Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Challenger__

#1626 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

dr.Gonzo wrote: Pozdravljam i ja, mir s tobom :)

Po mom misljenju, moderna elektronska muzika, a pogotovo trance zanr u sirem smislu vuce korijene iz muzike plemenskih zajednice. To su moderni naslijednici "pra-muzike", "proto-muzike". Kao sto je plemenski bubnjar anoniman, tako je i dobar trance DJ cesto anoniman. Po mom misljenju, ovo je najsiroviji, i najenergicniji vid muzickog izrazaja, koji slusaoca (odnosno plesaca) moze odnijeti vrlo duboko, u isti mentalni prostor u koji ga moze odnijeti prepustanje Betovenovenovim simfonijama. Istina, ta muzika nema "prefinjenost" klasicne muzike, ali nedvojbeno dolazi sa jednog "povisenog" stanja svijesti. Dobar trance umjetnik moze "povuci" publiku sa sobom u svoj mentalni prostor, prostor jedinstva bez ega i svakodnevnih ogranicenja. To je carolija kvalitetne trans muzike.

Dubina trans muzike ne moze se spoznati intelektualno, vec se iskljucivo moze dozivjeti na dobrom open air trans partiju, koji u sustini predstavlja modernu verziju plemenskog rituala. Zato je se u nazivima trans festivala cesto i kaze "tribal gathering". Ima u tome nesto vrlo iskonsko i duboko.

Naravno, ima jako puno elektronske muzike koja za neme nema ovu dubinu ili moc, ali takva muzika me ne zanima :)
Mir tebi i tvojima, zahvaljuem.

Interesantno razmišljanje, definitivno... "Ritual" koji publiku povlači "u svoj mentalni prostor, bez ega i ograničenja"... Ali, prva acocijacija koja mi je pala iščitavajući tvoje riječi je - derviški zikr. Trans, kao modernistički "ritual", savremena replika arhaičnog rituala, možemo porediti sa derviškim zikrom a ne sa umjetnošću.

Iako, sa druge strane, u načelu, umjetnost može da se tumači i kao arteficijalni zikr.
dr.Gonzo

#1627 Re: Za predane Životu

Post by dr.Gonzo »

Na zalost ne znam sta tacno znaci zikr, ali pretpostavljam da se radi o slicnim fenomenima. Vecina kultura je razvila nesto slicno. Citava moderna psytrance kultura je jedan veliki "archaic revival". Evo kako to sve otprilike izgleda:

Svi veseli, sretni, smiju se, uzivaju, paze i voel jedni druge.
Po meni je prava umjetnost nesto sto podstice takvo ponasanje kod ljudi. Naravno, stvar definicije :) Ne mora se uopste raditi o transu. Razne forme umjetnosti mogu postici taj efekt, razlicitim metodama.
odr0n

#1628 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

dr.Gonzo wrote:
Challenger__ wrote:Pozdravljam uvažene dame i gospodu, Bizet, Cornholia, dr Gonza, Fatu.
ne umijete prepoznati umjetnike i umjetnost van klasične forme, e u tome je poenta. :)
Ti, iz komentara u komentar pokazuješ da ne shvataš o čemu je ovdje riječ. Pa postavljeno je nekoliko klasika koji su interpretirani "van klasične forme", i sam si to sada uradio (Vanesa).

Niko ovdje ne spori ničiji muzički ukus. Ja samo podvlačim da "trance (techno)" nema umjetničke domete. Mislim, zanimljivi su i Žan Mišel, Vangelis, Era, Enya... Sve je to samo popularna, pučka muzika tako reći, hi, hi, hi a ne umjetnost.
Pozdravljam i ja, mir s tobom :)

Po mom misljenju, moderna elektronska muzika, a pogotovo trance zanr u sirem smislu vuce korijene iz muzike plemenskih zajednice. To su moderni naslijednici "pra-muzike", "proto-muzike". Kao sto je plemenski bubnjar anoniman, tako je i dobar trance DJ cesto anoniman. Po mom misljenju, ovo je najsiroviji, i najenergicniji vid muzickog izrazaja, koji slusaoca (odnosno plesaca) moze odnijeti vrlo duboko, u isti mentalni prostor u koji ga moze odnijeti prepustanje Betovenovenovim simfonijama. Istina, ta muzika nema "prefinjenost" klasicne muzike, ali nedvojbeno dolazi sa jednog "povisenog" stanja svijesti. Dobar trance umjetnik moze "povuci" publiku sa sobom u svoj mentalni prostor, prostor jedinstva bez ega i svakodnevnih ogranicenja. To je carolija kvalitetne trans muzike.

Dubina trans muzike ne moze se spoznati intelektualno, vec se iskljucivo moze dozivjeti na dobrom open air trans partiju, koji u sustini predstavlja modernu verziju plemenskog rituala. Zato je se u nazivima trans festivala cesto i kaze "tribal gathering". Ima u tome nesto vrlo iskonsko i duboko.

Naravno, ima jako puno elektronske muzike koja za neme nema ovu dubinu ili moc, ali takva muzika me ne zanima :)
Upravo. :thumbup: Kad te neka stvar dovede do mokre kože, bilo open air ili u vlastitom kutku, onda se tek može shvatiti šta je u pitanju i kakva dubina, neprocjenjivo. :)
fatamorgana

#1629 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

odr0n wrote:
Challenger__ wrote:"Mevlid" je arhetip uskogrudosti, sitničavog duha koji sve van gabarita svoje proste duše ne shvata i osuđuje. Jedini "Mevlid" na ovoj temi si ti, Odrone.

Adio.
Pa upravo si to ti sa svojim fanatičnim destruktivnim muzičkim stavom, samo što ne primjetiš, još se 5 puta odzdravljaš. :lol:
Ajde da se ne svađate više .... svi smo mi Mevlid, ;-)
fatamorgana

#1630 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

dr.Gonzo wrote:

Upravo, radi se o pravom modernom ali i u isto vrijeme plemenskom dance trance ritualu u zvuke elektronskih udaraljki i hipnotičkih ritmova ... kako je u tibetanskoj knjizi mrtvih opisano putovanje duše u Bardo Todol ravni:

"Zvuci talambasa, zasljepljujuća svjetla, duša unezvjereno bježi" ... hebote, tibetanci opisali rave party-je ili moderne diskoteke ....
fatamorgana

#1631 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

dupli
bizet

#1632 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@dr.Gonzo i odr0n, zanima me u koje vas to mentalno stanje odvede takva muzika i koliko slicno ili isto iskustvo ste imali slusajuci Beethovena?
ako hocete mozemo napraviti pokus da svi poslusamo jedno klasicno djelo, moze Beethoven i jedno djelo po vasem izboru, pa cemo prepricati iskustva tj. dozivljaje?
fatamorgana

#1633 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:@dr.Gonzo i odr0n, zanima me u koje vas to mentalno stanje odvede takva muzika i koliko slicno ili isto iskustvo ste imali slusajuci Beethovena?
ako hocete mozemo napraviti pokus da svi poslusamo jedno klasicno djelo, moze Beethoven i jedno djelo po vasem izboru, pa cemo prepricati iskustva tj. dozivljaje?
Ma pusti ih, tek su prestali da se svađaju, :D
odr0n

#1634 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

bizet wrote:@dr.Gonzo i odr0n, zanima me u koje vas to mentalno stanje odvede takva muzika i koliko slicno ili isto iskustvo ste imali slusajuci Beethovena?
U pitanju je osjećaj euforije, adrenalina. Iako nakon morbidne rasprave od strane dotičnog ispade da sam protu-klasične, sasvim suprotno, prije nego sam aktivno počeo slušati trans, klasično djela su mi uvijek bila vrhunac, npr. od Beethovena, Mjesečeva Sonata itd. Ali generalno od ove klasične, orkestarske, filmske, Adagio for Strings od Samuela Barbera mi je vrhunac, dok je isto djelo samo interpretirano u trans bilo povod početka aktivnog slušanja transa (ne psytransa koju je Gonzo naveo gdje se razlikujemo, nego epskog/emotivnog/euforičnog koje je nastalo na uticaju klasične) jer sam spoznao tu klasičnu u elektronskoj formi, mnogo jače izraženu, samim tim i efekat euforije, adrenalina. Npr. ton klavira u klasičnoj, je pulsirajućeg oblika u transu, kao i bas, čime se želi postići dugotrajniji, jači, euforičniji efekt. Tako da je po meni od elektronske muzike, epski/emotivni/euforični trans jedini koji je otišao u umjetničkom pravcu jer se bazira na klasičnoj, simfonijskoj formi, naravno kažem po meni jer ga tako doživljavam, te ne bi da ulazim u polemiku sa umjetnosti ostalih tipova transa (psy itd.) i elektronske generalno.

Adagio for Strings (Samuel Barber) Original

Adagio for Strings (Ferry Corsten) Trans
Challenger__

#1635 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

"U pitanju je osjećaj euforije, adrenalina... trans, trans, trans... efekat euforije, adrenalina... pulsirajućeg oblika u transu... čime se želi postići dugotrajniji, jači, euforičniji efekt".
Kao da priča o efektima i dejstvu speeda, kokaina ili heroina. Za tu vrstu "inicijacije" ne treba umjetnost.

Evo i baba je euforična, adrenalin puca, jak efekat, dugotrajan.
Great Cornholio

#1636 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Nije Violina vec Vanilija, :!:
Pa to je lijepa vijest, moram joj čestitati :)
Great Cornholio

#1637 Re: Za predane Životu

U mom selu mi tu muziku zovemo ozbiljna muzika, i rekli su nam da kad slušamo tu muziku moramo se osjećati ozbiljno i bit' u ozbiljnom mentalnom stanju kad to slušamo :D
dr.Gonzo

#1638 Re: Za predane Životu

Post by dr.Gonzo »

@dr.Gonzo i odr0n, zanima me u koje vas to mentalno stanje odvede takva muzika i koliko slicno ili isto iskustvo ste imali slusajuci Beethovena?
To se jako tesko opisuje rijecima, kao sto rijecima ne mozes opisati okus nepoznate hrane. Al mogu pokusti, mada moze zvucati kao da previse "mistifikujem". To je zato sto mi nedostaje bolji rjecnik.

Moje iskustvo je nesto drugacije od ovoga sto je odr0n napisao. Euforija moze biti prisutna, ali ona je posljedica neceg drugog. Na drugom postu ove teme ima slika o razlikama izmedju "Ego consciousness" i "Unity consciousness", koja dobro prikazuje taj osjecaj. Dobra trans muzika u meni proizvodi efekt "gubitka" vlastitih granica, privremeno slabljenje ega, i spojenosti sa svima ostalim. Ukratko, stanje transa, duhovno iskustvo.

Sto se tice klasicne muzike, osjecaj je prividno drugaciji. Nekada je ta muzika toliko lijepa, da mi djeluje da dolazi iz nekih "visih dimenzija" stvarnosti, kao da je umjetnik dotakao meni nepoznate dubine postojanja. Neshvatljivo mi je da to svojek moze "izmislisti" - to je nesto nepojmljivo za moj logicki um. Opet, duhovno iskustvo, ali drugacije ali slicno.

Naravno, takav efekat nije uvijek, niti mogu garantovat da ce se ponoviti cak i kad vise puta slusam istu muziku. Ali u "najboljim" okolnostima sam dozivljavao nesto slicno.

Mislim da bi tvoj eksperiment bio dosta tezak za izvesti, pogotovo ako vec ne znas tu muziku, i ako vec nisi na nju osjetljiva. Pogotovo sto ova elektronska muzika nije za slusanje, vec za plesanje, idealno u vecem drustvu. Sa druge strane, da bi se potpuno predala klasicnoj muzici isto tako moras biti osjetljiva, ali na drugaciji nacin.
odr0n

#1639 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:
"U pitanju je osjećaj euforije, adrenalina... trans, trans, trans... efekat euforije, adrenalina... pulsirajućeg oblika u transu... čime se želi postići dugotrajniji, jači, euforičniji efekt".
Kao da priča o efektima i dejstvu speeda, kokaina ili heroina. Za tu vrstu "inicijacije" ne treba umjetnost.

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=V7xObztzeXg [/youtube]

Evo i baba je euforična, adrenalin puca, jak efekat, dugotrajan.
Morbidan si i ograničen, sad je već očito. :)
Challenger__

#1640 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Ne, nego imam dovoljno pameti da inicijacijsko, orgazmičko, euforičko stanje (koje mi nije nepoznato, naprotiv) ne nazivam "umjetnost".

Za takvu megaglupost nisam kadar.
Last edited by Challenger__ on 06/02/2013 14:25, edited 1 time in total.
odr0n

#1641 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__ wrote:Ne, nego imam dovoljno pameti da inicijacijsko, orgazmičko, euforičko stanje (koje mi nije nepoznato, naprotiv) ne izjednačavam sa "umjetnošću".

Za takvu megaglupost nisam kadar.
Gonzo je to fino objasnio - "Po mom misljenju, ovo je najsiroviji, i najenergicniji vid muzickog izrazaja, koji slusaoca (odnosno plesaca) moze odnijeti vrlo duboko, u isti mentalni prostor u koji ga moze odnijeti prepustanje Betovenovenovim simfonijama." Tako da je upitno dal si ikada osjetio to stanje.

Nisi svjestan količine vlastitih gluposti i izjava koje fanatično prosipaš zbog ograničenosti u sluhu i nesposobnosti prepoznavanja umjetnosti, znaš onaj osjećaj kad te je sramota tuđe sramote, pametniji popušta pa te puštam da dalje slobodno baljezgaš... :-)
Last edited by odr0n on 06/02/2013 14:34, edited 3 times in total.
Challenger__

#1642 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

Eto, Odrone, inicijacija i euforija koja traje dugo je umjetnost.

A sad, baljezgaj do vječnosti.
Great Cornholio

#1643 Re: Za predane Životu

Šta ba fali Bušu :D

bizet

#1644 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@fatamorgana, pokusavam :)

@dr.Gonzo, dao si nam mozda iscrpniji odgovor...slazem se da bi pokus bilo tesko sprovesti
jer mi vec unaprijed imamo favorite, subjektivno bi mu pristupili i to je jedini razlog zasto bi se u rezultate imalo pravo sumnjati
ali kada bi isti pokus izveli na maloj djeci koja instiktivno reaguju i sigurno bez predrasuda, vjerujem da bi se rezultati mogli uzeti kao validni
fatamorgana

#1645 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:@fatamorgana, pokusavam :)
drzim vam :thumbup:
bizet

#1646 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

umjetnicko djelo, ma koliko mi voljeli ili imali potrebu postavljati granice, djeluje samostalno, ili neovisno od nas u nekom sirem smislu
da, nastalo je od covjeka, ali njegov zivot nije nuzno vezan za nas...mi zavisimo o umjetnosti (kako ko), a ne obratno
e sad u kojoj mjeri opstaje jedno trans djelo bez publike i jedna simfonija Beethovena?...pa recimo da znalac muzike ce se najeziti samo drzeci note u rukama i zamisljajuci i pjevuseci u sebi svo bogatstvo njene melodije, harmonije i kombinacije boja instrumenata...dok je pri pokusaju zamisljanja jednog djela u elektronskoj formi dozivljaj istog vjerujem mnogo teze ostvariv, pa cak i nemoguc
dakle, moje misljenje je da prava umjetnost ostavlja dojam na nas i osjecaj koji uvijek pamtimo, bas zato sto je unikatan i tesko ponovljiv, pa je stoga nezaboravan (ja se i sad savrseno sjecam osjecaja koji sam imala stojeci ispred klimtovog poljupca), ona nije tu da bi nas utjesila, niti razveselila...umjetnicko djelo ima svoj zivot i na nas prenosi svoje emocije (sad sto ih mi zloupotrebljavamo je nesto drugo)...njena uloga jeste da nam obogati duh i za njeno razumijevanje sigurno nisu potrebni stimulanski nikakvi sem znanja i otvorenog srca

vrlo lako se prevariti i umjetnoscu potpisati djelo koje svojim kvalitetima nije na zadovoljavajucem nivou
bizet

#1647 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
U mom selu mi tu muziku zovemo ozbiljna muzika, i rekli su nam da kad slušamo tu muziku moramo se osjećati ozbiljno i bit' u ozbiljnom mentalnom stanju kad to slušamo :D

pa ja, zato ti po cudnim dijelovima interneta boravis, umjesto da se latis knjige i pustis Bacha kako bi bolje pamtio
bizet

#1648 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
hvala, takodje :)
fatamorgana

#1649 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:
hvala, takodje :)
Trebamo vjerovati da je vrlina jača od svalog zla kao što reče Sakjamuni, :)
Great Cornholio

#1650 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:

pa ja, zato ti po cudnim dijelovima interneta boravis, umjesto da se latis knjige i pustis Bacha kako bi bolje pamtio
Kad učim potrebna mi je potpuna tišina, najviše bi volio učiti u "gluhoj sobi", volim da mi ništa, ili niko ne smeta dok "razgovaram" sa knjigom. Dok sam studirao, u jednom periodu je jedan komšija imao kera koji je lajao u svako doba dana i noći, na mačke, auta, muhe... i tad sam, pogotovo kad sam učio nešto što mi nije bilo interesantno, znao često prokomentarisati u sebi " Da imam zolju, zoljom bi ga gađao :x :lol: "

Ja volim muziku, nisam ograničen na neki poseban žanr, zavisno od raspoloženja različita muzika u meni budi različite emocije, tako da ja nisam kompetentan da raspravljam o klasici, klasičnim kompozitorima i sl. a pošto ja volim biti "svakom loncu poklopac, zato i vršim povremene "terorističke napade" da bi priču okrenuo u neko područje života o kojem nešto malo i znam :oops: :D
Post Reply