Kad se preselimo na Mars, jest ćemo tableteHakiz wrote: ↑18/01/2024 15:45To bi bilo to.dječak sa šibicama wrote: ↑18/01/2024 14:27 Problem gladi? u Tokiju restorani i prodavnice (oni imaju tu gotovu hranu u svim prodavnicama) dnevno bacaju hrane za nahraniti pola afrike. Ne sjecam se brojki ali gledao sam dokumentarac o tome. Ogromne kolicine hrane se bacaju.
To su mitovi kako nema hrane, kao i prenaseljenost, planetu moze naseliti put puta vise milijardi nego sada, ali usaditi ljudima jednakopravnost za sve to je nemoguce i to ne postoji. Svjetsko bogatstvo je rasporedjeno uzasno lose, pojedinci su bogatiji od cijelih kontinenata. Izrael je od pustinje napravio plodnu ravnicu, Saudi Arabija ima one "kruzne" farme u sred pustinje
Dakle pustinja se moze pretvoriti u plodnu zemlju, ako imas para. Siromasni nemaju.
I veganska prica je u sustini samo politika, kao i ovo zadnje sranje sa kravama koje prde i zagadjuju ozon. Krave prde stoljecima pa nisu zagadile atmosferu, zna se tko je zagadio. NEgo je Gates, strucnjak i doktor za sva pitanja koja mu padnu na pamet, odlucio dodatno zaraditi par hiljada milijardi na umjetnom mesu. I sve se vrti oko profita vec prebogatih smradova, i ta Korona je obogatila uski krug ljudi. Svaki rat, bolest, kriza, bogati iste ljude.
Uostalom i ova inflacija je umjetna, vjestacka, i ona bogati opet iste ljude.
Usput:
Kakva veganska ishrana. Da nismo jeli meso danas ne bismo postojali. A ako bismo postojali, mozgovi bi nam bili na nivou nekog glodara. I šta,imaš neku religiju u Indiji koja je veganska, pa se to proširilo svijetom. I, kao meso ne valja, evo Indijci ga ne jedu dugo. A onda bolje pogledaš i vidiš da i ti Indijci meso ne jedu možda 2-3.000 godina, a prethodnih 100.000 su ga jeli kao i svi drugi homosapijensi. Jer, nisu mogli bez njega. Trebalo je da čovjek izmisli religiju da prestane jesti meso, nije to prirodan proces. Prirodno bi bilo da, na primjer, niko stariji od 5, neka bude 10 godina, ne pije mlijeko i jede proizvode od mlijeka. Uključujući makijato i kapučinoMogućnost da u odrasloj dobi konzumiramo mliječne proizvode, tolerancija na laktozu, je došla "silovanjem", nije prirodna. Helem, znate li zašto u Italiji je "bogohuno" piti kapućino poslije 11-12 sati? Upravo zbog mlijeka. Italijani, kao i većina "južnih" naroda su netolerantniji na laktozu mnogo više nego "sjeverni", narodi iz hladnijih krajeva. Pa se taj problem pretvorio u običaj, pravilo do kada se pije kapućino.
Slično i za žitarice, pa u skladu sa tim i kruh. Meso, voće, neko povrće (mnogo povrća koje danas jedemo uopšte nije bilo jestivo u "originalnom" obliku, grašak na primjer, isto tako i žitarice, žito), to je prirodna ljudska ishrana bila 100.000 godina.
A onda se neko sjetio da meso ne valja.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
-
HelaS
#16151 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
-
suspect_zero
#16152 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
vjeshalica wrote: ↑13/01/2024 08:27Pred novu godinu u Didacu je bilo oko 4KM. Zaprati ih na FB,cesto imaju 40% na cijeli artdeco. U decembru haman pola mjeseca i vise je tako bilo.suspect_zero wrote: ↑12/01/2024 23:59 Dove dezodorans prekucao sa cijenom, Borotalco isto...mogu se samo sjećati akcija 1+1 gratis.
ArtDeco sjenila se mogla kupiti za 3.5 u januaru obično bude cijeli asortiman na akciji u CM....šipak sada, jedna ona mala oko 8 KM.....e jbg.
Vidiš na Didaco sam skroz zaboravila, ne čudi jer su dosta mijenjali lokacije i zatvarali....meni bila najbliža ona u Ferhadiji prije punooooo godina, onda su imali između Skenderije i Pošte.....sada znam samo za Dobrinju ali to mi je fakat sa kraja na kraj grada.
A bude kod njih dobrih sniženja, imali su i onaj popust čini mi se 20% zadnja subota u mjesecu
Revlonovi puderi isto bili najpovoljniji kod njih.
-
suspect_zero
#16153 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
konektovan wrote: ↑13/01/2024 11:13Imas dove u megadiskontu,..3-4 vrste do 5.45 KM cijene..suspect_zero wrote: ↑12/01/2024 23:59 Dove dezodorans prekucao sa cijenom, Borotalco isto...mogu se samo sjećati akcija 1+1 gratis.
ArtDeco sjenila se mogla kupiti za 3.5 u januaru obično bude cijeli asortiman na akciji u CM....šipak sada, jedna ona mala oko 8 KM.....e jbg.
Ma daleko mi do Vistafona samo radi dezodoransa....a i kada odem onda kupim gluposti koje mi ne trebaju.
Zadnji put sam bila kupila zalihu Dove sa rozim čepom, nije čemu.....ali bio 2.75
Ma nerviraju me sa onom svojom clasi markom
- dječak sa šibicama
#16154 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Postoje zamjene za meso, vegani to uglavnom nemaju, vegani su samo izreklamirani sektasi. Postoji makrobiotika koja je odlicna ishrana, jako zahtjevna i teska za nase uvjete, a vegani sa svojim travkama mogu samo u bolnicu zaglaviti.
Bas me zanima sta ce Gates isfurati sa tim sintetickim mesom, ne sumnjam da ce medije "imati na svojoj strani". I koja ce cijena tog "mesa" biti.
Bas me zanima sta ce Gates isfurati sa tim sintetickim mesom, ne sumnjam da ce medije "imati na svojoj strani". I koja ce cijena tog "mesa" biti.
- okanomalo
#16155 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
nismo ni svjesni sta rade u labaratorijama. sad prave vjestacku matericu, predvidjaju da ce za pet do deset godina biti spremna da donese novi zivot. stancat ce nam djecu, plavu,crnu,visoku, sa sklonostima ka stocarstvu,sportu,prirodi, matematici,vojsci. pozelis dijete, ukucas i stigne ti paketic na kucni prag.dječak sa šibicama wrote: ↑19/01/2024 13:02 Postoje zamjene za meso, vegani to uglavnom nemaju, vegani su samo izreklamirani sektasi. Postoji makrobiotika koja je odlicna ishrana, jako zahtjevna i teska za nase uvjete, a vegani sa svojim travkama mogu samo u bolnicu zaglaviti.
https://www.youtube.com/watch?v=h15mtZgHyHg
-
Hakiz
#16156 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da, kada sam vidio vještačku matericu prvi put na Cleo Abram Youtube kanaluokanomalo wrote: ↑19/01/2024 14:58nismo ni svjesni sta rade u labaratorijama. sad prave vjestacku matericu, predvidjaju da ce za pet do deset godina biti spremna da donese novi zivot. stancat ce nam djecu, plavu,crnu,visoku, sa sklonostima ka stocarstvu,sportu,prirodi, matematici,vojsci. pozelis dijete, ukucas i stigne ti paketic na kucni prag.dječak sa šibicama wrote: ↑19/01/2024 13:02 Postoje zamjene za meso, vegani to uglavnom nemaju, vegani su samo izreklamirani sektasi. Postoji makrobiotika koja je odlicna ishrana, jako zahtjevna i teska za nase uvjete, a vegani sa svojim travkama mogu samo u bolnicu zaglaviti.
Bas me zanima sta ce Gates isfurati sa tim sintetickim mesom, ne sumnjam da ce medije "imati na svojoj strani". I koja ce cijena tog "mesa" biti.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=h15mtZgHyHg
- okanomalo
#16157 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ne propustam ni jednu njegovu emisiju. ostanes zatecen o cemu normalan svijet prica i na cemu radi.Hakiz wrote: ↑19/01/2024 17:35Da, kada sam vidio vještačku matericu prvi put na Cleo Abram Youtube kanaluokanomalo wrote: ↑19/01/2024 14:58nismo ni svjesni sta rade u labaratorijama. sad prave vjestacku matericu, predvidjaju da ce za pet do deset godina biti spremna da donese novi zivot. stancat ce nam djecu, plavu,crnu,visoku, sa sklonostima ka stocarstvu,sportu,prirodi, matematici,vojsci. pozelis dijete, ukucas i stigne ti paketic na kucni prag.dječak sa šibicama wrote: ↑19/01/2024 13:02 Postoje zamjene za meso, vegani to uglavnom nemaju, vegani su samo izreklamirani sektasi. Postoji makrobiotika koja je odlicna ishrana, jako zahtjevna i teska za nase uvjete, a vegani sa svojim travkama mogu samo u bolnicu zaglaviti.
Bas me zanima sta ce Gates isfurati sa tim sintetickim mesom, ne sumnjam da ce medije "imati na svojoj strani". I koja ce cijena tog "mesa" biti.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=h15mtZgHyHg![]()
-
Hakiz
#16158 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Zar je on? Mislio sam da je ona.okanomalo wrote: ↑19/01/2024 20:19ne propustam ni jednu njegovu emisiju. ostanes zatecen o cemu normalan svijet prica i na cemu radi.Hakiz wrote: ↑19/01/2024 17:35Da, kada sam vidio vještačku matericu prvi put na Cleo Abram Youtube kanaluokanomalo wrote: ↑19/01/2024 14:58
nismo ni svjesni sta rade u labaratorijama. sad prave vjestacku matericu, predvidjaju da ce za pet do deset godina biti spremna da donese novi zivot. stancat ce nam djecu, plavu,crnu,visoku, sa sklonostima ka stocarstvu,sportu,prirodi, matematici,vojsci. pozelis dijete, ukucas i stigne ti paketic na kucni prag.![]()
https://www.youtube.com/watch?v=h15mtZgHyHg![]()
Oh, pogriješih, ti si se referisala na link, ja na Cleo. Do mene je.
Ali da, dok mi ovdje bijemo bitke iz 19. vijeka, oni će početi fabrički proizvoditi djecu
A na čemu svijet još radi govori vijest od prije neki dan da su u Wuhanu "napravili" korona-virus sa 100 % smrtnosti.
Doduše, testiran na miševima koji su genetski modifikivani da "podsjećaju" na ljude i svi miševi umrli u roku do 8 dana. Ali, svaki put počinje prvim korakom.
Plaši li se neko konfrontacije SAD i Kine
Možda bolje da se svijet ničim ne bavi?
-
Nokian808
#16159 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Crvena jabuka digla cijene svih gotovih jela, salata i supa za 1-2 KM.
Mislim da je ovo vec drugi put da dizu cijene od kad su se otvorili
Mislim da je ovo vec drugi put da dizu cijene od kad su se otvorili
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#16160 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znaci da ide posao...
-
elk
#16161 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Prilicno ispunjeno vazda. Trose se novogosnje milje, jebo marku dvije 
- oldtajmer
- konektovan
#16163 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Apsolutno,..jos ako drzis kvalitet,..
-
tap3ah75
- pepeljara
- starii
#16166 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
poskupili da se ne isplati više kod njih kupovati....
-
Naslovnica
#16167 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Znao sam svratiti na onu hrskavu piletinu, ali zadnja 2 puta
Kvalitet se srozao, drasticno, bar za to jelo.
-
Nokian808
-
Nokian808
#16169 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pa bas i skrtare, uprkos visim cijenama, sa ponudom - uglavnom jela bazirana na piletini - slabo sta bude od drugog mesa na samousluzivanju...
Dobro jos uvijek stojim iza toga da im je kuhana hrana u prosjeku bolja nego kod Binga pa i Mercatora (koji je isto bolji od Binga) ali kad su tek otvorili bili su dosta bolji uprkos nizim cijenama nego sad.
- dječak sa šibicama
#16170 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
nakon konstantnog rasta cijena, u Hrvatskoj konacno inflacija pocela posustajati, ili cijene padati
sta se kod nas ceka, valjda bankrot vecine gradjana
- n+1
#16171 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Je li inflacija počela posustajati, ili su cijene počele padati. Make up your mind. 
-
DON_eARL
#16172 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U Indiji se itekako konzumira meso, samo ne na nivou kao kod nas. Dio populacije ne konzumira meso, prilična je cifra na milijardu stanovnika, ali mora ispravka navoda.Hakiz wrote: ↑18/01/2024 15:45 To bi bilo to.
Usput:
Kakva veganska ishrana. Da nismo jeli meso danas ne bismo postojali. A ako bismo postojali, mozgovi bi nam bili na nivou nekog glodara. I šta,imaš neku religiju u Indiji koja je veganska, pa se to proširilo svijetom. I, kao meso ne valja, evo Indijci ga ne jedu dugo. A onda bolje pogledaš i vidiš da i ti Indijci meso ne jedu možda 2-3.000 godina, a prethodnih 100.000 su ga jeli kao i svi drugi homosapijensi. Jer, nisu mogli bez njega. Trebalo je da čovjek izmisli religiju da prestane jesti meso, nije to prirodan proces. Prirodno bi bilo da, na primjer, niko stariji od 5, neka bude 10 godina, ne pije mlijeko i jede proizvode od mlijeka. Uključujući makijato i kapučinoMogućnost da u odrasloj dobi konzumiramo mliječne proizvode, tolerancija na laktozu, je došla "silovanjem", nije prirodna. Helem, znate li zašto u Italiji je "bogohuno" piti kapućino poslije 11-12 sati? Upravo zbog mlijeka. Italijani, kao i većina "južnih" naroda su netolerantniji na laktozu mnogo više nego "sjeverni", narodi iz hladnijih krajeva. Pa se taj problem pretvorio u običaj, pravilo do kada se pije kapućino.
Slično i za žitarice, pa u skladu sa tim i kruh. Meso, voće, neko povrće (mnogo povrća koje danas jedemo uopšte nije bilo jestivo u "originalnom" obliku, grašak na primjer, isto tako i žitarice, žito), to je prirodna ljudska ishrana bila 100.000 godina.
A onda se neko sjetio da meso ne valja.

-
ramizovstrasni388
#16173 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Tu je naša država da brine o narodu, al u qurcudječak sa šibicama wrote: ↑20/01/2024 16:24
nakon konstantnog rasta cijena, u Hrvatskoj konacno inflacija pocela posustajati, ili cijene padati
sta se kod nas ceka, valjda bankrot vecine gradjana
- dječak sa šibicama
#16174 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ne brine ni njihova drzava o narodu, nego me zanima kako to da na vise strana padaju cijene samo kod nas i dalje idu gore.
- konektovan
#16175 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
U amku opet neke stvari poskupile, tacnije neki keksici i slatkisi..