A i te "dokaze" vidiite samo ti i tebi slicni
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Dozer
#1626 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Nece srce, jbg... Ali nije do mene. Allah ne da 
- JVC
#1627 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kako bolan Smrcak? Sam sebi proturjecis sa svim ovim sto pises.Smrcak15 wrote:
ne radi na misteriozne nacin, jasno je to pojasnio u Kuranu
Ako ti neces da vjerujes u srcu, i boris se za svoje nevjerovanje, prepustit ce te tome, nece ti pomoci da nadjes pravog puta osim ako ti se ne smiluje.
Zamisli Ovako, sam sa sobom razcistis, srce ti kaze, ja ne zelim da vjerujem, ja necu da vjerujem, ja nevolim da vjerujem....i onda svako ko pridonese bilo kakav dokaz koji puse u tu stranu da se moze vjerovati, tvoje srce koje je zadovoljno sa nevjerovanjem osjeca nelagodu kada mu se svjetonazor narusi, i onda revolt krene, pa se negira uz duz i poprijeko, ma koliko nelogicno i nerezonski bilo negiranje.
Kada se ti priklonis svom srcu, milo ti bude nevjerovanje, tad se postavi na oci i srce i duse sto bi se reklo, neka vrsta zastora da covjek nemoze vidjeti istinu koja vodi spasu, i zato Bog kaze ma kakav god dokaz vidi nevjernik nece vjerovati ako to Bog ne dopusti, to jeste ne podigne taj zastor sa oci...
a znas kako se zastor dize, iskrenim pokajanje, i obracanjem Bogu za uputu i spas, ali ono bas iskreno, tek tad moze se covjek nadati necemo...a do tad vazi ovo pravilo
6:111 Kada bismo im andjele/meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
pa cak Bog posto zna sta bi bilo kad bi bilo, kaze Bog u Kuranu da bi vi nevjernici rekli kada bi vidjeli neko cudo, rekli bi to je ili madjionicarski trik ili halucinacija (prividjanje)
dok osobe koje su ni tamo ni vamo, sto bi se reklo agnostici, ono daj mi dokaz vjerovat cu , ako mi ne das, necu, jednostavno koji nisu zagrizeni u svom nevjerovanju nego su objektivni, takvi mogu da postanu vjernici nakon vidjenja cuda.
Allah hoce da ljudi vjeruju, ali ih nece da silom nagoni u u vjerovanje, on sam kaze, da ja hocu svi bi ljudi bilio vjernici
kako i ne bi mogao, kad sa svojom moci moze uradit to da smo svi vjernici...ali on hoce da se uradi filtracija kroz slobodnu volju, ko zasluzi a ko ne Raj i njegovo zadovoljstvo.
Vidi sta kaze hadis i to ne bilo kakav, vec SAHIH. Nema slobodne volje, covjek kaze da ti je odredeno prije samog rodenja gdje ides, tj da li ces pjevati stairways to heaven ili highway to hell. Sramota da te ja moram uciti Islamu iako ga 24 godine izucavas.
Reference : Sahih Muslim 2662
In-book reference : Book 46, Hadith 47
https://sunnah.com/muslim/46
'A'isha, the mother of the believers, said that Allah's Messenger (ﷺ) was called to lead the funeral prayer of a child of the Ansar. I said:
Allah's Messenger, there is happiness for this child who is a bird from the birds of Paradise for it committed no sin nor has he reached the age when one can commit sin. He said: 'A'isha, per adventure, it may be otherwise, because God created for Paradise those who are fit for it while they were yet in their father's loins and created for Hell those who are to go to Hell. He created them for Hell while they were yet in their father's loins.
- Smrcak15
#1628 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
JVC wrote:Kako bolan Smrcak? Sam sebi proturjecis sa svim ovim sto pises.Smrcak15 wrote:
ne radi na misteriozne nacin, jasno je to pojasnio u Kuranu
Ako ti neces da vjerujes u srcu, i boris se za svoje nevjerovanje, prepustit ce te tome, nece ti pomoci da nadjes pravog puta osim ako ti se ne smiluje.
Zamisli Ovako, sam sa sobom razcistis, srce ti kaze, ja ne zelim da vjerujem, ja necu da vjerujem, ja nevolim da vjerujem....i onda svako ko pridonese bilo kakav dokaz koji puse u tu stranu da se moze vjerovati, tvoje srce koje je zadovoljno sa nevjerovanjem osjeca nelagodu kada mu se svjetonazor narusi, i onda revolt krene, pa se negira uz duz i poprijeko, ma koliko nelogicno i nerezonski bilo negiranje.
Kada se ti priklonis svom srcu, milo ti bude nevjerovanje, tad se postavi na oci i srce i duse sto bi se reklo, neka vrsta zastora da covjek nemoze vidjeti istinu koja vodi spasu, i zato Bog kaze ma kakav god dokaz vidi nevjernik nece vjerovati ako to Bog ne dopusti, to jeste ne podigne taj zastor sa oci...
a znas kako se zastor dize, iskrenim pokajanje, i obracanjem Bogu za uputu i spas, ali ono bas iskreno, tek tad moze se covjek nadati necemo...a do tad vazi ovo pravilo
6:111 Kada bismo im andjele/meleke poslali, i kad bi im mrtvi progovorili, i kad bismo pred njih očigledno sve dokaze sabrali – oni opet ne bi vjerovali, osim ako bi Allah htio, ali većina njih ne zna.
pa cak Bog posto zna sta bi bilo kad bi bilo, kaze Bog u Kuranu da bi vi nevjernici rekli kada bi vidjeli neko cudo, rekli bi to je ili madjionicarski trik ili halucinacija (prividjanje)
dok osobe koje su ni tamo ni vamo, sto bi se reklo agnostici, ono daj mi dokaz vjerovat cu , ako mi ne das, necu, jednostavno koji nisu zagrizeni u svom nevjerovanju nego su objektivni, takvi mogu da postanu vjernici nakon vidjenja cuda.
Allah hoce da ljudi vjeruju, ali ih nece da silom nagoni u u vjerovanje, on sam kaze, da ja hocu svi bi ljudi bilio vjernici
kako i ne bi mogao, kad sa svojom moci moze uradit to da smo svi vjernici...ali on hoce da se uradi filtracija kroz slobodnu volju, ko zasluzi a ko ne Raj i njegovo zadovoljstvo.
Vidi sta kaze hadis i to ne bilo kakav, vec SAHIH. Nema slobodne volje, covjek kaze da ti je odredeno prije samog rodenja gdje ides, tj da li ces pjevati stairways to heaven ili highway to hell. Sramota da te ja moram uciti Islamu iako ga 24 godine izucavas.
Reference : Sahih Muslim 2662
In-book reference : Book 46, Hadith 47
https://sunnah.com/muslim/46
'A'isha, the mother of the believers, said that Allah's Messenger (ﷺ) was called to lead the funeral prayer of a child of the Ansar. I said:
Allah's Messenger, there is happiness for this child who is a bird from the birds of Paradise for it committed no sin nor has he reached the age when one can commit sin. He said: 'A'isha, per adventure, it may be otherwise, because God created for Paradise those who are fit for it while they were yet in their father's loins and created for Hell those who are to go to Hell. He created them for Hell while they were yet in their father's loins.
nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini.Nema slobodne volje, covjek kaze da ti je odredeno prije samog rodenja gdje ides,
druga stvar, hadis koji pojasnjava da djeca nevjernika ce biti izlozena testu na sudnjem danu, sa ludim osobama, i osobama do kojih vjera nikad nije doprla...oni ce biti testirani na sudnjem danu.
Prenosi se od Enesa da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Na Sudnjem danu dovest će se četverica: dijete, luđak, osoba koja je umrla u vremenu pred dolazak Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i oronuli starac. Svako od njih iznosit će svoje dokaze i opravdanja. Uzvišeni Gospodar kazat će jednom plamenu vatre da se pokaže, a njima će kazati: ‘Svojim sam robovima slao poslanike iz njihovih redova, a Ja sam vam sada u ulozi poslanika i uđite u ovu vatru.’ Tada će oni nesretni kazati: ‘Gospodaru, kako da uđemo u vatru, a od nje smo bježali!’ Oni koji su sretni poslušat će i žurno ući u vatru. Allah, dž. š., kazat će: ‘Vi biste još više u laž utjerivali Moje poslanike i bili im neposlušni.’ Ovi zadnji će ući u Džennet, a prvi u Džehennem.’” (Ebu Ja‘la, br. 4224, a postoje i druge predaje koje ga pojačavaju, a prenosi ih Ibn Kesir, Tefsirul-Kur’anil-azim, 3/29–31)
-
belfy
#1629 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
smrckologija, logicno.Smrcak15 wrote: nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini...
nego, ne rece ti meni, pa da pitam ponovo, posto je ovo o brojacanim cudima - moze li 10/3 biti 3?
- Smrcak15
#1630 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
belfy wrote:smrckologija, logicno.Smrcak15 wrote: nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini...
nego, ne rece ti meni, pa da pitam ponovo, posto je ovo o brojacanim cudima - moze li 10/3 biti 3?
gdje problem, sta ti je nejasno da cujem?smrckologija, logicno.
nemoze li 10/3 biti 3?
- JVC
#1631 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Dragi Smrle, sta se desaJe sa tobom?Smrcak15 wrote:
nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini.
Hadis veoma jasno kaze i tu nema sta drugo da se razumije "He created them for Hell while they were yet in their father's loins."
Smrle, Smrle kakva druga stvar? Ovdje se ne govori o djetetu "nevjernika" vec vjernika. Na samom pocetku hadisa ti jasno kaze: "'A'isha, the mother of the believers, said that Allah's Messenger (ﷺ) was called to lead the funeral prayer of a child of the Ansar."druga stvar, hadis koji pojasnjava da djeca nevjernika ce biti izlozena testu na sudnjem danu, sa ludim osobama, i osobama do kojih vjera nikad nije doprla...oni ce biti testirani na sudnjem danu.
- Smrcak15
#1632 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
JVC wrote:Dragi Smrle, sta se desaJe sa tobom?Smrcak15 wrote:
nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini.
Hadis veoma jasno kaze i tu nema sta drugo da se razumije "He created them for Hell while they were yet in their father's loins."
Smrle, Smrle kakva druga stvar? Ovdje se ne govori o djetetu "nevjernika" vec vjernika. Na samom pocetku hadisa ti jasno kaze: "'A'isha, the mother of the believers, said that Allah's Messenger (ﷺ) was called to lead the funeral prayer of a child of the Ansar."druga stvar, hadis koji pojasnjava da djeca nevjernika ce biti izlozena testu na sudnjem danu, sa ludim osobama, i osobama do kojih vjera nikad nije doprla...oni ce biti testirani na sudnjem danu.
nisi razumioDragi Smrle, sta se desaJe sa tobom?
Allah kada stvara covjeka, on zna da ce taj i taj u Raj svojom slobodnom voljom, tako isto zna kada stvara covjeka koji ce u Dzehennem svojom slobodnom voljom....samim tim stvara za Dzehenem i za Dzennet, jer nemoze izbjeci nista njegovom znanju.
to znaci da djeca evo ako hadis kaze ansar, mozemo onda zakljuciti da djeca koja umru od vjernika i nevjernika ce biti izlozena testu na sudnjem danu, pa ko prodje u dzennet prosao, ko ne prodje ide u dzehennem. a test ce biti sukladno kakav je test covjek imao na ovom svijetu, pa ako bi prosao gore na sudnjem danu, to znaci prosao bi i test na ovom svijetu, ako bi pao na sudnjem danu pao bi i na ovom svijetu.
ovo je pravilo u islamu, nema kaznjavanja dok se poslanik ne posalje, ako do djeteta nije dosao poslanik nemoze ga kazniti, to znaci jedino da bi dosao do dzehennema jeste da padne na testu na sudnjem danu. drugacije nikako nemoze u dzehennem.
-
belfy
#1633 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ne moze ni ako se zaokruzi?Smrcak15 wrote:nemoze li 10/3 biti 3?
- Smrcak15
#1634 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
u ovom slucaju ne mozebelfy wrote:ne moze ni ako se zaokruzi?Smrcak15 wrote:nemoze li 10/3 biti 3?
-
belfy
#1635 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
u ovom slucaju ne moze[/quote]Smrcak15 wrote:ne moze ni ako se zaokruzi?belfy wrote:quote="Smrcak15"]nemoze li 10/3 biti 3?
zasto?
- King Theoden
#1636 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Bravo.Dozer wrote:Nece srce, jbg... Ali nije do mene. Allah ne da
Iako si se najvjerovatnije šalio, rekao si jednu veliku istinu.
Srca su ta koja su slijepa i(li) gluha pa ne vide i ne čuju poziv.
Srce je nazvano i posudom. Sad, ako u posudi imaš jednu tečnost, pa onda dodaješ drugu, logično je da će prva izaći iz posude.
Da li će to ići brzo ili polako, isključivo zavisi od onoga što sipaš.
Neki svoje grijehe redaju pomalo, jedan po jedan sve dok ne istjeraju iman.
Kod drugih ide mnogo brže.
- Smrcak15
#1637 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
zato stobelfy wrote: zasto?
10 / 3 = 3.3333
kada bi zaokruzili na 3 devijacija bi bila 3.33%
onda bi ti bilo 3 x 3 = 10 sto je greska, jer su 3 x 3= 9
-
belfy
#1638 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
onda ispada da zaokruzivanje daje netacne rezultate, jel?Smrcak15 wrote:zato stobelfy wrote: zasto?
10 / 3 = 3.3333
- Smrcak15
#1639 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
zavisi kakvo je zaokruzivanje, kolika preciznost treba da bude...belfy wrote:onda ispada da zaokruzivanje daje netacne rezultate, jel?Smrcak15 wrote:zato stobelfy wrote: zasto?
10 / 3 = 3.3333
ako ja kazem od sarajeva i mostara je 200 km
sad ako je ono 200.5 km ili 200.9 ili 200.1 km , koji nivo preciznosti trazimo
- Bloo
- Globalna šefica
#1640 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa valjda tacnu, savrsenu, stvarnu preciznost.
Ipak baratamo sa podacima u Objavi i sa Allahovim rijecima.
A Allah je savrsen i valjda precizan.
- Smrcak15
#1641 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
O cemu je rijec onda...????Bloo wrote:Pa valjda tacnu, savrsenu, stvarnu preciznost.
- ExNihilo
#1642 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Čekaj ba.belfy wrote:smrckologija, logicno.Smrcak15 wrote: nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini...
Ako je Bog vidio šta će se desiti, znači da je ipak negdje određeno da će se stvari desiti tačno tako i tako, a ne ovako i ovako, jer suprotno ne bi imao šta vidjeti. Ako to nije odredio bog, već je bog samo pisar tog broadcasta, ko onda emituje?
Smells like širk spirit.
- Smrcak15
#1643 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ExNihilo wrote:Čekaj ba.belfy wrote:smrckologija, logicno.Smrcak15 wrote: nisi tacno razumio, slobodna volja postoji , ali Bog iz svog sveznanja je zapisao sta ce se desiti, pa covjek samo radi ono st oej Bog vidio da ce raditi, a ne zato sto mu je Bog zapisao, pa se samo povinujem pisanoj sudbini...
nego, ne rece ti meni, pa da pitam ponovo, posto je ovo o brojacanim cudima - moze li 10/3 biti 3?![]()
Ako je Bog vidio šta će se desiti, znači da je ipak negdje određeno da će se stvari desiti tačno tako i tako, a ne ovako i ovako, jer suprotno ne bi imao šta vidjeti. Ako to nije odredio bog, već je bog samo pisar tog broadcasta, ko onda emituje?
Smells like širk spirit.
ne mora tako da znaci...Ako je Bog vidio šta će se desiti, znači da je ipak negdje određeno da će se stvari desiti tačno tako i tako,
Ako Bog iz svog sveznanja, vidi buducnost kako ce ljudi koristiti svoju slobodnu volju, nije to sad Bog pisao Ovako ces raditi pa da se to prati samo sto je Pisano....ovo bi vazilo samo u slucaju da bice ne pzonaje buducnost , napise sudbinu i desavaju se stvari, onda bi mogli reci da je bice natjeralo svojom moci da se desavaju stvari onako kako je zapisano u sudbini....
ali u ovom slucaju Bog je sveznajuci, on vidi buducnost nasu, zna sta ce se sve desavati, pa to zapise....znaci desavaju se stvari iz slobodne volje plus uplitanja bozijeg tu i tamo kada situacija iziskuje tako...ali sad da Bog natjera ljude da rade nesto svojim pisanje sudbine je zabluda i samo zavaravanje..
sta mislis Ovako, dodjes na sudnji dan, i pocnes se pravdati Bogu, Boze , pa ja sam samo grijesio jer si ti tako zapisao, i ja se nisam mogao drukcije ponasati....
a Bog kaze, nije istina da nisi, jesi, a nisam te ja ni natjerao da cinis grijehe, nego sam vidio sta ce se zbiti sve pa to zapisao na material, i stvari su se desavale onako kako sam ja to vidio, a ja te nisam natjerao na grijehe, i nemoj na mene snositi krivicu sto si iskoristio slobodnu volju da cinis grijehe a mogao si i raditi drugacije, jer ti nisi primoran bio da radis grijehe mojim pisanjem sudbine, ja sam to samo vidio i zapisao, i ti si radio onako kako sam vidio, a da si radio drugacije od onoga sto sam vidio iz svog sveznanja, to bi znacilo da nisam vidio dobro ili da sam zapisao pogresno, sto je nemoguce.
- ExNihilo
#1644 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pišeš gluposti.
Ako imam slobodnu volju, to po definiciji znači da je moja budućnost stohastična. Drugim riječima, njen ishod je nepredvidljiv. Naprimjer, hoću li odgovoriti na određeni post, pa to pitanje će biti uvjetovano nizom random faktora koji su, opet, određeni drugim random faktorima: da li ću tog dana biti na forumu, da ću pročitati baš tvoj post, da li ću imati vremena za odgovor, da li će tvoj post biti dovoljno glup da me izrevoltira na odgovor (dobro, ovo je možda ipak determinirano
) i drugo. Dakle, proces je stohastičan. Ako bi neko znao ishod tog procesa, onda proces nije stohastičan. Ako nije stohastičan, onda nemam slobodnu volju.
Dakle, ako bog zna tačno šta će se desiti, onda ne postoji "random walk", ne postoji mogućnost da će se stvari rasplesti drugačije, nego tačno tako, što znači da je cijela stvar determinirana. Ako je nije determinirao bog, ko jeste?
Ako imam slobodnu volju, to po definiciji znači da je moja budućnost stohastična. Drugim riječima, njen ishod je nepredvidljiv. Naprimjer, hoću li odgovoriti na određeni post, pa to pitanje će biti uvjetovano nizom random faktora koji su, opet, određeni drugim random faktorima: da li ću tog dana biti na forumu, da ću pročitati baš tvoj post, da li ću imati vremena za odgovor, da li će tvoj post biti dovoljno glup da me izrevoltira na odgovor (dobro, ovo je možda ipak determinirano
Dakle, ako bog zna tačno šta će se desiti, onda ne postoji "random walk", ne postoji mogućnost da će se stvari rasplesti drugačije, nego tačno tako, što znači da je cijela stvar determinirana. Ako je nije determinirao bog, ko jeste?
- tuzlak1212
#1645 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ako ti zapises na papir da ce dijete pojest kolac a grah nece ni pogledat...
i stavis pred to isto dijete tanjir vrlo ukusnog kolaca/torte i tanjir graha i sakrijes se, dijete ce se bacit na kolac.. jel to znaci da dijete nema slobodnu volju??? ili ipak znaci da donosenje odluke slobodnom voljom nije bas tako tesko za predvidjet kod jedinke
e sad ti mislis ako nema nikog od ljudi mudriji i zreliji od tebe i da si ti nepredvidljiv? jesi al meni i sebi.. nisi svima ako ukljucimo postojanje Boga u svu pricu i ono kako on sebe opisuje
al opet mozda si ateista pa necu dalje da duljim
i stavis pred to isto dijete tanjir vrlo ukusnog kolaca/torte i tanjir graha i sakrijes se, dijete ce se bacit na kolac.. jel to znaci da dijete nema slobodnu volju??? ili ipak znaci da donosenje odluke slobodnom voljom nije bas tako tesko za predvidjet kod jedinke
e sad ti mislis ako nema nikog od ljudi mudriji i zreliji od tebe i da si ti nepredvidljiv? jesi al meni i sebi.. nisi svima ako ukljucimo postojanje Boga u svu pricu i ono kako on sebe opisuje
- Smrcak15
#1646 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Tebe druze zbunjuje to sto bogu ne moze nista izbjeci njegovom sveznanju, iz svog sveznanja on zna buducnost kako ces ti sa slobodnom voljom postupati.ExNihilo wrote:Pišeš gluposti.
Ako imam slobodnu volju, to po definiciji znači da je moja budućnost stohastična. Drugim riječima, njen ishod je nepredvidljiv. Naprimjer, hoću li odgovoriti na određeni post, pa to pitanje će biti uvjetovano nizom random faktora koji su, opet, određeni drugim random faktorima: da li ću tog dana biti na forumu, da ću pročitati baš tvoj post, da li ću imati vremena za odgovor, da li će tvoj post biti dovoljno glup da me izrevoltira na odgovor (dobro, ovo je možda ipak determinirano) i drugo. Dakle, proces je stohastičan. Ako bi neko znao ishod tog procesa, onda proces nije stohastičan. Ako nije stohastičan, onda nemam slobodnu volju.
A to sto zna sta ces da radis kroz slobodnu volju to ti ne radis sto si primoram zbog bozijeg sveznanja. Kaoo da te bozije sveznanje tjera da radis tako sto radis.
Ako ja znam buducnost, recimo da ces sutra pojesti 47 zalogaja hrane...ja te pitam sad , jesam li ja tebe primorao na to da stavis 47 zalogaja ???
Tebe zbunjuju to sto mislis da ako poznajes buducnost da te to znanje tjera da radis tako kako radis.
Kada recimo ja ne bi znao buducnost, a pisem sta ce se desiti onda imas pravo da kazes kako te tjeram fa radis to sto radis sa pisanjem sudbine.
-
belfy
#1647 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
a opet sa druge strane takvog sveznanja...tuzlak1212 wrote:ako ti zapises na papir da ce dijete pojest kolac a grah nece ni pogledat...
i stavis pred to isto dijete tanjir vrlo ukusnog kolaca/torte i tanjir graha i sakrijes se, dijete ce se bacit na kolac.. jel to znaci da dijete nema slobodnu volju??? ili ipak znaci da donosenje odluke slobodnom voljom nije bas tako tesko za predvidjet kod jedinke![]()
- ExNihilo
#1648 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ja uopće ne tvrdim kako je znati budućnost = primorati na budućnost. Tvrdim da se budućnost ne može znati ako budućnost nije određena. Odnosno, da je takva premisa kontradiktorna.Smrcak15 wrote:Tebe druze zbunjuje to sto bogu ne moze nista izbjeci njegovom sveznanju, iz svog sveznanja on zna buducnost kako ces ti sa slobodnom voljom postupati.ExNihilo wrote:Pišeš gluposti.
Ako imam slobodnu volju, to po definiciji znači da je moja budućnost stohastična. Drugim riječima, njen ishod je nepredvidljiv. Naprimjer, hoću li odgovoriti na određeni post, pa to pitanje će biti uvjetovano nizom random faktora koji su, opet, određeni drugim random faktorima: da li ću tog dana biti na forumu, da ću pročitati baš tvoj post, da li ću imati vremena za odgovor, da li će tvoj post biti dovoljno glup da me izrevoltira na odgovor (dobro, ovo je možda ipak determinirano) i drugo. Dakle, proces je stohastičan. Ako bi neko znao ishod tog procesa, onda proces nije stohastičan. Ako nije stohastičan, onda nemam slobodnu volju.
A to sto zna sta ces da radis kroz slobodnu volju to ti ne radis sto si primoram zbog bozijeg sveznanja. Kaoo da te bozije sveznanje tjera da radis tako sto radis.
Ako ja znam buducnost, recimo da ces sutra pojesti 47 zalogaja hrane...ja te pitam sad , jesam li ja tebe primorao na to da stavis 47 zalogaja ???
Tebe zbunjuju to sto mislis da ako poznajes buducnost da te to znanje tjera da radis tako kako radis.
Kada recimo ja ne bi znao buducnost, a pisem sta ce se desiti onda imas pravo da kazes kako te tjeram fa radis to sto radis sa pisanjem sudbine.
Ako budućnost nije određena, onda nema budućnosti. Budućnost se tada račva na nebrojeno mnogo putanja, od kojih svaka nosi određeni stepen vjerovatnoće, a koje se, opet, dalje račvaju na nebrojeno mnogo mogućih putanja. Dakle, budućnost je funckija vjerovatnoće. Budućnost postoji tek onda kada se jedna od tih vjerovatnoća realizira, ali tada to već nije budućnost.
I sada ti dolaziš i kažeš - Bog vidi budućnost. Koju budućnost?
Da pojednostavimo.
Mnogo prije nego ću odgovoriti na ovaj post Bog je znao da ću odgovoriti, kako ću odgovoriti i kad ću odgovoriti. Sve je, kako kaže hadis, zapisano u levh-i mahfuzu.
Je li postojala mogućnost da ja ne odgovorim na tvoj post? Zamolit ću jasan potvrdan ili odričan odgovor.
- Smrcak15
#1649 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
ExNihilo wrote:Ja uopće ne tvrdim kako je znati budućnost = primorati na budućnost. Tvrdim da se budućnost ne može znati ako budućnost nije određena. Odnosno, da je takva premisa kontradiktorna.Smrcak15 wrote:Tebe druze zbunjuje to sto bogu ne moze nista izbjeci njegovom sveznanju, iz svog sveznanja on zna buducnost kako ces ti sa slobodnom voljom postupati.ExNihilo wrote:Pišeš gluposti.
Ako budućnost nije određena, onda nema budućnosti. Budućnost se tada račva na nebrojeno mnogo putanja, od kojih svaka nosi određeni stepen vjerovatnoće, a koje se, opet, dalje račvaju na nebrojeno mnogo mogućih putanja. Dakle, budućnost je funckija vjerovatnoće. Budućnost postoji tek onda kada se jedna od tih vjerovatnoća realizira, ali tada to već nije budućnost.
I sada ti dolaziš i kažeš - Bog vidi budućnost. Koju budućnost?
Da pojednostavimo.
Mnogo prije nego ću odgovoriti na ovaj post Bog je znao da ću odgovoriti, kako ću odgovoriti i kad ću odgovoriti. Sve je, kako kaže hadis, zapisano u levh-i mahfuzu.
Je li postojala mogućnost da ja ne odgovorim na tvoj post? Zamolit ću jasan potvrdan ili odričan odgovor.
Tvrdim da se budućnost ne može znati ako budućnost nije određena. Odnosno, da je takva premisa kontradiktorna.
ti fakticki tvrdis da Allah ne poznaje buducnost ako vbec nije odredjeno, kao da je odredjenjem buducnosti njemu tek omoguceno da vidi sta ce se zbiti....omalovazavas njegovu moc sveznanja druze.
Bog zna sva moguca racvanja buducnosti, ako bi ti uradio nesto, pa to prouzrokovalo nesto drugo, a to drugo prouzorkovalo nesto drugo, znaci on zna beskonacan broj racvanja sta bi bilo kad bi bilo, u kojem smjeru bi sve islo.
Ti jarane umanjujes Boziju moc jer ti nemozes da shvatis da Bog moze da vidi buducnost ako ona vec nije odredjena.
Ti mozda kazes njemu na sudnjem danu, Boze ti si me natjerao da radim ovo sto sam radio, a on ti kaze , pa ja sam znao buducnost, nisam te tjerao na grijehe, nego si ti slobodnom voljom otisao u grijeh...a to sto ja znam buducnost ne znaci da sam te natjerao da uradis to sto si uradio, jer umanjujes moju moc znanja kada mislis da ne mogu vidjeti buducnost iako onda nije odredjena, nego ce se zbivati djelovanjem ljudskim u koje sam se ja uplitao ponekad.
daJe li postojala mogućnost da ja ne odgovorim na tvoj post? Zamolit ću jasan potvrdan ili odričan odgovor.
- ExNihilo
#1650 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Ne radi se o tome može li Bog ovo ili ono. Radi se o tome da je cijela postavka contradictio in adiecto. Najprije se složiš da budućnost nije određena, a zatim tvrdiš da tu istu budućnost Bog vidi. Ako se složimo da budućnost nije određena, tj. ne postoji kao zacrtan scenario, onda se nema šta vidjeti. Prva premisa ti je kontradiktorna drugoj.
Ali na stranu sada logička inkonzistencija. Sam Poslanik kaže pera su dignuta i tinta se osušila kada govori o kaderu. Ima li makar jedan muhadis koji to ne tumači na način da je budućnost predestinirana (pera su dignuta, tj. budućnost nije kontinuirano predmet određivanja; i tinta se osušila, tj. ono što je već određeno se ne da brisati i mijenjati).
Prema tome, ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je moguće da je budućnost stohastična, stalno promjenjiva, da se račva na nebrojeno mnogo scenarija. Ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je uopće bilo moguće da ja ne odgovorim na tvoj post.
Dakle, tvoje tumačenje je sasvim kontradiktorno osnovnim izvorima islama. Što ne bi bio problem da ti ne insistiraš kako svako tumačenje strogo mora biti potkrijepljeno osnovnim izvorima islama.
Ali na stranu sada logička inkonzistencija. Sam Poslanik kaže pera su dignuta i tinta se osušila kada govori o kaderu. Ima li makar jedan muhadis koji to ne tumači na način da je budućnost predestinirana (pera su dignuta, tj. budućnost nije kontinuirano predmet određivanja; i tinta se osušila, tj. ono što je već određeno se ne da brisati i mijenjati).
Prema tome, ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je moguće da je budućnost stohastična, stalno promjenjiva, da se račva na nebrojeno mnogo scenarija. Ako su pera dignuta i tinta se osušila, kako je uopće bilo moguće da ja ne odgovorim na tvoj post.
Dakle, tvoje tumačenje je sasvim kontradiktorno osnovnim izvorima islama. Što ne bi bio problem da ti ne insistiraš kako svako tumačenje strogo mora biti potkrijepljeno osnovnim izvorima islama.