bingu moze da mijenja profesiju kako joj se prohtije. Suplja prica, tj puno uljepsavanja za nije govno nego se pas posro.
Ili ovo sto kaze gentoo, priznas sebi da nemas empatije, ti imas novca i neka robovi rintaju da meni bude potaman.
Hocemo li onda prateći tu logiku zakonski uvesti tim bilding, regrese, novogodisnje bonuse itd. samo zbog toga sto Sabaheta ne moze u karijeri ici dalje pa da bi se bolje osjecala posto ne moze doci do firmi koje daju ove uslove ? Po toj loj logici hajmo onda svima propisati fiksne uslove rada da slucajno oni koji nemaju vjestina za nesto vise se ne osjecaju ugrozenim :-)
goredole wrote: 15/09/2024 14:40 kad vec spominjes vozace kamiona, znam ih nekoliko koji rade vani i to ti ide ovako otprilike: radi u turnusu cca 15 dana (znaci kamion mu je i office i kuca i vikendica), a onda dobije deset dana slobodno i onda je kuci 24/7.

tvoje poredjenje je toliko tupavo u rangu kada bi radnici prodaje trazili da 15 dana rade 24/7, da spavaju u prodajnim objektima i onda da dobiju deset dana slobodno jerbo vozaci kamiona tako imaju.
Pa upravo je u tome poenta, da svaki posao ima svoje specificnosti i ti svojom voljom pristajes na njih. Kao sto ti sada mozes reci da nije pravedno da radnice rade nedjeljom tako neko moze reci da nije posteno da kamiondzija radi 15 dana u cugu jer i on ima familiju. Firma za transport je tako organizovala svoj posao i rad i to su ponuđeni uslovi. Isto kao sto je poslodavac tako organizovao posao u trgovini.

Ja ne zelim nikome nametati bilo sta, poslodavac da uslove i kome je to ok neka se prijavi, ne znam sta je tu tesko za shvatititi.
goredole

#1627 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

specificnost prodaje je rad nedjeljom? hajd dobro. :run:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#1628 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Kontradiktoran si druze.. ne znas jesi pos'o ili dos'o.

U jednoj recenici govoris kako je Sabaheta neka niza kasta, lako zamjenjiva a onda kazes da je manjak radnika? I taj Amko ne radi nedeljom ne zato sto je gazda tako usnio nego zato sto taj Amko vjerovatno ima qrceve ostale uslove rada pa pa mozda jedino sto moze ponuditi (sto ne nudi neki drugi) je neradna nedelja kako bi Sabaheta ostala kod njega a ne otisla u Bingo ili u Njemacku..

Vidis, kad gazda Amke to uvede to je kao OK, jbg. nema veze, snaci cu se.. a kad drzava uvede onda kao jao kukulele moram sendvic slozit' nedeljom a nemam dje parizera da uzmem.. :D.

Zasto spominjes DM a ne spominjes da ni jedan solo ne radi nedeljom od kako su u BIH? :-? Ugrozavaju mi moja ljudska prava da si kupim lubrikant i ubruse nedeljom, kad sam slobodan da se malo opustim.. :mrgreen: :lol:
Prpa.ba

#1629 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Prpa.ba »

Ne ugrozavaju oni tebi prava sto ne rade, nego ti njima ugrozavas prava ako im kazes da ne mogu raditi.
Martin Rigs

#1630 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Treba pitati uposlenike .
Da li im se krsa prava jer se napokon uvodi neradna nedjelja i zabrana rada praznikom i radno vrijeme za dvije smjene od 15h dnevno od pon do subote.
Mislim da tu nema dileme.
Radnici u ovoj bransu su za i nadam se da ce bit usvojeno.
Bilo bi fino imati pojedinacno glasanje.
Da se zna ko je bio za a ko protiv.
mobsterc

#1631 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

Ne trebaju da mogu raditi jer izrabljuju. Ugrozavas li prava sto ne mogu raditi iza 12, tj treba posebna dozvola za takaav rad?
Ko im brani da ko pekari rade od 5 ujutro? A da, nece tada niko ostaviti pare.
Hajmo onda ukinuti i 40h radnu nedelju, ako neko hoce raditi 100h, necemo mu ugrozavati prava. Ukinucemo i sva ostala prava radnika pa neka ovi sto ne mogu napredovati u karijeri krepaju, onda ce ova gospoda sami sebi prodavati lizala nedeljom u 21, nakon sto ih sami i naprave jel.
Da nema tih koji ne mogu napredovati u karijeri, ne bi imao ko da usluzi tvoju sebicnu guzicu. Svaki tezak i malo placen posao radi neko sto ga je muka natjerala, ne zato sto mu je primarni izbor. Tako da nema potrebe to maskirati nekom slobodom izbora, imas uslove pa nemoj prihvatiti ako ne odgovaraju.

Poenta ovoga je natjerati izrabljivace da malo ohanu, jer sve ostale nacine zastite radnika je nekako moguce zaobici, i ako je neko u potrebi, postaje rob, uzmi ili ostavi.
A onda ovakvi su najglasniji kada ne mogu doci do nekog doktora npr, a sto ti fino helikopterom ne bi da te prebace u kod nekog vrhunskog. Nemas to da platis? Krepaj.
Poserem se na logiku.

U IT sam vec skoro 15g, svaki svoj prekovremeni sat debelo naplatim, ali to mi ne daje pravo da sa visoka gledam druge ljude koji ne mogu da priuste bolji posao i egzistenciju.
Posto sam svakako izgubio previse vremena izgubio na ovo plivanje u govnima, odjavljujem se sa teme, ostalima sretno :D
Last edited by mobsterc on 15/09/2024 16:26, edited 1 time in total.
Pandakonda

#1632 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

goredole wrote: 15/09/2024 15:44 specificnost prodaje je rad nedjeljom? hajd dobro. :run:
Ukoliko postoji potraznja, odnosno ljudi zele kupovati nedjeljom, onda je to specificnost tog posla. Isto kao sto taj vozac kamiona radi logistike mora raditi u komadu 15 dana pa onda praviti druge kompromise. Također u mnogim radnjama nedjeljom se postavljaju cijene i priprema radnja za narednu sedmicu i ti ces sada to sve uz povecan work load, natrpati da do nedjelje bude gotovo. Istini za volju poslodavac ima pravo radnika nedjeljom prebaciti u skladiste da radi ali onda ni sam zakon nema poente jer se opet radi.
gentoo wrote: 15/09/2024 15:47 Kontradiktoran si druze.. ne znas jesi pos'o ili dos'o.

U jednoj recenici govoris kako je Sabaheta neka niza kasta, lako zamjenjiva a onda kazes da je manjak radnika? I taj Amko ne radi nedeljom ne zato sto je gazda tako usnio nego zato sto taj Amko vjerovatno ima qrceve ostale uslove rada pa pa mozda jedino sto moze ponuditi (sto ne nudi neki drugi) je neradna nedelja kako bi Sabaheta ostala kod njega a ne otisla u Bingo ili u Njemacku..

Vidis, kad gazda Amke to uvede to je kao OK, jbg. nema veze, snaci cu se.. a kad drzava uvede onda kao jao kukulele moram sendvic slozit' nedeljom a nemam dje parizera da uzmem.. :D.

Zasto spominjes DM a ne spominjes da ni jedan solo ne radi nedeljom od kako su u BIH? :-? Ugrozavaju mi moja ljudska prava da si kupim lubrikant i ubruse nedeljom, kad sam slobodan da se malo opustim.. :mrgreen: :lol:
Sabaheta nije niza kasta, to si ti upravo sada rekao a ne ja. U smislu vjestina koje su potrebne za taj posao jeste zamjenjiva, ali radi nemogućnosti konkretno tih lanaca da daju bolje uslove onda postoji veća potraznja. A naravno i ogromni drzavni nameti koji upravo najvise pogađaju lance gdje im većinu radne snage cine osobe sa nizim platama. Kada LIDL i njemu slicni dođu onda se ljestvica dize i oni će biti u poziciji da daju bolje uslove i samim time ce odvuci sve radnike od ovih drugih lanaca.

Hajmo pratit tu tvoju logiku, ako Bingo to radi zarad poboljsavanja uslova, zasto to radi samo u federaciji ? Zasto niti jedan od tih lanaca nije dosao i rekao mi ćemo na citavoj teritoriji bih zatvoriti nase lance nedjeljom ? Naravno da to nece uraditi nego ce ovdje prosipati maglu a ljudi ce svakako ici u te lance u RS-u i opet su na istom.

Naravno da je ok jer je to uradio vlasnik svojom voljom. Vlasnik je taj koji na bazi ponude, potraznje, broja radnika itd. formira svojom voljom cijene i radno vrijeme. Oni odgovaraju za dobit i gubitke i oni samo imaju pravo da to rade. Drzava se tu nema pravo mjesati jer je u pitanju privatna kompanija. Jer trzisnom utakmicom ce uvijek se pronaci neko ko će raditi nedjeljom jer će htjeti novac, ovako tjeras da se sve zatvara cak ako bi neko i htio da radi. Kao sto su recimo lokalne piljare koje su već sad pocele vise zarađivati upravo radi toga jer većina tih manjih merkatora i konzuma zatvara nedjeljom. Ko je drzava ili bilo ko drugi da covjeku zabrani da trguje bilo kojom robom ?

DM sam spomenuo jer DM za svoje uslove koji su bolji od ostalih trazi vise od svog radnika nego sto Bingo trazi za Sabahetu. O cemu ti pricas ? Pa DM radi nedjeljom, istina manje poslovnica ali ih ima koje su otvorene nedjeljom.
Pandakonda

#1633 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

mobsterc wrote: 15/09/2024 16:25 Ne trebaju da mogu raditi jer izrabljuju. Ugrozavas li prava sto ne mogu raditi iza 12, tj treba posebna dozvola za takaav rad?
Ko im brani da ko pekari rade od 5 ujutro? A da, nece tada niko ostaviti pare.
Hajmo onda ukinuti i 40h radnu nedelju, ako neko hoce raditi 100h, necemo mu ugrozavati prava. Ukinucemo i sva ostala prava radnika pa neka ovi sto ne mogu napredovati u karijeri krepaju, onda ce ova gospoda sami sebi prodavati lizala nedeljom u 21, nakon sto ih sami i naprave jel.
Da nema tih koji ne mogu napredovati u karijeri, ne bi imao ko da usluzi tvoju sebicnu guzicu. Svaki tezak i malo placen posao radi neko sto ga je muka natjerala, ne zato sto mu je primarni izbor. Tako da nema potrebe to maskirati nekom slobodom izbora, imas uslove pa nemoj prihvatiti ako ne odgovaraju.

Poenta ovoga je natjerati izrabljivace da malo ohanu, jer sve ostale nacine zastite radnika je nekako moguce zaobici, i ako je neko u potrebi, postaje rob, uzmi ili ostavi.
A onda ovakvi su najglasniji kada ne mogu doci do nekog doktora npr, a sto ti fino helikopterom ne bi da te prebace u kod nekog vrhunskog. Nemas to da platis? Krepaj.
Poserem se na logiku.

U IT sam vec skoro 15g, svaki svoj prekovremeni sat debelo naplatim, ali to mi ne daje pravo da sa visoka gledam druge ljude koji ne mogu da priuste bolji posao i egzistenciju.
Posto sam svakako izgubio previse vremena izgubio na ovo plivanje u govnima, odjavljujem se sa teme, ostalima sretno :D
Sam si objasnio situaciju. Ne rade ko pekari jer ocigledno profit koji bi tada zaradili ne ide iznad troskova koje bi imali plaćanjem treće smjene, noćnog rada koji je skuplji itd. Većina mahala ima male dragstore koji rade po 0/24 ili malo manje gdje ti većom cijenom namire to sto si kasno dosao. I to je ok jer je njihovo pravo da rade. Svacije pravo prestaje kada krene da krsi tuđe, pravom rada ne krsis niti jedno tuđe pravo jer ga ne tjeras sipkom da radi ukoliko ne zeli. A uvođenjem ovog zakona direktno krsis necije pravo rada. Ja tebe ne mogu natjerati da ti konzumiras svoje pravo ali ga nemas pravo zabraniti meni ukoliko to zelim. Ne vidite sumu od drveta, razmisljate samo o velikim lancima a ne razmisljate kako će porodicni mali ili srednji biznisi ovo podnijeti, a mala i srednja preduzeca su ta koja drze ekonomiju. Lancano onda idu i transport kompanije i mnoge druge na koje će se ovo odraziti. Ko je drzava da zabrani mojoj porodici ako mi sami zelimo da otvorimo prodavnicu i da mi tu radimo i prodajemo ? To će se doslovno desiti prodavnici koja je blizu mene gdje covjek sa zenom i djetetom drzi dragstor do 2 sata ujutru i nema nikakav problem da radi nedjeljom jer zna da tad najvise zgrne para.

Drug drzi prodavnicu elektronike, polako se siri i rase, sam radi tu i naravno radi nedjeljom jer mu tad najvise dolazi ljudi da kupuje. I ti ces sad njemu zabraniti da on radi ? Sam covjek kaze da ce mu biti gore ako mu svi navale petak ili subotu jer i ovako jedva uprati sve od online narudzbi pa do ljudi sto uzivo dolaze. Pa onda slaganje opreme, pripremanje robe za slanje kupcima itd.

Tako da tu patetiku ostavi za nekog drugog jer prateci tu logiku onda i tebi treba overtime zabraniti jer jel pare ne mogu zamijeniti slobodno vrijeme sa porodicom :-) Sto naravno ne treba, ti imas pravo da radis i da za svoj rad trazis koliku god kompenzaciju zelis. Pekarima se to ocigledno isplati i niko im to nema pravo braniti dokle oni vide racunicu u tome. Neka sami zatvaraju ako ima se zatvara. Također radi specificnosti pekarstva kao djelatnosti, oni rade do tih doba da bi ostale ljude moglo docekati svjeze pecivo kada krenu na posao i da opskrbe razne lance koji uzimaju hljeb od njih. Iz istog razloga trgovine rade nedjeljom a neke druge industrije ne. Jer postoji ocigledna potraznja da ljudi zele kupovati nedjeljom stvari.

Radna nedjelja od 40h je radnicko pravo koje je ostvareno i niko to ne treba ukidati, nemoj bezveze slippery slope ovdje prosipati. Većina drzava rade nedjeljom i nigdje to nije dovelo do ukidanja drugih prava. Samo se treba postovati ono sto je slovo zakona a to je da i radnici u trgovini imaju 2 slobodna dana samo sa drugacijim rasporedom. Sta je onda tacno tu ugrozeno ? Kad svi igramo po istim pravilima.

Znaci ti ces izbravljivaca natjerati da malo ohane tako sto ce radniku sav posao koji bi se raspodjelio na nedjelju prebaciti na subotu i jos ga plus mozes nedjelju prebaciti svakako da radi u skladistu ili bilo gdje drugo ali eto toboze samo ne smije na kasu da prodaje :-)
Martin Rigs

#1634 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Martin Rigs »

Apsolutno to nema veze sa stvarnosti.
Msm.na ovo pandakondino.
Ni jedan stvsrni argument koji bi oborio zelju radnika u ovoj bransi da imaju jedan dan vikenda slobodno.
Ne mogu to shvatiti.
Konformizam u toj mjeri da ljude koji su upitani od strane vlasti jel im odgovara ovaj zakon i koji su potvrdno odvovorili sada treba ponizavati objasnjavajuci im da to nije za njih dobro.
Jer zaboga neko drugi zna bolje od njih samih sta je bolhe za njih.
Pa jel to toliko bitno otic nedjeljom u trzni?
Jer ni jedan. Znaci ni jedan drugi argument ovdje ne postoji osim.tog da protivnici zakona zele shopingirat nedjeljom.
goredole

#1635 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Martin Rigs wrote: 15/09/2024 17:29 Apsolutno to nema veze sa stvarnosti.
Msm.na ovo pandakondino.
Ni jedan stvsrni argument koji bi oborio zelju radnika u ovoj bransi da imaju jedan dan vikenda slobodno.
Ne mogu to shvatiti.
Konformizam u toj mjeri da ljude koji su upitani od strane vlasti jel im odgovara ovaj zakon i koji su potvrdno odvovorili sada treba ponizavati objasnjavajuci im da to nije za njih dobro.
Jer ni jedan. Znaci ni jedan drugi argument ovdje ne postoji osim.tog da protivnici zakona zele shopingirat nedjeljom.
nece moci kupiti lizalo i nece moci sloziti sendvic...eto argumenata :D . i admir cavalic isto rekao da ne valja zabrana.
Ozimician

#1636 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

"Zelja radnika" kao ultimate measure.

Kazu pazi sta zelis, jer moze ti se ostvariti.

Problem u FBiH je sto zbog uredjenja, doma naroda and so on, jednom kad se izglasa ovakav zakon, tesko da ce ikad vise biti povucen bez ustupaka.

Stara narodna kaze: "Dala marku da udje u kolo, sad daje deset da iz njega izadje."
missko

#1637 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by missko »

Idemo trosit pare nedeljom u RS jer je nedelja sveta kid katolika i misni dan i tad se nesmije radit
1Dante1

#1638 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by 1Dante1 »

mobsterc wrote: 15/09/2024 16:25 U IT sam vec skoro 15g, svaki svoj prekovremeni sat debelo naplatim, ali to mi ne daje pravo da sa visoka gledam druge ljude koji ne mogu da priuste bolji posao i egzistenciju.
A sta srpjecava druge, pa i radnike u marketu da debelo naplati prekovremeni sat?
Pandakonda wrote: 15/09/2024 17:00 Drug drzi prodavnicu elektronike, polako se siri i rase, sam radi tu i naravno radi nedjeljom jer mu tad najvise dolazi ljudi da kupuje. I ti ces sad njemu zabraniti da on radi ? Sam covjek kaze da ce mu biti gore ako mu svi navale petak ili subotu jer i ovako jedva uprati sve od online narudzbi pa do ljudi sto uzivo dolaze. Pa onda slaganje opreme, pripremanje robe za slanje kupcima itd.
Sto ne zaposli jos nekoga?
Vjecita_zavrzlama

#1639 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

missko wrote: 15/09/2024 17:54 Idemo trosit pare nedeljom u RS jer je nedelja sveta kid katolika i misni dan i tad se nesmije radit
I kod pravoslavaca je

i ne mjesaj vjeru to je tipicno za sda
k4mi

#1640 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by k4mi »

Procitao sam nacrt zakona, i tamo pise
radno vrijeme u djelatnosti trgovine je dnevno i sedmicno radno vrijeme u kojem su prodavnice i drugi oblici trgovine otvoreni za kupce
dakle zatvore za kupce a radnici mogu da rade po potrebi.

Dalje kada se cita obrazlozenje odredjenih clanova zakona vidi se da je zbog poslodavaca dovedeno, a radnici ce kao usput profitirati.
goredole

#1641 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

1Dante1 wrote: 15/09/2024 18:02
Pandakonda wrote: 15/09/2024 17:00 Drug drzi prodavnicu elektronike, polako se siri i rase, sam radi tu i naravno radi nedjeljom jer mu tad najvise dolazi ljudi da kupuje. I ti ces sad njemu zabraniti da on radi ? Sam covjek kaze da ce mu biti gore ako mu svi navale petak ili subotu jer i ovako jedva uprati sve od online narudzbi pa do ljudi sto uzivo dolaze. Pa onda slaganje opreme, pripremanje robe za slanje kupcima itd.
zato sto ga mora platiti, a veci troskovi -> manja zarada. isto kao cuj "strahuju od lidla jer ce im pokupiti radnike". pa care, povecaj platu i poboljsaj uvjete pa se neces plasiti, ne radi ni lidl za klikere. al jbg, ako to uradis, onda manje para ostaje gazdi.
zubi

#1642 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Msm.na ovo pandakondino.
Ne mogu to shvatiti.
Da, zaista tu svaka prica prestaje...

A kako ce im biti u praksi vrijeme ce pokazati.
Pandakonda

#1643 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Msm.na ovo pandakondino.
Ne mogu to shvatiti.
Kakva ti je to logika da radnici dođu u privatne kompanije i onda pod prisilom drzave izglasavaju ono sto oni zele bez da gledaju da li je to uopste izvodljivo i kako se odrazava na poslovanje ? Opet ti ponavljam, nije uopste relevantno sta radnici zele, jer ti sad da narod pitas sta zeli u roku od minute bi ti izglasali svima minimalac 2 hiljade maraka i da ikako ako moze rade samo 3 dana u sedmici. Zbog toga su tu ekonomisti i strucnjaci koji su zivot posvetili izucavanju ekonomije i da nam kazu sta ce se desiti ako nesto tako uradimo. To nije ponizavanje ako nekome kazes da to nije njegova struka. Je li sad treba radnik na traci u auto fabrici da ima pravo izglasati da obore sigurnosne mjere su inzinjeri propisali samo radi toga jer je njemu to mrsko raditi sklapati ili provjeravati ? Kao sto doktor zna sta je bolje od pacijenta, taj isti Cavalic sigurno bolje zna ovdje od sviju nas i od tete u bingu sta ce se desavati ako ovo izglasamo.

1Dante1 wrote: 15/09/2024 18:02
mobsterc wrote: 15/09/2024 16:25 U IT sam vec skoro 15g, svaki svoj prekovremeni sat debelo naplatim, ali to mi ne daje pravo da sa visoka gledam druge ljude koji ne mogu da priuste bolji posao i egzistenciju.
A sta srpjecava druge, pa i radnike u marketu da debelo naplati prekovremeni sat?
U ovom momentu radi na jako malim marzama kako bi bio konkuretan naspravim velikih igraca kao sto su Technomag, Univerzalno itd. Tako da svakako ima malu zaradu i nije se jos razvio da ima toliko veliku potraznju. Uz to kada se dodaju jako veliki drzavni nameti na radnike nije mu isplatljivo da ima nekoga. Covjek je posten, sigurno bi dobro platio jer je i sam izgradio malu firmicu od 0 ali barem mu u ovom momentu to nije isplatljivo. Tako da se on radije rastegne u toku sedmice da bi sve stigao, a ponekad i roditelji uskoce barem sto se tice organizacije robe i toga. I on nije jedini, postoje mnoge druge djelatnosti od cvjećara, prodavnica auto dijelova, sitnih stvari za kucu itd. koji bi direktno bili ovim pogođeni jer zele da se razvijaju. Ljudi pod krinkom gušenja mrskih velikih robovlasnika ustvari potapaju male i srednje biznise koji cine kicmu ekonomije. Ali naravno to ovdje ljude boli briga jer su ili u drzavnoj firmi, ili rade na drugim poslovima gdje logicno ne razmisljaju o ovim stvarima kako i sami nisu poduzetnici.

Jedino ko je zasticen od ovog, i kome ce biti dopusteno da trguju su ljudi/firme koji imaju vlastiti proizvod. Ako slucajno prodajes sta tuđe mozes samo plakati.
Ozimician wrote: 15/09/2024 17:49 "Zelja radnika" kao ultimate measure.

Kazu pazi sta zelis, jer moze ti se ostvariti.

Problem u FBiH je sto zbog uredjenja, doma naroda and so on, jednom kad se izglasa ovakav zakon, tesko da ce ikad vise biti povucen bez ustupaka.

Stara narodna kaze: "Dala marku da udje u kolo, sad daje deset da iz njega izadje."
Upravo to, Crna Gora i ostali drzave/gradovi su prijavile kako se desilo cca 10-15% otkaza u radnjama upravo radi toga sto radi smanjenja broja radnih sati nema potrebe za vise radnika. Rast plate se nikako nije desio jer radis manje sati = manje imas argumenata za povećanje plate jer sada radis manje.

U Bijeljini, u kojoj je uvedena neradna nedjelja, zabilježen je pad ukupnog prometa u trgovinama oko 11 posto i, posljedično, smanjenja broja radnika 8 do 10 posto. Ljudi sada nedjeljom idu u kupovinu u Brčko, a građani Srbije iz pograničnih dijelova koji su nekad vikendom dolazili u kupovinu u Bijeljinu, sada idu u kupovinu u spomenuto Brčko, ali također i Tuzlu, Zvornik i Orašje.

Da li je ikome u Sanskom Mostu, Bijeljini ili Mostaru postalo bolje nakon ovoga ? Naravno da nije i ti ljudi i dalje kukaju ali sad sa manje para u dzepu i neradnom nedjeljom.

Mađarska je doslovno nakon samo godine dana nakon usvajanja povukla isti zakon jer je donio katastrofalne rezultate obzirom na turizam. Sto i mi trebamo gledati jer nam je turizam ogromna grana na kojoj sjedimo.
gentoo

#1644 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

@Pandakonda znas li koliko je drzava prosle godine naplatila PDV-a i koliko trenutno stoji nerasporedjenih para od istog na racunima ?

Znas li koliko turista na sedmicnoj (vikend) ili mjesecnoj osnovi posjeti: Zenicu,Kakanj, Kljuc,Novi Travnik, Zepce,Posusje..

Kad vec pricamo o kicmi ekonomije i turizmu :D
Pandakonda

#1645 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

gentoo wrote: 15/09/2024 19:03 @Pandakonda znas li koliko je drzava prosle godine naplatila PDV-a i koliko trenutno stoji nerasporedjenih para od istog na racunima ?

Znas li koliko turista na sedmicnoj (vikend) ili mjesecnoj osnovi posjeti: Zenicu,Kakanj, Kljuc,Novi Travnik, Zepce,Posusje..

Kad vec pricamo o kicmi ekonomije i turizmu :D
Ne razumijem implikaciju tvog pitanja ? Ili zelis reci da ti je ok osakatit gradove kojima je ovo jako bitna industrija samo radi toga sto ti gore navedeni gradovi nemaju masovnog turizma ?
akcija007

#1646 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

U Lidl su 2 dana slobodna tokom sedmice kao i u DM .
gentoo

#1647 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Pandakonda wrote: 15/09/2024 19:35 Ne razumijem implikaciju tvog pitanja ? Ili zelis reci da ti je ok osakatit gradove kojima je ovo jako bitna industrija samo radi toga sto ti gore navedeni gradovi nemaju masovnog turizma ?
Ne nego hocu da kazem da tvoj jaran OLX-aš i turizam nisu nikakva kicma ekonomije. Jesu bazerdzanima (njihovim licnim dzepovima) na Carsiji ili u Mostaru.. Valjalo bi s druge strane analizirati koliko ti "koji ce biti najvise pogodjeni ovim" zaista fiskaliziraju, izdaju racune, placaju drzavi ;-)

U Zenici trzni centar nedeljom vise potrosi struje na rasvjetu i ventilaciju nego sto turist ostavi maraka. Kad skontas da je osim Sarajeva, Mostara, Medjugorja.. i donekle mozda Bihaca, Travnika, Jajca vecina gradova u FBiH takvih.. onda mozda vrijedi i druge vrijednosti ganjati ?
Recimo, koliko cemo biti "zeleniji" ako zatvorimo sve nedeljom? Koliko cemo manje struje potrositi pa ce nasa, federalna, EP iste moci da izveze i proda i napuni kicmu ekonomije itd,itd.. :mrgreen:
Pandakonda

#1648 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

gentoo wrote: 15/09/2024 19:52
Pandakonda wrote: 15/09/2024 19:35 Ne razumijem implikaciju tvog pitanja ? Ili zelis reci da ti je ok osakatit gradove kojima je ovo jako bitna industrija samo radi toga sto ti gore navedeni gradovi nemaju masovnog turizma ?
Ne nego hocu da kazem da tvoj jaran OLX-aš i turizam nisu nikakva kicma ekonomije. Jesu bazerdzanima (njihovim licnim dzepovima) na Carsiji ili u Mostaru.. Valjalo bi s druge strane analizirati koliko ti "koji ce biti najvise pogodjeni ovim" zaista fiskaliziraju, izdaju racune, placaju drzavi ;-)

U Zenici trzni centar nedeljom vise potrosi struje na rasvjetu i ventilaciju nego sto turist ostavi maraka. Kad skontas da je osim Sarajeva, Mostara, Medjugorja.. i donekle mozda Bihaca, Travnika, Jajca vecina gradova u FBiH takvih.. onda mozda vrijedi i druge vrijednosti ganjati ?
Recimo, koliko cemo biti "zeleniji" ako zatvorimo sve nedeljom? Koliko cemo manje struje potrositi pa ce nasa, federalna, EP iste moci da izveze i proda i napuni kicmu ekonomije itd,itd.. :mrgreen:
Small and medium-sized enterprises (SMEs) are the backbone of Europe's economy. They represent 99% of all businesses in the EU.
https://single-market-economy.ec.europa.eu/smes_en
SMEs and mid-sized companies are the backbone of economies. They represent 90% of all companies and are responsible for close to 70% of jobs and GDP globally
https://thedisruptionhouse.com/smes-and ... economies/
Micro, Small, and Medium-Sized Enterprises are the backbone of economies worldwide and of the world of work.

They employ more than two thirds of the global workforce, and they contribute significantly to GDP growth.
https://www.ilo.org/resource/msmes-back ... world-work
U Zenici trzni centar nedeljom vise potrosi struje na rasvjetu i ventilaciju nego sto turist ostavi maraka
OK, kako se onda tom centru isplati biti otvoren ? Zasto se onda sami od sebe ne zatvore na taj dan ako nema profita ? Niko ih ne sprijecava da se zatvore nedjeljom. Ocigledno da imaju racunicu cim su otvoreni. Imamo onda kompromis, neka prodavnice u tim gradovima zatvore radnje ako misle da nema profita, a ove koje imaju profit i korist od turista u drugim gradovima neka stave raditi.

Ili da jednostavno nađemo nacin kako proizvesti jos struje preko obnovljivih izvora energije tako da ne moramo smanjivati potrosnju koja je u svakoj drzavi u porastu jer se sve drzave razvijaju ?
gentoo

#1649 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Uuu druze ti si bas puk'o..

Zelim sve najbolje i tebi i tvojima i da istrajete u svojoj borbi. Od mene dosta
Ozimician

#1650 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Vikendom se EP daleko vise isplati prodavati struju domacem stanovnistvu, a privredi pogotovo, nego je izvoziti vani.

Po toj logici je nedjelja najgori moguci dan za obustavu domace privredne aktivnosti jer na spot trzistu nedjeljom cijene struje nerijetko idu i u minus.

Evo danas od 12 do 16h je cijena na madjarskoj berzi bila 0€.

Izvor: hupx.hu/en
Locked