U pravu si, zaboravio sam fakat, izvinjenje svima. Hvala na napomeni drug, sad cu to ispraviti.amoninan wrote:Napiši ljudima upozorenje da je "graphic". Da se prikazuju atentati, i slične stvari.dragma wrote:ISIL-ov propagandni video. Vrlo interesantno za pogledat.
http://www.liveleak.com/view?i=efe_1403037495
Irak
- dragma
- Vozim: Pješe
#1626 Re: ISIS zauzeo Mosul
-
jastuk1
#1627 Re: ISIS zauzeo Mosul
Šalju poruku da nakon 25 godina i 3 rata (2 protiv Sadama i ono 2006/7) u kojima su do kosti bili poniženi - "šale" više nema.
- amoninan
#1628 Re: ISIS zauzeo Mosul
vraćaju s kamatama. A ovo je 5 dio, posljednji. Ima ih 4 još. Ovaj je pušten 15 dana mensečini prije Mosula (sigurno ne slučajno), vjerujem da su mnogim iračkim vojnicima kroz glavu prolazile scene iz ovog videa kad su čuli da ISIS dolazi - pa je bilo skidaj se do gaća i trči.jastuk1 wrote:Šalju poruku da nakon 25 godina i 3 rata (2 protiv Sadama i ono 2006/7) u kojima su do kosti bili poniženi - "šale" više nema.
-
sumirprimus
#1629 Re: ISIS zauzeo Mosul
Osjetim likovanje u vasem pisanju.
- vatrogasac
#1630 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zanimljivo je što ih nije mali broj nego niču kao gljive i onda tamam kada pomisliš evo jedne prave ona izađe iz okvira i većina u okruženju ih počne doživljavati kao avanturiste što i postanu pa im domet bude nikakav. Ovako samo stvaraju nered ili je to ona poznata....dok ne bude gore ne može bolje. Teško je uskladiti interese iznutra između sebe sa onima vani.amoninan wrote: Slomili su leđa džihadu u Siriji za cjenu vlastitog, sebičnog, cilja. Izlazili iz okvira šerijata po najozbiljnijim pitanjima. Od mene, nema simpatije taman uzeli i Bagdad.
- amoninan
#1631 Re: ISIS zauzeo Mosul
The first of up to 300 U.S. military advisers will arrive in #Iraq as soon as Saturday, a senior defense official told CNN
JSOC i IRGC, ko u stara dobra vremena (2006-2007)

JSOC i IRGC, ko u stara dobra vremena (2006-2007)
-
Cybernetic
#1632 Re: ISIS zauzeo Mosul
.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 00:11, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#1633 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma ima jarane! Ima u Siriji i Iraku dosta kandidata za ekstremisticke formacije. Gdje ces naci plodnije tlo za ekstremizam.Cybernetic wrote:Rijetko ce se medju njima naci Sirijci ili Iracani. Mahom su to Ceceni, Egipcani, Pakistanci, Saudijci i ljudi iz raznih arapskih zemalja. Jer bolje je rusiti, paliti, silovati i klati, a za to jos primati dobru lovu iz raznoraznih emirata, nego raditi i graditi.
Sto se tice Amerike.... Oni su najveci djavo u ovoj prici. Situacija se manje-vise odvija prema njihovim (skrivenim) zeljama.
-
Ovran
#1634 Re: ISIS zauzeo Mosul
Neg' kako ti znas da se odvija prema njihovim zeljama ako su skriveneKikibombona wrote:
Ma ima jarane! Ima u Siriji i Iraku dosta kandidata za ekstremisticke formacije. Gdje ces naci plodnije tlo za ekstremizam.
Sto se tice Amerike.... Oni su najveci djavo u ovoj prici. Situacija se manje-vise odvija prema njihovim (skrivenim) zeljama.
- Kikibombona
#1635 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa to je prosto.Ovran wrote:
Neg' kako ti znas da se odvija prema njihovim zeljama ako su skrivene
Sto jadniji Arapi - to sigurniji Izrael. Drzave koje su slabe (politicki, ekonomski, vojno....) lakse je ucjenjivati i sa njima manipulisati. Osnove logike.
Amerika za javnost ima drugu pricu. Medjunarodno pravo, stabilnost, principi, moral, ljudska prava i ostale ublehe.
- jon_jovi
#1636 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zaslužio je.Opetja033 wrote:Naqshbandi Army i njen komandat Izzat Ibrahim al Douri objavili kako je Reuf Rashid, sudija koji je osudio Saddama Husseina na smrt, uhvacen i uhapsen. Porucili su Malikiju da je slijedeci. Drugi izvori pak tvrde da je Rashid uhvacen pri pokusaju bijega i likvidiran na licu mjesta.
https://www.youtube.com/watch?v=Iy7oQwBXQfU&hd=1
- salik79
#1637 Re: ISIS zauzeo Mosul
jon_jovi wrote:Zaslužio je.Opetja033 wrote:Naqshbandi Army i njen komandat Izzat Ibrahim al Douri objavili kako je Reuf Rashid, sudija koji je osudio Saddama Husseina na smrt, uhvacen i uhapsen. Porucili su Malikiju da je slijedeci. Drugi izvori pak tvrde da je Rashid uhvacen pri pokusaju bijega i likvidiran na licu mjesta.
A to, kao, nepravedno, nezasluzeno i nadasve nezakonito osudjen Sadam?!
- Drvosjeca iz Dejcica
#1638 Re: ISIS zauzeo Mosul
U najmanju ruku nezakonito ako se držimo standarda zapadne demokratije a to je ono što Amerikanci šire i za šta se zalažu barem zvanično. Ako si gledao klip sudijino nije da procjenjuje koliko su se obogatili advokati i kakvi su oni kao ljudi. Ali eto to može proći samo u tim jebenim sistemima i režimima koje postavi Amerika. Sve po zakonu.salik79 wrote:jon_jovi wrote:Zaslužio je.Opetja033 wrote:Naqshbandi Army i njen komandat Izzat Ibrahim al Douri objavili kako je Reuf Rashid, sudija koji je osudio Saddama Husseina na smrt, uhvacen i uhapsen. Porucili su Malikiju da je slijedeci. Drugi izvori pak tvrde da je Rashid uhvacen pri pokusaju bijega i likvidiran na licu mjesta.
A to, kao, nepravedno, nezasluzeno i nadasve nezakonito osudjen Sadam?!
-
costacurta
#1639 Re: ISIS zauzeo Mosul
Irak - BiH, sličnosti - razlike:
Irak - Ako ne jedna od najkorumpiranijih onda sigurno najkorumpiranija zemlja na svijetu. (BiH?
)
Doslovce ako ti neko smeta, komšija ti ušao u medju pola metra, uzmeš utoku i ovjeriš ga
Policiji daš 100$ i niko ništa nije vidio niti čuo. Ako imaš pare živiš ko kralj, ako nemaš jeban si, isto ko i kod nas samo što se (za sad) ne ubijamo ko oni.
"Plemenske poglavice", vode glavnu riječ baš ko u onim turskim serijama ali doslovno.
75% ali APSOLUTNO nepismenog stanovništva. Manipulcija istima je jednostavna kao sa dvogodišnjom djecom. Razlika između nas i njih što je naš stupanj razvoja na malo višem nivou pa se može zabilježiti da negdje neko s nekim razgovara u pokušaju da riješi problem mirnim i civilizovanim putem, kod njih toga nema. Samo nasilje i divljaštvo.
10% ekstremno bogatih koji preko ovo 15% relativno bogatih (uglavnom vjerskih lidera, plemenskih vođa, oficira itd) manipulišu sa ovih 75% tj. zavađaju ih, handre, terorišu samo da bi zadržali te pozicije na kojima jesu.
Irak? Zemlja nevjerovatno lijepa i puna duha i istorije.
Nevjerovatno bogata zemlja, imaju budžet blizu 100 milijardi dolara od kojih se "raji" daje tek oko 40ak procenata ostalo ide Allah samo zna gdje već. Ne obnavlja se skoro ništa, ono što su uništili Amerikanci tako i stoji, ono što je napravio Sadam i to je to. Bilo je nekih pokušaja (ko fol) ali se sve završavalo kao napadima Alkaide na radnike i gradilišta zbog čega su se "strani investitori" uglavnom povlačili iz Iraka.
Njima ne trebaju strani investitori. Oni ne znaju sad šta će sa parama a eksplatacija i proizvodnja nafte (najvažnije sirovine) je na nivou oko 60% pproizvodnje u doba Sadama.
Sadam je klepao dosta ali je i davao narodu dosta. Navodnio je cijeli Irak. Ne može čovjek da se načudi kad vidi rijeke Tigris i Eufrat da imaju najveći nivo u ljetnim mjesecima kada su najveće suše. To me fasciniralo. Imaju 3 žetve godišnje. Iz zemlje za koju ne bi niko normalan rekao da može bilo šta niknuti oni žanju pšenicu koja se žuti kao zlato, Kukuruz sa super ekstra zdravim klasovima i u životu svom nisam pojeo slađu lubenicu, dinju i paradajz od onih što sam probao dole.
Običan puk, obični ljudi su strašno prijatni, vole nas Jugoslovene i poštuju (Bosance i Srbe pogotovo) malo je reći. U što god pogledaš (zgrada, tunel, most, bunker, tankeri za vodu, trafo stanice itd) kažu to je napravio Jugosloven.
Ono što je meni zasmetalo je podrška Sadama Miloševiću. I na moje pitanje zašto je to tako bilo? Njihov odgovor je bio da je to zato što je Milošević svršavao na pomen "JUGOSLAVIJA", bio je lud za Jugoslavijom a Slovence, Hrvate i Bosance je doživljavao kao izdajnike te ideje socijalizma/pravde/jednakosti (tako oni kažu). Vučić i Nikolić rade super stvar, n a tome im čestitam jer idu dole na noge njima i pod pričom Jugoslovanstva (kurci-palci) pokušavaju dobiti poslove. Mi što smo glupi o tom drugom prilikom.
Kurdi nikad neće dobiti nezavisnost niti će se prekrajati granice Iraka.
Kurdi su pozicionirani na Jugoistoku Turske u području u kome izviru Tigris i Eufrat a priznaćete da je voda je važniji element čak i od nafte. Turska bi izgubila puno toga ukoliko bi ostala bez tog teritorija. Znači zajebi prekrajanje granica, autonomija možda ali nove granice JOK!
U svoj ovoj priči žao mi je samo ono običnog naroda, ne onog što ga vidiš na TVu kako se fata kalašnjikova da ide nekog ubijat/klat već onih seljana/zemljoradnika kojeg ta politika i to sranje uopšte ne interesuje i koji samo štetu trpi od tog svega.
Svi oni što ih gledaš na TVu što vrte pištoljima i kalašnjikovima su reklama, propaganda i proizvod manipulacije ovih 10% (Kurda, Šita, Sunita, Kršćana) ekstremnih bogataša kojima je u interesu da Irak bude nestabilan da bi oni mogli mirno i neometano nastaviti krasti, pljačkati, zavrtati na tenderima, na prodaji bušotina, konzoricijima, investicijama itd itd itd.
Irak - Ako ne jedna od najkorumpiranijih onda sigurno najkorumpiranija zemlja na svijetu. (BiH?
Doslovce ako ti neko smeta, komšija ti ušao u medju pola metra, uzmeš utoku i ovjeriš ga
"Plemenske poglavice", vode glavnu riječ baš ko u onim turskim serijama ali doslovno.
75% ali APSOLUTNO nepismenog stanovništva. Manipulcija istima je jednostavna kao sa dvogodišnjom djecom. Razlika između nas i njih što je naš stupanj razvoja na malo višem nivou pa se može zabilježiti da negdje neko s nekim razgovara u pokušaju da riješi problem mirnim i civilizovanim putem, kod njih toga nema. Samo nasilje i divljaštvo.
10% ekstremno bogatih koji preko ovo 15% relativno bogatih (uglavnom vjerskih lidera, plemenskih vođa, oficira itd) manipulišu sa ovih 75% tj. zavađaju ih, handre, terorišu samo da bi zadržali te pozicije na kojima jesu.
Irak? Zemlja nevjerovatno lijepa i puna duha i istorije.
Nevjerovatno bogata zemlja, imaju budžet blizu 100 milijardi dolara od kojih se "raji" daje tek oko 40ak procenata ostalo ide Allah samo zna gdje već. Ne obnavlja se skoro ništa, ono što su uništili Amerikanci tako i stoji, ono što je napravio Sadam i to je to. Bilo je nekih pokušaja (ko fol) ali se sve završavalo kao napadima Alkaide na radnike i gradilišta zbog čega su se "strani investitori" uglavnom povlačili iz Iraka.
Njima ne trebaju strani investitori. Oni ne znaju sad šta će sa parama a eksplatacija i proizvodnja nafte (najvažnije sirovine) je na nivou oko 60% pproizvodnje u doba Sadama.
Sadam je klepao dosta ali je i davao narodu dosta. Navodnio je cijeli Irak. Ne može čovjek da se načudi kad vidi rijeke Tigris i Eufrat da imaju najveći nivo u ljetnim mjesecima kada su najveće suše. To me fasciniralo. Imaju 3 žetve godišnje. Iz zemlje za koju ne bi niko normalan rekao da može bilo šta niknuti oni žanju pšenicu koja se žuti kao zlato, Kukuruz sa super ekstra zdravim klasovima i u životu svom nisam pojeo slađu lubenicu, dinju i paradajz od onih što sam probao dole.
Običan puk, obični ljudi su strašno prijatni, vole nas Jugoslovene i poštuju (Bosance i Srbe pogotovo) malo je reći. U što god pogledaš (zgrada, tunel, most, bunker, tankeri za vodu, trafo stanice itd) kažu to je napravio Jugosloven.
Ono što je meni zasmetalo je podrška Sadama Miloševiću. I na moje pitanje zašto je to tako bilo? Njihov odgovor je bio da je to zato što je Milošević svršavao na pomen "JUGOSLAVIJA", bio je lud za Jugoslavijom a Slovence, Hrvate i Bosance je doživljavao kao izdajnike te ideje socijalizma/pravde/jednakosti (tako oni kažu). Vučić i Nikolić rade super stvar, n a tome im čestitam jer idu dole na noge njima i pod pričom Jugoslovanstva (kurci-palci) pokušavaju dobiti poslove. Mi što smo glupi o tom drugom prilikom.
Kurdi nikad neće dobiti nezavisnost niti će se prekrajati granice Iraka.
Kurdi su pozicionirani na Jugoistoku Turske u području u kome izviru Tigris i Eufrat a priznaćete da je voda je važniji element čak i od nafte. Turska bi izgubila puno toga ukoliko bi ostala bez tog teritorija. Znači zajebi prekrajanje granica, autonomija možda ali nove granice JOK!
U svoj ovoj priči žao mi je samo ono običnog naroda, ne onog što ga vidiš na TVu kako se fata kalašnjikova da ide nekog ubijat/klat već onih seljana/zemljoradnika kojeg ta politika i to sranje uopšte ne interesuje i koji samo štetu trpi od tog svega.
Svi oni što ih gledaš na TVu što vrte pištoljima i kalašnjikovima su reklama, propaganda i proizvod manipulacije ovih 10% (Kurda, Šita, Sunita, Kršćana) ekstremnih bogataša kojima je u interesu da Irak bude nestabilan da bi oni mogli mirno i neometano nastaviti krasti, pljačkati, zavrtati na tenderima, na prodaji bušotina, konzoricijima, investicijama itd itd itd.
- Kikibombona
#1640 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jel ovo Muktada al-Sadr ponovo IN?
-
djes_ba
#1641 Re: ISIS zauzeo Mosul
ne znam jeli bilo
evo i nasih "oslobodioca " patroliraju po Iraku
sto se mene tice neka i ostanu dole il ovako il onako
http://www.liveleak.com/view?i=d06_1403183911
evo i nasih "oslobodioca " patroliraju po Iraku
sto se mene tice neka i ostanu dole il ovako il onako
http://www.liveleak.com/view?i=d06_1403183911
-
Ovran
#1642 Re: ISIS zauzeo Mosul
A bit ce da i nisu bas skriveni ciljevi ako je vec sve tako prosto? Glupi Ameri ni skrit ne znaju?Kikibombona wrote:
Pa to je prosto.
Sto jadniji Arapi - to sigurniji Izrael. Drzave koje su slabe (politicki, ekonomski, vojno....) lakse je ucjenjivati i sa njima manipulisati. Osnove logike.
Amerika za javnost ima drugu pricu. Medjunarodno pravo, stabilnost, principi, moral, ljudska prava i ostale ublehe.
- amoninan
#1643 Re: ISIS zauzeo Mosul
aha...Kikibombona wrote:Jel ovo Muktada al-Sadr ponovo IN?
s današnje parade

odnose nagradu za najlošije kamuflirani samoubilački pojas
- Kikibombona
#1644 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam kakve su sanse ISILu sada.
Siita ima vise, imaju bolju opremu, vecu podrsku u regionu... Cini se da je sve na njihovoj strani.
Vidjet cemo sta ce biti dok Amerika ne odluci da je dosta.
Siita ima vise, imaju bolju opremu, vecu podrsku u regionu... Cini se da je sve na njihovoj strani.
Vidjet cemo sta ce biti dok Amerika ne odluci da je dosta.
- Challenger__
#1645 Re: ISIS zauzeo Mosul
OSIM Izraela, Turske, Katara, Saudijske Arabije i iznad svega SAD, tvorca "halifata" kao monstruma kojim će reketariti po regionu i plašiti ovce.Kikibombona wrote:Ne znam kakve su sanse ISILu sada.
Siita ima vise, imaju bolju opremu, vecu podrsku u regionu... Cini se da je sve na njihovoj strani...
- amoninan
#1646 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam šta da ti kažem...
Slična je situacija bila 2006-2007, mehdijevci i co ( +JCOS - IRGC "savjetnici")
Jedina razlika, što će sad Saudija teško ubjediti ostatak sunija da odlože oružje, odnosno pridruže se "borbi protiv terorizma". (a to je bilo instrumentlno za gušenje sunijskog otpora)
Jer prošla epizoda je završila etničkim čišćenjem sunija u Bagdadu, obećanja o političkim reformama, te regrutaciji u nacionlu vojsku itd.. su ispala pupa hava.
Ne znam....
Slična je situacija bila 2006-2007, mehdijevci i co ( +JCOS - IRGC "savjetnici")
Jedina razlika, što će sad Saudija teško ubjediti ostatak sunija da odlože oružje, odnosno pridruže se "borbi protiv terorizma". (a to je bilo instrumentlno za gušenje sunijskog otpora)
Jer prošla epizoda je završila etničkim čišćenjem sunija u Bagdadu, obećanja o političkim reformama, te regrutaciji u nacionlu vojsku itd.. su ispala pupa hava.
Ne znam....
- Kikibombona
#1647 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma to je kratkog vijeka. Cilj je zavaditi i devastirati. Kada to postignu, odbacit ce ih.Challenger__ wrote:
OSIM Izraela, Turske, Katara, Saudijske Arabije i iznad svega SAD, tvorca "halifata" kao monstruma kojim će reketariti po regionu i plašiti ovce.
Cini mi se da cekaju da se dobro iscrpe pa da onda ulete 'pomoci'.
- Kikibombona
#1648 Re: ISIS zauzeo Mosul
Problem je sto zastavu nosi ISIL na kojem je veliko zvono. Ameri i kada bi htjeli ne mogu dati drzavu skupini koju su proglasili teroristickom.amoninan wrote:Ne znam šta da ti kažem...
Ne znam....
Bez podrske Amerike i Saudije suniti u Iraku nemaju nikakve sanse.
-
cbrt
- amoninan
#1650 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nije bilo ISIL-a 2009. No opet su predali ključeve države Malikiju. Maliki je bio kompromis na relaciji US-Iran-Saudija. Ono što je danas ISIS, i Irak danas, je direktna posljedica tog kompromisa - naravno on ide dublje od samog Malikija. No sad da ne razglabamo. Zato mi je ono pravo šega čitati kako jedni druge optužuju da ovaj ili onaj stoji iza ISISa, odnosno krize, a svi su dobuko upetljani. I jednako odgovorni...Kikibombona wrote:Problem je sto zastavu nosi ISIL na kojem je veliko zvono. Ameri i kada bi htjeli ne mogu dati drzavu skupini koju su proglasili teroristickom.amoninan wrote:Ne znam šta da ti kažem...
Ne znam....
Bez podrske Amerike i Saudije suniti u Iraku nemaju nikakve sanse.
sunnis are troublemakers - General Petreus. S njim su se složili i Iranci - za koje je taj period bio ključan da marginaliziraju nacionaliste među iračkim šijjama i u prvesafove proguraju svoje ljude i paramilitarne organizacije.
I dobili smo što imamo danas u Iraku.