horkesh wrote:MUNAFIK wrote:
A ko mlati sa tobom kako hoce?
Nama jedan Dodik i Covic blokiraju sve pozitivne procese u zemlji i mi pricamo kako neko mlati sa nama kako hoce... De budite realni bar sami prema sebi. Kakve to mi saveznike imamo i gdje... Sad ta u Turskoj kazu ljudima dajte svi po 10 KM za Bosnu dalo bi ih bar 80%... Ti ljudi nas jednostavno vole, samo mi smo pacenici pa ne znamo ni sami sa sobom kamo li sa prijateljima i saveznicima...
Dok nam je saveznik bio SAD, država je napredovala u svakom pogledu, skoro svakodnevno.
Otkako je Haris odlučio da Americi kaže "ne" pod maskom državotvornosti, tonemo sve dublje i dublje. Tražili ste, gledajte.
Inače, samo jedna riječ može opisati ovaj Erdoganov posjet - underwhelming.
Ako bi zeljeli se nadati da mozda za koju godinu gledate slican susret u Sarajevu sa vrlo mogucim narednim predsjednikom USA Bidenom umjesto sa Erdoganom moja diskretna preporuka bi bila da se glasa za Hadzikadica
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... tvo/293926
Inace da prokomentarisem na ovom forumu nesto sto nema veze sa agitovanjem za Hadzikadica. Mislim da osim trabunjanja Bakira ne vidim pretjeranih negativnosti jedne ovakve posjete. Ipak je Turska svjetski igrac a nama prijeki partner s kojim imamo odlicne odnose u svakom pogledu i ne vidim smisao u eventualnoj zabrani ovakvog skupa i posljednicno alijenaciji takvog saveznika.
Nama je naravno Zapad bitniji partner, iz strategijskih razloga, a ne zato sto je tamo nekakva velika demokratija i oni su nuzno good guys a Turska nije. U sustini to jeste tako jer je Zapad dostigao takav stepen blagostanja da to sebi moze priustiti da sada budu good guys a kako su dosli do takvog stepena je duga prica. Pitao bih vas ja da je jedna Austrija okruzena zemljama kojima je Turska okruzena i da vam izvrse vojni udar gotovo sigurno potpomognut vanjskim faktorom, da vam o glavi rade sa svih strana i iz vana i iznutra, itd., koliko bi bilo demokratije u takvoj situaciji. Na mali prepad izbjeglicama i pokojim bombasem samoubicom vidimo kako Evropa reaguje ozbiljnim odlaskom udesno.
Jasno je da se ovdje radilo o predizbornim aktivnostima Erdogana a sto se odlicno poklopilo i sa Bakirovim planovima, medjutim ovo je najavljeno formalno kao radna posjeta predsjednika Turske i tako se mora i tretirati. Ono sto smo mi nezvanicno pretpostavljali ili znali prave razloge dolaska ili sto Erdogan nije po mjeri nekih zapadnih drzava ne moze biti nekakav razlog za zabranu.
Drago mi je da nasi ljudi nisu docekali Erdogana u vecem broju uz nekakav navijacko-podanicki odnos i euforiju. Gospodski smo se odnosili kao i prema svakom drugom predsjedniku velike drzave. Na kraju krajeva ipak ovakvi dolasci skrecu malo paznju na BiH. Kakve god da su konotacije, ipak pokazuje da smo nekakav faktor, da makar postojimo.