Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

Henry Chinaski

#1626 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Henry Chinaski »

Prejaki su ovi što ne podnose da im vjernici sole pamet, a uništiše soleći pamet vjernicima.

Sva im je priča u fazonu, svakom svoje samo dok mene niko ne dira, a postovi eseji o tome kako su vjernici licemjeri i budale koje je neko pogrešno okrenuo.

Ja više vučem na ovu nevjerničku stranu samo me nerviraju ovi licemjerni stavovi o licemjerstvu kontra strane (ne jedem svinjetinu). Svako bi da bude filozof, u pičku materinu, a niko nema ogledalo u kući...
Zejnep

#1627 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Zejnep »

Bodkin wrote:
Zejnep wrote:Po Bibliji.... "A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'"
(Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )

:mrgreen:
Eh ako biblija kaze, mora se slusati. Vjerovacu nekom pustinjaku sto je napisao prije 2000 godina :thumbup:

Ma jok, nis blentav-a :mrgreen:
Zejnep

#1628 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Zejnep »

Henry Chinaski wrote:Prejaki su ovi što ne podnose da im vjernici sole pamet, a uništiše soleći pamet vjernicima.

Sva im je priča u fazonu, svakom svoje samo dok mene niko ne dira, a postovi eseji o tome kako su vjernici licemjeri i budale koje je neko pogrešno okrenuo.

Ja više vučem na ovu nevjerničku stranu samo me nerviraju ovi licemjerni stavovi o licemjerstvu kontra strane (ne jedem svinjetinu). Svako bi da bude filozof, u pičku materinu, a niko nema ogledalo u kući...

:thumbup:
uglavnomja

#1629 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by uglavnomja »

Henry Chinaski wrote:Prejaki su ovi što ne podnose da im vjernici sole pamet, a uništiše soleći pamet vjernicima.

nesto si fulio :-)

ako neko kaze: ne jedem svinjetinu, iz ovih onih razloga - ok
niko nista nije rekao takvim

ali ovih par propagatora koji se na forumu bore za onosvjetsku (a mozda i ovosvjetsku) vilu na poljinama i ne biraju sredstva, izmisljaju nepostojece uvrede, nekakve teroriste ... relativiziraju naravno ... :-)
Rampage

#1630 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Rampage »

To je to:)

Al' sad će tebi pacijenti objasniti par stvari, ne brini :D
Bodkin

#1631 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

Zejnep wrote:
Bodkin wrote:
Zejnep wrote:Po Bibliji.... "A svinja, iako ima papak, i to papak razdvojen, ne preživa - za vas je nečista. Njihova mesa nemojte jesti niti se njihove strvine doticati - za vas su one nečiste.'"
(Biblija, Levitski zakon 11:7,8 )

:mrgreen:
Eh ako biblija kaze, mora se slusati. Vjerovacu nekom pustinjaku sto je napisao prije 2000 godina :thumbup:

Ma jok, nis blentav-a :mrgreen:
Pa i nisam. Inace ne bih znao sta da radim kad mi doktor kaze da trebam izvaditi krv ili mi instruktor voznje kaze da trebam pritisnuti kvacilo :D
Bodkin

#1632 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Bodkin »

Niko ti nista nece reci ako kazes ne jedem i stanes na tome
arzuhal

#1633 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by arzuhal »

Tabijat wrote: Jules:
Well we'd have to be talkin' about one charmin' motherf***in' pig. I mean he'd have to be ten times more charmin' than that Arnold on Green Acres, you know what I'm sayin'?
:lol: :lol: :lol: :lol:
moonca

#1634 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

Da je tema na -Umjetnist zivljenja- vjerujem da bi imala drugi tok. Stvar ukusa, dijelili bi se recepti itd.

Kao mala, bila sam u jednoj kuci gdje se przila svinjetina. Nije mi se svidjeo miris.

Nije za ismijavanje niti zaljenje,ko voli neka jede i uziva, ko ne voli ili mu nesto ne dozvoljava, nece puno propustiti.

Tacno je da je vise sala, mozda i ismijavanja kada se pomenu muslimani da je ne smiju jesti nego li jevreji. :-)
HAVANA

#1635 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Od danas ne jedem.Nestalo mi sunke,karea i panone.Moram na grbavicu.Suhog vrata imam jos malo.Kad kupim javicu,da se ne brinu dusebriznici. :gladna:
HAVANA

#1636 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Nego sta cu sa steljom,jaran mi dao jarcetine...Ne zna papak cuvat to.Ko kamen dosla.Kako se to drzi,u cemu?Il da pojedem sve pa da se ne sekiram?
zdruzdjo

#1637 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by zdruzdjo »

Hajde da ne citiram ponaosob nek procita koga interesuje.
Bezvjernik sam samo takav. Ali samo sa tacke gledista ovih vjernika koji obitavaju oko mene. Cvrsto vjerujem u Boga. Prilicno sam dobro upoznat sa religijom i pravilima i obavezama.
Svinjetinu jedem. Ali u periodu od proteklih 20-ak godina mogu na prste prebrojati koliko sam je puta pojeo. I to samo suhomesnato ponesto. Pecenu, kuhanu i slicno nisam ni jednom od kako pamtim vrijeme od rata na ovamo. Prije rata sam bio klinac pa se i ne sjecam bas nesto jelovnika. Uvijek cu dati prednost dobroj zarebnici, cevapima, telecoj glavusi, leso teletini, janjetini s raznja,.... nego sto bih pecenog ili kuhanog klempu. U kuci i u porodici imam puno vjernika. Pazim slucajno da ne bi neko zglajzao od mene. Ne bih sebi oprostio. Bajrame ispostujem maksimalno i u te dane se suzdrzim od alkohola da bih ispostovao porodicu. Ne jedem ispred ljudi koji poste uz ramazan....
Sto se tice mene i vjerskog zivota, nista od toga. Nisam toliko jak da bih mogao odoliti pivki, pogledati tudje zensko, ustati s radoscu uz alarm ujutro kad zvoni na rani sabah, ne otrtositi na ezan kad me probudi iz jakog sna.....i sto da lazem onoga u ogledalu. Ma necu, nisam od takve gradje.
Eto...

Moooolim sviju koji icim pravdaju ove grijehe koje sam naveo npr kod ovog vakifa.....nemojte, jednostavno nemojte. Ne moze se kenjati na pola. Obuces gace pa se zamazes. Eto on slucajno zapeo za kamen pa pao na mladu a dignuta kita bila.
E tako i zivot vjernika. Ne moze se svjesno grijesiti i svaki put moliti Boga da ti oprosti.
Euridika
Globalna šefica

#1638 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Euridika »

HAVANA wrote:Nego sta cu sa steljom,jaran mi dao jarcetine...Ne zna papak cuvat to.Ko kamen dosla.Kako se to drzi,u cemu?Il da pojedem sve pa da se ne sekiram?
Da skuhaš - samu ili s grahom? Zavisno koji komad si dobio. Uvijek možeš narezati i zameziti. :thumbup:
HAVANA

#1639 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Ama tvrdo,ko kamen doslo.Sad mi kolega kaze ostavi dvadesetak minuta van frizidera pa onda narezi.
Euridika
Globalna šefica

#1640 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Euridika »

Da, moraš ostaviti na toplom da se malo raskravi. Inače, jaretina se suši više od ovčetine ili junetine. Zato uvijek bude tvrđa. Plus, takvo je meso, nema tu puno ni masnoća, a ni krtine. I ovo masnoće što ima, drukčijeg je sastava od ovčije.
moonca

#1641 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

zdruzdjo wrote:Hajde da ne citiram ponaosob nek procita koga interesuje.
Bezvjernik sam samo takav. Ali samo sa tacke gledista ovih vjernika koji obitavaju oko mene. Cvrsto vjerujem u Boga. Prilicno sam dobro upoznat sa religijom i pravilima i obavezama.
Svinjetinu jedem. Ali u periodu od proteklih 20-ak godina mogu na prste prebrojati koliko sam je puta pojeo. I to samo suhomesnato ponesto. Pecenu, kuhanu i slicno nisam ni jednom od kako pamtim vrijeme od rata na ovamo. Prije rata sam bio klinac pa se i ne sjecam bas nesto jelovnika. Uvijek cu dati prednost dobroj zarebnici, cevapima, telecoj glavusi, leso teletini, janjetini s raznja,.... nego sto bih pecenog ili kuhanog klempu. U kuci i u porodici imam puno vjernika. Pazim slucajno da ne bi neko zglajzao od mene. Ne bih sebi oprostio. Bajrame ispostujem maksimalno i u te dane se suzdrzim od alkohola da bih ispostovao porodicu. Ne jedem ispred ljudi koji poste uz ramazan....
Sto se tice mene i vjerskog zivota, nista od toga. Nisam toliko jak da bih mogao odoliti pivki, pogledati tudje zensko, ustati s radoscu uz alarm ujutro kad zvoni na rani sabah, ne otrtositi na ezan kad me probudi iz jakog sna.....i sto da lazem onoga u ogledalu. Ma necu, nisam od takve gradje.
Eto...

Moooolim sviju koji icim pravdaju ove grijehe koje sam naveo npr kod ovog vakifa.....nemojte, jednostavno nemojte. Ne moze se kenjati na pola. Obuces gace pa se zamazes. Eto on slucajno zapeo za kamen pa pao na mladu a dignuta kita bila.
E tako i zivot vjernika. Ne moze se svjesno grijesiti i svaki put moliti Boga da ti oprosti.
Procitala.
SaraFina

#1642 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by SaraFina »

Neumjerenost u jelu i piću tipična je jedino za balkanske prostore. Pa i ovo hvalisanje, ispitivanje ko šta konzumira. Hvalisanje da si bolji "nevjernik" ako zamezetiš svinjskom suhovinom ili je ubaciš u šerpu graha :D (Ne kažem ja da Švabo ne voli pojesti slasno i masno, ali o tome ljudi nikad ne raspravljaju) Naprotiv! Trude se za razliku od nas umanjiti u razgovoru i svesti na normalnu razinu i " oni prekomjerno apetitli" :D
To nigdje u svijetu ljudi ne potenciraju, izuzev kod nas.
Ne jedem svinjetinu, (jer mi se ne dopada okus a miris iznutrice poput svinjske džigarice kad se prži mi je ogavan).. Katolički dio familije pravi sve, pa sam vidjela i kako se čvarci prave rodjenim očima.
Stariji dio konzumira znači sve, od mesa do suhovine i čvaraka domaće proizvodnje :D
Rodjak( iz iste obitelji i kuće) i njegova supruga ne jedu. Preferiraju zdraviji način prehrane i zbog sebe i zbog djece. Ljudi su srednjih godina s dvoje pubertetlija.
Moji kući takodjer ne jedu iz istog razloga. Dakle nikakva vjerska komponenta nije u pitanju, nego jednostavno tata ne voli ni crveno meso a izbjegava i našu kuhinju koja obiluje tijestom. (Pite, bijeli hljeb, kojekave lepinje, peksimete i sl)
Otac voli dobru čašu vina, domaću rakiju i sl.

Sad ne znam koja smo ovako "djuture" kategorija? :D
Last edited by SaraFina on 13/03/2018 12:08, edited 1 time in total.
KIseljak12

#1643 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by KIseljak12 »

SaraFina wrote:Neumjerenost u jelu i piću tipična je jedino za balkanske prostore. Pa i ovo hvalisanje, ispitivanje ko šta konzumira. Hvalisanje da si bolji "nevjernik" ako zamezetiš svinjskom suhovinom ili je ubaciš u šerpu graha :D
Ne jedem svinjetinu, (jer mi se ne dopada okus a miris iznutrice poput svinjske džigarice kad se prži mi je ogavan).. Katolički dio familije pravi sve, pa sam vidjela i kako se čvarci prave rodjenim očima.
Stariji dio konzumira znači sve, od mesa do suhovine i čvaraka domaće proizvodnje :D
Rodjak( iz iste obitelji i kuće) i njegova supruga ne jedu. Preferiraju zdraviji način prehrane i zbog sebe i zbog djece. Ljudi su srednjih godina s dvoje pubertetlija.
Moji kući takodjer ne jedu iz istog razloga. Dakle nikakva vjerska komponenta nije u pitanju, nego jednostavno tata ne voli ni crveno meso a izbjegava i našu kuhinju koja obiluje tijestom. (Pite, bijeli hljeb, kojekave lepinje, peksimete i sl)

Jasta je, jedino se u nas pretjeruje u jelu i picu.
SaraFina

#1644 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by SaraFina »

Ispravila sam post stalkeru. Ne moraš odmah. :D
moonca

#1645 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

Neumjerenost u jelu i piću tipična je jedino za balkanske prostore.
Ne mislim da je samo Balkan. Mi imamo i dosta prostora za to. Mozda bi pitanje moglo biti: zasto ste prestali jesti svinjetinu.

Bilo bi, zdravlje, ukus , revolt :?

I crnci se 'ismijavaju' u danasnje vrijeme, sta jedu, gdje se smatra velikim rasistickim ispadom.
SaraFina

#1646 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by SaraFina »

KIseljak12 wrote:
SaraFina wrote:Neumjerenost u jelu i piću tipična je jedino za balkanske prostore. Pa i ovo hvalisanje, ispitivanje ko šta konzumira. Hvalisanje da si bolji "nevjernik" ako zamezetiš svinjskom suhovinom ili je ubaciš u šerpu graha :D

Jasta je, jedino se u nas pretjeruje u jelu i picu.

(Ne kažem ja da Švabo ne voli pojesti slasno i masno, ali o tome ljudi nikad ne raspravljaju) Naprotiv! Trude se za razliku od nas umanjiti u razgovoru i svesti na normalnu razinu i " oni prekomjerno apetitli" 
:D
zigubigule

#1647 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by zigubigule »

moonca wrote:
Ne mislim da je samo Balkan. Mi imamo i dosta prostora za to. Mozda bi pitanje moglo biti: zasto ste prestali jesti svinjetinu.

I crnci se 'ismijavaju' u danasnje vrijeme, sta jedu, gdje se smatra velikim rasistickim ispadom.
crnci jedu lubenicu i chicken to ovje u masačusets je istina pitaj koga hoces

ne jedem dok se ne popijem
SaraFina

#1648 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by SaraFina »

moonca wrote:

Dodala sam ovo :
(Ne kažem ja da Švabo ne voli pojesti slasno i masno, ali o tome ljudi nikad ne raspravljaju) Naprotiv! Trude se za razliku od nas umanjiti u razgovoru i svesti na normalnu razinu i " oni prekomjerno apetitli" 
Ja nisam nikad je ni jela. Imala sam 4 godine kad rat počeo pa se ne sjećam da li smo prije jeli.
Otac vjerujem da jeste u vojsci??? Sad ne jede iz zdravstvenih razloga pola toga što je tipično za Balkan.
moonca

#1649 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by moonca »

zigubigule wrote:
moonca wrote:

crnci jedu lubenicu i chicken to ovje u masačusets je istina pitaj koga hoces
To je velika uvreda za njih kada kazes.. ne salim se ja s tim stvarima. :-)
basicm

#1650 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by basicm »

Locked