Napokon su mi odobrili nalog, sve me izgleda čuvali forumskih trolova
Zahvalio bih se svima na informacijama koje sam mogao ovdje pročitati a najviše sada Voltrizu, konkretno je čovjek nešto i uradio
A sada ću pokušati i sam i ovdje doprinijeti temi i napisati šta sam do sada vidio i saznao.
Ja kao i svi Bišćani koji su primili neka sredstva na devizni račun dobivam plavu kovertu od PU "Bihać", moja ja stigla krajem Maja u kojoj piše da se u roku od pet dana moram javiti njima u PU, zaprijetili su kaznom od 1000 KM ako se ne javim, napisali su da me pozivaju vezano za uplate u 2017. koje sam imao. Uredno se javljam, moram priznati da su tete u poreznoj bile jako ljubazne i da su već znale zbog čega dolazim čim su vidjele kovertu u ruci. Popunjavam obrazac "GPD - 1051", tj. obrazac za godišnju prijavu poreza, plaćam tu 10% za primanja koja sam ostvario 2017. godini. Za Maj dobivam obrazac "AMS - 1035" sa kojim prijavljujem uplatu koju sam imao u tom mjesecu, tu plaćam 4% u zdravstveni fond i na ostatak 10% poreza (13.6% od uplate). Nisam odmah imao novac kad sam se javio (10% od 2017.) i tetama sam rekao da tek kasnije mogu uplatiti, rekle su mi da postoji zatezna kamata od 0,04% dnevno na porez koji se duguje ali mi nisu znale odgovoriti da li će se meni obračunati ta kamata, tu sam bio malo dosadan pa na kraju dobio odgovor da je najbolje kad sve to prođe da zatražim od njih uvjerenje da nemam dugovanja prema PU, one jednostavno nisu znale da li će se meni obračunati kamate. Ostalo je na tome da je najbolje na dan kada dobijem uplatu da izvršim plaćanje u zdravstveni fond i porez, njima u roku pet dana predam na protokol uplatnice i popunjen obrazac "AMS - 1035". Za prva četiri mjeseca ove godine bih trebao preko godišnje prijave (GPD - 1051) do 01.04.2019. regulisati 10% za uplate u tom periodu jer novo pravilo važi tek za uplate od 01.05.2018.
Tu sam mislio da je sve uredovano i da mogu napokon fino regulisano 100% legano raditi, bilo mi je krivo zbog ovih 4% za zdravstvo... ali kao što svi znamo situacija se još više zakomplikovala sa javnim pozivom federalne PU, od tada ljudi po Krajini dobivaju pozive i navest ću primjer momka iz Cazina kojem neće u PU "Cazin " da prihvate prijavu za 2015., 2016. i 2017. godinu sa "GPD - 1051" nego samo sa "AMS - 1035" i hoće da mu retroaktivno naplate prvo ova 4% za zdravstvo pa tek onda 10% poreza na ostatak,
ne mogu to raditi, primjenuju pravilnik kojeg nije bilo u tom periodu ali tu se već gubi sva logika.
Po tome stičem dojam da su u Bihaću prvo lokalci neki pokušali izvršiti naplatu a onda se i Federalna PU digla pa sada imamo primjer PU "Cazin" gdje tete tamo nisu baš svjesne šta treba da rade pa pokušavaju na jedan bahat i silovit način da sprovedu ono što ni same nisu svarile i skontale pa tako
krše zakon!
Tu ova agonija ne prestaje, najviše šta me brine je pisanje forumaša koji je na ovoj temi pisao o nacrtu zakona i davao primjere kako bi to izgledalo ako oni usvoje taj zakon, to će definitivno biti smrtonosni udarac za freelancere u FBiH! Po njegovom pisanju mi bi davali odprilike pola zarade državi kroz nekakve namete! Moram se osvrnuti i na izjavu dotičnog gospodina iz PU "Tuzla" koji je u onom video što je i ovdje postan kazao da oni nama "neće zavrtati ruke" ali upravo se to dešava! Za DOO sam "malen", obrtom isto ne mogu poslovati legalno jer obrt de jure ne može poslovati sa ino tržištem i vršiti neki vid izvoza, to što nekome de facto to prolazi ne znači da će svima, imam primjer kolegice kojoj su u Sarajevu doslovno rekli: "Vi prijavite pa možda bude išlo a možda ne". Po tome meni ne preostaje ništa nego da u strahu od novog zakona predam za termin za vizu iako sam se borio lavovksi da ostanem ovdje i nisam jedini, svi freelanceri iz Bihaća koje poznajem su u postupku napuštanja države jer su mišljenja da je samo pitanje vremena kada će nas "zaklati" sa novim zakonom a jesu nam sada "zavrnuli ruke".
Sa svima sa kojima sam pričao su saglasni da se plaća porez, iako sam isto mišljenja da bi država trebala imati sluha za ljude kao što smo mi jer mi ne izvozimo ni kamen materije van države a unosimo čist novac i u stanju u kojem se nalazimo kao država trebali bi nam još davati poticaja, ali znam da logika prestaje tamo gdje Bosna počinje pa neću da očekujem previše, nažalost u našem slučaju je i previše očekivati da će nam regulisati sadašnje namete i ovu retroaktivu odraditi kako treba a da nekome pri tome ne "stave kljuć u bravu".
Jedino što možemo uraditi jeste da "ne letimo pred rudu", tj. ne poletimo sa plaćanjem (pogotovo ko ima sličnu situaciju kao momak iz Cazina čiji sam primjer naveo), da se udružimo i napravimo pritisak kroz medije, direktno na PU i sa advokatima! Sve u svemu ovo je pirova pobjeda države (ako se ovo može nazvati državom jer ovo su uhljebi koji pokušavaju sistem održati na životu a tako i same sebe) jer kako god da se ovo bude dalje razvijalo, puno će freelancera napustiti državu a oni koji ostanu neće svojim plaćanjem pokriti taj odlazak. Zato se trebamo izboriti za realnu cifru da plaćamo 10% poreza na godišnjem nivou i
mirna Bosna.