Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Kikibombona

#1626 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

aldinjo wrote: Nemate vi pojma!
Vidim samo da su tebi, Udrchu, Opetja i dr. iz 'neformalnog tabora' puna usta pravde kada je BiH u pitanju. I treba tako. Puni ste pravde kada je u pitanju stradanje onih koje radi religijske pripadnosti smatrate 'svojim'... Al nigdje te pravde u osude kada se siluje ova jadna djevojka, kada se streljaju ona dva djecaka u Siriji. Bilo bi mi drago procitati vasu osudu, pa makar bila kurtoazna, makar ne osjecali to sto pisete. Bi majke mi :-x .
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1627 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by odesveuhonduras »

Paljenje crkava sigurno nije nešto pohvalno, mada se ne bih čudio da je to počinjeno od strane pučista da se time maše i optužuje braću, ali ako su Kopti kontali da će tek tako proći u državi od 90 miliona ljudi nakon njihove podrške puču i likovanju onog čmara pape im nakon masakra ispred Republikanske garde onda su fakat idioti.

Sviđalo se to nekome ili ne, osuđiili mi to ili voljeli, neće oni više mira u Egiptu imati zadugo, uvijek će naći pojedinci koji će im zagorčavati život. Da su onaj seronja papa im, kao i onaj milijarder što financira većinu anti-MB aktivnosti na terenu, imalo razmišljali glavom umjesto što su poletjeli da javno obznane njihovu sreću nakon masakra nad egipatskim muslimanima, prokontali bi da i nisu baš u situaciji da tako javno zauzmu strane, i obični koptski narod bi živio puno bolje i sigurnije u budućnosti.

Kad si manjina, pogotovo u ovako eksplozivnom trenutku i na tako ekplozivnom prostoru onda, ako imaš mozga imalo, furaš neki low profil, pogotovo kad tvoje sudjelovanjee ne mijenja puno na stvari, osim što dodatno zakuhava situaciju. Ako se penisiš u takvim uvjetima, neko će ti ga prije ili poslije otkinuti, bilo to fino, ili ne. Al bireko da im je mržnja bila ispred razuma. Da je samo do njih, kao i onih Kopta koji se slažu s njima, bolila bi me briga, al nažalost, u ovakvim vremenima probleme će imati i oni koji nisu papci kao oni.
Last edited by odesveuhonduras on 16/08/2013 20:28, edited 3 times in total.
Challenger__

#1628 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ja shvatam jako dobro one kolege forumaše kojima je dosta poniženja muslimanskog svijeta i njegove višestoljetne marginalizacije. Međutim, isto tako znam da se proces uzdizanja ne vrši preko komšijskih djevojaka (i crkava), kao što se počelo raditi od 2011:

- prvo, jer je to suprotno praksi Poslanika a.s. i prvih muslimana, to je striktno zabranjena praksa;
- drugo, jer je to hod po tuđem scenariju ("konstruktivni haos", "sukob civilizacija", itd) u kojem je muslimanskom svijetu projektovana biološka devastacija;

Ukratko, put uzdizanja ne vodi preko nepravde i nasilja, a vodi preko pravde i zajedništva svih grupa baziranom na širokom konsenzusu.
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#1629 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Put uzdizanja vodi preko vraćanja Kur'anu i Sunnetu, nema zajedništva između muslimana i nemuslimana niti ga je ikad bilo.
Suživota da, zajedništva ne. Laž i istina ne idu skupa.
Challenger__

#1630 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Zajedništvo je posljedica društvenog ugovora zasnovanog na minimumu zajedničkih društvenih interesa (bezbjednonosnih, imovinskih, i dr) a ne na teološkom konsenzusu muslimana i nemuslimana.
Opetja033

#1631 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

odesveuhonduras wrote:Put uzdizanja vodi preko vraćanja Kur'anu i Sunnetu, nema zajedništva između muslimana i nemuslimana niti ga je ikad bilo.
Pretjerujes sada itekako. Istina mnogo blize lezi onome sto je napisao @Challenger nego ovome sto pises ti. Ovo sto ti pises direktno se kosi sa kur'anskim pozivom krscanima i jevrejima: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke".

Na kraju krajeva ovo sto ti zastupas nema veze ni sa ihvanijskim (MB) menhedzom (pravcem).
Challenger__

#1632 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Opetja033 - ja mu uopšte nisam replicirao na teološki aspekt. Svaka od grupa sebe percipira kao onu koja sebe vidi kao ekskluzivnog nosioca istine... To je irelevantno za moj upis. Ja se osvrćem na ustavno-ugovorni aspekt. Svim grupama je u interesu bezbjednost, fizička i imovinska, ljudsko dostojanstvo i sloboda od straha, da ne idem dalje. Na tim temeljima je izgrađena, na tim temeljima se gradi svaka uspješna zajednica.

Iznutra posvađana zajednica je osuđena na neuspjeh; nju urušava prvi unutrašnji ili vanjski vjetar.
Last edited by Challenger__ on 16/08/2013 20:34, edited 1 time in total.
Opetja033

#1633 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

A sada vezano za ovo silovanje i paljenje crkava. Krenimo sa paljevinom: nije muslimanska praksa i definitivno nije praksa MB. Niko ne moze dokazati niti im prilijepiti to. Zasigurno nijedan ihvanija to ne bi uradio.

Oko silovanja: licno sam gledao video gdje nekoliko muslimanskih momcica u Egiptu maltretira i skida jednu Koptkinju, cini mi se da je i silovana ali nisam siguran. Cilj im je bio da je obrukaju pred porodicom kako bi se onda takva nezasticena morala udati za jednog od njih (koji je sve to i organizovao). I pogodite: video sam gledao prije 4-5 godina, vjerovatno jos uvijek ima na netu. Dakle za vrijeme Mubarakove vladavine. Samim tim tvrdnja da toga nije bilo za njegovo vrijeme - je laz. Isto tako ko moze dokazati da pripadnici MB stoje iza ovoga? Silovanje i islamski pokreti su nesto nespojivo, pogotovo islamisticki pokret kakav su MB.
Najvise silovanja se desilo upravo na demonstracijama protiv Mursija. A tu nije bilo islamista, zar ne?
odesveuhonduras

#1634 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Opetja033 wrote:
odesveuhonduras wrote:Put uzdizanja vodi preko vraćanja Kur'anu i Sunnetu, nema zajedništva između muslimana i nemuslimana niti ga je ikad bilo.
Pretjerujes sada itekako. Istina mnogo blize lezi onome sto je napisao @Challenger nego ovome sto pises ti. Ovo sto ti pises direktno se kosi sa kur'anskim pozivom krscanima i jevrejima: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke".

Na kraju krajeva ovo sto ti zastupas nema veze ni sa ihvanijskim (MB) menhedzom (pravcem).
Taj ajet što si rekao samo potvrđuje ono što sam ja napisao, zajedništvo ali na onom što je Allah dželešanuhu objavio.

Bojim se da ovdje imamo problem zzjedništva i njegove definicije. Zajedništvo kao normalan suživot je nešto sa čim ja nemam nikakvih problema što sam i jasno naveo, a i čitav život sassm normalno živim sa nemuslimanima, bilo kao manjina dd sam živio u Hrvatskoj, bilo kao većina sada u Sarajevu, ali zajedništvo na nekim drugim principima i zajedništvo u punom semantičkom značenju sa nemuslimanima me ne interesuje, i poprilično sam siguran da je to stav svakog ihvanije mada to to nije bitno uopće.
odesveuhonduras

#1635 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Challenger__ wrote:Opetja033 - ja mu uopšte nisam replicirao na teološki aspekt. Svaka od grupa sebe percipira kao onu koja sebe vidi kao ekskluzivnog nosioca istine... To je irelevantno za moj upis. Ja se osvrćem na ustavno-ugovorni aspekt. Svim grupama je u interesu bezbjednost, fizička i imovinska, ljudsko dostojanstvo i sloboda od straha, da ne idem dalje. Na tim temeljima je izgrađena, na tim temeljima se gradi svaka uspješna zajednica.

Iznutra posvađana zajednica je osuđena na neuspjeh; nju urušava prvi unutrašnji ili vanjski vjetar.
S tim se slažem, sigurnost je osnova Šerijata. Problem je u tome po čijim uslovima i zakonima se sklapaju ti ugovori jer o tome ovisi da li su teološki prihvatljivi ili ne.
odesveuhonduras

#1636 Re: Egipat (pročitati prvi post)

A sada vezano za ovo silovanje i paljenje crkava. Krenimo sa paljevinom: nije muslimanska praksa i definitivno nije praksa MB. Niko ne moze dokazati niti im prilijepiti to. Zasigurno nijedan ihvanija to ne bi uradio.
Ma nije to tako crno-bijelo. Niko sretniji od mene ako se nekad dokaže da se to namještalo muslimanima Egipta ali mi pričamo o danima kada su ljudi gubili svoje sinove, kćeri, očeve, majke u jednom strašnom krvničkom zločinu, reći da je nemoguće da je došlo do osveta je neozbiljno pogotovo nakon vrlo javne uloge koptskih vođa u svemu ovome.
semirizsvemira

#1637 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

Danas popodne je procurilo od onih koji su napustili sigurnosne snage i prikljucili se demonstrantima da su sigurnosne snage odgovorne za paljenje koptskih crkava . Ono valjda zavadi pa vladaj . Gledam danas na stranoj tv ( zapadnoj ) direktno se javljaju neke krscanke iz Egipta koje kazu da zale sto su protestovali protiv Mursija i da je on bolji od ovih koji pucaju i pale dzamije i crkve .
Jos traje identifikacija mrtvih po mnogim dzamijama koje su zlocinci zapalili jer je narod sklanjao mrtve i ranjene u dzamije . Onda su dosli krvoloci i zapalili dzamije i ljude ranjene i mrtve da se ne za broj ubijenih . Ne stajanje vise nema i predpostavlja se da demonstranti samo u Kairu imaju oko 1000 pusaka ako Bog da i sto hiljada da te zvjeri potamane
Kiki_Musampa

#1638 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kiki_Musampa »

dječak sa šibicama wrote:
Challenger__ wrote:
jastuk1 wrote:

Koji je dječak sa šibicama zapalio te crkve? Kojiiii ?????? Kojiiiiii???? Pod vlašću MB su moli imat makar neka prava.
Nemaš ti pojma, nemaš ti blage veze:

Ovog u Egiptu nije bilo do dolaska na vlast MB koji su posvađali i iznutra podijelili egipatsko društvo.
Prosjecni vehabija aplaudira ovome, ali i u isto vrijeme tvrdi da je to namjestaljka.

Model 9/11, opste slavlje zbog rusenja blizanaca, ali i masovno upinjanje da se dokaze kako radikalni islamisti sa tim nemaju nista, ko biva oni to osudjuju.
Musliman sam,ali bih prvi uzeo pušku protiv kukavica koji žene na po ulice šutaju i uz to uzviču Njegovo ime....
Last edited by Kiki_Musampa on 16/08/2013 20:56, edited 1 time in total.
Opetja033

#1639 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Opetja033 »

Kiki_Musampa wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Challenger__ wrote:
Nemaš ti pojma, nemaš ti blage veze:

Ovog u Egiptu nije bilo do dolaska na vlast MB koji su posvađali i iznutra podijelili egipatsko društvo.
Prosjecni vehabija aplaudira ovome, ali i u isto vrijeme tvrdi da je to namjestaljka.

Model 9/11, opste slavlje zbog rusenja blizanaca, ali i masovno upinjanje da se dokaze kako radikalni islamisti sa tim nemaju nista, ko biva oni to osudjuju.
Musliman sam,ali bih prvi uzeo pušku protiv kukavica koji žene na po ulice šutaju i uz to uzviču njegovo ime....
Kur'ansko pravilo: "A zlostavljanje je gore od ubijanja" zaista ima smisla. Medjutim laz je da ovoga nije bilo do dolaska MB na vlast, naprotiv.
Challenger__

#1640 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:A sada vezano za ovo silovanje i paljenje crkava. Krenimo sa paljevinom: nije muslimanska praksa i definitivno nije praksa MB. Niko ne moze dokazati niti im prilijepiti to. Zasigurno nijedan ihvanija to ne bi uradio.
Mislim da je tako kako si napisao.

Međutim, ta pojava je nastala (ili je postala brojna, učestala) sa njihovim dolaskom na vlast i njihovom vatrenom, a u praksi jalovom retorikom . Vraćam se na temelje moje primjedbe MB-u: pogubili su se na vlasti i posvađali su egipatsko društvo iznutra. Dali su materijala svojim protivnicima u Egiptu i izvan njega i zo je njihova temeljna krivica. Kopti su margina tog konflikta, tih antagonizama. Čitavo društvo je iznutra posvađano i podijeljeno, kako je to lijepo rekao šejh Imran Husein.
Challenger__

#1641 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Ali, da problem Egipta ne svodimo na jednu skupinu. Problem je daleko širi i sada na sceni imamo konflikt muslimana (smijenjenog MB) i muslimana (vojni establišment i oni koji ga podržavaju).
Last edited by Challenger__ on 16/08/2013 20:59, edited 1 time in total.
animals

#1642 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by animals »

Cim procitam naziv skupine Muslimanska braca, dodje mi zlo..odmah se zna na kojem su stupnju razvoja, zena ni traga, ko da su one zivotinje..obicna zatucana vjerska skupina..
odesveuhonduras

#1643 Re: Egipat (pročitati prvi post)

fdtzw46w4t wrote:smrdljivi musliman ikad nemaju s kime ratovat ubijaju se između sebe, al pošto ste potomci pedofila i koljača muhameda ništa čudno, još se i molite Demonu hubalu koji ima i drugo ime allah, a kuran je istinska demonska objava
Podudlaj ga mužjaku od deve magarče :D
odesveuhonduras

#1644 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Challenger__ wrote:Ali, da problem Egipta ne svodimo na jednu skupinu. Problem je daleko širi i sada na sceni imamo konflikt muslimana (smijenjenog MB) i muslimana (vojni establišment i oni koji ga podržavaju).
Muslimani ne pucaju na one koji žele da Allahova riječ bude gornja niti ih spriječavaju u tome, milom, a kamo li silom.

Iz islama se izlazi jednako lako kao što se u njeg ulazi.

Ubijati one koji žele Šerijat i boriti se protiv uspostave Šerijata ili ga dušom ne željeti, a smatrati se muslimanom je jednako paradoksalno kao i željeti Sarajevu da osvojii titulu, a nazivati se Manijakom.
Challenger__

#1645 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

odesveuhonduras wrote:
Muslimani ne pucaju na one koji žele da Allahova riječ bude gornja niti ih spriječavaju u tome, milom, a kamo li silom.
Idelizuješ ihvanije (MB) i vidiš ih u ružičastim bojama... Tipujem da ni oni sami (vrh MB-a) tako ne vide sebe. Za njihovog vakta gornji su bili:

- stranci i njihovo vlasništvo u Egiptu (resetovan neoliberalni ekonomski model);
- MMF (kod kojih su se ekspresno zadužili);
- Izrael (tajni sporazum "Gaza za Sinaj");
- svi oni kojima je odgovarala nestabilnost u Egiptu koja je dovela do proljevanja krvi.

Itd, itd.

______

OK, desilo se što se desilo, vidjećemo šta će biti dalje.
Kikibombona

#1646 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote:A sada vezano za ovo silovanje i paljenje crkava. Krenimo sa paljevinom: nije muslimanska praksa i definitivno nije praksa MB. Niko ne moze dokazati niti im prilijepiti to. Zasigurno nijedan ihvanija to ne bi uradio.

Oko silovanja: licno sam gledao video gdje nekoliko muslimanskih momcica u Egiptu maltretira i skida jednu Koptkinju, cini mi se da je i silovana ali nisam siguran. Cilj im je bio da je obrukaju pred porodicom kako bi se onda takva nezasticena morala udati za jednog od njih (koji je sve to i organizovao). I pogodite: video sam gledao prije 4-5 godina, vjerovatno jos uvijek ima na netu. Dakle za vrijeme Mubarakove vladavine. Samim tim tvrdnja da toga nije bilo za njegovo vrijeme - je laz. Isto tako ko moze dokazati da pripadnici MB stoje iza ovoga? Silovanje i islamski pokreti su nesto nespojivo, pogotovo islamisticki pokret kakav su MB.
Najvise silovanja se desilo upravo na demonstracijama protiv Mursija. A tu nije bilo islamista, zar ne?
Zavera bre, ovi sto uzvikuju Alahu Ekber su sekularisti.

Misliti da je silovatelju i vjerskom fanatiku ispod casti zapaliti vjerski objekat je vrh samozavaravanja. Nece glava otpasti ako si priznas da medju onim koje podrzavas ima losih ljudi, do srzi mrznjom zatrovanih.

I zaista bih volio da odgovoris.. Da li bosanski sekularizam ugrozava prava vjernika? Da li je ugrozavao egipatski?
odesveuhonduras

#1647 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Ma ne idealizujem nikoga ali vidim ko umire sa Kur'anom u rukama (i srcima - po nekim privatnim izvorima koje imam oko 300 hafiza je ubijeno dosad), a ko pali džamije i šehide unutra. Nimalo dileme ne ostavlja.

Nisam u mogućnosti da pomognem svojoj braći osim dovom i širenjem istine o zločinu nad njima ali jesam da se jasno svrstam i sve vas "natjeram" da na Sudnjem Danu svjedočite na čijoj sam strani bio, bez grama jednog dileme.
Last edited by odesveuhonduras on 16/08/2013 21:36, edited 1 time in total.
Challenger__

#1648 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

odesveuhonduras wrote:Ma ne idealizujem nikoga ali vidim ko umire sa Kur'anom u rukama (i srcima - po nekim privatnim izvorima koje imam oko 300 hafiza je ubijeno dosad), a ko pali džamije i šehide unutra. Nimalo dileme ne ostavlja.

Nisam u mogućnosti da pomognem svojoj braći ali jesam da se jasno svrstam i sve vas "natjeram" da na Sudnjem Danu svjedočite na čijoj sam strani bio, bez grama jednog dileme.
Svjedočiću, ako Bog da, da ti je kadar bio sužen i da ti se hahali ono izvan tvog vidokruga.

:wink:
odesveuhonduras

#1649 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Challenger__ wrote:
odesveuhonduras wrote:Ma ne idealizujem nikoga ali vidim ko umire sa Kur'anom u rukama (i srcima - po nekim privatnim izvorima koje imam oko 300 hafiza je ubijeno dosad), a ko pali džamije i šehide unutra. Nimalo dileme ne ostavlja.

Nisam u mogućnosti da pomognem svojoj braći ali jesam da se jasno svrstam i sve vas "natjeram" da na Sudnjem Danu svjedočite na čijoj sam strani bio, bez grama jednog dileme.
Svjedočiću, ako Bog da, da ti je kadar bio sužen i da ti se hahali ono izvan tvog vidokruga.

:wink:
Samo ti posvjedoči šta sam ja vazio, lahko ćemo za tvoj tefsir :D
Kikibombona

#1650 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Svaka grupa/organizacija/pojedinac koji zeli drugom nametati svoju volju je latentni ekstremista. Nebitno da li se radi o radikalnim ateistima, islamistima, krscanskim fanaticima itd.. Ljudi takve prirode su tempirana bomba.

Ako je apsolutna vecina za jedno drustveno uredjenje, kao sto je recimo vecina u Saudiji, onda ok. Ako je 1/3 protiv 2/3, onda je sekularizam jedino pravo rjesenje. Raditi stetu trecini stanovnistva je siguran put ka sukobima i losoj buducnosti. To ovi iz MB ne mogu ili ne zele shvatiti.
Post Reply