iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Fauja Singh

#16176 Re: iPhone - All about

Post by Fauja Singh »

Normala, ne osudjujem ni ja, kupio sam i ja par telefona koji su u svoje vrijeme bili flagship, uzeo bi i iPhone 6 da mu je cijena npr. 900 KM i da se moze uzeti preko operatera, ali ovako izuti se 1300 KM i imati garanciju kakvu daju univerazalno i slicne radnje, ne znam, za mene je to previse.
Gledajuci cijene iPhonea 5S vidim da se ni sa dolaskom iPhone 6S cijena sestici nece puno promijeniti, opet ce nov biti minimum 1000 KM za 16 GB verziju.
Qler

#16177 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Ne gledaj cijene na ugovor. One nisu realne. Gledaj bas te normalne u maloprodaji. Vidio si kako je nexus prodao cetvorki lopatom, i petica otisla ko' halva.. a sestica vec ne ide. Razlog, cijena. Samsungu opala prodaja i to dobro (20-30% koliko me sjecanje sluzi) i to sto su bezobrazno digli cijene. Fazon kod androida je sto je prevelika konkurencija i korisnik ce samo otici kod konkurencije koja nudi prakticno istu stvar za manje para. Apple je nema. On diktira cijene svojih uredjaja. A Nokia (Mircrosoft) zna da je fazon da preplavi sad trziste sa jeftinim telefonima pa i nema nekih flagshipova. Bitni su im sad brojevi, a to se postize smijesnim cijenama (primjer Lumia 535, telefon bezobraznbo jeftin, ko' kakav kinez...) samo da nabiju korisnicku bazu i povecaju udio na trzistu.
Vertig0

#16178 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Pa ja i govorim cijene bez ugovora u americi i drugim zemljama. Oko 700$ se krece svaki flagship, 50$ gore ili dole. Nase trziste se ne moze uzimati kao mjerodavno iako mi to placamo nazalost.
Qler

#16179 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Ma i ja mislim na svijetske cijene, normalne. Ovo kod nas nema veze s vezom. Zato sam i napisao gore za pad prodaje ovim vodecim proizvodjacima. Dosli kinezi sa svojim cijenama. OnePlusOne duplo jeftiniji od svakog izvikanog flagshipa a iste performanse... Apple nema te konkurencije.
Chuckie

#16180 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

Qler wrote:Ma ja ne osudjujem ko ima neka kupi. Ja da imam kupio bi svaki flagship, cejf nema cijene. Realno, ni jedan telefon ne vrijedi tih para. Negdje sam procitao LG G3 u proizvodnji dodje cca 80$.... pa skontajte koje su marze tu... ali jebi ga, trziste diktira cijenu, i ovi dok god mogu, udarat ce. Eno OnePlusOne, koliki je bum sa cijenom napravio, a i oni zarade dobre pare.
Ti očito ne znaš kalkulaciju cijene koštanja proizvoda. Šta je 80$? Hardver?
Qler

#16181 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Ne znam, znam da recimo proizvodnja dodje 80$, nema jos nekih 800$ dodatnih troskova, ni naopako... ali eto, hajde saberi nam. Izvoz, transport, uvoz, marzu...
kazo

#16182 Re: iPhone - All about

Post by kazo »

Piso sam par postova iznad da sam novi,pa da ne galamite :D kako sam se prebacio na iphone stavio s kontakte sa gmail i sad kad me neko zove, ako nije u imeniku memorisan pod +387 onda ne pise ko me zove. Moze li se to kako rijesiti ili cu morati svaki otvoriti pa izmjeniti?
dzemaludin007

#16183 Re: iPhone - All about

Post by dzemaludin007 »

Qler wrote:Ne znam, znam da recimo proizvodnja dodje 80$, nema jos nekih 800$ dodatnih troskova, ni naopako... ali eto, hajde saberi nam. Izvoz, transport, uvoz, marzu...
A zaboravio si ono najbitnije. Ne pada software sa neba. Sam software je neuporedivo skuplji od hardwarea. Treba poplacati silne developere, testere i sta ti ja znam. Nije to sve tako jednostavno ako sto se misli, par komponenti saberi i 80$. Naravno da je 1000+KM svirnaje qrcu, i da se nece 'leba najesti od nas.
uzeo bi i iPhone 6 da mu je cijena npr. 900 KM i da se moze uzeti preko operatera, ali ovako izuti se 1300 KM i imati garanciju kakvu daju univerazalno i slicne radnje, ne znam, za mene je to previse.
Otvori se jos malo, i pogodis se na malo manju cijenu :D Ne znam koja ti je razlika dati 900KM ili 1000+KM. Ako imas 900KM imas i ono nesto preko 1000KM. Ne znam, bas moras biti fanatik veliki, pa davati tolike pare, pogotovo se stiskati nesto. Brate ako nemas platiti, a da dobro ne osjetis, koji djavo ga kupovati. Sta ti fali Nexusu 4, dok god dobro gura zadnji software (konkretno CM koji koristim ce nastaviti podrsku i kad ne bude zvanicnog), ja ga ne mijenjam. :izet: :D Cak i taj iP6 koji je 6-7x skuplji, ne vidim da je bolji ni u jendoj stvari. :D Za sta ces korisitit npr taj iP6, a za sta neces moci npr Nexus ? Koristices 5-6 aplikacija, surf i te zayebancije, i to sasvim korektno i kvalitetno na obe platforme. Nije vise ni Android iz doba Gingera kad se nije mogao porediti sa iOSom. Danas je Android druga prica (brz, stabilan, lijep, funkcionalan), i poprilicno je uzeo maha i krupnim koracima naprijed, ne da ide nego gazi. Svaka nova verzija donosi mnostvo poboljanja, izmjena i novina. Ovo me bas zanima, da me neko prosvjetli. Ako je nesto toliko skuplje, valjda je priblizno toliko i bolje, neka logika. :D
Last edited by dzemaludin007 on 06/02/2015 02:53, edited 3 times in total.
Hakuna Matata

#16184 Re: iPhone - All about

Post by Hakuna Matata »

Gdje kvalitetno zamjenit display za iphone 5 u Sarajevu ? Neka preporuka?
Fauja Singh

#16185 Re: iPhone - All about

Post by Fauja Singh »

Ma u pravu si ti, meni je u sustini dobar N 4 (izuzev kamere i toga sto moram punjac nositi uvijek sa sobom) dobro me sluzi vec preko 2 godine, ali sit sam ga pomalo, pozelio sam nesto novo, medjutim od androida mi je zanimljiva jedino Nexus serija (dobro i Note 4 mi je privlacan) ali Nexusa 6 niti ima kod nas, preglomazan (jbt skoro 6 inca), a citam i da ima dosta fula i da im je uvaljen neki losiji displej strasno podlozan burn in-u.
Vidi razlika je velika izmedju 900 i 1300, 1300 KM je cijena ovo sto ja vidim na PIK-u za nov iPhone 6 u radnjama, za polovan telefon dati 1000 KM je kocka velika, ja se ne bi tako kockao.
Ne radi se uopste o tome da li imam nego evo vidi u susjednoj srbiji, na pretplati od 12 KM kupis iPhone 6 na 24 rate od po 48 KM (ukljucen porez), znaci 60 KM svaki mjesec za pretplatu i telefon, imas 1000 minuta free, flat rate internet (do 300 MB po maksimalnim brzinama), 200 SMS-ova... To je reci ponuda i mnogi koji rade to ne osjete. Ja sam N4 kupio na 12 rata od po 80 KM (plus na to PDV) i pretplatu od 15 KM, dobio sam cunu minuta i mobilnog interneta od BH Telekoma.
Tako ljudi kupuju i u svijetu telefone bez obzira sto imaju hiljade maraka mjesecnu platu, pa imam rodbine i poznanika vani i ovo sto ja znam svi kupuju telefone kod svojih operatera na otplatu i uz neke bonuse, zato kazem, primamljiv mi jeste ali ne toliko da bi sad otisao i uletio u minuse na karticama samo da ga sutra kupim, da ga ima u ponudi operatera po razumnoj cijeni sutra bi ga kupio i vecinu mjeseci ne bi osjetio tu otplatu, ali posto smo mi zadnja rupa na svijetu u svemu pa tako i u ponudi mobilnih uredjaja, onda ga mogu samo gledati na youtube-u.
dzemaludin007

#16186 Re: iPhone - All about

Post by dzemaludin007 »

Gdje ces operatere (kao i sve ostalo) u Srbiji porediti sa ovim rupama ovde. Jedan njihov operater je povoljniji nego kad od sva 3 ovde uzmes najbolje i saberes. Njihov prepaid je povoljniji nego ovde postpaid.
Naravno da je kupovina preko operatera najpogodnija, i miran si sledece 2 god dok ne otplatis, pa opet uzmes i sve tako. Ja gledao nexus 5 na mtelu mislim da je preko 500km. Sto je mnogo mnogo je, radije bih polovan preko pika za malo jace od 400km. Vjerovatno je to moj sledeci telefon kad se ukaze prilika. Sto se tice iPa kod operatera sumnjam da bi bio ispod 1000km plus jedna dobra pretplata, koja sumnjam da bi isla ispod 50km, a ovde ti ljudi uglavnom koriste paket od 20 ili 30km. Ja sam na 30km mjesecno i uzeo sam Huawei :D
Nisam ja zadovoljan ni sa jednom uslugom ovde u BH a ne samo operateri. Skupo a nista se ne nudi, veliki amaterizam. A da bi nesto vrijednije kupio moras da se stezes nesto, skupljas mjesecima. Na zapadu odma' od plate odes kupis tv, frizider, telefon i ostalo...ovde si cijeli zivot u nakim ratama i opet nista nemas. :D
NK33

#16187 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

Hakuna Matata wrote:Gdje kvalitetno zamjenit display za iphone 5 u Sarajevu ? Neka preporuka?
Mislim da ce ti to najkvalitetnije uraditi u Mekline. Meni si popravljali iPhone i super rade ali su malo skuplji nego npr.univerzalno. Ako budes mijenjao/la u univerzalno obrati paznju ako zelis nov display jer oni obicno skinu s pokvarenog mobitela pa tebi ugrade.
iSwagga

#16188 Re: iPhone - All about

Post by iSwagga »

Fauja Singh wrote:Ma u pravu si ti, meni je u sustini dobar N 4 (izuzev kamere i toga sto moram punjac nositi uvijek sa sobom) dobro me sluzi vec preko 2 godine, ali sit sam ga pomalo, pozelio sam nesto novo, medjutim od androida mi je zanimljiva jedino Nexus serija (dobro i Note 4 mi je privlacan) ali Nexusa 6 niti ima kod nas, preglomazan (jbt skoro 6 inca), a citam i da ima dosta fula i da im je uvaljen neki losiji displej strasno podlozan burn in-u.
Vidi razlika je velika izmedju 900 i 1300, 1300 KM je cijena ovo sto ja vidim na PIK-u za nov iPhone 6 u radnjama, za polovan telefon dati 1000 KM je kocka velika, ja se ne bi tako kockao.
Ne radi se uopste o tome da li imam nego evo vidi u susjednoj srbiji, na pretplati od 12 KM kupis iPhone 6 na 24 rate od po 48 KM (ukljucen porez), znaci 60 KM svaki mjesec za pretplatu i telefon, imas 1000 minuta free, flat rate internet (do 300 MB po maksimalnim brzinama), 200 SMS-ova... To je reci ponuda i mnogi koji rade to ne osjete. Ja sam N4 kupio na 12 rata od po 80 KM (plus na to PDV) i pretplatu od 15 KM, dobio sam cunu minuta i mobilnog interneta od BH Telekoma.
Tako ljudi kupuju i u svijetu telefone bez obzira sto imaju hiljade maraka mjesecnu platu, pa imam rodbine i poznanika vani i ovo sto ja znam svi kupuju telefone kod svojih operatera na otplatu i uz neke bonuse, zato kazem, primamljiv mi jeste ali ne toliko da bi sad otisao i uletio u minuse na karticama samo da ga sutra kupim, da ga ima u ponudi operatera po razumnoj cijeni sutra bi ga kupio i vecinu mjeseci ne bi osjetio tu otplatu, ali posto smo mi zadnja rupa na svijetu u svemu pa tako i u ponudi mobilnih uredjaja, onda ga mogu samo gledati na youtube-u.
Imas kod nas u blic netu iP6 i 6+ na pretplatu.. ja sam gledao paket od 40 KM gdje dobijes 200 minuta, 100 SMS i 1GB interneta (isti paket u mtelu imam) i cijene su slijedece: iPhone 5S 199KM, iPhone 6 599 KM i iPhone 6+ 749 KM.. jedino sto ne daju na mjesecne rate vec moras odmah iskesirati.
Qler

#16189 Re: iPhone - All about

Post by Qler »

Vala imam ovaj P7 huawei i mogu ti reci, jeste se andorid popravio, ali i dalje se desavaju stvari tipa rusenja aplikacija, restarta i slicno... do na WP-u toga nemam. A ni na iOS-u... Prednost i mana WP-a i iOS-a je sto ne moze svako raditi sta hoce i kako hoce sa OS-om... sto je isto prednos i mana Andorida. Sad je samo pitanje sta ko hoce. Da li da zna da ce uvijek raditi ili da zna da moze sve promijeniti. I nemojte price pusti huawei, nije to andorid, pusti ovo pusti ono... ja nosam telefon koji je, recimo premium klasa (jebi ga tu ga huawei gura) i opet to nije to. Hocu da kad dam (suludih) 980KM u telecomu da imam telefon koji radi bez greske, bez stucanja i trzanja, bez nasumicnih restarta i slicno... boli mene neka stvar jel to 4.4.2 ili 5.0 ili je AOSP ili je EMUI ili quratz palac. Hocu da kad ga izvadim iz kutije, ubacim SIM da ne razmisljam o romovima, rootanju i slicno. Android ko ima vremena i zivaca moze biti super OS. Ali ko hoce da ima telefon da se ne zajebava, iOS ili WP... pa koliko para imas :)
NK33

#16190 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

Qler wrote:Vala imam ovaj P7 huawei i mogu ti reci, jeste se andorid popravio, ali i dalje se desavaju stvari tipa rusenja aplikacija, restarta i slicno... do na WP-u toga nemam. A ni na iOS-u... Prednost i mana WP-a i iOS-a je sto ne moze svako raditi sta hoce i kako hoce sa OS-om... sto je isto prednos i mana Andorida. Sad je samo pitanje sta ko hoce. Da li da zna da ce uvijek raditi ili da zna da moze sve promijeniti. I nemojte price pusti huawei, nije to andorid, pusti ovo pusti ono... ja nosam telefon koji je, recimo premium klasa (jebi ga tu ga huawei gura) i opet to nije to. Hocu da kad dam (suludih) 980KM u telecomu da imam telefon koji radi bez greske, bez stucanja i trzanja, bez nasumicnih restarta i slicno... boli mene neka stvar jel to 4.4.2 ili 5.0 ili je AOSP ili je EMUI ili quratz palac. Hocu da kad ga izvadim iz kutije, ubacim SIM da ne razmisljam o romovima, rootanju i slicno. Android ko ima vremena i zivaca moze biti super OS. Ali ko hoce da ima telefon da se ne zajebava, iOS ili WP... pa koliko para imas :)
:thumbup:
Samo jedan dodatak, meni se ponekad desi i na iOS da se aplikacija samo ugasi, nema one poruke na Androidu kad se to desi ali se zna desiti. Recimo Chrome mi je do sad najviše puta tako 'pao' (možda jedno tri - četiri puta). Zanemarivo je ali se zna desiti.
ado_sar

#16191 Re: iPhone - All about

Post by ado_sar »

zamolio bih moderaciju da malo urazumi ove handroidase. Ukakise nam OPET temu.
Mr.Sojic

#16192 Re: iPhone - All about

Post by Mr.Sojic »

ado_sar wrote:zamolio bih moderaciju da malo urazumi ove handroidase. Ukakise nam OPET temu.
Kolega u pravu si :thumbup:

@moderator daj molim Te reaguj na ove postove-20 postova nevezanih za temu :oops:

:run:
Mr.Sojic

#16193 Re: iPhone - All about

Post by Mr.Sojic »

Hakuna Matata wrote:Gdje kvalitetno zamjenit display za iphone 5 u Sarajevu ? Neka preporuka?
Probaj kolega preko ebay da kupis i samostalno zamijenis.

Svaki servis ima da te odere.

Display na iPhon-u 5 se mijenja za pola sata najvise.

Ja neki dan sve pocupao iz iPhon-a 4 i zamijenio display za 2h i eno ga radi kao sat.

Imas na internetu milion uputa kako uraditi.

Kada kupis display dobijas i alat za zamjenu (zavisi gdje kupis).

Puno srece u SAM SVOJ MAJSTOR!

:bih:
medobrundoo

#16194 Re: iPhone - All about

Post by medobrundoo »

NK33 wrote:
medobrundoo wrote:ma ja važno je biti bolestan
ja mogu kupit kakav hoćeš ALI NEĆU
jer mi je preči dizajn vječno najbolje dizajnirane 4 orke nego neki veći display...čak kontam kupit dok je još ima NOVU NOVCATU 4 orku, onako radi razerve ako mi ova crkne...nekad
gluposti da nisam surfo i gledo stvari na displejima 4,7 i 5,5 " nije ni vrijedno komentarisat
samo ti surfaj, rokaj igrice i gledaj filmove
meni za te stvari služi PC, laptop i TV
Ima nas koji nismo citav dan u kuci pa da surfamo s PC-a ;) Neka nama i takvih, kome bi prodali stare mobitele.

veličina displeja veze nema sa surfanjem, i na 5,5" ti moraš zumirat na onu veličinu koja je prihvatljiva za neko normalno čitanje baš kao i na 3,5"
jedina prednost većeg displeja što ne moraš pomjerat po displeju desno-lijevo da bi obuhvatio čitav prikaz izabrane stranice interneta, što je sa 3,5" POTREBNO ali suštinski ništa znači posebno, ja samo moram više pomjerat ekran da bi obuhvatio čitav prikaz...što mi i nije teško
halooo...namjeravam kupit NOVU NOVCATU četvorku dok je još ima u prodaji
a ti svoje polovne kalaje prodaji nekom drugom, mada i polovna 4orka je skuplja od mnogih novih telefona šaban marki
NK33 wrote:
dzemaludin007 wrote:Do juce ste se kleli u Steve Jobsa, i da je zakon 3.5" kako je to optimum. Jeste optimum za javiti se, sve ostalo je coranje. Ne mislim na samo vas ovde nego inace fanovi crApple-a. Za mene prava mjera do 5", nista preko.
Ne znam ko se tebi kleo, ali ja sam prije iPhone-a imao Galaxy S4 a za iPhone sam se odlucio cisto da probam i to cudo. I evo jos uvijek nosam 5S a planiram uzeti Note 4 bas zbog velicine displaya. Sto hocu da imam smartphone s kojim mogu surfat i radit skoro sve sto i na racunaru. To isto mogu i sa iPhone6 (sa cetvorkom nema sanse btw) tako da je dilema bila izmedju ta dva krika tehnologije :)
prije da vi opterećeni ćete već sutra govorit da vam nije doovljno ni 5,5" već ćete tražit džepno kino da možete blejat u filmove na mobilnom telefonu što je čisto preseravanje i kurčit se izvaljujući ciglu na sto da raja vidi da on ima veliki mobitel
tako da neće VAMA bit "optimalno" ni tih 5 ili 5,5"...vrlo ubrzo...a fabrike će jedva dočekat takve da im uvale nove igračke sa displejima od 6" što je već sljedećei korak
NK33

#16195 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

medobrundoo wrote: veličina displeja veze nema sa surfanjem
OK, ima nas svakakvih. Jel kući još imaš CRT monitor od 15" jer je to optimalno? :D
medobrundoo wrote: halooo...namjeravam kupit NOVU NOVCATU četvorku dok je još ima u prodaji
a ti svoje polovne kalaje prodaji nekom drugom, mada i polovna 4orka je skuplja od mnogih novih telefona šaban marki
Još jedan razlog zašto je glupost kupiti ga danas :D
medobrundoo wrote: prije da vi opterećeni ćete već sutra govorit da vam nije doovljno ni 5,5" već ćete tražit džepno kino da možete blejat u filmove na mobilnom telefonu što je čisto preseravanje i kurčit se izvaljujući ciglu na sto da raja vidi da on ima veliki mobitel
tako da neće VAMA bit "optimalno" ni tih 5 ili 5,5"...vrlo ubrzo...a fabrike će jedva dočekat takve da im uvale nove igračke sa displejima od 6" što je već sljedećei korak
Neki problem?
Hakuna Matata

#16196 Re: iPhone - All about

Post by Hakuna Matata »

Mr.Sojic wrote:
Probaj kolega preko ebay da kupis i samostalno zamijenis.

Svaki servis ima da te odere.

Display na iPhon-u 5 se mijenja za pola sata najvise.

Ja neki dan sve pocupao iz iPhon-a 4 i zamijenio display za 2h i eno ga radi kao sat.

Imas na internetu milion uputa kako uraditi.

Kada kupis display dobijas i alat za zamjenu (zavisi gdje kupis).

Puno srece u SAM SVOJ MAJSTOR!

:bih:
Gledao sam po gradu cijena se krece od 90-130 u Mekline 160 KM na ebayu sam vidio oko 40$ display sa dostavom... Sad jedino kad bi me carina preskocila isplatilo bi se.... A od ovih servisa kod nas ima li jos neko iskustva gdje promjenit ?
dzemaludin007

#16197 Re: iPhone - All about

Post by dzemaludin007 »

Nema velikih ekrana, samo malih saka... :izet: :P :D Ko vam je kriv sto su vam male sake, pa ni taj od 3.5" ne mozete obuhvatiti. :stolica1:
kazo

#16198 Re: iPhone - All about

Post by kazo »

kazo wrote:Piso sam par postova iznad da sam novi,pa da ne galamite :D kako sam se prebacio na iphone stavio s kontakte sa gmail i sad kad me neko zove, ako nije u imeniku memorisan pod +387 onda ne pise ko me zove. Moze li se to kako rijesiti ili cu morati svaki otvoriti pa izmjeniti?
Napravite sebi temu pa palamudite. Ima li kakvo rjesenje?
NK33

#16199 Re: iPhone - All about

Post by NK33 »

kazo wrote:
kazo wrote:Piso sam par postova iznad da sam novi,pa da ne galamite :D kako sam se prebacio na iphone stavio s kontakte sa gmail i sad kad me neko zove, ako nije u imeniku memorisan pod +387 onda ne pise ko me zove. Moze li se to kako rijesiti ili cu morati svaki otvoriti pa izmjeniti?
Mislim da trenutno ne postoji drugo rješenje nego da na gmail-u gdje si sinhronizovao kontakte ili na telefonu ručno mijenjaš jedan po jedan, nažalost.
Chuckie

#16200 Re: iPhone - All about

Post by Chuckie »

NK33 wrote:
kazo wrote:
Mislim da trenutno ne postoji drugo rješenje nego da na gmail-u gdje si sinhronizovao kontakte ili na telefonu ručno mijenjaš jedan po jedan, nažalost.
Sync kontakata sa gmailom, uloguje se na gmail, exportuje kontakte u excel, ctrl+F find and replace 061/062/063/065 sa +3876x snimi i ponovo uveze na gmail. 2 minute posla.
Post Reply