Chmoljo wrote:
prije nekoliko mjeseci sam baš sa Hafisom raspravljao o ovom zakonu, koji je on ismijavao. i sad to radi, ali sa zadrškom.
ja opet kažem, nisam stručan, kompetentan niti se moja pika da ovaj zakon bude ustavan ili neustavan, ali valjda je sud koji teba tu dilemu razriješiti. moguće je i da bude oboren na sudu. i šta? ništa.
riješiće se nekako drugačije. ljudi iskoristili svoje ustavno pravne mogućnosti i to je to.
međutim, evidentno je da se puno dreke diže oko priče za koju su svi kao sigurni da će pasti. ovaj zakon nije negdje sakrivan, pa sad odjednom izvađen na svjetlo dana. predstavnicima MZ je poodavno pokazan, tako da su imali kakvih primjedbi, valjda bi ih dosad dali.
onda neka US razriješi dilemu kao i u svakoj civilizovanoj zemlji.
jer, po ovome ispada da je kompetentnija da to radi Irena Hadžiabdić od sudskog vijeća.
Nisi daleko od istine. Međutim kad je Irena to spomenula osuta je paljba iz svih oružja i oruđa. Ima li i jedna normalna zemlja u kojoj SIPA i ala SIPA saslušava Izbornu komisiju nekoliko mjeseci prije izbora ili novinari traže smjenu iste ?
Ni ja nisam pravnik ali....
Iz Izbornog zakona * Član 10.12
(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu.
Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.
(2) Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu.
Svi količnici konstitutivnih naroda se ređaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto.
Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu. (prekriženo) Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu sebriše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.