Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- skafiskafsnjak
#16201 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bosnia Utopia 
- 512MB
#16202 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da barem imalo tecno razgovaras na stranom jeziku ti treba ako si stvarno nadaren minimum 10 godina, prije bih rekao 15.
Zbog nekih obaveza na fakultetu zadnjih godina sam upoznao dosta nasih momaka i cura koji su iz BiH dosli u AT studirat i koji su mislili da "znaju" jezik jer su gledali njemacki rtl il imali godinama Njemacki u skoli. U sustini je sve bila karina, jer kao prvo nisu 85% razumili sta ih se pita a pogotovo sa pricanjem je bila patnja, pa trema pa nedovoljno sirok fond rijeci itd itd... Nakon otprilike dvije godine uglavnom svi skontaju da ce bit hebeno i da ce se namucit ko mila majka. Ali znam ih i puno koji su tako uspjeli zavrsit fax, iako je trajalo 10 godina, ko te pita kasnije...
Zbog nekih obaveza na fakultetu zadnjih godina sam upoznao dosta nasih momaka i cura koji su iz BiH dosli u AT studirat i koji su mislili da "znaju" jezik jer su gledali njemacki rtl il imali godinama Njemacki u skoli. U sustini je sve bila karina, jer kao prvo nisu 85% razumili sta ih se pita a pogotovo sa pricanjem je bila patnja, pa trema pa nedovoljno sirok fond rijeci itd itd... Nakon otprilike dvije godine uglavnom svi skontaju da ce bit hebeno i da ce se namucit ko mila majka. Ali znam ih i puno koji su tako uspjeli zavrsit fax, iako je trajalo 10 godina, ko te pita kasnije...
-
Seyfo
#16203 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam slucaj cure koja je prilicno dobro znala "hoch Deutsch" tj. skolski gramaticki pravilno i kad se zaposlila u jednoj firmi u Austriji,zapao je neki sef koji je imao neki seljacki dijalekt i ostali domicilni su ga jedva razumjeli,a ova cura nikako. Imala je bas mnogo problema i stresa s njim. Nikad ga nije u potpunosti razumjela,kasnije je zbog njega promijenila posao.
- SaraFina
#16204 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote: Ovo je tačno. Ja sam svojevremeno poslije srednje škole imao znanje njemačkog jezika B1 - B2, jedino mi falilo riječi, što ovaj reče, falilo mi prakse. Kada sam bio prvi put u Njemačkoj, baš mi išlo od ruke, haman sve sam razumio. Sad je slična situacija, samo još manje znam jer ga nisam dugo koristio, i znanje mi je negdje oko B1 nivoa. Kontam da krenem na kurs njemačkog, ima u firmi, a pored toga još jedan profesionalni (firma bi platila), samo da se još malo snađem, da dobijem plavu kartu u ruke, te da uzmem stan koji meni odgovara na duže vrijeme, onda se kontam na jezik zadati maksimalno.
Nivo B2 je stepenicu ispod C1. A C1 i C2 nivoi su u rangu da njemački govoriš kao maternji. C1 nivo je otprilike za osobe koje su došle u 15 ili 16 g ili neposredno nakon 15/16-te godine života i školovale se na Njemačkom. A C2 je se obično uzima kao mjerilo za nekog ko je došao u predpubertetskoj fazi života i jezik govori bez slavenskog naglaska.
- 512MB
#16205 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma C2 je daleeeeko od maternjeg...
- SaraFina
#16206 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Da barem imalo tecno razgovaras na stranom jeziku ti treba ako si stvarno nadaren minimum 10 godina, prije bih rekao 15.
To je tačno u potpunosti. Ja sam završila gimnaziju s maturom. Engleski, njemački i matematika su kao što znaš predmeti gdje baš se ide u "dubinu sa znanjem"
Dvosatni pismeni sa po 1500/2000 riječi počinju u drugom obere Stufe tj drugom srednje i imala sam problem voditi obični protokol rada u USA na početku.
Predhodno sam kontaktirala na engleskom skoro svakodnevno o "običnim stvarima" s kolegama. Jedno je neki jezik koristiti za priču u svakodnevnice, a drugo u poslovne/ naučne svrhe.
Last edited by SaraFina on 22/05/2019 09:37, edited 1 time in total.
- SaraFina
#16207 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Ma C2 je daleeeeko od maternjeg...
Uzima se kao mjerilo. Da strani jezik govoris kao maternji.
B1(edit) je solidno i osrednje za svakodnevnu komunikaciju predviđeno. Sa B2 su se upisivale studije do 2017, kad je uveden EPD test.
TU Wien je priznavao B2 do 2017 za upis. Kud ćeš dalje.
Last edited by SaraFina on 22/05/2019 09:42, edited 1 time in total.
- SaraFina
#16208 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Die Buchstaben A, B, C werden folgendermaßen übersetzt:
A – Elementare Sprachverwendung (A1 und A2)
B – Selbständige Sprachverwendung (B1 und B2)
C – Kompetente Sprachverwendung (C1: fortgeschrittenes Kompetenzniveau; C2: nahezu muttersprachliche Sprachbeherrschung)
-
Bodkin
#16209 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije bas. C1 je vec da si proficient. C2 je da nemas apsolutno nikakvih problema na poslu/faksu/zivotu. Ne treba ti 10 godina, ti otisao u drugu krajnost512MB wrote:Ma C2 je daleeeeko od maternjeg...
-
elcaliente
#16210 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mozda nisu razumljeli jer ovi u Austriji pricaju seljacki njemackiSaraFina wrote:512MB wrote:Da barem imalo tecno razgovaras na stranom jeziku ti treba ako si stvarno nadaren minimum 10 godina, prije bih rekao 15.
To je tačno u potpunosti. Ja sam završila gimnaziju s maturom. Engleski, njemački i matematika su kao što znaš predmeti gdje baš se ide u "dubinu sa znanjem"
Dvosatni pismeni sa po 1500/2000 riječi počinju u drugom obere Stufe tj drugom srednje i imala sam problem voditi obični protokol rada u USA na početku.
Predhodno sam kontaktirala na engleskom skoro svakodnevno o "običnim stvarima" s kolegama. Jedno je neki jezik koristiti za priču u svakodnevnice, a drugo u poslovne/ naučne svrhe.
- SaraFina
#16211 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
elcaliente wrote:Mozda nisu razumljeli jer ovi u Austriji pricaju seljacki njemackiSaraFina wrote:512MB wrote:Da barem imalo tecno razgovaras na stranom jeziku ti treba ako si stvarno nadaren minimum 10 godina, prije bih rekao 15.
Ja sam razumjela odlično. Ali mi je falilo stručnih izraza za upotrijebiti hrpetina
Dobro, ovi Wunderkinder-čad (samoproglašeni), oni su insitucija za sebe
- 512MB
#16212 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve ok, al to nije kvalitet maternjeg jezika. Ti mozes biti na C2 i da imas naglasak kao WinnetouBodkin wrote:Nije bas. C1 je vec da si proficient. C2 je da nemas apsolutno nikakvih problema na poslu/faksu/zivotu. Ne treba ti 10 godina, ti otisao u drugu krajnost512MB wrote:Ma C2 je daleeeeko od maternjeg...ali je 6 mjeseci malo
- 512MB
#16213 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Business-Level English je opet drugi par cipela, tu imas masu specificnih izraza i floskula, to se uglavnim i nauci on the job kroz iskustvo.SaraFina wrote: To je tačno u potpunosti. Ja sam završila gimnaziju s maturom. Engleski, njemački i matematika su kao što znaš predmeti gdje baš se ide u "dubinu sa znanjem"
Mi smo u Oberstufe Gym poprilicno intenzivno radili matematiku i fiziku, mozda jer je bila matematicki smjer
- SaraFina
#16214 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Business-Level English je opet drugi par cipela, tu imas masu specificnih izraza i floskula, to se uglavnim i nauci on the job kroz iskustvo.SaraFina wrote: To je tačno u potpunosti. Ja sam završila gimnaziju s maturom. Engleski, njemački i matematika su kao što znaš predmeti gdje baš se ide u "dubinu sa znanjem"
Mi smo u Oberstufe Gym poprilicno intenzivno radili matematiku i fiziku, mozda jer je bila matematicki smjera engleski i latinski sam imao i kao Wahlpflichtfach jer su me jezici jednostavno uvjek zanimali...
Za maturu si ipak imao engleski/latinski. Po izboru možda (ali si imao)?
Nemam pojma kako prije išlo u tvoje vrijeme to sa maturom. Jesi ti imao centralnu kao sada ili?
A poslovni engleski ovisi i od branše u kojoj si. Ono što je nužno/specifično za moju tebi je nevažno. I obratno.
- 512MB
#16215 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam imao klasicnu maturu 1998. godine, "Pflichtteil" su bili mathe/deutsch/english usmeno i pismeno, i pored toga su se mogli "Fachgebiete" birat.SaraFina wrote: Za maturu si ipak imao engleski/latinski. Po izboru možda (ali si imao)?
Nemam pojma kako prije išlo u tvoje vrijeme to sa maturom. Jesi ti imao centralnu kao sada ili?
A poslovni engleski ovisi i od branše u kojoj si. Ono što je nužno/specifično za moju tebi je nevažno. I obratno.
Jedan od mojih Fachgebiete je bila biologija i "Facharbeit" je bila o "Mathematische Analysen in der Pränataldiagnostik und Ebryonalentwicklung"
Last edited by 512MB on 22/05/2019 10:22, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#16216 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok to stoji ali po meni naglasak nije znanje jezika. Jer po tome svicarac u austriji nema nivo maternjeg512MB wrote:Sve ok, al to nije kvalitet maternjeg jezika. Ti mozes biti na C2 i da imas naglasak kao WinnetouBodkin wrote:Nije bas. C1 je vec da si proficient. C2 je da nemas apsolutno nikakvih problema na poslu/faksu/zivotu. Ne treba ti 10 godina, ti otisao u drugu krajnost512MB wrote:Ma C2 je daleeeeko od maternjeg...ali je 6 mjeseci malo
- 512MB
#16217 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne mislim dijalekt nego naglasak. Svicarac ipak prica Schwyzerdütsch perfektno i bez naglaska. Uglavnom znas na sta mislim...Bodkin wrote: Ok to stoji ali po meni naglasak nije znanje jezika. Jer po tome svicarac u austriji nema nivo maternjeg
- MarlboroGold
#16218 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja švicarce jedva razumijem kad pričaju na njemačkom, a njemački govorim tečno.
- vjesticanametli
#16219 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ne trebam u svicu...bayern dostaMarlboroGold wrote:Ja švicarce jedva razumijem kad pričaju na njemačkom, a njemački govorim tečno.
C2 kazu svabe akzentfrei
-
sumirprimus
#16220 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i onda kazu sto je engleski jezik br.1SaraFina wrote:Die Buchstaben A, B, C werden folgendermaßen übersetzt:
A – Elementare Sprachverwendung (A1 und A2)
B – Selbständige Sprachverwendung (B1 und B2)
C – Kompetente Sprachverwendung (C1: fortgeschrittenes Kompetenzniveau; C2: nahezu muttersprachliche Sprachbeherrschung)
- MarlboroGold
#16221 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kae jedna riječ, šta je to... Eiskunstlaufweltmeisterschaft 
- 512MB
#16222 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije to nist spram "Aufmerksamkeitsdefizithyperaktivitätsstörung" 
-
sumirprimus
#16223 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
auh brate. ovo bez dva vlahova ne treba ni pocinjat.512MB wrote:Nije to nist spram "Aufmerksamkeitsdefizithyperaktivitätsstörung"
aufmerkzamkajtdeficithiperaktivitetetstorung, na kraju sam zajebo sto posto i nedje u sredi
- 512MB
#16224 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ili "Kraftfahrzeughaftpflichtversicherungskostenbeitrag" 
-
sumirprimus
#16225 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ovo je skoro pa lako hahahahaMarlboroGold wrote:Kae jedna riječ, šta je to... Eiskunstlaufweltmeisterschaft