Ukrajina

sajber87

#161951 Re: Ukrajina

Post by sajber87 »

Zorge wrote: 21/05/2023 06:24
istra_hr wrote: 20/05/2023 12:02
:roll: ... ovo je zabrinjavajuće
Rusi mogu proizvesti do 10 Kindžala mjesečno ! Pa to je veća proizvodnja od Lada !
UA je sad tek naye**ala, a i komplet EU..Image
Skupa raketa, Ameri još ne mogu proizvesti sličnu raketu
Kinezi nešto pokušavaju, ali teško .
Ako imas love nista nije skupo, nije valjda da su prihodi nesto utanjili :mrgreen:
Sanjarko

#161952 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Zelinski bio na samitu nedavno Arapskih zemalja, ona Arapska Liga kako vec, bila i Kina, i Rusija tu ako sam dobro upratio tj predstavnici tih drzava, i Asad je bio. Moguce da ce se ici na neki mir, samo kad i kakav? Jer kazu na tom samitu citav svijet trpi zbog ovog rata.
saimidin

#161953 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Problem jeste sto orci ne zale mesa I gvozdjurije, a valja to potamaniti, pa opet kljuc je cijelo vrijeme u mts kojeg zapad salje bar po mom skromnom misljenju uvijek sa zakasnjenjem

Nece ovaj rat nigdje jos godinama, mozda samo naredne godine bude "primirje" da ukrajinci poguraju bajdena pred izbore, a I putler bi pristao da se malo presabere

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
istra_hr

#161954 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Zorge wrote: 21/05/2023 06:02 Izgleda da je oslobođen Bahmut
...baš sam čekao taj poznati izraz: "oslobođen"
"oslobođen" je bio i Vukovar... Srebrenica ... htjeli ste "oslobodit" i Sarajevo i Dubrovnik

Daj, opismenite se, pronađite neki prikladniji izraz za barbarsku okupaciju od tog "oslobođen", fuj...Image
skrbavi-admin

#161955 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

tu je i đeneral - baš se skupila ekipica da proslave :lol:
Timscho

#161956 Re: Ukrajina

Post by Timscho »

Bernardinac wrote: 20/05/2023 23:24
Gandalf wrote: 20/05/2023 22:55

Tu ti piloti lete u F-14, nije F-16 :oops:
Znam drug, ja sam ti od tog filma postao pravi "freak" za sve što leti.
Sve sam znao o svim avionima oba pakta. Radijuse, max brzine, visine, šta sve nose, performanse, mane i vrline. Sve što sam mogao naći literature sam gutao.
Makete sam sklapao, crtao ih u slobno vrijeme, kući i školi.
Kasnije je to popustilo i malo sam zahrđao ali pratim i sad kad stignem 😉
Za mene je i dan danas F14 jedan od najljepših aviona ikad napravljenih.
e onda ti je ovo bilo obavezno štivo:

https://www.antikvarijat-biblos.hr/knji ... elikopteri

Svaki dan u rukama :)
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#161957 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

Kazu nema sanse da se u Ukrajini napravi rs ahahha, kao zapad dao previse oruzja.

Da upitam ja vas, zasto zapad nije dao oruzja da se rusija, agresor, porazi, vec da se eto kao odrava Ukrajina da ne padne?
madner

#161958 Re: Ukrajina

Post by madner »

Najbolji presjek stanja
Za razliku od nekih koji vole price brace Grim.
code-switch

#161959 Re: Ukrajina

Post by code-switch »

Bogami bit ce psihopata poslije ovog rata u Rusiji. Ne bi im bila u kozi. Kakvo li ce to drustvo biti?!
Dodatno ojaciti granice prema Rusiji, tako da nikakav odliv ne kontamira susjedne drzave.
Ljudi odrasli u mrznji :skoljka:
madner

#161960 Re: Ukrajina

Post by madner »

laserShow wrote: 21/05/2023 08:58 Kazu nema sanse da se u Ukrajini napravi rs ahahha, kao zapad dao previse oruzja.

Da upitam ja vas, zasto zapad nije dao oruzja da se rusija, agresor, porazi, vec da se eto kao odrava Ukrajina da ne padne?
Vise je razloga:
1. Vojna industrija voli duze ratove. Skladista ce isprazniti, novi razvoj pocinje itd…
2. Nadali su se da ce Rusi zbog gubitaka odustati pa nisu htjeli slom Rusije.
trambusek88

#161961 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Da se nije branio Bahmut sad bi se branio Kramatorsk. Tamo su iscrpljeni i mislim da sad mogu samo sanjati Slavjansk i Kramatorsk.
Da se nije branio Mariupol, to bi agresoru dalo više snage za napredovanje prema Zaporižju, Mikolaivu, Odesi.

Mogla se i Dobrinja u maju 1992 predati. Već je bila otpisano naselje bez velikih šansi da se odbrani, al Dobrinja na kraju postade jedina veza Sarajeva sa ostatkom slobosne teritorije i svijeta.
Last edited by trambusek88 on 21/05/2023 09:20, edited 1 time in total.
Distortion

#161962 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

drug_profi wrote: 21/05/2023 01:34 Nije OPSEC, ali je sajops, IMHO.
Jer sto bi se to naglasavalo? Vidjecemo.
Citiram Bahmutskog demona koji je napisao na Telegramu:
Don't worry, Bakhmut accomplished his goal. But we did everything we could and what needed to be done. Next, we will fuck them from the flanks.

Imaju wagnerovce u unistenom gradu, ako nastave napredovati po bokovima sve je moguce. Ja vjerujem da ce ih AFU na ovaj nacin dokrajcit u Bahmutu.

Baiden je vidim objavio novi paket pomoci 375 miliona dolara vojne pomoci, sastao se sa Zelenskim.

‼️ additional ammunition for "HIMARS" MLRS;

‼️ artillery ammunition;

‼️ TOW anti-tank guided missiles;

Javelin and AT-4 anti-tank systems;

‼️ bridge systems;

‼️ armored medical vehicles;
Excel2

#161963 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

madner wrote: 21/05/2023 09:02
laserShow wrote: 21/05/2023 08:58 Kazu nema sanse da se u Ukrajini napravi rs ahahha, kao zapad dao previse oruzja.

Vise je razloga:
1. Vojna industrija voli duze ratove. Skladista ce isprazniti, novi razvoj pocinje itd…
A mozda i prelazak na nove sisteme nije jednostavan? Mozda je postepenim ubacivanjem zaba skuhana i reakcija Rusije ne postoji, a sto je mozda manje bitno. Bitnije je sta glasaci na zapadu misle, te mozda neke pokusaj neutralne zemlje. zamisli na samom pocetku da su sve ovo poslali! reakcija bi bila da zapad to raspiruje. Ko to danas moze reci, nakon svih krvoprolica?
Pipun__

#161964 Re: Ukrajina

Post by Pipun__ »

Jutro slobode u Artemovsku
no_sekirli

#161965 Re: Ukrajina

Post by no_sekirli »

Rothmans wrote: 21/05/2023 06:33
no_sekirli wrote: 21/05/2023 01:27
Apsolutno ti je bezze opaska. To ti malo nesto da shuknes sumiru i profiju?

Ti neki prvoligas u najavi?
Shukam i tebi ;-) ,a vidim i cetalji vas meze. Tako i treba, bub za bubom na forumu , a 'heroji' pushe li pushe.
Shukas meni, sto su agresori osvojili Bahmut?

Sto bi Combe rekao: "Logicno!" :lol:
skrbavi-admin

#161966 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Pipun__ wrote: 21/05/2023 09:13 Jutro slobode u Artemovsku
jel bilo barem cvaraka za senvić da nije ono baš suh il se slama gura u ljeb :lol:
madner

#161967 Re: Ukrajina

Post by madner »

Excel2 wrote: 21/05/2023 09:10
madner wrote: 21/05/2023 09:02

Vise je razloga:
A mozda i prelazak na nove sisteme nije jednostavan? Mozda je postepenim ubacivanjem zaba skuhana i reakcija Rusije ne postoji, a sto je mozda manje bitno. Bitnije je sta glasaci na zapadu misle, te mozda neke pokusaj neutralne zemlje. zamisli na samom pocetku da su sve ovo poslali! reakcija bi bila da zapad to raspiruje. Ko to danas moze reci, nakon svih krvoprolica?
Podrska na Zapadu za Ukrainu je danas manja nego prije godinu dana. To je jednostavno normalno.
Rusija nece koristiti nuklearno oruzje. Ostalo je nebitno.

Prelazak jeste dug proces, no ovdje je problem broj. 400 starijih tenkova nije broj da porazi Ruse. 2000 je broj koji mjenja racunicu a logisticki nije puno teze. Pogotovo jer su u ovih 400 nagurali bar 4 tipa.

F16 ako bude manje od 100 je opet odrzavanje u zivotu itd…

Plus vrijeme je bitno, prosle godine 400 i 50 vise znaci nego ove.
skrbavi-admin

#161968 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Image
BiBi911

#161969 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

code-switch wrote: 21/05/2023 09:00 Bogami bit ce psihopata poslije ovog rata u Rusiji. Ne bi im bila u kozi. Kakvo li ce to drustvo biti?!
Dodatno ojaciti granice prema Rusiji, tako da nikakav odliv ne kontamira susjedne drzave.
Ljudi odrasli u mrznji :skoljka:
Tih psihopata vec imas, ako radis sa rusima ti ljudi su, malo je reci ludi. A tek poslije rata kada se granice zatvore to će bit kao pretis lonac. Oni ce se medjusobno poslat a mi ce Mo to sve live gledati I uzivat.
DebelinJoe

#161970 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m

Valjda najrealniji članak objavljen u posljednjih godinu dana...
Mrvice_ba

#161971 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

DebelinJoe wrote: 21/05/2023 09:33 https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m

Valjda najrealniji članak objavljen u posljednjih godinu dana...
Normalno da su orke jake i dalje. Ukrajnci su se nafurali na ofanzivu mogli bi dobiti po onoj stvari. Sto neko napisa isto ko deblokada Sarajeva.
lajkujMe

#161972 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Zorge wrote: 21/05/2023 06:24
istra_hr wrote: 20/05/2023 12:02
:roll: ... ovo je zabrinjavajuće
Rusi mogu proizvesti do 10 Kindžala mjesečno ! Pa to je veća proizvodnja od Lada !
UA je sad tek naye**ala, a i komplet EU..Image
Skupa raketa, Ameri još ne mogu proizvesti sličnu raketu
Kinezi nešto pokušavaju, ali teško .
KINZAL NIJE HIPERSONICNO ORUZJE

Obicni Iskander prilagodjen za ispaljivanje iz aviona
Tehnologija 60tih godina
Obicna balisticka raketa s predvidivom brzinom i smjerom kretanja
Vrlo lako oboriva sa sistemom Patriot

Ruska laz da je to hipersonicno oruzje iako svaki strucnjak za oruzija vristi vec godinama na glas da to nije hipersonicno oruzje
SanskiBiser

#161973 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... ode-part-4
Ukrajinski zračni rat: Jurišni način, 4. dio

Sarkastosaurus
21. svibnja 2023

Imajući na umu sve 'detalje' koje sam opisao u 1., 2. i 3. dijelu ove značajke, u 4. dijelu želio bih ponuditi prvi od nekoliko primjera o tome kako se ovih dana vodi zračni rat u Ukrajini .

Za početak ću se usredotočiti na situaciju na području Kijeva i sjeveroistočne Ukrajine.

Važna napomena, unaprijed: niti jedna od sljedećih karata niti komentari ne sadrže prave informacije. Sve sam doslovno crtao i čitao, 'samo za demonstraciju'. Kao primjeri.

Dopustite mi da pogodim što mislim da bi sustavi ELINT- i SIGINT ruskog GRU-a mogli 'vidjeti' u smislu aktivnosti kopnene protuzračne obrane PSU-a, na primjer, 'u području Kijeva, u 05:00 sati 3. svibnja 2023.' .

Image

Nema puno za vidjeti…?

….nema aktivnih SAM-ova….nema drugih radara, ali jedan P-15…

…i: zašto P-15…?

Zato što se radi o starom, ali pouzdanom radaru, relativno dobrog dometa detekcije (oko 150 km). Montira se na kamion i stoga je u najmanju ruku mobilan na cesti: (relativno) jednostavan za ponovno postavljanje. Konačno, dostupan je u brojkama preostalim iz vremena Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika: ako netko bude nokautiran ruskim proturadarskim projektilima ili drugim sredstvima, ima dovoljno zamjena. Drugim riječima: u 2023. godini idealan je mamac.

Nekih 10-15 minuta kasnije, ista 'slika' šalje se sustavu borbenog zapovijedanja ASU OSK Jug i NTUO u Moskvi...

Sada se stavite u čizme Keystone policajaca i ruskog GenStaba: iz onoga što se dogodilo tijekom posljednjih nekoliko njihovih raketnih napada na područje Kijeva, oni znaju da PSU upravlja 'puno SAM-sustava tamo', a ovi obaraju sve ili gotovo sve projektile ispaljene u ovom smjeru. Međutim, sve GRU-ove ELINT i SIGINT stanice raspoređene u Bjelorusiji i jugozapadnoj Rusiji detektiraju od tog jutra 'jedan stari radar P-15'...?

Štoviše, 'tog jutra', ovaj P-15 bio je 'na nekom brdu, zapadno od Hostomela', kao što je prikazano gore. Dok… hej: jučer je bilo negdje bliže Kijevu. Recimo, u području Vasilkijeva, kao ovdje:

Image

….i dan kasnije, bilo je negdje drugdje…

Što će Rusi učiniti?

Imaju (najmanje) tri opcije:

A) Ne činite ništa, samo nastavite s praćenjem – putem GRU-ovih ELINT i SIGINT stanica, i takvih COMINT/SIGINT/ELINT zrakoplova poput Ilyushin Il-20 ili Tupolev Tu-214R. To je najlakše rješenje, ne zahtijeva dodatni napor, iako ne daje ništa posebno u smislu prikupljenih obavještajnih podataka. Ovo nije način na koji Rusi vode ratove, ali… (a još manje način na koji Putin vodi ovaj rat ).

B) Pošaljite GRU Spetsnaz u dalekosežno izviđanje područja Kijeva. To je velik grad, ima puno mjesta za skrivanje nekoliko vojnika koji nose civilnu odjeću, tečno govore ukrajinski, poznaju grad, djeluju uz pomoć nekoliko 'sigurnih kuća' i diskretnih kontakata s lokalnim simpatizerima i pristašama. Zatim neka pokreću izviđanje: 'pukom slučajnošću' provozaju se pored jedne, dvije, tri i/ili više ukrajinskih SAM lokacija negdje u području Kijeva; zapamtiti njegov/njihov položaj i opremu, te isto prijaviti 'nazad u Moskvu'. Da, ovo zvuči super, ali treba vremena za organizaciju, a rezultati su neizvjesni. Ipak, ovo je jedan od načina na koji Rusi vode ratove... ali ne i jedini.

C) Ili, iako je idealno, Rusi mogu potaknuti PSU-ove SAM-stanice na akciju. Prisiliti ih da aktiviraju svoje radare i tako otkriju svoje vrijeme reakcije, svoje položaje i njihov broj – i omogućiti Rusima da sve to snime svojim SIGINT/ELINT-sabirnim zrakoplovima i zemaljskim stanicama: dapače, da precizno utvrde svoje položaje, i njihovu snagu.

Valjda su Rusi išli na opcije B i C već krajem prošle godine. Barem otprilike u vrijeme kada su GRU i FSB počeli primati obavještajne podatke da je isporuka takvih zapadnih SAM-sustava kao što su IRIS-T, NASAMS i MIM-104 Patriot neizbježna. Počeli su raspoređivati ​​Spetsnaz unutar Ukrajine. Na primjer: infiltrirati ih preko slabije zaštićenih dijelova granice između Bjelorusije i Ukrajine.

Nadalje, znajući da Ukrajinci mogu računati na potporu bjeloruske oporbe...dapače,

a) procjenjujući sa sigurnošću da ukrajinska obavještajna služba održava mrežu doušnika u Bjelorusiji, a to daje obavještajne podatke o kretanju zrakoplova VKS koji se tamo nalaze, i

b) znajući da NATO sustavi za rano upozoravanje i izviđanje pažljivo prate sva kretanja ruskih zrakoplova u Bjelorusiji (na primjer: E-3 na stanici iznad Poljske, sateliti, aktivnosti vlastite obavještajne mreže u zemlji),

odlučili su krenuti u 'testiranje' i 'njuškanje' novog sastava ukrajinskog IADS-a.

Ovo je 'normalan', zapravo 'rutinski' postupak – bilo u ratu ili u miru. Upravo zato, primjerice, američki, britanski, francuski, talijanski, švedski i drugi izviđački zrakoplovi redovito prate vježbe oružanih snaga Ruske Federacije, Narodne Republike Kine (NR Kina), Islamske Republike Iran (IRI) ….vi ih imenujete. Zrakoplovi o kojima je riječ (uz podršku mnoštva kopnenih baza) traže, detektiraju, prate i snimaju elektroničke emisije neprijateljskih radara, komunikacijskih sustava, sustava elektroničkog ratovanja itd., tako da obavještajne službe mogu razviti odgovarajuće protumjere. Zato neke od dotičnih zemalja (posebno NR Kina, IRI također….a u posljednje vrijeme i Rusija), daju sve od sebe da ometaju takve operacije, već u miru…. na primjer leteći njihovim presretačima Shenyang J-8 preblizu, a zatim se sudarivši s izviđačkim zrakoplovom američke mornarice Lockheed EP-3 Aries II; obaranjem bespilotnih letjelica Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk BAMS-D SAM-ovima; ili pokušavate srušiti USAF General Atomics bespilotne letjelice MQ-9 Reaper iznad Crnog mora, a zatim se sudarite s jednom….sve slučajno, naravno…

Ali skrećem s teme.... Poanta je: Ruska Federacija i Ukrajina su u stanju….hm…'specijalne vojne operacije'; PSU je u pripravnosti i stoga ga nije lako isprovocirati na akciju 'uobičajenim' sredstvima. Zato smo počevši (prema sjećanju) s ožujkom i travnjem ove godine 'vidjeli/čuli' izvješća na društvenim mrežama o puštanju balona s radarskim reflektorima iznad Bjelorusije.

Baloni su jeftini, ali ne i posve pouzdani alati: neočekivani vjetrovi na većim visinama mogu ih lako odbaciti s kursa. Dakle, pretpostavljam da to nije tako dobro funkcioniralo. Zbog toga je VKS počeo nasumično izvlačiti svoje MiG-31K iz zračnih baza u Bjelorusiji, što je zauzvrat natjeralo Kijev da oglašava upozorenja na zračni napad kad god je netko u zraku. Međutim, MiG-31K su veliki zrakoplovi, koje NATO-ovi E-3 mogu otkriti čak i s udaljenosti od 300-400 km….a NATO 'ubacuje' povezane informacije gotovo ravno u PSU-ov integrirani sustav protuzračne obrane... Dakle, to nije baš dobro funkcioniralo , bilo….

Na ovaj ili onaj način, i iz bilo kojeg razloga, 4. svibnja 2023. Putin je tada naredio napad jednim od svojih omiljenih oružja. Doista, jedan za čiji je razvoj ostavio Keystone policajcima da ulažu velika sredstva (toliko da je novac preusmjeren u njegovo istraživanje i razvoj, dok su VSRF-ove trupe vježbale – i plaćao manje): MiG-31K naoružan Kinzhalom

….i to protiv nepoznatog cilja u području Kijeva. Cilj na kraju nije bio toliko bitan: to je prije svega bila misija 'demonstrativnog' karaktera. Slobodno uz moto, 'vidite ovdje, naš super-turbo Wunderwaffe , za koji cijeli NATO zna da ga ne možete oboriti, pogađa vas... "Raša StronK"...'

bam!

Taj Kinzhal je oboren. Vjerojatno u akciji u kojoj je jedan od ukrajinskih MIM-104F (aka PAC-3CRI) bio aktivan svega 60-120 sekundi. Jedva dovoljno da ruska sredstva ELINT i SIGINT detektiraju njegovu aktivnost, a da ne govorimo o pravilnom praćenju i utvrđivanju točne lokacije.

'Nemoguće!' - ili ako, onda je to 'mora biti nesreća'. I naravno, 'moramo ih naučiti lekciju….i dosadne Ukrajince i one odvratne revolveraše iz 'Murika: uništi njihov Patriot!'

Očito, ovo je mnogo složenije pitanje od 'samo obaranja jednog Kinžala u Kijevu'. Stoga je naređen novi, ovaj put mnogo snažniji udar, bolje koordiniran nego ikad prije: trebao je uključiti 'jeftine/bezvrijedne' Shahed-131/136 lebdeće precizno vođene rakete i stare Kh-55 krstareće rakete – obje služe kao mamac : sredstva za prisiljavanje PSU-ovog integriranog sustava protuzračne obrane da uključi ne samo svoje radare za rano upozoravanje, već i sve svoje nove SAM-lokacije. Ukupno 6 Kinzhala i najmanje 3 Iskandar-M i S-300 trebalo je ispaliti otprilike u vrijeme kad su se Shahedi i krstareće rakete približavale Kijevu; Ukrajinska protuzračna obrana u punoj pripravnosti, a time i njihovi radarski sustavi aktivni, omogućujući triangulaciju položaja MIM-104F: njihova je svrha bila uništiti to SAM mjesto, razbiti ga na komade.

….i naravno, cijelu akciju pažljivo je pratio GRU, a svako elektronsko zračenje pomno bilježilo. Jer, kada se PSU-ov IADS uključio kao odgovor na raketni udar ujutro 16. svibnja, 'odjednom' je situacija izgledala otprilike ovako:

Image

... dok se samo nekoliko minuta kasnije, nakon završetka ruskog raketnog udara, vratilo na nešto poput ovoga:

Image

...i svaki od uključenih Rusa može se kladiti u svoj prihod u sljedećih 10 godina da su sve SAM-stanice aktivirane tijekom tog napada bile u procesu pakiranja i ponovnog raspoređivanja na nove položaje u roku od 2 minute nakon završetka tog zračnog napada.

….zbog čega je Kijev tako strog i uhićuje ljude koji objavljuju videozapise koji pokazuju aktivnost PSU-ovih SAM-ova, bez obzira gdje u Ukrajini. Jer svaka mala informacija je važna, bez obzira na to kakvu informaciju sadrži ili tko ju je otkrio.

(nastavit će se….)

emirolini

#161974 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ne bi se slozio s tobom Madner, podrska je jos veca i sa vise izvora, cak nekih i neocekovanih.

Na pocetku je bilo odrzavanje u zivotu a sada je preobrazba Ukrajine u NATO ready zemlju kao i u clanicu EUa.

Ukrajina ispunjava uslove brze nego bilo koja drzava prije, sto je nevjerovatno sa cinjenicom da su u ratu.

Ne moze se uci ni u NATO ni u EU sa zombi dijelom zemlje koji lici na genocidnu tvorevinu Srpsku. To je svima jasno.
madner

#161975 Re: Ukrajina

Post by madner »

Uslovi su virtuelni nacin da se nesto ubrza ili uspori. Sutra nas mogu primiti u EU ili nikad.

Govorim za podrsku populacije, politicka podrska je tu.
Post Reply