Sretno Pipi živa legendo. Neka ti je Bog na pomoći! Amin.PipiDugaDevetka wrote:Legende su uglavnom mrtvi ljudi, pa moraš naglasiti ''ŽIVA legendo''.heckler wrote:Sretno pipi legendoPipiDugaDevetka wrote: Vidimo se i pišemo se za nekoliko mjeseci ako preživim operaciju.
![]()
![]()
![]()
![]()
Inicijativa Prvi Mart
- novi.dan.nova.nafaka
#1626 Re: Inicijativa Prvi Mart
-
kowalski1
#1627 Re: Inicijativa Prvi Mart
ti si ovdje dobro objasnio nešto što je kratkoročna ideja suljagića ili grupe ljudi oko njega, ali mislim da je problem mnogo dublji i o njemu se, kolko ja vidim, ne diskutuje.Skijaš wrote:Značaj inicijative jeste bitan, ali ne toliko da odredi sudbinu države. Nema tog praga nakon kojeg se može reći da je stvar gotova jer odnos snaga nije povoljan po neprijatelje ove države, niti će biti u dogledno vrijeme. Ono na čemu treba raditi jeste stvaranje pritiska na sarajevske političare koji bi konačno Dodika počeli tretirati kao prijetnju a ne kao partnera. Kapacitet za slamanje Dodika postoji, sa ili bez Prvog marta. Problem su ljudi poput Tihića koji sve gledaju kroz prizmu "prirodnih saveza" a preko kojih dolaze do kontrole nad lovom iz budžeta.It_is_a_Leclerc wrote:Inicijativa Prvi mart je možda i odsudna bitka za poslijeratnu BiH, kojom se želi poručiti kako genocid ne može biti sredstvo ostvarivanja političke nadmoći. Ako inicijativa Prvi mart propadne, time se za vijeke vijekova cementira institut zloupotrebe entitetskog glasanja, i lokotom zaključava lanac oko vrata ove države.
Zato valja pozvati sve Bošnjake koji imaju imovinu u onom što se danas zove RS, da prijave prebivalište i pomognu Emiru i ekipi u vraćanju dostojanstva napaćenoj povratničkoj populaciji u ovoj državi.
Odnosno, država je već jača zbog Prvog marta jer je i jedna preregistracija i pogotovo stvarni povratak uspjeh. A za nešto veće, potrebni su patriotski orijentisani elementi na sarajevskoj političkoj sceni, kojih ili nema ili su zbunjeni i ne znaju šta bi od sebe. Uostalom, neka se Suljagić još malo oteše i uljudi, stranka koju bi on eventualno osnovao bi na sljedećim lokalnim izborima mogla biti od ključne važnosti u više opštinskih skupština Podrinja.
čak i da ta ideja uspije 101%, zapravo u bih se ne bi ništa suštinski promijenilo jer problem nije ustav koji treba mijenjati,već činjenica da smo nakon dejtona dobili tri zaokružena društva okrenuta jedna protiv drugih. i jedni i drugi i treži imaju svoje medije, svoje obrazovne sisteme (izuzetno jak mehanizam) svoje idole, viđenje prošlosti i budućnosti i sl. dijametralno suprotno u odnosu na drugu stranu.
ako bi sutra, hipotetički, ukinuli entitete ili kantone, i dalje postoje srbi i hrvati na ogromnom prostoru teritorije bih koji ne prihvataju taj politički koncept , imamo etnički očišćene teritorije i imamo tenzije koje ne splašnjavaju - znači potpuna ustavna rekonstrukcija koju bi npr. neko nametnuo spolja, bi zapravo donio samo neki kosovski scenario, gdje bi oni ponovo formirali svoje institucije i zapravo bi se samo vrtili u krug. suljagić želi ustavnu rekonstrukciju kroz institucije ali to može uspjeti samo uz pomoć predstavnika druge dvije zajednice.
moje pitanje suljagiću je sljedeće: u slučaju da dobije glasove koji bi promijenili odnose u ps bih, kako pridobiti srbe i hrvate za taj koncept? jer, ako je ideja, preglasati i biće sve ok - bojim se da ne rješava problem već ga samo dodatno komplikuje.
-
stokton
#1628 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nemoj se ti brinut za to, tu su Suljagić i ekipa da misle o tome, a ti put pod noge i prijavi se u RS, pusti prazne priče.kowalski1 wrote:ti si ovdje dobro objasnio nešto što je kratkoročna ideja suljagića ili grupe ljudi oko njega, ali mislim da je problem mnogo dublji i o njemu se, kolko ja vidim, ne diskutuje.Skijaš wrote:Značaj inicijative jeste bitan, ali ne toliko da odredi sudbinu države. Nema tog praga nakon kojeg se može reći da je stvar gotova jer odnos snaga nije povoljan po neprijatelje ove države, niti će biti u dogledno vrijeme. Ono na čemu treba raditi jeste stvaranje pritiska na sarajevske političare koji bi konačno Dodika počeli tretirati kao prijetnju a ne kao partnera. Kapacitet za slamanje Dodika postoji, sa ili bez Prvog marta. Problem su ljudi poput Tihića koji sve gledaju kroz prizmu "prirodnih saveza" a preko kojih dolaze do kontrole nad lovom iz budžeta.It_is_a_Leclerc wrote:Inicijativa Prvi mart je možda i odsudna bitka za poslijeratnu BiH, kojom se želi poručiti kako genocid ne može biti sredstvo ostvarivanja političke nadmoći. Ako inicijativa Prvi mart propadne, time se za vijeke vijekova cementira institut zloupotrebe entitetskog glasanja, i lokotom zaključava lanac oko vrata ove države.
Zato valja pozvati sve Bošnjake koji imaju imovinu u onom što se danas zove RS, da prijave prebivalište i pomognu Emiru i ekipi u vraćanju dostojanstva napaćenoj povratničkoj populaciji u ovoj državi.
Odnosno, država je već jača zbog Prvog marta jer je i jedna preregistracija i pogotovo stvarni povratak uspjeh. A za nešto veće, potrebni su patriotski orijentisani elementi na sarajevskoj političkoj sceni, kojih ili nema ili su zbunjeni i ne znaju šta bi od sebe. Uostalom, neka se Suljagić još malo oteše i uljudi, stranka koju bi on eventualno osnovao bi na sljedećim lokalnim izborima mogla biti od ključne važnosti u više opštinskih skupština Podrinja.
čak i da ta ideja uspije 101%, zapravo u bih se ne bi ništa suštinski promijenilo jer problem nije ustav koji treba mijenjati,već činjenica da smo nakon dejtona dobili tri zaokružena društva okrenuta jedna protiv drugih. i jedni i drugi i treži imaju svoje medije, svoje obrazovne sisteme (izuzetno jak mehanizam) svoje idole, viđenje prošlosti i budućnosti i sl. dijametralno suprotno u odnosu na drugu stranu.
ako bi sutra, hipotetički, ukinuli entitete ili kantone, i dalje postoje srbi i hrvati na ogromnom prostoru teritorije bih koji ne prihvataju taj politički koncept , imamo etnički očišćene teritorije i imamo tenzije koje ne splašnjavaju - znači potpuna ustavna rekonstrukcija koju bi npr. neko nametnuo spolja, bi zapravo donio samo neki kosovski scenario, gdje bi oni ponovo formirali svoje institucije i zapravo bi se samo vrtili u krug. suljagić želi ustavnu rekonstrukciju kroz institucije ali to može uspjeti samo uz pomoć predstavnika druge dvije zajednice.
moje pitanje suljagiću je sljedeće: u slučaju da dobije glasove koji bi promijenili odnose u ps bih, kako pridobiti srbe i hrvate za taj koncept? jer, ako je ideja, preglasati i biće sve ok - bojim se da ne rješava problem već ga samo dodatno komplikuje.
PS. PIPI sa srećom i želim ti brz oporavak, forum neće biti isti bez tebe
-
kowalski1
#1629 Re: Inicijativa Prvi Mart
ja mislim da je prazna priča upravo njegov koncept jer nam ne odgovara na ključno pitanje - šta je rezultat svega toga , tj. kako izgleda bih ako prođe njegova ideja?
jedini održiv koncept za bih je pridobiti što više srba i hrvata za ideju multietničke bih, ali ne nekom patetičnom pričom i sl. već zaista jednom zdravom idejom čiji je zametak bio građanski protest nedavno.
eto ti primjer: poslom posljednjih par godina jako puno putujem i upoznao sam dosta ljudi iz svih dijelova ove zemlje. kada sam razgovaro o jmbg sa ljudim iz bl, niko nije imao ni jednu primjedbu - oni možda ne bi izašli na ulicu, ali ne bi sigurno poidržli dodika i co. u toj priči jer im se smučio.
e, sad, priča o srebrenici kod njih je još uvijek tabu, i to nije tema koju otvaraju - dosta je razloga zašto i ja ne insistiram na rome, ali u 90% ostalih pitanja mislim da mladi ljudi misle isto. isto tako nezadovoljstvo dodikom je ogromno. e, treba naći teme koje ih povezuju i preko njih ih mobilisati - to je, po meni, najbolja koncept za bih - znači, izbiti dodiku iz rukava argument sarajeva koji želi da majorizira , ukida i slično.
mislim da je veliki problem suljagićeve inicijative što politiku spušta na najniži nivo - ko misli da je bio genocid - sa mnom, ko ne misli - protiv mene; možda je on procijenio da je to jak emocionalni efekt - i jeste, ali na taj način gubimo ogroman potencijal ljudi koji su protiv dodika , ali žive u rs, i ne mogu se artikulisati na taj način, i praktično se veliki broj ljudi gura dodiku u zagrljaj. kada bi artikulisali politiku na drugi način, na drugu temu , npr. ko je za eu ili slično, imali bi drugu situaciju, ali ovdje se izgleda namjerno gura na taj nacionaloni koncept koji je poguban, jer nama treba građani protiv nacionalista , a ne bošnjaci protiv srba i slično. znači, rezultat 1.marta bi bio ništa drugo nego nacionalno prebrojavanje ili drugi popis, gdje osim simboličnog se ništa ne bi promijenilo. zapravo bi - još bi dodatno učvrstilo nacionalne podjele.
jedini održiv koncept za bih je pridobiti što više srba i hrvata za ideju multietničke bih, ali ne nekom patetičnom pričom i sl. već zaista jednom zdravom idejom čiji je zametak bio građanski protest nedavno.
eto ti primjer: poslom posljednjih par godina jako puno putujem i upoznao sam dosta ljudi iz svih dijelova ove zemlje. kada sam razgovaro o jmbg sa ljudim iz bl, niko nije imao ni jednu primjedbu - oni možda ne bi izašli na ulicu, ali ne bi sigurno poidržli dodika i co. u toj priči jer im se smučio.
e, sad, priča o srebrenici kod njih je još uvijek tabu, i to nije tema koju otvaraju - dosta je razloga zašto i ja ne insistiram na rome, ali u 90% ostalih pitanja mislim da mladi ljudi misle isto. isto tako nezadovoljstvo dodikom je ogromno. e, treba naći teme koje ih povezuju i preko njih ih mobilisati - to je, po meni, najbolja koncept za bih - znači, izbiti dodiku iz rukava argument sarajeva koji želi da majorizira , ukida i slično.
mislim da je veliki problem suljagićeve inicijative što politiku spušta na najniži nivo - ko misli da je bio genocid - sa mnom, ko ne misli - protiv mene; možda je on procijenio da je to jak emocionalni efekt - i jeste, ali na taj način gubimo ogroman potencijal ljudi koji su protiv dodika , ali žive u rs, i ne mogu se artikulisati na taj način, i praktično se veliki broj ljudi gura dodiku u zagrljaj. kada bi artikulisali politiku na drugi način, na drugu temu , npr. ko je za eu ili slično, imali bi drugu situaciju, ali ovdje se izgleda namjerno gura na taj nacionaloni koncept koji je poguban, jer nama treba građani protiv nacionalista , a ne bošnjaci protiv srba i slično. znači, rezultat 1.marta bi bio ništa drugo nego nacionalno prebrojavanje ili drugi popis, gdje osim simboličnog se ništa ne bi promijenilo. zapravo bi - još bi dodatno učvrstilo nacionalne podjele.
- agnostic_front
#1630 Re: Inicijativa Prvi Mart
Žašto se ljudi toliko brinu oko toga multi-kulti, kada imaš komšiju u mahali kojeg ne podnosiš, svako od nas ima nekog ko nam živi u krugu od 100 metara sa kojim nije dobar. A treba na silu da budemo svi sa svima dobri.
Da.kowalski1 wrote: ko misli da je bio genocid - sa mnom, ko ne misli - protiv mene;
-
kowalski1
#1631 Re: Inicijativa Prvi Mart
pa dobro, na mora ništa na silu, ali ako ti imaš neku bolju ideju kako ova država može opstati - reci?
- relativno84
#1632 Re: Inicijativa Prvi Mart
Bas tako, samo da ovo nije jos jedan pokusaj Suljagica da ostane u fokusu medija po svaku cijenu jos sad ako krenu pare da se vrte oko svega toga nece na dobro izaci al ajd vrijeme ce dati odgovor na svekowalski1 wrote:
-
stokton
#1633 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nema se šta mislit genocid je bio, i presuđen, a druga je stvar što vi ništa ne prihvatate što vama ne odgovara, a ova incijativa ide dalje, pa koliko god bila mrska genocidašima nećete je moći zaustavitrelativno84 wrote:Bas tako, samo da ovo nije jos jedan pokusaj Suljagica da ostane u fokusu medija po svaku cijenu jos sad ako krenu pare da se vrte oko svega toga nece na dobro izaci al ajd vrijeme ce dati odgovor na svekowalski1 wrote:

- agnostic_front
#1634 Re: Inicijativa Prvi Mart
Pa nema veze to da li se mi volimo ili ne sa opstankom države. Eno ti Amerike, još uvijek imaš rasne podjele, pa najjači. Ne kažem da je to dobro, ali ovdje se desio genocid prije 20 godina, o čemu mi pričamo onda? Svako ko tu vidi neku ljubav u dogledno vrijeme, i ne živi baš u realnosti.kowalski1 wrote:pa dobro, na mora ništa na silu, ali ako ti imaš neku bolju ideju kako ova država može opstati - reci?
I ko neće da istini pogleda u oči glede genocida, nemamo o čemu da pričamo. Pa jel ti vidiš šta pišeš?! Eto oni neće još uvijek da priznaju genocid, to je tabu tema, hajmo mi malo drugačije da im pokušamo pristupiti?!
- Danguba
#1635 Re: Inicijativa Prvi Mart
oproban recept gestapoa iz genocidnog rajha...Danguba wrote:Sada ce jos dobiti i prekrsajne i krivicne prijave.PasoDzigera007 wrote:Danas se pokazao jos jedan razlog,zasto treba dati maksimalnu podrsku 1.MARTU!
Nakon fasistickog ponasanja policije genocidne tvorevine, koji su udarali zene,koje su htjele biti na mjestu pokolja nevinih Bosnjaka.
Sreberenici je podhtno potreban status distrikta. Jer ovo sto rade u genocidnoj tvorevini je nedopustivo.
Ovo je najveca uvreda za covjecanstvo, da se grad u kojem je pocinjen genocid,nalazi u manjem entitetu,koji je to i pocinio.
Imamo poziciju da se "gestapo" RS-a odnosi prema žrtvama upravo kako je to bilo u periodu holokausta, kazao je Duraković.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/durakovi ... /130715086
- Skijaš
#1636 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nema napretka ako se nastavi s negiranjem sudski dokazanog genocida a to što ti predstavljaš kao rješenje nije pravna država nego diktatura velikosrpstva.kowalski1 wrote:ja mislim da je prazna priča upravo njegov koncept jer nam ne odgovara na ključno pitanje - šta je rezultat svega toga , tj. kako izgleda bih ako prođe njegova ideja?
-
Basvod
#1637 Re: Inicijativa Prvi Mart
Samo mi nije jasno da li oni sa ovom pricom kako je Bosnjacima u RS grozno, nikako, uzasno... zagovaraju povratak ili odbijaju ljude od povratka i rastjeruju i one sto su se vratili?
Mozda povratak stvarno nije zavrsen al ne povratak izbjeglica nego povratak povratnika.
Mozda povratak stvarno nije zavrsen al ne povratak izbjeglica nego povratak povratnika.
-
A_A_AKCIJA
#1638 Re: Inicijativa Prvi Mart
Kowalski, naravno da imaš pravo na svoje mišljenje i da vjeruješ u to rješenje, ali poštuj činjenicu da ima onih koji vjeruju da stvari treba rješavati drugačije.Skijaš wrote:Nema napretka ako se nastavi s negiranjem sudski dokazanog genocida a to što ti predstavljaš kao rješenje nije pravna država nego diktatura velikosrpstva.kowalski1 wrote:ja mislim da je prazna priča upravo njegov koncept jer nam ne odgovara na ključno pitanje - šta je rezultat svega toga , tj. kako izgleda bih ako prođe njegova ideja?
Dozvoli da malo kritiziram tvoj pristup.
Jednostavno, mislim da se ne baviš i ne razmišljaš o žrtvama prošlog rata i genocida i njihovim položajem. Očekuješ od najugroženije skupine u državi, da progutaju još nepravde sa insistiranjem na šutnji o zločinima. Ako si pogledao film Daleko je Tuzla, mogao si vidjeti djelić silne tuge i nepravde koja muči te ljude. Govorimo o hiljadama žena koje su ostale bez muške glave u porodici, gubeći po 4-5-6... članova porodice, sa uništenom imovinom... U filmu se spominje romska porodica u kojoj je ubijeno 9 sinova i otac! Pokušaj se zamisliti u njihovoj koži i skontaj kako bi reagovao na tvoj poziv da se još malo strpiš i ne izazivaš političare iz RS-a, jer bi mogli srušiti državu?!
U međuvremenu, činjenica je da ti isti svakako ruše državu, kako god se ti postavio. Jedino rješenje je ojačavanje pozicije onih koji su obespravljeni, kako bi se bar malo napravio balans. Pogledaj malo statistike o tome koliko nesrba radi u MUP-u RS, pa će ti biti jasnije.
Laž je da smo mi U BiH podijeljeno društvo onoliko koliko se predstavlja. Situacija je teška, ali ljudi na nivou običnih smrtnika svaki dan razmišljaju racionalnije. Dodiku opada popularnost jer ljudi provaljuju njegovu šuplju, na dnevnoj osnovi.
Sa druge strane, gorka pilula koju ti isti bivši glasači tog istog Dodika moraju da progutaju jeste odgovor na pitanje, zašto smo tu gdje jesmo? Odgovor je da je 90ih nastala jedna politika (ne umanjujući uloge ostalih nacionalizama koji su je slijedili) koja je još uvijek aktuelna i koja je rasturila državu Jugoslaviju, svojim aktivnostima Srbe protjerala iz svih država osim BiH i koja i dalje insistira na tome da ruši državu u kojoj trenutno žive. Dodik je perjanica velikosrpske politke u BiH, najvećeg zla koje je strefilo bivšu Jugoslaviju i koje još uvijek jaše. Srebrenica, genocid i zločini su samo podsjetnik na dana kada su bili na vrhuncu. Ti isti glasači trebaju da se pitaju gdje bismo bili da je BiH imalo normalnija država. U EU, organizaciji koja je Hrvatskoj ove godine dala 700 miliona Eura.
Jednostavno, destabilizacija BiH se vrši preko leđa SVIH građana BiH, uključujući i Srbe. Da nije toga, BiH bi bila višestruko naprednija nego sada. Bezbrojne su stvari za koje svakodnevno, već 20 godina, svi mi bivamo uskraćeni samo zbog te politike. Insistiranje na tim gubitcima i priča o tome gdje smo mogli biti, je to što nas sve može osvijestiti.
Priča i ideja Prvog marta se bavi dijelom čitavog problema, jer se tu mogu postići konkretni rezultati. Može se poboljšati položaj skupine koja je najveća žrtva rata. Može se poslati poruka da se zločin ne isplati i da koliko god brutalne metode ko koristio, ljudi će insistirati na svojim pravima dok ih ne povrate. Trenutno, na terenu imamo situaciju koja kaže da se zločin itekako isplati i da treba nastaviti sa njegovim provođenjem.
Žrtve genocida u BiH i rata, brutalnosti koje su se dešavale trebaju da budu što više eksponirane, kako bi onima koji intimno razmišljaju da je zločin imao efekta, stavili do znanja da nikada nećemo preći preko učinjenog i insistiranja na pravdi. Bruka je da Sarajevo nema muzej opsade, recimo. 11. jula su o Srebrenici pričali i pisali širom svijeta. Amerika, Kanada, UK, evropske zemlje, eu parlament zvanično obilježavaju ovaj dan kako dan sjećanja na genocid, uključujući i skupštinu Srbije sa svojim blagim osvrtom. Mi trenutno to ne možemo u BiH, jer imamo političare koji to blokiraju. To je ponižavajuće i dok se takve i slične stvari ne isprave, Prvi Mart ima moju beskrajnu podršku. Isto tako, to je minimum ispod kojeg se ne može ići i ispod kojeg nema diskusije ni sa kim ko ga dovodi u pitanje. Na kraju krajeva, Haški sud i poštivanje i prihvatanje presuda je obaveza potpisana u Daytonu, tako da i po tom osnovu nema dalje diskusije.
-
unix
#1639 Re: Inicijativa Prvi Mart
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je danas da je Vlada RS-a pripremila krivičnu prijavu protiv koordinatora Koalicije ’1. mart’ Emira Suljagića.
http://www.prvimart.ba/vijesti/vlada-rs ... -suljagica
http://www.prvimart.ba/vijesti/vlada-rs ... -suljagica
- It_is_a_Leclerc
#1640 Re: Inicijativa Prvi Mart
"Premijerka Cvijanović zna da ja nisam jedan od onih koji joj organizuju iftare dok Bošnjake hapse po Podrinju".
Izdrži Emire !
-
Innovation
#1641 Re: Inicijativa Prvi Mart
It_is_a_Leclerc wrote:"Premijerka Cvijanović zna da ja nisam jedan od onih koji joj organizuju iftare dok Bošnjake hapse po Podrinju".
Izdrži Emire !
- Danguba
#1642 Re: Inicijativa Prvi Mart
Sta se ovo desava u genocidnom entitetu???
Policijska saslusanja, krivicne prijave, izmisljanje genocida (Sarajevo), negiranje genocida (Srebrenica), policijska brutalnost na stratistima genocida, inat crkva...nece ovo na dobro samo je pitanje u koga je kraci fitilj.
Policijska saslusanja, krivicne prijave, izmisljanje genocida (Sarajevo), negiranje genocida (Srebrenica), policijska brutalnost na stratistima genocida, inat crkva...nece ovo na dobro samo je pitanje u koga je kraci fitilj.
-
dede merdzane
#1643 Re: Inicijativa Prvi Mart
Nadam se da ce ostati neko da potpise racun.Danguba wrote:Sta se ovo desava u genocidnom entitetu???
- Jolpaz
#1644 Re: Inicijativa Prvi Mart
Prvi Mart & Emir samo naprijed, konkretno sa argumentima i u brk a očito Vam posao dobro ide pa se akteri genocidaške politike javljaju sa svojim uobičajenim metodama zastrašivanja...
- vee-jay
#1645 Re: Inicijativa Prvi Mart
It_is_a_Leclerc wrote:"Premijerka Cvijanović zna da ja nisam jedan od onih koji joj organizuju iftare dok Bošnjake hapse po Podrinju".
Izdrži Emire !
-
AkHolic
#1646 Re: Inicijativa Prvi Mart
Prije neki dan,Dodik je izjavio kako i Srbi u Federaciji trebaju dobiti svoju županiju ili kanton.Za tu bi se izjavu moglo reć da je velikosrpska no u kontektu u kojemu je izrečena jasno je da se radi o provokaciji a ne o nekakvim ozbiljim nakanama.Politika Dodika i općenito srpska politika u BiH,ograničena je na manji entitet pa je teško govorit o velikosrpstvu u republici koja se zove srpska.Posve je druga stvar kako je do toga došlo .Trenutačno,prije bi se moglo reć da je na sceni u BiH velikobošnjačka politika koja obično ide uz krinku građanskog ili bosanskog ili bosanskohercegovačkog kao što su i velikosrbi u jugoslavijima nosili krinku jugoslavenstva.A_A_AKCIJA wrote:Kowalski, naravno da imaš pravo na svoje mišljenje i da vjeruješ u to rješenje, ali poštuj činjenicu da ima onih koji vjeruju da stvari treba rješavati drugačije.Skijaš wrote:Nema napretka ako se nastavi s negiranjem sudski dokazanog genocida a to što ti predstavljaš kao rješenje nije pravna država nego diktatura velikosrpstva.kowalski1 wrote:ja mislim da je prazna priča upravo njegov koncept jer nam ne odgovara na ključno pitanje - šta je rezultat svega toga , tj. kako izgleda bih ako prođe njegova ideja?
Dozvoli da malo kritiziram tvoj pristup.
Jednostavno, mislim da se ne baviš i ne razmišljaš o žrtvama prošlog rata i genocida i njihovim položajem. Očekuješ od najugroženije skupine u državi, da progutaju još nepravde sa insistiranjem na šutnji o zločinima. Ako si pogledao film Daleko je Tuzla, mogao si vidjeti djelić silne tuge i nepravde koja muči te ljude. Govorimo o hiljadama žena koje su ostale bez muške glave u porodici, gubeći po 4-5-6... članova porodice, sa uništenom imovinom... U filmu se spominje romska porodica u kojoj je ubijeno 9 sinova i otac! Pokušaj se zamisliti u njihovoj koži i skontaj kako bi reagovao na tvoj poziv da se još malo strpiš i ne izazivaš političare iz RS-a, jer bi mogli srušiti državu?!
U međuvremenu, činjenica je da ti isti svakako ruše državu, kako god se ti postavio. Jedino rješenje je ojačavanje pozicije onih koji su obespravljeni, kako bi se bar malo napravio balans. Pogledaj malo statistike o tome koliko nesrba radi u MUP-u RS, pa će ti biti jasnije.
Laž je da smo mi U BiH podijeljeno društvo onoliko koliko se predstavlja. Situacija je teška, ali ljudi na nivou običnih smrtnika svaki dan razmišljaju racionalnije. Dodiku opada popularnost jer ljudi provaljuju njegovu šuplju, na dnevnoj osnovi.
Sa druge strane, gorka pilula koju ti isti bivši glasači tog istog Dodika moraju da progutaju jeste odgovor na pitanje, zašto smo tu gdje jesmo? Odgovor je da je 90ih nastala jedna politika (ne umanjujući uloge ostalih nacionalizama koji su je slijedili) koja je još uvijek aktuelna i koja je rasturila državu Jugoslaviju, svojim aktivnostima Srbe protjerala iz svih država osim BiH i koja i dalje insistira na tome da ruši državu u kojoj trenutno žive. Dodik je perjanica velikosrpske politke u BiH, najvećeg zla koje je strefilo bivšu Jugoslaviju i koje još uvijek jaše. Srebrenica, genocid i zločini su samo podsjetnik na dana kada su bili na vrhuncu. Ti isti glasači trebaju da se pitaju gdje bismo bili da je BiH imalo normalnija država. U EU, organizaciji koja je Hrvatskoj ove godine dala 700 miliona Eura.
Jednostavno, destabilizacija BiH se vrši preko leđa SVIH građana BiH, uključujući i Srbe. Da nije toga, BiH bi bila višestruko naprednija nego sada. Bezbrojne su stvari za koje svakodnevno, već 20 godina, svi mi bivamo uskraćeni samo zbog te politike. Insistiranje na tim gubitcima i priča o tome gdje smo mogli biti, je to što nas sve može osvijestiti.
Priča i ideja Prvog marta se bavi dijelom čitavog problema, jer se tu mogu postići konkretni rezultati. Može se poboljšati položaj skupine koja je najveća žrtva rata. Može se poslati poruka da se zločin ne isplati i da koliko god brutalne metode ko koristio, ljudi će insistirati na svojim pravima dok ih ne povrate. Trenutno, na terenu imamo situaciju koja kaže da se zločin itekako isplati i da treba nastaviti sa njegovim provođenjem.
Žrtve genocida u BiH i rata, brutalnosti koje su se dešavale trebaju da budu što više eksponirane, kako bi onima koji intimno razmišljaju da je zločin imao efekta, stavili do znanja da nikada nećemo preći preko učinjenog i insistiranja na pravdi. Bruka je da Sarajevo nema muzej opsade, recimo. 11. jula su o Srebrenici pričali i pisali širom svijeta. Amerika, Kanada, UK, evropske zemlje, eu parlament zvanično obilježavaju ovaj dan kako dan sjećanja na genocid, uključujući i skupštinu Srbije sa svojim blagim osvrtom. Mi trenutno to ne možemo u BiH, jer imamo političare koji to blokiraju. To je ponižavajuće i dok se takve i slične stvari ne isprave, Prvi Mart ima moju beskrajnu podršku. Isto tako, to je minimum ispod kojeg se ne može ići i ispod kojeg nema diskusije ni sa kim ko ga dovodi u pitanje. Na kraju krajeva, Haški sud i poštivanje i prihvatanje presuda je obaveza potpisana u Daytonu, tako da i po tom osnovu nema dalje diskusije.
-
udrch
#1647 Re: Inicijativa Prvi Mart
ima li išta ljepše nego pročitati izjavu visoko pozicioniranog dužnosnika koji na ovaj način iskazuje svu nemoć.."Vlada RS je Suljagića trebala da zaustavi 2012. godine kada smo svi posmatrali šta se dešava u Srebrenici, a ne danas", tvrdi Govedarica i istovremeno iznosi stav da “Suljagića treba ozbiljno shvatiti, jer je pokazao da zna šta hoće, koliko može i vidio je da su nadležni u RS zatvorili oči u pojedinim momentima kada je u pitanju “1.mart ” i izbori 2012.”.
- agnostic_front
#1648 Re: Inicijativa Prvi Mart
Možeš li malo proširiti ovu izjavu, potkrijepiti je primjerima, meni je nejasna? Hvala.AkHolic wrote:Trenutačno,prije bi se moglo reć da je na sceni u BiH velikobošnjačka politika koja obično ide uz krinku građanskog ili bosanskog ili bosanskohercegovačkog kao što su i velikosrbi u jugoslavijima nosili krinku jugoslavenstva.
-
kowalski1
#1649 Re: Inicijativa Prvi Mart
AkHolic, mislim da imamo tri nacionalne elite koje su nacionalno isključive, tj. okrenute jedne protiv druge. po meni, postoje dvije bošnjačke politike; jedna iskreno želi multietnički koncept i ona je svakim danom sve slabija, i drugi je pokušaj neke vrste nacionalnog ravanša kroz držanje ratnih tema non-stop na površini i praktično kroz emocionalnu ucjenu držanje ljudi mentalno i emocionalno u periodu 92-95.
A_A_AKCIJA, ja se sa tobom u principu sve slažem, ali mi ne živimo u idealnom svijetu gdje pravda isplivava na površinu i sve se završava happy endom. pravda kao pojam u politici ne postoji. mi možemo samo u okviru onoga što imamo da pokušamo da napravimo najbolje za ovu državu u ovome trenutku. interes bošnjaka po meni je država bih koju će podržati što više srba i hrvata, jer bez nekog elementarnog društvenog konsenzusa država teško može da opstane. zato je bitno , ako ništa drugo, i konstruisati ga kroz insistiranje na brzom uključenju u eu, nato i sklanjanje sa strane tema koje su za neke sporne. sada će naravno na mene da skoče da je presuđen genocid - naravno - ali, ako se ukopamo u te pozicije - a to je izgleda suljagićeva ideja - mi zapravo nemamo šansu da idemo naprijed i osuđujemo sebe na neku vrastu izrael -palestina odnosa na x godina.
postoji potencijal da ova zemlja funkcionira, postoji ozbiljan prije svega među mladima, ali ako se ukopamo u naci-torove mi ćemo - kao što sam ti gore napisao - izgubiti taj potencijal kod druga dva naroda i zaista upasti u blato nekakvih getoa i nacionalnih torova.
e, sad, ja sam gore pitao šta je je cilj, ako neko nastupa u ime bošanjaka (iako nema pravo an to), ili u ime žrtava genocida (posebno nema prvo na to) i ako se non-stop igra sa emocijama kompletnog naroda - a to su vrlo ozbiljne stvari i nije za igru - šta on u stvari nudi?? zalostan odgovor je zapravo ništa. iza njegove priče ne stoji ništa osim što će emocionalno da drži narod zarobljen u ratu stalnim pozivanjem na žrtve genocida, i da se raspravlja i diže rejting dodiku i kompaniji. neka mi neko objasni šta konkretno od toga imaju povratnici?
A_A_AKCIJA, ja se sa tobom u principu sve slažem, ali mi ne živimo u idealnom svijetu gdje pravda isplivava na površinu i sve se završava happy endom. pravda kao pojam u politici ne postoji. mi možemo samo u okviru onoga što imamo da pokušamo da napravimo najbolje za ovu državu u ovome trenutku. interes bošnjaka po meni je država bih koju će podržati što više srba i hrvata, jer bez nekog elementarnog društvenog konsenzusa država teško može da opstane. zato je bitno , ako ništa drugo, i konstruisati ga kroz insistiranje na brzom uključenju u eu, nato i sklanjanje sa strane tema koje su za neke sporne. sada će naravno na mene da skoče da je presuđen genocid - naravno - ali, ako se ukopamo u te pozicije - a to je izgleda suljagićeva ideja - mi zapravo nemamo šansu da idemo naprijed i osuđujemo sebe na neku vrastu izrael -palestina odnosa na x godina.
postoji potencijal da ova zemlja funkcionira, postoji ozbiljan prije svega među mladima, ali ako se ukopamo u naci-torove mi ćemo - kao što sam ti gore napisao - izgubiti taj potencijal kod druga dva naroda i zaista upasti u blato nekakvih getoa i nacionalnih torova.
e, sad, ja sam gore pitao šta je je cilj, ako neko nastupa u ime bošanjaka (iako nema pravo an to), ili u ime žrtava genocida (posebno nema prvo na to) i ako se non-stop igra sa emocijama kompletnog naroda - a to su vrlo ozbiljne stvari i nije za igru - šta on u stvari nudi?? zalostan odgovor je zapravo ništa. iza njegove priče ne stoji ništa osim što će emocionalno da drži narod zarobljen u ratu stalnim pozivanjem na žrtve genocida, i da se raspravlja i diže rejting dodiku i kompaniji. neka mi neko objasni šta konkretno od toga imaju povratnici?
-
Yug
#1650 Re: Inicijativa Prvi Mart
Ocigledno je da pocinje polako predizborna kampanja.SDS i SNSD su nenadano dobili velikog aduta u liku Emira Suljagica.Svima je jasno da ce se loziona nastaviti i da je ovo samo pocetak.Sada je i SDS i SNSD-u jasno da ce na iducim izborima izaci i preko 800 000 srpskih glasaca i da ce to biti rekord po broju izlaznosti od Dejtona.Bice zanimljivo i tragikomicno koliko ce iskoristavati Emira Suljagica mada cisto sumnjam da ce mu to tesko pasti jer frajer i ljudi oko njega itekako vide svoj licni interes ,jer ne znam sta drugo mogu vidjeti ako navodno imaju casne namjere ,a to je povratak.Bosnjaci se u RS vracaju vec 15 godina i to su oni hrabri ljudi sto nedaju svoja ognjista i njima nisu trebale nikakve incijative ni ublehe ljudi sto imaju kuce i stanove po Sarajevu i Tuzli ili cekaju penzije u Skandinaviji.
Bilo bi dobro da ovde neko ljudima objasni kako se biraju poslanici za parlament BiH iz Republike Srpske i da se ukljuce malo trezveniji ljudi i matematika,ali ocigledno to svi izbjegavaju jer tada bi se jasno pokazalo kakva je ovo ubleha.
Bilo bi dobro da ovde neko ljudima objasni kako se biraju poslanici za parlament BiH iz Republike Srpske i da se ukljuce malo trezveniji ljudi i matematika,ali ocigledno to svi izbjegavaju jer tada bi se jasno pokazalo kakva je ovo ubleha.