Nije ovo vidjelo ljevicaradrag_gost wrote:Ali, jebes to, dok se ovdje ljevicari kolju, anamo SDA mirno spava. Pa izvol'te drugari.
Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
- General War
#1626 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
- SaraFina
#1627 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ja_Ja wrote:Tu je kljuc njegovog uspjeha. Reprezentativan predsjednik, koji moze sve funkcije predsjendnika da izvrsava na jednom visokom nivou. Bas zbog floskula da je potrebna stranka zbog vertikale, a uzimajuci u obzir nadleznosti predsjednistva sasvim je jasno da on to moze da radi i bez stranke.boshniak wrote:Ne kontam šta on kao pojedinac može uraditi za dobro naroda BiH iz pozicije člana predsjedništva čije su ovlasti skoro pa simbolične, treba da se ili pridruži nekoj stranci ili osnuje neku stranku, okupi oko sebe istomišljenike i onda sa vojskom istomišljenika da krene u BH politiku.
Kakav presjednik?Tri konstitutivna naroda i tri predstavnika. Bošnjaka, Srba i Hrvata.
- Ja_Ja
#1628 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Od onih 9 ovlasti koje imaju on bi po meni bio superioran u izvrsenju sve i jednog u odnosu na druge kandidate. Tvoj nacin pisanja na drugoj strani je problematican iz vec navedenih razloge koje sam naveo.
-
neon-x
#1629 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ako dobije beznacajnu podrsku na izborima znaci da drustvo jos nije spremno na ozbiljne promjene i svaki dalji napor u ovom trenutku bi bio besmislen. Ako dobije znacajniju podrsku, bez obzira na poraz, to je znak da postoji dovoljna kriticna masa s kojom se moze raditi u naredne 4 godine i u tom slucaju sigurno ostaje tu, formira stranku, ali prije svega radi na sirenju ideje i formiranju pokreta koji moze donijeti sustinske promjene.GandalfSivi wrote:Nema ba licnih napada, previse sam ja nebitan u bilo kojoj politickoj prici da bi mogao ista licno shvatiti. Svi mi sjedimo ovdje i filozofiramo, niko nije ni bolji ni losiji. Nebitno, da se vratimo na sekundu na ovu misiju o kojoj pricas. Sad napisah u drugom postu sta mi smeta kod njega, a to nije ni zelja ni ideja, nego amaterizam. Ali hajde da predjemo i preko toga, recimo da se prvi macici bacaju u vodu. Evo konkretno pitanje. Da li ce Mirsad Hadzikadic nakon sto izgubi na ovim izborima (hajmo reci for the sake argument), ostati u Bosni, napraviti politicku stranku i nastaviti sa istom misijom, ili je ovo samo one time thing? Ako je prvo, oprastam mu ovaj avanturizam, dobio je odredjeni name recognition koji se moze iskoristiti u buducnosti. Ako ce se vratiti u Ameriku podvijena repa, onda nas je samo zajebao, ne samo svoje glasace, ne cak ni drzavu kao takvu, nego ideju o mogucnosti promjene...neon-x wrote: Magistrirao javnu upravu na Harvardu, doktorirao IT drugdje. Nikada nije ostavio ACBH do kandidature za izbore. Nije uopce prisustvovao na eventu sa Clintonom kojeg spominjes jer je vec bio na turneji po Americi tada. Zato sam te i pitao jer znam da petljas. Izvini ako cinjenice dozivljavas kao licno napadanje.
Iako tvoje zamjerke na Mirsadovu pricu i karakter lice na tipicno carsijsko 'ta ce on, slozicu se da tu ima necega, ali to ni blizu nije nedostatak nego cak mozda i prednost za misiju zbog koje je dosao i koju zeli ostvariti.
Mirsad je neko ko zna stvoriti entuzijazam oko ideje, oko pokreta, zapoceti procese, privuci prave ljude... Nije on neko ko ce formirati stranku i camiti tu 15 godina cekajuci da postane predsjednik.
Svakome treba biti jasno da je Mirsad tu prije svega radi ubijedjivanja samih nas da su promjene moguce ako svi zaista preuzmemo odgovornost za svoju sudbinu i sudbinu drzave u kakvoj zelimo zivjeti. Svakome od nas je manje vise jasno koji su nasi problemi i zasto smo u situaciji u kakvoj jesmo. Nije Mirsad tu da carobnim stapicem rijesava probleme, niti ima gotova rijesenja za sve probleme, niti ih moze sam rijesiti. Svi zajedno ih moramo rjesavati, ali prvo moramo preuzeti odgovornost za ovu drzavu i dovoditi konacno ljude na vlast koji su spremni takodjer da preuzmu tu odgovornost.
Mirsad je neko ko odlicno poznaje kako izgledaju i funkcionisu uredjena drustva, odlicno poznaje svjetske prilike i trendove, politicke, ekonomske, naucne, tehnoloske..., odlicno iz prve ruke poznaje oblasti obrazovavanja, IT i nove tehnologije, i zdravstva..
Mirsadova strucnost i ekspertiza sigurno ne lezi u poznavanju svih nasih pojedinosti i problema politickog zivota i za takvo nesto je potreban ipak duzi period zivljenja i politickog dijelovanja ovdje. Medjutim, on niti ce raditi sam niti je neko ko glumi eksperta za sve. Nama je najbitnije da napokon imamo covjeka visokih moralnih vrijednosti i integriteta, sa velikim znanjem i iskustvom, spremnog da zapocne hvatanje u kostac sa nasim najvecim sustinskim problemima i sto je najbitnije koji ima iskljucivo interese drzave na prvom mjestu.
- Ja_Ja
#1630 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Hajde ti meni reci kakva je logistika potrebna za vodjenje vanjske politike na osnovu ovlastenja predsjednistva? Isto tako kakva je podrska potrebna za postavljanje ambasadora, predstavljanje drzave na internacionalnom planu, ili vodjenja pregovora, izvrsavanje odluka parlamenta, itd. itd.. bulaznite ba o toj vertikali i toj logistici. To je prica za malu djecu. Predsjednistvo je takvo da bi on morao raditi sa pro-bosanskim strankama ali mu nije potrebna NJEGOVA stranka.SaraFina wrote:Ja_Ja wrote:Dijaspora je inace "jaca" u nacionalizmu nego domicilno stanovnistvo. Neki dan na kafi sjedim s tipom koji je dosao na godisnji iz Njemacke i covjek zapeo glasati za SDA i hljeb. Citava prica se lomi na nacionalizmu. Apsolutno nista vise.
Hele nejse, ja cijenim dobru diskusiju. I na ovoj temi bi se ista mogla voditi sasvim normalno da nema stranackih poltrona koji banaliziraju kandidaturu Hadzikadica. Veoma je providno to sto rade. Ja razumijem sve one koji imaju pitanja, pa i rezervacije prema njemu, al ba nemojte tih banaliziranja. Klasicna nasa prica: "haha vidi mu nosa" prica je za SDA skupove ne za foruma.
I pored sve rezerve koje sam imao na pocetku kada se tek kandidovao, danas kada vidim alternativu ubjedjen sam da je daleko nadmocniji kandidat od svih ponudjenih. Njegov CV ukljucujuci obrazovanje, dosadasnji diplomatski rad (Gandalf bi trebao znati da je ON bio i ostao tata u ACBH), itd. su po svim segmentima bolja referenca za poziciju predsjednika nego sto je imaju drugi kandidati. To samo po sebi je dovoljno da glasam za njega.
Volio bih da diskutujemo o njemu kroz prizmu drugih kandidata tj. ako njemu nesto pripisujemo kao lose, hajde da uporedimo njega i drugog kandidata po pitanju iste stvari.
Jesi ti upoznat sa ovlastima člana presjedništva nekog od tri konstitutivna naroda?
Obzirom da voliš dobru debatu, nabroj molim te.
Da Hadžikadić prodje na osnovu koje "logističke" podrške bi u djelo sprovodio svoja predizborna obećanja?
Vas možda "forumskih struĆnjaka" ????
- General War
#1631 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
...a kad budu predsjedavajuci u tom predsjednistvu...onda samo svoje predstavljaj jel de?SaraFina wrote:Ja_Ja wrote:Tu je kljuc njegovog uspjeha. Reprezentativan predsjednik, koji moze sve funkcije predsjendnika da izvrsava na jednom visokom nivou. Bas zbog floskula da je potrebna stranka zbog vertikale, a uzimajuci u obzir nadleznosti predsjednistva sasvim je jasno da on to moze da radi i bez stranke.boshniak wrote:Ne kontam šta on kao pojedinac može uraditi za dobro naroda BiH iz pozicije člana predsjedništva čije su ovlasti skoro pa simbolične, treba da se ili pridruži nekoj stranci ili osnuje neku stranku, okupi oko sebe istomišljenike i onda sa vojskom istomišljenika da krene u BH politiku.
Kakav presjednik?Tri konstitutivna naroda i tri predstavnika. Bošnjaka, Srba i Hrvata.
- SaraFina
#1632 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Kojih devet??? Kako mu pozicija koje je maltene protokolarna može bez logistike pomoći da ispuni svoja predizborna obećanja.Ja_Ja wrote:Od onih 9 ovlasti koje imaju on bi po meni bio superioran u izvrsenju sve i jednog u odnosu na druge kandidate. Tvoj nacin pisanja na drugoj strani je problematican iz vec navedenih razloge koje sam naveo.
Za bilo šta pa i banalno, trebaju "ruke". Od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa vlasti.
Hoćete VI s foruma to pogurati "glasanjem"???
- Ja_Ja
#1633 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ponovo banaliziras postove. Znamo mi kako je predsjednistvo ustrojeno, i ti nista ne dobijas sto bilo koga ispravljas po pitanju tih banalnih stvari. Ovo je forum, ovdje diskutujemo, znamo da BiH ima predsjednistvo sa predstavnicima tri konstitutivna naroda. Ako se koristi termin "predsjednik" zna se na sta se misli. Nemoj molim te od sebe da pravis...bezveze ti to ba.SaraFina wrote:Ja_Ja wrote:Tu je kljuc njegovog uspjeha. Reprezentativan predsjednik, koji moze sve funkcije predsjendnika da izvrsava na jednom visokom nivou. Bas zbog floskula da je potrebna stranka zbog vertikale, a uzimajuci u obzir nadleznosti predsjednistva sasvim je jasno da on to moze da radi i bez stranke.boshniak wrote:Ne kontam šta on kao pojedinac može uraditi za dobro naroda BiH iz pozicije člana predsjedništva čije su ovlasti skoro pa simbolične, treba da se ili pridruži nekoj stranci ili osnuje neku stranku, okupi oko sebe istomišljenike i onda sa vojskom istomišljenika da krene u BH politiku.
- tvojkomsija
#1634 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Član predsjedništva je pojedinac, a ne stranka, i zbog toga treba procijenjivati članove pojedinačno a ne prema tome ko stoji iza njih.
Stavite sve kandidate na papir, uporedite i odlučite ko vam se čini onako da bi mogao korektno održati razgovor sa Merkel, Briselskim zastupnicima, pa i Trumpom, naravno.
Većina kandidata otpada već u početku jer se ne bi mogli ni sporazumiti sa navedenim, a kamo li nešto dogovoriti.
Meni se odgovor sam nameće
Stavite sve kandidate na papir, uporedite i odlučite ko vam se čini onako da bi mogao korektno održati razgovor sa Merkel, Briselskim zastupnicima, pa i Trumpom, naravno.
Meni se odgovor sam nameće
- Ja_Ja
#1635 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ne za stvari za koje je predsjednistvo nadlezno. Procitaj ti nadleznosti predsjednistva pa nam napisi za koje mu sve stvari treba vertikala? Ja opet kazem i u slucajevima gdje bi mu trebala ubjedjen sam da bi imao podrsku sve i jedne pro-bosanske stranke u parlamentu ili vijecu ministara. Cak sta vise ubjedjen sam da je on jedini kandidat koji bi mogao da radi sa svim pro-bosanskim strankama. Ni jedan drugi kandidat to nebi mogao da uradi ako nista drugo onda zbog mrznje medju njima.SaraFina wrote:Kojih devet??? Kako mu pozicija koje je maltene protokolarna može bez logistike pomoći da ispuni svoja predizborna obećanja.Ja_Ja wrote:Od onih 9 ovlasti koje imaju on bi po meni bio superioran u izvrsenju sve i jednog u odnosu na druge kandidate. Tvoj nacin pisanja na drugoj strani je problematican iz vec navedenih razloge koje sam naveo.
Za bilo šta pa i banalno, trebaju "ruke". Od kantonalnog, preko federalnog do državnog nivoa vlasti.
- SaraFina
#1636 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Presjednik se po definiciji zna što je. Presjedavajući presjedništva iz bilo koja tri konstitutivna naroda u periodu presjedavanja nema klasičnu funkciju presjednika države. Jasno?General War wrote:...a kad budu predsjedavajuci u tom predsjednistvu...onda samo svoje predstavljaj jel de?SaraFina wrote:Ja_Ja wrote:
Tu je kljuc njegovog uspjeha. Reprezentativan predsjednik, koji moze sve funkcije predsjendnika da izvrsava na jednom visokom nivou. Bas zbog floskula da je potrebna stranka zbog vertikale, a uzimajuci u obzir nadleznosti predsjednistva sasvim je jasno da on to moze da radi i bez stranke.
- drag_gost
#1637 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
A za koga ces ti glasati SaraFina? Ko je tebi bolji izbor?
- SaraFina
#1638 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
..kraće rečeno izaberimo ga, pa da tudjim k.. gloginje mlati u toku mandata.Ja_Ja wrote:Ne za stvari za koje je predsjednistvo nadlezno. Procitaj ti nadleznosti predsjednistva pa nam napisi za koje mu sve stvari treba vertikala? Ja opet kazem i u slucajevima gdje bi mu trebala ubjedjen sam da bi imao podrsku sve i jedne pro-bosanske stranke u parlamentu ili vijecu ministara. Cak sta vise ubjedjen sam da je on jedini kandidat koji bi mogao da radi sa svim pro-bosanskim strankama. Ni jedan drugi kandidat to nebi mogao da uradi ako nista drugo onda zbog mrznje medju njima.SaraFina wrote:Kojih devet??? Kako mu pozicija koje je maltene protokolarna može bez logistike pomoći da ispuni svoja predizborna obećanja.Ja_Ja wrote:Od onih 9 ovlasti koje imaju on bi po meni bio superioran u izvrsenju sve i jednog u odnosu na druge kandidate. Tvoj nacin pisanja na drugoj strani je problematican iz vec navedenih razloge koje sam naveo.
Jesi ti ozbiljan?
- Ja_Ja
#1639 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Cuj tudjim da mlati. A tu smo znaci. Ti ne zelis da mlati tvojima koji na kraju mozda budu imali odredjen broj mandata u parlamentu ili vijecu ministara? Smijesna si.
- General War
#1640 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Nisam ni rekao za klasicnu funkciju predsjednika...vidis sta pise... A sto se onda bira predsjedavajuci predsjednistva?SaraFina wrote:Presjednik se po definiciji zna što je. Presjedavajući presjedništva iz bilo koja tri konstitutivna naroda u periodu presjedavanja nema klasičnu funkciju presjednika države. Jasno?General War wrote: ...a kad budu predsjedavajuci u tom predsjednistvu...onda samo svoje predstavljaj jel de?
- Hajvan
#1641 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
osim Harrison Forda, ovi ostali su svi nizerazredni glumci putujceg amaterskog kazalista…
sve sami Hamleti u Mrdusi Donjoj….
sve sami Hamleti u Mrdusi Donjoj….
- SaraFina
#1642 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Šćepu nulirati, osobno mi je Bećirević ok, mada se ne bi razočarala nijednim osim Faraonom. Njega vidim kao zlo u rangu Dodika.drag_gost wrote:A za koga ces ti glasati SaraFina? Ko je tebi bolji izbor?
Ono što je važno medjutim, jesu glasovi. Mi moramo i Komšića izabrati. Da nam Dodik i Čović ne bi zasjeli istodobno.
- SaraFina
#1643 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ja_Ja wrote:Cuj tudjim da mlati. A tu smo znaci. Ti ne zelis da mlati tvojima koji na kraju mozda budu imali odredjen broj mandata u parlamentu ili vijecu ministara? Smijesna si.
Ionako je s Hrvatima konfuzija u borbi za prevlast, ne shvatate ozbiljnost situacije većina.
Tu je i Dom Naroda i apelacija Ljubića, kojoj se epilog ne zna.
- General War
#1644 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
A sta su ti napravili ovi kao partije u zadnjih dvadeset i kusur godina i sa pozicije clana i sa pozicije partije?boshniak wrote:Ne kontam šta on kao pojedinac može uraditi za dobro naroda BiH iz pozicije člana predsjedništva čije su ovlasti skoro pa simbolične, treba da se ili pridruži nekoj stranci ili osnuje neku stranku, okupi oko sebe istomišljenike i onda sa vojskom istomišljenika da krene u BH politiku.
- SaraFina
#1645 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
General War wrote:Nisam ni rekao za klasicnu funkciju predsjednika...vidis sta pise... A sto se onda bira predsjedavajuci predsjednistva?SaraFina wrote:Presjednik se po definiciji zna što je. Presjedavajući presjedništva iz bilo koja tri konstitutivna naroda u periodu presjedavanja nema klasičnu funkciju presjednika države. Jasno?General War wrote: ...a kad budu predsjedavajuci u tom predsjednistvu...onda samo svoje predstavljaj jel de?
Ako to ne znaš, predji na lj/s. Ne gubi vrijeme ovdje.
- General War
#1646 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ne shvatas ti, da ove koje zelis da izaberes su i krivci za mnoge stvari, a sad bi da brane...i to svako iz svoje baze, a ti zabrinuta za situacijuSaraFina wrote:Ja_Ja wrote:Cuj tudjim da mlati. A tu smo znaci. Ti ne zelis da mlati tvojima koji na kraju mozda budu imali odredjen broj mandata u parlamentu ili vijecu ministara? Smijesna si.
Ionako je s Hrvatima konfuzija u borbi za prevlast, ne shvatate ozbiljnost situacije većina.
Last edited by General War on 13/09/2018 23:04, edited 1 time in total.
- Ja_Ja
#1647 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Pored zivog Falatara glasati za Komsica je kvinsliski potez. Ako vec neko odluci da glasa za kandidata drugog naroda, onda bar treba da izabere najboljeg od njih a ne onog koji ce ko ikebana da sjedi tamo slijedece cetri godine samo da bi se poentiralo. Veoma plitko ali rasprostranjeno razmisljanje.SaraFina wrote:Šćepu nulirati, osobno mi je Bećirević ok, mada se ne bi razočarala nijednim osim Faraonom. Njega vidim kao zlo u rangu Dodika.drag_gost wrote:A za koga ces ti glasati SaraFina? Ko je tebi bolji izbor?
Ono što je važno medjutim, jesu glasovi. Mi moramo i Komšića izabrati. Da nam Dodik i Čović ne bi zasjeli istodobno.
- General War
#1648 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ma znam samo vidim da si Lj/S prenjela ovdje i da poducavas osnovama...pa reko da uporedimo saznanjaSaraFina wrote:General War wrote:Nisam ni rekao za klasicnu funkciju predsjednika...vidis sta pise... A sto se onda bira predsjedavajuci predsjednistva?SaraFina wrote:
Presjednik se po definiciji zna što je. Presjedavajući presjedništva iz bilo koja tri konstitutivna naroda u periodu presjedavanja nema klasičnu funkciju presjednika države. Jasno?
Ako to ne znaš, predji na lj/s. Ne gubi vrijeme ovdje.
- drag_gost
#1649 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
SaraFina wrote:Šćepu nulirati, osobno mi je Bećirević ok, mada se ne bi razočarala nijednim osim Faraonom. Njega vidim kao zlo u rangu Dodika.drag_gost wrote:A za koga ces ti glasati SaraFina? Ko je tebi bolji izbor?
Pa vece su zlo Becirevic ili Dzaferovic od Radoncica, mada ni za njega ne treba glasati. Ono sto je vazno, to je da Hadzikadic bude izabran, ako zelimo dobro zemlji. Ova trojica, tj. ono sto predstavljaju su vec ili imale svoj red, ili imaju sada svoj red. I nikada gora situacija nije bila.
Pored Falatara, Komsic ne smije biti izbor, ali jeste najmanje zlo.
Zamislite, Falatar/Komsic, Hadzikadic, Ivanic.
Last edited by drag_gost on 13/09/2018 23:05, edited 1 time in total.
- Ja_Ja
#1650 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Kod nas nacionalisti svake cetri godine naprave atmosferu netrpeljivosti, rata i negativnosti a sve zacinjeno sa "ozbiljnom" situacijom za opstojnost jednog, drugog ili treceg naroda. A narod da izvines ti mene jebena stranka u svemu tome vec evo skoro 25 ljeta. Sve je to suplja. Treba imati muda i iskoraciti naprijed. Osloboditi se tih nacionalistickih strahova i okova i poslati ovu djubrat na smetljiste historije.SaraFina wrote:Ja_Ja wrote:Cuj tudjim da mlati. A tu smo znaci. Ti ne zelis da mlati tvojima koji na kraju mozda budu imali odredjen broj mandata u parlamentu ili vijecu ministara? Smijesna si.