Prigradski voz postoji već drugu godinu, i prema Pazariću s jedne strane, i kroz Vogošću skroz do Visokog s druge strane. Funkcionira fantastično, pa nekih 30% ukupnog broja putnika Željeznica prošle godine je bilo na te dvije linije prigradskog voza. ŽFBiH trenutno nema kapacitet za njihovo pojačavanje dodavanjem polazaka i garnitura, ali to se pokazalo vrlo isplativim. Sreća imamo taj Končarev EMV koji je kupljen baš za to, ali teško je kad se oslanjaš na samo jednu garnituru, a dodatna je preskupa. Bile su neke priče da bi željeznice mijenjale taj EMV sa Hrvatima za nekoliko obnovljenih mađarskih garnitura kakve već imamo, jer bi onda imali i dijelove i znanje kako ih popravljati. Ja se osobno nadam da se to neće desiti.mistek wrote: ↑09/04/2023 00:13 Ma previše je naučna fantastika taj tramvaj za Vogošću. Realno, u nekom razumnom roku kada bi osposobili trolejbusku mrežu za Vogošću, te uspjeli prvu transverzalu završiti u punom profilu bilo bi ogromno za razvoj tog kraja. Ovo drugo je nerealno za naših života svakako. S druge strane, tramvaj do Šipa, kada bi bilo te I transverzale makar do tamo, bio bi odlična stvar. Ne samo zbog Šipa, nego jer bi taj tramvaj integrisao komplet Velešiće na mrežu savršeno, Koševsko brdo bi dobilo direktnu vezu (od džamije na Koševskom do tramvaja bi se stizalo za 5 minuta pješke), Bare, plus Šip i Kobilja Glava.
S druge strane, puno je smislenije prema Vogošći osposobiti prigradski voz. Bilo bi odlično da se Ministarstvo saobraćaja KS u nekom doglednom periodu baš pozabavi ovom idejom, pa u saradnji sa Željeznicama FBiH krene u još ozbiljnije projekte povezivanja prigradskih naselja i susjednih gradova. Treba pružiti 200m nove pruge i spojiti liniju Sarajevo-Vogošća. I ta prigradska linija vozom bi trebala biti izdvojena, nezavisna od linije za Visoko i Podlugove, nezavisna od one za Hadžiće i Tarčin. U svakom slučaju, da sam ministar saobraćaja, nastojao bih planirati da oživim željezničku stanicu još više i da ove linije budu baš frekventne. Kapacitet trenutno ne postoji, a i povezanost sa drugim oblicima javnog prevoza je tanka.
Edit : sad vidjeh da si rekao da bi ove linije koje sam naveo odvojio od linije za Vogošću, koja bi bila frekventnija. Nije loša ideja, ali ja mislim da nije isplativo imati dvije odvojene, nego samo treba pojačati frekvencije na ovim postojećim, tako da postanu popularnije od autobusa i ulaženja u grad osobnim vozilima.