GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MOSALJOZE

#16201 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by MOSALJOZE »

Znam da je Memic govorio kako su neki Holandjani htjeli da prave tramvajsku prugu,a za uzvrat su trazili neko zemljiste koje je bilo obezbjedjeno,ali su odustali(off topic sad imaju namjeru praviti zicaru od Vrela Bosne do Hrasnickog stana)
Mislim da su Turci sada najblizi realizaciji tog projekta,prvenstveno zbog svojih studenata,ali i oni traze za uzvrat jednu lokaciju.
trambusek88

#16202 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Forumerrer wrote:Ja sam 99% siguran da linija Dobrinja - Drvenija nije proradila prije 1998. 1997 je koliko se sjecam radila linija 104 (Mojmilo - Drvenija) i bus Otoka - Dobrinja. To su bila zlatna vremena, tad je linija 31 vozila svako 10 minuta meni se cini.

A jedna stvar mi nikad nije bila jasna, Ako je 1995. godine postojala trolejbuska linija Otoka - Mojmilo, ko i zasto je unistio kontaktnu mrezu????
100% 1997 oko dana preduzeća, dakle kraj novembra. Tada su pala i obećanja da će naredne 1998 godine doći i tramvaj do Dobrinje a 1999 do Hrasnice, ali evo kako stvari stoje neće biti ni do 2025.

Što se tiče pomenute trase ista je služila kao privremeno rješenje kako 1984-1986 (ili 87) tako i 1995-1997.
kazo

#16203 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kazo »

Sve im daj, bolje nego da on talne nekom svom i uzme pare.
trambusek88

#16204 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

united bosnae wrote:
man_464 wrote: ....Neki tramvaj ka Hadžićima i Tačinu, teško, smatram da nema potrebe sa tim, već pokušati nešto postojećom prugom Sarajevo-Ilidža-Pazarić-Tarčin......-Mostar----- itd. Jer već na relaciji Sarajevo-Tarčin i usputna stajanja Hadžići, Pazarić, Blažuj saobraćaju lokalni putnički vozovi. neka laka željeznica bi to mogla.
Slazem se sa svim navedenim ... mada mislim da bi tramvajska pruga ka Hadzicima pokrenula gradnju stambenih zgrada u pravcu Hadzica i da bi se grad mogao poceti siriti u pravcu Hadzica pa i Vlakova, Rakovice, Lepenice posebno sada kada je autoput prosao kroz ove nenaseljene dijelove.

Na zalost izgleda da je zbog GRAS-a i nesposobnih ljudi koji ga vode vjecito zacementiran razvoj naseg grada.
E čuj zbog GRAS-a.
Postoji projekat prema Dobrinji i Hrasnici ali nema para, a na neke načine se i miniraju ti planovi.

Za ostalo je zadužen zavod za planiranje pa nek vide gdje treba pruga. Što se tiče poteza Tarčin-Ilijaš planirano je da se nekad u budućnosti uvede gradska željeznica a naravno te linije bi održavale ŽFBiH.

Za Vogošću je planirana revitalizacija trolejbuske mreže, i traži se kredit od EBRD-a. Naravno trebala bi i nabavka vozila

Inače u novoj mreži linija Ministarstva saobraćaja KS planirano je uspostavljanje linije 105 ali samo od Trga do Jezera dok se ne izgradi linija prema Vogošći.

Nekad je planirano širenje trolejbusa na dosta linija (Sjeverna longitudinala, Ž.stanica, Podhrastovi, Breka, Aerodrom, Lukavica...) ali kad nema love jebi ga, a i kad je bilo love miniralo se od ljudi kojima ne odgovara da GRAS ima elektro linije na profitabilnim pravcima jer bi na takvim linijama GRAS bio suveren i jednom kad bi se raspisao tender za linije određeni iste nebi mogli dobiti.

Bilo je par puta pitanje dana kad će početi izgradnja prema Vogošći i prema Lukavici, i tako je bilo najavljivano u medijima (idućeg mjeseca počinje... za 15 dana počinje..., talijani doniraju...) ali uvjek je od nekud stizalo "obustavi"
Last edited by trambusek88 on 14/08/2015 00:02, edited 1 time in total.
man_464

#16205 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Po meni je definitivno trolejbus super vozilo. Identicno autobusu, a ekolosko. Samo istini za volju kontaktna mreza izgleda nezgrapno ali tobse da lijepo uklopiti.
bach

#16206 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

trambusek88 wrote:
united bosnae wrote:
man_464 wrote: ....Neki tramvaj ka Hadžićima i Tačinu, teško, smatram da nema potrebe sa tim, već pokušati nešto postojećom prugom Sarajevo-Ilidža-Pazarić-Tarčin......-Mostar----- itd. Jer već na relaciji Sarajevo-Tarčin i usputna stajanja Hadžići, Pazarić, Blažuj saobraćaju lokalni putnički vozovi. neka laka željeznica bi to mogla.
Slazem se sa svim navedenim ... mada mislim da bi tramvajska pruga ka Hadzicima pokrenula gradnju stambenih zgrada u pravcu Hadzica i da bi se grad mogao poceti siriti u pravcu Hadzica pa i Vlakova, Rakovice, Lepenice posebno sada kada je autoput prosao kroz ove nenaseljene dijelove.

Na zalost izgleda da je zbog GRAS-a i nesposobnih ljudi koji ga vode vjecito zacementiran razvoj naseg grada.
E čuj zbog GRAS-a.
Postoji projekat prema Dobrinji i Hrasnici ali nema para, a na neke načine se i miniraju ti planovi.

Za ostalo je zadužen zavod za planiranje pa nek vide gdje treba pruga. Što se tiče poteza Tarčin-Ilijaš planirano je da se nekad u budućnosti uvede gradska željeznica a naravno te linije bi održavale ŽFBiH.

Za Vogošću je planirana revitalizacija trolejbuske mreže, i traži se kredit od EBRD-a. Naravno trebala bi i nabavka vozila

Inače u novoj mreži linija Ministarstva saobraćaja KS planirano je uspostavljanje linije 105 ali samo od Trga do Jezera dok se ne izgradi linija prema Vogošći.

Nekad je planirano širenje trolejbusa na dosta linija (Sjeverna longitudinala, Ž.stanica, Podhrastovi, Breka, Aerodrom, Lukavica...) ali kad nema love jebi ga, a i kad je bilo love miniralo se od ljudi kojima ne odgovara da GRAS ima elektro linije na profitabilnim pravcima jer bi na takvim linijama GRAS bio suveren i jednom kad bi se raspisao tender za linije određeni iste nebi mogli dobiti.

Bilo je par puta pitanje dana kad će početi izgradnja prema Vogošći i prema Lukavici, i tako je bilo najavljivano u medijima (idućeg mjeseca počinje... za 15 dana počinje..., talijani doniraju...) ali uvjek je od nekud stizalo "obustavi"
Para ima. Pare su u bankama. Veliki infrastrukturni projekti se grade iz kredita, ne iz budžeta. Učtra bogati grad Beč ( god. budžet 12.5 milijardi eura), još i danas isplaćuje kredite koje je podigao 70 - ih za gradnju svoje podzemne.

Ko nas nema nečega drugog. Nema volje, nema pameti, nema vizije. Kod nas je "vrh" kada se otvori kružni tok i od toga se pravi cijela nauka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16207 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

kace tramvaji da se dole ne pogorsa stanje
krakatoa

#16208 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by krakatoa »

Kakvi su ono ostaci trolejbuske kontakt mreže od okretaljke na Dobrinji prema Lukavici? Ne sjaćam se da je prije rata trola išla do Lukavice :/
trambusek88

#16209 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Nije nikad trola išla do Lukavice, a ti ostaci vode do stare okretnice koja se nalazila na mjestu sadašnje autobuske stanice Istočno Sarajevo, i tu se prije rata i cesta završavala, nije išla tamo prema Tomu.
Sadašnja trolejbuska okretnica je u stvari nekadašnji parking.

Danas neki nazivaju Lukavicom dio Dobrinje 1 i 4 iza entitetske linije a ja od toga dobijem osip.
Eto nedavno sam na nekom stranom sajtu posvećenom javnom prijevozu u svijetu vidio mapu trolejbuskih linija prijašnjih i postojećih i vidim stara okretnica označena kao Lukavica. Pa sunce mu kalajisano to je isto kao da ja kažem za Alipašino polje da je Dobrinja.
Last edited by trambusek88 on 14/08/2015 09:42, edited 2 times in total.
supercali

#16210 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Strani sajt sve ti je receno
Jbg kad danas se ta bivsa okretaljka a danasnja bus stanica zove lukavica takp da vjerovatno hans nazove i staru okretaljku lukavica

Ja se sjecam da je do pred rat bila postavljena kontaktna mreza i prema malti kad se spusta od pekare as
Gdje je ta linija trebala voditi? Jel to ovo sto se govorilo bare put zivota i ta trasa?
trambusek88

#16211 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Trebala je nakon završetka sjeverne longitudinale tuda biti provučena linija na potezu Hrasno-Malta-Željeznička stanica-Tunel-Ciglane. Tuda su trebale biti provučene linije prema Vogošći i Jezeru, a nakon određenog vremena i prema Breki i Podhrastovima.

Mislim da bi linija 102, možda i 106 ostala na svojoj standardnoj trasi preko Skenderije, a da bi linija 107 sa Dobrinje išla tom trasom do Jezera, ili možda čak do Vogošće.

Zbog toga je bila ostavljena i kontakt mreža od ciglana do brodske ulice i nakon što su se trolejbusi prestali parkirati u tunelu i servisirati u depou minibusa nakon izgradnje depoa u Švrakinom.

Na žalost, trole su do ulice Put života došle samo kao zaštita od snajpera.
supercali

#16212 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Istocnp sarajevo je skroz cini mi se do rogatice ovako nesto
Mislim ipak kad se pomene stanica kaze se u lukavici al ajd nebitno
Onaj famozni tunel na grbavici prema lukavici jel se tu planirala neka linija ili bi samo bio obicni saobracaj bio za putnicka vozila?
I jesu li ikad planirali trolejbuse prema rajlovcu a mozda i da spoje preko rajlovca i dalje vogoscu pa da bude kruzni sistem?
trambusek88

#16213 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Autobuska stanica i Lukavica su skroz dvije različite općine - Lukavica pripada općini Istočno Novo Sarajevo i a dio Dobrinje u RS-u Istočna Ilidža.

Što se tiče tunela, nekad sam gledao neku šemu po kojoj bi taj tunel išao od Dobrinje do Hrasnog kroz mojmilo, ali na mjestu ulaza OKI je izgradio one zgrade. Ali sad je teško naći nešto o tome jer koju god ključnu riječ da ukucam izbacuje mi samo D-B tunel.

Moguće da bi nekad trolejbus došao i do Rajlovca da nije bilo rata, jer da je bilo sve po planu svi frekfenti pravci bi bili pokriveni tramvajem ili trolejbusom, a bila je planirana izgradnja velike autobaze u Bačićima gdje bi bili smješteni autobusi, minibusi i trolejbusi pa bi se time povećale šanse i za proširenje trolejbusa na Rajlovac.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16214 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

lukavica je eufemizam za nekadasnje srpsko sarajevo
lukavica ti je zapravo bosanski pravoslavac a ne srbin :mrgreen: da nekog ne uvrijedis kad kazes da ides kod srba

tako da je ostalo lukavica sve ono tamo u rs :sax:
united bosnae

#16215 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by united bosnae »

trambusek88 wrote:
united bosnae wrote:

E čuj zbog GRAS-a.
Postoji projekat prema Dobrinji i Hrasnici ali nema para, a na neke načine se i miniraju ti planovi......
E cuj zbog GRAS-a, ha?

Pa GRAS je firma od koje treba da poteknu inicijative, "proposals", medijska kampanja... GRAS koci razvoj ovog grada jer ima monopol nad gradskom prometnom zilom kucaviceom.
Umjesto da bude pokretac ako nista novih ideja... GRAS je na zalost samo zaostavstina komunisticke firme koja jedino zna zagrabiti iz budzeta i usmjeriti svoja vozila u pravcu koji im se kaze. Firma bez vizije, bez buducnosti, bez plana....
Tramvajske linije se podhitno trebaju prosiriti prema prigradskim naseljima tipa Hrasnica, Hadzici, Rakovica, Dobrinja, Vogosca... Pa jedino u Sarajevu prakticno postoje dvije tramvajske linije TAMO i VAMO.

DOK JE GRAS OVAKAV KAKAV JE NI GRAD SARAJEVO NE MOZE DOZIVJETI SVOJU EKSPANZIJU.
dresdener78

#16216 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

united bosnae wrote: E cuj zbog GRAS-a, ha?

Pa GRAS je firma od koje treba da poteknu inicijative, "proposals", medijska kampanja... GRAS koci razvoj ovog grada jer ima monopol nad gradskom prometnom zilom kucaviceom.
Umjesto da bude pokretac ako nista novih ideja... GRAS je na zalost samo zaostavstina komunisticke firme koja jedino zna zagrabiti iz budzeta i usmjeriti svoja vozila u pravcu koji im se kaze. Firma bez vizije, bez buducnosti, bez plana....
Tramvajske linije se podhitno trebaju prosiriti prema prigradskim naseljima tipa Hrasnica, Hadzici, Rakovica, Dobrinja, Vogosca... Pa jedino u Sarajevu prakticno postoje dvije tramvajske linije TAMO i VAMO.

DOK JE GRAS OVAKAV KAKAV JE NI GRAD SARAJEVO NE MOZE DOZIVJETI SVOJU EKSPANZIJU.
Da Te malo ispravim, katastrofa zvana GRAS u trenutnom stanju jeste samo POSLJEDICA... dok UZROK jesu sve političke garniture od neke davne 1989. godine. Generalno planiranje javnog prevoza kao dijela osnovne infrastrukture jeste nadležnost i obaveza Vlasti. Isto kao ulaganje u to. Nema nigdje na svijetu da neki prevoznik to sve plaća od prvog kopanja lopatom do zadnjeg šarafa hipermodernog vozila.

Upravo političari ne samo da ne planiraju uopće ništa u javnom sektoru (osim punjenja svojih džepova), nego su i kao krpelji na tijelu svakog javnog preduzeća i parazitiraju na njima preko jaranskih i rodbinskih firma i veza.

Mali tehnički komentar šta se tiče tramvaja za Hadžiće, Rakovicu itd. - to je stvarno jedna naučna fantastika. Posjedujem materijale iz neke 2005. godine gdje su stručne firme predlagale nešto ovakvo - da tramvaj ide iz centra grada, skrene kod remize na Alipašinom mostu gdje bi pruga produžavala iza remize i prelazila bi na željezničke šine pa bi se vozilo dalje do Hadžića. ALI za to bi bilo neophodno:
1. ponovo remontovati čitavu tramvajsku prugu jer vozila odobrena za promet na željeznici jesu puno teža i masivnija nego tramvaji (iz sigurnosnih razloga jer da udari normalna lokomotiva u današnji tramvaj, biće on zgužvan kao limenka od pive). Dakle da pruga izdrži vozila sa puno većim osovinskim pritiskom, to su ti tune na kvadratni centimetar više. I sve žljebne šine bi se morale zamijeniti jer vozila sposobna za saobraćaj na željezničkoj pruzi imaju drugačiji oblik točkova (širi, vijenac točka je masivniji).
2. kupiti veoma skupa vozila koja zadovoljavaju željezničke sigurnosne parametre (puno čvršća konstrukcija) i imaju dva električna sistema - tramvaj radi na 600 V istosmjerne struje i BH. željeznice koriste 25 kV izmjenične struje.

Nekad ranije sam naveo da bi povezanje drugih mjesta sarajevske aglomeracije sa samim gradom bilo puno jednostavnije sa klasičnim vozovima. I uz trenutnu jednokolosiječnu prugu bi mogli voziti i svakih 30-60 minuta od Tarčina do Sarajeva, ili od Zenice do Sarajeva. Voz je naravno puno brži dakle ono što tramvaju traje 35-45 minuta (od Baščaršije do Ilidže) bi voz uz jedno dva zaustavljanja prešao za 10 minuta.

Na Ilidži da se napravi jednostavno željezničko stajalište (jedan peron i gotovo) i bude super jer za 4 minute pjehe jesi u centru Ilidže i kod tramvajske stanice. To bi po mome mišljenju puno povećalo atraktivnost željeznice, da ima stajališta na Ilidži. Čak i vozovi fizički postoje u BiH, jesu to stari dobri Mađari koje bi mogle bh. firme remontovati tako da pare ostanu u državi i daje se posao ljudima kod vas, ne da se to za skupe pare od nekog stranog kredita naruči negdje na Zapadu. Od Željezničke stanice ostaje samo par metara pjehe na Marindvor ili tramvajem na Čaršiju.
bumerangss

#16217 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Po meni je definitivno trolejbus super vozilo. Identicno autobusu, a ekolosko. Samo istini za volju kontaktna mreza izgleda nezgrapno ali tobse da lijepo uklopiti.
slazem se :thumbup: i mislim da bi bilo isplativo i ekoloski prihvatljivo da se uvede trola tj napravi ta kontaktna mreza i Drinskom i Safeta Zajke pa da trola zamjeni autobuse na linijama ž.stanica-Buca P, ž.stanica-Rajlovac, ž.stanica-Reljevo dom, Otoka-Boljakov :D Otoka-Buca, Otoka-Brijesce...

Sarajevo bi udisalo cist zrak, narocito zimi, trgovinski deficit bi bio manji zbog smanjenog uvoza goriva, elektroprivreda bi bila na dobitku i sahranili bi Centrotrans :lol:
Thorgerson

#16218 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

trambusek88 wrote:
supercali wrote:Ja sam siguran da se 96-e na okretaljici igralo fudbala
Kamen bila stativa
Za trolu se sad ne mogu zakleti al opet imam osjecaj da 96-e nije bilo nista posebno ne busevi

Ustvari sjetio sam se trole radile kao i danas a mi loptom igrali odbice od njih pa nam vozaci nekad prigovarali
Al busevi nisu sigurno jer se sjecam da je ova druga strana bila slobodna
Ne smijem se zakleti, ali mislim da su se za vrijeme linije Otoka-Mojmilo trolejbusi kontra okretali, tj isto kao autobusi.

Evo jedne od rijetkih fotografija trole u ulici Kraljice Jelene - April 1996
Image
Kad li ce ovaj put obnovit bog im pomogao. Bolje da izrove i makadam stave. Al dobro jbg ipak je u pitanju 500m puta. Velika je to inveticija za ove nase ublehe.
vješalica

#16219 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

pa kad su 700m longitudinale radili sto godina ovo bi radili možda 200 jer je nizbrdica,ima puno problema :mrgreen:
StupskaBitanga

#16220 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by StupskaBitanga »

a bolje je onda da i ne pitamo kada koje godine tj stoljeća će kod kotlane tu napraviti cestu tj most preko Milje
trambusek88

#16221 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

supercali wrote:Ja sam siguran da se 96-e na okretaljici igralo fudbala
Kamen bila stativa
Za trolu se sad ne mogu zakleti al opet imam osjecaj da 96-e nije bilo nista posebno ne busevi

Ustvari sjetio sam se trole radile kao i danas a mi loptom igrali odbice od njih pa nam vozaci nekad prigovarali
Al busevi nisu sigurno jer se sjecam da je ova druga strana bila slobodna
Raspitao sam se, busevi za BP nisu odmah išli sa okretnice nego su 1995 polazili negdje oko sadašnjeg Binga a veći dio 1996 sa Čengić Vile. Trole su radile čitave 1996.
bumerangss

#16222 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Eto vidite da sam bio u pravu i da je bus proradio iza rata tj prije 2000-te i eto na vecerasnjem dnevniku na TVSA i zvanicno od septembra kupon za nezaposlene od 12KM
dostavljac

#16223 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dostavljac »

kako ide sad to za kupon? jel se mora kakva potvrda od biroa ili sta vec?
vješalica

#16224 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

dostavljac wrote:kako ide sad to za kupon? jel se mora kakva potvrda od biroa ili sta vec?
ne samo ćeš morati otići na šalter i reći da si nezaposlen i dadnu ti kupon
dostavljac

#16225 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dostavljac »

Kako da ne :roll: vjerovati na "rijec" tesko u ovoj BiH... ali eto cim bude neko znao nesto vise slobodno nek pise nece se forum istrositi :D
Post Reply