Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bujrum majstore

#1626 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Chagalj wrote:
Ako si grijesio 60 godina prema Bogu, moze da ti oprosti pa uvede u raj, moze da te kazni 60 godina u dzehenemu a poslije umres i neosjecas vise bol, i tako ostanes u dzehennemu vjecno mrtav bez svijesti da si u dzehennemu, jer nisi zasluzio Raj tako da si ostao vjecno u nistavilu, znaci uskraceno ti je uzivanje u vjecnom zivotu, a to je patnja samo po sebi.

to je jedna varijanta, a vjerovatno da imas vise varijanti, uglavnom Bog nije prema ikome nepravedan, svako ce dobiti prema zasluzi.
Nije to patnja bolan, to je ono sto ti mi pricamo svo vrijeme, bez svijesti, nistavilo. :)
Towelie

#1627 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Druga greska. Samo citiranje, citiranje i citiranje. Slobodno malo ukljuci svoj vlastiti mozak koji nam je Dragi samilosni Bog dao i oslobodi se straha razmisljanja. Slobodno razmisljaj, Bog nam je dao tu mogunost ;)
O tome da li ce Bog nesto uraditi ili nece, mozemo doneti sud najbolje na osnovu Njegoviih reci. Sigurno da necu da citiram "Pedeset nijansi sive" u vezi ovog pitanja.
Ko je stvorio te jevreje i hriscane i sve druge koji ne prihvataju Islam? Ko? Ti, Ja ili dragi savrseni Bog? Naravno da je i njih on stvorio, svi smo njegova kreacija. I nema ni najmanje sanse da savrseno bice stavi svoje kreacije u vjecnu patnju, nema, jer se onda gubi savrsenstvo i savrsenom bicu dajemo atribute ljubomore, sujete...
Ovo je pogresno. Bog je isto koliko i savrsen, takodje i pravedan, pa nikada nece izjednaciti vernike i nevernike. I zasto bi uticalo da Njegovu savrsenost to sto ce neka njegova stvorenja kazniti? On radi sta hoce. A ovo za sujetu i ljubomoru si samo ti Njemu imputirala, a posledica je verovatno povrsnog poznavanja Allahovih svojstava.
Chagalj

#1628 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Towelie wrote: Poslanik, s.a.w.s, kaže: ''Tako mi Onoga u Čijoj Ruci je moja duša, neće biti ni jedan židov ni kršćanin ovog Ummeta koji za mene a ne bude me slijedio - ili je rekao a ne povjeruje u ono sa čime sam došao - a da neće biti stanovnik Džehennema.'' (Sahih Muslim) Tako da: ''a onaj ko želi neku drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena i on će na onom svijetu nastradati." (Ali Imran, 85.)

A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovu ne bude poslušan - sigurno čeka vatra džehenemska; u njoj će vječno i zauvijek ostati./23/ (Al-Džinn, 23)
Znaci, samo muslimani idu gdje treba, ostali na vatru?
Jel to poenta ovog tvog posta?
Il sam nesto pogresno razumio?
da malo vise citate sta ce se desiti na sudnjem danu znao bi ali evo da pojasnim

Prvi koji ce uci u dzehennem su muslimani koji su licemjeri , a onda slijede za njima zidovi, krscani, ateisti i ostala raja

ostat ce skupine vjernika prije Muhammedovog vremena i poslije muhammedovog vremena.
pa ce mozda neki i vjernika otici u vatru na neko vrijeme da se ociste od grijeha pa onda ce uci u raj , a nekima ce Bog oprostiti, zavisi kako kome, kako je ko zasluzio.
Chagalj

#1629 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Ako si grijesio 60 godina prema Bogu, moze da ti oprosti pa uvede u raj, moze da te kazni 60 godina u dzehenemu a poslije umres i neosjecas vise bol, i tako ostanes u dzehennemu vjecno mrtav bez svijesti da si u dzehennemu, jer nisi zasluzio Raj tako da si ostao vjecno u nistavilu, znaci uskraceno ti je uzivanje u vjecnom zivotu, a to je patnja samo po sebi.

to je jedna varijanta, a vjerovatno da imas vise varijanti, uglavnom Bog nije prema ikome nepravedan, svako ce dobiti prema zasluzi.
Nije to patnja bolan, to je ono sto ti mi pricamo svo vrijeme, bez svijesti, nistavilo. :)
Nije to patnja bolan, to je ono sto ti mi pricamo svo vrijeme, bez svijesti, nistavilo
a sta cemo sa onim kad se pokaze u zgobrnom zivotu prvo raj i kaze ti se, ovo bi dobio da si bio kako treba na svijetu, pa ti se kaze pogledaj sad svoje mjesto koje te ceka u paklu, kakve su onda to traume i tuge, nevidjenje.
evo recimo odradis kaznu , i onda umres i neosjecas vise bol, dok drugi uzivaju u vjecnom zivotu.
Bujrum majstore

#1630 Re: Zašto je potrebna religija?

Chagalj wrote:
a sta cemo sa onim kad se pokaze u zgobrnom zivotu prvo raj i kaze ti se, ovo bi dobio da si bio kako treba na svijetu, pa ti se kaze pogledaj sad svoje mjesto koje te ceka u paklu, kakve su onda to traume i tuge, nevidjenje.
evo recimo odradis kaznu , i onda umres i neosjecas vise bol, dok drugi uzivaju u vjecnom zivotu.
Nije ni to problem, kazes i sam, bez svijesti, nistavilo, nemas pojma da drugi uzivaju. :)
Towelie

#1631 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Ovo se nece bas ovako desiti. Covek ce u kaburu biti nagradjen/kaznjavan shodno svojim delima i dusa ce to osecati. Nema nikakvog nistavila.
Bujrum majstore

#1632 Re: Zašto je potrebna religija?

Sad se vi fino dogovorite, tacno niste citali istu knjigu. :)
Towelie

#1633 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Bujrum majstore wrote:Sad se vi fino dogovorite, tacno niste citali istu knjigu. :)
Citamo istu knjigu, ali je svako razume shodno svojim mogucnostima.
Uostalom, ima opis stanja u kaburu u hadisima

Ebu Hurejre, r.a., glasi: Poslanik, a.s., je rekao:
„Kad umrli bude spušten u svoj kabur, on, doista, čuje bahat koraka onih koji odlaze od njega. Tad mu dolaze dva meleka. Ako je bio vjernik, tad se kod njegove glave nađe njegov namaz, s njegove desne strane post, s lijeve zekat, dok mu kod nogu budu njegova dobra djela: sadaka, održavanje rodbinskih veza, dobročinstvo...
Pokušaju mu prići od glave, ali namaz kaže: - S moje strane prolaza nema! Bilo je noći kad nije spavao strahujući od ovog položaja.
Priđu mu s njegove desne strane, a post kaže: - S moje strane prolaza nema! On je bio žedan i gladan strahujući od ovoga položaja.
Onda mu se priđe s lijeve strane, ali zekat kaže: - S moje strane prolaza nema! On je dijelio od svog imetka strahujući od ovoga položaja.
Potom mu se priđe odande gdje su noge a tu njegova dobra djela: sadaka, rodbinska veza, dobročinstvo... progovore: - S moje strane prolaza nema! On je nastojao udovoljiti roditeljima strahujući od ovoga položaja.
Zatim mu se rekne: - Sjedi!, i on sjedne, te mu se ukaže Sunce na zalasku.
- Ovaj čovjek koji je bio među vama – šta kažeš za njega?, bude upitan. - I čime to potvrđuješ?
- Pustite me da klanjam!, rekne on.
- Klanjat ćeš!, kažu oni. - No najprije nam odgovori na naše pitanje! Pokazali smo ti onog čovjeka koji je bio među vama: šta kažeš za njega i čime to potvrđuješ?
- To je Muhammed!, odgovori on. - Svjedočim da je on Božiji poslanik koji je došao s Istinon, poslan od Boga!
- Na toj osnovi si živio, kažu mu oni. - Na njoj si i umro, na njoj ćeš, ako Bog da, biti i proživljen!
Zatim mu se načini jedan otvor prema Džennetu i rekne mu se: - Eno, ono je tvoje mjesto, ono ti je Allah pripremio! Njemu to još više poveća žudnju i radost, a zatim mu se prostor njegova kabura poveća za sedamdeset lakata i to mu se svjetlošću obasja a tijelo se stane vraćati onome od čega je i stvoreno, dok mu duša ode među dobre duše; to su duše ptica koje se hrane s džennetskih stabala. Eto, na to se odnose riječi Božije: „Allah će vjernike postojanom riječju učvrstiti i na ovome i na onome svijetu, a nevjernike će u zabludi ostaviti; Allah radi šta hoće.“ Ibrahim 27.
Što se tiče nevjernika i licemjera, njega upitaju: - Šta si ti govorio za ovog čovjeka?, i on rekne: - Ne znam, govorio sam ono što su govorili i drugi!
- Nisi ni znao, niti si ga slijedio!, reknu njih dvojica.
Zatim on bude udaren jednom željeznom šipkom, pa krikne tako snažno da to čuju sva živa bića, osim ljudi i džina.“

Kaburski azab

Kabur je iskušenje i obračun, i život u njemu je ili užitak ili teška kazna. Čovjek umire na onome na čemu je i živio, a tako će biti i proživljen. A onda će jedna skupina u džennet, a druga u džehennem. Kaburska kazna i nagrada potvrđeni su Ku’ranom i sunnetom. Na to aludira i sljedeći ajet: ‘’Oni će se ujutro i naveče u vatri pržiti, a kada nastupi Čas: ‘’Uvedite faraonove ljude u patnju najtežu!’’ (El-Mu’min, 46.) To znači da se faraonova i duše njegovih sljedbenika, izlažu patnji džehennemskoj jutrom i večerom sve do Sudnjega dana. A na Sudnjem danu će se njihove duše spojiti s tijelima u džehennemskoj vatri. A što se tiče hadisa o toj temi, oni u pogledu vjerodostojnosti dostižu stepen tevatura (vjerodostojnosti u koju ne može biti sumnje). Tako se prenosi od Aiše r.a. da je ona pitala Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, o kaburskom azabu, a on joj je odgovorio: ‘’Da, Aiša. Kaburski azab je istina.’’ ‘’Nakon toga, kaže Aiša, ‘’Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se poslije svakog namaza utjecao Allahu od kaburskog azaba.’’ (Buharija i Muslim) Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’Kada neko od vas bude na tešehudu (zadnjem sjedenju u namazu) neka traži utočište kod Allaha od četvero: Gospodaru utječem ti se od džehennemske vatre, od kaburskog azaba, od iskušenja života i smrti i od zla i smutnje mesiha Dedžala.’’ (Buharija i Muslim) Abdullah ibn Omer prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ‘’Kada neko od vas umre, predočava mu se jutrom i večerom njegovo mjesto. Ako je od stanovnika dženneta pokazuje mu se njegovo mjesto u džennetu, a ako je od stanovnika džehennema prikazuje mu se njegovo mjesto u džehennemu. Biće mu rečeno: ‘’To je tvoje mjesto i čekat će te na Sudnjem danu.’’ (Buharija i Muslim)
Last edited by Towelie on 05/09/2014 12:10, edited 1 time in total.
irac300

#1634 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Da sam vjernik, majke mi, bilo bi me strah da glumatam božijeg zastupnika na zemlji. Pa ovdje ljudi ''znaju'' šta se dešava prilikom umiranja, na drugom svijetu, ko će u džehenem, ko u raj... A da sam bog, definitivno bi mi išlo na neku stvar da neki beznačajni organizmi pametuju u moje ime i prijete drugim beznačajnim organizmima!
Chagalj

#1635 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Bujrum majstore wrote:
Chagalj wrote:
Nije ni to problem, kazes i sam, bez svijesti, nistavilo, nemas pojma da drugi uzivaju. :)
a stacemo sa onim momentom prije vjecne smrti, kad znas da si mogao imati vjecni zivot a nisi ga dobio samo zbog djela svojih ruka.

a pazi ovo, kad smo kod toga, sta mislis ova varijanta, da poslije 60 godina kazne , prestane patnja sa bolom i vatrom, nego umres ali si u svjesnom stanju, neosjacas bol ali si svjestan da se nemozes nikuda micati, poput paralizovane osobe, svjestan si da drugi uzivaju a ti u tom tako reci paralizovanom stanju , gdje neosjecas bol tjelesni nego samo dusevnu bol sto si sam sebi zadao svojim djelima.

moze tu biti raznih varijanti
Towelie

#1636 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

irac300 wrote:Da sam vjernik, majke mi, bilo bi me strah da glumatam božijeg zastupnika na zemlji. Pa ovdje ljudi ''znaju'' šta se dešava prilikom umiranja, na drugom svijetu, ko će u džehenem, ko u raj... A da sam bog, definitivno bi mi išlo na neku stvar da neki beznačajni organizmi pametuju u moje ime i prijete drugim beznačajnim organizmima!
To nije pametovanje u bilo cije ime, mi to "znamo" na osnovu ajeta koji su direktni Allahov govor i na osnovu hadisa, odnosno govora onoga, "koji ne govori po hiru svome". Mi nesto znamo samo zato jer su nas Allah swt i Poslanik saws tako obavestili.
Chagalj

#1637 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Towelie wrote:
Ovo se nece bas ovako desiti. Covek ce u kaburu biti nagradjen/kaznjavan shodno svojim delima i dusa ce to osecati. Nema nikakvog nistavila.
moze ga biti nakon sto se odradi kazna u Dzehennemu, da ostane covjek u dzehennemu vjecno, ali nema svijesti poslije da je tu. to je samo moje misljenje kako moze da se ispuni obecane vjecne kazne koja na neki nacin prihvatljiva i onima koji nemogu smisliti vjecnu kaznu.

ja negovorim o nistavilu u kaburu, to se zna da ce se proci zgrobni zivot, sudnji dan, raj ili pakao, eh poslije kad se odradi kazna, tu postoji mogucnost da se ostane vjecno u dzehennemu ali da se prestaje sa patnjom, da covjek nije svjestan patnje.
Towelie

#1638 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

moze ga biti nakon sto se odradi kazna u Dzehennemu, da ostane covjek u dzehennemu vjecno, ali nema svijesti poslije da je tu. to je samo moje misljenje kako moze da se ispuni obecane vjecne kazne koja na neki nacin prihvatljiva i onima koji nemogu smisliti vjecnu kaznu.
Zasto se uopste verski propisi moraju prilagodjavati nekome kad su isti za sve? Oni su takvi kakvi jesu, ne mozemo zarad nekakvog kompromisa sa nevernicima govoriti na ustrb verskih propisa. Jednostavno, Kur'an spominje vecnu nagradu/patnju i nema nigde naznaka da ce covek nakon odredjenog vremena izgubiti svest i nece vise osecati nista. Pridev "vecna" govori u prilog tome.
tu postoji mogucnost da se ostane vjecno u dzehennemu ali da se prestaje sa patnjom, da covjek nije svjestan patnje
A cime argumentujes tu mogucnost?
irac300

#1639 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Towelie wrote:
irac300 wrote:Da sam vjernik, majke mi, bilo bi me strah da glumatam božijeg zastupnika na zemlji. Pa ovdje ljudi ''znaju'' šta se dešava prilikom umiranja, na drugom svijetu, ko će u džehenem, ko u raj... A da sam bog, definitivno bi mi išlo na neku stvar da neki beznačajni organizmi pametuju u moje ime i prijete drugim beznačajnim organizmima!
To nije pametovanje u bilo cije ime, mi to "znamo" na osnovu ajeta koji su direktni Allahov govor i na osnovu hadisa, odnosno govora onoga, "koji ne govori po hiru svome". Mi nesto znamo samo zato jer su nas Allah swt i Poslanik saws tako obavestili.
''Vi'' mislite da znate, to je poenta.
apsidejzi

#1640 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Ovdje se diskusije vrte u krug. Mozda pocnem pratiti logiku otvaranja i zatvaranja krugova jer ocito se smjenjuju ciklicki pa malo malo vratimo se na istu temu. Samo se diskutanti promjene.

Nakon sto se krug evolucije nije primio, sada smo presli na onosvjetovni timeline... Da vidimo hoce li se ovaj krug primiti. Primjecujem da su neki vec aplicirali :skoljka:
Last edited by apsidejzi on 05/09/2014 12:26, edited 1 time in total.
bambina78

#1641 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bambina78 »

Nema potrebe za tolikim strahom od vjecne kazne. Ona ne postoji. Ne postoji mogucnost da savrseni kreator, koji je uz to milostan, svoje kreacije osudi na vjecnu patnju. Obzirom da su svi ljudi njegove kreacije, nijedan covjek nece dobiti vjecnu kaznu, ne brinite ;)

Pazite da drugim ljudima ne cinite ono sto ne zelite da se vama cini, a za savrseno bice ne brinite, dovoljno je on jak i mudar da ga vi ne mozete povrijediti. Uostalom, nista se ne desava mimo njegove volje. I sad zamislite, uz njegovu volju napravimo nesto, da bi nas on zbog toga kaznio na vjecnu patnju? Dajte ba....opustite se...
Last edited by bambina78 on 05/09/2014 12:26, edited 1 time in total.
Chagalj

#1642 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Towelie wrote:
Zasto se uopste verski propisi moraju prilagodjavati nekome kad su isti za sve? Oni su takvi kakvi jesu, ne mozemo zarad nekakvog kompromisa sa nevernicima govoriti na ustrb verskih propisa. Jednostavno, Kur'an spominje vecnu nagradu/patnju i nema nigde naznaka da ce covek nakon odredjenog vremena izgubiti svest i nece vise osecati nista. Pridev "vecna" govori u prilog tome.
zar ovo nije vjecna kazna,

poslije 60 godina kazne u dzehhemu , odluci Bog da ta osoba umre, i ostane vjecno u dzehennemu?

zar to nije vjecna kazna biti mrtav u dzehennemu i biti oskracen uzivanja u Raju. Jeste

eh pa postoji li mogucnost za to, ja mislim da postoji sve zbog ajeta gdje je sve otvoreno sto se kaze

A Kur'an (4:40) kaže:
"Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobro djelo On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati."

Također i (4:49) :
"Allah oslobađa od grijeha onoga koga On hoće, i nikome se neće, ni koliko trun jedan, nepravda učiniti."

Kao potvrdu, imamo ajete koji nam na fin, diskretan način ukazuju na to kako kazna nije vječna, npr.:

(11:107-109)
I nesretni će u Džehennem, u njemu će teško izdisati i udisati;
dok je nebesa i Zemlje, u njemu će ostati - osim ako drukčije
Gospodar tvoj ne odredi
. Gospodar tvoj, zaista, radi ono što želi.
A sretni će u Džennet; dok je nebesa i Zemlje, u njemu će boraviti -
osim ako drukčije Gospodar tvoj ne odredi; biće to dar koji će neprekidno
trajati
.

Primjeti dio "osim ako drukčije Gospodar tvoj ne odredi", što nema smisla ako bi kazna bila vječna. Također primjeti i da se ovo "biće to dar koji neprekidno traje" spominje u vezi raja, ali ne i u vezi pakla.

Također:
(19:77-80)
Zar nisi vidio onoga koji u dokaze naše ne vjeruje i govori: "Zacijelo
će mi biti dato bogatstvo i djeca!"
Ili je on budućnost prozreo ili je od Milostivog obećanje primio?
Nijedno! Mi ćemo ono što on govori zapisati i patnju mu veoma
produžiti
,
a ono što smo mu dali - naslijediti, i sam samcat ća Nam se vratiti.

Koliko god bilo neugodno za čuti da će se nekome kazna produžiti, toliko je u isto vrijeme i dokaz da ona nije vječna. Jer, kako se vječna kazna može produžiti?
Towelie

#1643 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

irac300 wrote:
Towelie wrote:
''Vi'' mislite da znate, to je poenta.
Sad se vracamo na pitanje autenticnosti Kur'ana ali tu se opet nasi stavovi dijametralno razilaze jer sam ja teist, a ti ateist i to determinira i stav prema Objavi. To je vec druga tema.
Ovdje se diskusije vrte u krug. Mozda pocnem pratiti logiku otvaranja i zatvaranja krugova jer ocito se smjenjuju ciklicki pa malo malo vratimo se na istu temu. Samo se diskutanti promjene.

Nakon sto se krug evolucije nije primio, sada smo presli na onosvjetovni timeline... Da vidimo hoce li se ovaj krug primiti.
Takav je ovaj pdf religija. Ako si listao neke starije teme, sva ova pitanja su vec diskutovana po vise puta.
Nema potrebe za tolikim strahom od vjecne kazne. Ona ne postoji. ne postoji mogucnost da savrseni kreator, koji je uz to milostan, svoje kreacije osudi na vjecnu patnju. Obzirom da su svi ljudi njegove kreacije, nijedan covjek nece dobiti vjecnu kaznu, ne brinite ;)
Odakle ti dokazi za ovo? Ovo se protivi kur'anskim ajetima. Moras imati vrlo jako uporiste u Kur'anu i sunetu za ovakav stav. Voleo bih da vidim koji su dokazi za ovako nesto.
poslije 60 godina kazne u dzehhemu , odluci Bog da ta osoba umre, i ostane vjecno u dzehennemu?

zar to nije vjecna kazna biti mrtav u dzehennemu i biti oskracen uzivanja u Raju. Jeste
Na Ahiretu nema smrti. Prenosi Ebu Seid el-Hudri, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
''Smrt će biti dovedena u obliku crno-bijelog ovna, pa će stati na zid između Dženneta i Džehennema. Bit će pozvani stanovnici oba boravišta, nakon čega će i jedni i drugi podići svoje vratove, pa će biti upitani: 'Znate li ko je ovo?' A oni će odgovoriti: 'Da, to je smrt.' Nakon toga, smrt će biti povaljena i zaklana, i da Allah stanovnicima Dženneta nije odredio vječni život u njemu, oni bi pomrli od radosti i sreće, a da Allah stanovnicima Vatre nije odredio vječni život u njoj, pomrli bi od žalosti i tuge.
Towelie

#1644 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

"Allah neće nikome ni trunku nepravde učiniti. Dobro djelo On će umnogostručiti i još od Sebe nagradu veliku dati."

"Allah oslobađa od grijeha onoga koga On hoće, i nikome se neće, ni koliko trun jedan, nepravda učiniti."
Na koji nacin je ucinjena coveku nepravda koji negira Boga ili umre kao inovernik a bio je upoznat sa Islamom?
19:77-80)
Zar nisi vidio onoga koji u dokaze naše ne vjeruje i govori: "Zacijelo
će mi biti dato bogatstvo i djeca!"
Ili je on budućnost prozreo ili je od Milostivog obećanje primio?
Nijedno! Mi ćemo ono što on govori zapisati i patnju mu veoma
produžiti,
a ono što smo mu dali - naslijediti, i sam samcat ća Nam se vratiti.
Ovde je do prevoda. Kazna se "produzuje" u intenzitetu, odnosno povecava se

Muhsin Khan
Nay! We shall record what he says, and We shall increase his torment (in the Hell);
Pickthall
Nay, but We shall record that which he saith and prolong for him a span of torment
harač

#1645 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

bambina78 wrote:Dajte ba....opustite se...
:lol: ti si bog!
bambina78

#1646 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by bambina78 »

Towelie wrote:

Na koji nacin je ucinjena coveku nepravda koji negira Boga ili umre kao inovernik a bio je upoznat sa Islamom?
Bila bi nepravda, teska nepravda, sta ima veze ako negira savrseno bice?

1. Savrseno bice ne moze biti uvijedjeno niti povrijedjno djelovanjem obicnog smrtnika. Narocito savrseno bice ne moze biti povijedjeno niti uvrijednjeno djelima svoje kreacije. Je li moguce da savrseno bice stvori nesto sto ga moze povrijediti? Nemoguce ba :mrgreen:

2.To ga je savrseno bice takvim i stvorilo.
Da je htio (savrseno bice), mogao je uciniti da ga ovaj ne negira? Necinjenje u ovom slucaju bila bi velika nepravda, a obzorim da znamo da je Bog pravedan i milostiv, u ovom slucaju nemamo nikakvog prekrsaja, tako da predmentni insan sa velikom radoscu ide u Dzenet.
Dozer

#1647 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Towelie wrote: Poslanik, s.a.w.s, kaže: ''Tako mi Onoga u Čijoj Ruci je moja duša, neće biti ni jedan židov ni kršćanin ovog Ummeta koji za mene a ne bude me slijedio - ili je rekao a ne povjeruje u ono sa čime sam došao - a da neće biti stanovnik Džehennema.'' (Sahih Muslim) Tako da: ''a onaj ko želi neku drugu vjeru osim Islama, neće mu biti primljena i on će na onom svijetu nastradati." (Ali Imran, 85.)

A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovu ne bude poslušan - sigurno čeka vatra džehenemska; u njoj će vječno i zauvijek ostati./23/ (Al-Džinn, 23)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Toliko o svemilostivom Allahu, ali i toleranciji islama prema drugim religijama.

Da ne pricamo o ovoj "instrukciji" - A onoga koji Allahu i Poslaniku Njegovu ne bude poslušan. I onda mi neko kaze da religija nije izmisljena radi kontrole neukih ljudi :D
Jah...Mali problem danas je sto smo mi, ljudi (bar neki), neuporedivo pametniji od onih prije 1500 godina ;)
I ovdje ne mislim na sebe, ni na ateiste, nego na ljude generalno. Dokaz ovoga je i sve veci broj vjernika "na baterije", tj. onih koji kazu da vjeruju, ali niti posjecuju vjerske objekte, niti se mole/klanjaju, niti slijede bilo kakva religijska pravila, nego, eto, jednostavnu kazu da su vjernici, i to je to. Ovakvih znam na izvoz.

@Chagalj
Bog nije stvorenje, jer da je stvorenje nebi bio Bog, onda bi on imao svog stvaraoca sto dovodi do regresije prijasnjih dogadjaja to jeste , ko je stvorio praprapra dedu od Boga itd unazad
Pa dobro, Chagalj, sta je onda bog? Gdje je? Koje su njegove manifestacije?
Nije stvorenje, OK. Ali, onda na sve to upravo on kaze da "nesto ne moze nastati ni iz cega", kao ni "da on nije stvoren, niti je rodjen, nego je oduvijek", izvini, ali - u sta ti onda konkretno vjerujes?
Dodatno je i ovo gore o drugim vjerama...

Mislim...iskreno me zanima...kako mozes vjerovati u nesto sto, gledajuci na sve ovo, fakat ne postoji? Cak vrlo direktno "samo" za "sebe" kaze da ne postoji...

Jasno, na sve ide i ovo:

... i onda se mi, njegove kreacije, hladnokrvno poubijamo, mucimo, silujemo jedni druge, rezemo, koljemo, varamo, lazemo, itd., itd., itd., a sve, valjda, jer Allah nikome ni trunku nepravde uciniti nece. Aferim! :)

Ah, da....sorry...to, ipak, radimo mi ljudi, on s tim nema veze. On ce nas samo docekati na volej kad otegnemo papke na "ovom" svijetu i dodjemo u "njegov".

Nego, da te pitam - koliko je vremena potrebno da covjek nakon sto umre, ili njegova dusa, svejedno, stigne do njega tamo gore (ili gdje vec "jeste"). Minut, 2, 10, dan...?
Last edited by Dozer on 05/09/2014 13:36, edited 1 time in total.
nasa

#1648 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

Dozer wrote: Jah...Mali problem danas je sto smo mi, ljudi (bar neki), neuporedivo pametniji od onih prije 1500 godina ;)
Ne cini se, mislim generalno da su ljudi "pametniji", a ni ti cim sam sebe drzis za pamatnijeg od nekih drugih, bez uvrede, samo konstatujem...
Dozer

#1649 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Editovao sam ja to gore vec @Naso. Ne smatram sebe licno pametnijim, nego sam to mislio generalno. Naravno, shvatih da ce ovo biti protumaceno pogresno, pa editovah. Ali, kasno :D
irac300

#1650 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Dozer wrote:Editovao sam ja to gore vec @Naso. Ne smatram sebe licno pametnijim, nego sam to mislio generalno. Naravno, shvatih da ce ovo biti protumaceno pogresno, pa editovah. Ali, kasno :D
Ma samo si se pogrešno izrazio, skontalo se (ko je htio) na šta si mislio. :D Mozak homosapiensa iz perioda neolita i 21. vijeka se nimalo ne razlikuje. Za nas možemo reći da samo obavješteniji u odnosu na naše pretke, a ne pametniji, i to samo zahvaljujući kolektivnom znanju koje se prenosi s koljena na koljeno, već stotinama generacija.
Locked