Ovo je jedno sveto pravilo koje bi ljudi trebali postovati. Ako vec ne volis/zelis/znas/smijes/mozes da prestignes onda ostavi izmedju sebe i auta ispred prostor da se neko iza tebe ubaci.. nista vise. Da se ovoga drze ljudi puno, puno lakse bi se putovalo. Al ovako imas 2 lika koja se zalijepe za bus, kamion ili sporaca i eto ti vec kolonice koju ni po zakonu ne smijes prestici, a i koju je vec malo teze prestici na nekim cestama gdje imas malo pravaca i prilika za prestizanje... i onda se vuci, peglaj.. u tom se jos veca guzva stvori..Travnički Noćni Šetač wrote: Ako neces da pretices onog ispred sebe samo se odmakni nemoj se lijepiti za njega drzi normalan razmak da se mi jurisnici mozemo normalno vratiti u desnu traku i nikad neces morati naglo kociti...
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Dope_Man
#16126 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
zdruzdjo
#16127 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Gluho bilodrugi profil wrote:........Kad me vidis sa svoje lijeve strane samo pusti gas i eto prostora i za mene........
Da te pusti ispred sebe a da si ga pretekao????? Kuku. Jel ti imas problem sa samopostovanjem.
Pa to ko da ti je samar zvekno pred kokom koju si prvi put izveo i muntas je.
Ma daaaj ba. Ako ti ne volis sebe ne znaci da i mi ostali trebamo.
- Rugafet
#16128 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ako neces da pretices onog ispred sebe samo se odmakni nemoj se lijepiti za njega drzi normalan razmak da se mi jurisnici mozemo normalno vratiti u desnu traku i nikad neces morati naglo kociti...[/quote]Travnički Noćni Šetač wrote: Ma nema najvise volim te jurisnike koji se ubacuju onako nicim izazvani i tjeraju te na nagla kocenja bezveze. Prostor od pet metara izmedju auta u takvim situacijama je nista, knap, osobito ako se radi o vecim brzinama.
Nisam mislio na puzeve koji rade probleme sporom voznjom, naravno da se takvi obilaze prvom prilikom. Nego na normalan tempo saobracaja gdje pet sest ili vise auta vozi kako spada i po propisu i nadje se hairlija koji vozi slalom izmedju nas.
- Travnički Noćni Šetač
#16129 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pomijesali ti se citati ali shvatam sta si htio reci... nazalost ali i u takvim situacijama zakon te obavezuje na drzanje odstojanja... pogledaj na mojim snimcima...bas na ovom zadnjem snimku imaju snimljena dvojica takvih... ali i kada me pretice na punoj liniji ostavim mu mjesta ispred sebe i ne ubrzavam iako on krši propise....
- Rugafet
#16130 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma jasno i ja tako radim
- Travnički Noćni Šetač
-
alipasijaner
#16132 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zelis da me preteknes pretekni me... samo mi nemoj sjediti na karambolci "trazeci priliku"..
- Travnički Noćni Šetač
#16133 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tako je... i zato ne ocekujem ni da ti sjedis na karambolci onog ispred kako bih ja mogao da te preteknem...jednostavno.
- duminjo
#16134 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nedavno poslije dervente, nekad oko ponoci, čini mi se, metar iza mene se Lola zalijepio. Nesto Visoko, jako, bas Mi smetalo. Ubi u oci. Vozio ja Normalno, uglavnom po ogranicenju. Dodje pravac, on ne pretice. Dodje drugi pravac, on ne pretice iako ja dodatno usporim al jok... Nema preticanja, samo Se Lola zalijepio i ubi. Prvo prosirenje, stanem da prodje.. Jebiga. Kad autobus prodje 
Pa jebemti majku da ti jebem.
Pa jebemti majku da ti jebem.
- hopi
#16135 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
joj ja se stvarno ježim na to lijepljenje na branik, kada vidim da neko to radi, čim se ukaže prva prilika tj. malo pravca a nema auta iz drugog smjera (neovisno je li puna) usporim, dam desni žmigavac i povučem se skroz desno, 90% pretekne, neki se i zahvale i svako nastavi svojom vožnjom
3 put su me udarali nazad, jednom je lik i pobjegao, materi se lijepi nazad
3 put su me udarali nazad, jednom je lik i pobjegao, materi se lijepi nazad
- Laplace
#16136 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam prije desetak godina uredno pretekao policijsko vozilo u naseljenom mjestu. On je vozio mnogo ispod ograničenja (valjda patrolirao i razgledao), bila isprekidana a ja pri preticanju nisam prekoračio brzinu. Nije bilo nikakve reakcije.Dope_Man wrote:Hebote koliko puta sam ovo u gradu vidio.. 3 trake, policija u bilo kojoj lagano kruza nekih 45-50.. i ostali se zalijepe na par metara iza, blokiraju sve tri trake, ali nema sanse da neko pukne gascinu na 55 i prodje svojoj trakom brze od policijskogBakir1 wrote:Sto je problem prestići policiju![]()
O prestizanju na magistrali da i ne govorim. Ali jednom sam zahvaljujuci policiji bas imao pozitivnu situaciju. Ide kolona, ja mozda 5-6 auto od Konjica prema Jablanici.. i idu nekih 70tak max. U tom se ubaci odnekud policija na vrhu kolone i onda ovi iza pocese drzati tempo za njima, a policija je vozila nekih 85-90 na onim pravcima.
- Laplace
#16137 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Džabe ti je. Ja sam pokušao neki dan i zaključio da je najbolje pustiti ga da misli da je pobijedio. Neka živi u iluziji kad mu je tako lakše.xamp wrote:Jarane, ako vozi 8 auta jedno iza drugog, to je i dalje kolona... Ne smijes zapoceti preticati kolonu. To sto ih ti lomis 2 + 2 + 2 + 2 je tvoje tumacenje zakona koje kod policije ne bi proslo.Travnički Noćni Šetač wrote:Još jednom ću ti ponoviti a onda dalje izuzetno izignorisati.... DVA auta NISU kolona ... znači imaš 250 auta ispred sebe... kad pretekneš DVA auta nisi niti POČEO niti PRETEKAO kolonu auta...
...
Hajd sad zdrao...
Ako zapocnes preticati prvo vozilo od 8, to je pocetak preticanja kolone jer ispred tog vozila postoji jos 7 vozila.
- Laplace
#16138 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
"Kolona je niz od najmanje tri vozila koja je zaustavljena na cesti ili na se bliskom rastojanju/razmaku krecu istom saobracajnom/prometnom trakom u istom smjeru, pri cemu su brzina kretanja i postupanja vozaca medjusobno uslovljeni/uvjetovani i izmedju njih, bez ometanja, ne moze uci drugo vozilo."xamp wrote:Jarane, ako vozi 8 auta jedno iza drugog, to je i dalje kolona... Ne smijes zapoceti preticati kolonu. To sto ih ti lomis 2 + 2 + 2 + 2 je tvoje tumacenje zakona koje kod policije ne bi proslo.Travnički Noćni Šetač wrote:Još jednom ću ti ponoviti a onda dalje izuzetno izignorisati.... DVA auta NISU kolona ... znači imaš 250 auta ispred sebe... kad pretekneš DVA auta nisi niti POČEO niti PRETEKAO kolonu auta...
...
Hajd sad zdrao...
Ako zapocnes preticati prvo vozilo od 8, to je pocetak preticanja kolone jer ispred tog vozila postoji jos 7 vozila.
- Laplace
#16139 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da li je tu uračunata relativistička kontrakcija dužine?arslanica wrote:Za potrebno odstojanje u normalnim uslovima saobracaja preporucuje se pola brzine kretanja vozila izrazeno u metrima (n.pr. za brzinu 100 km/h, preporucuje se odstojanje od 50 m) ili odredjivanje odstojanja u kretanju metodom „dvije sekunde“. Kod metode „dvije sekunde“ – trebate da izaberete neki vidljiv znak ispred sebe i kada vozilo koje ide ispred vas prodje taj znak, i Vi trebate proci taj znak, ali tek nakon dve sekunde .Travnički Noćni Šetač wrote:
Uslov da postoji razmak između vozila je već spomenut na početku priče ako se sve pročitalo tako da vrijedi za cijeli nastavak priče...
No bitno je napomenuti: Održavanje razmaka između vozila je zakonska obaveza propisana Zakonom...( da dodam da je to član 27. )
- Laplace
#16140 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jutros oko 10, Vogošća. Okrenuo se i nazad, pa na obilaznicu (autoput). Navodno asfaltiraju neku dionicu u Vogošći.mk ultra wrote:Danas krenuo u vogoscu, i uhvati me kolona od hife do nove industrijske zone gdje sam i skrenuo... Taj dio puta skoro pola sata
Nekih sat poslije, kolona sa kobilje glave
Ko je vozio dole oko 13-14 bilo mu je veselo
- Laplace
#16141 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Eto, i ti me nerviraju. Zalijepi se nekome za gepek a propusti zilion čistih preticanja. U čemu je fol? Ili pretekni ili ga popusti malo.Travnički Noćni Šetač wrote:Ako neces da pretices onog ispred sebe samo se odmakni nemoj se lijepiti za njega drzi normalan razmak da se mi jurisnici mozemo normalno vratiti u desnu traku i nikad neces morati naglo kociti...Rugafet wrote:Ma nema najvise volim te jurisnike koji se ubacuju onako nicim izazvani i tjeraju te na nagla kocenja bezveze. Prostor od pet metara izmedju auta u takvim situacijama je nista, knap, osobito ako se radi o vecim brzinama.drugi profil wrote:Uvijek ima 5-6 metara razmaka i ti mozes stati u taj prostor, onaj koji je preteknut duzan je usporavanjem da te pusti da da se vratis u traku.
Sve pise u tom zakonu kojeg volite citati na preskok.
-
alipasijaner
#16142 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..
Isto tako ne kontam likove koji na glavnoj cesti u Sarajevu voze iza i ubiju se da te predju i nakon 20 metara skrenu desno u traku za iskljucivanje?!?
Isto tako ne kontam likove koji na glavnoj cesti u Sarajevu voze iza i ubiju se da te predju i nakon 20 metara skrenu desno u traku za iskljucivanje?!?
- vješalica
#16143 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kretenoid upali duga i natandari ti se ko prikolica
i to su kreteni samo takvi
valjda mu zanimljivo da gleda kako svojim dzubretom od auta sljasti nekome u kabinu
a hoce to kad si odrastao u mraku u nekoj vukojebinici a jedini izvor svjetla u noci je bio mjesec,naravno ako je bilo vedro
i to su kreteni samo takvi
valjda mu zanimljivo da gleda kako svojim dzubretom od auta sljasti nekome u kabinu
a hoce to kad si odrastao u mraku u nekoj vukojebinici a jedini izvor svjetla u noci je bio mjesec,naravno ako je bilo vedro
-
tempuser
#16144 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Klasika, njihova comfort zona je tamo gdje je ogranicenje nisko i gdje sa malih ulaganjima mogu da preticu, a na AP se prvo potrosnja rapidno povecava, a drugo nisu sigurni hoce li im sta od stalne velike brzine i visokih obrtaja otpasti sa auta, puci guma i sl. Analogija su poslijeratni "cetiri gradske opstine" vozaci, znas iz iz grada, trkaju se po semaforima, zadaju gasove, nema brzih i bokjih odnjih, sve neki napucani Golfovi, Kadetti, BMW kockice, a kad ih vidis van grada, obicno prema moru, voze k'o baje, ne znaju voziti po otvorenoj cesti, svaka krivina nepoznanica, auta upitnog stanja, gume kaloshe, strah od policije jer ako im naplate kaznu mogu se komotno vratiti kuci.alipasijaner wrote:Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..
- Rugafet
#16145 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kako se potrosnja rapidno povecava na AP. Smiris ga u petoj (ili 6 toj) na 120km/h i nema velike potrosnje, a kamo li rapidno velike potrosnje
- JoeyTribbiani
#16146 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
tempuser wrote:Klasika, njihova comfort zona je tamo gdje je ogranicenje nisko i gdje sa malih ulaganjima mogu da preticu, a na AP se prvo potrosnja rapidno povecava, a drugo nisu sigurni hoce li im sta od stalne velike brzine i visokih obrtaja otpasti sa auta, puci guma i sl. Analogija su poslijeratni "cetiri gradske opstine" vozaci, znas iz iz grada, trkaju se po semaforima, zadaju gasove, nema brzih i bokjih odnjih, sve neki napucani Golfovi, Kadetti, BMW kockice, a kad ih vidis van grada, obicno prema moru, voze k'o baje, ne znaju voziti po otvorenoj cesti, svaka krivina nepoznanica, auta upitnog stanja, gume kaloshe, strah od policije jer ako im naplate kaznu mogu se komotno vratiti kuci.alipasijaner wrote:Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..
Neki dan me prestiže askona jebena na onom pravcu prije skretanja za autoput iz pravca Mostara. Ne trebam govorit' da ga do Sarajeva nisam vidio ni u retrovizoru, a vozio sam 130 km/h.
Autoput Doboj - Prnjavor. Golf dvica crveni sa 12 spojlera, prestiže me 10 sekundi. Hajd pustim ga. Naberem na 130-140 km/h, ostavim ga. Siđem sa autoputa, na cesti poslije Prnjavora prestiže kolonu preko pune i uvaljuje se ispred mene
- Laplace
#16147 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pokušavaju da osvoje Darvinovu nagradu.alipasijaner wrote:Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..
- Laplace
#16148 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozi 120 km/h u trećem stepenu prenosa i brzina mu se rapidno povećava.Rugafet wrote:Kako se potrosnja rapidno povecava na AP. Smiris ga u petoj (ili 6 toj) na 120km/h i nema velike potrosnje, a kamo li rapidno velike potrosnje
- Ironman_88
#16149 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Razbijao sam često glavu šta pokreće (mentalno, ne koje autoLaplace wrote:Pokušavaju da osvoje Darvinovu nagradu.alipasijaner wrote:Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..
Čovjek na autoputu na ograničenju 100 vozi 120, a na 130 isto 120.
Biser gdje samo bio na milimetar da stanem na cesti i izađem idiota daviti za volanom iako nisam sklon radikalnim potezima u saobraćaju: Otvorena cesta van naselja, ograničenje 100. Kilavi neko sa 80 ispred mene, kontam haj ima svoje razloge, pređem ga i ne vidim ga više na retrovizoru. Ulazim u iduće naselje, spuštam brzinu na 60, par minuta kasnije isti lik zaljepio se za mene i još vidim ga na retrovizoru kako je vidno uznemiren i negoduje zašto ja kilavim. Znači gdje je mogao voziti 100, on je vozio 80, a gdje je morao spustati na barem 60, on i dalje vozi 80 a vidi problem u mom stilu vožnje.
-
alipasijaner
#16150 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
O tome da li je tokom milona godina od majmuna nastao covjek bi mogli raspredati u nedogled, medjutim svjedoci smo toga da preko noci od covjeka nastane majmun..Laplace wrote:Pokušavaju da osvoje Darvinovu nagradu.alipasijaner wrote:Interesantno, vise puta sam testirao slijedece.. vracam se iz Mostara, vozim po ogranicenju max +10 km, ljudi se ubiju da me preteknu da bi vozili 5 metara ispred.. ok.. poneko i "odjuri" i onda se svi nadjemo na naplatnim kucicama u Tarcinu i provozamo se tih cca 20 km prema Sarajevu i apsolutno svi ti bolidi voze desnom trakom i hladno ih sve do jednog preteknem vozeci 110-130 kako je gdje dozvoljeno. Uopste ne kontam tu psihu... levat rizikuje glavu preticuci na nepreglednim krivinama, da se ubije, da drugog ubije i onda kada izadje na taj komad autoputa gdje moze voziti puno brze on vozi do 100je..