- Danas su se pojavili ljudi među muslimanima koji su počeli sumnjati u istinitost riječi Božijeg Poslanika, a.s., kada on u dva sahih hadisa opisuje Šam da će on uvijek biti kuća imana i sigurnosti. Možda među ljudima postoje neki koji će reći, a u koje je ušla ova sumnja: „Gdje su sigurnost i mir u ovim događajima koji su započeli i nikako da se završe? Nastalo je šta je nastalo i nikako da prestane? Evo, crna fitna nas okružuje sa svih strana...
...Ja ću vam objasniti, sa ovog mjesta, u minutima za koje se nadam da se neće odužiti, da su ovi događaji koji se dešavaju u Siriji najbolji svjedoci istinitosti riječi Božijeg Poslanika, a.s.
- Ova Allahova praksa pokazuje se istinitom nad Šamom a i mimo Šama i pokazivaće se sve do Sudnjeg dana. Ako pređemo preko ove, za sve zajedničke, Božanske prakse vidjet ćemo da se Šam odlikuje nad ostalim zemljama i zajednicama sigurnošću koju je spomenuo Poslanik, a.s., i potvrdio je, i imanom koji je Poslanik, a.s., spomenuo i potvrdio.
- Evo, ako vas stavim ispred dokaza koji izviru iz ove tegobe koja nas okružuje već skoro dvije godine ili možda i više, vidjet ćete da je ova tegoba dokaz od dokaza onoga što je rekao Božiji Poslanik, a.s.
- Prije gotovo dvije godine kada je započela ova kriza koja se kasnije pretvorila u tegobu, mislili smo da će ona brzo prestati. Potrajaće par mjeseci i prestat će. Ali, bili smo iznenađeni time da je ona postala otvoreni svjetski rat protiv Sirije od strane zapada sa njegova dva ogranka – evropskim i američkim, koji predvodi projevrejsko hrišćanstvo. Da, vodi ga projevrejsko hrišćanstvo koje čeka svog mesiju sa jednim okom. Pogledali smo pa smo vidjeli da ovaj svjetski rat koristi braću, koristi čitave oblasti, desno i lijevo, na istoku i na zapadu. Pogledali smo pa smo vidjeli da ovaj svjetski rat koristi, ne kažem vojsku, već čitave vojske razne mješavine kriminalaca istrgnutih iz zatvora. Onih koje je proizvela Amerika, onih koje zovu Al Kaida i njeni ogranci. Pogledali smo pa smo vidjeli da oni koji se zadužuju izvršenjem ovog rata su upravo ti ogranci i te mješavine. Pogledali smo pa smo vidjeli da se tone oružja dostavljaju, i tone oružja dovlače u ovu Sirijsku zemlju koju je Poslanik, a.s., opisao kao Šam – a Sirija je srce unutar Šama.
- Šta je bio rezultat? Zapadnjački kriminalci su se mogli između sebe kladiti da će nakon par mjeseci Sirija biti podijeljena na četiri male međusobno zavađene državice koje će nastati na mjestu zemlje koja se zove Sirija. A šta se ustvari desilo? Evo prošle su čitave dvije godine, možda i više, a vojska jedne jedine zemlje stoji naspram čitavog svjetskog poretka, kojeg sam vam opisao, sa njihovim izvršiocima. Evo, ta vojska razbija opklade zapada! Evo je, ta zemlja, gledamo je danas, čvrsto odolijeva i postojano stoji! Ova vojska nijednog trenutka nije bila u potrebi za oslanjanjem na nikoga osim na Jednog Jedinog – Allaha Uzvišenog! Ova naša vojska, kao što sam rekao juče, se odlikuje hrabrošću, a ta hrabrost je dar od Boga. To je hrabrost o kojoj Allah, dž.š., govori:
„Borite se protiv njih! Allah će ih rukama vašim kazniti i poniziti, a vas će protiv njih pomoći, i grudi vjernika zaliječiti.“ ( Et Tevba, 14. )
- ...Reći ću vam, štaviše, da je ova briga koja nas obuzima, da je to ustvari samo po spoljašnjosti briga, a ja sam siguran da ova briga, u stvarnosti, obuzima one koji su poslani nama da dožive svoj kraj na ovoj našoj mubarek zemlji. Briga obuzima njih! Zar niste čuli riječi Božijeg Poslanika, a.s., u sahih hadisu kojeg bilježe Ebu Ja'la u Musnedu i Imam Ahmed u svom Musnedu i Et Taberani u svom El Mu'džemu: „Stanovnici Šama su bič ( kazna) Allahov na Njegovoj Zemlji, njime udara koga On hoće od svojih robova. Munafici u njemu neće zavladati nad vjernicima. Zabranjeno je munaficima u njemu da umru osim u brigama, tužni i ljuti.“ Ovo su riječi Poslanika, a.s., hadis je sahih i prenosioci su ispravni. „Stanovnici Šama su bič Allahov na Njegovoj Zemlji...“ u Šamu. Allah, dž.š., udara ovim bičem koga hoće od svojih robova da ih uništi i da ih odgoji. Zar ovo nije ono što se danas dešava kod nas? Rečeno je kriminalcima: „Idite u Šam!“ Rekli su im to sa namjerom koja kruži njihovim glavama. Pa ih je Allah, dž.š., podredio ostvarenju riječi Božijeg Poslanika, a.s. Stanivnici Šama su Allahov bič! Stanovnici Šama su Allahov bič, o robovi Allahovi! Evo, vi, o Allahovi robovi, gledate potvrdu toga! Kada bi mediji objavili, a ne objavljuju, popis, vidjeli biste da je na desetine hiljada, čak i više, kriminalaca, dočekalo svoj kraj na ovoj mubarek zemlji, i vidjeli biste istinitost riječi Allaha Uzvišenog:
„Borite se protiv njih! Allah će ih rukama vašim kazniti i poniziti, a vas će protiv njih pomoći, i grudi vjernika zaliječiti.“ ( Et Tevba, 14. )