Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#1626 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ali zato preko noci ako je pec ugasena onda ujutro mora da radi jako da bi ponovo zagrijala kucu...........tada doziranje ide npr 2-3 sekunde puz radi dok 6 sekundi ne radi..........i tad je potrosnja peleta povecana.

A kad im radi pec cijelu noc radi u najnizem mogucem rezimu tipa puz dozira 0,2 sekunde a pauzira 6 sekundi.

I gdje sam bio sta sam radio potrosnja im opet dodje na slicno.Samo se dzaba zezao sa stelovanjem.I prije i poslije potrosnja bila tu negdje.

Sad radi 24h dnevno na isto ...gotiva :-D
isx

#1627 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Danas mi nije radila pec radi ciscenja, sad je upalio, radi na snazi 10, doziranje 55%, puz vrti 3 sekunde otprilike.
sabanss

#1628 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

isx wrote:Kako bez termostata podesis nocni rezim? Pred spavanje trcis po kuci i zavrces termoglave na 15 radijatora?
Ja konkretno postimam na peci raspored za citavu sedmicu.

Radni dani su dvokratno grijanje, ujutro od 5 do 9 i poslijepodne od 16 do 23:30, vikendom po citav dan - programirana automatika. No imam dobru izolaciju tako da nema velikih oscilacija temperature + kamin je u stanu tako da ne moram izlaziti da ga ugasim ako mi je prevruce.

U kucama sa slabom izolacijom vjerovatno treba grijati po citav dan ili naci neki drugi modus. No, meni licno je suludo ulagati u sisteme grijanja ako nisi rijesio izolaciju kako treba. Grijes vazduh oko kuce bezveze :D
belfy

#1629 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

sabanss wrote:
belfy wrote:cak i ako se sve termoglave zatvore pumpa ce cirkulisati preko razvodnika. dakle, nece biti problema sve i ako radi non-stop. naravno, bolje je imati sisteme koji ce je iskljucivati, ali to cisto radi ustede na elektricnoj energiji.
Kotao svakako ima termostat koji kontrolise pumpu, samo sto ne mjeri temperaturu zraka vec vode u povratnom vodu.

Termostat je kod kotlova na pelet totalno nepotrebna stavka koja samo smeta. Sve sto treba su termoglave.
moj odgovor je bio @Kondenzatoru koji je pitao sta ce biti sa pumpom (ako nastavi raditi) ako sve termoglave zatvore. i termostat koji kontrolise temperaturu vode obicno nije na povratnom vodu, nego na vrhu kotla. koja bi svrha bila mjerenja hladnog voda u odnosu na rad pumpe uopste? pretpostavljeno je da pumpa pumpa vodu odredjene temperature, a ne da pumpa dok povrat bude dovoljno veliki da na radijatorima dobijas veliki visak.

i zadnja recenica je u potpunosti pogresna. kada bi se postigla temperatura da termoglave zatvore, dobio bi samo cirkulaciju preko razdjelnika i temperatura kotla bi puno brze rasla. to bi svaki put dovelo samo do odradjivanja sigurnosnog ventila i velikog gubitka vode u sistemu. ako bi se ovakva havarija desila tokom noci ona bi povukla jos jako puno negativnih posljedica.

zapravo, termostat kod bilo koje vrste kotlova je maltene neophodan, osim u sistemima koji taj temostat "izmjeste" na mjerenje temperture zraka, ali uloga im je ista, ali je ovaj drugi puno manje pouzdan za rad samog kotla i mogucih posljedica iz mnogo razloga.
sabanss

#1630 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Pa kotao modulira snagu kada temperatura vode predje odredjeni nivo, obicno 75 stepeni. Ukoliko temperatura vode i dalje ne pada, kotao se jednostavno ugasi. Kako moze doci do havarije?

Doduse u pravu si, kotao mjeri temperaturu ne na povratnom vodu vec na vrhu. Izvinjavam se... Za ostalo mislim da sam 100% u pravu.
belfy

#1631 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

sabanss wrote:Pa kotao modulira snagu kada temperatura vode predje odredjeni nivo, obicno 75 stepeni. Ukoliko temperatura vode i dalje ne pada, kotao se jednostavno ugasi. Kako moze doci do havarije?

Doduse u pravu si, kotao mjeri temperaturu ne na povratnom vodu vec na vrhu. Izvinjavam se... Za ostalo mislim da sam 100% u pravu.
pa kako bi kotao modulirao snagu prema temperaturi vode ako nema termostata na samom kotlu? cime ce mjeriti tu temperaturu? jer si ti rekao da je on nepotrebna stavka ako imas termoglave...
sabanss

#1632 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

belfy wrote: pa kako bi kotao modulirao snagu prema temperaturi vode ako nema termostata na samom kotlu? cime ce mjeriti tu temperaturu? jer si ti rekao da je on nepotrebna stavka ako imas termoglave...
Termostat koji mjeru temperaturu vode je vec ugradjen na kotlu, bar na Thermoflux kotlovima. Vjerujem i na svim ostalim posto je potreban za zastitu kotla od pregrijavanja i rad u bilo kakvom automatskom rezimu.

Ovdje ljudi pitaju za termostate koji mjere temeraturu zraka u prostorijama i koji su apsolutno nepotrebni. Evo navedi mi jedan razlog zasto ti treba termostat da regulise rad pelet kotla? (osim eventualno daljinskog paljenja/gasenja kotla ukoliko je on znatno udaljen do mjesta grijanja, sto opet nema previse smisla jer toplotni gubici budu veliki)
belfy

#1633 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

sabanss wrote:
belfy wrote: pa kako bi kotao modulirao snagu prema temperaturi vode ako nema termostata na samom kotlu? cime ce mjeriti tu temperaturu? jer si ti rekao da je on nepotrebna stavka ako imas termoglave...
Termostat koji mjeru temperaturu vode je vec ugradjen na kotlu, bar na Thermoflux kotlovima. Vjerujem i na svim ostalim posto je potreban za zastitu kotla od pregrijavanja i rad u bilo kakvom automatskom rezimu.

Ovdje ljudi pitaju za termostate koji mjere temeraturu zraka u prostorijama i koji su apsolutno nepotrebni. Evo navedi mi jedan razlog zasto ti treba termostat da regulise rad pelet kotla? (osim eventualno daljinskog paljenja/gasenja kotla ukoliko je on znatno udaljen do mjesta grijanja, sto opet nema previse smisla jer toplotni gubici budu veliki)
izvini, izgleda da se ne razumijemo u potpunosti. termostat je i onaj na kotlu i onaj koji mjeri temperaturu u prostorijama. za koji ti termostat postavljas pitanje da li je potreban. prvi, drugi ili oba?
toure123

#1634 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

Ljudi , moze li mi neko reci kolika snaga treba za pec na pelet za kucu od cca. 80 kvadrata ( po 40 na dva sprata) ?

Jedan mi je majstor preporucivao da idem na 25 kW a neki 15 kw? Ipak je to drasticna razlika u potrosnji , a i Bogami cijeni...

Koje marke peci na pelet biste mi vi preporucili a da su pouzdane ?
sabanss

#1635 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

belfy wrote: izvini, izgleda da se ne razumijemo u potpunosti. termostat je i onaj na kotlu i onaj koji mjeri temperaturu u prostorijama. za koji ti termostat postavljas pitanje da li je potreban. prvi, drugi ili oba?
Ne postavljam ja pitanje, vec odgovaram :D

Externi termostat nije potreban kod kotlova na pelet. Ljudi obicno pitaju za njega, ovaj sto mjeri temperaturu vode i ne znaju da postoji. Dovoljne su termoglave.
sabanss

#1636 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

toure123 wrote:Ljudi , moze li mi neko reci kolika snaga treba za pec na pelet za kucu od cca. 80 kvadrata ( po 40 na dva sprata) ?

Jedan mi je majstor preporucivao da idem na 25 kW a neki 15 kw? Ipak je to drasticna razlika u potrosnji , a i Bogami cijeni...

Moras znati kvalitet izolacije i toplotne gubitke prostorija. Ja grijem blizu 100 kvadrata sa kaminom od 18 kWh bez problema.
rovac13

#1637 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

toure123 wrote:Ljudi , moze li mi neko reci kolika snaga treba za pec na pelet za kucu od cca. 80 kvadrata ( po 40 na dva sprata) ?

Zasto bi bila drasticna razlika u potrosnji :?
belfy

#1638 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

sabanss wrote:
belfy wrote: izvini, izgleda da se ne razumijemo u potpunosti. termostat je i onaj na kotlu i onaj koji mjeri temperaturu u prostorijama. za koji ti termostat postavljas pitanje da li je potreban. prvi, drugi ili oba?
Ne postavljam ja pitanje, vec odgovaram :D

Externi termostat nije potreban kod kotlova na pelet. Ljudi obicno pitaju za njega, ovaj sto mjeri temperaturu vode i ne znaju da postoji. Dovoljne su termoglave.
nek bude da ne pitas, ali ovo je za mene pitanje: "Evo navedi mi jedan razlog zasto ti treba termostat da regulise rad pelet kotla?". ne znam sta drugi znaju, znam samo sta ja znam. :)
no, sve zavisi od arhitekture kuce/stana i izvedbe grijanja. nekada je bolje jedno, nekada drugo, a nekada ima potrebe za oboje (i termoglave i termostat za temperaturu zraka). ja bih uvijek rekao da je najbolje sve zajedno, ali i da je najskuplje. s tim da to 'najskuplje' bude skuplje za cijenu termostata koja je, relano, minorna.

a da ti odgovorim i na pitanje.dosta kotlova (mahom starijih) pokrece pumpu na visim temperaturama (tek preko 60C), pa se rad iste dosta smanji vremenski sa sobnim termostatima. kod nekih kotlova to cak direktno utice na smanjen stepen rada gorionika kotlova na pelet. :)
toure123

#1639 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

rovac13 wrote:

Mislio sam u potrosnji peleta... Pa logika je da jaca pec trosi vise jer povlaci vise elektricne energije (ili peleta nisam siguran ) za zagrijavanje kuce ?
toure123

#1640 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by toure123 »

sabanss wrote:

Moras znati kvalitet izolacije i toplotne gubitke prostorija. Ja grijem blizu 100 kvadrata sa kaminom od 18 kWh bez problema.
Pa evo sto se tice zidova i poda, imam uradjen estriht i sad cu na to staviti brodski pod ... A zidovi kuce su uradjeni od nexe cigle... Iza toga planiram uradit 8-10 cm stiropol izolaciju ...
sabanss

#1641 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

toure123 wrote:
rovac13 wrote:

Mislio sam u potrosnji peleta... Pa logika je da jaca pec trosi vise jer povlaci vise elektricne energije (ili peleta nisam siguran ) za zagrijavanje kuce ?
Ni jedno ni drugo nije uopste vece - razlike su minorne.

Jedina razlika koju imas je u cijeni kotla. Naravno moze biti problem ako uzmes kotao od 15 kW i dovoljan ti je trenutno i onda se odlucis dozidati jos jedan sprat :D
sabanss

#1642 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

aris 8 wrote:Pozdrav.
Interesuje me ima li iko kakva iskustva sa turbulatorima?
Pec je interio 14 termiflux 2013g plavi display.Serviser mi kaze da trebam skinuti turbulatore 6 kom, al kad ih skinem pec ko traktor izlazni plinovi prelaze 250 stepeni .A prije toga serviser je podesavao parametre kad je ostavljala sljake.
Ovako je postavio parametre:
Dozator snaga 1 - 1.1
2 - 1.3
3 - 1.7
4 - 1.9
5 - 2.1
Brzina ventilatora snaga 1- 1.100
2- 1.300
3- 1.500
4- 1.700
5- 1.900
Primjetio sam kako pec iz dana u dan povecava sljaku u gorioniku i povecava izlazne plinove sa turbulatorima cca 200 stepeni.A kad je ocistim generalno temparatura izlaznih plinova krece se u normali cca 160 stepeni maximalno. Sta da radim ....?
200 stepeni je previse za izlazne plinove, ti grijes dimnjak ne kucu.

Sto se tice sljake znam da je bolno ako si kupio 7-8 tona peleta ali rjesenje vjerovatno nije u parametrima ili turbulatorima vec u kvaliteti peleta kojeg si kupio. Ukratko promijeni dobavljaca :D
rovac13

#1643 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

toure123 wrote:Mislio sam u potrosnji peleta... Pa logika je da jaca pec trosi vise jer povlaci vise elektricne energije (ili peleta nisam siguran ) za zagrijavanje kuce ?
Razmisli malo :-D

Imas jednu pec od 15kw imas drugu od 30kw.......po tvojoj logici ova druga bi trebala duplo vise trosit.

Ali ako kg peleta u sebi sadrzi 5kwh toplote..........prva pec ubaci u kucu 5kwh toplote....a druga pec 10 kwh toplote...........onda moras otvorit prozore s drugom peci.

To su automatske peci koje griju onoliko koliko treba,smanjuju se,gase se,sve po potrebi.
Moguce je da jedna bude efikasnija od druge ali tu se radi o koji procenat....sto se u praksi ne moze primijetit.

Generalno ja bi u kucu od dva sprata po 40m2 gledao da ubacim sto manju pec.
Pec od 25 kw moze da grije i preko 200 m2 sve na kraju zavisi od izolacije.
Streptokok

#1644 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

Kondenzator wrote:
isx wrote:Da, bojler i susaci u kupatilu su uvijek otvoreni.
Grijemo bojler, a na susace sam mislio isto stavit termoglave, ali sam sad skontao da bi ih bilo dobro ostavit na obicnim ventilima i uvijek otvorene i tako bi rijesio problem ako dodje do zatvaranja svoh termoglava.

Imamo dva susaca u wcima plus bojler tako da bi to bila sigurnost u gore navedenom slucaju.

Ali generalno sta kad bi ti susaci bili zatvoreni i bojler iskljucen sa kotla a pumpa radi. Da li bi mogla nastat havarija?
sa obicnom pumpom i termigkavama imat ces pistanje ventila. Neko ti je vec rekao, najbolja he panetna pumpa poput grundfos alfa2. Njoj nije problem ni jad se svi ventili zatvore a ventili ne piste i nema buke u cijevima.
belfy

#1645 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Streptokok wrote:
Kondenzator wrote:
Grijemo bojler, a na susace sam mislio isto stavit termoglave, ali sam sad skontao da bi ih bilo dobro ostavit na obicnim ventilima i uvijek otvorene i tako bi rijesio problem ako dodje do zatvaranja svoh termoglava.

Imamo dva susaca u wcima plus bojler tako da bi to bila sigurnost u gore navedenom slucaju.

Ali generalno sta kad bi ti susaci bili zatvoreni i bojler iskljucen sa kotla a pumpa radi. Da li bi mogla nastat havarija?
sa obicnom pumpom i termigkavama imat ces pistanje ventila. Neko ti je vec rekao, najbolja he panetna pumpa poput grundfos alfa2. Njoj nije problem ni jad se svi ventili zatvore a ventili ne piste i nema buke u cijevima.
:?
Streptokok

#1646 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

Sa telefona pa fulim pokoje slovo. :D
Kondenzator

#1647 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

rovac13 wrote:Kod mojih samo termoglave odrzavaju temp i to super precizno.

24h na dan ista temperatura.......nema nikakvih rezima nocni dnevni jutarnji :-D
Jel to znaci da je kotao non stop ukljucen posto mi palimo na tajmere 3 puta dnevno, a koliko ce radit odredimo od oka na osnovu toga koliko je hladno, ali sad kad ugradimo termoglave mogli bi ga drzat non stop upaljenog?
Kondenzator

#1648 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Streptokok wrote:
Kondenzator wrote:

sa obicnom pumpom i termigkavama imat ces pistanje ventila. Neko ti je vec rekao, najbolja he panetna pumpa poput grundfos alfa2. Njoj nije problem ni jad se svi ventili zatvore a ventili ne piste i nema buke u cijevima.[/quote

Imamo grundfoss, a jel alpha2 ne znam.. provjerim kad dodjemo kuci tj veceras. Da li je pametna pumpa ili 'glupa' to ne znam :).

Znam da imam termoregulaciju na njoj tj podesim tipa pumpaj kad temp vode bude 40 stepeni.
Kondenzator

#1649 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

belfy wrote:
sabanss wrote:
belfy wrote:cak i ako se sve termoglave zatvore pumpa ce cirkulisati preko razvodnika. dakle, nece biti problema sve i ako radi non-stop. naravno, bolje je imati sisteme koji ce je iskljucivati, ali to cisto radi ustede na elektricnoj energiji.
Kotao svakako ima termostat koji kontrolise pumpu, samo sto ne mjeri temperaturu zraka vec vode u povratnom vodu.

Termostat je kod kotlova na pelet totalno nepotrebna stavka koja samo smeta. Sve sto treba su termoglave.
moj odgovor je bio @Kondenzatoru koji je pitao sta ce biti sa pumpom (ako nastavi raditi) ako sve termoglave zatvore. i termostat koji kontrolise temperaturu vode obicno nije na povratnom vodu, nego na vrhu kotla. koja bi svrha bila mjerenja hladnog voda u odnosu na rad pumpe uopste? pretpostavljeno je da pumpa pumpa vodu odredjene temperature, a ne da pumpa dok povrat bude dovoljno veliki da na radijatorima dobijas veliki visak.

i zadnja recenica je u potpunosti pogresna. kada bi se postigla temperatura da termoglave zatvore, dobio bi samo cirkulaciju preko razdjelnika i temperatura kotla bi puno brze rasla. to bi svaki put dovelo samo do odradjivanja sigurnosnog ventila i velikog gubitka vode u sistemu. ako bi se ovakva havarija desila tokom noci ona bi povukla jos jako puno negativnih posljedica.

zapravo, termostat kod bilo koje vrste kotlova je maltene neophodan, osim u sistemima koji taj temostat "izmjeste" na mjerenje temperture zraka, ali uloga im je ista, ali je ovaj drugi puno manje pouzdan za rad samog kotla i mogucih posljedica iz mnogo razloga.
mislim da nisi upravu iz samo jednog razloga a neko ti je vec odgovorio, a to je da si zaboravio cinjenicu da kotao ima ugradjen termostat i da se pec gasi na 65 stepeni odnosno na koliko podesis tako da s te strane ne bi moglo doci do havarije, pitanje je bilo samo da li bi pumpa mogla napravit havariju.
rovac13

#1650 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Kondenzator wrote:
rovac13 wrote:Kod mojih samo termoglave odrzavaju temp i to super precizno.

24h na dan ista temperatura.......nema nikakvih rezima nocni dnevni jutarnji :-D
Jel to znaci da je kotao non stop ukljucen posto mi palimo na tajmere 3 puta dnevno, a koliko ce radit odredimo od oka na osnovu toga koliko je hladno, ali sad kad ugradimo termoglave mogli bi ga drzat non stop upaljenog?
-zidni termostat smanjen do kraja da se pumpa ne pali uopce,voda cirkulise prirodno prema gore
-termoglave postavljene na cini mi se 4,5 do 5 tu negdje od mogucih 6
-pec smanjena na nivo 1....a taj nivo jos smanjio na 0,2sek doziranje 6 sek pauza...ventilator na minimum
-u tom minimumu pec radi non stop...odnosno kad postigne 70 ili 75 stepeni ugasi se.....pa ponovo pali kad malo padne temp vode
-potrosnja otprilike tu negdje kao i u svim drugim varijantama koje smo probali (pali-gasi)
-kondenza u kotlu nikad nema
-radijatori se nikad ne cuju jer pumpa ne radi
-bojler u kupatilu uvijek pun tople vode
-temp im u kuci uvijek ista cini mi se oko 24 *C ili tu negdje

Imal potrebe sta mijenjat :-D
Post Reply