jeza u ledja wrote:prog321 wrote:kad kazem predsjednik Njemačke mislio sam kancelar/kom.
koja naravno.ima manje.ovlasti od jednog predsjednika Amerike ali princip je u svakom slučaju isti.
sadašnji predsjednik Turske nema nikakve ovlasti.
zelja da smanji utjecaj vojnog vijeća je sasvim normalno u parlamentarnoj demokraciji.
Vrlo jednostavno pokazuje da ne znas o cemu pricas, iako se zalazes za nesto sto direktno nema veze s tobom. Tvoje pisanje je samo dio sireg paterna u svijetu nepoznavanja osnova uloga izabranih predstavnika vlade jedne zemlje.
Uloga predsjednika Njemacke i uloga predsjednika SAD maltene ne mogu biti vise razlicite. U Njemackoj kancelar ima ulogu premijera, a predsjednik ulogu ikebane. Erdogan izmedju ostalog zeli ukinuti poziciju premijera i napraviti predsjednicki sistem, stoga reci da "Erdogan samo zeli ono sto vec postoji u Njemackoj" ne moze biti dalje od istine i tebe potpuno iskljucuje iz dalje rasprave na ovoj temi kao ozbiljnog sagovornika. (Ne da to vec nije bilo jasno onima koji prate forum.)
No opet kazem, tvoje pisanje je samo primjer sireg problema apsolutnog nepoznavanja uloge vlade u zivotu gradjana i sveopste histerije protiv etabliranih institucija drzave zasnovane na netacnim premisama. Dok je ovaca, bice i vune, vazda bilo.
... .ono što već postoji u Njemackoj. ??
to je izvuceno iz konteksta.
rekao sam da.predjednik Turske treba imati ovlasti iste kao predsjednik USA i Njemacke. znaci, spomenuo sam i Ameriku.
pod tome sam mislio .Kancelar Njemacke.
iako su razliciti u svojim ovlastima kancelar. Njemacke je.pravno vrhovna izvrsna vlast. Kao sto je.premijer u UK ili predsjednik u Americi.
naravno nema sve ovlasti kao predsjednik Amerike( kancelar recimo ne moze proglasiti rat) ali princip je isti.
Erdogan se upravo zalaze za to. da bude predsjednik Turske sa ovlastima slicnim drugim parlamentarnim demokratijama.
vjerovatno sam trebao reci slicnijim americkim predsjednicima.
znaci, nista ni blizu diktaturi ili autokratiji kako zapadni mediji nazivaju.