Mir tebi i tvojima, zahvaljuem.dr.Gonzo wrote: Pozdravljam i ja, mir s tobom![]()
Po mom misljenju, moderna elektronska muzika, a pogotovo trance zanr u sirem smislu vuce korijene iz muzike plemenskih zajednice. To su moderni naslijednici "pra-muzike", "proto-muzike". Kao sto je plemenski bubnjar anoniman, tako je i dobar trance DJ cesto anoniman. Po mom misljenju, ovo je najsiroviji, i najenergicniji vid muzickog izrazaja, koji slusaoca (odnosno plesaca) moze odnijeti vrlo duboko, u isti mentalni prostor u koji ga moze odnijeti prepustanje Betovenovenovim simfonijama. Istina, ta muzika nema "prefinjenost" klasicne muzike, ali nedvojbeno dolazi sa jednog "povisenog" stanja svijesti. Dobar trance umjetnik moze "povuci" publiku sa sobom u svoj mentalni prostor, prostor jedinstva bez ega i svakodnevnih ogranicenja. To je carolija kvalitetne trans muzike.
Dubina trans muzike ne moze se spoznati intelektualno, vec se iskljucivo moze dozivjeti na dobrom open air trans partiju, koji u sustini predstavlja modernu verziju plemenskog rituala. Zato je se u nazivima trans festivala cesto i kaze "tribal gathering". Ima u tome nesto vrlo iskonsko i duboko.
Naravno, ima jako puno elektronske muzike koja za neme nema ovu dubinu ili moc, ali takva muzika me ne zanima
Interesantno razmišljanje, definitivno... "Ritual" koji publiku povlači "u svoj mentalni prostor, bez ega i ograničenja"... Ali, prva acocijacija koja mi je pala iščitavajući tvoje riječi je - derviški zikr. Trans, kao modernistički "ritual", savremena replika arhaičnog rituala, možemo porediti sa derviškim zikrom a ne sa umjetnošću.
Iako, sa druge strane, u načelu, umjetnost može da se tumači i kao arteficijalni zikr.