za kakav god da se izjasne. Hoće li biti neki od trenutno službenih, srpskohrvatski ili nešto skroz deseto, isključivo je do osobe koja se popisujekakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
- perfect_guy
#1626 Re: POsao-Popis stanovnistva
- cyprus
#1627 Re: POsao-Popis stanovnistva
Koji god hoće...kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
-
kakavdanakneiskustvu
#1628 Re: POsao-Popis stanovnistva
cyprus wrote:Koji god hoće...kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
ok,da li će se u rezultatima popisa pojaviti i oni jezici koji nisu srpski,bosanski i hrvatski?
- cyprus
#1629 Re: POsao-Popis stanovnistva
Pa, valjda će... Bar onih čiji broj nije neznatno mali, npr. srpsko-hrvatski...kakavdanakneiskustvu wrote:cyprus wrote:Koji god hoće...kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
ok,da li će se u rezultatima popisa pojaviti i oni jezici koji nisu srpski,bosanski i hrvatski?
- perfect_guy
#1630 Re: POsao-Popis stanovnistva
možda samo ako bude nekoliko postotaka pod nekom opcijom (srpskohrvatski ili romski recimo, pošto postoji potencijal da bude takvih odgovora). Sve što bude u nekim mizernim postocima će se vjerovatno samo navesti kao "ostalo". Tako će isto vjerovatno biti i sa etničkim izjašnjavanjem i vjeroispovjestikakavdanakneiskustvu wrote:cyprus wrote:Koji god hoće...kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
- cyprus
#1631 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ma vjerujem da će navest u konačnici sve opcije koje bude bar dvocifreno navedene...perfect_guy wrote:možda samo ako bude nekoliko postotaka pod nekom opcijom (srpskohrvatski ili romski recimo, pošto postoji potencijal da bude takvih odgovora). Sve što bude u nekim mizernim postocima će se vjerovatno samo navesti kao "ostalo". Tako će isto vjerovatno biti i sa etničkim izjašnjavanjem i vjeroispovjestikakavdanakneiskustvu wrote:cyprus wrote:Koji god hoće...
-
kakavdanakneiskustvu
#1632 Re: POsao-Popis stanovnistva
možda samo ako bude nekoliko postotaka pod nekom opcijom (srpskohrvatski ili romski recimo, pošto postoji potencijal da bude takvih odgovora). Sve što bude u nekim mizernim postocima će se vjerovatno samo navesti kao "ostalo". Tako će isto vjerovatno biti i sa etničkim izjašnjavanjem i vjeroispovjesti[/quote]kakavdanakneiskustvu wrote:cyprus wrote:Koji god hoće...kakavdanakneiskustvu wrote:jedno pitanje,koji jezik građani mogu izabrati na popisu?
zar će biti osim "ostalih" i još nekih etničkih grupa u rezulatima popisa,osim ova tri naroda?
-
Ljuba Moljac
#1633 Re: POsao-Popis stanovnistva
ako je neko rodjen u opcini centar, a potom je kao beba doselio u opcinu ilidza gdje se sada popisuje, da li se na pitanje 10 odgovara da se doselio iz drugog naseljenog mjesta BiH u mjesto popisa sa DA? 
- cyprus
#1634 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ne. Ali mene zanima da li se Ilidža tretira kao drugo naseljeno mjesto u odnosu na Sarajevo? 1991. godine je tretirana kao dio naseljenog mjesta Sarajeva, ali ne znam kakva je situacija danas?Ljuba Moljac wrote:ako je neko rodjen u opcini centar, a potom je kao beba doselio u opcinu ilidza gdje se sada popisuje, da li se na pitanje 10 odgovara da se doselio iz drugog naseljenog mjesta BiH u mjesto popisa sa DA?
-
mistek
#1636 Re: POsao-Popis stanovnistva
Pa biće svaka koja postoji u državi. Bez obzira što će najveći dio kolača otići na 3 etničke skupine, pa na ove Bosance, Hercegovce i Bosance i Hercegovce, te muslimane, svakako da će u rezultatima popisa stajati i npr: 19566 Roma, 12543 Turčina, 515 Čeha, 21 Japanac itd.kakavdanakneiskustvu wrote:zar će biti osim "ostalih" i još nekih etničkih grupa u rezulatima popisa,osim ova tri naroda?
Istastvar je i za jezike. Koliko god bude onih koji se izjasne da govore bilo kojim jezikom od ona 3 na popisnici, svakako da će rezultat biti jasno naznačen, makar bilo svega 10 ljudi koji govore tako.
Naravno, u većini izvještaja će nakon 10 ili 15 glavnih etničkih skupina, koji se mogu izraziti u postocima (makar sa 0,1%), stajati Ostali XY%, ali ti rezultati će se moći naći.
-
NeenaSa
#1637 Re: POsao-Popis stanovnistva
Opce poznatoinsaneinthebrain wrote:ima svakaNeenaSa wrote:Kakogod, osobno, uzalud stracenje novca.
Ima l' ijedna Drzava ovakav popis?
-
MrDamir
#1638 Re: POsao-Popis stanovnistva
pitanje.. ako je neko u ratu protjeran sa grbavice na kosevo, da li se on smatra raseljenom osobom, jer se radi ipak o jednom naseljenom mjestu?
-
kakavdanakneiskustvu
#1639 Re: POsao-Popis stanovnistva
mistek wrote:Pa biće svaka koja postoji u državi. Bez obzira što će najveći dio kolača otići na 3 etničke skupine, pa na ove Bosance, Hercegovce i Bosance i Hercegovce, te muslimane, svakako da će u rezultatima popisa stajati i npr: 19566 Roma, 12543 Turčina, 515 Čeha, 21 Japanac itd.kakavdanakneiskustvu wrote:zar će biti osim "ostalih" i još nekih etničkih grupa u rezulatima popisa,osim ova tri naroda?
Istastvar je i za jezike. Koliko god bude onih koji se izjasne da govore bilo kojim jezikom od ona 3 na popisnici, svakako da će rezultat biti jasno naznačen, makar bilo svega 10 ljudi koji govore tako.
Naravno, u većini izvještaja će nakon 10 ili 15 glavnih etničkih skupina, koji se mogu izraziti u postocima (makar sa 0,1%), stajati Ostali XY%, ali ti rezultati će se moći naći.
ok,ja čuo da će se moći izjasniti kako ko hoće ali da će se u rezultatima pojaviti broj pripadnika 3 glavna naroda i broj ostalih,ništa više
- perfect_guy
#1640 Re: POsao-Popis stanovnistva
po definiciji koja nam je data u uputstvu, Sarajevo čine 4 opštine + Ilidža. Vogošća i ostale opštine po toj definiciji ostaju van grada. Ljubo, odgovara sa ne ako je čitav život na Ilidži, odnosno unutar ovih 5 opštinacyprus wrote:Ne. Ali mene zanima da li se Ilidža tretira kao drugo naseljeno mjesto u odnosu na Sarajevo? 1991. godine je tretirana kao dio naseljenog mjesta Sarajeva, ali ne znam kakva je situacija danas?Ljuba Moljac wrote:ako je neko rodjen u opcini centar, a potom je kao beba doselio u opcinu ilidza gdje se sada popisuje, da li se na pitanje 10 odgovara da se doselio iz drugog naseljenog mjesta BiH u mjesto popisa sa DA?
- perfect_guy
#1641 Re: POsao-Popis stanovnistva
može se odgovoriti i sa da i sa ne. Ako ta osoba insistira da se tretira kao raseljena, upiše se tako.MrDamir wrote:pitanje.. ako je neko u ratu protjeran sa grbavice na kosevo, da li se on smatra raseljenom osobom, jer se radi ipak o jednom naseljenom mjestu?
- cyprus
#1642 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ali gledaj... I u okviru ove četiri opštine postoje različita naseljena mjesta. Npr. ako je neko preselio iz Nahoreva u Sarajevo (npr. Koševo), znači da je promjenio naseljeno mjesto bez obzira što je ostao u istoj opštini... Ili iz Bojnika na Alipašino Polje... Ili iz Faletića na Baščaršiju... Ili iz Rakovice na Ilidžu...perfect_guy wrote:po definiciji koja nam je data u uputstvu, Sarajevo čine 4 opštine + Ilidža. Vogošća i ostale opštine po toj definiciji ostaju van grada. Ljubo, odgovara sa ne ako je čitav život na Ilidži, odnosno unutar ovih 5 opštinacyprus wrote:Ne. Ali mene zanima da li se Ilidža tretira kao drugo naseljeno mjesto u odnosu na Sarajevo? 1991. godine je tretirana kao dio naseljenog mjesta Sarajeva, ali ne znam kakva je situacija danas?Ljuba Moljac wrote:ako je neko rodjen u opcini centar, a potom je kao beba doselio u opcinu ilidza gdje se sada popisuje, da li se na pitanje 10 odgovara da se doselio iz drugog naseljenog mjesta BiH u mjesto popisa sa DA?
Nedoumica mi je da li se urbani dio Ilidže i dalje smatra dijelom Sarajeva kao naseljenog mjesta, ili će se sad tretirati kao zasebno naseljeno mjesto...
- perfect_guy
#1643 Re: POsao-Popis stanovnistva
Sarajevo je jedino u kontekstu toga izuzetak i pomenute opštine se smatraju jednim naseljenim mjestom. Druga je situacija recimo sa Mostarom gdje imaš opštinu Grad Mostar koja se sastoji od samog Mostara, naselja Žitomislići, Potoci i drugih (kao i Zenica i ostale opštine koje imaju okolna naselja). Iako je Nahorevo izdvojeno od samog grada, pripada gradskoj opštini i samim tim se vodi kao dio grada.cyprus wrote: Ali gledaj... I u okviru ove četiri opštine postoje različita naseljena mjesta. Npr. ako je neko preselio iz Nahoreva u Sarajevo (npr. Koševo), znači da je promjenio naseljeno mjesto bez obzira što je ostao u istoj opštini... Ili iz Bojnika na Alipašino Polje... Ili iz Faletića na Baščaršiju... Ili iz Rakovice na Ilidžu...
Nedoumica mi je da li se urbani dio Ilidže i dalje smatra dijelom Sarajeva kao naseljenog mjesta, ili će se sad tretirati kao zasebno naseljeno mjesto...
A ja se još nisam susretao sa situacijom da neko pomene Rakovicu (ili neko drugo naselje koje je van centralnog dijela Ilidže) na nekom od pitanja pa da bih bio siguran da li se ta naselja tretiraju zasebno ili spadaju pod Sarajevo. A opet, ako su u uputstvu naveli da naseljeno mjesto Sarajevo obuhvata 5 opština, onda...
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... ace_BH.pdf
(strana 88, pri dnu se govori o naseljima)
-
mistek
#1644 Re: POsao-Popis stanovnistva
Što je najgore, meščini da insistiraju da se to ne vodi ko raseljena, iako nema nikakve logike. Pa ako je neko napustio Grbavicu, i preselio u Velešiće, i to je raseljeno realno.MrDamir wrote:pitanje.. ako je neko u ratu protjeran sa grbavice na kosevo, da li se on smatra raseljenom osobom, jer se radi ipak o jednom naseljenom mjestu?
Nego, meni ko najveća glupost zvuči da se za nekog ko je rođen recimo 2005. na osnovu roditelja mora staviti da je raseljena osoba (ako su roditelji raseljena lica, recimo). Gdje je tu logika bilo kakva?
- cyprus
#1645 Re: POsao-Popis stanovnistva
Aha, izgleda da urbani dio Ilidže izgleda ipak pripada Sarajevu (ali ne cijela opština). Mislim da si ti krivo razumio nešto... Npr. nisu svi stanovnici Novog Grada ujedno i satnovnici Sarajeva kao naseljenog mjesta... To se odnosi recimo na stanovnike Bojnika. Bojnik je zasebno naseljeno mjesto, iako administrativno pripada Novom Gradu... Slična stvar je i recimo sa Nahorevom, Faletićima ili Rakovicom... Jedino su mislim svi stanovnici opštine Novo Sarajevo ujedno i stanovnici Sarajeva...perfect_guy wrote:Sarajevo je jedino u kontekstu toga izuzetak i pomenute opštine se smatraju jednim naseljenim mjestom. Druga je situacija recimo sa Mostarom gdje imaš opštinu Grad Mostar koja se sastoji od samog Mostara, naselja Žitomislići, Potoci i drugih (kao i Zenica i ostale opštine koje imaju okolna naselja). Iako je Nahorevo izdvojeno od samog grada, pripada gradskoj opštini i samim tim se vodi kao dio grada.cyprus wrote: Ali gledaj... I u okviru ove četiri opštine postoje različita naseljena mjesta. Npr. ako je neko preselio iz Nahoreva u Sarajevo (npr. Koševo), znači da je promjenio naseljeno mjesto bez obzira što je ostao u istoj opštini... Ili iz Bojnika na Alipašino Polje... Ili iz Faletića na Baščaršiju... Ili iz Rakovice na Ilidžu...
A ja se još nisam susretao sa situacijom da neko pomene Rakovicu (ili neko drugo naselje koje je van centralnog dijela Ilidže) na nekom od pitanja pa da bih bio siguran da li se ta naselja tretiraju zasebno ili spadaju pod Sarajevo. A opet, ako su u uputstvu naveli da naseljeno mjesto Sarajevo obuhvata 5 opština, onda...
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... ace_BH.pdf
(strana 88, pri dnu se govori o naseljima)
- perfect_guy
#1646 Re: POsao-Popis stanovnistva
ja u svom krugu obično samo za ratnu djecu pratim ta pitanja. Sva djeca koja su rođena 1997/8 pa prema ovamo nema logike da odgovaraju, bar ja za njih taj dio ne popunjavammistek wrote:Što je najgore, meščini da insistiraju da se to ne vodi ko raseljena, iako nema nikakve logike. Pa ako je neko napustio Grbavicu, i preselio u Velešiće, i to je raseljeno realno.MrDamir wrote:pitanje.. ako je neko u ratu protjeran sa grbavice na kosevo, da li se on smatra raseljenom osobom, jer se radi ipak o jednom naseljenom mjestu?
Nego, meni ko najveća glupost zvuči da se za nekog ko je rođen recimo 2005. na osnovu roditelja mora staviti da je raseljena osoba (ako su roditelji raseljena lica, recimo). Gdje je tu logika bilo kakva?
-
mistek
#1647 Re: POsao-Popis stanovnistva
Šta veli instruktor na to? Po mojim informacijama, imaju instrukcije da to mora biti popunjeno i za mlađu djecu, što meni nema apsolutno nikakve logike.
- perfect_guy
#1648 Re: POsao-Popis stanovnistva
to ćemo još potvrditi, ali isto razmišljamo na temu, čim je prestao uticaj ratnih faktora, a dijete rođeno i čitav život provodi u istom mjestu, svaki odgovor je besmislenmistek wrote:Šta veli instruktor na to? Po mojim informacijama, imaju instrukcije da to mora biti popunjeno i za mlađu djecu, što meni nema apsolutno nikakve logike.
-
statistikaBA
#1649 Re: POsao-Popis stanovnistva
Zahvaljujemo se forumašu ovog foruma na poslanoj procjeni.
Vaš statistika.ba tim.
Vaš statistika.ba tim.
- Vitezanin
#1650 Re: POsao-Popis stanovnistva
Znači, Ilidža koja administrativno ne pripada Gradu Sarajevo će se računati kao dio naselja Sarajevo, ali npr Bojnik koji je općina Novi Grad (jedna od 4 gradske općine) se neće tretirati kao Sarajevo? Jesam li dobro skontao?