Iz srbijanske provincije se svet jasnije vidiMartinez_ wrote:Upravo suprotno, od svetske krize 2008. naovamo ga stvarnost potvrđuje a do tad je bio ismevan od strane liberala i zagovornika ''kraja istorije''seln wrote:Huntingtonova tezaMartinez_ wrote:Tietje sve je to ok ali najveći prorok modernog doba, Samuel Huntington, smatran nekad za fundamentalistu ali njegova se vizija sveta (nažalost) sve više potvrđuje, stavio je Bosnu u rusku zonu uticaja![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Clash ... ns_map.png![]()
![]()
![]()
To samo jos "Dveri" i "Obraz" smatraju relevatnim.
Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?
- seln
#1626 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
-
Martinez_
#1627 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
U stvarima o kojima govorimo demokratija nema nužno prednost nad diktaturom. Lova i kultura su bitnije. Dao sam ti primer kako zalivske despotije još uvek uspešno zatiru najveće demokratske pokrete u islamskom svetu, MB pre svih.Tietje24322 wrote:Erdogana su Turci izabrali sa 53% glasova. Demonstriraju komunisti i nose pri tome komunisticke zastave. Njihova partija je dobila 2% glasova. Turska je demokratija u svakom pogledu. Rusija je diktatura i to cista. Nema razvoja u Rusiji osim bogacenje uskok kruga kroz naftu. Jedino sto rade je otkrivanje nafte i pravljenje S300 rakete koje prodavaju banana drzavama i MIG-ove.Martinez_ wrote:Tietje24322 wrote: Pa Rusija jos nije sredjena zemlja. Imas par ljudi koji se bogate tim gasom ali Rusija u sustini je ne industrijaliziran i nesredjena banana drzava. Cista diktatura. Saudijsci su nebitni jer je to mala zemlja. SA ima jako malo nafvte u poredjenju sa recimo Emiratima. U Alziru su neki dan nasli zalihe nafte koje prestizu Saudijsku Arabiju.
Pakistan, Iran, Indonezija, Malezija, Egipat. Saudijci su mala riba medju tim zemljama.
Turska je s obzirom na apetite malo se prerano demokratizovala, rekao bih. Amerika je jedna, sve ostale imperije su bolje šljakale kao diktature.
Eno vidi zbivanja zadnjih dana, kome je položaj ugroženiji Putinu ili Erdoganu? Rusi imaju autoritarnu svest i paranoju od dezintegracije koja će još dugo održavati Putina i neke nove Putine.
Ponavljam Turcima je bitno šta proizvode šta izvoze itd. Kao i Kinezima. Rusima je dovoljno 45% svetskih rezervi zemnog gasa
edit: i nema Erdogan sukob sa biračima eno proviri na temu o Turskoj o čemu je reč. Frakcije u vrhu
Last edited by Martinez_ on 26/12/2013 13:46, edited 1 time in total.
- madner
#1628 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Turska je demokratska drzava koja je zatvorila 200 visokih oficira zato sto se ne slazu sa kursom AKP a na protestante gledaju kao na udruzenu urotu protiv sultana.Tietje24322 wrote:A ta GDP kome ide? Ne ide u razvoj Rusije vec na bankovne racune putina i slicne njemu. Svaka oporba se zatvara u zatvor. Turska je demokratska drzava gdje se uhapsi MINISTAR ako je osumnjecen za korupciju.madner wrote:Mogao si barem uporediti GDP po glavni stanovnika prije nego sto ovakve gluposti kazes.Tietje24322 wrote:
Diktatura sa atomskim bombama.
Haj sto veze nemas o vojnoj tehnici, ne moze svako znati citati specifikacije, ali su bas osnove osnova.
Rusija izvozi gas i naftu i zato joj je GDP velik. Turska kao jedina zemlja iz Istocne Evrope spada u visoke industrijalizrane zemlje OECD. Isto je velik GDP Saudisjke Arabije. Ali ni u ludilu to nisu sredjene i pravne drzave sa efektivnim i demokratskim sistemom.
Toliko o demokraticnosti.
Brbljas bez ikakvog pokrica, oduzmi cijeli energetski sektor od Rusije i opet Turski GDP po glavni nije veci. Na stranu to sto isti zaradjuju upravo od istog preko Iraka.
-
Hafis
#1629 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Bola' šta si više navro s tom Turskom, u kući ti bila dabogda. Ako igdje ima tema o Turskoj, onda je to na ovom forumu. Ima ih preko deset, pa bujrum.Tietje24322 wrote:Erdogana su Turci izabrali sa 53% glasova. Demonstriraju komunisti i nose pri tome komunisticke zastave. Njihova partija je dobila 2% glasova. Turska je demokratija u svakom pogledu. Rusija je diktatura i to cista. Nema razvoja u Rusiji osim bogacenje uskok kruga kroz naftu. Jedino sto rade je otkrivanje nafte i pravljenje S300 rakete koje prodavaju banana drzavama i MIG-ove.Martinez_ wrote:Tietje24322 wrote: Pa Rusija jos nije sredjena zemlja. Imas par ljudi koji se bogate tim gasom ali Rusija u sustini je ne industrijaliziran i nesredjena banana drzava. Cista diktatura. Saudijsci su nebitni jer je to mala zemlja. SA ima jako malo nafvte u poredjenju sa recimo Emiratima. U Alziru su neki dan nasli zalihe nafte koje prestizu Saudijsku Arabiju.
Pakistan, Iran, Indonezija, Malezija, Egipat. Saudijci su mala riba medju tim zemljama.
Turska je s obzirom na apetite malo se prerano demokratizovala, rekao bih. Amerika je jedna, sve ostale imperije su bolje šljakale kao diktature.
Eno vidi zbivanja zadnjih dana, kome je položaj ugroženiji Putinu ili Erdoganu? Rusi imaju autoritarnu svest i paranoju od dezintegracije koja će još dugo održavati Putina i neke nove Putine.
A i imaš temu o Siriji. Neizvjesna situacija, vojnostrategijski dosta komplicirana, i što je važno-braća se biju međusobno, Turska je involvirana u sukob do jaja...kud ćeš bolje
-
Tietje24322
#1630 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Pa Evropska Unija je trazila od Turske da smanje uticaj vojske. Prije Erdogana je vojska odlucivala koji politicar moze biti predsjednik a koji predjsednik moze biti ubijen. Ako neznas potrazi na internetu koji predjsednici Turski su od strane vojske ubijeni. Vojska je priznala da je Turskog predsjednika koji je imao komunisticke ideje drzala za noge na vrhu nebodere i pitala ga :"Hocesli od sada slusati nas."madner wrote:
Turska je demokratska drzava koja je zatvorila 200 visokih oficira zato sto se ne slazu sa kursom AKP a na protestante gledaju kao na udruzenu urotu protiv sultana.
Brbljas bez ikakvog pokrica, oduzmi cijeli energetski sektor od Rusije i opet Turski GDP po glavni nije veci. Na stranu to sto isti zaradjuju upravo od istog preko Iraka.
Demokratija je zemlja u kojoj vecina bira partiju a vojska SLUSA vladu. Neces valjda reci da vojska treba imati zadnju rijec? Erdogan je zatvorio oficire koji su zelijeli opet drzavni udar. To je logicno. Danas je vojska u sluzbi vladajuce partije a vladajucu partiju bira vecina.
Ti da znas ista u zivotu nebi imao 35.000 postova. Kad god pogledam na ovaj forum ti si tu. Ja sam slobodan ovih par dana zbog bozica i nove godine pa pisem ali ti uvijek pises. Imasli ikakmav posao? Radisli sta u zivotu? Jos se usudis reci nekome da brblja.
Last edited by Tietje24322 on 26/12/2013 13:51, edited 1 time in total.
-
Martinez_
#1631 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
seln wrote: Iz srbijanske provincije se svet jasnije vidi
Ja mislim da je stambolski sultan namenio i stanovnicima Smederevskog sandžaka internet ne mnogo sporiji od ostalih carskih provincija
-
Martinez_
#1632 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Eto vidiš Tietje, Hafis je mislio ostat neutralan a sa dovlačenjem Turaka na temu prebacio si ga u Nikola Šubić mod 
- seln
#1633 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
More bit...Martinez_ wrote:seln wrote: Iz srbijanske provincije se svet jasnije vidi
Ja mislim da je stambolski sultan namenio i stanovnicima Smederevskog sandžaka internet ne mnogo sporiji od ostalih carskih provincija
ipak, preporucio bih da se ne ofiras sa Huntingtonovim tezama izvan Srbije.
- seln
#1634 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
To naj feudalac koji je se popickao sa Turcima oko toga ko ce kod pucanstva uzimati porez?Martinez_ wrote:Eto vidiš Tietje, Hafis je mislio ostat neutralan a sa dovlačenjem Turaka na temu prebacio si ga u Nikola Šubić mod
- madner
#1635 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Jest jest, nije to bila cistka oficira koji su mu odbili poslusnost. Jer logicno je to da su svi planirali puc. Jedino nije jasno kako to da kada su bas svi bili umjesani nisu ostvarili isti, sve osim zandamerije su kontrolisali.Tietje24322 wrote:Pa Evropska Unija je trazila od Turske da smanje uticaj vojske. Prije Erdogana je vojska odlucivala koji politicar moze biti predsjednik a koji predjsednik moze biti ubijen. Ako neznas potrazi na internetu koji predjsednici Turski su od strane vojske ubijeni.madner wrote:
Turska je demokratska drzava koja je zatvorila 200 visokih oficira zato sto se ne slazu sa kursom AKP a na protestante gledaju kao na udruzenu urotu protiv sultana.
Demokratija je zemlja u kojoj vecina bira partiju a vojska SLUSA vladu. Neces valjda reci da vojska treba imati zadnju rijec? Erdogan je zatvorio oficire koji su zelijeli opet drzavni udar. To je logicno. Danas je vojska u sluzbi vladajuce partije a vladajucu partiju bira vecina.
Ti da znas ista u zivotu nebi imao 35.000 postova. Kad god pogledam na ovaj forum ti si tu. Ja sam slobodan ovih par dana zbog bozica i nove godine pa pisem ali ti uvijek pises. Imasli ikakmav posao? Radisli sta u zivotu? Jos se usudis reci nekome da brblja.
Vojska sluzi drzavi, ne partiji.
Ja sam analiticar koji zaradjuje lovu tako sto pise, ali imam premije ako nadjem najgluplje postove. Cijene ljudi humor, pa onda svrljam po forumu i kupim bisere. Ko nadje najvecu provalu dobije sedmicni dobitak. Tako da ako odem poslje NG na put do Senesala, poslat cu ti zahvalnicu.
-
Tietje24322
#1636 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
@Martinez

Po ovoj ce se stvoriti novo Vizantijsko cvarstvo do godine.

Po ovoj ce se stvoriti novo Vizantijsko cvarstvo do godine.
-
Tietje24322
#1637 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nisi ti analiticar vec si luzer. Da si analiticar imao bi posao i nebi skoro nikada ovdje pisao osim u raspustima za vrijeme blagdana kada nema nista na televiziji osim crkvenih horova i Bozicnog prenosa.madner wrote:
Ja sam analiticar koji zaradjuje lovu tako sto pise, ali imam premije ako nadjem najgluplje postove. Cijene ljudi humor, pa onda svrljam po forumu i kupim bisere. Ko nadje najvecu provalu dobije sedmicni dobitak. Tako da ako odem poslje NG na put do Senesala, poslat cu ti zahvalnicu.
Ali slab si ti analiticar.
- madner
#1638 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nista saljem ti sliku sa plaze, ovo za Rusiju i Tursku je hit.
Imamo jednog ko je mislio da je Egipat jaci od Izreala, ali mislim da ce ovo pobjediti.
Imamo jednog ko je mislio da je Egipat jaci od Izreala, ali mislim da ce ovo pobjediti.
-
radostan dan
#1639 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
jeS, alL ne pita se amerika i engleska biće zemlja proleterska, nego turska...Hafis wrote:Svaka čast svakome, ali ja bih volio a nas ameri zarobe nego ovi Turci osloboderadostan dan wrote:sve sam detaljno pročitO...
diskusija je na mjestu i po kvalitetu i po kvantitetu.
ja ne vidim druge nego da se odmah predamo, pa ko prvi stigne da nas oslobodi.
evo meni je po četvrti ili peti put ovdje rečeno - dovoljno je da se ne mješaš i sve će biti u dure, doći će komisija poslije oslobođenja da te skenira, i to je to...samo sačekaj ove naše i nema -niki - problema.
no da ne bude sve sprdnja, evo ovako stvari stoje -
a) rata će biti, ukoliko je to u interesu velikih
b) rata neće biti ukoliko to velikim nije u interesu
sve ostalo je šuplja da šupljija ne može biti...
ne mogu sastaviti 3 para i jedan prelaz na ulog od cenera da uzmu koju stoju, ali zato imaju geopolitičku viziju 150 godina unaprijed.
pa jbt, ovdje sve mufid memija do dobrote lošića, lazanski do miroslava...
a tek demografija i procjene...
jedino šeln ili neko drugi skonta - 2.500.000 miliona u bih za par decenija. ništa bolje ako ne i gore svuda okolo...
koji demokrafski potencijal?
starosna strukturaće biti takva da neće biti potencijala da bude radno sposobnih da zarađuju penzije penzionerima.
postavlja se pitanje i daljeg -opsluživanja- i onako malo postojećih radnih mjesta u budućnosti, a ne stvaranje viškova za ratovanje.
dalje, sve i da ne bude rata, sve i da se uđe u eu...pa jel vi mislite da će djeca ostati u bih da se zlopate...pa prva prilika i -kako si majko, kako si oče, kakvo je tamo vrEme...
pa već danas bi 50 posto njih otišlo u neizvjesnu avanturu zvanu - crnčenje na kruzerima po panami i kuala lumpuru...
sve mi ovo liči na završetak predstave -radovan III- u kojoj maestralni zoran radmilović opkoljen vodi bjesomučan rat protiv vilotića. i kada se odluči na proboj, upada na vilotića teritoriju gdje nikoga ne zatiče. zatim se vraća u svoju kuću i konstatuje - znam ja da je najopasnije kada smo mi oko nas.
oprostite na prekidu žurke, Aj zdraO...
Last edited by radostan dan on 26/12/2013 14:16, edited 1 time in total.
- madner
#1640 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mudro zborite, da je bilo vise takvih glasova '85 standard bi sigurno bio duplo veci. 
-
Tietje24322
#1641 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Last edited by Tietje24322 on 26/12/2013 14:29, edited 3 times in total.
- madner
#1642 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Steta, ovim bi definitivno zakucao prvo mjesto.
-
sumirprimus
#1643 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...
dakle nema brige oko peMzija,jerbo peMzija nece biti...
-
sumirprimus
#1644 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
a i na ovaj broj od 2,5 mil valjda ce se lakse doc do kakve pozicije,negoli sad... 
-
Tietje24322
#1645 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Jako zanimljiva emisija o Turskom uticaju na balkanu i o Bosnjacima i Albancima.
-
radostan dan
#1646 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
nisam ni sumnjao...znači kad ja budem došao na red za penziju, neće ih ni biti. super.sumirprimus wrote:jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...![]()
odoh se ja prebaciti na onu temu - agrar i seoski potencijal (bez ironije), češaćemo se mi po glavi oko nekih drugih stvari.
- seln
#1647 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Nema ih ni sada ili imaju mrvice...sumirprimus wrote:jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...![]()
Taj demografski problem su prepoznale sve vlade koje gledaju malo dalje od IMT. Uprkos protivljenju nacionalno orjentisanih grupa, otvoreno se govori o potrebi uvoza radne snage, uglavnom mladih i skolovanih ljudi. Ako im ikada padne na pamet da se posluze onima koji su im geografski najblizi, ova cifra od 2,5 miliona bi mogla brzo biti dostignuta. Tada ce u BiH ostati samo penzioneri i politicari, tako da nece imati ko da ratuje. I nekako mi nije utjeha to sto ce u Srbiji biti isto.
-
Tietje24322
#1648 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
penziju placa svak za sebe. Odvaja ti se od plate svakog mjeseca za tvoju vlastitu penziju. Koja budala! Hahaharadostan dan wrote:nisam ni sumnjao...znači kad ja budem došao na red za penziju, neće ih ni biti. super.sumirprimus wrote:jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...![]()
dakle nema brige oko peMzija,jerbo peMzija nece biti...![]()
odoh se ja prebaciti na onu temu - agrar i seoski potencijal (bez ironije), češaćemo se mi po glavi oko nekih drugih stvari.
- seln
#1649 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Mozda nekome to zvuci kao vic, ali ja sam ipak sretan sto rahmetli dedo nije rasprodao zemlju.radostan dan wrote:nisam ni sumnjao...znači kad ja budem došao na red za penziju, neće ih ni biti. super.sumirprimus wrote:jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...![]()
- seln
#1650 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude
Drzava u kojoj zivis izdvaja godisnje ca. 45 milijardi za penzije. Ni 5% penzionera ne finansira u potpunosti svoju buducu penziju.Tietje24322 wrote:penziju placa svak za sebe. Odvaja ti se od plate svakog mjeseca za tvoju vlastitu penziju. Koja budala! Hahaharadostan dan wrote:nisam ni sumnjao...znači kad ja budem došao na red za penziju, neće ih ni biti. super.sumirprimus wrote:jedna ispravka radosnom,prije nego dodjemo do te cifre od 2,5 mil,ostacemo bez pio i mio...![]()