Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
ILVIIR

#1626 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

ovo mi izgledao kao da oni to iskljucivo koriste kao predizbornu kampanju..

Kako je Ivanić nadmudrio Dodika!
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ponovo je odbio da učestvuje na sjednici Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo da bude razmatrana adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom.

Mnogi su požurili sa zaključkom da je Mladen Ivanić krenuo s realizacijom ranije izrečene prijetnje o blokadi institucija BiH. Srpski član Predsjedništva BiH najavio je i zaprijetio prije desetak dana da može doći do ozbiljne krize institucija BiH, ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovištva.

“Jedno vrijeme imaćemo ozbiljnu krizu institucija BiH. Interesi Republike Srpske su u ovom slučaju ugroženi i očekujem da će sve političke stranke iz Republike Srpske na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske imati jedinstven stav i uputiti vrlo jasnu poruku da su ovakvi rezultati popisa neprihvatljivi”, istakao je Ivanić.

Ivanić je takođe rekao da BiH ne može da funkcioniše na preglasavanju, nego se mora vratiti uvažavanju sva tri konstitutivna naroda.

“U prvom poluvremenu neko može misliti da vodi, ali u drugom poluvremenu može da dobije kontru i sad slijedi to drugo poluvrijeme”, rekao je Ivanić.

Činjenica da Ivanić već dva puta zaredom odbija da učestvuje na sjednici Predsjedništva BIH na kojoj bi se napokon prihvatila usaglašena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, na prvi pogled izgleda kao najavljena "kontra". No, problem je nešto slojevitiji nego što izgleda..

U oba navrata Ivanić je rekao kako čeka službeni stav Vlade Republike Srpske o pitanju adaptacije SSP-a. Istina, Vlada Republike Srpske već je ranije iznijela neformalan stav da su za Srpsku predložene izmjene SSP-a neprihvatljive, ali Ivanić još čeka službeni stav. Sve ostali nivoi vlasti prihvatili su usuglašenu adaptaciju SSP-a i još se samo čeka zeleno ili pak crveno svijetlo Vlade Republike Srpske.

Formalno, Ivanić može da glasa i bez službenog stava Vlade Republike Srpske, ali on se lukavo izvukao i svoju odgovornost za sudbinu SSP-a prevalio na leđa Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Ako Dodik i Cvijanovićeva smatraju da je Sporazum štetan za Republiku Srpsku, onda to moraju službeno da saopšte i preuzmu odgovornost za sudbinu SSP-a, a ne da čekaju da to uradi Ivanić pa da naknadno, kada Sporazum bude usvojen, pokrenu kampanju protiv "nacionalnih izdajnika" i "sarajevskih poslušnika" kako uobičajeno etiketiraju kadrove Saveza za promjene.

Na potezu je dakle Dodik, a ne Ivanić. Od Dodika, a ne od Ivanića zavisi hoće li BiH prihvatiti ili ipak odbiti prijedlog adaptiranog SSP-a. I za jedno i za drugo mora da se plati cijena, samo je pitanje kome će faktura stići na naplatu - Ivaniću ili Dodiku.
http://www.rtvbn.com/3822467/kako-je-iv ... rio-dodika
Tipicoti

#1627 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tipicoti »

Image

Rezultati popisa: ``Balvan revolucija`` na Dodikov nacin.

Image
ILVIIR

#1628 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

dok u rs-u odluce kako ce postupiti, obrada podataka ce zavrsiti. do tad srpski predstavnici u statistickoj agenciji bih i u republickom zavodu za statistiku odradise sav posao..

Dodik: RS treba da odbaci odluku o popisu
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska mora da odbaci odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu stanovnišva, domaćinstava i stanova u BiH za 2013. godinu kao nerelevantnu.
Obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom razmatranja Informacije o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini, Dodik je predložio da jedan od skupštinskih zaključaka bude da predstavnici Republike Srpske odmah napuste centralni popisni biro.

"Centralnom popisnom birou ne treba davati legitimitet, treba da se iznađe i kreira novo zakonsko rješenje u Republici Srpskoj koje će omogućiti legitimno objavljivanje podataka od Republičkog zavoda za statistiku", istakao je Dodik.

On je rekao da današnji rad Narodne skupštine Republike Srpske i jasni stavovi o odbacivanju ovog popisa i način na koji se misli to proglasiti mora da bude snažan, jer, kako je ocijenio, ako ne bude snažan biće karikatura.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da će lično odbiti da pregovara o svakom pitanju u BiH sve dok se pitanje o popisu ne rješi, dodajući da bi tako trebalo da postupe i predstavnici Republike Srpske u zajedničkim inststitucijama BiH.

On je rekao da odbacuje uplitanje međunarodne zajednice u vezi sa popisom stanovništva u BiH, ističući da ukoliko ovaj problem ne bude riješen za Republiku Srpsku neće biti prihvatljiva ni pitanja u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizmom koordinacije.

Dodik je rekao da je Republika Srpska imala korektan odnos prema popisu stanovništva koji je prevarom zloupotrebljen u Sarajevu.

"Tužilaštvo BiH je zloupotrijebilo svoj položaj i prijetnjom uticalo na Jukića da objavi navedenu odluku. Želi se izmanipulisati sa brojem stanovnika da bi se uticalo na zakone i prakse koje postoje u BiH", zaključio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da su ovi lažljivi popisni podaci gori od rezultata popisa iz 1991. godine te da ih treba u potpunosti odbaciti.

On je konstatovao da BiH ne može uspjeti na ovakav način, kada se preglasava Republika Srpska.
http://vijesti.ba/clanak/314400/dodik-r ... u-o-popisu
It_is_a_Leclerc

#1629 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by It_is_a_Leclerc »

Jačanje bošnjačko-hrvatskog savezništva u FBiH već daje prve rezultate.

Naime, konačno su i Dodik i Ivanić isjterani na čistac kao sila mehaničke opstrukcije pristupanju BiH EU. Ako Dodik ili Ivanić misle da će ovim naštetiti Bošnjacima, to samo još jednom pokazuje da ova dvojica gotovo konvertibilnih političara i dalje, ni nakon 25 godina aktivnog rada u politici, o njoj ne znaju ništa.

Ivanić će, naime, u pokušaju da Hrvatima i Bošnjacima "vrati milo za drago za popis" doći u otvoreni sukob sa konsenzusom međunarodne zajednice o pristupanju BiH EU i NATO. A onda neka se snalazi kako zna i kako umije. Dodik ga je još jednom, uoči samog svog pada koji je na jesen neminovnost, namagarčio i samoprozvanog "lidera" Ivanića isturio kao glavnu prepreku ratifikaciji SSP-a u BiH.

A što se napuštanja državnih institucija tiče, ja zbilja ne znam da li neko u toj RS stvarno misli da time može Bošnjacima nanijeti i najmanju štetu ?! Samo dodatno apostrofiraju koliko je važno razmontirati paket Dejtona i ući u suštinsku ustavnu reformu koja neće dozvoliti da 15 ljudi blokira mehanizam države. A onda, kako sam već rekao, sve ide u bubanj, pa koga šta dopadne.
BHCluster

#1630 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by BHCluster »

Tipicoti wrote:Image

Rezultati popisa: ``Balvan revolucija`` na Dodikov nacin.

Image
Tako i treba, neka se u znak protesta odreknu i plata.
Danguba

#1631 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

Poslije ovog mandata Ivanic ide u zasluzenu politicku penziju.
Hafis

#1632 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote: A što se napuštanja državnih institucija tiče, ja zbilja ne znam da li neko u toj RS stvarno misli da time može Bošnjacima nanijeti i najmanju štetu ?!
E pao mi je kamen sa srca. To je bitno, da se Bošnjacima kojim slučajem, ne dao Bog, ne desi kakva šteta, a ovo ostalo..nekakvi SPP, pa neke lafo EU integracije, općenito klimu u državi, to ćemo lahko...ta ima vremena.
Dvije godine do izbora će proći što si reko keks, pa onda sve ispočetka uz onu vječnu ''Ne moRe nam niko ništa''
madner

#1633 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Tvrda igra pred golom. :D
Hafis

#1634 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Hafis »

Jako tvrda.
Čak nepotrebno tvrda obzirom da je glavna nagrada dvije kištre pive i pola janjeta za pobjedničku ekipu.
Polomiće jedni drugima noge nizašta.
The BEN10

#1635 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:Polomiće jedni drugima noge nizašta.
Zar se na kamenjaru ne piše 'rvatskim jezikom? :oops:
hizo ramidovic

#1636 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by hizo ramidovic »

The BEN10 wrote: Zar se na kamenjaru ne piše 'rvatskim jezikom? :oops:
pise, ali ovo je bosnjacko-muslimanski portal...
Ajatolah_

#1637 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Ajatolah_ »

It_is_a_Leclerc wrote:Ivanić će, naime, u pokušaju da Hrvatima i Bošnjacima "vrati milo za drago za popis" doći u otvoreni sukob sa konsenzusom međunarodne zajednice o pristupanju BiH EU i NATO. A onda neka se snalazi kako zna i kako umije.
Jadan on ako ga neko iz tzv. međunarodne zajednice bude "oštro osudio". A tek kuku njemu ako i Inzko da neku izjavu.
It_is_a_Leclerc

#1638 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Hafis wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: A što se napuštanja državnih institucija tiče, ja zbilja ne znam da li neko u toj RS stvarno misli da time može Bošnjacima nanijeti i najmanju štetu ?!
E pao mi je kamen sa srca. To je bitno, da se Bošnjacima kojim slučajem, ne dao Bog, ne desi kakva šteta, a ovo ostalo..nekakvi SPP, pa neke lafo EU integracije, općenito klimu u državi, to ćemo lahko...ta ima vremena.
Dvije godine do izbora će proći što si reko keks, pa onda sve ispočetka uz onu vječnu ''Ne moRe nam niko ništa''
Pa vrlo štovani Hafise, situacija je vrlo jasna.

Za sve ostalo - za nekakve SSP-e i EU integracije i propast istih će odgovarati oni koji su mislili i još uvijek misle da je ucjena dozvoljeno sredstvo političke borbe. To Bošnjake ne tangira previše. Mi smo, kao i Hrvati, preko svojih političkih predstavnika sve obaveze koje je EU stavila pred BiH u ovom trenutku (mehanizam koordinacije, popis, SSP) riješili u roku. Ko nije i kome smeta svaka od dogovorenih tačaka pojedinačno, i ko pred EU zvaničnicima pristaje na sve, pa onda povlači i licitira svojim pristankom, trebat će to objasniti upravo Evropskoj Uniji.

Kako rekoh - što se mene tiče - slobodno mogu ne dolaziti na posao u državne ustanove. I to je po meni ok. Samo je to vrlo opasno izvlačenje kolca ispod zakočenog dejtonskog točka. Kola mogu vrlo lako krenuti niz brdo. Zna to dobro Milorad Dodik, već je dva puta pokušavao blokirati državu (zbog sastava parlamentarnih komisija, zbog Šefika Džaferovića...), pa se vrlo brzo predomislio.
Ajatolah_

#1639 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Ajatolah_ »

It_is_a_Leclerc wrote:
Hafis wrote: E pao mi je kamen sa srca. To je bitno, da se Bošnjacima kojim slučajem, ne dao Bog, ne desi kakva šteta, a ovo ostalo..nekakvi SPP, pa neke lafo EU integracije, općenito klimu u državi, to ćemo lahko...ta ima vremena.
Za sve ostalo - za nekakve SSP-e i EU integracije i propast istih će odgovarati oni koji su mislili i još uvijek misle da je ucjena dozvoljeno sredstvo političke borbe. To Bošnjake ne tangira previše. Mi smo, kao i Hrvati, preko svojih političkih predstavnika sve obaveze koje je EU stavila pred BiH u ovom trenutku (mehanizam koordinacije, popis, SSP) riješili u roku.
Dakle, Bošnjake ne tangira što će integracija države u EU naići na još jednu jaku prepreku, njima je dobro sve dok mogu reći "nije do nas"...
Hafis

#1640 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:
Bravo Hizo.
Ja poštujem običaje kada sam u gostima. Što bi rekli stari Južnoafričkorepublikanci: U Cimu Cimljanin, u Rimu Rimljanin.
It_is_a_Leclerc

#1641 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Ajatolah_ wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
Hafis wrote: E pao mi je kamen sa srca. To je bitno, da se Bošnjacima kojim slučajem, ne dao Bog, ne desi kakva šteta, a ovo ostalo..nekakvi SPP, pa neke lafo EU integracije, općenito klimu u državi, to ćemo lahko...ta ima vremena.
Za sve ostalo - za nekakve SSP-e i EU integracije i propast istih će odgovarati oni koji su mislili i još uvijek misle da je ucjena dozvoljeno sredstvo političke borbe. To Bošnjake ne tangira previše. Mi smo, kao i Hrvati, preko svojih političkih predstavnika sve obaveze koje je EU stavila pred BiH u ovom trenutku (mehanizam koordinacije, popis, SSP) riješili u roku.
Dakle, Bošnjake ne tangira što će integracija države u EU naići na još jednu jaku prepreku, njima je dobro sve dok mogu reći "nije do nas"...
Bošnjaci bar zasad nisu spremni rasprodavati svoje nacionalne interese za bilo čiji "Amin", i povlačenje ucjene.

Srbi u BiH nažalost konstantno nisu dio rješenja, već uvijek i stalno dio problema. Takva politika će kad tad rezultirati lošim ishodom za politički projekat koji omogućava šačici ljudi da državu od skoro 4 miliona ljudi drži izvan svih tokova.
Hafis

#1642 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote:
Hafis wrote:
Pa vrlo štovani Hafise, situacija je vrlo jasna.

Za sve ostalo - za nekakve SSP-e i EU integracije i propast istih će odgovarati oni koji su mislili i još uvijek misle da je ucjena dozvoljeno sredstvo političke borbe. To Bošnjake ne tangira previše. Mi smo, kao i Hrvati, preko svojih političkih predstavnika sve obaveze koje je EU stavila pred BiH u ovom trenutku (mehanizam koordinacije, popis, SSP) riješili u roku. Ko nije i kome smeta svaka od dogovorenih tačaka pojedinačno, i ko pred EU zvaničnicima pristaje na sve, pa onda povlači i licitira svojim pristankom, trebat će to objasniti upravo Evropskoj Uniji.

Kako rekoh - što se mene tiče - slobodno mogu ne dolaziti na posao u državne ustanove. I to je po meni ok. Samo je to vrlo opasno izvlačenje kolca ispod zakočenog dejtonskog točka. Kola mogu vrlo lako krenuti niz brdo. Zna to dobro Milorad Dodik, već je dva puta pokušavao blokirati državu (zbog sastava parlamentarnih komisija, zbog Šefika Džaferovića...), pa se vrlo brzo predomislio.
Ne znam. Mislim da ovaj prenapuhani popis, koji je usput u potpunosti nespojiv sa stvarnim stanjem brojeva na terenu nije vrijedan ovakvog zakuhavanja.
Volio netko RS ili ne, treba biti svjestan da je njihova veličina njihove ljubavi prema ovoj državi obrnuto proporcionalna njihovim ustavnim mehanizmima kojima raspolažu. Ako padamo na ovako trivijalnim stvarima, šta će tek biti kada dođu mnogo krupnije stvari koje će trebati riješiti.
Last edited by Hafis on 21/06/2016 15:17, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1643 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

hizo ramidovic wrote:
Ili ti ga portal bošnjačkog naroda kako vole u eReSu reći. :mrgreen:
sportman1

#1644 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by sportman1 »

hrvati tj. hdz prihvata i hoce da se objave rezultati popisa zato jer im to pashe,jer ima popisanih 550.000 hrvata a realno ispod 450.000 mozda i ispod 400.000.
Danguba

#1645 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Danguba »

Ajatolah_ wrote: Dakle, Bošnjake ne tangira što će integracija države u EU naići na još jednu jaku prepreku, njima je dobro sve dok mogu reći "nije do nas"...
Da si Bosnjak ti bi uradio STA?
madner

#1646 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by madner »

Ovo je tekma po principu samo posteno, pa ko koga zajebe.

Igra i jeste najbolja kada se igra za pivu i janjetinu. :D
Hafis

#1647 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Hafis »

sportman1 wrote:hrvati tj. hdz prihvata i hoce da se objave rezultati popisa zato jer im to pashe,jer ima popisanih 550.000 hrvata a realno ispod 450.000 mozda i ispod 400.000.
Dobro jutro...pa hvala Bogu.
Tko zna bi li opet ovo mogli izvesti :thumbup:
It_is_a_Leclerc

#1648 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

@hafis

Situacija je vrlo jasna. Postojala je jedna dilema - da li objaviti rezultate u skladu sa zakonima i preporukama Međunarodne monitoring misije temeljem čijih preporuka EU uzima popis kao relevantan, ili čekati do u nedogled, natezati se sa nekakvom Radmilom? SDA i HDZ su od početka zagovarale - "Samo ono za što je sigurno da će biti priznato od EU", dok su srpski predstavnici vrlo brzo promijenili mišljenje shvativši da bi, ako se rezultati popisa primjene po evropskim standardima, u RS bilo oko 300.000 rezidentnih Bošnjaka, što je otprilike trećina stanovništva, i što bi onda poteglo mnoga pitanja.

E sad... Preglupo je što se Ivanić, Dodik i ostali boje reći svom narodu - "Gledajte, mi ovo radimo ne bismo li broj Bošnjaka u RS zadržali na nivou statistički zanemarljive brojke, kako više nikad Bošnjaci ili Hrvati ne bi imali nikakvu vlast u ovom entitetu". To bi bio nastavak politike aparthejda i otvorene politike "krvi i zemlje", ali bi makar bilo pošteno.
ILVIIR

#1649 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

nista konkretno.. men' se cini..

3:22: bosic priznaje, da nemaju institucionalni nacin ca blokiraju objavu podataka..

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=207323
The BEN10

#1650 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by The BEN10 »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote:
Bravo Hizo.
Ja poštujem običaje kada sam u gostima. Što bi rekli stari Južnoafričkorepublikanci: U Cimu Cimljanin, u Rimu Rimljanin.
Znači li to da se ponekad dok si u gostima obreš i na džumi!? Npr ako te potrefi da petkom donosiš porez u Šeher. :evil:
Last edited by The BEN10 on 21/06/2016 15:37, edited 1 time in total.
Locked