Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Skijaš

#1626 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

B6Redhell wrote:
hAZNADAR wrote:
York Light 100`s wrote:
Pa i neonacisti pišu (anonimno ili ne) po njemačkim forumima svašta. Ova tema je "šta bi bilo kad bi bilo?"
Pa bilo je zar ne?

Terorizam u Bugojnu gdje je pala krvo. A bomba je bila namijenjenja Ajvatovici - zamisli koliko bi tek onda bilo krvi.
Pucanje po ambasadi i ranjavanje naseg covjeka, hajd hebo Amere i diplomatsku bruku - zijani nas covjek i to pukom srecom izbjegne smrt.
Ubistvo porodice Andjelic?
Pa uhvacena grupa u Sarajevu Bektasevic-Cesur koja je nabavila opasace, eksloziv, puske, napravila video i bila uhvacena u zadnjem momentu. Jeli to "šta bi bilo kad bi bilo" ili smo ih trebali pustiti pa da bude "kad je bilo".

A necemo o silnim sitnim incidentima diljem BiH samo na Bosnjake pocev od prekidanja festi i skupova, pa do napada na vjernike u dzamijama i pored, pa bockanje cakijom mladica sa piom u ruci, pa sikaniranje cura u minjaku i kupaca na plazama, nocni napadi i frontalni jurisi na zaljubljene parove u parku, .. i slanje nase mladosti u rat u Siriji. Zali boze mladih zivota uzalud ugasenih i nizasta - svi su mogli imati familije i djecu od kojih bi neko mogao biti nas novi Tanovic, Dzeko, Teletovic, Zbanic,...

Jeli sve to dovoljno da nije vise "šta bi bilo kad bi bilo" - ili treba pustiti da zesce rokne.

Nisi svjestan koja je to kolicina mrznje od strane vehabija prema nama,... trebas upoznati par, prisustvovati nekoj hutbi i procitati sta sve pisu o nama i koje kazne nas zasluzeno slijede. E vala je radije nebih cekao da nas prvo lupi po glavi - znamo sta zele i sta namjeravaju i da se sire koliko imaju prostora. Nekada su ovdje imali malo vise prostora po gradovima za sikaniranja dok nisu naisli na otpor pa su se preselili na sela, sutra ce se opet vratiti u gradove da sikaniraju ako im to dopustis,.. a malo vise prostora i furseta vodi u novu Siriju.

Da su ljudi malo bolje uvidjeli opasnost svojevremeno od nacista, cetnika, i brze reagovali - ustedili bi se milioni zivota i materijala, vremena,...Tako je i sa vehabijama - taj pokret i ideologija je zlo i to je politicki problem kojeg je najbolje rijesavati u povoju i startu gdje se moze. Inace znas sta slijedi. U Siriji mnogi zale sto su oklijevali zbog "šta bi bilo kad bi bilo"
Potpisujem. Svaka cast. :thumbup: sve je tako. Spremni su na sve. Ovodunjalucke zakone ako im ne idu u korist ne slijede. A ako idu da bome da slijede. Kako im samo pase zapadnjacka socijala. Za mene obicna sekta koja koristi casnu vijeru za politicke ciljeve. Ponavljam. Politicke ciljeve na duge staze.
Obojica ignorišete jednu bitnu stvar, ljude se ne može sankcionisati dok ne prekrše neki od zakona. Svaki mehanizam treba da bude u skladu sa sistemom, a sistem ne poznaje diskriminaciju ljudi na osnovu brade. A ako je vama OK da se nekog maltretira zbog njegove vjere, onda se samo u detaljima razlikujete od islamskih radikala, podrška represiji vam je zajednička "vrijednost", a to koga treba gnjaviti je realno nebitna sitnica.

Pitanjem vehabizma treba da se bave muslimani, tj. Islamska zajednica u BiH, a ne bezbjedonosne strukture. Ono što država, ili eventualno MUP FBiH treba da urade jeste formiranje posebnog sektora koji bi se bavio identificiranjem terorističkih prijetnji u okviru globalne borbe protiv militantnog islamizma, ali samo vehabijsko tumačenje islama ne može biti sankcionisano niti osnov za maltretiranje ljudi i njihovih porodica.
insomnia78

#1627 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Ja ne znam kako si ti jos uvijek ziv, sa takvim stavovima
Cuj, pitanjem vehabizma treba da se bave muslimani a ne "sluzbe :lol: :lol: :lol: :lol:
sinuhe

#1628 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sinuhe »

Ovim se problemom sada mogu baviti samo anonimni policajci hladne glave. Čuj muslimani i IZ :-)
Skijaš

#1629 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

insomnia78 wrote:Ja ne znam kako si ti jos uvijek ziv, sa takvim stavovima
Cuj, pitanjem vehabizma treba da se bave muslimani a ne "sluzbe :lol: :lol: :lol: :lol:
Image

Image

Ne možeš sankcionisati vehabizam, to je nemoguće.
Skijaš

#1630 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

sinuhe wrote:Ovim se problemom sada mogu baviti samo anonimni policajci hladne glave. Čuj muslimani i IZ :-)
Policajci i treba da se bave identificiranjem potencijalnih prijetnji a ne maltretiranjem ljudi zbog njihove vjerske pripadnosti.
GeneralBHF

#1631 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by GeneralBHF »

Ima ovdje vise operativnih grupa koje nisu samo vehabije a medju njima su i cetnicke grupe koje se organizuju pod okriljem radikala.

Vehabije kao grupu treba razbiti i ne dozvoliti da prave gheto kako bi se mogli kontrolisati dok ove ostale treba poceti sa privodjenjem zbog identifikacije kako se veoma malo zna o njima.
Skijaš

#1632 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

GeneralBHF wrote:Ima ovdje vise operativnih grupa koje nisu samo vehabije a medju njima su i cetnicke grupe koje se organizuju pod okriljem radikala.

Vehabije kao grupu treba razbiti i ne dozvoliti da prave gheto kako bi se mogli kontrolisati dok ove ostale treba poceti sa privodjenjem zbog identifikacije kako se veoma malo zna o njima.
Nema vehabijske grupe, nema hijerarhije ni evidencije članstva, to je čitav jedan fragmentirani mikrokosmos kojeg se ne može tretirati tako kako bi ti htio. Imaš situaciju da vehabije u BiH proglašavaju druge vehabije nemuslimanima, zakače se oko 100 maraka, pa je recimo i prva fraktura među bosanskohercegovačkim vehabijama (tamo još nekad devedesetih) kada se ekipa iz AIO otcjepila i osnovala El Furkan nastala zbog jedne ženidbe. Kako rekoh, čitav jedan mikrokosmos unutar kojeg većina njih ipak poštuje zakone Bosne i Hercegovine, a to je je li, ono što se i očekuje od njih. Za bradu ih se ne može sankcionisati.
insomnia78

#1633 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Ko prica o sankcijama, pojacani nadzor
Skijaš

#1634 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

insomnia78 wrote:Ko prica o sankcijama, pojacani nadzor
To je već na snazi, s tim da bi bilo korisno i uspostaviti širu mrežu saradnika unutar vehabijskog tkiva, kako onih koji bi javno sarađivali sa vlastima tako i onih koji bi to radili tajno. A takvom razvoju događaja ne pogoduje generalizacija o vehabijama kao neposrednoj prijetnji po društvo. Naprotiv.
Putnik ali stvarno

#1635 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Putnik ali stvarno »

Btw sta su Vehabije, kao neki Tea party ili Puritanci ?

Objasnjenje uvek deluje preventivno, uspesnije od pljuckanja :D
SmokingMan

#1636 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by SmokingMan »

almir90 wrote:
SmokingMan wrote:Što se ljudi hvataju za taj Beč,hajde što je blizu,ali ispade da je tako lijep grad leglo vehabija
Ja, barem u gradu gdje živim kad vidim da dolazi vehabijska dijaspora, barem ih 80% ima bečku registraciju, ima mi u komšiluku neki njihov vođa, il' koji im je klinac, doselio se prije par godina, i svi se tu sakupljaju (i lokalne vehabije, i ovi iz dijaspore).
To je isključivo naš problem neznaniče,ako ne postoji mogućnost da se okupe negdje vani,postoji mogućnost da to ostvare ovdje,jer je BIH za njih isključivo pogodno područije.Oustalom oni su državljani Austrije,i sve dok ne krše zakon iste zemlje,neće biti procesuirani,a ono što se dešava izvan njihove ovlasti,to nije njihov problem,ako su ugrozili sigurnost u BIH a zatim se vratili Austriju,država BIH će po obavezi poslati potjernicu vladi države u kojoj žive,tako da niko no može izbjeći odgovornost.Međutim,da podcrtam,ako nema političke volje u BIH da se riješe ovi problemi,znaj da krivica islkjučivo leži u bošnjačkom aparatu,koji ima dobar udio u ovome što se nama dešava.

Ipak svaka brada nije ista,čovjeku se ne možeš suditi prema njegovom izgledu (čak iako ga mrziš iz svojih razloga),već djelima.Generalizacija je jako loša stvar.
Novak20

#1637 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Novak20 »

Skijaš wrote:
Obojica ignorišete jednu bitnu stvar, ljude se ne može sankcionisati dok ne prekrše neki od zakona. Svaki mehanizam treba da bude u skladu sa sistemom, a sistem ne poznaje diskriminaciju ljudi na osnovu brade. A ako je vama OK da se nekog maltretira zbog njegove vjere, onda se samo u detaljima razlikujete od islamskih radikala, podrška represiji vam je zajednička "vrijednost", a to koga treba gnjaviti je realno nebitna sitnica.

Pitanjem vehabizma treba da se bave muslimani, tj. Islamska zajednica u BiH, a ne bezbjedonosne strukture. Ono što država, ili eventualno MUP FBiH treba da urade jeste formiranje posebnog sektora koji bi se bavio identificiranjem terorističkih prijetnji u okviru globalne borbe protiv militantnog islamizma, ali samo vehabijsko tumačenje islama ne može biti sankcionisano niti osnov za maltretiranje ljudi i njihovih porodica.
Nisam protiv tvojih stavova. Naprotiv.... Zakon je zakon ali se može mijenjati ako nije dobar. Nije džaba ona narodna da nužda zakon mijenja. Naravno ako društvo procijeni da je došla voda do grla i ako ima volje za promjenama. Austrija tako promijeni Zakon o Islamu koji se nije mijenjao 100 godina.

Već skoro godinu dana povremeno pogledam jednu stranicu na bosanskom jeziku koja je očito na kursu militantnog vjerskog fanatizma. Ne tvrdim da ovo pišu vehabije. Da li ovo finansira i piše CIA, Mossad, SA, vehabije, četnici ili ustaše, nebitno je......jer je očito dozvoljeno po zakonu širiti poruke koje možda samo ja vidim kao poruke mržnje i prijetnje nevjernicima i neistomišljenicima bilo koje vrste.
Nimalo ne sumnjam da bi pisci ovih stranica bez imalo savijesti ostvarili sve o čemu pišu ali je možda do mene i mog svjetonazora....pa nisam zbog toga previše zabrinut. Večina ljudi je ipak normala.

Zabrinut sam jer nigdje ne vidjeh reakciju, nekakav zahtjev, peticiju da se nešto ovako, po meni morbidno i prijeteče, makne sa interneta a kamo li da je policija ili neka vjerska zajednica prijavila, pokušala da ukine ili ukinula ovu i slične stranice bez obzira kome pripadaju.

@Skijaš. Pogledaj malo ovo pa ako nije OK da pokrenemo kakvu inicijativu za donošenje ili provođenje zakona o preforsiranoj propagandi...... Ako je OK onda zaboravi....
18+
http://puthilafeta.blogspot.com/
http://puthilafeta.blogspot.com/2015/03 ... asima.html
http://puthilafeta.blogspot.com/2014/07 ... imske.html
emmir1

#1638 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

U velikim smo govnima.

Bakir i njegovo koketiranje sa islamistima su glavni krivci.

Neko je već nabrojao sve događaje, no treba otići i do Ilidze ili uvečer do Baščaršije, jednostavno ih je previše.

Bojim se da je kasno i da ćemo uskoro imati velike probleme i nesigurnu budućnost, posebno iz razloga što znamo kako će na te situacije reagovat Srbi i Hrvati, no ovaj put će imati i podršku svijeta.

Zahvalimo se Bakiru i SDA, uz sav jad i bijedu natovario nam je još jedan problem
emmir1

#1639 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

insomnia78

#1640 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

emmir1 wrote:U velikim smo govnima.

Neko je već nabrojao sve događaje, no treba otići i do Ilidze ili uvečer do Baščaršije, jednostavno ih je previše.

Bojim se da je kasno i da ćemo uskoro imati velike probleme i nesigurnu budućnost, posebno iz razloga što znamo kako će na te situacije reagovat Srbi i Hrvati, no ovaj put će imati i podršku svijeta.

Zahvalimo se Bakiru i SDA, uz sav jad i bijedu natovario nam je još jedan problem
Ma ja, za sve kriv Bakir i SDA
Nije do nas, nije do naroda
emmir1

#1641 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

insomnia78 wrote:

Ma ja, za sve kriv Bakir i SDA
Nije do nas, nije do naroda

Pa Bakir je najodgovorniji, ne mogu ja dovoditi arape u BiH.

Ono što su bili četnici u ratu za Bosnu, to nam je SDA poslije rata.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1642 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KatarinaKosaca »

emmir1 wrote:Pa Bakir je najodgovorniji, ne mogu ja dovoditi arape u BiH.

Pitanje je kako dovoditi. I Vučić u Beograd dovodi Arape, ali one sa lovom. MI ovdje skupljamo šljam i otpad..

@insomnia, ne mislim da je narod išta ovdje odgovoran, fakat...
Skijaš

#1643 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Novak20 wrote:
Skijaš wrote:

Nisam protiv tvojih stavova. Naprotiv.... Zakon je zakon ali se može mijenjati ako nije dobar. Nije džaba ona narodna da nužda zakon mijenja. Naravno ako društvo procijeni da je došla voda do grla i ako ima volje za promjenama. Austrija tako promijeni Zakon o Islamu koji se nije mijenjao 100 godina.

Već skoro godinu dana povremeno pogledam jednu stranicu na bosanskom jeziku koja je očito na kursu militantnog vjerskog fanatizma. Ne tvrdim da ovo pišu vehabije. Da li ovo finansira i piše CIA, Mossad, SA, vehabije, četnici ili ustaše, nebitno je......jer je očito dozvoljeno po zakonu širiti poruke koje možda samo ja vidim kao poruke mržnje i prijetnje nevjernicima i neistomišljenicima bilo koje vrste.
Nimalo ne sumnjam da bi pisci ovih stranica bez imalo savijesti ostvarili sve o čemu pišu ali je možda do mene i mog svjetonazora....pa nisam zbog toga previše zabrinut. Večina ljudi je ipak normala.

Zabrinut sam jer nigdje ne vidjeh reakciju, nekakav zahtjev, peticiju da se nešto ovako, po meni morbidno i prijeteče, makne sa interneta a kamo li da je policija ili neka vjerska zajednica prijavila, pokušala da ukine ili ukinula ovu i slične stranice bez obzira kome pripadaju.

@Skijaš. Pogledaj malo ovo pa ako nije OK da pokrenemo kakvu inicijativu za donošenje ili provođenje zakona o preforsiranoj propagandi...... Ako je OK onda zaboravi....
18+
http://puthilafeta.blogspot.com/
http://puthilafeta.blogspot.com/2015/03 ... asima.html
http://puthilafeta.blogspot.com/2014/07 ... imske.html
Član 4.
(Ostali oblici diskriminacije)
(1) Uznemiravanje se smatra diskriminacijom u svakoj situaciji u kojoj ponašanje
vezano za jedan od navedenih osnova iz člana 2. ovog zakona ima za svrhu ili čiji je
efekat povreda dostojanstva lica i stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog,
degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja.

Član 8.
(Sloboda izražavanja)
(1) Sve osobe imaju jednaka prava da slobodno biraju svoj etnički, kulturni, vjerski ili drugi
identitet i da ga ispoljavaju sami, ili u zajednici sa drugima, javno ili privatno, sve dotle dok
ne narušavaju javni poredak i moral, i dok ne promoviraju nasilje, mržnju i netoleranciju,
prema osobama ili grupama osoba koje im ne pripadaju.

Zakoni postoje, sistem postoji.
Skijaš

#1644 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Pišeš gluposti, Radončićeve gluposti.
emmir1

#1645 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

KatarinaKosaca wrote:

Pitanje je kako dovoditi. I Vučić u Beograd dovodi Arape, ali one sa lovom. MI ovdje skupljamo šljam i otpad..

Ja sam ozbiljno zabrinut, a ponajviše me strah naše naivnosti.
emmir1

#1646 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by emmir1 »

Skijaš wrote:

Pišeš gluposti, Radončićeve gluposti.

Veliki sam protivnik Avaza i njegove politike, čak su mi i odvratni.

Ti piši kako ja pišem gluposti a ja ti mogu napisat bezbroj činjenica koje su već davno upalile alarm.

Pročitaj taj link što sam postavio pa ako možeš navesti šta nisu u pravu
insomnia78

#1647 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

KatarinaKosaca wrote:

Ima i u Srbiji vehabija, kol'ko hoces
Naravno da je i narod odgovoran pa upravo se iz redova naroda i regrutuju
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1648 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KatarinaKosaca »

insomnia78 wrote:Ima i u Srbiji vehabija, kol'ko hoces
Naravno da je i narod odgovoran pa upravo se iz redova naroda i regrutuju
do mene je. Nisam skontala na šta misliš, mislila sam da se referiraš na dolazak iz arapskih zemalja..
Skijaš

#1649 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

emmir1 wrote: Ja sam ozbiljno zabrinut, a ponajviše me strah naše naivnosti.
Tvoj prioritet je vlastita mržnja (u ovom slučaju prema Arapima), tek kad ti prestaneš da mrziš druge (narode, vjere, rase...) otvara ti se prostor da komentarišeš tuđu mržnju.
Skijaš

#1650 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

emmir1 wrote:Ti piši kako ja pišem gluposti a ja ti mogu napisat bezbroj činjenica koje su već davno upalile alarm.
Kako sankcionisati vehabizam kao jedno od tumačenje islama ?
Locked