razumijem ja tebe, ali ti ne razumiješ nas.
sad ću ti reći o čemu se radi...
ti nisi njegov navijač, već samo, kada se o njemu priča - štovaoc teniske igre. tvoj ljubimac je neki drugi.
tako da je tebi pri ocjeni nekoga naravno bitno koliko je vremena bio numero uno.
tako i ja kada tretiram rokija, jbg, kažem - najjači od aktivnih sigurno, od svih koji su ikada igrali - moguće, vjerovatno (ovo moguće, vjerovatno, a ne - sigurno zbog različitih epoha, reketa, podloga, bodovvanja, itd, itd).
e sad...
oduzmi federeru 5 sedmica na mjestu br 1. oduzmi 7. oduzmi 17. mjenja li to nešto u tvojoj percepciji istog? manje ga cijeniš? više poštuješ ako mu na postojeću cifru dodaš još 2. sedmice? naravno da ne.
e tako i mi sa novakom. nije bitan broj nedjelja na broju jedan, neki drugi fluid, emocija je u pitanju.
ovo si u pravu da su navijači đokovića razmaženi. da, jesu, ali samo malo...
visinu letvicu za mjerenje njegovog uspjeha nisu postavili ni on ni njegovi navijači. nego roki i nadal.
šta da radimo kad nam se desio u eri vladavine ovog dvojca.
bilo bi divno da se vrati u devedesetšestu i igra sa krajičekom i drugim (bez uvrede) epizodistima.
ali ne može.
i to mu je što mu je. i njemu i nama.
ja se ne zanosim da može stići ovu dvojicu velikana po broju titula. ali hoću da vjerujem da može da im stane rame uz rame zbog dostignuća nekih drugih stvari koje ovi pak nisu uspjeli.
jedna od njih je bila neprekidan niz dobijenih mečeva. druga 4 gs u nizu. treća zlato na oi.
to su stvari koje ga jednače sa pomenutim dvojcem, a sve postignuto u vrijeme kada su oni igrali.
broj dana na prvom mjestu je - šlj podatak - u ovakvom razmišljanju.
volio sam edberga zbog stila, načina na koji je igrao npr na vimbliju, to pamtim, veze nemam koliko je vladao tronom.
polu mekinroa (u mentalnom smislu) - vilandera, bekera (to smo već opservirali zašto).
kontaš?