Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cendlerbing

#1626 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cendlerbing »

Ne razumijem ove ljude što su u Bosni pa im sve smeta kod dijaspore, kako god se izraze da im je tamo. Mislim, svakako da ima pretjerivanja i od strane jednih i drugih, al to je tako u svemu, ovisno od toga kakva je ko osoba.

Baš mi je super pitanje koje je kiki postavila, kao i odgovori. Zanimiljivo mi je čuti porive zbog kojih su se ljudi odlučili otići, kako su se snašli i kako im je tamo.

Lično nisam nikad imala dovoljno jaku želju da idem živjeti vani, da bih se pretjerano trudila oko toga, ali jedna od neostvarenih želja mi je neki kraći period, godinu-dvije, raditi negdje vani. Raznolikost iskustava obogaćuje dušu.

P.S. Za ovog gore iznad...ako ti je neko na pp tražio informacije o tome kakve su mogućnosti tamo, stvarno ne vidim razlog da mu ih ne pružiš. Čuj, može se sve saznati, javno je...
MarlboroGold

#1627 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Ne treba samo biti licemjer... dijaspora ili ne. To je ključ.
numersi

#1628 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

cendlerbing wrote:
P.S. Za ovog gore iznad...ako ti je neko na pp tražio informacije o tome kakve su mogućnosti tamo, stvarno ne vidim razlog da mu ih ne pružiš. Čuj, može se sve saznati, javno je...

Jeste, javno je, nista nije sakriveno, treba se potrudit i pronaci, normalno da trebas znat jezik i biti taj gdje se u potraznji mozes prepoznat :)

Reci cu samo da ljudi traze, svugdje, u Njemackoj, Beneluxu, Francuskoj, Italiji, Skandinaviji.....

Treba vam Engleski jezik, bez toga se ne moze pronac.
insomnia78

#1629 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Engleski ce ti osobito pomoci u Fr :-D
numersi

#1630 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

insomnia78 wrote: Engleski ce ti osobito pomoci u Fr :-D
doro si, francuzi traze francuski :mrgreen:

ali mozes kontaktirat, raspitat se i to na engleskom

a gdje se god ode, ako se ode, trazit ce da pricas jezik drzave u kojoj se nalazis, normalno :mrgreen:
numersi

#1631 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

kiki-miki wrote:Hoce li iko od vas iz dijaspore reci zasto ste bas u toj zemlji sad, cime ste zadovoljni, a cime ne?
Gdje biste radijje zivjeli?

Ili samo ovdje zalite Bosnu na neki nacin i nas koji smo ostali ovdje?

Dobra su ti ta pitanja :thumbup:

Sto se mene tice, trazio i otisao da zaradim nesto para, ispala mi sansa koju sam iskoristio, ponudili mi i ja samo prihvatio, nije mi bilo uopste vazno gdje..... tako da mi i sada nije bitno gdje sam, dok traje, kad prestane vracam se kuci, to je u cemu sam ja,

a za druge, svako ima svoje, svoje razloge i zelje, ili prinude,

ja sam bio prinudjen, inace nikad ne bih otisao iz BiH :bih:

Vratim se ja kuci, odmori i to, uradim sta uradim i nazad, tako svi rade :)
uglavnomja

#1632 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

cendlerbing wrote:
:thumbup:

odes u nepoznatu zemlju, eto cak i da nesto znas jezik ... i sve znas, gdje ces pitati, sta ces piatati :-) ljudi jedva cekaju da tako otvore vrata vrlom pi(t)cu nekom i da mu pruze sve podatke

hebotezivot, koliko treba dok naucis voziti po gradu, dok naucis kote gdje je sta. granapi, radnje, parkiraista, autobuske stanice, linije ... a ne da znas sta se trazi na trzistu
dok pohvatas koje se firme bave tim cim bi se ti htio baviti ...

plus sto covjek mora zivjeti tamo da bi dosao do toga
malo je onih koji su sve iz bosne sredili, a takvi su potrosili godine na istrazivanje

mislim fakat :-?
numersi

#1633 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

uglavnomja wrote:
cendlerbing wrote:

odes u nepoznatu zemlju, eto cak i da nesto znas jezik ... i sve znas, gdje ces pitati, sta ces piatati :-) ljudi jedva cekaju da tako otvore vrata vrlom pi(t)cu nekom i da mu pruze sve podatke

hebotezivot, koliko treba dok naucis voziti po gradu, dok naucis kote gdje je sta. granapi, radnje, parkiraista, autobuske stanice, linije ... a ne da znas sta se trazi na trzistu

malo je onih koji su sve iz bosne sredili, a takvi su potrosili godine na istrazivanje

Imas sve javno, idi na gugle, sve puno ko sipak koliko ljudi traze...... telefoni, adrese, imena, pronadjite se :thumbup:

jebi te se, sta ste se ukocili koji kurac, drmni te se :mrgreen:
uglavnomja

#1634 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

ma jah :-)

eto njemacka k'o fildzan ... ukucas u gugl baustela njemacka i dobijes spisak svih gradilista u njemackoj sa potrebnim radnicima, po gradovima, poslovima blabla sa adresama, mailovima, telefonima i imenima sefova :thumbup:

de ba :-)

covjek treba pocetak, osnovu, prvo geografsku evt. strucnu ako je strucnjak

ko je prosao djecije bolesti odlaska vani ne pise - ima na guglu
uglavnomja

#1635 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

usput, drugo lice mnozine ima nastavak - te koji se pise zajedno sa glagolskom osnovicom
ovo sto si napisao je nidje veze, 2 puta
numersi

#1636 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

uglavnomja wrote:ma jah :-)

eto njemacka k'o fildzan ... ukucas u gugl baustela njemacka i dobijes spisak svih gradilista u njemackoj sa potrebnim radnicima, po gradovima, poslovima blabla sa adresama, mailovima, telefonima i imenima sefova :thumbup:

de ba :-)

covjek treba pocetak, osnovu, prvo geografsku evt. strucnu ako je strucnjak

ko je prosao djecije bolesti odlaska vani ne pise - ima na guglu

jebiga, snadji se, ovdje ti je sve tako, nista veza, otvoreno je i sve ti stoji, telefon i javis se :thumbup:
numersi

#1637 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

moze i e-mail :thumbup:
DzordzHodzic

#1638 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Imal sta i za nas baustelce?
numersi

#1639 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

DzordzHodzic wrote: Imal sta i za nas baustelce?
potrazis sta te interesuje, pronaci ces :thumbup:
izgubljena dusa

#1640 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by izgubljena dusa »

uglavnomja wrote:
cendlerbing wrote:

Ja sam portosila komad zivota trazeci informacije i od ljudi koji su vec bili vani, i istrazujuci preko neta.
Trazila posao preko raznih stranica za posao ( npr EURES...) vise ne mogu ni da se sjetim svih naziva.
Javljala se na oglase koji su daleko, daleko ispod mog obrazovanja....pomocni poslovi, poslovi u restoranima, skladistima ...kopala danima i godinama

Nije mi bilo bitno sta cu raditi na pocetku. Znala sam da cu za godinu-dvije sigurno biti u prilici za bolji posao, za dodatnu edukaciju, da cu bolje vladati jezikom te zemlje.
Nocima i nocima citala i javljala se na oglase

Ucila Engleski, polagala IELTS

Pratila pravila i slala GREEN CARD za USA

Cilj je bio otici iz ove hebene, proklete zemlje.

Jedina osoba koja je dala kvalitetne informacije, je bila certificirani imigracioni konsultant iz Montreala. Toj zeni svaka cast. Dala je konkretne upute i savjete.
Nazalost, za mene je vec bilo kasno, prekasno

Sad se borim da moja djeca idu odavde....mene ce svakako kopati u ovo prokleto blato

Da sam uspjela otici, nikad vise moja noga nebi stala na ovo tlo :run:
DzordzHodzic

#1641 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

numersi wrote:
Da znam nac ne bi na bausteli radio
stakasa

#1642 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

izgubljena dusa wrote:
uglavnomja wrote:
cendlerbing wrote:

Ja sam portosila komad zivota trazeci informacije i od ljudi koji su vec bili vani, i istrazujuci preko neta.
Trazila posao preko raznih stranica za posao ( npr EURES...) vise ne mogu ni da se sjetim svih naziva.
Javljala se na oglase koji su daleko, daleko ispod mog obrazovanja....pomocni poslovi, poslovi u restoranima, skladistima ...kopala danima i godinama

Nije mi bilo bitno sta cu raditi na pocetku. Znala sam da cu za godinu-dvije sigurno biti u prilici za bolji posao, za dodatnu edukaciju, da cu bolje vladati jezikom te zemlje.

Jedina osoba koja je dala kvalitetne informacije, je bila certificirani imigracioni konsultant iz Montreala. Toj zeni svaka cast. Dala je konkretne upute i savjete.

Sad se borim da moja djeca idu odavde....mene ce svakako kopati u ovo prokleto blato

A jebemu misa... Sad kad si poravnila, mozda ti se i u BiH svane :D , ne bi bilo prvi put. Kako god, sve najbolje!
stakasa

#1643 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

numersi wrote:
A koji poso radis pa ti je tako muteber sto si uspio
izgubljena dusa

#1644 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by izgubljena dusa »

Hvala stakasa :kiss:

Nisam bas poravnila, cuci to u mojoj dusi i grize....boli
Samo pokusavam da to potisnem, a znam da je tu...neke zelje ostaju zauvijek

Prije ce biti da gradim svoj mikro svijet u kom nema mjesta za ovu i ovakvu drzavu...ona i sve njeno je na ignore....zauvijek :(
numersi

#1645 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

izgubljena dusa wrote: .................

Desava se, Amerika, Kanada, Australija su zeznute, to su posebne zemlje koje u zadnje vrijeme zahtjevaju neke posebne stvari, iz nekih njihovih razloga nisi im odgovarala, sta te briga, samo se okrenes i ako hoces trazi dalje :thumbup:
numersi

#1646 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

DzordzHodzic wrote:
numersi wrote:
Da znam nac ne bi na bausteli radio
e jebi ga, ne mogu ti ni ja pronac, trazi..... :thumbup:
numersi

#1647 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

stakasa wrote:
numersi wrote:
A koji poso radis pa ti je tako muteber sto si uspio

:lol: ja sam se nasao u tome i odgovara mi, tebi ili nekom drugom mozda to ne odgovara, i onda je bezveze, zato ti necu reci :mrgreen:
animals

#1648 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

izgubljena dusa wrote:Hvala stakasa :kiss:

Nisam bas poravnila, cuci to u mojoj dusi i grize....boli
Samo pokusavam da to potisnem, a znam da je tu...neke zelje ostaju zauvijek

Prije ce biti da gradim svoj mikro svijet u kom nema mjesta za ovu i ovakvu drzavu...ona i sve njeno je na ignore....zauvijek :(
Tvoj je problem sto nisi otisla na slijepo vani i trazila posao na licu mjesta..
vecina nas je tako se snasla...
a iz Bosne probavati preko oglasa, mozda jedan od 100 tisuca..
Radio Sarajevo

#1649 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

izgubljena dusa wrote: Ja sam portosila komad zivota trazeci informacije i od ljudi koji su vec bili vani, i istrazujuci preko neta.

Meni se čini da bi ti bila izgubljena duša gdje god da si otišla...
Radio Sarajevo

#1650 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Ljudi, Numersi je trol, kao i Pokret za odlazak i njihova Fejsbuk grupa.
Post Reply