salik79 wrote:kritichar wrote:salik79 wrote:
Sufije, sufije, ali tebi je i svakako sve isto. Za ostatak,bujrum, ne moras komentarisat - nudim ti da zajedno obilazimo dzamije na svakom sabahu i jaciji.
sufija = šija?
inače šta će ti ovaj na avataru
zašto samo sabah i jacija, pa kod nas ima toliko nezaposlenih da bi džamije trebale biti pune i tokom dana, ali tradicionalna omladina je u kafani
Ovaj, je samo tebi i tvojim istomisljenicima "ovaj", u sufijskim krugovima on je hazreti Imam Homeini, mudztehid i mudzdzedi, Allahov prijatelj.
kritichar wrote:salik79 wrote:I jos nesto - tamam da sam i sija, kakve veze ima dje cu klanjati?! Klanjaju, podjahkad, sa nama u dzematu i sije, kako ovdje tako i u Turskoj. Isto kao sto u Iranu mi klanjamo s njima.
niko nije ni pomenuo mjesto klanjanja
Kako nisi, pitas me sta cu ja u "tradicionalnoj dzamiji"!?

“ Mi ne obožavamo boga koji podiže veličanstvenu građevinu za ibadet, pravdu i pobožnost, a onda je sam ruši i postavlja Jezida, Muaviju, Osmana i njima slične silnike kao vođe ljudima i ne određuje sudbinu ummeta nakon smrti Svog vjerovjesnika.“ (123)
„ Nas ovdje ne interesuju dvojica staraca (Ebu Bekr i Omer) i ono što su učinili suprotno Kur'anu, njihovo poigravanje s Božijim propisima, proglašavanjem halalom i haramom na osnovu svog hira, nepravde koje su počinili prema Fatimi kćerki Vjerovjesnika, s.a.v.s., već želimo ukazati na njihovo nepoznavanje Božijih i vjerskih propisa“. (Kešful-esrar, 126)
Neko će možda reći da Kur'an ne govori eksplicitno o imametu, jer se onda Ebu Bekr i Omer ne bi tome suprostavljali. A i ako pretpostavimo da su se tome protivili, niko ih u tome ne bi podržao. Zbog toga ćemo ovdje navesti nekoliko primjera njihovog jasnog suprostavljanja Kur'anu kako bi bilo sasvim jasno da su to oni činili i da su ih drugi u tome podržavali.“ (131)
Čak i da su ove stvari jasno spomenute u Kur'anu, ovi (Ebu Bekr i Omer) ne bi odustali od svog puta i ne bi prepustili vlast. S obzirom da se Ebu Bekr najviše pretvarao, on je izmislio hadis kako bi okončao ovu stvar i učinio to što je učinio u pogledu nasljedstva. A što se tiče Omera, njemu ne bi bilo teško da kaže da je Allah ili Džibril ili Vjerovjesnik pogriješio u objavi ovog ajeta, a sunnije će ga podržati u tome kao što su ga podržali u svemu onome što je promijenio od vjere islama i dati prednost njegovim riječima nad kur'anskim ajetima.“(138)
“Ako bi se neko suprostavio vođi pravovjernih, a.s., ne zbog vjerskog motiva, već borbe za vlast ili nekog drugog interesa, poput Aiše, Zubejra, Talhe, Muavije i njima sličnih, ili neko iskazivao neprijateljstvo prema njemu ili nekome od imama, a.s., ne zbog vjerskih motiva, već iz neprijateljstva prema Kurejšijama, Hašimijama ili Arapima, ili zbog toga što mu je ubio sina, oca i slično, ništa od toga ne proizvodi vanjsku nečistoću, iako su oni gori od pasa i svinja, zbog nepostojanja idžma'a (koncenzusa) ili predaja o tome.“ (Kitabut-tahare, Muesessetu tenzimi ve nešri asari-l-imam -l-humejni, 3/457)
“Kao što mi vjerujemo - a i oni isto vjeruju u to – i predaje nam govore da vođa pravovjernih, a.s., prisustvuje kod ljudi na samrti, svejedno bili oni vjernici, nevjernici ili licemjeri. Naravno, slično tome se prenosi i za ostale imame.“ (El-Me'ad fi nezaril-imam humejni, 177)
„Dozvoljeno je stupiti u mut'a (privremeni) brak s bludnicom, mada je to pokudeno, pogotovo ako se radi o prostitutki koja je poznata po tome. Ako stupi u brak s njom, neka je sprijeci od cinjenja razvrata.“ (1/265)
To tvoj hazreti mudztehid pise u svojim djelima. Ima i mnogo gorih njegovih fetvi.
Ti dovi da budes prozivljen sa njim, a ja cu doviti da budem daleko od njega i da budem sa onima koje on prokljine, tj. ashabima.