Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
perscitus

#16176 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

512MB wrote: 06/02/2024 20:49
jeza u ledja wrote: 06/02/2024 18:52 A jbt uvijek ista stvar - likovi koji su otisli vani, stekli drzavljanstva, zaradili mozda para, i sad mogu da biraju gdje ce i sta ce, dodju na ovaj forum pametovati raji kako je Zapad bljak, fuj, hrana nikakva, klima uzasna, ljudi ljudozderi, narkosi po ulicama... Zapad ne valja, nemojte ni dolazit jebiga.
Jest da sam ja otisao, jest da sam ja tamo radio, jest da sam ja stekao papire, proputovao svijeta sa tim istim papirima i tim istim parama, kupio imovinu, skolovao se, ali vjerujte mi kad vam kazem nemojte tamo ici zajebacete se....kao...ja?
:oops:

Forumas koji nikad nije zivio vani, koji dodje ovdje da nesto pametno procita, naci ce samo kompleksase koji se medjusobno prepiru kome je zivot u bolji. Cast izuzecima koji razumiju da nije tema o njima.
Ovo je u suštini Zviz onomad propagirao. Još je spominjo da te Arapi hoće zguzit u parkovima :D
Niko to nije pominjao. Očigledno si nešto potisnuo pa ti sad vremenom izlazi na površinu između pseudo intelektualnih izgovorenih statističkih besmilica koje dolaze od silne želje za mudrovanjem pa ovaj Zviz koga pominješ ne zna jel priča sa botom ili čovjekom od krvi i mesa.
sumirprimus

#16177 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ko je zivio u bosni duze od 20 godina ne mozes mu ogadit zivot na zapadu ni za tri zivota. Ko se rata sjeca, ni skandinavski sjever, ni debele njemacke guzice, crnci u parku, niti americki redneci i maga republikanci mu nece pasti tesko :bih:
Optimus09

#16178 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Prije je dijaspora zenila najzgodnije djevojke iz BiH,jako to mogu okaciti macku o rep :mrgreen:
TAFKAP

#16179 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

pa dobro, sad je došao vakat da se muškarci udaju u Njemačku
n+1

#16180 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

Dijaspora ženi najzgodnije muškarce.
Ozimician

#16181 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Optimus09 wrote: 06/02/2024 21:23 Prije je dijaspora zenila najzgodnije djevojke iz BiH,jako to mogu okaciti macku o rep :mrgreen:
Ima i muskaraca zgodnih.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#16182 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Entropio »

Guzi li ko ovdje sta?
Ozimician

#16183 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jedino ovaj jeza u ledja
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#16184 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jeza u ledja wrote: 06/02/2024 20:58
_BataZiv_0809 wrote: 06/02/2024 20:47
jeza u ledja wrote: 06/02/2024 20:37

Ko to ismijava ljude koji zive u BiH?
Ma niko
Pa ja, mislim, takav neko je onda jos gori od ovoga.

Ovdje se dijaspora (bivsa i sadasnja) prepucava medjusobno. I eventualno neko iz BiH ismijava dijasporu. Kakav to hajvan trebas biti da ismijavas ljude sto su rodjeni i zive u Bosni? :roll: Jedine koje sam vidio da ismijavaju zivot u BiH su ljudi iz BiH koji zele van.

Mozda ti mislis da je diskusija o tome koji je aspekt zivota u BiH bolji/gori nego u Njemackoj, Svedskoj, Americi, u stvari ismijavanje ljudi koji zive u Bosni? Nije valjda da ako neko napise da je javni prijevoz ili zagadjenost vazduha u BiH gore nego u recimo Svedskoj - u stvari "ismijavanje"? Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas.

A ovaj doticni, iznad, njemu je to samo lazni izgovor da malo nahvali svoj zivot pljuckajuci po drugima. Kazem opet, nije jedini. Samo je najocigledniji. Postavi se ovdje kao branitelj ili zastitnik necega, pa hajmo patronizirati.
Pa imaš primjere ismijavanja ljudi i BiH općenito.

Razumijem da država ima puno problema, ali ne možeš doći pa pljuvati na zemlju koju je ipak neko stvorio, dok si ti došao na gotovo i sad pametuješ.

Ne govorim o tebi lično, već općenito o tom tipu ljudi.
perscitus

#16185 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by perscitus »

Mozda ti mislis da je diskusija o tome koji je aspekt zivota u BiH bolji/gori nego u Njemackoj, Svedskoj, Americi, u stvari ismijavanje ljudi koji zive u Bosni? Nije valjda da ako neko napise da je javni prijevoz ili zagadjenost vazduha u BiH gore nego u recimo Svedskoj - u stvari "ismijavanje"? Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas.
Pa dobro ali zašto onda ti misliš da je ismijavanje ako neko, tj. ja, kažem da je život u Medežinu, Buenos Airesu, Guadalajari, Mexico City-u, Sarajevu, Beogradu, Budimpeštu, Istanbulu, etc, bolji nego u kanadskim provincijama jer ne rade svi u uredu niti im plata ovisi od mjestu boravka? Pogotovo sa ovim mlađim generacijama koji su nomadi, gejmeri, i šta ti ja znam šta sve ne. Jebi ga, nemoj biti licemjeran, ako ti ismijavaš nečiji vazduh onda nemoj se ljutiti ako tebi neko ismijava medvjede i bekućnike oko kuće i zamrznutu hranu po benzinskim pumpama. Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas. Tema je da pričamo ljudski o svim aspektima pozivinih i negativnih strana iseljenja u drugu državu a ne da se držimo samo vaših poslova. Jebi ga, nije vam rođendan, ima i drugačijih tipova ljudi na temi.
Osmi Socrates

#16186 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Dosad nisam naišao ni na jedan jedini post gdje neko iz inostranstva ismijava ljude koji žive u BiH zbog toga što žive u BiH.
Hajvan

#16187 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

itekako da
Osmi Socrates

#16188 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Pa eto, de izdvojite jedan post.

I ako izdvojite, kakve veze to ima sa svim ljudima koji žive u inostranstvu?
jeza u ledja

#16189 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

perscitus wrote: 06/02/2024 23:47
Pa dobro ali zašto onda ti misliš da je ismijavanje ako neko, tj. ja, kažem da je život u Medežinu, Buenos Airesu, Guadalajari, Mexico City-u, Sarajevu, Beogradu, Budimpeštu, Istanbulu, etc, bolji nego u kanadskim provincijama jer ne rade svi u uredu niti im plata ovisi od mjestu boravka? Pogotovo sa ovim mlađim generacijama koji su nomadi, gejmeri, i šta ti ja znam šta sve ne. Jebi ga, nemoj biti licemjeran, ako ti ismijavaš nečiji vazduh onda nemoj se ljutiti ako tebi neko ismijava medvjede i bekućnike oko kuće i zamrznutu hranu po benzinskim pumpama. Izvini, ali to je onda do tebe sto ti to tako shvatas. Tema je da pričamo ljudski o svim aspektima pozivinih i negativnih strana iseljenja u drugu državu a ne da se držimo samo vaših poslova. Jebi ga, nije vam rođendan, ima i drugačijih tipova ljudi na temi.
Ne “dozivljavam” ja to tako vec ga ti sam takvim predstavljas. Nemam ja nista protiv da ti ismijavas Kanadu, sta fali? Samo ti trebas shvatiti da je nekima od nas jasno da to radis radi vlastitih kompleksa. Navodno ismijavanje ljudi u BiH ti tu samo sluzi kao izgovor. Ti si valjda njihov zastitnik, sta li?
jeza u ledja

#16190 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Hajvan wrote: 06/02/2024 23:55itekako da
Mozes mi navesti fakat primjere. Pokusavam razmjeti .

Mozda ima stvari koje su uvrejdljive ali ja trazim nesto sto je neko sa namjerom da podjebava rekao.

Ima ovih sto su se vratili u BiH pa se mozda njih podjebava, a to onda vi drugi shvatite kao ismijavanje i vas?

Fakat me zanima, koji su to primjeri ismijavanja?
Hajvan

#16191 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

u pravu si
laku noc
Osmi Socrates

#16192 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Ja bih čak rekao da ima vše ljudi koji žive u BiH koji ismijavaju narod koji dole živi.

Te "Bošnje", te "ovo samo kod nas ima", te "kakav smo mi narod", itd. Sve u negativnom kontekstu.

Što se mene tiče, niste nikakav poseban narod (kao nijedan narod uostalom), ni posebno loši ni posebno dobri, jer mi svaka kolektivizacija ljudske osobine para uši, ništa što se dešava u BiH nije specifično samo za BiH, a izraz "Bošnje" mi je izrazito negativan i slao bih ljude u zatvor zbog toga. :lol:
jeza u ledja

#16193 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

_BataZiv_0809 wrote: 06/02/2024 20:47
jeza u ledja wrote: 06/02/2024 20:37
_BataZiv_0809 wrote: 06/02/2024 20:23 Meni se cini da hadzija, ne hvaleci mu vjere, radi pojedinim dijasporskim forumasima, isto ono sto oni rade forumasima koji su ostali u BiH
Ko to ismijava ljude koji zive u BiH?
Ma niko
Hajvan wrote: 07/02/2024 00:44 u pravu si
laku noc
Toliko o tome.
Hajvan

#16194 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hajvan »

u pravu ste
dobro jutru
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16196 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Mozda niko nije direktno rekao, ali se ovdje ponasate kao da ste Boga za bradu povukli jer ste vani. Tipa ono, ja sam najpametniji, imam platu 3000 necega, sta ces mi ti pricati zivis dole i radis za 1000 KM
Osmi Socrates

#16197 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Osmi Socrates »

Možda ti imaš privatna iskustva koja su takva, sa poznanicima, prijateljima i rodbinom. Ja nigdje nisam vidio da neko spominje platu, šta ima, šta je kupio, itd.

A to da se svako pravi najpametniji ovdje nije nešto što je specifično samo za ljude koji žive u inostranstvu. Ne vjerujem čak ni da takvi nesporazumi nastaju zato što je neko u inostranstvu, a onaj kome se obraća nije.

Druga stvar je da ti možda iste (ili slične) izjave od nekoga ko živi u inostranstvu i nekoga ko živi u BiH gledaš drugačijim očima. To i nije nešto što se može pripisati samo tebi.
jeza u ledja

#16198 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sime_cipol wrote: 07/02/2024 01:19 Mozda niko nije direktno rekao, ali se ovdje ponasate kao da ste Boga za bradu povukli jer ste vani. Tipa ono, ja sam najpametniji, imam platu 3000 necega, sta ces mi ti pricati zivis dole i radis za 1000 KM
Nista znaci neko ko je vani, na temu o odlasku vani, treba ljudima koji nisu vani da se izvinjava u svakom postu da se ne bi ko slucajno uvrijedio.
Ako nisi u stanju cuti ono sto ne zelis, sto dolaziti na temu uopste? Da trazis potvrdu svojih uvjerenja ili da nesto naucis?
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#16199 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sime_cipol »

Pa evo i vi ne volite cuti ovo sto vam @perscitus govori, pa opet dolazite na temu.
Ne treba meni niko govoriti kako je vani. Imam rodbine, najbliže, rodjaka i prijatelja na svakom meridijanu. Od Australije do Arizone. Isao, bio, vidio u par zemalja. Neka svako zivi gdje hoce.
Ne treba svijet po sebi ravnati. Neko je sretniji u Bosni sa 1000 KM nego drugi u SWE sa 3000 €. Sve je u glavi i sta ko zeli.
Ako ovdje nisi sretan, dobro se zapitaj hoces li biti negdje drugo. Ali znam, evo necu pricati pricu od druga drug, nego iz najbliže familije. Da su u Bosni radili koliko rade u Njemačkoj, bilo kakav posao, u satima. I ovdje im nista ne bi gore bilo nego gore. Ali hoce da idu i Bog.
jeza u ledja

#16200 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sime_cipol wrote: 07/02/2024 01:50 Pa evo i vi ne volite cuti ovo sto vam @perscitus govori, pa opet dolazite na temu.
Ne treba meni niko govoriti kako je vani. Imam rodbine, najbliže, rodjaka i prijatelja na svakom meridijanu. Od Australije do Arizone. Isao, bio, vidio u par zemalja. Neka svako zivi gdje hoce.
Ne treba svijet po sebi ravnati. Neko je sretniji u Bosni sa 1000 KM nego drugi u SWE sa 3000 €. Sve je u glavi i sta ko zeli.
Ako ovdje nisi sretan, dobro se zapitaj hoces li biti negdje drugo. Ali znam, evo necu pricati pricu od druga drug, nego iz najbliže familije. Da su u Bosni radili koliko rade u Njemačkoj, bilo kakav posao, u satima. I ovdje im nista ne bi gore bilo nego gore. Ali hoce da idu i Bog.
Lik kojeg spominjes pise ono sto pise da bi nekog, kako sam kaze, verbalno cipelario. To je ono sto para usi.
Niko to ne radi u smjeru ljudi u BiH. Ako to radi, e njega onda i treba “verbalno cipelariti”.

Na stranu to sto on podjebava Kanadu, na temi usmjerenoj prema ljudima u BiH, i istovremeno mase kanadskim pasosem. Licemjerno do daske.
I na stranu ova neka bosanska Hunter S. Thompson furka. To mi je jos i bilo zanimljivo. :D

Sve ostalo sto si napisao se slazem, osim da mi nije jasno zasto dolazis na temu ako ti ne treba niko govoriti kako je vani? Ja prvi ne znam kako je vani, u drugim zemljama.
Post Reply