Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- insomnia78
#16176 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja radim 37,5
-
detroit-mercy
#16177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U prosjeku koliko sati sedmicno provedes na forumu?insomnia78 wrote:Ma dzaba pricati
- insomnia78
#16178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znam. Sad ti meni hoces objasniti kako ja u stvari imam vremena za studiranje. S tim’ sto sam ja vec devet godina ovdje, znam jezik i imam rjeseno vecinu pitanja.detroit-mercy wrote:U prosjeku koliko sati sedmicno provedes na forumu?insomnia78 wrote:Ma dzaba pricati
Sad pogledaj prosjecnog imigranta iz BiH sa srednjom skolom vandredno zavrsenom, oskudnim znanjem jezika, sa porodicom koja visi za vratom u BiH...
- insomnia78
#16179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
-
detroit-mercy
#16180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
U USA sam poceo studirati nakon 6 mjeseci od dolaska. Sta mislis kako ova nasa djeca odlaze iz BH srednjih skola studirati u Austriju ili USA.
- insomnia78
#16181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma drugo si ti
- insomnia78
#16182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nego kako da napacena braca sa ove teme dodju u USA i postanu imzinjeri?
-
Bodkin
#16183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjimadetroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
U USA sam poceo studirati nakon 6 mjeseci od dolaska. Sta mislis kako ova nasa djeca odlaze iz BH srednjih skola studirati u Austriju ili USA.
-
detroit-mercy
#16184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ti jarane sa 38 sati rada imas vremena za sve, I've been there, I've done thatinsomnia78 wrote:Znam. Sad ti meni hoces objasniti kako ja u stvari imam vremena za studiranje. S tim’ sto sam ja vec devet godina ovdje, znam jezik i imam rjeseno vecinu pitanja.detroit-mercy wrote:U prosjeku koliko sati sedmicno provedes na forumu?insomnia78 wrote:Ma dzaba pricati
Sad pogledaj prosjecnog imigranta iz BiH sa srednjom skolom vandredno zavrsenom, oskudnim znanjem jezika, sa porodicom koja visi za vratom u BiH...
-
detroit-mercy
#16185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam 6 godina ucio njemacki u sto u osnovnoj sto u srednjoj, samo mi je uzelo da mi klikne. Falila mi je praksa. Ne zezam se, nakon dva mjeseca sam mogao voditi normalnu konverzaciju, sad nisam mogao raspravljati of filozofiji ili pisati romane ali sa jezikom nisam imao problema. Sa engleskim je islo jos lakse.Bodkin wrote:Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjimadetroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
-
Bodkin
#16186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebena neka skoladetroit-mercy wrote:Ja sam 6 godina ucio njemacki u sto u osnovnoj sto u srednjoj, samo mi je uzelo da mi klikne. Falila mi je praksa. Ne zezam se, nakon dva mjeseca sam mogao voditi normalnu konverzaciju, sad nisam mogao raspravljati of filozofiji ili pisati romane ali sa jezikom nisam imao problema. Sa engleskim je islo jos lakse.Bodkin wrote:
Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjima
- HAVANA
#16187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
gdje je nestao čovjek
gdje se skrivao
iz vagona godina
na tračnice ispao
gleda gdje su znakovi
kojim putem krenuti
može li tko reći
gdje je put ka sreći
samo živi samo budi
svi odgovori doći će sami
samo stoj na svjetlu
i doći će kraj tami
kakva je to istina
kad s druge strane je laž
izvrnute vrijednosti
strah, samo strah
neostvareni snovi
radiš ono što ne voliš
ali mogu ti reći
gdje je put ka sreći
samo živi samo budi
samo stoj na svjetlu
i doći će kraj tami
kako dugo će postojati
kako dugo će nestajati
želje, potrebe, osjećaji
koji koče i pokreću
tebe, mene sve to vrijeme
srca tvrda k'o kamenje
da mogu ti reći
pokazat put ka sreći
samo živi samo budi
samo stoj na svjetlu
i doći će kraj tami
-
detroit-mercy
#16188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma kakvi, nakon par godina. Ali nevjerovatno je koliko je tog jezika ostalo u glavi, plus imo sa jebenu profesoricu samo na njemackom pricala. Sve ono sto sam kod nje bubo napamet kasnije se ispostvilo da mi je trebaloBodkin wrote:Jebena neka skoladetroit-mercy wrote:Ja sam 6 godina ucio njemacki u sto u osnovnoj sto u srednjoj, samo mi je uzelo da mi klikne. Falila mi je praksa. Ne zezam se, nakon dva mjeseca sam mogao voditi normalnu konverzaciju, sad nisam mogao raspravljati of filozofiji ili pisati romane ali sa jezikom nisam imao problema. Sa engleskim je islo jos lakse.Bodkin wrote:
Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjimajesi isao odmah nakon?
Nego isplatili se short Teslu
-
Nazif_Gljiva
#16189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedva pročitah sve... Kad ono opet životni standardi.
Uzalud objašnjavati, ne može bošnjo, drugom bošnji uspjeh oprostiti. To je tako genetski preodređeno.
Jel to dofu opet zaglavio?
Uzalud objašnjavati, ne može bošnjo, drugom bošnji uspjeh oprostiti. To je tako genetski preodređeno.
Jel to dofu opet zaglavio?
- Bluemore
#16190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
insomnia78 wrote:Pa ja. Im’o svi vrijeme svijeta. Sad da to usporedimo da Bosancem koji dodje na radnu vizu u dostavu il staracki?detroit-mercy wrote:Da.insomnia78 wrote:Izbjeglica?
-
Bodkin
#16191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ja sam ga ucio u skoli, doduse dvije god. Pomoglo je ali nisam propricao za dva mjesecadetroit-mercy wrote:Ma kakvi, nakon par godina. Ali nevjerovatno je koliko je tog jezika ostalo u glavi, plus imo sa jebenu profesoricu samo na njemackom pricala. Sve ono sto sam kod nje bubo napamet kasnije se ispostvilo da mi je trebaloBodkin wrote:
Jebena neka skolajesi isao odmah nakon?
.
Nego isplatili se short Teslu.
Boing i isplatio se. Kasnijese povratila cijena ali opet taman dvocifren dvocifren postotak
- tvojkomsija
#16192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo je istina 100%. Novije generacije djece uce njemacki od 6. osnovne i tokom citave srednje skole.Sa zavrsetkom srednje imaju zavrsen B1 nivo. Od poznanika sin, prvi srednje, gleda deutsche filmove, igra igrice s nijemcima. Nije to "perfektan" nivo, ali siguran sam da 90% djece srednju zavrsi sa finim nivoom osnova jezika.detroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
- Connaisseur Karlin
#16193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Detroicane, ja sma pisala o kvaliteti licnog vremena van posladetroit-mercy wrote:Podebljano se odnosi na managerske i vise pozicije od kojih su naravno ocekivanja visa pa sam naveo i u Fr i u De i u USAConnaisseur Karlin wrote:obrazelenje sa stilom " u par deka" je bjezanje od cinjnica koje sam uporedila ranije , naravno da nije isto zivjeti u US ili u EUdetroit-mercy wrote: Sve ti je to relativno od familije do familije kao i svugdje, imas familija vise jedni kod drugih imas ovih drugih brat sa bratom ne razgovara. To ti je zapazanje tako subjektivno, ono sto bi rekli do bola. Jedina cinjenica je da ces u USA naci puno vise nasih ljudi koji imaju svoje privatne businesse nego bilo gdje drugo u Evropi ili svijetu i vise ljudi koji imaju jace karijere nego u Evropi/rade na visim pozicijama. Naravno kada imas svoj business puno vise ulazes u taj business i vremena i truda i sto vise napredujes kompanije zahtijevaju vise tvog vremena. Tako je i u USA i u Njemackoj i u Francuskoj, nema razlike.
Ako radis regulara posao, tvoj zivot je u par deka u odnosu na one u EU ostalo je tvoj izbor..
Opet ne kontas na sta sam mislio kada sam rekao u par deka, naravno da je u par deka. Mi ovdje pricamo o industrijski visoko razvijenim zemljama, kuluturoloski jako slicnim. Ne zivim ja u Somaliji a ti Njemackoj niti ti u Pakistanu a ja u USA. Razlika izmedju USA i Njemacke nije sad nebo i zemlja, vise ces naci slicnosti nego razlike.
- Connaisseur Karlin
#16194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:(((BA ^ AT) U (BA ^ DE)) > (US^EU)) --> (US < EU)
- Connaisseur Karlin
#16195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko dugo ste vas dvojica bili u Njemackoj , i da li vam je studiranje u Njemackoj obuhvatalo verbalne ispite ?Bodkin wrote:Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjimadetroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
- konjislav
#16196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo je tačno. Ja sam svojevremeno poslije srednje škole imao znanje njemačkog jezika B1 - B2, jedino mi falilo riječi, što ovaj reče, falilo mi prakse. Kada sam bio prvi put u Njemačkoj, baš mi išlo od ruke, haman sve sam razumio. Sad je slična situacija, samo još manje znam jer ga nisam dugo koristio, i znanje mi je negdje oko B1 nivoa. Kontam da krenem na kurs njemačkog, ima u firmi, a pored toga još jedan profesionalni (firma bi platila), samo da se još malo snađem, da dobijem plavu kartu u ruke, te da uzmem stan koji meni odgovara na duže vrijeme, onda se kontam na jezik zadati maksimalno.tvojkomsija wrote:Ovo je istina 100%. Novije generacije djece uce njemacki od 6. osnovne i tokom citave srednje skole.Sa zavrsetkom srednje imaju zavrsen B1 nivo. Od poznanika sin, prvi srednje, gleda deutsche filmove, igra igrice s nijemcima. Nije to "perfektan" nivo, ali siguran sam da 90% djece srednju zavrsi sa finim nivoom osnova jezika.detroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
-
sumirprimus
#16197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa logicno je ko je ucio u skoli da mu je lakse
jos ako imas imalo smisla za jezike, nikakav problem za par mjeseci.. vezano za njemacki, engleski ne vrijedi ni spominjat jer danas se za djecu preko svega dostupnog podrazumijeva da znaju engleski bez vecih problema..
takodje ni to da imas porodicu nije vise toliki teret u smislu da ljudi svjesno idu i zrtvuju u prosjeku godinu dana zivota do spajanja porodica,samo da odu..
pricam o odlasku u njemacku..koje je u zadnje vrijeme u mom selu aktuelno..
jos ako imas imalo smisla za jezike, nikakav problem za par mjeseci.. vezano za njemacki, engleski ne vrijedi ni spominjat jer danas se za djecu preko svega dostupnog podrazumijeva da znaju engleski bez vecih problema..
takodje ni to da imas porodicu nije vise toliki teret u smislu da ljudi svjesno idu i zrtvuju u prosjeku godinu dana zivota do spajanja porodica,samo da odu..
pricam o odlasku u njemacku..koje je u zadnje vrijeme u mom selu aktuelno..
- 512MB
#16198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobri ste vas dvojica wunderkinder, ja evo nakon 35 godina ponekad imam feeling da nisam dobar kao domicilni ovi, mada parlam dijalekt da ni mrve razlike nemaBodkin wrote:Pretjerujes. Ne vjerujem ti da si bio tecan nakon dva. Ja sam wunderkind pa mi je trebalo barem pola godine i to da se patis na nekim strucnim predavanjimadetroit-mercy wrote:Ako si ucio u osnovnoj ili srednjoj 5-6 mjeseci. Ja sam bio tecan na njemackom nakon 2 mjeseca.insomnia78 wrote:Sta mislis koliko treba da savladas Njemacki da vi mog’o studirati na njemu
- 512MB
#16199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koji ce ti Njemacki jezik u IT, to bi ja radi razonode pomalo guro..konjislav wrote: Ovo je tačno. Ja sam svojevremeno poslije srednje škole imao znanje njemačkog jezika B1 - B2, jedino mi falilo riječi, što ovaj reče, falilo mi prakse. Kada sam bio prvi put u Njemačkoj, baš mi išlo od ruke, haman sve sam razumio. Sad je slična situacija, samo još manje znam jer ga nisam dugo koristio, i znanje mi je negdje oko B1 nivoa. Kontam da krenem na kurs njemačkog, ima u firmi, a pored toga još jedan profesionalni (firma bi platila), samo da se još malo snađem, da dobijem plavu kartu u ruke, te da uzmem stan koji meni odgovara na duže vrijeme, onda se kontam na jezik zadati maksimalno.
-
Bodkin
#16200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma ovo pr mjeseci je mozda kod extra nadarenih koji su 5+ godina jezik ucili i onda ih bacili negdje gdje niko engleski ne govori pa moras jebiga.
Inace nema sanse
Inace nema sanse