Hajde malo ohladite svi vi koji se palite k'o kvaran zub na viceve, narocito crni humor...stochar wrote:crni humor je crni humor, ali fakat ne znam ko je u foru s fazlijom i strijeljanjem koja je bila shega (a i dalje crni humor) mor'o ubacivati hitlera i holokaust. dobro je lik rek'o: umjesto hitlera ubaci ratka mladica, umjesto jevreja bosnjake i umjesto ausvitza srebrenicu, pa ispricaj raji, da v'dis koliko ce ih se smijati!Ringhio wrote:Jaoj, dezurni dusebriznici u akciji
vic o fazliji kako sam ga ja cuo bio je ovakav:
Sreća u nesreći je kad te osude na strijeljanje, a puca Nedžad Fazlija!
eto, moze i bez hitlera i bez jevreja, a meni opet bilo shega... jedno je humor, drugo je stvar dobrog ukusa. nadjemo se uvrijedjeni video igricom, a onda nam uredu vicevi o holokaustu, bas smo vickast narod...
p.s. moze jos 'smjesnije': Poredao Caco Srbe na Kazanima i kaze im...
Da bi nesto bilo crni humor, mora obradjivati stvarne osobe ili dogadjaje kao zrtve i ukljucivati smrt. Vic koji si ti naveo nije crni humor, vec ono sto ostane od crnog humora kada se ogoli do koske kako se niko ne bi pronasao u njemu, osim Nedzada Fazlije, ali on je u ovoj prici nebitan...
Razlika izmedju WWII i rata, tj. agresije, na ovim prostorima itekako postoji... Hitler i citav taj period pogodio je sve narode Evrope, pa skoro i svijeta, te je zato popularna tema viceva... Druga stvar je sto je vec tokom rata postojala jaka propaganda koja je ismijavala Hitlera... Treca stvar je sto je taj rat imao i pobjednika i porazenog koji je kaznjen bombardovanjima, sudjenjima, strijeljanjima, podjelom drzave, placanjem reparacija, javnim ponizenjem, itd... Sada se koristi samo u satiricne svrhe, pa to rade i sami Nijemci, svjesni svoje sramote...
Kod nas je stvar ipak malo drugacija. Rat nekima kao da nije ni zavrsio, nemamo pobjednika, nema kazni, ponizenja ni reparacija... O ovoj temi se kod nas ne govori otvoreno i zato ni vicevi o toj temi nisu smijesni, mozes to prihvatiti ili ne, ali tako je...
Jedino sto se moze promijeniti u ovom vicu su akteri, ali ne na nacin na koji si ti predlozio, vec na nacin da se u njega ubace cetnici i partizani... Ovo sto je novijeg vakta ce doci na red kada se rat stvarno i zavrsi, kada se javno odredi strana koja je cinila zlocine i kada crni humor bude sluzio da se ismijava ta strana...
Takodjer, pricaj(te) sta hocete, ali ako se iko zna smijati na svoj racun, onda smo to mi, nemojte da se i za to jos pravdamo...