Slažem se sa svime osim da nije intelektualac. To baš ne bih mogao reći za njega, slagao se ili ne sa njegovim dosadašnjim radom.cyprus wrote:Raspudić niti je fašista (nacionalista jeste, ali ne dovoljno radikalan da bi se okarakterisao kao fašista), ali vala nije ni neki intelektualac, bar prema onome što sam ga ja dosad čuo... Debelo se ovdje precjenjuje, i on, i njegov značaj...
Nino Raspudić
- Humljanin
#1626 Re: Nino Raspudić
- cyprus
#1627 Re: Nino Raspudić
@missko, fašista je ništa drugo nego radikalni nacionalista... Tu spadaju oni koji pretjeruju u govoru mržnje, u satanizaciji drugih, a viktimizaciji vlastitog naroda, u kreiranju nacionalne mitologije, u zagovaranju 'zbijanja redova', u relativizaciji historije, u napadanju multikulturalnih vrijednosti itd. Mišljenja sam da Nino ipak nije toliko "pretjerao" da ga se može u ovu grupu svrstati, u suprotnom bi se 90% stanovnika ove regije moglo nazvati fašistima...
@Josip i @Humljanin, pa dobro, on je jezičar - logično je da sa tim dolazi i neka elokventnost... Ali daleko od toga da ga sama elokventnost, posjedovanje vokabulara i mogućnost kakvog-takvog racionalnog rasuđivanja može kvalifikovati kao nekog značajnog intelektualca... Ono što sam ja od njega čuo ne odudara nekom inteligencijom, niti lucidnošću od onoga što nam nudi većina analitičara i kojekakvih mudrosera što se vrte po televizijama u regionu... Također, mislim da na svakom fakultetu, svakog univerziteta u regionu postoji bar dvocifren broj profesora ovog Raspudićevog kalibra... Pa eto, ako su svi oni intelektualci, onda je valjda i Raspudić... Istina, on jeste jedan od onih koji bolje kotiraju među desničarski orijentisanim analitičarima, obzirom da je tu intelektualna konkurencija po defaultu prilično tanka, ali sa druge strane treba razumijeti i da je nacionalizam, kao ideologija koja kasapi i nastoji unakaziti univerzalne humane vrijednosti, u direktnom sukobu sa pojmom intelektualnosti... Zbog toga Ninu Raspudića nikada ne mogu posmatrati kao značajnog intelektualca, već u najboljem slučaju nekog minornog...
@Josip i @Humljanin, pa dobro, on je jezičar - logično je da sa tim dolazi i neka elokventnost... Ali daleko od toga da ga sama elokventnost, posjedovanje vokabulara i mogućnost kakvog-takvog racionalnog rasuđivanja može kvalifikovati kao nekog značajnog intelektualca... Ono što sam ja od njega čuo ne odudara nekom inteligencijom, niti lucidnošću od onoga što nam nudi većina analitičara i kojekakvih mudrosera što se vrte po televizijama u regionu... Također, mislim da na svakom fakultetu, svakog univerziteta u regionu postoji bar dvocifren broj profesora ovog Raspudićevog kalibra... Pa eto, ako su svi oni intelektualci, onda je valjda i Raspudić... Istina, on jeste jedan od onih koji bolje kotiraju među desničarski orijentisanim analitičarima, obzirom da je tu intelektualna konkurencija po defaultu prilično tanka, ali sa druge strane treba razumijeti i da je nacionalizam, kao ideologija koja kasapi i nastoji unakaziti univerzalne humane vrijednosti, u direktnom sukobu sa pojmom intelektualnosti... Zbog toga Ninu Raspudića nikada ne mogu posmatrati kao značajnog intelektualca, već u najboljem slučaju nekog minornog...
-
missko
#1628 Re: Nino Raspudić
Sta nema Raspudic od toga?Josip321 wrote:Valjda gajenje fasisticke ideje i djelovanje u skladu sa njom.missko wrote:Sta definise jednog fasistu?cyprus wrote:Raspudić niti je fašista (nacionalista jeste, ali ne dovoljno radikalan da bi se okarakterisao kao fašista), ali vala nije ni neki intelektualac, bar prema onome što sam ga ja dosad čuo... Debelo se ovdje precjenjuje, i on, i njegov značaj...
- Josip321
#1629 Re: Nino Raspudić
Ne znam, mislim da nisi u pravu. Zavrsio sam fakultet, ne bih rekao da na svakom fakultetu ima profesora koji bi bili intelektualci njegovog kalibra. Dakako da ima intelektualaca, ali nema ih bas dvocifren broj. I nema ih njegovog talenta i veoma ih je malo ako uopce postoje, koji su intelektualci toga tipa.cyprus wrote:Također, mislim da na svakom fakultetu, svakog univerziteta u regionu postoji bar dvocifren broj profesora ovog Raspudićevog kalibra... Pa eto, ako su svi oni intelektualci, onda je valjda i Raspudić... Istina, on jeste jedan od onih koji bolje kotiraju među desničarski orijentisanim analitičarima, obzirom da je tu intelektualna konkurencija po defaultu prilično tanka, ali sa druge strane treba razumijeti i da je nacionalizam, kao ideologija koja kasapi i nastoji unakaziti univerzalne humane vrijednosti, u direktnom sukobu sa pojmom intelektualnosti... Zbog toga Ninu Raspudića nikada ne mogu posmatrati kao značajnog intelektualca, već u najboljem slučaju nekog minornog...
Drugo. Ovo sto kazes za desnu stranu i pomankanju intelkta na njoj. Ili nemas jasnu sliku jer nemas dovoljno informacija ili si ideoloski nastojen. A tvoja ideologija nije desna.
Mislim da je u tvome slucaju prije rijec o potonjem.
To su takve floskule koje nemaju utemeljenja na cinjenicama.
-
omar little
#1630 Re: Nino Raspudić
da nincek ne brani hercegovacke ratne zlocince vraga bi se on branio i velicao intelektualno ovoliko.
- Humljanin
#1631 Re: Nino Raspudić
Pa dobro, ne mislim ni ja da je Nino intelektualac svjetskog kalibra, ali da nije intelektualac ne moze se ni to reći. Nametnuo se i profilirao u društvu kao neka intelektualna figura, pa je čest gost regionalnih političkih i akademskih emisija. Ima solidan intelektualni kapacitet, lucidan um, dobro filozofski i književno obrazovan. Vrlo brzo argumentira i artikulira svoje stavove.cyprus wrote:
Nije sad da je zadužio društvo svojim književnim i akademskim radom, ali me vidim da ga se moze otpisati kao neku "neobrazovanu seljačinu" iako kadkad tako priča.
Osobno, mislim da on ima puno puno veći kapacitet od onoga što prikazuje i na što se sveo.
Kažem ti da je on bio jedan od istaknutijih lijevih aktivista dok je bio u mostaru. A koliko sam čuo za porodicu, isto su normalni, umjereni i širokih (možda liberalnih) svjetonazora tako sa nema na koga biti "ustaša" kada mu nitko iz familije nije.
Da ima još takvih pojava, ima sigurno. Ali se nisu profilirali i nisu konzistentni. Raspudiću su dosad dosta puta predviđali sa je zvijezda padalica i da ce njegocih 5 minuta brzo proci. Ali izgleda da nije tako plitak kao što se nekada čini. Nudili su mu da uđe i u politiku, jedno vrijeme se hdz i sdp otimali za njega, ali je bio pametan da se odmakne od toga.
Što se tiče desnice. Ne bih se složio da je desnica i intslekt nespojivo. To jesnostavno nije istina. Ima kroz povijest i previše primjera konzervativaca koji su svojim intelektualnim radom oplemenili civilizaciju.
Druga je stvar što se sve desno izjednačava sa fašizmom. I to nije nimalo dobro. Time osim što se sotonizira jedan dobar dio stanovništva, također se devalvira i samo zlo fašizma. Doslovno danas imamo inflaciju značenja nekih riječi gdje se to nikako ne bi smjelo dozvoliti. Sve se naziva fašizam, macizam, genocid, zločinac, diktator, komunist...itd
Trebali bi naročito intelektualci i akademski obrazovane osobe biti vrlo pažljive i precizne sa uporabom riječi. Jer osim što nekoga pogrešno označiš, time umanjiš strahotu stvarnog značenja te riječi.
Desno je konzervativno. To ne bi smjelo biti sotonizirano.
Kao ni lijevo, koje je liberalnije i socijalno osvjesetnije.
Ali socijalna osvještenost i zauzetost za socijalna pitanja nije jednako socijalizam. To je vrlo opasna zabluda ljevice.
Sve u svemu u nas je općenito vrlo slaba ponuda "intelektualaca" pa se svakakva furda time može zvati. A nije da ni u svijetu nije deficit pravih istinskih intelektualaca. Sve je to u krizi izrazite polarizacije i plemenskog mentaliteta.
- cyprus
#1632 Re: Nino Raspudić
@Josip i @Humljanin...
Dobro, eto složit ću se - nek bude intelektualac, kada je ljestvica već tako nisko spuštena, ali ostajem pri tome da on ni po čemu ne iskače od desetina, pa i stotina drugih 'intelektualaca' koji obitavaju u medijskom prostoru Zapadnog Balkana... Kako god - minorna pojava...
Što se tiče desnice i intelekta... Konzervativizam može imati intelektualnu dimenziju, ali samo pod uslovom da ne uključuje nacionalizam... Intelektualac koji ne može (ili ne želi) da se izdigne iznad osnovnog narativa nacionalističkih krugova naroda kojem pripada je kita od intelektualca (da izvinete)... Da budem još jasniji - intelekt mora imati univerzalnu dimenziju da bih imao vrijednost... Nacionalisti (među koje spada i Nino) se odriču univerzalizma i spoznaju istine kroje prema svom uskom etnonacionalnom aspektu i interesima kolektiva kojem pripadaju... Njihove ideje čim pređu državnu granicu gube svaku svoju vrijednost... Ponavljam, konzervativizam može imati i intelektualnu osnovu, ali samo ako će biti prepoznat i od svih drugih konzervativaca na planeti... Ako će on biti vrijedan samo hrvatskim konzervativcima, a na srpske i bošnjačke istovremeno imati suprotan učinak - to se ne može zvati istinskim intelektom... Jednostavno ne može... Ili da kažem ovako - Nino priča to što priča samo zato što je Hrvat... Da su ga slučajno u porodilištu zamijenili za bebu roditelja neke druge etničke pripadnosti, danas bi on pričao radikalno drugačije stvari...
Međutim, kako je nekome i Suad Kurtćehajić inetelektualac, eto nek bude onda i Nino... Al samo da se zna koja je to kategorija...
Dobro, eto složit ću se - nek bude intelektualac, kada je ljestvica već tako nisko spuštena, ali ostajem pri tome da on ni po čemu ne iskače od desetina, pa i stotina drugih 'intelektualaca' koji obitavaju u medijskom prostoru Zapadnog Balkana... Kako god - minorna pojava...
Što se tiče desnice i intelekta... Konzervativizam može imati intelektualnu dimenziju, ali samo pod uslovom da ne uključuje nacionalizam... Intelektualac koji ne može (ili ne želi) da se izdigne iznad osnovnog narativa nacionalističkih krugova naroda kojem pripada je kita od intelektualca (da izvinete)... Da budem još jasniji - intelekt mora imati univerzalnu dimenziju da bih imao vrijednost... Nacionalisti (među koje spada i Nino) se odriču univerzalizma i spoznaju istine kroje prema svom uskom etnonacionalnom aspektu i interesima kolektiva kojem pripadaju... Njihove ideje čim pređu državnu granicu gube svaku svoju vrijednost... Ponavljam, konzervativizam može imati i intelektualnu osnovu, ali samo ako će biti prepoznat i od svih drugih konzervativaca na planeti... Ako će on biti vrijedan samo hrvatskim konzervativcima, a na srpske i bošnjačke istovremeno imati suprotan učinak - to se ne može zvati istinskim intelektom... Jednostavno ne može... Ili da kažem ovako - Nino priča to što priča samo zato što je Hrvat... Da su ga slučajno u porodilištu zamijenili za bebu roditelja neke druge etničke pripadnosti, danas bi on pričao radikalno drugačije stvari...
Međutim, kako je nekome i Suad Kurtćehajić inetelektualac, eto nek bude onda i Nino... Al samo da se zna koja je to kategorija...
-
sportman1
#1633 Re: Nino Raspudić
cyprus wrote:@Josip i @Humljanin...
- pa nema ti danas nekih univerzalnih vrijednosti i sve se svodi na nacionalni nivo.
nije dobro sto je tako ali je tako. drugim rijecima,
mos bit intelektualac samo u svojoj drzavi i kao takav biti cijenjen samo u svojoj drzavi.
ne moze usa predsjednik zastupati neke univerzalne vrijednosti u praksi jer su one u koliziji sa nacionalnim interesima.
ili bilo koji drugi znacajniji predsjednik u svijetu.
nema vise ideala. ostali su samo interesi.
za ideale ginu budale.
- Humljanin
#1634 Re: Nino Raspudić
Taman sam mislio reći da se u načelu slažem sa @cyprus ali to što on zagovara je jako rijetko. Pogotovo u nas na balkanu.sportman1 wrote:cyprus wrote:@Josip i @Humljanin...
- pa nema ti danas nekih univerzalnih vrijednosti i sve se svodi na nacionalni nivo.
mos bit intelektualac samo u svojoj drzavi i kao takav biti cijenjen samo u svojoj drzavi.
ne moze usa predsjednik zastupati neke univerzalne vrijednosti u praksi jer su one u koliziji sa nacionalnim interesima.
za ideale ginu budale.
Neznam ima li ijedan "univerzalni" intelektualac da se nekome nije zamjerio ili nekoga uvrijedio.
Evo primjer je Jergovic, koji je donedavno bio univerzalni intelektualac, a sad je ustaša.
- MaksprotivMarksa
#1635 Re: Nino Raspudić
Precjenjujete pojam intelektualac.
Intelektualac je svako ko se bavi stvarima koje ga se ne ticu, to je rekao Sartre.
Mislim da Sartre, kao najveci intelektualac 20. stoljeca, o intelktualnosti ipak zna nesto vise od nas. Za sve pametnice, znam da Sartre nije ni najveci pisac, a ni fiozof 20. stoljeca, ali je najveci intelektualac upravo zbog svog djelovanja izvan opusa njegovog posla, to i jeste opus intelktualca, ne samo knjige.
Nino je intelektualac, desnica moze imati intelektualce, Hajdeger je bio intelektualac.
Protiv njegovog diskursa se treba boriti, ogoljavati sve manjkavosti isto, a ne baviti se pitanjem da li je on intelektualac, ako se i ne uklapa u vasu predstavu tog pojma, on djeluje kao intelektualac.
Intelektualac je svako ko se bavi stvarima koje ga se ne ticu, to je rekao Sartre.
Mislim da Sartre, kao najveci intelektualac 20. stoljeca, o intelktualnosti ipak zna nesto vise od nas. Za sve pametnice, znam da Sartre nije ni najveci pisac, a ni fiozof 20. stoljeca, ali je najveci intelektualac upravo zbog svog djelovanja izvan opusa njegovog posla, to i jeste opus intelktualca, ne samo knjige.
Nino je intelektualac, desnica moze imati intelektualce, Hajdeger je bio intelektualac.
Protiv njegovog diskursa se treba boriti, ogoljavati sve manjkavosti isto, a ne baviti se pitanjem da li je on intelektualac, ako se i ne uklapa u vasu predstavu tog pojma, on djeluje kao intelektualac.
Last edited by MaksprotivMarksa on 24/02/2019 00:17, edited 1 time in total.
- Maraschino
#1636 Re: Nino Raspudić
Kazu da je i Hitler bio nadprirodno inteligentan ali je svoju inteligenciju usmjerio na pogresnu stranu. Dzaba mu sve i takva inteligencija kada zavijes u crno jedan narod ili citavo covjecanstvo.
- seln
#1637 Re: Nino Raspudić
Humljanin wrote:sportman1 wrote:cyprus wrote:@Josip i @Humljanin...
za ideale ginu budale.
Taman sam mislio reći da se u načelu slažem sa @cyprus ali to što on zagovara je jako rijetko. Pogotovo u nas na balkanu.
Neznam ima li ijedan "univerzalni" intelektualac da se nekome nije zamjerio ili nekoga uvrijedio.
Evo primjer je Jergovic, koji je donedavno bio univerzalni intelektualac, a sad je ustaša.
Jergovic nije intelektualac, vec pisac.
Problem sa nasim "intelektualcima" je ocekivanje publike: od svakog ko zna malo vise od citanja, pisanja i cetiri osnovne racunske operacije, ocekuje se javljanje na sve moguce teme.
Neki se i upuste u tu igru (paradni primjer: Nemanja sa Gorice),a oni dovoljno pametni se drze izvan toga.
Takodje, jedan intelektualac se povremeno mora zamjeriti sa nekim. Kada je Bernard-Henri Levy podrzao Bosnu tokom agresije, vjerovatno se zamjerio vecini Srba.
A univerzalnih intelektualaca je, hvala bogu, bilo i bice...
- cyprus
#1638 Re: Nino Raspudić
sportman1 wrote:- pa nema ti danas nekih univerzalnih vrijednosti i sve se svodi na nacionalni nivo.cyprus wrote:@Josip i @Humljanin...
za ideale ginu budale.
Rijetko kad sam ovako zakolutao očima, skoro da su mi ispale iz glave
Šta reče? Nema univerzalnih vrijednosti? Sve se svodi na nacionalni nivo? Pogotovo danas, u eri globalizacije?
To što postoji mnogo 'mislioca' koji ne mogu dobaciti do tog nivoa, pa se zadovoljavaju time da budu glavni mudraci u svom selu i priznati vračevi u svom plemenu, ne znači da je etnocentrizam jedino što postoji
I drugo... Kakve veze imaju predsjednici sa ovim?
- cyprus
#1639 Re: Nino Raspudić
Pa ovim boldiranim je sve rečeno... To je i razlog zašto je Balkan šupak Evrope... I smatram da nas tu drže upravo 'intelektualci' poput Nine (na stotine takvih intelektualaca), odnosno nedostatak i marginalizacija onih intelektualaca koji bi mogli biti dio rješenja, a ne dio problema... Dakle, najjasnije što mogu reći je ovo - svaki intelektualac koji ne može ili iz oportunističkih razloga ne želi da prevaziđe zidove etnocentrizma je dio problema, i otežava dolazak do rješenja problema koji nas sve tište. Tačka.Humljanin wrote:Taman sam mislio reći da se u načelu slažem sa @cyprus ali to što on zagovara je jako rijetko. Pogotovo u nas na balkanu.
PS Voditi se univerzalnim vrijednostima ne znači 'ne uvrijediti nikoga'... Jebo i tog intelekualca koji ne naljuti nikoga... Samo jebiga, ako ćeš svojim intelekualnim djelovanjem dovest do toga da konstantno uvrijeđeni budu samo pripadnici određene etničke grupe, pogotovo one koja nije tvoja, to ti je automatski i ultimativni pokazatelj da si kita od intelektualca...
-
°u°
#1640 Re: Nino Raspudić
Nino Raspudić je jednom u emisiji HRTa 5 dan na pitanje sagovornika gdje bi bio u WWII odgovorio da bi najvjerovatnije bio u ustašama.
Po nekoj definiciji bi intelektualac osim same inteligencije morao imati kritički stav prema svemu, ovaj prema svojoj naciji, odnosno njegovom poimanju iste, nema. Što bi kod nas najbolje opisali da je ograničen ko balkon. Ne možeš biti intelektualac a toliko ideološki ograničen
Po nekoj definiciji bi intelektualac osim same inteligencije morao imati kritički stav prema svemu, ovaj prema svojoj naciji, odnosno njegovom poimanju iste, nema. Što bi kod nas najbolje opisali da je ograničen ko balkon. Ne možeš biti intelektualac a toliko ideološki ograničen
- sinuhe
#1641 Re: Nino Raspudić
Izmedju provokatora i pravednika biram uvijek provokatora.
Nino mi je relativno nepoznat ali mi je bio simpatican kad je opisao Tita kao prvog turbofolkera.
Nino mi je relativno nepoznat ali mi je bio simpatican kad je opisao Tita kao prvog turbofolkera.
- problemnatravunu
#1642 Re: Nino Raspudić
E to ! To je to, to je suština, tako da je NinoV max domet da bude intelektualac po mjeri desne struje HR i BiH HDZ-a !cyprus wrote:
Pa ovim boldiranim je sve rečeno... To je i razlog zašto je Balkan šupak Evrope... I smatram da nas tu drže upravo 'intelektualci' poput Nine (na stotine takvih intelektualaca), odnosno nedostatak i marginalizacija onih intelektualaca koji bi mogli biti dio rješenja, a ne dio problema... Dakle, najjasnije što mogu reći je ovo - svaki intelektualac koji ne može ili iz oportunističkih razloga ne želi da prevaziđe zidove etnocentrizma je dio problema, i otežava dolazak do rješenja problema koji nas sve tište. Tačka.
PS Voditi se univerzalnim vrijednostima ne znači 'ne uvrijediti nikoga'... Jebo i tog intelekualca koji ne naljuti nikoga... Samo jebiga, ako ćeš svojim intelekualnim djelovanjem dovest do toga da konstantno uvrijeđeni budu samo pripadnici određene etničke grupe, pogotovo one koja nije tvoja, to ti je automatski i ultimativni pokazatelj da si kita od intelektualca...
- seln
#1643 Re: Nino Raspudić
Vjerojatno vam je slicna razina neznanja i ignorancije.sinuhe wrote: Nino mi je relativno nepoznat ali mi je bio simpatican
-
broj dva
#1645 Re: Nino Raspudić
Koji su istaknuti intelekualci desničari ?Josip321 wrote:Ne znam, mislim da nisi u pravu. Zavrsio sam fakultet, ne bih rekao da na svakom fakultetu ima profesora koji bi bili intelektualci njegovog kalibra. Dakako da ima intelektualaca, ali nema ih bas dvocifren broj. I nema ih njegovog talenta i veoma ih je malo ako uopce postoje, koji su intelektualci toga tipa.cyprus wrote:Također, mislim da na svakom fakultetu, svakog univerziteta u regionu postoji bar dvocifren broj profesora ovog Raspudićevog kalibra... Pa eto, ako su svi oni intelektualci, onda je valjda i Raspudić... Istina, on jeste jedan od onih koji bolje kotiraju među desničarski orijentisanim analitičarima, obzirom da je tu intelektualna konkurencija po defaultu prilično tanka, ali sa druge strane treba razumijeti i da je nacionalizam, kao ideologija koja kasapi i nastoji unakaziti univerzalne humane vrijednosti, u direktnom sukobu sa pojmom intelektualnosti... Zbog toga Ninu Raspudića nikada ne mogu posmatrati kao značajnog intelektualca, već u najboljem slučaju nekog minornog...
Drugo. Ovo sto kazes za desnu stranu i pomankanju intelkta na njoj. Ili nemas jasnu sliku jer nemas dovoljno informacija ili si ideoloski nastojen. A tvoja ideologija nije desna.
Mislim da je u tvome slucaju prije rijec o potonjem.
To su takve floskule koje nemaju utemeljenja na cinjenicama.
-
Zizi505
#1646 Re: Nino Raspudić
Pa ovim boldiranim je sve rečeno... To je i razlog zašto je Balkan šupak Evrope... I smatram da nas tu drže upravo 'intelektualci' poput Nine (na stotine takvih intelektualaca), odnosno nedostatak i marginalizacija onih intelektualaca koji bi mogli biti dio rješenja, a ne dio problema... Dakle, najjasnije što mogu reći je ovo - svaki intelektualac koji ne može ili iz oportunističkih razloga ne želi da prevaziđe zidove etnocentrizma je dio problema, i otežava dolazak do rješenja problema koji nas sve tište. Tačka.
PS Voditi se univerzalnim vrijednostima ne znači 'ne uvrijediti nikoga'... Jebo i tog intelekualca koji ne naljuti nikoga... Samo jebiga, ako ćeš svojim intelekualnim djelovanjem dovest do toga da konstantno uvrijeđeni budu samo pripadnici određene etničke grupe, pogotovo one koja nije tvoja, to ti je automatski i ultimativni pokazatelj da si kita od intelektualca...[/quote]

PS Voditi se univerzalnim vrijednostima ne znači 'ne uvrijediti nikoga'... Jebo i tog intelekualca koji ne naljuti nikoga... Samo jebiga, ako ćeš svojim intelekualnim djelovanjem dovest do toga da konstantno uvrijeđeni budu samo pripadnici određene etničke grupe, pogotovo one koja nije tvoja, to ti je automatski i ultimativni pokazatelj da si kita od intelektualca...[/quote]
- stakasa
#1647 Re: Nino Raspudić
Covjek je najmisleniji u HR HB, otud i ovoliki trud da ga se opravda
- sinuhe
#1648 Re: Nino Raspudić
Je li Hrvatsko narodno vijece odgovor Raspudicu, Covicu i HNS-u?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/marijo- ... /190309042
Neki Pejici drze HNV a labudana nema.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/marijo- ... /190309042
Uglavnom ljudi bliski rezimuJednoglasno su izabrani i članovi novog saziva Upravnog odbora HNV-a BiH: Igor Kamočaji, Ivo Marković, Petar Matanović, Marinko Pejić, Luka Brković, Ivo Komšić, Biljana Miketin, Ivana Krstanović, Stipe Prlić i Martin Tais.
Neki Pejici drze HNV a labudana nema.
-
°u°
#1649 Re: Nino Raspudić
Krelac se sinoć baš junački isprovaljivao i izblamirao. Izvalio je da je Čovićevo dovođenje logoraša iz Heliodroma na prisilni rad u SOKO u stvari radna obaveza pod kojom je bio i njegov otac 
Druga provala je u vezi Bandića i silne priče o njegovoj korumpiranosti ali bez pravne kazne, argument mu je bio da gdje ima dima ima i vatre. Ali u vezi Čovića su sve konstruisane i nedokazane optužbe. Naravno bošnjačke strane.
I ono lafo intelektualac?
https://m.youtube.com/watch?v=SCMtO58jIB4
Druga provala je u vezi Bandića i silne priče o njegovoj korumpiranosti ali bez pravne kazne, argument mu je bio da gdje ima dima ima i vatre. Ali u vezi Čovića su sve konstruisane i nedokazane optužbe. Naravno bošnjačke strane.
- spreca
#1650 Re: Nino Raspudić
Ovo su vremena kad svaki shupak misli da je pametan i inteletualac....a mnogi i neznaju sta znaci biti intelektualac pa su i chobane poceli nazivati intelektualcima....isto kao sto je i Covic vlasnik nekih titula Akademika....lako je biti Akademik ako imas para ili akose nekom zavuces u guzicu skupa sa pertlama°u° wrote:Krelac se sinoć baš junački isprovaljivao i izblamirao. Izvalio je da je Čovićevo dovođenje logoraša iz Heliodroma na prisilni rad u SOKO u stvari radna obaveza pod kojom je bio i njegov otac