Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
155_mm
#1626 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
neki se vise raduju obrezanim nego Gospi.

- mO k3
#1627 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
A ko kaže da će da opstane ?
-
zrakomlat
#1628 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Jel i piva po subvencioniranoj cijenijajara wrote:prelistaj pa vidi ko kaze odo ja na pivu da proslavim opstanak gigantamO k3 wrote:Ko kaže da je ustaski ??jajara wrote:
od muke sto je opstao "ustaski" kombinat?
-
PM72
#1629 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ma neka propada i neka joj trag zametnu.HDZ je sve pokrao sad bi ga mi trebali "podizati".Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Jebote, kako znam za sebe, znam za tu firmu, ponos grada...radio sam kao student preko servisa neke poslove u njoj, ono baš su gala plaćali u to vrijeme.. sad kad vidim koji su se sve nigdje veze likovi i bezveznjaci ovdje radovali i iživljavali u uvjerenju daće se ugasiti, dođe ti da navijaš za one lopine iz HDZ-a.
-
Nivelacija
#1630 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nakucale su ujke prosjecnu platu da je to nerealno..
Dok EPBIH od svojih rudnika uzima ugalj po 3x manjim cijenama od trzisne i daju rudarima 1000 maraka u prosjeku.
Dok EPBIH od svojih rudnika uzima ugalj po 3x manjim cijenama od trzisne i daju rudarima 1000 maraka u prosjeku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1631 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Je li ovaj Glencore i napravio belaj u dosluhu sa hercegovackim lopovima da bi sad izigravao spasitelja? Ima li ko upuceniji da mi to napise. Dijasporu molim da preskoci. Hvala.
- ultima_palabra
#1632 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
A tesko ti pada to navijanje...Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Jebote, kako znam za sebe, znam za tu firmu, ponos grada...radio sam kao student preko servisa neke poslove u njoj, ono baš su gala plaćali u to vrijeme.. sad kad vidim koji su se sve nigdje veze likovi i bezveznjaci ovdje radovali i iživljavali u uvjerenju daće se ugasiti, dođe ti da navijaš za one lopine iz HDZ-a.
-
zrakomlat
#1633 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nego, đe je Kolinda? Nisam primjetio odavno kmezave postove i pokušaj humora.
- Sanjarko
#1634 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja gledam kroz + i -. Evo trazio sa malo po internetu. Ima Aluminijum konkurente u Rumuniji i Srbiji koji bi vjerovatno udio od Aluminijuma u trzistu preuzeli.
Oni povecaju proizvodnju i preuzmu trziste od Aluminijuma. Jer posluju u dobitku kako sam vidio izgleda.
A Hrvatima i nama ostanu dugovi.
Oni povecaju proizvodnju i preuzmu trziste od Aluminijuma. Jer posluju u dobitku kako sam vidio izgleda.
- Sanjarko
#1635 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ma vrte se talovi kako sam skontao. Bruka afera oko ove firme i iza scene likova kao Deripaska._BataZiv_0809 wrote:Je li ovaj Glencore i napravio belaj u dosluhu sa hercegovackim lopovima da bi sad izigravao spasitelja? Ima li ko upuceniji da mi to napise. Dijasporu molim da preskoci. Hvala.
-
megaman4
#1636 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Bio sam na jednom od predavanja prije nekoliko godina kada se govorilo o fulama komunistickih firmi.mO k3 wrote:A ko kaže da će da opstane ?
Bilo je rijeci o TE Gacko, kao jednoj od najvecih fula bivseg rezima, kako bi se sacuvao socijalni mir tada, jer je ist. Hercegovina bila uvijek nerazvijena.
Kasnije se pokazalo daje ta TE totalno nerentabilna jer su troskovi transporta lignita isuvise veliki jer u okilici Gacka nema toga. Sa druge strane, trajno je unisten najplodniji dio Gatackog polja i ekosistem.
Ista stvar je i sa kombinatom koji je bio fula od pocetka. Unisten je najplodniji dio zemljista, a istovremeno je izmijenjena i mikroklima i unisten ekosistem. Jedne prilike sam imao priliku vidjeti crvenu tvar koja je izlazila iz firme. To je strahota bila sta se pusta u okolis.
Mi kasnimo 30 godina u tehnoloskom smislu...
- bingov buraz
#1637 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Što se tiče fula SFRJ mislim da je Jadral iz Obrovca najveća.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#1638 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ultima_palabra wrote:A tesko ti pada to navijanje...Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
suza suzu stize
-
megaman4
#1639 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ima ih jos drug, vjeruj mi. Samo se tada nije smjelo javno govoriti.bingov buraz wrote:Što se tiče fula SFRJ mislim da je Jadral iz Obrovca najveća.
Nikada se TE ne pravi tamo gdje nema lignita.
Zeljezara Zenica je unistila klimu Srednje Bosne zauvijek a istovremeno je trajno unistena rijeka Bosna.
Mnogi ljudi ne znaju da je Zeljezara niknula na najplodnijem dijelu Zenice gdje su nekada bili najveci vocnjaci i vinogradi u BiH i sire. Tu je jos bilo jedno prirodno jezero, koje je isuseno kako bi se Zeljezara mogla napraviti.
Sto se u Srbiji ili Hrvatskoj tada nisu pravili ovi pogoni?
Samo guraj u BiH i zagadjuj je. Tek sada polako placamo cijenu unistene prirode.
Kombinat izgradjen na najkvalitetnijem poljoprivrednom zemljistu. Imaju pedoloske karte koje to potvrdjuju. Samo treba znati citati.
BiH je prirodno da ima jaku poljoprivredu kao npr. Njemacka a ne fule tipa Zeljezare, kombinati ili slicne propale komunjarske firme koje su se gradile samo da bi se prikazalo da se nesto radi.
Buducnost je u IT sectoru, a ne u ovome, i BiH mora tome teziti. Tu su jos turizam i spomenuta poljoprivreda.
Ostalo je pregazilo vrijeme.
-
Guadalajara
#1640 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Valjaonice limovaVizionar 1985 wrote:Ja gledam kroz + i -. Evo trazio sa malo po internetu. Ima Aluminijum konkurente u Rumuniji i Srbiji koji bi vjerovatno udio od Aluminijuma u trzistu preuzeli.
Srbija - http://www.impol.rs/prozvodi + valjaoncia bakra http://vbs.co.rs
Hrvatska - http://www.impol-tlm.hr/prozvodi
Mostar
https://www.aluminij.ba
Sad zaključite šta ima veću cijenu na tržištu. Jebeni ingot VS lim u koturu/folija.
Last edited by Guadalajara on 04/07/2019 21:11, edited 1 time in total.
-
SD7
#1641 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
megaman4 wrote:Bio sam na jednom od predavanja prije nekoliko godina kada se govorilo o fulama komunistickih firmi.mO k3 wrote:A ko kaže da će da opstane ?
Bilo je rijeci o TE Gacko, kao jednoj od najvecih fula bivseg rezima, kako bi se sacuvao socijalni mir tada, jer je ist. Hercegovina bila uvijek nerazvijena.
Kasnije se pokazalo daje ta TE totalno nerentabilna jer su troskovi transporta lignita isuvise veliki jer u okilici Gacka nema toga. Sa druge strane, trajno je unisten najplodniji dio Gatackog polja i ekosistem.
Ista stvar je i sa kombinatom koji je bio fula od pocetka. Unisten je najplodniji dio zemljista, a istovremeno je izmijenjena i mikroklima i unisten ekosistem. Jedne prilike sam imao priliku vidjeti crvenu tvar koja je izlazila iz firme. To je strahota bila sta se pusta u okolis.
Mi kasnimo 30 godina u tehnoloskom smislu...
-
Hafis
#1642 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
A jebat ga. i meni nije drago da mi odbijaju od plaće za kojekave demobilisana borce 25 godina nakon rata, pa tko me pita. I mene je demobilisalo 1995. pa nisam pare od države tražio.PM72 wrote:Ma neka propada i neka joj trag zametnu.HDZ je sve pokrao sad bi ga mi trebali "podizati".Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Šuti, i šalji lovu ovamo
-
Guadalajara
#1643 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Da znaš koliko ima rudnika i nalazišta metala u BiH ne bi pisao ove gluposti. Trebala je željezara da se izgradi u Prijedoru/Omarskoj ili u Doboju.megaman4 wrote:Ima ih jos drug, vjeruj mi. Samo se tada nije smjelo javno govoriti.bingov buraz wrote:Što se tiče fula SFRJ mislim da je Jadral iz Obrovca najveća.
Nikada se TE ne pravi tamo gdje nema lignita.
Zeljezara Zenica je unistila klimu Srednje Bosne zauvijek a istovremeno je trajno unistena rijeka Bosna.
Mnogi ljudi ne znaju da je Zeljezara niknula na najplodnijem dijelu Zenice gdje su nekada bili najveci vocnjaci i vinogradi u BiH i sire. Tu je jos bilo jedno prirodno jezero, koje je isuseno kako bi se Zeljezara mogla napraviti.
Sto se u Srbiji ili Hrvatskoj tada nisu pravili ovi pogoni?
Samo guraj u BiH i zagadjuj je. Tek sada polako placamo cijenu unistene prirode.
Kombinat izgradjen na najkvalitetnijem poljoprivrednom zemljistu. Imaju pedoloske karte koje to potvrdjuju. Samo treba znati citati.
BiH je prirodno da ima jaku poljoprivredu kao npr. Njemacka a ne fule tipa Zeljezare, kombinati ili slicne propale komunjarske firme koje su se gradile samo da bi se prikazalo da se nesto radi.
Buducnost je u IT sectoru, a ne u ovome, i BiH mora tome teziti. Tu su jos turizam i spomenuta poljoprivreda.
Ostalo je pregazilo vrijeme.
Ko je izgradio rudnik mangana u Čevljanovićima ?
Ko je izgradio rudnik željeza i željezaru u Varešu ?
Rudnik olova i cinka u Varešu ?
Rudnik mangana u Bužimu ?
Rudnik olova i cinka u Srebrenici ?
Rudnik olova u Olovu
Rudnik olova u Foči/Goraždu ?
Tvornicu akumulatora u Srebrenici i Brčkom ?
Željezaru u Ilijašu ?
Elektrobosnu u Jajcu ?
Tvornicu silicijuma u Mrkonjic gradu ?
Rudnike boksita u Jajcu ?
Rudnike boksita u Milićima ?
Aluminu u Zvorniku ?
Rudnike boksita u Širokom Brijegu ?
Livnicu u Prijedoru ?
Livnicu u Zenici ?
Livnicu u Banja Luci ?
Livnicu na Alipašinu ?
itd itd....
-
155_mm
#1644 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
ma umislili, odu jednom u sarajevo poljube ruku begovima sarajevskim i kombinat spasen.mO k3 wrote:A ko kaže da će da opstane ?
-
155_mm
#1645 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
i ja sam malo trazio o njima. cesto se pominju u vezi sa nekim kriminalnim radnjama.Vizionar 1985 wrote:Ma znas da ce zatvoriti ako im se nebude isplatilo, tad kad. Tako je to u kapitalizmu. Pa i ovdje Mital visi cesto u zraku, nedavno bila kriza sa platama. Ovi jedni su kako sam shvatio Katarani a drugi Emiracani. Katarani su tako kazu MB, a Emiracani opet tako kazu Pro-SA tj., Vehabizam iako light verzija toga.Hafis wrote: Uzećemo za svaki slučaj one švicarske Arape. T je light, uljudbenija verzija. Švica je Švica, a Dubai Dubai.
Glenkor je hostaplerska i oportunisticka firma koja ce pustiti niz vodu Aluminijum kad vise nemognu da muzu Aluminijum i FBiH.
Najvise ako sam shvatio se muze EP HZHB koja gomila dugove zbog Aluminijuma.
Jbg veliki igraju igrokaz.
-
The 51st State
#1646 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Arapi ponudlili smanjenje plata Ali uz to I otpustanja uz Novo zaposljavanje pri cemu ce se gledati nacionalni balans, traze I da se vinarija I vinograd dislociraju, te ako moze da se skrene tok neretve za kompleks vila sa dzamijom Koji ce se napraviti novom menadzmemntu na toj lokaciji, ceka se odgovor vlade. Dio kriznog menadzmenta bi trebalo da bude I dosta clanova porodice Skaka.
-
Ci-Nick
#1647 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
http://biznis.ba/nove-obmane-iz-alumini ... na-struja/
Ja kolko kontam ovdje se igra poker,.. Glencore se pojavio kao strateški partner, tako ga je uprava Aluminija predstavila i najavila, tražio je struju po 25 do 40 eura po MWh, što je daleko ispod tržišne cijene. Aluminij ne troši struju koju proizvede HZHB nego struju koju uveze i kupi po tržišnim cijenama.
Kad to nije prošlo krenulo je vrištanje direktora i uprave jer su igrači Glencora,.
Eto gasi se, nema dalje, i to simbolično subota minut iza ponoći.
Vlada FBiH mudro odigrala nalazeći još jednog potencijalnog kupca koji možda i nije ozbiljno zainteresovan nego je tu samo zbog pokera...
Sad se ponovo javlja Glencore,.. eto može struja i po 50 eura po MWh, a kao veliki prijatelji uplatiše za četiri dana struju.
Naravno znajući da će dobiti gotove proizvode proizvedene tom strujom.
Nadajmo se da Vlada FBiH neće nasjesti, Džindić izgleda kao neko koga nije lako prevariti,..
Ja kolko kontam ovdje se igra poker,.. Glencore se pojavio kao strateški partner, tako ga je uprava Aluminija predstavila i najavila, tražio je struju po 25 do 40 eura po MWh, što je daleko ispod tržišne cijene. Aluminij ne troši struju koju proizvede HZHB nego struju koju uveze i kupi po tržišnim cijenama.
Kad to nije prošlo krenulo je vrištanje direktora i uprave jer su igrači Glencora,.
Eto gasi se, nema dalje, i to simbolično subota minut iza ponoći.
Vlada FBiH mudro odigrala nalazeći još jednog potencijalnog kupca koji možda i nije ozbiljno zainteresovan nego je tu samo zbog pokera...
Sad se ponovo javlja Glencore,.. eto može struja i po 50 eura po MWh, a kao veliki prijatelji uplatiše za četiri dana struju.
Naravno znajući da će dobiti gotove proizvode proizvedene tom strujom.
Nadajmo se da Vlada FBiH neće nasjesti, Džindić izgleda kao neko koga nije lako prevariti,..
-
Benjo34
#1648 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kako god da okreneš Alu je propao
Vlada sigurno neće finansirati HDZ, bar Bošnjački političari nikada ne bi smjeli pristati na to dok HDZ vodi politiku kakvu vodi
Sa druge strane, preuzimanjem istog od stranog investitora sigurno će doći do otpuštanja, smanjenja plata itd itd.
To se desi kad se kurčiš bez kurca
Vlada sigurno neće finansirati HDZ, bar Bošnjački političari nikada ne bi smjeli pristati na to dok HDZ vodi politiku kakvu vodi
Sa druge strane, preuzimanjem istog od stranog investitora sigurno će doći do otpuštanja, smanjenja plata itd itd.
To se desi kad se kurčiš bez kurca
-
Ci-Nick
#1649 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ja se evo ne radujem iako iskreno rečeno nemam neke posebne empatije za uposlene i upravu,.. godinama su primali basnoslovne plaće, živjeli bogovski, upošljavali administraciju a smanjivali broj proizvodnih radnika.Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Dakle znali su kuda ide Aluminij svi od portira do direktora,.. ali niko nije ništa poduzeo da se zaustavi žderanje organske supstance preduzeća,..
Uz to kao dioničar EP BiH naravno da nisam saglasan ni sa kakvom prodajom struje osim one tržišne.
Imam i ja djecu na koju mogu trošiti dividendu od uloženog kapitala, ne vidim ni jedan razlog zašto bi ja ili penzioneri kroz poskupljenje struje gurali radnike koji imaju ( nezasluženu) platu preko 3000 KM.
-
svi u napad
#1650 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Dragi Hafize bilo je puno stvari i ima ih jos sto je trebalo sacuvati i ozdraviti pa ne vidjeh tvoje komentare u vezi toga. I Velez je bio ponos grada i cijele bivse Yuge pa ga veliki navijac Covke ne spasi vec im oduze i stadion. Kad je prpa guzici onda treba Sarajevo i Bosna da spasavaju i onda postoji neka drzava al kad treba placati porez toj drzavi eonda nece pare ici u Sarajevo. Je li ikad otisla 1 marka od boravisne takse iz Medjugorja ili slucajno iz silnih kladionica. Ne to ne moze kao sto ne moze nikad Bosnjak biti ministar finansija. No sad kad je HDZ bagra pokrala Aluminij hajmo sad Bosno spasavaj. Licno nisam za gasenje firme al se firma mora prepustiti drugim vlasnicima. Znam da se to nece dogoditi jer Cirilicar ima nesto cim ucjenjuje Baketa jer ovaj nikad ga nije odbio tj. sve njegove zelje je bez pogovora izvrsavao.Hafis wrote:Firmu svakako treba sačuvati i nekako ozdraviti.
Posto je turisticka sezona ne smije se dozvoliti nikakav dolazak u Sa oli ti eventualno blokiranje puteva i slicna sranja. Policija mora da reaguje kao sto Dodik radi u svojoj nahiji.
Dakle firmu prodati i to pod odredjenim uslovima a kupca da nadje Sarajevo a ne HDZ jer ce samo tako firma moci nastaviti sa radom. Ako Covke nadje strateskog partnera to ce biti kraj firme za najdalje 2 godine.
Dakle slazem se da firmu treba sacuvati i ozdraviti i nadam se da ces i ti Hafize i ostali Hafizovci sa istim zarom i energijom raditi na ocuvanju i ozdravljenju jedine prave firme a to je drzave Bosne i Hercegovine. Zivjeli!