Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
thekupus

#16151 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

mistek wrote: 09/04/2023 00:13 Ma previše je naučna fantastika taj tramvaj za Vogošću. Realno, u nekom razumnom roku kada bi osposobili trolejbusku mrežu za Vogošću, te uspjeli prvu transverzalu završiti u punom profilu bilo bi ogromno za razvoj tog kraja. Ovo drugo je nerealno za naših života svakako. S druge strane, tramvaj do Šipa, kada bi bilo te I transverzale makar do tamo, bio bi odlična stvar. Ne samo zbog Šipa, nego jer bi taj tramvaj integrisao komplet Velešiće na mrežu savršeno, Koševsko brdo bi dobilo direktnu vezu (od džamije na Koševskom do tramvaja bi se stizalo za 5 minuta pješke), Bare, plus Šip i Kobilja Glava.

S druge strane, puno je smislenije prema Vogošći osposobiti prigradski voz. Bilo bi odlično da se Ministarstvo saobraćaja KS u nekom doglednom periodu baš pozabavi ovom idejom, pa u saradnji sa Željeznicama FBiH krene u još ozbiljnije projekte povezivanja prigradskih naselja i susjednih gradova. Treba pružiti 200m nove pruge i spojiti liniju Sarajevo-Vogošća. I ta prigradska linija vozom bi trebala biti izdvojena, nezavisna od linije za Visoko i Podlugove, nezavisna od one za Hadžiće i Tarčin. U svakom slučaju, da sam ministar saobraćaja, nastojao bih planirati da oživim željezničku stanicu još više i da ove linije budu baš frekventne. Kapacitet trenutno ne postoji, a i povezanost sa drugim oblicima javnog prevoza je tanka.
Prigradski voz postoji već drugu godinu, i prema Pazariću s jedne strane, i kroz Vogošću skroz do Visokog s druge strane. Funkcionira fantastično, pa nekih 30% ukupnog broja putnika Željeznica prošle godine je bilo na te dvije linije prigradskog voza. ŽFBiH trenutno nema kapacitet za njihovo pojačavanje dodavanjem polazaka i garnitura, ali to se pokazalo vrlo isplativim. Sreća imamo taj Končarev EMV koji je kupljen baš za to, ali teško je kad se oslanjaš na samo jednu garnituru, a dodatna je preskupa. Bile su neke priče da bi željeznice mijenjale taj EMV sa Hrvatima za nekoliko obnovljenih mađarskih garnitura kakve već imamo, jer bi onda imali i dijelove i znanje kako ih popravljati. Ja se osobno nadam da se to neće desiti.

Edit : sad vidjeh da si rekao da bi ove linije koje sam naveo odvojio od linije za Vogošću, koja bi bila frekventnija. Nije loša ideja, ali ja mislim da nije isplativo imati dvije odvojene, nego samo treba pojačati frekvencije na ovim postojećim, tako da postanu popularnije od autobusa i ulaženja u grad osobnim vozilima.
goredole

#16152 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by goredole »

Haris.ba wrote: 08/04/2023 23:29 Vogosca i dolina Bosne su prirodni prostor za sirenje sarajevske aglomeracije. To sto to sada izgleda da nema dovoljno gustine naseljenosti je pravi trenutak za planiranje i gradnju.
logičnije mi je širenje grada u pravcu Lukavice iliti ga Istočnog Sarajeva.
breuer

#16153 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by breuer »

Hrasnica, Otes (riješiti problem vodozaštitne zone), a posebna bombonica bi bilo plansko rješenje terasa između Pofalića i Kobilje...Grahovište, Žuč i sl, tek tada se Vogošća može u potpunosti inkorporirati u Sarajevo + 1. i 6. transferzala...

ostaje žal što su bespovratno uništene padine Pofalića, Buća potoka, Briješća brda (idealno osunčane i sa potencijalom za plansko rješenje), al imamo to što imamo :(
HelaS

#16154 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

thekupus wrote: 08/04/2023 21:38
HelaS wrote: 08/04/2023 20:19

A šta, nije ga moguće planirati iz Nedžarića, npr. :-)

I dokle bi vodio prugu "dolinom Bosne"... do Ilijaša i Podlugova, do Breze i Visokog? Do naselja koja sad imaju željezničku infrastrukturu koja se ne koristi racionalno :-)

Jedini smisao vogošćanskog tramvaja je povrat prugom preko Semizovca, novim mostom preko Bosne, pa ispod Rječice do Dobroševića i nazad prema Stupu. Ali to košta puno para
Vogošćanski tramvaj je glupost. Mislim da ovdje ne kontate smisao tramvaja. To je za izgradnju vrlo skupa vrsta prevoza koja ima logiku isključivo ako cijelom trasom povezuje naselja s velikim brojem stanovnika. Gradi se prema Hrasnici jer se računa da će broj stanovnika u Sokolović koloniji, Butmiru i Hrasnici drastično rasti u sljedećem periodu, pretvaranjem niskih stambenih objekata u veće objekte kolektivnog stanovanja, uz širenje fakulteta i sportskih sadržaja.

Isti takav vid prevoza nema logike prema Vogošći, jer prolazi kroz područja s malim brojem stanovnika. Cijeli potez od Šipa do Vogošće je pokriven isključivo pojedinačnim stambenim objektima, i to će sve biti pokriveno uvođenjem trolejbusa na tu liniju, za sljedećih barem 20 godina. Sama Vogošća (kao i Ilijaš) će time dobiti odličnu vezu sa gradom, koja će biti dodatno pojačavana ubacivanjem dodatnih prigradskih vozova.
Tako je, mi ne znamo, i dobro je što ti postojiš da nam ukažeš na smisao tramvaja i da je vogošćanski tramvaj glupost :-)

Dragi kolega, prostorno planiranje je "nauka", oblast koja u razvoju određenog urbanog područja analizira i niz drugih, i planira stanje takvog područja za nekoliko decenija unaprijed. Ne možeš planirati infrastrukturu za danas, pa kazati - nema stanovnika. Prvo, od Šipa do Vogošće ima stanovnika koji bi koristili tramvaj, a drugo, izgradnjom infrastrukruralnih objekata, planira se i izgradnja stambenih, poslovnih i samim time i demografski razvoj tog područja. Da, Vogošći i gradu treba tramvajska trasa prema Vogošći, ali i njen prsten nazad preko Reljeva ka Nedžarićima, jer je trolejbus glomazan na cesti, usporava saobraćaj, a mislim i da je njegovo održavanje skuplje nego tramvajsko. I tramvajem bi bio brži protok putnika. Međutim, poslijeratna vlast Kantona Sarajevo i Općine Vogošća, prećutnim i urbanističkim izdavanjem dozvola za gradnju raznoraznih objekata u njenoj zoni, uništili su najpovoljniju trasu za izgradnju tramvajske pruge s druge strane Kobiljače, a i aktuelna je nije planirala izgradnjom tunela. Nažalost :(
HelaS

#16155 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

goredole wrote: 09/04/2023 09:44
Haris.ba wrote: 08/04/2023 23:29 Vogosca i dolina Bosne su prirodni prostor za sirenje sarajevske aglomeracije. To sto to sada izgleda da nema dovoljno gustine naseljenosti je pravi trenutak za planiranje i gradnju.
I provesti referendum, koji bi trebao da uspije u pitanju spajanja administrativnog područja Istočnog Sarajeva i Grada Sarajeva u jedno - Distrikt Sarajevo, pa onda imati prostor za kvalitetnije urbanističko planiranje tog područja, pa i političko i time privredni razvoj, mnogo snažniji nego sada za oba podijeljena Daytonom.

Međutim, šovinisti i rigidni nacionalisti, sa obje strane, žestoko su protiv :(
Haris.ba

#16156 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 09/04/2023 10:15 I provesti referendum, koji bi trebao da uspije u pitanju spajanja administrativnog područja Istočnog Sarajeva i Grada Sarajeva u jedno - Distrikt Sarajevo
HAHAHAHAHAHAHAAHA
goredole wrote: 09/04/2023 09:44
Povezivanje dolinom Bosne omogucava uvezivanje citavog Sarajevskozenickog bazena ukljucujuci i Lasvansku dolinu.

Lukavica je slijepo crijevo. Nema tih kapaciteta.
Last edited by Haris.ba on 09/04/2023 11:40, edited 1 time in total.
HelaS

#16157 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 11:32
HelaS wrote: 09/04/2023 10:15 I provesti referendum, koji bi trebao da uspije u pitanju spajanja administrativnog područja Istočnog Sarajeva i Grada Sarajeva u jedno - Distrikt Sarajevo
HAHAHAHAHAHAHAAHA
HelaS wrote: 09/04/2023 10:15 Međutim, šovinisti i rigidni nacionalisti, sa obje strane, žestoko su protiv :(
Haris.ba

#16158 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 09/04/2023 11:34
Haris.ba wrote: 09/04/2023 11:32

HAHAHAHAHAHAHAAHA
HelaS wrote: 09/04/2023 10:15 Međutim, šovinisti i rigidni nacionalisti, sa obje strane, žestoko su protiv :(
:thumbup:

Kako napreduje referendum? Jesi skupio sta potpisa po Lukavici?
HelaS

#16159 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 11:41
HelaS wrote: 09/04/2023 11:34

Kako napreduje referendum?
Žao mi je što ti demokratske i napredne ideje iritiraju žuč i navalu kiseline na usta, ali moraš razumjeti da je vrijeme zla, ljudske mržnje spram druge vjere i druge nacionalnosti osobina primitivnih ljudi, zaustavljenih u svom mentalnom razvoju na nivou kraja srednjeg stoljeća. Žao mi je što ti svaki spomen integracije bošnjačkog i srpskog stanovništva izaziva mentalne frustracije, i pola sarajevskih migriranih SDA-ovaca slično tebi razmišlja, ali vrijeme prolazi, šovinizmu i teškom seljačkom nacionalizmu nema mjesta u modernom dobu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16160 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by konektovan »

HelaS wrote: 09/04/2023 11:51

Žao mi je što ti demokratske i napredne ideje iritiraju žuč i navalu kiseline na usta, ali moraš razumjeti da je vrijeme zla, ljudske mržnje spram druge vjere i druge nacionalnosti osobina primitivnih ljudi, zaustavljenih u svom mentalnom razvoju na nivou kraja srednjeg stoljeća. Žao mi je što ti svaki spomen integracije bošnjačkog i srpskog stanovništva izaziva mentalne frustracije, i pola sarajevskih migriranih SDA-ovaca slično tebi razmišlja, ali vrijeme prolazi, šovinizmu i teškom seljačkom nacionalizmu nema mjesta u modernom dobu.
Ne budi karikatura....uozbilji se
So What!

#16161 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

breuer wrote: 09/04/2023 09:50 Hrasnica, Otes (riješiti problem vodozaštitne zone), a posebna bombonica bi bilo plansko rješenje terasa između Pofalića i Kobilje...Grahovište, Žuč i sl, tek tada se Vogošća može u potpunosti inkorporirati u Sarajevo + 1. i 6. transferzala...

ostaje žal što su bespovratno uništene padine Pofalića, Buća potoka, Briješća brda (idealno osunčane i sa potencijalom za plansko rješenje), al imamo to što imamo :(
Ned'o Bog gradit sta u Sarajevu, Sarajevo treba konzervirati, da sto vise podsjeca na zlatnu Olimpijsku 84. godinu, kada je grad navodno bio premoderan za evropske standarde.

Evo ovdje, gdje bi trebao da se okuplja kao normalniji svijet, izgradnja bilo cega je lopovluk, nove zgrade su rugla, hocemo zelenilo, hocemo zracne koridore, fuj betonu, fuj soping centrima, fuj svemu izgleda ...

Haris.ba

#16162 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 09/04/2023 11:51

Ja tebe podrzavam. Guraj taj referendum. I samo javi kada 60 hiljada Srba dopusti da udju u distrikt sa cca.300 hiljada Bosnjaka. :D

I meni se svidjaju te napredne ideje.

Dok se to ne desi, gurati sirenje grada tamo gdje je administrativna nadleznost. Dolinom Bosne prema Ilijasu i Brezi, prema Hadzicima, prema Rakovici.
mistek

#16163 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

thekupus wrote: 09/04/2023 01:30
mistek wrote: 09/04/2023 00:13 Ma previše je naučna fantastika taj tramvaj za Vogošću. Realno, u nekom razumnom roku kada bi osposobili trolejbusku mrežu za Vogošću, te uspjeli prvu transverzalu završiti u punom profilu bilo bi ogromno za razvoj tog kraja. Ovo drugo je nerealno za naših života svakako. S druge strane, tramvaj do Šipa, kada bi bilo te I transverzale makar do tamo, bio bi odlična stvar. Ne samo zbog Šipa, nego jer bi taj tramvaj integrisao komplet Velešiće na mrežu savršeno, Koševsko brdo bi dobilo direktnu vezu (od džamije na Koševskom do tramvaja bi se stizalo za 5 minuta pješke), Bare, plus Šip i Kobilja Glava.

S druge strane, puno je smislenije prema Vogošći osposobiti prigradski voz. Bilo bi odlično da se Ministarstvo saobraćaja KS u nekom doglednom periodu baš pozabavi ovom idejom, pa u saradnji sa Željeznicama FBiH krene u još ozbiljnije projekte povezivanja prigradskih naselja i susjednih gradova. Treba pružiti 200m nove pruge i spojiti liniju Sarajevo-Vogošća. I ta prigradska linija vozom bi trebala biti izdvojena, nezavisna od linije za Visoko i Podlugove, nezavisna od one za Hadžiće i Tarčin. U svakom slučaju, da sam ministar saobraćaja, nastojao bih planirati da oživim željezničku stanicu još više i da ove linije budu baš frekventne. Kapacitet trenutno ne postoji, a i povezanost sa drugim oblicima javnog prevoza je tanka.
Prigradski voz postoji već drugu godinu, i prema Pazariću s jedne strane, i kroz Vogošću skroz do Visokog s druge strane. Funkcionira fantastično, pa nekih 30% ukupnog broja putnika Željeznica prošle godine je bilo na te dvije linije prigradskog voza. ŽFBiH trenutno nema kapacitet za njihovo pojačavanje dodavanjem polazaka i garnitura, ali to se pokazalo vrlo isplativim. Sreća imamo taj Končarev EMV koji je kupljen baš za to, ali teško je kad se oslanjaš na samo jednu garnituru, a dodatna je preskupa. Bile su neke priče da bi željeznice mijenjale taj EMV sa Hrvatima za nekoliko obnovljenih mađarskih garnitura kakve već imamo, jer bi onda imali i dijelove i znanje kako ih popravljati. Ja se osobno nadam da se to neće desiti.

Edit : sad vidjeh da si rekao da bi ove linije koje sam naveo odvojio od linije za Vogošću, koja bi bila frekventnija. Nije loša ideja, ali ja mislim da nije isplativo imati dvije odvojene, nego samo treba pojačati frekvencije na ovim postojećim, tako da postanu popularnije od autobusa i ulaženja u grad osobnim vozilima.
Ma više sam govorio o daljem razvoju tih linija, povećanju frekvencija, uvezivanju sa gradaskim prevozom itd. P Čak ni ne očekujem da voze nešto strašno frekventno, ali bi recimo ujutro i popodne mogli naštimati termine koji će pokriti veći broj ljudi. I ovako rade odlično što se toga tiče, pa ne vidim što se u narednih 10-ak godina ne bi išlo u dalje nabavke u tom smjeru, generalno sređivanje tog vida transporta.

Ideja o odvojenoj liniji za Vogošću mi je smislena jer postoji pruga tamo i voz koi staje uz rijeku Bosnu ipak nije idealna opcija za Vogošću, bilo bi bolje da uđe u sami grad.

I nadam se da neće biti ništa od te zamjene koju spominješ. Čuj zbog dijelova i znanja, pa tako bismo ostali u kamenom dobu vazda.
Haris.ba

#16164 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

mistek wrote: 09/04/2023 14:17 Ideja o odvojenoj liniji za Vogošću mi je smislena jer postoji pruga tamo i voz koi staje uz rijeku Bosnu ipak nije idealna opcija za Vogošću, bilo bi bolje da uđe u sami grad.
Gledaj kolika je Zeljeznicka stanica planirana.

Image
Mishelinke

#16165 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

So What! wrote: 09/04/2023 12:41 kada je grad navodno bio premoderan za evropske standarde
Niti je grad bio premoderan, niti su OI bile najbolje organizovane, niti smo dobili prvu sijalicu u evropi, niti smo dobili prvi tramvaj u evropi, niti smo ratovali protiv četvrte sile svijeta,....

Jest da prekodrinci imaju stašne mitove, ali i naši nisu za odbaciti.
HelaS

#16166 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 14:34
mistek wrote: 09/04/2023 14:17 Ideja o odvojenoj liniji za Vogošću mi je smislena jer postoji pruga tamo i voz koi staje uz rijeku Bosnu ipak nije idealna opcija za Vogošću, bilo bi bolje da uđe u sami grad.

Image
Onda je bolje željezničku prugu s juga preusmjeriti ka Željezničkoj stanici negdje u Semizovcu i ući u ovu planiranu stanicu u Vogošći, pa kroz novi tunel ispod Kobilje Glave do Velešića i Željezničke stanice, a postojeću trasu iz Bačića ka Stanici, rekonstruisati u cestu sve do Pofalića ili prije negdje... Da željeznički ulaz u Sarajevo bude preko Vogošće, umjesto kroz Bačiće.
Haris.ba

#16167 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 09/04/2023 14:51 Onda je bolje željezničku prugu s juga preusmjeriti ka Željezničkoj stanici negdje u Semizovcu i ući u ovu planiranu stanicu u Vogošći, pa kroz novi tunel ispod Kobilje Glave do Velešića i Željezničke stanice, a postojeću trasu iz Bačića ka Stanici, rekonstruisati u cestu sve do Pofalića ili prije negdje... Da željeznički ulaz u Sarajevo bude preko Vogošće, umjesto kroz Bačiće.
Ostaju oba pravca pruge. Nista se ne ukida.

Ima zaljubljenika u zeljeznice, mozda ce ti oni znati bolje objasniti na njihovoj temi sta bi se izgubilo kad bi se uradilo kako ti kazes.
Ali, evo - kako bi okretao lokomotivu?
Mishelinke

#16168 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

HelaS wrote: 09/04/2023 14:51
Haris.ba wrote: 09/04/2023 14:34

Image
Onda je bolje željezničku prugu s juga preusmjeriti ka Željezničkoj stanici negdje u Semizovcu i ući u ovu planiranu stanicu u Vogošći, pa kroz novi tunel ispod Kobilje Glave do Velešića i Željezničke stanice, a postojeću trasu iz Bačića ka Stanici, rekonstruisati u cestu sve do Pofalića ili prije negdje... Da željeznički ulaz u Sarajevo bude preko Vogošće, umjesto kroz Bačiće.
Teško, novi tunel nije predviđen za željeznički promet, a morao bi se u tom slučaju i novi projekat praviti, tako da, ništa od toga.
Haris.ba

#16169 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 09/04/2023 16:24 Teško, novi tunel nije predviđen za željeznički promet, a morao bi se u tom slučaju i novi projekat praviti, tako da, ništa od toga.
Poseban tunel je planiran za zeljeznicu.

Ispod groblja Bare. Sa vogoscanske strane je blizu tunelu za prvu transferzalu.

Image
Last edited by Haris.ba on 09/04/2023 20:01, edited 2 times in total.
Mishelinke

#16170 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 19:56
Mishelinke wrote: 09/04/2023 16:24 Teško, novi tunel nije predviđen za željeznički promet, a morao bi se u tom slučaju i novi projekat praviti, tako da, ništa od toga.
E to je onda već nešto. Mada ja mislim da je to tunel za tramvaj, a ne za željeznicu, jer znam da je bila ona priča o tramvaju za Vogošću preko Šipa.
Haris.ba

#16171 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 09/04/2023 19:58
Haris.ba wrote: 09/04/2023 19:56

E to je onda već nešto. Mada ja mislim da je to tunel za tramvaj, a ne za željeznicu, jer znam da je bila ona priča o tramvaju za Vogošću preko Šipa.
Imas na gore postavljenoj slici, petlja(okretnica) tramvajska je gledano prema Vogosci desno od prve transferzale, ima i ucrtano, vidi se.
Zeljeznicki tunel se nece ni vidjeti sa Sipa i nalazi se lijevo od prve transferzale.

Zeljeznicka pruga ide lijevo od prve transfezale, cesto uz samu trasu ceste. Nema tu mjesta i za tramvaj.

Crveno je prva transferzala, zuto je tzv.gradski autoput.
Last edited by Haris.ba on 09/04/2023 20:06, edited 1 time in total.
Mishelinke

#16172 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 20:03
Mishelinke wrote: 09/04/2023 19:58

Imas na gore postavljenoj slici, petlja(okretnica) tramvajska je gledano prema Vogosci desno od prve transferzale, ima i ucrtano, vidi se.
Zeljeznicki tunel se nece ni vidjeti sa Sipa i nalazi se lijevo od prve transferzale.

Zeljeznicka pruga ide lijevo od prve transfezale, cesto uz samu trasu ceste. Nema tu mjesta i za tramvaj.

Samo onda da dođe nova vlada, uprava u ŽFBH i da se krene sa realizacijom.
Haris.ba

#16173 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Mishelinke wrote: 09/04/2023 20:06 Samo onda da dođe nova vlada, uprava u ŽFBH i da se krene sa realizacijom.
Nema to puno veze sa upravom Zeljeznica. To je do Vlade. Moguce je da bi se mogle dobiti iz Evrope fine pare za ovo - ali mora se odvojiti infrastruktura od operatora. Samo to je ogroman posao koji ce trajati godinama.
I ako se krene u dvostruki kolosjek prema Zenici, to je milijarda minimalno. Racunaj - posebne akcize i za zeljeznicku prugu. Ima narod da poludi.

Image

Mozda se najbolje vidi na ovoj slici kuda bi eventualna tramvajska pruga mogla ici - na trasu trenutne zeljeznicke.
Mishelinke

#16174 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

Haris.ba wrote: 09/04/2023 20:10
Mishelinke wrote: 09/04/2023 20:06 Samo onda da dođe nova vlada, uprava u ŽFBH i da se krene sa realizacijom.
Nema to puno veze sa upravom Zeljeznica. To je do Vlade. Moguce je da bi se mogle dobiti iz Evrope fine pare za ovo - ali mora se odvojiti infrastruktura od operatora. Samo to je ogroman posao koji ce trajati godinama.
I ako se krene u dvostruki kolosjek prema Zenici, to je milijarda minimalno. Racunaj - posebne akcize i za zeljeznicku prugu. Ima narod da poludi.
Ma kakav dvorstuki za Zenicu, nek remontuju do Doboja prugu onako kako su remontovali prema Čapljini i to će biti dovoljno za naredni duži niz godina. Nek implementiraju GSM R sistem, nek naprave centralni dispečerski i nadzorni centar i biće dovoljno. Ima na toj dionici veliki broj ukrsnica i remontovana pruga može podnijeti ogroman kapacitet saobraćaja, neuporedivo veći nego što je danas i to bez bilo kakve izgradnje drugog kolosjeka.
kakaljin

#16175 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Mishelinke wrote: 09/04/2023 20:17
Haris.ba wrote: 09/04/2023 20:10

Ma kakav dvorstuki za Zenicu, nek remontuju do Doboja prugu onako kako su remontovali prema Čapljini i to će biti dovoljno za naredni duži niz godina. Nek implementiraju GSM R sistem, nek naprave centralni dispečerski i nadzorni centar i biće dovoljno. Ima na toj dionici veliki broj ukrsnica i remontovana pruga može podnijeti ogroman kapacitet saobraćaja, neuporedivo veći nego što je danas i to bez bilo kakve izgradnje drugog kolosjeka.
Vidim razumijes se u zeljeznicu, jeli tvoj neko radi na zeljeznici ili si veliki zaljubljenik zeljeznice.
Post Reply