Vidjećemo. Nakon ovoga nemam više srca da ga zovem cipiripi.Challenger__ wrote:Ne žrtvuju oni Grčku, ona im sama izmiče. Ona se pozicionira kao pupak planete, a oni (slučajni ljudi/kreditori) su u toj priči upka periferija o kojoj on odlučuje.
Izgleda da je samo par nas (Mad je jedan od) zapazilo da je ovdje riječ o igraču velikog kalibra.
Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
-
jastuk1
#1626 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
- Leons
#1627 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Sinapsa wrote: Ok, samo to niti sam tvrdio, niti sam ga to uopste pitao...
Pa de objasni zbog cega je neophodan privredni rast ako ne zbog hendikepa u sistemu. Zbog cega je to tako strasno da privreda npr. deset godina stagnira. Evropi je ove godine lijepo, pa zasto ce biti strasno ako i za deset godina bude imala istu privredu kao i danas?
Malo si se pogubio. Kasnije si sam odgovorio na svoje pitanje. Odgovor je smiješan i s pravom ti se prebacuje da si teoretičar zavjere. Privreda ne bi bila statična čak i kada ne bi imala finansijski sistem, odnosno nikakve finansijske instrumente poput kredita.Zbog cega nije dovoljno da privreda ostane na istom nivou, nego mora rasti kako bi se dobrostanje zadrzalo (jos).
I ne znam odakle ti ovo da evropske ekonomije moraju imati konstantan rast da bi održale blagostanje? Koji su to eksperti koji to tvrde?
Last edited by Leons on 04/07/2015 02:32, edited 1 time in total.
- Leons
- Edin H.
#1629 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Samo klosari vracaju kredite. Robert Maxwell je dva puta bankrotirao i opet bio jedan od najbogatijih ljudi u Engleskoj, dok nije podero penzione fondoveGojeni H wrote:Vjerujem da tako i ovi grcki ljevicarski wanna-be saneri razmisljaju. Vidjecemo kako ce izlevatit' Evropu.Edin H. wrote:
Kad moze Montenegro, mogu i Grci![]()
Ma sta ih briga, uzeli su EU lopatom, neka se oni znoje.
Ovo je slicno kao kad se neko zavali recimo na kreditnoj na Zapadu, na kraju je daj, sta das, ostalo oproste, ne mogu te krivicno goniti.
- ioannes
#1630 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
@Chelli
Koliko je meni poznato i Tsipras i Varoufakis
su najavili ostavku u slučaju da grčki narod odgovori sa DA
Koliko je meni poznato i Tsipras i Varoufakis
su najavili ostavku u slučaju da grčki narod odgovori sa DA
-
RtrnOfSalisbury
#1631 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ja ocekujem za dva tjedna novi referendum sa pitanjem: da li ostajete pri onome za sto ste glasali ?
-
drastic
#1632 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
zamislie ovaj scenario: Grcka glasa ne na referendum izlazi iz evrope I vraca se drahmi. nakon pet godina uspije da rekonstruise ekonomiju I osposobi vlast da naplacuje poreze I sreze troskove tamo gdje treba
Sta mislite kako bi reagovale spanija Portugal italija cak I francuska?
- Gojeni H
#1633 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
RtrnOfSalisbury wrote:ja ocekujem za dva tjedna novi referendum sa pitanjem: da li ostajete pri onome za sto ste glasali ?
- Gojeni H
#1634 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Zbog takvog razmisljanja, tvoji Britanci i ne zele da imaju previse zajednickog s kontinentom u cijoj zajednici su juznjaci kojima je prva misao kako nekoga "izlevatit'".Edin H. wrote: Samo klosari vracaju kredite. Robert Maxwell je dva puta bankrotirao i opet bio jedan od najbogatijih ljudi u Engleskoj, dok nije podero penzione fondove
-
L u c i f e r
#1635 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
A zamisli baba poželi da bidne deda.drastic wrote:zamislie ovaj scenario: Grcka glasa ne na referendum izlazi iz evrope I vraca se drahmi. nakon pet godina uspije da rekonstruise ekonomiju I osposobi vlast da naplacuje poreze I sreze troskove tamo gdje treba
I nikne joj kurčina.
Golema.
I bidne deda.
- Gojeni H
#1636 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ja i dalje imam problem da shvatim ko natjera drzavu da se prekomjerno zaduzi, kao sto imam i problem da shvatim kako drzava mora preuzeti dug banaka, odnosno kako nema mehanizme odvajanja javnog od privatnog.ioannes wrote:Naravno da ima ...Gojeni H wrote:
Sve je to u redu i ne treba biti doktor ekonomije da bi se shvatilo da sistem koji zahtijeva stalni ekonomski rast, zapostavljajuci resurse, mora jednom pasti.
Ali kakve to veze ima sa stalnim zaduzivanjem i zivotom u prividnoj zemlji dembeliji?
Novac stvaraju poslovne banke putem Kredita,
Kada neko od banke traži kredit recimo od 100 000 €
i ima sve ispunjene uslove... Poslovna banka stvara taj novac praktički iz ničega(žiralni novac za koji banke samo 1% od cijele vrjednosti moraju imati kod centralne banke) ,znači prebaciva novac koji prije toga uopće nije postojao na tvoj konto i tebe obvezuje da ćeš taj novac vratiti banci za 10 god. naprimjer.... Šta se u tom procesu naravno ne računa jesu kamate koje nastaju i pošto sav novac nastaje putem kredita tako nastaju i kamate... Pošto one eksponencijalno rastu ,svi mi praktički taj kamatni teret moramo izraditi u realnoj privredi što nekad postaje nemoguće i onda se faktički stalno moramo zaduživati da bi samo kamate mogli odplatiti(slučaj kod država)
Neko je napisao kako se Island, valjda zbog broja stanovnika
2008. god. je svakom covjeku, ne ekonomisti, ne izuzetno inteligentnom insanu, vec covjeku cistog uma, pokazala koliko je svo trziste globalizovano i napumpano. Ako se iz toga nisu mogle izvuci pouke, onda sta drugo reci nego: "Objesite se!"
-
Bodkin
#1637 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Drzava mora preuzeti dug banaka jer smo vidjeli sta se desi kad puste jednu od njih da padne. Pustili lehman i svijet se umalo srusio. Banke su tu da podrzavaju sistem spajanjem ljudi sa viska kapitala i onih kojima treba kapital, balansiranjem dugorocnih depozita i kratkorocnih kredita i slicno. Pustanjem banaka da popadaju aistem sebi puca u nogu. Politicku dimenziju ne treba ni spomijati
- Gojeni H
#1638 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Moze li drzava ograniciti zaduzivanje banaka, ili postaviti precizne uslove dokle, kako, pod kojim uslovima ...?Bodkin wrote:Drzava mora preuzeti dug banaka jer smo vidjeli sta se desi kad puste jednu od njih da padne. Pustili lehman i svijet se umalo srusio. Banke su tu da podrzavaju sistem spajanjem ljudi sa viska kapitala i onih kojima treba kapital, balansiranjem dugorocnih depozita i kratkorocnih kredita i slicno. Pustanjem banaka da popadaju aistem sebi puca u nogu. Politicku dimenziju ne treba ni spomijati
-
Bodkin
#1639 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Moze i jeste. Basel pravila. Odredjuju visinu kapitala, kvalitet, vrstu depozita isl. Ne znam da li kod zaduzivanja banaka mislis na njihovo plasiranje kredita? Ali pazi, odredili su nekad davno da drzavne obveznice zemalja OECD-a mogu kupivati komercijalne banke i penzijski nfondovi. Dakle smatralo se da su sigurne iako im je rejting bio ispod A. Politicka odluka jebiga..Gojeni H wrote:Moze li drzava ograniciti zaduzivanje banaka, ili postaviti precizne uslove dokle, kako, pod kojim uslovima ...?Bodkin wrote:Drzava mora preuzeti dug banaka jer smo vidjeli sta se desi kad puste jednu od njih da padne. Pustili lehman i svijet se umalo srusio. Banke su tu da podrzavaju sistem spajanjem ljudi sa viska kapitala i onih kojima treba kapital, balansiranjem dugorocnih depozita i kratkorocnih kredita i slicno. Pustanjem banaka da popadaju aistem sebi puca u nogu. Politicku dimenziju ne treba ni spomijati
- ExNihilo
#1640 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ioannes wrote:
nema nikakve potreba za uvredama i slicnim stvarima
postavljeno je jasno pitanje....razbacivas se strucnim rjecima i frazama a u cjelom tekstu nisu dao adekvatan odgovor na pitanje.
samo jedan banalan primjer:
vratimo privredu na nulu, ti hoces otvoriti firmu i ja ti dam 100 €
ti poslujes,radis ili sta ja znam. sljedece godine ti meni moras vratiti 105 € ,znaci 100 € duga i 5 % kamate.
ali posto novac nastaje samo kao dug i nikako vise,odakle ces mi vratit tih 5 € ?
tih 5 € moras opet od mene posuditi ili od nekog drugog kroz trgovinski posao zaraditi koje je taj isti od nekog drugog posudio...
tako prakticki svake godine dolaze nove kamate koje neko stalno mora posudjivati i zbog toga trebamo stalno rast privrede da bi kamate mogli platiti.
ovo je jednostavan primjer ali koji jasno pokazuje u cemu je problematika ovog sistema
Sinapsa wrote: Iskreno, ne znam sta da na ovu predstavu kazem a da te ne uvrijedim, jer - iako si to debelo zaradio - ne zelim, jer to ne uzimam licno i shvatam kao reakciju na povrijedjenu sujetu. Razbacao si se skromnim pojmovima ali odgovor na moje pitanje, koje sam ti postavio jer se nepotrebno kreveljis i izrugujes one koji su blizi istini od tebe, ni dotakao nisi. Opet nisi.
Dakle ti u svom izlaganju objasnjavas kako je rast privrede bolji od smanjenja - hmm, pa kako te nisam do sada prepoznao! Stvarno nisam znao.
Nisam znao da privredni rast, prije svega zemljama u razvoju znaci imati krov nad glavom, hranu, odjecu. Ali dobro, sta je sa razvijenim zemljama na zapadu? Svi eksperti kazu da je privredni rast neophodan kako bi se tamo odrzalo dobrostanje. Dakle, zasto je to tako? Zbog cega nije dovoljno da privreda ostane na istom nivou, nego mora rasti kako bi se dobrostanje zadrzalo (jos). Da probam odgovoriti, posto ti nisi: privreda mora permanentno da raste, jer je progresivno umnozavanje kolicine ziralnog novca, uslovljenog kamatom i kamatnom kamatom (@ioannes), prisiljava na isti obim povecanja BIP-a, ukoliko rata inflacije ostaje ista.
Ziv ti meni bio...samo prestani sa tim konspiracijama, dosadno je postalo.
S obzirom da nemate argumentovanu repliku na moj prethodni post i logiku iznesenu tim povodom, zaista vam ne preostaje vam ništa drugo osim da, poput papagaja, ponavljate kako "nisam odgovorio" i pokušate sa zamjenom teza. Što ne mijenjaju činjenicu da jesam odgovorio, crno na bijelo. To je valjda jasno svakome ko ima gram mozga i pročita našu raspravu. Odgovorio sam direktno, precizno i u srž, adresirajući izravno Sinapsina pitanja. Što je @Leons pokazao citirajući pomenuta pitanja i uštedio mi vremena, pa ne moram činiti isto.
Prije nego što sam uopće napisao odgovor, znao sam da je trud uzaludan, ne možeš klovna istjerati iz cirkusa, ali mi je zadovoljstvo vidjeti da jedete vlastita govna. Zadovoljstvo je vidjeti kako ste se skupili, nesposobni dati racionalnu repliku na sve što je napisano, nakon što ste nadmeno stajali iza umobolno glupih teza koje sam adresirao.
I dok Sinapsa ponavlja (opet) potpuno ista pitanja, na koja sam već odgovorio, čime dokazuje da je zreo za stručne pomoći, što sam i ranije tvrdio, @ioannes barem pokušava sa zamjenom teza, u nadi da će tu imati nešto čvršće tlo. I sad bih ja, kao, opet trebao da vas educiram i objašnjavam zašto je pitanje moronsko. E hoću kurac. Ne znate ni postaviti pitanje. Već u samoj postavci pitanja pokazujete koliko ne znate. Ako mi neko pousudi 100 EUR i naplati cijenu novca od 5%, ukupan dug neće biti 105 EUR. Ne znate ni toliko, a raspravljali bi o rušenju finansijskog sistema i njegovim manama. Pogledala djeca Zeitgeist i misle da su doktori ekonomije.
Vezivanje teorija zavjera za finansijski sistem je fenomen našeg doba. Likovi poput vas su fenomen. Odakle samo izlazite više, kao na pokretnoj traci, gdje se punite tim glupostima, kakve portale vi posjećujete, kako je moguć toliki stepen nadmenog neznanja? To je tema za ozbiljne stručne studije u sociologiji. Da li je to do terminološke hermetičnosti ekonomije kao nauke ili čista lijenost? Nada da će internet, sa svim informacijama i znanjen dostupnim na dlanu, uvesti čovječanstvo u novu renesansu, totalno je iznevjerena. Ušli smo u eru masovnih teorija zavjere, kvazinaučnih objašnjenja svih mogućih aspekata našeg društva. Internet je šarlatanima, poput vas dvojice, dao glas, pa se od silne buke koju pravite ne može ni čuti, tu i tamo, racionalan glas.
Ljudi, educirajte se. Ako vas to već interesuje. Uzmite stručnu literaturu i naći ćete odgovore na pitanja koja vas muče. Istu ne može zamijeniti Zeitgeist, advance.hr i slične gluposti. Na temi o Zeitgeistu sam već detaljnije pisao zašto je to moronski dokumentarac. Ne bazirajte svoje znanje na šarlatanskim informacijama.
Educirajte se. Samo, meni se čini, vas jebe to što i u stručnoj literaturi vidite agendu, dio plana porobljavanja, novi svjetski poredak...Ako je tako, onda nek vam je bog na pomoći.
- sinuhe
#1641 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ima slucajeva da nema rasta godinama u Zapadnoj Evropi. Finska je krizi barem 8 godina pa se ne odrazava znacajno na dobrostanje.
Ali smatraju da su u krizi i da ne moze tako dovijeka pa poduzimaju mjere stednje.
Ali smatraju da su u krizi i da ne moze tako dovijeka pa poduzimaju mjere stednje.
-
Bodkin
#1642 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Ne znaju ljudi osnove. Ne znaju osnovne postulate klasicne i kejnsove teorije. Pa nije rast jedina varijabla u makroekonomiji
- SmokingMan
- nosara
#1644 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Drugim rijecima, turite gore citiranog neoliberalnog telala na ignore, jer glavi nije mjesto u supku...ExNihilo wrote:Ne bazirajte svoje znanje na šarlatanskim informacijama.
- JohnnyS
#1645 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kad vidim slike onih umirovljenika kako čekaju u redu da bi digli šaku eura, kako hrpa tehnokrata u odijelima drži cijelu naciju u šahu, koliko god bio za kapitalizam, žao mi je tih ljudi koji nisu skroz krivi za situaciju u kojoj su se našli. S druge pak strane, kad vidim ekipu koja na forumu podržava Ciprasa - što drugo reći nego - viva lihvaro-cionisti!
- ExNihilo
#1646 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Za razliku od tebe, ne vodim se idelogijama. Zanimaju me podaci, modeli i logika. Kao i većinu savremenih ekonomista. Ideološka pozadina ekonomije egzistira još samo u glavama komunističkih fosila, poput tebe.nosara wrote:Drugim rijecima, turite gore citiranog neoliberalnog telala na ignore, jer glavi nije mjesto u supku...ExNihilo wrote:Ne bazirajte svoje znanje na šarlatanskim informacijama.
- nosara
#1647 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
To sto ti i slicni tebi nazivaju ekonomijom u stvari je pljacka zasnovana na nametnutim kvazinaucnim postulatima, osigurana golom vojnom silom i ljudskom sklonoscu ka materijalizmu, povrsnosti i lijenosti...ExNihilo wrote:Za razliku od tebe, ne vodim se idelogijama. Zanimaju me podaci, modeli i logika. Kao i većinu savremenih ekonomista. Ideološka pozadina ekonomije egzistira još samo u glavama komunističkih fosila, poput tebe.nosara wrote:Drugim rijecima, turite gore citiranog neoliberalnog telala na ignore, jer glavi nije mjesto u supku...ExNihilo wrote:Ne bazirajte svoje znanje na šarlatanskim informacijama.
Sam si zakljucio da su ljudi vecinom needucirani... To je more u kojem najbolje plivaju "educirane" hulje...
-
Fudo387
#1648 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
nosara wrote:To sto ti i slicni tebi nazivaju ekonomijom u stvari je pljacka zasnovana na nametnutim kvazinaucnim postulatima, osigurana golom vojnom silom i ljudskom sklonoscu ka materijalizmu, povrsnosti i lijenosti... Sam si zakljucio da su ljudi vecinom needucirani... To je more u kojem najbolje plivaju "educirane" hulje...
Sve je to druze nosara kontrarevolucija, burzoazija i go neprijatelj radnicke klase.
- ExNihilo
#1649 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
Kavazinauka je, zapravo, ideologija koju ti baštiniš, što je potvrdio najveći eksperiment u ljudskoj historiji i konsekventni (porazni)rezultati istog. Stoga je smiješno slušati kako spočitavaš drugima ideološku obojenost i smiješno je slušati kako drugima spočitavaš kvazinaučan pristup.nosara wrote:To sto ti i slicni tebi nazivaju ekonomijom u stvari je pljacka zasnovana na nametnutim kvazinaucnim postulatima, osigurana golom vojnom silom i ljudskom sklonoscu ka materijalizmu, povrsnosti i lijenosti...ExNihilo wrote:Za razliku od tebe, ne vodim se idelogijama. Zanimaju me podaci, modeli i logika. Kao i većinu savremenih ekonomista. Ideološka pozadina ekonomije egzistira još samo u glavama komunističkih fosila, poput tebe.nosara wrote:
Drugim rijecima, turite gore citiranog neoliberalnog telala na ignore, jer glavi nije mjesto u supku...
Sam si zakljucio da su ljudi vecinom needucirani... To je more u kojem najbolje plivaju "educirane" hulje...
Što se tiče tvrdnje da je "ovo što ja nazivam ekonomijom" kvazinauka, rado ću saslušati argumente. Ako ih imaš.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#1650 Re: Tsipras učinio više u tri dana, nego Bih u dvadeset godina
ne znam fakat što ste ušli u te ideološke prepuce koje vode samo u svađu kad je ovo sa grčkom čista matematika koju grci očigledno slabo poznaju, a na istom ideološkom šupljaku kontaju da se ogrebu preko leđa drugih ljudi.
Nije sjajan život jednog Španca, Bugarina, Rumuna, Portugalca i sad taj isti čovjek treba da plaća grčko malakanje, dok grčki pakaši i ne pomišljaju da malo stegnu kaiš
to je bezobrazluk neviđeni i najviše grci guraju sva tumačenja u nekakve kvaziideološke okvire upravo da bi sebi osigurali alibi da nastave kako su i do sada radili...dajte nam para nako, a vratićemo ih kad na vrbi zasvrbi
de se samo zapitajte bi li vi dali svome bratu pare da se ponaša poput grčke
Nije sjajan život jednog Španca, Bugarina, Rumuna, Portugalca i sad taj isti čovjek treba da plaća grčko malakanje, dok grčki pakaši i ne pomišljaju da malo stegnu kaiš
to je bezobrazluk neviđeni i najviše grci guraju sva tumačenja u nekakve kvaziideološke okvire upravo da bi sebi osigurali alibi da nastave kako su i do sada radili...dajte nam para nako, a vratićemo ih kad na vrbi zasvrbi
de se samo zapitajte bi li vi dali svome bratu pare da se ponaša poput grčke