GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#16176 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

Image

Nema trole iduca 2h :mrgreen:
trambusek88

#16177 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

bumerangss wrote:man_464 ti i farmacija... nebo i zemlja :lol: fulio si profesiju ili ti je javni gradski saobracaj tolika ljubav... pa covjece ja sam mislio da si ti Himzanija :D ili da si minimalno šef autobuskog sektora u GRAS-u jer tako barataš s brojem autobusa na svim linijama, brojem vozaca, pa cak znas i garazne brojeve svih GRAS-ovih vozila :-) a ja se jedva sjetih da je 23c moja linija a rodio se u Boljakovom, mislim tu sam od rodjenja a rodio sam se na Jezeru :lol:

Svaka cast :thumbup:
Pa ništa neobično, svi imamo neki hobi nešto što nas zanima. Ima osoba koje su proputovale pola svijeta slikajući i snimajući, autobuse,tramvaje, vozove...

Vjerovatno si nekad na ratnim i postratnim slikama vidio totalno razvaljeni crveni autobus na kovačićima. Garažni broj 374 1982 godište. Taj je jedno vrijeme radio na tvojoj liniji i 1988 mu otkazale kočnice i udario u betonski zid. Poslije ga remontovali u zemunu, ali je 1992 neslavno završio ako mnogi drugi ikarusi.
Image

Linija 23c prije rata išla iz ulice Franje Račkog, a od 1995 ide sa Otoke.
bumerangss

#16178 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

man_464 slabo sam upoznat sa tim autobusima iz Rajlovca i Reljeva jer jedino kad nema 23c onda razgulim niz Boljakov pa ako vidim da ima raje kod škole onda i ja sacekam bus a ako nema nikoga onda produzim preko pruga na tramvaj.

Šalim se da si fulio profesiju, jer ako budes ipola predan farmaciji kao GRAS-u... dobit ces Nobelovu nagradu :D jer sam ubjedjen da ces izumiti vakcinu protiv HIV-a, hepatitisa C, lijek protiv kancera, multiple skleroze...

Sretno! :vozdra:
trambusek88

#16179 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

mk ultra wrote:Image

Nema trole iduca 2h :mrgreen:
Proradili su
bach

#16180 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

bumerangss wrote:man_464 ti i farmacija... nebo i zemlja :lol: fulio si profesiju ili ti je javni gradski saobracaj tolika ljubav... pa covjece ja sam mislio da si ti Himzanija :D ili da si minimalno šef autobuskog sektora u GRAS-u jer tako barataš s brojem autobusa na svim linijama, brojem vozaca, pa cak znas i garazne brojeve svih GRAS-ovih vozila :-) a ja se jedva sjetih da je 23c moja linija a rodio se u Boljakovom, mislim tu sam od rodjenja a rodio sam se na Jezeru :lol:

Ali ipak priznaj da je od 01.09. neophodan onaj dvokratni jer ujutru onaj u 07:05 je krcat vec kod dzamije, kod Bilalovica jedva da se svi uguraju a kod škole se cesto vrata ne mogu ni otvoriti jer smo svi kao šibice! Ja doduše nisam jer ulazim na pocetnoj i vecinom sjednem :D

Ali eto mi smo takav narod, moramo biti zadovoljni i sa ovim jednim. Samo da je redovan da i on ne postane dvokratni, kao sto je prije znao praviti pauzu od 9 pa do 13 ili 14 sati :roll:
Ovo Dresdner preselio u Rajlovac? :)
bumerangss

#16181 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

trambusek88 wrote:

Pa ništa neobično, svi imamo neki hobi nešto što nas zanima. Ima osoba koje su proputovale pola svijeta slikajući i snimajući, autobuse,tramvaje, vozove...

Vjerovatno si nekad na ratnim i postratnim slikama vidio totalno razvaljeni crveni autobus na kovačićima. Garažni broj 374 1982 godište. Taj je jedno vrijeme radio na tvojoj liniji i 1988 mu otkazale kočnice i udario u betonski zid. Poslije ga remontovali u zemunu, ali je 1992 neslavno završio ako mnogi drugi ikarusi.
Image

Linija 23c prije rata išla iz ulice Franje Račkog, a od 1995 ide sa Otoke.
trambusek88, hvala na informaciji jer prvi put vidim ovu sliku busa na kovacicima i nisam znao da je vozio na liniji 23c, a znam da je kretao iz ulice Franje Rackog prije rata.
supercali

#16182 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Pa nije stalno ta linija otoka boljakov potok a posebno ne od 95-e
To je uvedeno novijeg datuma cini mi se poslije 2000-e ako se ne varam
bumerangss

#16183 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

supercali wrote:Pa nije stalno ta linija otoka boljakov potok a posebno ne od 95-e
Ne, sigurno nije poslije 2000-te nego malo poslije rata. Mislim 1996 ili najdalje 1997.godine
supercali

#16184 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

bumerangss wrote:
supercali wrote:Pa nije stalno ta linija otoka boljakov potok a posebno ne od 95-e
Ne, sigurno nije poslije 2000-te nego malo poslije rata. Mislim 1996 ili najdalje 1997.godine
Nije 100%
96-e se na trola okretaljki jos uvijek igralo fudbala pa onda uveden bus za dobrinju i trg austrije kao zamjena za trolu
Za buca buljakovo i bilo gdje drugo nije isao sigurno
trambusek88

#16185 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Otoka-Buća Potok i Otoka-Briješće su uvedene sedmicu prije dejtonskog sporazuma. Za Boljakov nisam siguran.

Ova linija Otoka-Briješće je radila do reintegracije Rajlovca i Reljeva i stavljanja u funkciju linija Franje Račkog-Rajlovac i Franje Račkog-Reljevo dom
bach

#16186 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

supercali wrote:
bumerangss wrote:
Nije 100%
96-e se na trola okretaljki jos uvijek igralo fudbala pa onda uveden bus za dobrinju i trg austrije kao zamjena za trolu
Za buca buljakovo i bilo gdje drugo nije isao sigurno
Zar nije trolejbuska linija Otoka - Mojmilo uvedena pred sami kraj rata?
supercali

#16187 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Ma nije sigurno jer sam ja 96-e igrao fudbala na okretaljci
A za vrijeme rata jedno vrijeme stajalo 2 ili 3 autobusa sa onim plocama sto su stajali na mjestima gdje puca snajper i od tada sve do kraja 96-e nije nista radilo a onda uveli buseve umjesto trole i kasnije tek nakon ohoho vremena buseve za buljakov brijesce ili gdje vec a nedavno u zadnjih par godina kombi za mojmilo
bach

#16188 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bach »

supercali wrote:Ma nije sigurno jer sam ja 96-e igrao fudbala na okretaljci
A za vrijeme rata jedno vrijeme stajalo 2 ili 3 autobusa sa onim plocama sto su stajali na mjestima gdje puca snajper i od tada sve do kraja 96-e nije nista radilo a onda uveli buseve umjesto trole i kasnije tek nakon ohoho vremena buseve za buljakov brijesce ili gdje vec a nedavno u zadnjih par godina kombi za mojmilo
A vidi ovo:

http://www.idoconline.info/article/404391
supercali

#16189 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Probna voznja da al sigurno nije bila linija bar do pola 96-e
Sto se tice te okretaljke mogu ti istoriju za nji napisati od toga gdje je vozena zemlja kad se pravila do danas
Kad vec pomenuh vozila se na igraliste osnovne skole petar dokic zato ima ono uzvisenje na cosku prema raskrsnici

Do tada trola samo prolazila pored i isla iapod viktor bubnja prema dobrinji stanica za dobrinju bila tamo na cesti gdje je otoka a odozgo bila gdje je prosirenje ispod crvene zgrade gdje je tresnja bila
Kad su napravili bila trafika na sredini i dispecerski kontejneri bili gdje je i danas dispecer
Bili na L dugi i kratki
Nadstresnica bila ona tipicna crvena sto je stub isao kroz sredinu

U toku rata bilo prazno i nekad 94-e dovuku pomenute buseve
Ne znam gdje su ih odvukli kasnije i od tada nista nije stajalo na stanici
Kasnije 96-e proradili busevi a onda tek trole s tim da je trola za trg zadnja krenula i tako do negdje 2000-e trole samo isle pa onda uveli te buseve za ko zna gdje sve
trambusek88

#16190 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

http://www.infobiro.ba/article/397652

12.11.1995
Od ponedjeljka bi trebalo da prorade cetiri nove autobuske gradske linije, informisao je jucer rukovodilac autobuskog saobracaja JP "Gras" Hilmo Zekovic.Radi se o relacijama Otoka - Briješce, Otoka - Buca Potok, Park Šip i Park - Podhrastovi.Sve linije radice od 7,30 do 9,30 i od 13,30 do 16.30, umjesto do 15.30, kako je to bilo dosada."Gras" je za sve linije planirao uvodenje po jednog autobusa, osim za onu na relaciji Park - Podhrastovi gdje ce saobracati dva vozila.

A autobus Otoka-Dobrinja je uveden 100% 1997 prije nego što je prošao trolejbus za Dobrinju. Prvi autobus kojeg sam vidio sa tom tablom bio Pegaso ovakav
Image
supercali

#16191 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Bi trebao poceti raditi al nije pocelo nista i vidis sam kazes da je bus za dobrinju uveden 97-e prije trole
Znaci kompletna 96-a bila prazna sto se tice okretaljke kao sto ranije rekoh
trambusek88

#16192 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

27.11.1995. je bila probna vožnja trolejbusa, a zvanično su pušteni u rad 2.1.1996. Dakle trola je čitavu 1996 vozila na relaciji Otoka-Mojmilo.

Linija Otoka-Dobrinja je uvedena kad je počela rekonstrukcija mreže i kad je ukinuta linija Otoka-Mojmilo ili malo prije toga.

U septembru je završena rekonstrukcija mreže od Otoke i Mojmila prema Drveniji i uvedene su linije 101 i 104, a krajem novembra oko dana preduzeća uvedena je ponovo trolejbuska linija 103 Dobrinja-Drvenija

U onom arhivu se mogao naći i članak o problemima zbog velikog snijega u decembru 1995 i spominje se da je došlo do prekida/problema u saobraćaju na linijama Otoka-Briješće i Otoka-Buća Potok... ali sad se to više ne može naći jer se prikazuje samo prvi dio članka, a prije se prikazivalo malo teksta oko tražene ključne rečenice, pa ko je znao mogao je i čitav članak pročitati.
bumerangss

#16193 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

Ja sam 100% siguran da je linija Otoka-Boljakov radila 1998 a ako ne cak i 1997god.
man_464 pomagaj! Ti sigurno znas kad je linija proradila :D
supercali

#16194 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Ja sam siguran da se 96-e na okretaljici igralo fudbala
Kamen bila stativa
Za trolu se sad ne mogu zakleti al opet imam osjecaj da 96-e nije bilo nista posebno ne busevi

Ustvari sjetio sam se trole radile kao i danas a mi loptom igrali odbice od njih pa nam vozaci nekad prigovarali
Al busevi nisu sigurno jer se sjecam da je ova druga strana bila slobodna
Forumerrer

#16195 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Forumerrer »

Ja sam 99% siguran da linija Dobrinja - Drvenija nije proradila prije 1998. 1997 je koliko se sjecam radila linija 104 (Mojmilo - Drvenija) i bus Otoka - Dobrinja. To su bila zlatna vremena, tad je linija 31 vozila svako 10 minuta meni se cini.

A jedna stvar mi nikad nije bila jasna, Ako je 1995. godine postojala trolejbuska linija Otoka - Mojmilo, ko i zasto je unistio kontaktnu mrezu????
supercali

#16196 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Zbog uspona na glavnu iznad kasarne je jedan od razloga
united bosnae

#16197 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by united bosnae »

Nesto kontam.... GRAS je najveci razlog zasto Sarajevo ne raste i ne siri se!

Siguran sam da kada bi GRAS razvio tramvajske linije prema Dobrinji, Hrasnici, Vogosci i Hadzicima(?) da bi se nas grad poceo siriti enormnom brzinom i konacno isplivati iz sarajevske kotline. Ovako grad ostaje i postaje sve vise i vise prenapucen (samo sto nije ekplodirao) i visespratnice se nastavljaju graditi na mjestima gdje je bilo malo zelenila sa 3-4 klupe (pogledati rejon Ch. Ville danas).

Zasto se tramvajske sine nisu polozile prema novim dijelovima grada ili prigradskim naseljima vec 50 godina?

Na zalost ostao je onaj vic:
Zasto je Sarajevo prestalo rasti?
Zato sto je Kemo pjevao "Zajedno smo rasli grade ja i ti..."

... pa kad je Kemo prestao rasti, prestalo je i Sarajevo
trambusek88

#16198 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

supercali wrote:Ja sam siguran da se 96-e na okretaljici igralo fudbala
Kamen bila stativa
Za trolu se sad ne mogu zakleti al opet imam osjecaj da 96-e nije bilo nista posebno ne busevi

Ustvari sjetio sam se trole radile kao i danas a mi loptom igrali odbice od njih pa nam vozaci nekad prigovarali
Al busevi nisu sigurno jer se sjecam da je ova druga strana bila slobodna
Ne smijem se zakleti, ali mislim da su se za vrijeme linije Otoka-Mojmilo trolejbusi kontra okretali, tj isto kao autobusi.

Evo jedne od rijetkih fotografija trole u ulici Kraljice Jelene - April 1996
Image
man_464

#16199 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Malo prije rata su bili počeli radovi na izgradnji tramvajske pruge ka Dobrinji, što se vidi na ukopanim šinama kod avaza koje idu ka Dobrinji. Nažalost sada je bespravna gradnja učinila svije pa je i trasa kojom je planirana pruga djelomično blokirana.

Tramvaj za Hrasnicu je pun pogodak jer je ogroman broj stanovnika, dovoljno bi bilo liniju 6 produžiti za Hrasnicu dakle Skenderija - Hrasnica koja inače saobraća svako 9 minuta Ilidža - Skenderija, zadržati intervel isti, možda eto zaokružiti na 10 minuta. Dovoljni bi bili i dvodijelni tramvaji jer trenutno na Relaciji Ilidža - Hrasnica saobraćaju dva zglobna autobusa i solidno ispunjavaju ulogu svako 15 do 20 minuta. Liniju 3 ne bih produžavao jer je ionako predugačka (Ilidža-Baščaršija).

Naravno tu opet "visi" i ova pruga ka Dobrinji koja, iako je eto ranije bila počela da se gradi, nekako po mom mišljenju manje bitna od ove za Hrasnicu. Jer Dobrinju sasvim solidno pokriva trolejbuski vid saobraćaja i nema dugih čekanja na stanicama ko hoće ka gradu (5-10 minuta, max 15 uz zastoje, a kad je nešto tipa, udesa, kvara, nesreće to je druga stvar.) No izgradnjom ove obje pruge otvara se finalno krunisanje mreža tramvaja, a to je formiranje trijangla Nedžarići-Dobrinja-Hrasnica-Ilidža-Nedžarići, a potreba za tim će se osjetiti kroz 5 - 10 gidina jer evo već imamo nou autobusku liniju 38 Dobrinja - Ilidža.

Vrijedi se osvrnuti i na još jedan projekat, a to je revitaliziranje linija 105 i 106 (Trolejbuskih) Otoka - Vogošća i Trg austrije - Vogošća, dakle obnova kontaktne mreže na potezu Ciglane - Vogošća. To je ubjednjivo najbolje rješenje za stanovnike Vogošće (Bara, Šipa, Kobilje glave, Hotonja itd.) A i prekinulo bi se bjesomučno divljanje privatnog prijevoznika CTS na profitabilnu liniji 21. Trolejbus bi saobraćao u ne većem intervalu od 10 minuta i to bi bilo odlično rješenje.

Bilo je tu još nekih planova kao npr. spajanje kontaktne mreže trolejbusa preko tunela Ciglane na Željezničku stanicu nadalje putem života i spajanje negdje u Hrasnom, a svojevremeno je također bio aktualan plan tramvajske pruge Željeznička stanica - Bare, no to je svakako samo neki plan i nagađanje. Da, naravno tu je i kratki potez Otoka-Mojmilo ovaj sa slike, bilo bi zgodno da postoji jer npr trolejbus 108 - Otoka - Dobrinja ne bi morao kružiti, i umjesto svako 60 minuta, mogao bi voziti svako 50, a možda i 40 minuta, jer je autobuska linija 42 - Otoka - Dobrinja (Zamjenjena sa 108) vozila svako 40 minuta aka se ne varam tj. 20 sa dva busa.

Po meni
1. Pruga Ilidža-Hrasnica
2. Trolejbus za Vogošću
3. Pruga Nedžarići-Dobrinja

Neki tramvaj ka Hadžićima i Tačinu, teško, smatram da nema potrebe sa tim, već pokušati nešto postojećom prugom Sarajevo-Ilidža-Pazarić-Tarčin......-Mostar----- itd. Jer već na relaciji Sarajevo-Tarčin i usputna stajanja Hadžići, Pazarić, Blažuj saobraćaju lokalni putnički vozovi. neka laka željeznica bi to mogla.
united bosnae

#16200 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by united bosnae »

man_464 wrote: ....Neki tramvaj ka Hadžićima i Tačinu, teško, smatram da nema potrebe sa tim, već pokušati nešto postojećom prugom Sarajevo-Ilidža-Pazarić-Tarčin......-Mostar----- itd. Jer već na relaciji Sarajevo-Tarčin i usputna stajanja Hadžići, Pazarić, Blažuj saobraćaju lokalni putnički vozovi. neka laka željeznica bi to mogla.
Slazem se sa svim navedenim ... mada mislim da bi tramvajska pruga ka Hadzicima pokrenula gradnju stambenih zgrada u pravcu Hadzica i da bi se grad mogao poceti siriti u pravcu Hadzica pa i Vlakova, Rakovice, Lepenice posebno sada kada je autoput prosao kroz ove nenaseljene dijelove.

Na zalost izgleda da je zbog GRAS-a i nesposobnih ljudi koji ga vode vjecito zacementiran razvoj naseg grada.
Post Reply