Ateizam vs. Religija
- Diwan
- triconja
#1627 Re: Ateizam vs. Religija
U zadnje vrijeme aktivno se baveci 40k univerzumom pocinje me opasno privlaciti ideja fasizma. Ne bih znao objasniti 100% precizno sta je glavni razlog ali mislim da ima veze u tome da ja mislim da bi tako drustvo moglo napredovati dosta vise i brze. Ovo postam ovdje na religiji jer religija i ima veze sa ovim, religija je vjerovati u neku ideju i napravit nekoliko rituala i to je to. Komunizam i fasizam su ideju religije uzeli i izgradili temelje na osnovu religije a istu zabranili zbog konkurencije. Mislim da je bitno da covjek u nesto vjeruje, jer ako ne vjeruje onda zivot nema smisao.
- medvjed23
- HardcoreMX
#1630 Re: Ateizam vs. Religija
nisu monolitni, ali su slicni...na stranu sto su slicni kao kiselo i gorko..ali..sto je bitno praviti paralele da su slicni, ako nije bitno da su monolitni?!.....belfy wrote:zasto ti treba anketa na davno odgovoreno pitanje da ateisti nisu monolitni? znas ono - ima nas svakakvih; od drogerasa, pijanaca, samoubica, intelektualaca, pa sve do bivish vjernika... a i vjernika isto toliko vrsta.HardcoreMX wrote:belfy wrote: da, isto tako dobar ateista je dobar ateista, a los ateista je agnostik...ili nesto trece, jel?Dozer wrote: Ma ja...
Dobar ateista je dobar ateista... los ateista je vjernik....eto..hocete li se dogovoriti..ili da pravimo anketu?MarlboroGold wrote: Los vjernik je i dalje vjernik, samo neupucen.
iako si dobio prilicno slicne odgvore, sasvim sam siguran da neces ni anketu napraviti.
napravi anketu.
nema ovdje ateista da bude anketa..ali bi mogla plaketa..za najlosijeg glumca...
- MarlboroGold
#1631 Re: Ateizam vs. Religija
Vi nikad nećete razumiti da mi nismo opterećeni stvarima kojima ste vi, tako da se i različita shvatanja i uvjerenja uglavnom poštuju. Ne postoji granica, dok je vaša granica Kur'an kojeg mnogi muslimani ne razumiju ili ne praktikuju onako kako je navedeno (ovo su loši vjernici). Složni smo u vezi ključnih stvari i apsolutno slobodnog razmišljanja u vezi ostalog, dok ste vi zapeli na tome šta je pisac htio reći i nikako da se dogovorite... neki su čak spremni biti i nasilni kako bi svoje progurali...
Isto se, manje više, odnosi i na ostale religije.
- HardcoreMX
#1632 Re: Ateizam vs. Religija
otkud tebi pravo da govoris u ime mnozine, u ime jedne skupine?! apsolutno nebitno koje, pogotovo ako se pozivas na slobodno razmisljanje te grupe i uopceno jedan od principa slobode jeste individualnost....zasto onda ti oduzimas individualno misljenje i svoje istices kao misljenje gomile?! i otkud ti znas koje su granice i koliko neki razumiju Kur'an, a ne znas da upravo Kur'an na mnogim stavkama upravo potencira i slobodu misljenja, vjere i individualnosti uopceno i to u razgranatim pojmovima samokriticnosti, samokontrole, odgovornosti...a ako nemas granice kao sto tvrdis, onda ti i nasilje ne predstavlja barijeru zar ne?MarlboroGold wrote:Vi nikad nećete razumiti da mi nismo opterećeni stvarima kojima ste vi, tako da se i različita shvatanja i uvjerenja uglavnom poštuju. Ne postoji granica, dok je vaša granica Kur'an kojeg mnogi muslimani ne razumiju ili ne praktikuju onako kako je navedeno (ovo su loši vjernici). Složni smo u vezi ključnih stvari i apsolutno slobodnog razmišljanja u vezi ostalog, dok ste vi zapeli na tome šta je pisac htio reći i nikako da se dogovorite... neki su čak spremni biti i nasilni kako bi svoje progurali...
- MarlboroGold
#1633 Re: Ateizam vs. Religija
Zato što su to činjenice, a ti kako hoćeš dalje.
Nasilje je nama nepotrebno iako postoje izuzeci.
Nasilje je nama nepotrebno iako postoje izuzeci.
- HardcoreMX
#1634 Re: Ateizam vs. Religija
pa jesu cinjenice..slazem se s tobom..ako vjernik nije ok vjernik..onda moze biti samo ateista...ako nemas granice onda ti nista nije sveto i nasilje ti takodjer nije granica...ali nije ok da svoja djela krijes iza drugih pa makar to bili ateisti ili bilo tko drugi...
-
belfy
#1635 Re: Ateizam vs. Religija
interesantno kako se ti uvijek trudis da ti postovi izgledaju filozofski. nadam se da si barem ti zadovoljan njima.HardcoreMX wrote: nisu monolitni, ali su slicni...na stranu sto su slicni kao kiselo i gorko..ali..sto je bitno praviti paralele da su slicni, ako nije bitno da su monolitni?!.....
nema ovdje ateista da bude anketa..ali bi mogla plaketa..za najlosijeg glumca...
a za najlosiju glumu se ne dodjeljuje plaketa nego zlatna malina (ako se dobro sjecam). sacekacemo da provjeris wiki...
- Smrcak15
#1636 Re: Ateizam vs. Religija
za one koje tvrde da nema ID dokumenata pre-view publikacija u respektabnilnim zurnalima
BIBLIOGRAPHIC AND ANNOTATED LIST OF PEER-REVIEWED PUBLICATIONS SUPPORTING INTELLIGENT DESIGN
http://www.discovery.org/scripts/viewDB ... d&id=10141
BIBLIOGRAPHIC AND ANNOTATED LIST OF PEER-REVIEWED PUBLICATIONS SUPPORTING INTELLIGENT DESIGN
http://www.discovery.org/scripts/viewDB ... d&id=10141
- HardcoreMX
#1637 Re: Ateizam vs. Religija
pa ako ti od svakog nonsalatnog pitanja pravis teatar... i veliku filozofiju..to je onda iskljucivo tvoj problem...belfy wrote: interesantno kako se ti uvijek trudis da ti postovi izgledaju filozofski. nadam se da si barem ti zadovoljan njima.
a za najlosiju glumu se ne dodjeljuje plaketa nego zlatna malina (ako se dobro sjecam). sacekacemo da provjeris wiki...
dok guglas wiki nisam znao da sam sebe persiras
-
belfy
#1638 Re: Ateizam vs. Religija
heh, meni svaki tvoj odgovor izgleda kao da se igras sam sa sobom. sve dok si zadovoljan dobro je, doci ce vrijeme i za odrastanje valjda.HardcoreMX wrote:pa ako ti od svakog nonsalatnog pitanja pravis teatar... i veliku filozofiju..to je onda iskljucivo tvoj problem...belfy wrote: interesantno kako se ti uvijek trudis da ti postovi izgledaju filozofski. nadam se da si barem ti zadovoljan njima.
dok guglas wiki nisam znao da sam sebe persiras...a nisam znao ni da sebe smatras bas tolikim glumcem da bi u profesionalne vode, doduse do maline..a ja sam mislio ove nake nase..forumske.. simbolicne, da ne kosta vise od par feningi
....ali tko ce udovoljit nekome tko o sebi ima visoko misljenje...
- Gojeni H
#1639 Re: Ateizam vs. Religija
Ne nego ekstremne ideologije moraju imati elemente religije sa manjkom pluralizma.Bloo wrote:
Znači i religija je ideologija?
Nacizam je zapravo dosta koketirao sa religijom jednim svojim dijelom i to baš kršćanstvomHimmler je bio ludi pagan...više ima tragova religije u samoj nacističkoj ideologiji, nego ateizma (sam pokušaj reforme crkne od strane Hitlera) - tako da ovo dovođenje u istu ravan i tvrdnja da su nevjerske ideologije i ateizam iste nije dobra polazna tačka. Da li je neštvo nevjersko istovremeno i ateističko ako posmatramo ateizam u najširem smislu?
![]()
A vala si svega udrobio - nacizam=komunizam=ateizam=ideologija=opijanje=užasi...
Ateizam nije čak ni pokret, te bih čak i koristila riječ ateizmi.
A što se tiče religije kao opijuma za naroda (da ne ulazim opet u čitav slučaj Staljina, te meritum te rečenice) - religija i jeste opijum za narod koji dovodi do mrtvila i uzrok je bila mnogih ratova, užasa i smrti...
Ako i postoji pozivanje u ateizam, koja je nagrada za ateiste? U koji ateizam se poziva od postojećih?
Zapravo diskusija je krenula u neostvarljivom pravcu pri prvom spominjanju Staljina, te izjednačavanja ateizma sa religijom (kao sistema), a definitivno je izgubila smisao sa spominjanjem nacizma, te pokušaju da se ateizam dovede u korelaciju sa nacizmom - sama Hitlerova stranka podržavala stanovišta pozitivnog kršćanstva (iako se nije dovodila striktno u vezi sa bilo kojoj religijskom ideologijom, sve dok iste ne ugrožavaju državu), "njemački kršćani" su čak i nastali pod okriljem službene evangelističke crkve i prigrlili arijevske postulate.
Za njemački narod, religijske vrijednosti (namjerno neću da napišem vjerske) su bile duboko uokrijenjene u nacionalni identitet i tvrdnja da se nacizam oslanjao na ateizam je suluda.
Ovo ja brzinski kratko
Istina je da Hitler u Mein Kampfu spominje ponekad Boga, nekad raznorazne boginje, cesto Sudbinu, ali veoma cesto evoluciju. Argument pojedinih ateista je cesto evolucija. Mislim da bi se svaki uspravni covjek trebao stresti kada se spomenu ljudi i evolucija.
Istina je da je Hitler hvalio ustroj Katolicke crkve.
Medjutim, Hitler se nikada nece dotaci ni ucenja o "spasiocu ljudskog roda", niti osnovnog krscanskog (i islamskog usput) postulata o jednakosti ljudi pred Bogom, jer onda nacional-socijalizam pada.
Boljsevizam je promovisao militantni ateizam. Ne kontam sta tu nije jasno?
Elem, poenta je da generalno za ljudski rod, postoje dvije opasnosti: religija koja zabranjuje raspravu i ateizam, koji takodje zabranjuje raspravu, ali uz to namece nove principe morala i etike. Film Equilibrium je zadnja dobra stvar koja obradjuje slicnu tematiku. Barem mislim ...
- HardcoreMX
#1640 Re: Ateizam vs. Religija
znaci u odrastanju je problem...pa eto dok ne odrastes, iskuliraj temu kad ne dajes odgovor i ostavi kolegama koji umiju dati neki odgovor i nesto smisleno reci na threadu...belfy wrote:heh, meni svaki tvoj odgovor izgleda kao da se igras sam sa sobom. sve dok si zadovoljan dobro je, doci ce vrijeme i za odrastanje valjda.HardcoreMX wrote: pa ako ti od svakog nonsalatnog pitanja pravis teatar... i veliku filozofiju..to je onda iskljucivo tvoj problem...
dok guglas wiki nisam znao da sam sebe persiras...a nisam znao ni da sebe smatras bas tolikim glumcem da bi u profesionalne vode, doduse do maline..a ja sam mislio ove nake nase..forumske.. simbolicne, da ne kosta vise od par feningi
....ali tko ce udovoljit nekome tko o sebi ima visoko misljenje...
- Bloo
- Globalna šefica
#1641 Re: Ateizam vs. Religija
Gojeni H wrote:
Ne nego ekstremne ideologije moraju imati elemente religije sa manjkom pluralizma.![]()
Istina je da Hitler u Mein Kampfu spominje ponekad Boga, nekad raznorazne boginje, cesto Sudbinu, ali veoma cesto evoluciju. Argument pojedinih ateista je cesto evolucija. Mislim da bi se svaki uspravni covjek trebao stresti kada se spomenu ljudi i evolucija.
Istina je da je Hitler hvalio ustroj Katolicke crkve.
Medjutim, Hitler se nikada nece dotaci ni ucenja o "spasiocu ljudskog roda", niti osnovnog krscanskog (i islamskog usput) postulata o jednakosti ljudi pred Bogom, jer onda nacional-socijalizam pada.
Boljsevizam je promovisao militantni ateizam. Ne kontam sta tu nije jasno?
Elem, poenta je da generalno za ljudski rod, postoje dvije opasnosti: religija koja zabranjuje raspravu i ateizam, koji takodje zabranjuje raspravu, ali uz to namece nove principe morala i etike. Film Equilibrium je zadnja dobra stvar koja obradjuje slicnu tematiku. Barem mislim ...
Gojko, znam da si inteligentniji od ovog i ovakvih grešaka u zaključivanju.
Dođi sebi. Postavi valjane premise.
Na spomen evolucije, još uspravnije stojim.
Sad ubacujemo i frakcije unutarstranačke
Znam da ti je komunizam, socijalizam i marksizam interesantna teme, možemo to negdje drugo tabiriti - čak i na filozofiji ako ćemo raspravljati o utjecaju Feuerbacha na marksizam.
Marsističko-lenjinovski ateizam koji je promovisan u SSSR-u je naravno u direktnoj opiziciji sa religijskim idejama trpljenja i bićete nagrađeni na onom svijetu. Drugi marksizmi čak i nisu protiv religije, koliko ovaj sovjetski. Tako da nema unificirajućeg tačke sa koje može posmatrati ovaj fenomen, a pogotovo što se tiče ateizam, te dovoditi u ravan sa ateizmom, stavljajući neki znak jednakosti.
A da ne govorim da nisu svi ateisti komunisti/socijalist/marksisti/boljševici/trockisti, niti svi komunisti/socijalist/marksisti/boljševici/trockisti ateisti, isto kao što i svi koji žive u teokratijama i ecclesiokracijama nisu vjernici.
Elem - totalitarni sistemi bez obzira na sistem vrijedosti, morala i etike koji nameću su opasnosti. To što si kontrastirao na ovaj način može se steći dojam da su principi morala i etike koje "nameće" ateizam u opiziciji sa religijskim i to na loš način. Što i ne mora biti tačno.
Equilibrium - da. Može se primijeniti na sve scenarije gdje postoje totalitarni režimi (zasnovani na religiji, ateizmi, drugim ismima).
- Gojeni H
#1642 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote:
Gojko, znam da si inteligentniji od ovog i ovakvih grešaka u zaključivanju.Zato te i gotivim.
Dođi sebi. Postavi valjane premise.
Na spomen evolucije, još uspravnije stojim.![]()
Sad ubacujemo i frakcije unutarstranačke, nismo više na ideologijama? Hoćemo i o Trockistima?
Znam da ti je komunizam, socijalizam i marksizam interesantna teme, možemo to negdje drugo tabiriti - čak i na filozofiji ako ćemo raspravljati o utjecaju Feuerbacha na marksizam.
Marsističko-lenjinovski ateizam koji je promovisan u SSSR-u je naravno u direktnoj opiziciji sa religijskim idejama trpljenja i bićete nagrađeni na onom svijetu. Drugi marksizmi čak i nisu protiv religije, koliko ovaj sovjetski. Tako da nema unificirajućeg tačke sa koje može posmatrati ovaj fenomen, a pogotovo što se tiče ateizam, te dovoditi u ravan sa ateizmom, stavljajući neki znak jednakosti.
A da ne govorim da nisu svi ateisti komunisti/socijalist/marksisti/boljševici/trockisti, niti svi komunisti/socijalist/marksisti/boljševici/trockisti ateisti, isto kao što i svi koji žive u teokratijama i ecclesiokracijama nisu vjernici.
Elem - totalitarni sistemi bez obzira na sistem vrijedosti, morala i etike koji nameću su opasnosti. To što si kontrastirao na ovaj način može se steći dojam da su principi morala i etike koje "nameće" ateizam u opiziciji sa religijskim i to na loš način. Što i ne mora biti tačno.
Equilibrium - da. Može se primijeniti na sve scenarije gdje postoje totalitarni režimi (zasnovani na religiji, ateizmi, drugim ismima).
Ma nema nikakve Fadilove agende, samo pricamo.
Nisam ni rekao da su svi ateisti komunisti, a jos manje staljinisticki boljsevici. Mozda nisam bio dovoljno jasan.
A vidi sad sto ti pravis gresku u pretposljednjem dijelu.
Dakle nisu svi ateisti isti, sto je cinjenica, nemaju svi iste drustveno-plliticke ideje, takodje cinjenica, a onda "ateizam namece principe morala i etike ...". Stavljas sav ateizam u jedan kos. A to nije istina i nimalo ne odgovara tvojoj prici.
U principu, mozemo mi izjavljivati da za sebe vjerujemo ili ne. To sto ja vjerujem u Boga ili ti ne vjerujes ne pogadja nikoga.
Cak i razliciti nacini na koje gledamo svijet nisu preveliki problem.
Ono sto jeste problem je nacin na koji vidimo ljudsku zajednicu ili komad te zajednice. A tu u zadnje vrijeme, a pod uticajem Hannah Arendt, Dzordza Orvela, a jos vise pod uticajem potrosacke i korporativne kulture i instant zadovoljstava, bez uvrede, vecu opasnost vidim od, moram ga tako nazvati, militantnog ateizma nego od bilo kakve religijske anomalije ukljucujuci ono sto zovemo islamskim terorizmom.
*Jelde jesam besposlen?
- Bloo
- Globalna šefica
#1643 Re: Ateizam vs. Religija
Ček da rasprostrem dekicu i napravim sok od zove.Gojeni H wrote:![]()
![]()
Ma nema nikakve Fadilove agende, samo pricamo.
Nisam ni rekao da su svi ateisti komunisti, a jos manje staljinisticki boljsevici. Mozda nisam bio dovoljno jasan.
A vidi sad sto ti pravis gresku u pretposljednjem dijelu.
Dakle nisu svi ateisti isti, sto je cinjenica, nemaju svi iste drustveno-plliticke ideje, takodje cinjenica, a onda "ateizam namece principe morala i etike ...". Stavljas sav ateizam u jedan kos. A to nije istina i nimalo ne odgovara tvojoj prici.
U principu, mozemo mi izjavljivati da za sebe vjerujemo ili ne. To sto ja vjerujem u Boga ili ti ne vjerujes ne pogadja nikoga.
Cak i razliciti nacini na koje gledamo svijet nisu preveliki problem.
Ono sto jeste problem je nacin na koji vidimo ljudsku zajednicu ili komad te zajednice. A tu u zadnje vrijeme, a pod uticajem Hannah Arendt, Dzordza Orvela, a jos vise pod uticajem potrosacke i korporativne kulture i instant zadovoljstava, bez uvrede, vecu opasnost vidim od, moram ga tako nazvati, militantnog ateizma nego od bilo kakve religijske anomalije ukljucujuci ono sto zovemo islamskim terorizmom.
*Jelde jesam besposlen?
Samo sam se referirala na tvoju tvrdnju.Elem, poenta je da generalno za ljudski rod, postoje dvije opasnosti: religija koja zabranjuje raspravu i ateizam, koji takodje zabranjuje raspravu, ali uz to namece nove principe morala i etike.
Ateizam nije unificiran, te shodno tome nema jednoobraznih principa morala i etike (ponašanja, nikakve ideologije...) koji se protežu kroz sve strate (naravno postoji sekularni humanizam kao filozofija, a koju prate neki ateisti, ali gledamo generalniju sliku).
Ja i ti se razlikujemo u suštini fundamentalno samo u jednom - ti vjeruješ da Bog postoji, moj je stav i pozicija da ne postoji Bog (da namjerno koristim ovu konstrukciju da se ne bi uvukli u davno prežvakanu diskusiju o tome da je i nevjerovanje vjerovanje). Moj stav se može posmatrati da je primordijalniji od tvog uzevši u obzir da se svi rađamo kao ateisti (zapravo se rađamo bez ikakvog znanja o božanstvu ili spoznaje o istom), ali to ne znači da je jedan "bolji" ili "ispravniji" od drugog.
Izvan ovog odnosa (vjere u Boga), nas dvoje se i ne moramo drastično razlikovati u stavovima, ako u priču ne ubacujemo dogmu i propise u velikoj mjeri.
Pogotovo oko nekih fundamentalnih stvari: dobra djela, ubistva, ponašanje....
Jer religijski propisi nisu destiliranje Boga.
I opet on nadrobi svega, samo što sad zvučiš kao slabi odjek Irsarovih tvrdnji.
Militantni ateizam zapravo nije militantan na način koji bi ga neki shvatili kada pročitaju ovu konstrukciju, dok islamski terorizam to jeste (ne samo islamski, nego bilo koji pogonjen religijom). Nadam se da se ne referiraš na ruski LMG kao jedino praktično djelovanje nečeg što bi se moglo smatrati militantnih ateizmom, a oni su nestali tamo negdje 1950
Oznaku militantnog ateiste se očito dobije kada otvoreno izražavaš svoj ateizam, kada se zalažeš za odvajanje države od religije, smanjenje utjecja religijskih institucija na državu, kada se zalažeš za seksualnu edukaciju umjesto programa apstiencije u školama, kada dovodiš u pitanje religijske institucije, religijske propise.....Zapravo jedan od rijetkih "incidenata" koji bi se mogli okarakterisati da pripadaju mnifestaciji militantnog ateizma je kada je Papa posjetio UK i navodno Dawkins je želio da izvrši građansko uhićenje dotičnog zbog prikrivanja pedofilije u crvenim redovima. Naravno ovo je bio hoax.
Militantni ateizam je i kada ja kao građanin i ateista podignem glas da se pare koje država harači od MENE koriste za u religijske svrhe. Ja ne želim da finansiram religijske institucije.
Očito je dobar ateista samo ateista koji šuti o svom ateizmu
A sad, Irsarizam:
Ako pogledaš, nema pretjerane razlike između država koji operiraju na religijskim vrijednostima i država koje ne. Konzumerizam, potrošačka kultura i instant zadovoljstva nemaju veze sa ateizmima. Više sa našom prirodom koju čak i religija teško modificira.Ono sto jeste problem je nacin na koji vidimo ljudsku zajednicu ili komad te zajednice. A tu u zadnje vrijeme, a pod uticajem Hannah Arendt, Dzordza Orvela, a jos vise pod uticajem potrosacke i korporativne kulture i instant zadovoljstava, bez uvrede, vecu opasnost vidim od, moram ga tako nazvati, militantnog ateizma nego od bilo kakve religijske anomalije ukljucujuci ono sto zovemo islamskim terorizmom.
Isto je prisutno i u Saudijskoj Arabiji, Iranu, Njemačkoj, USA i Norveškoj....
Zašto misliš da su zemlje u kojima cvjeta konzumerizam su ateističke, pogotovo SAD koja počiva na kršćanskim vrijednostima i svim tim In God we trust momentima.
Nije mi jasna referenca na Orvela, pa ako možeš malo više da elaboriraš, većinu njegovih djela sam pročitala tokom faksa.
Nije mi jasna ni poveznica između konzumerizma i militantnog ateizma jer očito različito shvaćamo šta je i ateizam, a pogotovo militantni.
Ali, hajmo za potrebe ove diskusije zamisliti da postoji militantni ateizam kakav ga ti zamišljaš i da ja jesam militantni ateista (mada sam ja više militantna feministkinja, ali to nije poenta ove priče).
Ako smatraš da ateisti se odaju potrošačkom konzumerizmu, pragmatizmu i instant zadovoljstvima jer ne postoji ništa što ih priječi da se nihilistički odaju raznim zadovoljstvima, a na uštrb drugog, da aminuju sve društvene pojave koje Irsar naziva dekadencom (homoseksualni brakovi, vanbračne zajednice, prostitucija, abortusi...) *ubaci sve što smatraš da je u opoziciji sa religijskim principima i moralima* - to je greška. Ako smatraš da religija može da kontroliše instant zadovoljstva i čitavu tu kulturu konzumerizma - daj mi jedan primjer gdje ?
Ja kao militantni ateista ljudsku zajednicu posmatram kao zajednicu svih ljudi (idealizirani egalitarizam), ravnopravnih i jednakih po svim osnovama, bez obzira na spol, rod, materijalno stanje, intelektualni kapacitet, religijsko izjašnjavanje, nereligijsko - ... (i povlačim crtu kod političkog jer nemam nikakve simpatije prema totalitarizmima. Iako ljudski rod nije evoluirao u pravcu da mu je egalitarizam nešto prirodno, ali to je druga tema.)
Sa svim garantovanim slobodama. To uključuje i ispoljavanje ateizma i vjere. Odvajanje religije od zajednice na način da ista ne može zajednici različitih ljudi nametati propise, već jedino i isključivo jedinkama koje pripadaju podgrupi religijske zajednice. Naravno, da ti sad ne bi komentarisao da je ovo ateističko nametanje, propisi koje spominjem su propisi jedne države (zakoni itd.). Ako zakoni npr. odobravaju homoseksualne brakove, ateisti i vjernici koji se ne slažu sa tim, a na osnovu vlastitog ubijeđenja, jednostavno ne moraju da stupaju u takve brakove
Problem nastaje naravno ako se religijski propisi podzajednice kose sa generalnim propisima zajednice - kao npr. status žena, zlostavljanje u porodici (ovo se referiram na Hrvatsku) - te na koji to način riješiti. Ne postoje propisi koji naređuju konzumerizam - sve što si nabrojao ima više veze sa našom prirodom, a ne ličnim ubijeđenjima. Ti možda smatraš da ateizmi pojačavaju, odobravaju ili razvijaju tu stranu naše prirode. Neko bi ti mogao i reći da religije sa svojim propisima pojačavaju mržnju, alijenaciju vjernika od ostalih pripadnika ljudskog roda, stvaranje zatvorenih grupa, kočenje ulaganja zajedničkih napora da svi uradimo nešto da poboljšamo ovaj svijet jer smo uvijek u dihotonomiji vjernici versus ostali...
Tvoj ateista nije ateista od krvi i mesa, nekog koga znaš, već imaginarni boogeyman iz dogmatskih noćnih mora uzdignut na nivo platonske ideje koja u sebi sažima sve ateizme i stanovišta ljudi koji su protiv religijskih propisa.
Možda više o našim sličnostima možeš saznati u Religion and the New Atheism: A Critical Appraisal
In the almost complete absence of other sustained macro-political and social narratives — concern about global climate change notwithstanding — the pursuit of the 'good life' through practices of what is known as 'consumerism' has become one of the dominant global social forces, cutting across differences of religion, class, gender, ethnicity and nationality. It is the other side of the dominant ideology of market globalism and is central to what Manfred Steger calls the 'global imaginary.
Ergo, neko bi mogao da bude pakostan i kaže da očito Bog i nacionalizam ne mogu da zadovolje sve naše potrebe te smo se okrenuli konzumerizmu.
A možda je konzumerizam jednostavno pandan siromaštvu. Kada je većina stanovništva neke zemlje iznad praga siromaštva, glad i dalje postoji u glavama, te se traži još i više. Konzumerizam kao socijalni fenomem, psihološki...a ne fenomem u okviru koordinatnog sistema ateizam/religija.
I za kraj:

- MarlboroGold
#1645 Re: Ateizam vs. Religija
Možda je Isus surfao... ko će znati 
- Gojeni H
#1646 Re: Ateizam vs. Religija
Bloo wrote: ...
Pogotovo oko nekih fundamentalnih stvari: dobra djela, ubistva, ponašanje....
Jer religijski propisi nisu destiliranje Boga.
...
Militantni ateizam zapravo nije militantan na način koji bi ga neki shvatili kada pročitaju ovu konstrukciju, dok islamski terorizam to jeste (ne samo islamski, nego bilo koji pogonjen religijom).
...
Oznaku militantnog ateiste se očito dobije kada otvoreno izražavaš svoj ateizam, kada se zalažeš za odvajanje države od religije, smanjenje utjecja religijskih institucija na državu, ...
Zašto misliš da su zemlje u kojima cvjeta konzumerizam su ateističke, pogotovo SAD koja počiva na kršćanskim vrijednostima i svim tim In God we trust momentima.
Nije mi jasna referenca na Orvela, pa ako možeš malo više da elaboriraš, većinu njegovih djela sam pročitala tokom faksa.
Nije mi jasna ni poveznica između konzumerizma i militantnog ateizma jer očito različito shvaćamo šta je i ateizam, a pogotovo militantni. ...
Ako smatraš da religija može da kontroliše instant zadovoljstva i čitavu tu kulturu konzumerizma - daj mi jedan primjer gdje ?
...
Tvoj ateista nije ateista od krvi i mesa,
...
'Ti tehnologiju I telefon koji je napravljen za normalnog insana a ne onog s majmunskim sakama.
Elem, nadam se da nisam pobrisao dijelove koje nisam namjeravao i da sam istakao ono na sto se zelim osvrnuti.
Prvo, izvinjavam se na nemogucnosti razumljivog objasnjavanja stavova na kratkom prostoru zvanom forumski post.
Da objasnim ili pocnem ispocetka.
Mozda Orvel i nije najbolji primjer iako 1984 neodoljivo podsjeca na drustvo sa odstranjenom duhovnoscu. Ali, mozda je Vrli novi svijet bolji primjer za moju tezu o povezanosti konzumerizma I trendova sa odsustvom duhovnosti i vjere. Mozda ateizam kao pojam ovde i nije najbolje upotrijebljen.
Hannah Arendt tvrdi da su Ruso i Kirkegard "ubili" krscanstvo ubacujuci sumnju u religijsko ucenje.
Tvrdnja nije napravljena radi zala za krscanstvom vec onim sto cu ja interpretirati kao "odsustvom bilo kakve svetosti ili vrijednosti".
Ukoliko bih ovo prenio na islam, onda je izbacivanje fokusa na pravdi, odnosno ucenja o covjekovom namjesnistvu na Zemlji, kombinirano sa tvrdnjom da se "vladaru ne suprotstavlja dok ne negira osnovne postulate islama", ponovo kombinovano sa konzumerizmom, dovelo muslimane u istu ili goru poziciju kao i drustva na zapadu.
Jedni mozda nastave da pronalaze zahebanije telefone ili oruzja koja mogu pobiti vise ljudi. Drugi mozda budu u mogucnosti da pronadju neku novu naftu koja ce im omoguciti udoban zivot bez brige i pameti. Ali i jedni i drugi su pod uslovom velike krize potjerane nejednakosti u drustvu, podlozniji nego ikada najcrnjem totalitarizmu.
A taj totalitarizam, tvrdim, iako se neces sloziti je nemoguc sa vjerom u jednog Boga. Zbog toga sto se vjernik ne moze predati autoritetu u duhovnom smislu kao Bogu.
*Nemoj ti meni zamjeriti. Ja ovo samo filozofiram jer sam u hotelu i nemam nista pametnije da radim. Ovi moji odose na pice a mene nece vatrena voda u zadnje vrijeme.
- Bloo
- Globalna šefica
#1647 Re: Ateizam vs. Religija
Totalitarizam koji se manifestovao u SA i Iraku nije pravi totalitarizamGojeni H wrote: A taj totalitarizam, tvrdim, iako se neces sloziti je nemoguc sa vjerom u jednog Boga. Zbog toga sto se vjernik ne moze predati autoritetu u duhovnom smislu kao Bogu.
*Nemoj ti meni zamjeriti. Ja ovo samo filozofiram jer sam u hotelu i nemam nista pametnije da radim. Ovi moji odose na pice a mene nece vatrena voda u zadnje vrijeme.
Ljudi su se predali Muhamedu kao vojskovodi (autoritetu).
*Ne impliciram totalitarizam ovdje
Mrzi me duze kuckati sa mobitela..ovo je vise lijeno dobacivanje sa trosjeda
- Gojeni H
#1648 Re: Ateizam vs. Religija
Pa ne. Po jednoj definiciji, postojala su samo dva totalitarizma u historiji ljudskog roda: nacizam i boljsevizam za vrijeme Staljina.Bloo wrote: Totalitarizam koji se manifestovao u SA i Iraku nije pravi totalitarizam?
Ljudi su se predali Muhamedu kao vojskovodi (autoritetu).
Mrzi me duze kuckati sa mobitela..ovo je vise lijeno dobacivanje sa trosjeda
I jedan i drugi pokazuju skoro potpuno odsustvo opozicije I potpuno potcinjavanje gradjanina.
- HardcoreMX
#1649 Re: Ateizam vs. Religija
interesantno da je zalim..tiranin jedno od definicija bez obzira na deklarativnost osobe u kontekstu za ateistu odnosno nevjernika kroz Qur'an..prozete rijeci 'zālimūn' (nasilnici)..koji prelaze granice, cineci nasilje, nepravdu...od arapske rijeci zulm...
-
dadinjo33
#1650 Re: Ateizam vs. Religija
Jes ako si sljedbenik korkutisticke vjere. Inace Kur'an zalimima naziva Adema, Havu, Junusa i dr.HardcoreMX wrote:interesantno da je zalim..tiranin jedno od definicija bez obzira na deklarativnost osobe u kontekstu za ateistu odnosno nevjernika kroz Qur'an..prozete rijeci 'zālimūn' (nasilnici)..koji prelaze granice, cineci nasilje, nepravdu...od arapske rijeci zulm...